• Tleskač

    doprava.praha-mesto.cz/ Je to tam přední frontová linie konfliktu chodec – cyklista. Je cyklostezka jen o namalování pruhů na zem? Připadám si tam jako bych jel po normálním chodníku určeném jen pro chodce. Cituji z článku: Intenzita cyklistické dopravy na Podolském nábřeží průběžně roste (v pracovní den proti roku 2005 nárůst o 39 %!) a to způsobuje s ohledem na smíšený provoz na této cyklistické tepně kapacitní problémy. Dalšími problematickými místy jsou křížení obslužných komunikací a vjezdů do objektů podél stezky. Silný pěší provoz v návaznosti na zastávky veřejné dopravy. // Vjezdy jsou největším nebezpečím pro cyklisty, protože většina motoristů s pocitem vžité nadřazenosti vyjíždí na přilehlou významnou sběrnou komunikaci bez jakéhokoliv respektování provozu na stezce. Případné kolize naštěstí ve většině případech končí „jen“ odřeninami nebo zlomeninami.// Chtěl bych napsat že většina chodců taky nerespektuje provoz na stezce. A zajímalo by mne jak by se asi posuzoval případný střet? Podle zákona 361/2000 Sb., § 57 Jízda na jízdním kole, odst. 1 §53 (4) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí chodec ohrozit cyklistu jedoucího po stezce. §53 (5) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je chodec povinen užít pouze pruh vyznačený pro chodce. Pruh vyznačený pro cyklisty může chodec užít pouze při obcházení, vcházení a vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit cyklisty jedoucí v pruhu vyznačeném pro cyklisty. §57 (5) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce. §57 (6) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je cyklista povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty. Pruh vyznačený pro chodce může cyklista užít pouze při objíždění, předjíždění, otáčení, odbočování a vjíždění na stezku pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit chodce jdoucí v pruhu vyznačeném. …(???)

    0 0
    • hawrda  

      Hele já bych to vůbec neřešil.Stejně ty paragrafy nikdo nečte a tudíž ani nezná, ať už je to cyklista nebo chodec.Holt se prostě vyhnem a jede se dál,na výjezdech z loděnic si zabrnkáme na brzdy a když odtud nevystřelí nějaký vozataj(na mě jeden vybaf z Bohemky,ale v poho-minul mě o milimetr-asi)tak už se můžem téměř radovat pokud jedem směrem z Prahy,že to nejhorší máme za sebou…Prostě pohodička

      0 0
    • wewerka  

      Prerusovane pruhy nemaji IMO se ‚stezkou pro chodce a cyklisty‘ co delat. Jsou jen doporuceni. Pruh jako je na znacce ‚stezkou pro chodce a cyklisty‘ s pruhem je IMO neprerusovany pruh a rozdeluje stezku na 2 casti. To ovsem tady neni.

      0 0
    • BB  

      podle mě je větší problé s bruslaři než s chodci, chodec je nějak čitelný, ale ten bruslař bere stezku celou a strašně rychle se přesune tam, kde ho nečekáš.

      0 0
      • Tleskač  

        pes na roztahovacím vodítku, dva kočárky vedle sebe+protijedoucí bruslař…

        0 0
        • enjoy  

          = velmi interesantni situace,ze ktere si vsichni odnesou spoustu vzpominek:-D

          0 0
    • Tleskač  

      Letošní úprava stála 330 000!Na rok 2007 se chystá realizace dalších úprav : křížení u benzínové pumpy pod Branickou skalou křížení příjezdu k botelu a na Veslařský ostrov křížení vjezdu Podolského přístavu oddělení provozu cyklistů a chodců před podolskou porodnicí, včetně doplnění zeleně úprava nájezdů do Vyšehradského tunelu (rozšířením chodníků na úkor vozovky)

      0 0
      • Thapsus  

        No teda to by mě zajímalo jak chtějí rozšiřovat chodník na úkor vozovky, když jsou koleje v tunelu už teďka těsně vedle sebe. To by museli ty tramvaje jezdit po jedný koleji oběma směry, jinak si to představit neumím. Ale myšlenka je to krásná, to jo..:-)

        0 0
        • SoLaX  

          Budou ho snad jen prodluzovat smerem pred a za tunel, aby byl vetsi prehled pri vjizdeni a vyjizdeni.. Rozsireni v samotnym tunelu asi fakt neni mozny, leda ze by tam udelali splitku, ale takovyho pohodli se tam asi nedockame.

          0 0
          • Gorgov  

            to je skoda, tam je to vzdy super adrenalin, kdyz vjizdis do tunelu 30km/h a netusis, to se mi tam libi

            0 0
            • kurýr na bajku  

              :-D Tak to už musíš mít odtamtud pár modřin, co ?

              0 0
            • enjoy  

              :-)).ja te ci nekdy potkat..!treba jako dneska autem:-)

              0 0
              • enjoy  

                teda jakoze jsem tamtudy dneska jel:-)

                0 0
                • Gorgov  

                  už sem se lek že blouzníš a myslíš žes jel po tom chodníku autem. Modřiny sem tam neschytal, zatim sem to ubrzdil nebo se vyhnul, zas tak uzký to tam neni, na ty 2 kola v pohodě.

                  0 0
                  • enjoy  

                    tak to kecas!2 kola,ale jenom kdyz je ten druhej taky takovej trouba jako ty.ja bych te urcite nakop,kdybys tam takhle priletel:-)).

                    0 0
                    • Gorgov  

                      never tomu, nestih bys vubec nic, natoz me nakopnout a dve kola v pohode, kdyz nevozis 70cm rodla. 2 kola se tam vedle sebe v pohode vejdou a nezalezi jestli na nich sedi trouba, ale jestli umi ridit. jak to tak pozoruju tak tebe bych tam potkat nechtel, ocividne moc ridit neumis kdyz si myslis ze tam neni dost mista na 2 kola.

                      0 0
                      • enjoy  

                        ty kulisaku:-))).ja mam 68,5cmvlastovky a obvykle(nevim ci to) tam v protismeru potkavam cyklisty s brasnama:-). ps:ale jinak,ikdyzbych se dokazal vyhnout naprosto v pohode,tak neverim nikomu,kdo jede proti me a kolikrat se mi potvrdilo ze opravnene.a vzdy velmi zpomalym do tohohle tunelu. a projet ho cely tricitkou vlastne ani neni mozny,co si vybavuju:-).pripadne bys mi to mohl ukazat:-). jinak je to jako si hodit minci,jestli tam nekdo pojede.. jinak jsem si taky uz u mnoha pesaku utvoril povest sileneho bikera,takze te chapu a beru:-)

                        0 0
                        • Gorgov  

                          ne, nemyslel sem to tak uplne, vjizdim tam ve 30ti, ale du trochu nabrzdy, nesnazim se lidi desit, sem trochu machroval, no ;) ale stejne je to vzdy prekvapko, ale zatim sem to vzdy ustal.

                          „tak neverim nikomu,kdo jede proti me a kolikrat se mi potvrdilo ze opravnene.“

                          Naprostej souhlas, to je asi ten nejvetsi hacek, co udela ten druhej.

                          0 0
            • Tleskač  

              Aha, a co kdyby jsi tam takhle „potkal“ paní s kočárkem a dalším dítětem za ruku…? Chce to občas domýšlet konce.

              0 0
    • wroum  

      Vjezdy jsou největším nebezpečím pro cyklisty, protože většina motoristů s pocitem vžité nadřazenosti vyjíždí na přilehlou významnou sběrnou komunikaci bez jakéhokoliv respektování provozu na stezce.

      i kdyz se to tak muze zdat, tak ta veta je pekna picovina. nejde ani o bezohlednost a ani o nerespektovani provozu na stezce ale o pouhej fakt ze pri vyjezdu (klasicka ukazka je vyjezd z lodenice Bohemians – od Kraba) proste neni na ztezku videt az do okamziku, kdy predni okynka auta nejsou alespon na urovni sloupu vrat – a to uz je celej cumak prez stezku…

      0 0
      • Thapsus  

        I tak je ale motorista odpovědnej za to, pokud někoho sejme. V zákoně o silničním provozu je cosi o náležitě poučené osobě, která mu má v případě, že nevidí kam jede, ukazovat. To že na cyklostezku nevidí je sice hezký, ale srazit ani tak prostě nikoho nesmí…:-).

        0 0
        • wroum  

          odpovednej samozrejme je a neresim jestli smi nebo nesmi, to je uplne vedlejsi, ja jen psal ze ta situace je proste takova a je treba se na vec koukat z obou stran a ne jen z te svoji.

          0 0
      • kudlanka32  

        ma jet pomalu…kdyz couvas z rady a nevidis ven tak jedes taky pomalu, neb nechces aby to do tebe motorizovany kolega nepral.....spis vidim problem v tom ze od cyklistu nikomu nic nehrozi…

        0 0
        • wroum  

          i kdybys jel rychlosti 5cm za hodinu, tak to co se deje na stezce uvidis az kdyz budes prednima okynkama za vjezdem – to je proste fakt vyplyvajici z optickych vlastnosti nepruhlednych objektu a rychlost na to nema vliv.

          0 0
          • kudlanka32  

            jo ale uvidej te oni…na to nepruhlednost predmetu nema vliv…nebo si prave objevil neviditelnost? treba jako pstros…

            0 0
            • Meesha  

              to ze te uvidej nic neznamena. Proste by tam stacilo dat treba posrany zrcadlo :-)

              0 0
    • Gorgov  

      Nejhorší sou dědci na kolečkovejch lyžích, hůlkama zabrou cca 3m . a snažej se ti vrazit hole do vejpletu

      0 0
    • stařík  

      Část „stezky“ od golfového hřiště ( od ledáren ) v Braníku do Modřan není hezká asfaltová cyklistická stezka, ale je to ulice Vlatavanů, tj. běžná městská komunikace bez chodníku,na které platí vyhláška o silničním provozu, tj. na ní nemají bruslaři co dělat, neb bruslení je na pozemní komunikaci určené pro motorová vozidla zakázáno. Cyklisté tam tudíž jezdí vpravo a na křižovatkách se dává přednost zprava, protože tam nejsou značky o hlavní silnici. proč to zastupitelstvo vydává za stezku a proč to policie toleruje vím, toleruje to proto, protože v Česku je Kocourkov a cochcárna.

      0 0
      • enjoy  

        a to zase jo!

        0 0
      • wewerka  

        Bruslar je ale povazovan za chodce. Proto ma jezdit jako chodi chodec. Chybou je, ze vetsina bruslaru tam jezdi tak jako jezdi kola.

        0 0
      • Nehas  

        tj. na ní nemají bruslaři co dělat, neb bruslení je na pozemní komunikaci určené pro motorová vozidla zakázáno.

        A kdo to jakým právem zakazuje?

        361/2000 Sb. §2

        1. chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně.

        361/2000 Sb. §53 (3) Kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky.Chodci smějí jít po krajnici nebo při okraji vozovky nejvýše dva vedle sebe.Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na pozemních komunikacích nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou.

        0 0
    • Tleskač  

      Prostě jsem chtěl jen říci že když se namalují jen pruhy na chodník, cyklostezka se z něj tímto nestává…

      0 0
      • hawrda  

        Lehké varování.Včera odpoledne chytali za Vyšehradským tunelem na výjezdu směrem z centra měšťáci.Jel jsem do centra a naštěstí je tedy viděl,protože měli na sobě reflexsní vesty.Nicméně z druhý strany bych neměl šanci,stejně jako dva cyklisti,kteří si akorát prohlíželi pokutový bloček.

        Upřímě si myslím,že je to buzerace na entou,protože věřím,že by mohli dělat řadu užitečnějších věcí.

        Mě osobně by takováto činnost pokud bych byl polda byla až trapná.

        Buřt

        0 0
        • Vsara  

          Občas tma z kola také neslezu – ale jedu veelmi pomalu. Je-li větší hustota lidí, slezu. (I protože nejsem mistr světa ve vyhýbání se). Jednou mne, v tu chvíli kolo vedoucí, ošlivě šlapkou našechral nějaký šílený cyklista, svištící tím tunelem a ještě nadával do debilů a nemehel.

          V tu chvíli jsem si docela přála, aby tam nějaká benga stáli a spočítali mu to za mne.

          0 0
    • Vsara  

      CykloStezky v Praze, jsou-li hladké, jsou okamžitě plné bruslařů. A většinou i velmi brzy maminkami s kočárky.

      Občas to ve mně vře a mám chuť si vynucovat dodržování pravidel i asertivním trváním na svém i násilím – ovšemže nasertivním :-). Nemá to smysl. Naštveš pak hlavně sebe.

      Jak to řešit nevím. Je-li to možné, cyklostezkám s hladkým povrchem se vyhýbám.

      0 0
      • rasto  

        cyklostezka u ladronky je des-bes. nastesti, jak se ochlazuje, ubyva bruslaru. nekterym by nestacila magistrala, jak vymetaji od okraje po okraj…

        0 0
    • Smazaný účet  

      stánek U Sparty už funguje = dá se zajet na Mouchu :-)

      http://www.spartastanek.cz/

      na levém břehu Vltavy naproti vrakovišti ve stánku U Alexe a Ireny točej Kácov

      0 0
    • Smazaný účet  

      jen upozorňuji, že u pumptracku je o víkendu fesťák Tří Sester = průchodnost/prů­jezdnost bude extrémně špatná!

      0 0
    • Smazaný účet  

      jenom na okraj jsem našel info k tý „neziskovce“ pod komínem

      cituji: už při představování „Cukrkandlu“ padaly velmi zajímavé náměty – komunitní zahrada, multifunkční hřiště, kluziště, přístav

      to jako vážně? přístav za kolejema?

      btw jsem zvědavej, co teď po volbách, jestli jim nová radnice nepřiškrtí penězovody…

      0 0
    • Smazaný účet  

      je to peklo…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.