Obousměrný provoz cyklistů v jednosměrce - kudy jed

49 nepřečtených
  • Lister

    Jen takový hloupý dotaz, ale nenašel jsem odpověď.

    U nás v jedné jednosměrce povolili provoz cyklistů obousměrně a je v tom teď děsný zmatek, protože každý si jezdí jak chce. Po směru jízdy (autem) je na levé straně pruh vyhrazený pro chodce, napravo již skoro žádné místo není. Neví někdo jak má v tomto případě cyklista jed???

    0 0
    • quidos  

      řekl bych, že normálně vpravo (při pravém okraji), jako na každé jiné silnici

      0 0
      • Daník  

        já bych řekl, že cyklista by si při jízdě po cyklostezce opravdu musel někdy vzít jed. Aspoň jsem ječtě v ČR nepotkal takovou, po níž by se dalo jet a nemít z toho trauma.

        0 0
    • chodec  

      No to babo raď – já teď do práce jezdím po značené cyklotrase (žluté značení), kde je kus v jednom směru prokazatelně veden v protisměru jednosměrkou. Ráno jedu do práce po cyklotrase podle cedulek a vše je OK. Vracím se večer a ač jedu též po cedulkách, tak projíždím najednou v protisměru (úsek cca 50 m, ne moc frekventovaný, ale stějně) – moc by mě zajímalo, co by se dělo, kdybych tam potkal policajty. Obávám se, že žluté značení je nebude vůbec zajímat.

      Nakonec jsem se na tenhle kus vyflák úplně a naučil se ho objet mezi paneláky, co v těch místech jsou, abych se nemusel potenciálně s někým přetlačovat.

      0 0
      • goofy  

        Zlute vodorovne znaceni je nadrazeno bilemu…

        0 0
        • kolombo  

          Ale ta žlutá tabulka s číslem není docela určitě nadřazena ničemu, dookonce ani té značce zákaz vjezdu všech vozidel, s níž je často na stejném sloupku.

          0 0
          • ivaneck  

            nemyslis zakaz vjezdu vsech motorovych vozidel?

            0 0
            • soc  

              Dost často tam bývá opravdu zákaz vjezdu všech vozidel… těžko říct, co se nám snaží takovým značením sdělit…

              0 0
            • chodec  

              Ne mluví opravdu o zákazu vjezdu všech vozidel – ve vyhlášce 30/2001 – značka v příloze č.3 označená jako B1 – čistý bílý kruh s červeným okrajem. Bohužel jsem to také viděl na cestách značených žlutým značením – většinou je to jen nedůslednost toho, kdo tam ceuli dával, protože jsou opravdu míněna jen motorová vozidla, ale teoreticky by tam kola nesměla – ve smyslu vyhlášky je to vozidlo.

              0 0
              • ivaneck  

                diky za pripomenuti, nebyl jsem si uplne jistej, co znamena ten bily kruh s cervenym okrajem pro bikery.

                Vida, jak umis dobre poradit, trebaze jsi pouhy CHODEC :)

                0 0
          • ravo  

            Kolombo, ty v tom máš docela přehled, ona vyhláška či zákon o provozu na pozemních komunikacích už něco takového umožňuje? Tou tázkou myslím jízdu cyklistů v jednosměrce v protisměru. Možná jsem něco zaspal, ale pokud to je jen nějaká místí „úřednickopopu­listická akce“ tak je to dobré akorát na to, aby tam pak nějaký atumobilista sejmul cyklistu jedoucího v protisměru, protože ho tam těžko bude předvídat.

            0 0
            • Michal.J  

              Myuslím že to možný je, jestli se dobře pamatuju tak to zaváděli někde v Praze, tuším že v Holešovicích nebo kde. každopádně v zákoně problém není, spíš v tom že se do toho úředníkům nechce.

              0 0
            • kolombo  

              A ptáš se na to, jestli můžeš vjet do jakékoliv jednosměrky v protisměru a pak tvrdit: Já nic, já cyklista … ???? To samozřejmě nejde, musí tam být značky, které to umožňují. Dojdu to nafotit a někam to dám na web.

              0 0
              • martt  

                nespravna odpoved, ja tvrdim: aspon ma nic nezrazi zozadu

                0 0
              • ravo  

                Ne, na to se neptám. Ptám se na základě čeho je možná jízda jednosměrkou v protisměru. Nezajímá mne značka, ale zákonná norma. A protže ty to pečlivě sleduješ, tak vím, že to víš:-)

                0 0
                • pelt  

                  co neco jako dodatkova tabulka „Neplati pro cyklisty“ (kdyz normalne se daji udelat dodatkove tabulky na jakoukoliv blbost), pripadne vymezeni stezky pro cyklisty vedouci paralelne s jednosmernou komunikaci v jejim protismeru?

                  0 0
                • kolombo  

                  No, musí to být upraveno značkami a o jejich umístění rozhoduje pověřená obec. Takže je to jednoznačně na dopravní komisi a na obci. Vypadá to asi takhle (3 fotky): Vjezd ve směru jednosměrky.

                  0 0
                  • kolombo  

                    Detail značky pro auta.

                    0 0
                    • kolombo  

                      A povolení vjezdu cyklistů v protisměru.

                      0 0
                      • kolombo  

                        Aha, tak ještě jednou, i s fotkou. Povolení vjezdu cyklistů v protisměru. A vyhrazený pruh je vidět i bez dalších komentářů.

                        0 0
                        • ravo  

                          Ten sloup to je přesně ukázka toho, jak to nemá vypadat. Občas nechápu, jak to někdo dokáže nacpat na jeden sloup a myslet si, že kdo není místní tak to všechno za jízdy a bez zdržování provozu přečte:-) On by sem spíš tedy patřil smutník.

                          Kolombo, my si pořád nerozumíme, že tam musí být značky to chápu. Mně jde o to, kdy se to změnilo v zákoně o pozemních komunikacvích, protože dřív něco takového nebylo možné. PRoto jsem se ptal na tu zákonno normu – jestli nevíš který paragraf nebo co to nějak obecně umožňuje. Díky.

                          0 0
                          • kolombo  

                            Řekl bych, že ten pruh na vozovce je k nepřehlédnutí, snad jedině pokud je sníh, ale to tam moc cyklistů zase nepojede. Jestli se ptáš na to, zda je v novém zákoně paragraf o možnosti cyklistů jezdit v jednosměrce v protisměru, tak to tam určitě není. To je místní úprava a je to upraveno značkami. O jejich umístění rozhoduje dopravní komise a pověřená obec.

                            0 0
                            • jizby  

                              A z praktického hlediska to vidím tak, že každá cyklostezka je budovaná magistrátem, jako taková zkolaudovaná, místní policajti o tom musí vědět a kapírovat to, tak bych po ní klidně jezdil a paragrafy neřešil. Dávat si pozor – ano. A vůbec, většina formálních zákazů vjezdu cyklistům je způsobena leností a nedůsledností autora značení, i když ten třebas bůbec omezování cyklistů neměl v úmyslu. Příklad – jeden výjezd z údolí šárky na trase pražské padesátky vedl plným zákazem vjezdu, na krajích lesů jsou běžně placky, a přitom podle lesního zákona po tý samý cestě v tom lese jet jde. Je prostě nutno rozlišovat, kdy je možno formální zákaz ignorovat a kdy je nutno jej brát vážně. To bych se zbláznil, kdybych to měl dodržovat všechno.

                              0 0
                              • kolombo  

                                V tomhle případě bych velmi důsledně rozlišoval mezi cyklostezkou a cyklotrasou. To prezentované řešení je z místa, kde cyklotrasa, vedená po cyklostezce skončí několik stovek metrů od centra a do centra se nedá normálně dojet pro složitý systém jednosměrek.

                                0 0
                              • martt  

                                myslim si, ze znacka ma prednost.

                                Teda globalne po tej ceste na bicykli jazdit mozes (autom nie lebo je to lesna cesta) ale ak je na zaciatku „zakaz vjazdu vsetkych vozidiel“, tak uz po nej ani na bicykli legalne jazdit nesmies.

                                0 0
                            • ravo  

                              Jo přesně na ten pragraf, který jak píšeš tam není, tak na ten jsem se ptal.

                              0 0
                    • enjoy  

                      to je byznys,delat cedule:-))

                      0 0
                      • Lister  

                        ani nevíš jaký :o)

                        íš jak se musely napakovat na nové vyhlášce a urpváě přednosti na kruháči…všimni si kolik značek te´d na kruhíči je, přitom předtím teoreticky stačila jen jedna při vjezdu............

                        0 0
                        • Jarous1  

                          Nebo taky žádná, když ti kdo už jedou po kruháči mají podle vyhlášky automaticky přednost ;-)

                          0 0
                          • Lister  

                            myslíš jako že tohel platí momentálně???

                            Tak to si to přečti pořádně, tohle právě platilo předtím, teď pokud to není značkami jasně určeno, tak je to právě přesně naopak..........

                            0 0
                            • Jarous1  

                              A sakra, mám díru ve vzdělání… Sorry

                              Pak ale nechápu, proč to nenechali tak jak to bylo dřív, tak jako přednost zprava tohle bylo jasně dané… Asi si opravdu firmy se značkama potřebovaly vydělat ;-(((

                              0 0
        • Nehas  

          Myslím, že se nejedná o žluté vodorovné značení. Jedná se žluté cedulky S označením cyklotrasy, ale ty mají jen informativní charakter. Rozhodně tě neporavňuje do jednosměrky vjíždět.

          0 0
          • chodec  

            Tak tak – jde o to, že tam je klasicý žlutý obdélníček s číslem trasy a šipka kudy vede – pokud jedete po šipce stanete za zatáčkou před značkou zákaz vějezdu do jednosměrné ulice. Pokud ho nerespektujete a jedete po cyklotrase, narazíte po dalších pár metrech ještě v jednosměrce na další žlutou značku orientovanou v tomhle blbém směru, která vás ubezpečí, že tudy projíždíte správně ;-).

            Jinak pokud je ny silnici vyznačen pruh pro cyklisty (vlastně cyklostezka), tak je to fakticky paralení umístnění dvou nezávixlých cest – cyklostezka obousměrná a vedle ní jednosměrná ulice – to je v pohodě, ale pokud tam není nic vyhrazené, tak bych opravdu nevědel, jak jednosměrkou v protisměru správně projíždět (ani jak mě na tu možnost upozorní).

            0 0
            • Michal.J  

              Podle mně je to jednoduchý: ty žlutý cedulky namejí žádnou „právní váhu“ nebo jak to napsat. Tj. když tě žlutá cedulka naviguje do jednosměrky nebo do zákazu a není u tý dopravní značky nijak zmíněno že neplatí pro cyklisty tak tam nemůžeš.

              Jediný co můžeš je upozornit magistrát, radnici, KČT atd. že tam je chyba a ať s tim něco dělají.

              0 0
              • chodec  

                Nebo to můžu objet pár jednosměrkama okolo či ještě lépe po louce mezi panelákama ;-))))

                • jezdím tam několikrát za týden, takže najít jinou cestu pro mě není/nebyl v tomhle případě problém a na tu značku pokud mi nic krom orientace nepřináší se klidně vybodnu, jak jsem už psal – spíš jsem to se hodil jen jako věc vztahující se k tématu.
                0 0
          • goofy  

            Jo to uz jsem ted spetne pochopil. Timpadem bych taky nevedel, ci tam jet…

            0 0
    • chodec  

      P.S. jak to tam povolili – tj. z té strany, kde auta nesmějí do jednosměrky vjet – jak je to tam značené?

      0 0
      • kolombo  

        V Liberci je kousek takové komunikace a je tam na silnici namalovaný pruh pro cyklisty výrazně červenou barvou. Z Žitav+ě to mají taky, ale tam to je v uličkách v centru, kde je provozu pomálu a jezdí se tam pomaličku. Pak jsem to ještě viděl ve Svýcarsku a tam taky žádné další značení nebylo a asi ani není potřeba, tam se jezdí úplně jinak, než tady. Ve Vídni mají na cyklisty v takovém případě zvláštní pruhy, ale tam je mají úplně všude, tak proč ne v jednosměrce.

        0 0
        • Michal.J  

          Co si pamatuju tak v tý Vídni když to vede jednosměrkou tak je pod zákazovou značkou tabulka že to neplatí pro cyklisty. Mám pocit že jsem to někde viděl i u nás.

          0 0
      • Lister  

        no 100% jistý si nejsem, ale pod tou značkou zákaz vjezdu jednosměrná ulice je myslím cedulka s napisem že cyklisti mohou v obou směrech......ale není určeno po které straně a žádný speciální pruh tam není.

        0 0
        • Michal.J  

          Pak bych jel vpravo.

          0 0
          • coolboy  

            a kdybych byl v Anglii, tak vlevo

            0 0
        • miki  

          Přesně takhle jak píšeš je to unás v Karlových varech ,je tam dodatková tabulka s nápisem ,,provoz cyklistů v obouch směrech'' a je to i z druhé strany kde jedeš do jednosměrky aby řidič věděl že může potkat cyklistu v protisměru.

          0 0
    • Tomcat  
      • Pokud mu to nepovoli svisle nebo vodorovne znaceni nema tam co delat.
      • pokud mu svisle nebo vodorovne znaceni neprikaze jiny pruh ma jet pri kraji sveho jizdniho pruhu.

      Prostredkem muze jet jen behem odbocovaciho manevru.

      0 0
    • wbiker  

      Teď si nejsem jistý, jestli myslíš jednosměrku od technických služeb k domu mládeže, nebo kolem nemocnice z druhé strany. Jestli tu od technických služeb, tak tam je to docela risk, jet vpravo. Nedávno jsem tam jel a jedno auto mě málem nabralo, další troubil. Pro neznalé Jeseníku – je to cesta pro jedno auto, ve směru povolené jízdy autům je vpravo chodník pro chodce, který má v některých místech jen 30 cm, pak krajnice, cesta a vlevo jsou svodidla. Pro cyklisty, kteří jedou v „protisměru“ není šance někam uhnout.

      0 0
      • Lister  

        jo jo myslím tu kolem řeky se svodidli…fakt nevím který magor tohle vymyslel, protože ta silnice je fakt široká tak akorát na to auto a chodce, jestli bude čas tak zkusím dodat foto, aby i ostatní věděli o čem je tu řeč :o)

        Osobně tam v protisměru raději nidky nepojedu, protože se mám rád :o)

        0 0
        • martt  

          Ja jazdim vo Viedni take tesnotky, ze by si sa cudoval. Niektore cyklochodniky v centre su tam fakt len pre silne natury. Auta vacsinou radsej zastanu aby sa cyklista prepchal. Soferi su tu ale velmi slusni.

          Nedavno som jednemu skoro skoncil na kapote. Isiel som protismerom jednosmerky (po povolenom cyklochodniku), robil ostru zatacku doprava okolo domu a zrazu oproti auto. V jednej ruke som drzal gpsku, druhou sa pokusal tocit aj brzdit, nejak mi to nevyslo, opustil som cyklopruh a hnal sa rovno proti mercedesu, ktory uz medzitym zastal. Kym som napchal gpsku do dresu a chytil aj pravu brzdu, drcol som mu uz do narazniku :-)

          0 0
        • wbiker  

          Vždycky mi přišlo nejlepší jet na tom chodníku vlevo (ve směru proti autům). Jen se bojím potkat policajty.:-)

          0 0
    • Zdena  

      V Olomouci je to kolem centra snad všude. Naštěstí je tam dost místa, takže jezdím normálně při pravém okraji. Místní to znají, ale už jsem párkrát narazil i na blbce s neolomouckou značkou, který mi toho místa moc nenechával.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce