Už se začínají objevovat novinky, co možná ani nebudou na kolech 2023. Vedle nového AXS sramu, který se objevil na svěťáku v září je to i nová Sidka (?).
Už se začínají objevovat novinky, co možná ani nebudou na kolech 2023. Vedle nového AXS sramu, který se objevil na svěťáku v září je to i nová Sidka (?).
Vypadá trochu těsnota ta 2,4 guma, ale tak jistě to bude o 20g lehčí a tužší o 12%. :)
Hnusné až se mi to líbí… https://www.pinkbike.com/…so-emtb.html
Nové fully Cube
zas bowdeny skrz hlavko a zas tomu chybi mustek mezi sedlovymi vzperami. tvl
Někde není potřeba…
To třeba intense „tvrdil“ na sniperu taky
RAAW to tvrdí taky a mají pravdu
A proc tu vzperu na novym ramu maj? :-) https://www.pinkbike.com/…e-yalla.html
kvůli čištění od bahna, říká to tam
jojo a proto jim na minulem modelu guma hoblovala zadni vzperu v zatackach :D
Vypadá to pěkně. Ale tu kabely skrz hlavko jsou vražda – to se musí při každým číštění / výměně hlavka rozpojit brzdový hadice a odpojit hazka ?
Geo už je rozumná, jen škoda zase těch malých ložisek a čepů – tam to mohli udělat masivnější. Samozřejmě by to zvedlo váhu a přiblížilo se to vahou ostatním enduro kolům.
Ale jako taková varianta lehkého endura to je zajímavý.
Nic nerozpojuješ…
A jak to teda je ? Vzdyt ab se to mohlo protacet tak to musi byt protazeny vnitrkem toho loziska ne? Neni od toho nejakej tutorial ?
Jde to „jen“ kolem hlávka dovnitř rámu. Jak bys to chtěl dostat dovnitř hlávka/sloupku vidlice a pak zas ven?
Místo aby byly průchodky na hlavě rámu, tak je vstup do rámu tou krytkou hlávka. Mě to přijde jako celkem fajn řešení.
Jo tak to neni takova hruta jak jsem si myslel.
A vidíš, tak je to tady se vším. Místo toho, abys to nastudoval, hned to popliveš.
Máme to doma na Arc8 a je to super ten čistý kokpit
Arc8 to ma docela dobre udelane, u jinych vyrobcu je o dost min mista a pracuje se s tim hur.
Teď si nemůžu vzpomenout, jak se to tam přesně, ale zdálo se mi to docela v pohodě Horní ložisko je velké a šlo to docela dobře.
Jen jsem se zeptal :-)
hmm to kolo vypada fajne, dase tu nekde koupit podivat?
Pokud ti sedne geo, je to fajn. Lehoučký rám, teda na enduro :-) zadek chodí fajn a prý se na tom dobře šlape
mirorek2 : Tak se to teda pokouším studovat a jestli koukám dobře, tak ty kabely jsou protažený tím ložiskem.
Tudíž musíš rozpojit hadice a bovdeny …
https://acros-components.com/…able-routing?…
https://acros-components.com/…able-routing?…
Měl bys to trošku přehodnotit …
Aktuálně ten příspěvek platí spíš pro mě :-D Kaju se a jdu to taky dostudovat.
no od mirorka jsem dostal nadáno že nic nestuduju a všechno poplivu, tak bych rád omluvu :-) už to může polivat taky …
Ale vždyť je to stejné, jako když provlékáš rámem. Co za problémy vidíš navíc, když to vedeš hlavou?
Ložisko, OK, ale reálně vidlu se spodním, které je špinavé, vyndáš úplně stejně.
Drama se nekoná
Jo horní ložisko je v pohodě, to se tak často nemění. Největší problém vidím v tom, jak se bowdeny budou šoupat po sloupku vidlice. Vím jak dokáže Bowden ohoblovat korunku.
Což, když protahuješ rámem, vůbec nemusíš.
asi tak
Je rec o cisteni hlavka, takze fakt nemusis :)
ja to mel doma taky a je to pekne debilni:) Z naprosto pohoda ukonu vycisteni hlavka je uplna tortura. To ze pak nejde otocit riditka, protoze je tam zarazka je uz jen tresnicka na dortu.
příště umýt ruce
rozebírá se to na pohodu
Viděl jsem 1,5 horní ložisko, kroužek konusu na vidlici byl rozříznutý a tím vedly bowdeny, takže ložiskem. Tohle je kokotský systém.
Nějak si nedokážu představit jak to myslíš, vždyť je to na sloupku vidlice. Tam přece bovdeny nikudy neprojdou?
A pokud to chápu dobře, že je to nacpané mezi sloupkem a ložiskem, tak se to tam bude při zatáčení slušně dřít ne?
Pokud to je jak píšeš, tak to je fakt na hov…
Nějak takhle… Horní konus se samozřejmě po chvíli vymačkal. Druhou variantu co jsem viděl byl ten horní konus ne rozříznutý jako podkova, ale s drážkou na bowden. Lepší, ale taky blbost. Ale vypadá to dobře na oko, to zase ano.
Dře se všechno pokud tam nejsou okolo krku vidlice kanálky.
Tak pokud to je dle nákresu tak to vede vnitřkem ložiska, což by bylo dost napytel …
Na Pinkbike jsou na to vysazený.
Takhle vede preci vetsina.
I UNNO…
Za nakres 200 bodu.
V posledni dobe malo veci bylo prinosem…
Tak tohle je slušná πcovina. Tohle přece nemůže pořádně fungovat. Čekal bych trochu sofistikovanější věc, tuplem u karbonu.
No hlavně mi přijde dost špatný že se celá páka z vidlice opírá o titěrnej plastovej kroužek a přes nej až teprve o ložisko a pak rám. To mi hlava nebere. To se přece musí hýbat a vymačkat.
Po dopadu dropu se vidlice páčí do rámu právě přes ložiska hlavovýho složení a teď to půjde do tohoto plastovýho kroužku ? :-D Vždyť ta síla stěny toho kroužku u toho vybrání ne hadice je 00 nic a při různých skrutech ten tlak půjde i do hadic.
A jak tu někdo psal – já teda častěji čistím hlavko od bordelu než protahuju nový hadice rámem … Bovden od sedlovky na nic citlivej není a proč bych rodělával brzdovou hadici ? Jediný co se preventivně občas mění je bovden od hazky …
půl roku provozu a bez jakéhokoli problému
jestli při čištění hlavka potřebujete tahat horní ložisko ven, něco bych změnil…
Jako že to čistíš bez doteku přes apku v telefonu jo ? :-) AXS headset clener … musím to najít na google play
A jak ho jako chceš vyčistit v rámu?
Na aero silnicích je to už docela běžný a je to peklo. Ideálně když s tim někdo přes zimu hobluje trenažer a pak to přinese prodojený potem vyrazlý krásně do křupava. A aspoň jedna hadice brzdy je už tak krátká že další zkracení nedá. A tim pádem jde i omotávka…
A na mtb kde sr furt jezdi v prachu nebo blate to fakt nechci.
Navic diky tem diram pro hadice tam bordelu poleze o to vic.
Tak na tomhle bych si jezdit netroufl.
Mě by především zajímalo, k čemu tyhle hovadiny jsou na biku, když tam stejně na závodě jebnu číslo a integrace/neitegrace vypadá stejně.
Bezdrat brzdy to chce ;)
Stačí dozadu torpédo… :-)
K tomu AXS asi nejlepší foto a psaní zatím:
Vypadá to zajímavě! ;-)
to jsem zvědavej jak tuhle AXS dostanu na svůj rám :D
Novej rám za „pár korun“ a cajk. Beztak přijdou brzo i další nové stadardy – boost už je tady mooc dlouho a chce to trochu rozhýbat trh s nábojema, takže řekněme po novu velikost 152 mm (aneb opět větší tuhost) + třeba velikost os už by chtěla taky „upgradovat“, tak třeba nově 16mm/13mm u MTB…
Na toho epica v klidu. Sundáš patku. Sram to má připravený, když zaváděl UHD patky. Takže nový kolo jen se sram patkou.
pardon UDH
Sram, to je aspon firma, kde maj mozek. U Shimano uz by to byl ctvrej I-spec standard.
Jako jo SRAM drží fakt dhlouho jednu objímku páček. Za tu dobu maj ale tak pátý kliky, převodníky s různýma ofsetama, náboje nejroztodivnějších šířek s a nebo bez torque caps, asi 4 service kity na Reverb (kterej se mimochodem vysere i při studenějším pohledu na něj:) atd. :D
lepší převodníky s offsety než 4 šířky boost klik
Ve skutečnosti SRAM vyrábí 3 šířky klik, stejně jako Shimano:
https://www.cyklozitny.cz/ke-stazeni/?…
Převodníky s Offsety v tom akorát dělají zbytečný chaos.
chaos si děláš jen sám tím trolením tady
ve skutečnosti shimano 12 rychlostní nedělá neboost kliky, to je chaos panečku
Shimano i SRAM vyrábí kliky s 3 různými délkami os odpovídající řetězové lince 52mm, 55mm a 56.5mm s tím rozdílem, že Shimano používá převodník bez offsetu a SRAM z nějakého důvodu používá offset 3mm a dle délky osy kliky značí jako DUB, DUB wide a DUB super boost.
Vedle toho SRAM nabízí ještě převodník s offsetem 6mm, který po montáži na kliky s nejkratší osou nabízí řetězovou linku 49mm a převodník s offsetem 0mm, který používá pro středy BB30. Tzn. zatím co v případě Shimano si podle šířky zadního náboje vyberete 1 ze 3 odpovídajícíh klik a převodník vůbec neřešíte, v případě SRAM řešíte kombinaci 3 různých délek os klik a 3 různých offsetů převodníků.
A jen tak mimochodem, co si představujete pod pojmem „neboost kliky“, když řetězová linka 12sp. kazety na boost náboji je 47mm.
Kliky měli vždycky jedny. GXP, který nahradili DUB, což je první přímo sramem vymyšlený standard a zase mi přijde konečně dotažený. BB30 je výmysl Cannondalu (?). Offsety jsou v podstatě 2 – 6mm (starý) a 3mm (boost). To že je i 0, za to může zase BB30.
DUB je BB30 jen je osa stažená z 30mm na 29mm :D
28,99 mm ;-)
No, ale tenhle malej detail udělal ze středu úplně na prd použitelný i do bordelu. Díky tomu máš v ložisku místo na těsnění osy a plastový vložky, což pomáhá tolerancím a nekřupe to. Navíc je to systém na vše. bb30 byl jen jeden domek a pak bastl a středy 3. stran.
Mám doma 5 kol s BB30, celkem ke spokojenosti, ale nic proti DUBu, ten mám jen na jednom a vlastně se to chová stejně… GPX jsem naproti tomu vždy nesnášel.
jj ty plastovém vložky jsou zlepšení.
Offset 0mm je snad pro řetězovou linku 55mm, ne? Jeho použití je dáno zadní stavbou některých rámů (s 52mm se tam převodník nevejde).
offset 0mm je pro BB30 kliky které jsou dík kratší ose blíž k rámu
Takže pro 55mm řetězovou linku vyrábí jiné kliky?
Sram přešel na DUB – takže ano vyrábí jiné :D
(je tam delší osa) a proto jiné ofsety
Tak znova – SARM používá stejné kliky pro 49mm řetězovou linku (offset převodníku 6mm) a 52mm řetězovou linku (offset převodníku 3mm). Používá ty stejné kliky i pro 55mm řetězovou linku?
Pokud ano, musí být použit převodník s 0mm offset.
Píšou u X01 DUB klik:
CHAINLINE 49.0mm, 52.0mm, 55.0mm, 56.5mm a 66.5mm, 76.5mm
to se řeší jak?
původně byl 0mm offset pro BB30 kliky, ta%d má asi i tohle využití
Na ty poslední 2 už jsou jiné kliky ale to se týká snad jen fatbiků.
torque caps – zpětně kompatibilní
kliky už dost dlouho jeden standard DUB a offsety řeší převodník
SRAM kliky mají úplně stejně jako Shimano 3 různé délky osy pro 52, 55 a 56.5mm řetězovou linku. Offset vám v těchto případech nepomůže.
kolovrátku
Takže si ty „promyšlené“ SRAM řešení shrneme :)
Takže ano, některá řešení možná mají vymyšlené lépe (např. vedení lanka k přehazovačce), ale paušálně to rozhodně neplatí.
Kvuli 5 nechci AXS na silnicce.
XD ořech vyřešil 10spd pastorek, všechno jde přes tělo kazety = ořech se nevytlačuje, nekřupe to, snadná montaž a demontáž.
Mnohým to odstupňování vyhovuje více než Shimano. 11 převodů + jeden „plazivej“.
Ano je.
Neni třeba, jde jen o určitou vzdálenost kladky. Shimano má zase rysku z druhé strany takže běháš okolo kola a když je to zadělaný tak to neni vidět.
Vyrábí jeden model, brzdovku nevymyslel a neni zdaleka jediný kdo ji používá.
Pastorky menší než 11T tu byly už před tím a xD není jediná možná konstrukce. Ty drahé kazety z jednoho kusu mohli technicky vzato osadit na jakýkoliv typ ořechu se stejným výsledkem. Rozdíl mezi přístupem Shimano (Microspline) a SRAM (xD) je v tom, že Shimano na ten ořech může osadit jak drahou kazetu typu XX/X0 z jednoho kusu, tak levné Alivio z jednotlivých pastorků, pokud se tak rozhodne. SRAM s xD už nedělá vůbec nic a u levnějších sad bude odkázán na HG – tzn. nutnost udržovat 2 standardy ořechu. Nejspíše to vymysleli pro drahé XX a až pak řešili co s tím vlastně budou dělat u levnějších sad. A s tou snadnou montáží by mnozí nesouhlasili, viz různé zarostlé nebo stržené závity.
Tak levnější sady sramu jsou do počtu aby bylo co dávat na méně drahá kola, to moc nefunguje celkově.
Stačí si umejt ruce a s XD® neni jedinej problém. Stejně by se dalo argumentovat o zahryznutých pastorcích do hliníkových HG ořechů atd.
Jenže standardní HG ořech byl z oceli. A jestli se kazeta zahryzne do hliníkového ořechu je dáno konstrukcí kazety, nikoliv ořechu.
Ať je po tvém, v tom případě další nevýhoda, je to těžší. Origonál XD je hliníkovej a menší.
Co je to standardní HG ořech?
Shimano navrhlo a vyrábělo HG ořech jako ocelový.
Pro 7 rychlostí, :D to je jak válčit pazourkama :D
až po 11 rychlostí včetně.
Pouzitelný to bylo naposledy s 10sp. 1× systémy bez 10z pastorku jsou dobrý leda na cyklokros a gravel.
SRAM 11sp. kazeta 10–42 má prakticky stejný rozsah jako Shimano 11sp. kazeta 11–46, 11sp. Deore M5100 má pak rozsah ještě mnohem větší. Minimálně 11–51 už musí stačit skoro každému.
Prakticky stejný, nebo stejný?
A když chci 10–50/52, protože chci menší převodník, tak co? Mám se spokojit s nějakým shimanem a větším převodníkem, protože nějaký wert7 to říká?
Rozsah se liší se o závratných 1.8%.
Víte na co reagujete? Kazeta 10–50/52 pro 11sp. SRAM se nevyrábí.
A? Já chci 12spd :0) 11 mě nezajímá ;0)
10–42z má rozsah 420% (největší pastorek je 4,2× menší převod než nejmenší a i to bylo pro většinu lidí na 1×11 příliš málo), 11–42z má už jen 382% ( jen 3,82×). 11–46 aka pokus Shimana zachránit situaci i za cenu zhrošení kvality řazení přehazek navržených pro 42z kazety má rozsah už v podstatě stejný, ale je těžší než GX, natož vyšší řady (tam je to skoro dvojnásobek) a řadí to hůř…
Proto je u 11sp. tak populární Sunrace 11–46, někdo vozí dokonce Sunrace 11–50.
Poté co Shimano vydalo M5100 11–51 už ale u 11-ti rychlostních sad není moc co řešit.
Jo a prodloužení patky nebo minimálně delší šroubek z železářství a pak tvrdit jak to super radi. Myslel jsem že tyhle bastly už většinu lidí přešly.
Spousta lidí si tohle musí vyzkoušet na vlastní pěst. Lidi co se v tom neorientujou odrazuje že by měli downgradovat ze svého SLX/XT na pouze Deore – přitom ta přehazka řadí líp než staré XT…
Když nemáš nohy a ani peníze, musíš si koupit takovouhle hovadinu.
No to neni, protože se starejma 11spd XTR XT SLX tahle kazeta už fakt nefunguje a upgrade na nové 11spd je trochu nesmysl když je to vyjde téměř na stejno jak 12spd Deore.
Když máš HG ořech, tak „nová“ 11sp Deore je fajn pokud nechceš měnit náboj/výplet/ořech.
A jak upgradujete staré kolo s HG ořechem na nové 12sp. Deore?
Řadicí páčka i přehazovačka M5100 aktuálně stojí 600–700, kazeta jde sehnat za 1100. Nemá absolutně žádný smysl kupovat k tomu nový výplet s ořechem MS.
Jednoduše, švihne tam NX kazetu.
Jenže SRAM NX 12sp. cenově vyjde na dvojnásobek. A za to zákazník dostane 1 převod uprostřed navíc a přehazovačku napůl z plastu.
Já mluvím jen o kazetě, ne přehazovačce. Ta může být Deore stejně jako zbytek osazení. Převod uprostřed navíc je docela fajn, odstupňování té 11 rychlostní 11–51 je v horní polovině strašné. Na nějaké trailové posunovadlo to nevadí, na delších vyjížďkách by mě to velmi iritovalo. Je to jen možnost jak mít 1×12 s HG ořechem, pokud ten vyměnit nejde nebo by výměna vycházela ještě dráž.
Nebo 12spd Sunrace kazety, to se dá sehnat ještě levněji.
To už je věc osobních preferencí. CS-M5100 má sice nepříjemný skok 15–18, NX zase 42–50. Ne každý je navíc spokojen s neoriginální kazetou.
ja teda uprimne tem stiznostem na 42–50 nerozumim. Mel jsem oboji a je daleko vic nahovno kdyz ten posledni prevod je zjevne malo, koneckoncu rozdily obou poslednich pastorku shodne 6 zubu, cili to, co ma byt vyprostovak, je min nez predposledni. Sram je daleko lepsi.
Zjevně každému vyhovuje něco jiného. Kazeta s pastorky 33–39–45–51 má plynulejší odstupňování než 32–36–42–50.
6–6–6 proti 4–6–8 ;)
Bych fakt chtel mit cas resit takovy marginalni picoviny
50–42=8
Ale furt je to v pohodě, není to ani 20%, což je na posledním pastorku úplně v klidu. 24% na 10–52 je už fakt moc.
Skoky na konci kazety jsou daleko víc v pohodě než skoky na pastorcích, co se jezdí nejvíc, navíc do těžka. Jen teda sram 10–52 považuju prostě za hovadinu, protože to ani neřadí dobře a je to už moc velký skok.
hlavne co vozite za prevodniky, ziju uz 6let s 32 na 10–42 a nejni problem
32–48
34–50
36–52
vychazi porad jako stejnej lehkej, pak bych bral kazetu 10–48 optimal na 12 rychlosti a 34 sisku
vozím 34–52 a když jsem prošitej klidně bych tam i lehčí uvítal :)
zapomnel jsem, nejezdim zavody :D
To záleží na čem to vozíš a kudy s tim jezdíš. Čim větší krpály, čim větší kola a pláště a čim větší zdvih a hmotnost, tim menší převodník je potřeba.
32/42 by mi stačilo na rychlym lehkym xc.
jj tak to presne je :D
Nutno podotknout, že dnes už to xc vypadá lehce jinak a převody potřeba jsou :-)
Sedím doma a včera jsem koukal na xco co se teď jelo Stellenbosch 2023
Neuvěřitelný, nářez neskutecnej, to člověk ten název xc přehodnotí :-D
Za chvíli všichni začnou vozi 150/130 trailbiky :-D
No ty vole, ja fakt čuměl a říkal jsem si že to je normální rychlej trejlovej závod, ale fakt natvrdo :-D
hod odkaz, diky dneska jsem taky doma :D diiikes
Jen kousky, staci na yt cokoliv xco 2022 a 23 https://youtu.be/VOevqRtAkKA
A Pidcock jak si nastavuje bajk na závod https://youtu.be/gCFQs9ZWSvA
To je před rokem, takže to ještě asi není to nový Piňa MTB, že? ;-)
Stellenbosh byl teď 5.2
Myslím to ladění kola PidiToma, je tam psáno před rokem ;-)
Jo to jo…to já jen že jezdí pěkně :-)
To je velká paráda, když se to umí, koukám, že vyžrali všechny stupně vítězů ty Scoťáci a pak že je ŠRÁM špatné :-)
Taky mi před třemi lety stačilo na gravelu 42/42 a vyjel jsem s tím cokoli. Teď na stejných místech chcipam na 40/44… ;)
Nemladnem:)
jenom nase zeny :D
zase to nemůžeš tak často měnit :D
pravda, uz padla kosa na kamen :D
tak Garbaruk.
Jen pro srovnání (obrázek)
Cenově je Sram SX PG-1210 a nejlevnější Sunrace cca srovnatelná (u nás cca 1500 Kč)
Odstupňování na kazetě Force 11–50 11sp je k smíchu (nebo pláči) 11,12,15,17,21,24,28,32,36,42,50.
Jezdím 34 a 10–51 na XC a pro hobíka nebo amatér závodníka mi to přijde ideální varianta.
Sunrace mi přišla o něco lepší.
Na HG das i kazetu Garbaruk, nesmí ti vadit absence 10z. Což trebas me nevadi
Akorát to cenově ujíždíme o dost jinam.
A není to super že je na výběr :D
je.
Konečně se na něčem shodneme
Takže co přesně řešíš? Vyber co uznáš za vhodné :0)
Víš co je vtipný, že si tady psal, jak je nesmyslný skok na sramu 42–52. Na tý Shimano kazetě ten skok 37–46 je ještě větší :D
Na 11 a 12 sp se prostě nedá udělat dobrá kazeta na HG. Buď má malý rozsah, nebo váží tunu.
Tak si to dočtěte celé. Ten skok 37–46 je totiž stejně nesmyslný :)
Ne to si pleteš, 11–46 byl pokus o odpověď na 10–42. Deore 5100 je očesaná 12spd sada pouze na 11spd, srovnatelná s dnešníma = 12 rychlostníma sadama (dnes na novym kole na 11spd sram narazíš fakt málokdy).
To je jasne, nicmeně to dokazuje, že 10z pastorek není pro použitelnost 11sp. sady vůbec podstatný. SRAM se klidně mohl vydat cestou 11–51 místo 10–42.
škoda zes jim to před 8 lety neporadil :D
Nejde dělat tak velké skoky. V době kazet 32–36z už tak spoustu lidí brblalo že je 42z nesmyslně velká.
Od kdy se výrobci kol ptají na názor zákazníků?
copak je Sram výrobce kol?
:-D
Od té doby co to musí někdo kupovat aby z toho měl výrobce zisk. Fatbiky se taky moc neujaly.
jj ale hlavně to řešíme dnes po mnoha letech zkušeností, když s tím Sram přišel bylo to jak zjevení, které nikdo nečekal
No ale navržen byl tehdy pro 7 rychlostní. XD byl navržen pro potřeby 1×11.
A včem se to liší to "navržení pro 1×11?
Mimochodem GX se vyrábělo i jako 2×11.
10z a pevnost,
to je pořád jak z marketingové příručky SRAM. Při použití stejného typu kazety není xD řešení pevnější. 10z pro 11sp. nepotřebujete ani kvůli rozsahu.
To že to nepotřebuješ není argument, to je výhoda, máš na výběr
Výhoda není to co vyhovuje vám nebo mě. Objektivní výhoda daného ořechu je, jaké kazety na něj lze osadit. A zatím co Shimano MS vám umožní osadit jak kazetu z jednoho kusu (pokud se ji rozhodne někdo vyrábět) tak levnější kazety složené ze segmentů, xD ořech vám nic takového neumožní. Proto je ten ořech blbě navržen a SRAM se s ním uzavřel v highendu s relativně nízkými objemy prodejů zatím co Shimano může pro MS ořech klidně v budoucnu dodávat kompletní nabídku až po lowend.
Něco co funguje, je zaměřeno na higend označit za blbě navržené, :D jen proto že tam nejde levná kazeta,
Pokud by to fungovalo lépe než předchozí řešení nebo řešení konkurence pak by to dávalo smysl. Jenže ono to s monoblok kazetou funguje úplně stejně, jako všechny ostatní ořechy.
super tak je všechno pořádku, funguje je to
3 – pokud jde o odstupňování kazet, tak si nemají co vyčítat. 37–46 u Shimano 10 a 11 sp 11–46 kazet ještě větší skok. 10–45 kazeta pro 2×12 lišící se pouze čtyřmi největšími pastorky je taky úžasnost. A dalo by se pokračovat.
Však Shimano 11–46 je úplně stejný „hloupý“ princip. Místo nové kazety jen vyměnili poslední pastorek z 11–42
U Shimana za tím aspoň je jasný ekonomický důvod, u kazet 11–42 a 11–46 je krom největšího pastorku zbytek shodný, u 12sp 10–45 a 10–51 je zase krom čtyř velkých pastorků shodný. U Sramu ale tam ale žádné společné díly nejsou, takže to blbé stupňování ani neznamená úsporu.
když o tom víš kulové – tak neshrnuj :(
1, XD ořech má jen samé výhody,, na rozdíl od bastardu Microspline a staršího standardu
2, zase nepřeháněj, nijak extra to nevadí
3, Desítky jsem jich povolil běžnou ráčnou
4, stačí si umýt ruce a nastavíš to
5, brzdovka se používá v autě , motorce takže asi bude fungovat v tom problém není
Naopak olejové Shimano a Magura brzdy v zimě nefungují, nejsou pro mě použitelné.
Přijde mi, že na sram brzdy nadávají nejvíce ti, co je nikdy neměli a nebo je neumí oservisovat
Nejde o to, že by DOT kapalina nefungovala. Podstatná část zákazníků to ale na kole nechce.
jednoduché můžou si koupit jiné :D
Všechny velké firmy mají za sebou problémy, a průsery, Sram/Avid, Shimano, Formula, Magura
je to jak to komu zrovna šlape :D
je rozdil MTB, kde to jde a silnice/gravel, kde to asi nejde
tak pokud to někomu vadí tak nekupuje kolo osazené tím co mu vadí
jinak prodat sadu a koupit jinou jde taky a nemusí to ani moc stát
jj souhlas, zacinam se klonit k tomu, ze nejlepsi je si nechat kolo sestavit
V tomhle případě je to jedno, buď máš prostě silniční/gravel shimano nebo sram. Řazení i brzdy. Maximálně tak můžeš vyměnit třmeny za Hope.
tak pokud to někomu vadí tak nekupuje kolo osazené tím co mu vadí – na tohle jsem reagoval, aniz to melo mit na cokoliv navaznost, proste sebi kubad trefil do toho co resim
Zajímala by mě jediná výhoda XD oproti microspline. Zatím mi jsou známé jen samé nevýhody:
Xd není stavěno na 9z, navíc na 9z fakt nechceš jezdit
S tím zakusováním si nejsem jistý, přeci jen je to lépe řešený ořech, než byl HG a k zakusování by nemělo docházet ani na AL ořechu (ale nemám dlouhodobě ověřeno).
Když chceš jednodílnou kazetu, koupíš si ji i pro microspline.
Sorry, ale drbat se s nějakým adaptérem abys mohl mít jinak řešenou kazetu, to fakt není výhoda. Na microspline to máš krásně čisté řešení.
Není stavěné na 9z, ale výrobci to nabízí. Jestli to někdo chce nebo ne, je jeho věc, ale na microspline to funguje lépe.
Prostě vše co jde na XD jde i na microspline a k tomu lépe, takže jak jsem psal, neznám jedinou výhodu XD oproti microspline.
Tak hlavne XD vzniklo driv, takze srovnavat s Microspline neni uplne na miste… To je spis problem Shimana, ze vymysleli dalsi novy standard, ale nevim, mozna Sram delal obstrukce s licenci na XD.
Spis to bude tim, ze Shimano se snazi vsechno vyvijet a testovat dyl. Proste SRAM prichazi 1. a Shimano prichazi s „kvalitnejsim“ produktem, ale pozdeji.
Kvalitnějším jo? :D :D :D
Tak minimálně si nemusíš dopilovávat zuby a vydrží to seřízený dýl než 2 dny v trochu horších podmínkách :))
Mně přijde, že jsou domluvený a střídaj si to, čí sada bude lepší… 9 Sram, 10 Shimano, 11 Sram, 12 Shimano :))
Jako taky nejsem nadšený z dalšího standardu a chápu, že sram byl první, ale tvrzení „XD ořech má jen samé výhody,, na rozdíl od bastardu Microspline“ mi přijde jako absolutní nesmysl…
SRAM nebyl první. Viz Shimano Caprio s 9z kolečkem.
Shimano potřebuje prodávat nejenom XTR, ale také Deore nebo Alivio. A pro ty je xD naprostý paskvil.
Myslím že konkurence by hlavně z principu tu kazetu neudělala na XD…
Těžko říct. HG tady funguje napříč výrobci dlouho.
Každopádně to je teoretická diskuze. SRAM volně licencuje xD pouze pro výrobu ořechu a nikoliv výrobu kazet. Proto všechny ty kazety pro xD třetích stran používají jiný způsob uchycení „náhodou“ kompatibilní také s xD :)
Na microsplinu je dost blbé když se kazeta povolí a serve se konec drážkování kde sedí druhej nejmenší pastorek.
To je ovšem naprostá demagogie. Tohle všechno jsou vlastnosti kazety a nikoliv ořechu. Pokud tu SRAM kazetu vyrobíte pro HG nebo Microspline, bude to mít úplně stejné „výhody“ uvedené výše. S ořechem to nijak nesouvisí.
A jen tak mimochodem. Standard HG počítal s ocelovým ořechem a do něj se opravdu nic nezakusovalo. Okousané byly nestandardní blátěné ořechy z hliníku.
:D
a teď do toho ještě XDr
Tak nám tedy vysvětlete, proč se SRAM kazeta z jednoho kusu nezakusuje do xD ořechu, ale kdyby ten ořech měl ty drážky delší a kazeta by zůstala stejná (tj. opírala by se o ořech stále jen na vnitřním konci), tak najednou by se do něj začala zakusovat.
zkus přemýšlet proč je to opravdu jednoduché – stačí se podívat jak je XD kazeta složená :D
začalo to u Sram silniční 10sp RED kazety ta byla na klasický ořech a taky se nezakusovala
To je hezké, že jste to konečně pochopil. Je to záležitost pouze kazety (je z jednoho kusu) a v tom případě je úplně jedno, na jakém ořechu je osazena HG (Red) nebo xD.
problém je v tom že ty kazety nejsou z jednoho kusu, ale teorie ti jdou krásně, xD.
ani XX1/ X01 a už vůbec ne GX
a tak nějak nechápu o co ti vůbec jde
Jestli se hodláte točit na tom, že snýtovaná kazeta do jednoho pevného celku není z jednoho kusu, to už je fakt slovíčkaření.
Diskuze se vede o tom, zda je xD dobré nebo špatné řešení. Vy jste jako jednu z hlavních výhod uvedl to, že do xD se nezakusuje kazeta, abyste to nakonec sám popřel konstatováním, že kazeta stejného typu (Red) se nezakusovala ani do HG. Takže místo xD mohli klidně stávající kazety vyrábět pro HG, nebo adaptovat klasický ořech pro 10z pastorek ve stylu podobném Shimano Microspline a k žádnému zakusování SRAM kazet by nedocházelo. Jediné, čeho implementací xD dosáhli je to, že teď nejsou schopni vyrábět levné kazety, i snýtovaná GX je 2× tak drahá oproti Deore a u NX/SX jsou odkázání na HG. A kde jsou teda ty výhody?
Však to Sram udělal, má XD
a proč prodává Sram dráž zeptej se jich :D
Je to vlastnost kazet které ale jsou nějak navržené což ovlivňuje i typ ořechu na který mají přijít. Drtivá většina kazeta na HG má spodní pastorky samostatně. XD přeci pastorky samostatně přímo na ořech neumožňuje = problém odstraněn. Do některých alu Microspline ořechů se malé pastorky zahryzávají taky a pokud se kazeta povolí tak hrozí stržení a protočení na druhém nejmenším pastorku. XD jsem samovolně povolený nikdy neviděl. Další problém odstraněn. Proti srůstu závitu na XD stačí měděná pasta + nezarvat to jako debil.
S ořechem to nijak nesouvisí, na což si už naběhl tady kolega Kubad, když si vzpomněl, že stejný typ kazety SRAM vyráběl už pro HG ořech (RED) takže k tomu vůbec xD vlastně vůbec nepotřebovali. Tzn. pokud strčíte monolitickou kazetu na HG nebo Microspline ořech, taky se nic zakusovat nebude.
Kazety s volnými pastorku se vyrábějí proto, že je to výrazně levnější a nejmenší pastorky lze vyměnit. To není chyba HG nebo Microspline ořechu, ale naopak jejich výhoda, že umožňují použití i pro levnější sady.
Já si na nic nenaběhl, XD je tu kvůli 1Oz
Na zakusování si stzěžují především ti co nemají umyté ruce :D
Problém vyrobit levně to fakt není, viz Sunrace,
SRAM, má ceny takové jaké chce a může si dovolit,
Že je to pro tebe problém, neznamená že jaké to problém pro jiné,
každý má nějaké preference, a zkušenosti.
Není lepší příklad nesmyslnosti xD ořechu, než uvést příklad Sunrace kazety, která potřebuje xD adaptér pro konverzi na větší custom ořech ve stylu HG, na který se osadí kazeta s volnými pastorky. To celé za cenu 3 kazet pro HG a téměř dvou kazet pro MS :)
Proč pořád řešíš cenu?
Protože to je ta největší nevýhoda xD ořechu. Narvete na něj jen drahou kazetu, aniž by toto omezení přineslo jakoukoliv technickou výhodu oproti ořechu, na který je možné (nikoliv nutné!) nasadit kazetu s volnými pastorky nebo skupinami. Ve výsledku přijdete o velkou část trhu.
Ale to je Sramu úplně fuk. Na tu levnou část trhu vesele udělá kazetu na HG ořech (aby to šlo dávat na levný náboje ala starší Shimano konstrukce), přehazku udělá z plastu skoro celou, místo stavěcích šroubů použije vruty a místo Dub klik tam strčí naprosto otřesný Powerspline a lidi to stejně hromadně kupují, vždyť je to to moderní 1×12.
No a za ty XD kazety si nechají zaplatit protože to dostatek lidí koupí – btw. počkej si pár týdnů na nové sady, to bude teprve něco. ;-)
Jj :D
Já se na ty nový sady hrozně těším. Jak se budu smát a plácat do kolen, kolik to bude stát. Hlavně ty šaltry budou stát hroznej randál. U kazety to čekám jen ze startu, pak to spadne, jak vyprodají starý, protože výrobně můžou být levnější.
No ty kazety a řetězy fakt nebudou nejlevnější. Ale česká doporučená MOC je jedna věc a německá realita je věc druhá.
Starý nevyprodají, budou v nabídce i nadále. Navzájem pravděpodobně nekompatibilní.
proč myslíš že to nebude kompatibilní?
Na papíře to odůvodní flattopem. Jaká bude realita se uvidí.
silniční taky šlape s obyčejný, uvidíme
SZ
To se zeptejte akcionářů. Levný segment aktuálně úplně projeli.
Zaplatit se to možná zaplatí, ale nejvíc peněz se točí jinde a v jiném objemu.
Nějaké čísla?
Zisk Shimano za rok 2021 je 5 miliard USD, což je nárůst oproti 2020. Z toho cyklistika dělá 70% tj. 3.5 miliardy. SRAM má za stejné období pokles na zisk někde mezi 700–800 miliony.
No projeli, než se Shimano podařilo nastoupit do 1×12 vlaku tak měli docela slušný monopol. Navíc problémy s výrobou v Shimanu jim taky jistě nahrály. Nemyslím si že má sram nějaký velký zájam o tyhle levné vody, jejich levné 8, 9 a 10spd sady už dlouhé roky nemají žádný vývoj. Bikové 11spd taky roky nic nového, sem tam jsou tím ještě osazovaný dostupnější elektrokola a dražší dětský kola.
když čemu kolik bylo dřív Sramui na kolech a kde je teď všude, tak myslím že jsou vysmát :D
do vývoje šlapu taky pěkně
navíc kolik značek pod Spam dnes patří
Vývojem Shimano dost válcujou.Japonci jsou tradicionalisti, trvá jim to a i tak u toho sem tam něco (taky) podělají. Nebýt Sramu tak teď jezdíme na 3×11. :-)
A proto prisli prvni s elektrikou :)
Nepřišli, to byl Mavic.