• gobike

    Určitě se vám někdy stalo, že jedete po cyklostezce a přitom se vám do cesty přimotají chodci. Mé zkušenosti jsou, že když kolem chodců motajících se na cyklostezce projedu rychleji, nebo pár cm. od jejich těl, začnou být agresivní a hlasitě nadávat. Začíná mě docházet trpělivost..... Jaký je váš názor na tuto problematiku?

    0 0
    • cabbage  

      jo, porad, sou nas*any kdyz je upozornim ze se motaj atd. nejvic me sere ze lidi proste koukaj co se deje okolo, ale pred sebe nekoukaj- jedu proti pesakovy a on si me vsimne az tesne pred pripadnym stretem. drzim se zasady, ze pri stretu s pesakem musim mit vetsi kinetickou energii(nebo hybnost). jednou sem testoval, kdy si ne vsimne skupinka pesaku roztazenejch pres celou cyklostezku- zaznamenali moji pritomnost az kdyz sem mezi ne zajel prednim kolema a pak meli keci ze sem nemej…

      0 0
    • Meesha  

      Nedivim se. KDyby si o me „skrtal“ riditkama, tak bych byl taky nasranej! A vim, ze kdyz jdes po ceste a najednou te ze zadu preleti biker, tak to je taky dobrej sok!

      Bohuzel babicky znamej takhle loni po stretu s cyklistou nekde na Branicky cyklostezce zemrel…

      0 0
      • gobike  

        No dobře na chodce nemusime utočit a lekat je, ale kdyz uz si pletou cyklostezku s chodnikem, kterej je většinou o par metru vedle, tak by aspoň mohli bejt ohleduplni a davat pozor, NE????

        0 0
        • Meesha  

          jj, souhlasim – melo by to bejt oboustrany, ale to uz se tu resilo mockrat… Taky me serou, kdyz jdou roztazeny pres celou stezku/pesinu a vubec nereagujou. To pak testuju, jak rychli maj reflexy a jak brzdej hayesy :-) -ale jen ze predu. Ze zadu brzdim z dalky. Vubec nejlespi je tradicni branicka kombinace – chodci,brusla­ri,deti na kolech,bruslari s kocarkama,pej­skari – to sem pak hodne vytocenej!

          0 0
          • cabbage  

            jo,nejlepsi je „vozova hradba“- nekolik mamin s kocarkama vedle sebe. a krome reflexu muzes testovat i jejich periferni videni…

            0 0
          • zac  

            dneska jsem si to taky zkusil… myslim ze muj zadni plast to odnes nejvic, asi dvakrat se mi pod kola pripletlo nejaky dite na kolobezce a rodice to nechavalo naprosto klidnyma a pak taky spousty bruslarek ktery jedou min. 2 vedle sebe, drbou jaky tricka ted letej a to, ze proti nim jedes a nemas kudy projet to je nezajima…

            0 0
        • pelt  

          No, na jednu stranu chodec na cyklostezce NEMA co delat, na druhou stranu pokud je „cyklostezka“ udelana tak, ze se rozpuli chodnik a misty na to i zapomene, tak se mu zase neni az tak co divit – mozna si vsimne nejaky cary uprostred, ale porad to VYPADA jako JEHO chodnik, jen se tam obcas silenou rychlosti prozene nejaky cyklista. IMHO je pritomnost chodcu na vetsine cyklostezek (ne ve smyslu tech zcela samostatnych, ale tech, ktere jsou soucasti nejakeho ulicniho profilu) dusledkem hrube chyby pri jejich navrhovani a nejasneho vyznaceni (napriklad odlisnou barvou asfaltu…). I kdyz jak znam nase borce z radnic, tak by cyklostezky „vyznacili“ ve stylu Paříž-Roubaix…:-((.

          0 0
          • blue  

            nedelej si iluze, ze poradny vyznaceni necemu pomuze… zajed si na vypich, celej park zrekonstruovanej, nove vyasfaltovany chodniky s jasne vyznacenejma pruhama pro bruslare a cyklisty a jasne oddelenym chodnikem… myslis, ze to nekoho trapi?

            0 0
            • pelt  

              No, vždycky se najde nějaký debil, který tam vleze… jenže už jich bude podstatně míň. Navíc až si zvyknou, že po tom červeném asfaltu jezdí rychlé věci, tak to možná bude taky jiné.

              Každopádně pokud není blbuvzdorné vyznačení, tak se jim nejde moc divit, nebo snad očekávat, že to budou moc respektovat. A v takovém případě je to do značné míry chyba toho, kdo to navrhovat/značil.

              0 0
              • Pebe  

                Stačí se projet v sobotu po obědě do Stromovky. Blbuvzdoznějc to snad vyznačit nejde (obrázky a bílá čára) a stejně je to pěšákům jedno. O tom, že je v parcích zakázáno pobíhání psů bez vodítka ani nemluvim, kolikrát má ten pes víc rozumu než páníčkové :-(

                0 0
                • cabbage  

                  jj, ze je ta silnice ve stromovce rozdelena netusi ani nekteri bikeri(napr McBlacky,jecnak),tak jak to muzou pochopit pesaci.......

                  0 0
          • gobike  

            jo, máš pravdu, ale někde jsou cyklostezky vyznačený pěkně-červenej asfalt nebo co, a chodnik vedle v šedý barvě a i přes to pěší se motaj po té „naší“ červené stezce a navíc buzerujou! TAK!

            0 0
          • capis  

            Nevím jak u vás, ale u nás jsou cyklostezky uváděny jako „stezka pro cyklisty a chodce“ a podotýkám, že in line bruslaři jsou klasifikování jako chodci, je to tak, ikdyž mě osobně se to také nelíbí a vadí mi to, chodci tam prostě můžou.

            0 0
            • Necris  

              Bruslař je to stejné jako cyklista. Za to hodím špekáček do ohně.

              0 0
              • marapara  

                To jich tam budeš muset házet asi hodně, bruslař je klasifikován jako chodec v provozu.

                0 0
                • Necris  

                  Dopraváci to vidí jinak, ale jak myslíš ;)

                  0 0
                  • newbie  

                    :-) máte víceméně pravdu oba tři…

                    obecně kouká zákon o silničním provozu na bruslaře jako na chodce, ale na cyklostezkách pro něj platí pravidla jako pro cyklistu

                    0 0
                    • Necris  

                      No já znám jenom případ na stezce. Ani by mě nenapadlo, že jinde je to jinak. To se může hodit. Díky.

                      0 0
                    • Azmir  

                      Takže povinné odrazky, světla :DDD dělám si srandu ;-)

                      0 0
      • cabbage  

        skrtani ridtkama o lidi je v norme(pokud si o to rikaj)- kdyz sem na vystavistnim xc shanel piti pro lempla a projizdel tou pouti tak sem taky musel vrazet do lidi a pokus o pre(d)jeti jedne slecky nesklidil prilis velke pochopeni u jejiho frajera:-) jejich chovani ke me taky nebylo vstricne(si zacali). a „zemrel po stretu s cyklistou“ je smutny, ale chtelo by to presny popis udalosti a souvislosti, nebudeme za smrt pesaka presumptivne odsuzovat bikera…

        0 0
        • Meesha  

          bohuzel vic nevim – jen, ze to byl duchodce o holi a jestli mu nejak spadnul pod kolo nebo neco takovyho, to nevim… Vim jen, ze byl tri mesice v komatu a uz se neprobral.

          0 0
        • Jirik123  

          hmm tak to je teda nazor, pripominas mi miho znamyho, kterej rika ze kdyz se mu cyklisti moc motaj na silnici tak je prej klidne skrtne zrcatkem u auta, ze si o to proste rikaj(ano je to debil). kdyby tady tohle nekdo napsal tak uz vidim jak se na nej vsichni sesypou, ale skrtat chodce to je v pohode:-/

          0 0
          • cabbage  

            bude flame?:)) bylo dulezity to „si zacali“ protoze tam par pesaku do me narazilo(mozna umyslne) a bylo po pri proplejtani se necim jako matejskou pouti, ignorovali moje zadosti o uvolnini cesty, atd. navic si myslim ze je hodne velkej rozdil mezi skrtnutim v rychlosti pomaly chuze a v 30 na chodniku- a ani to se s autem neda srovnat, nebo ty povazujes za nebezpecnyho ****** nekoho, kdo se o tebe otre treba v metru,tramvaji nebo autobusu?

            0 0
            • kolombo  

              Jak malý … Ještě se začněte dohadovat, jestli do 8 km/h je škrtnutí bezpečné a pak už ne popřípadě je-li ta hranice 7 km/h nebo 9 km/h.

              0 0
              • cabbage  

                pomala rychlost chuze je 4km/h a mensi(balancovani na miste). 7,8,9 je rychla az hodne rychla (nezavodni) chuze. jeste mi zacni tvrdit, ze za jakoukoliv kolizi muze biker…

                0 0
                • kolombo  

                  Ale já netvrdím, že za vše může biker, i když v případě úrazu chodce by nepochybně měl hodně co vysvětlovat. Tady jde o to, že v autě taky nemůžu přejet chodce mimo přechod nebo na když jde na červenou. Minulý týden pod Kozákovem o sebe škrtla dvě auta zrcátky. Řekne se banalita, ale tady byl výsledek těžká nehoda se smrtelnými následky. Docela by mě zajímalo, kam všichni tak strašně spěcháte?

                  0 0
                  • jama  

                    Každý svéprávný člověk je plně odpovědný za své konání. Tedy i cyklista si musí počínat tak, aby nikoho neohrozil. Uznávám, že parametry cyklostezek jsou nedostatečné a kombinace stezka pro cyklisty a pěší, to je koktejl pro otrlé.

                    0 0
                    • Necris  

                      Parametry navíc to moc nevyřeší. Stezka na které jsem potkal toho zmíněného „neznalce zákona“, je lidově řečeno „široká jako kráva“. Parádní, rok stará, má krásně udělané obrubníčky. Šířka dost proměnlivá, ale místy klidně 3 metry, možná i víc.

                      Proč to píšu ? Protože se tam hoši na bruslích obejmou s holkama a jedou v objetí na bruslích vedle sebe v pěti, poněvadž se tam vejdou :D Kdyby tam udělali dráhu pro letadla, bude to prd platné.

                      0 0
    • Smazaný účet  

      sem rad ze chodci maj radi cyklostezky, sem rad ze tam chodej, od te doby co je ‚moje‘ cyklostezka i ‚jejich‘ nemam spatny pocit pri jizde po chodniku :-)

      0 0
    • kolombo  

      Základ je, že sem musíš napsat, jak je ta cyklostezka vyznačená a jestli se náhodou nejedná pouze o cyklotrasu. Pokud je to opravdu cyklostezka, pouze pro cyklisty, tak je na místě zavolat 156 nebo 158 a stěžovat si. Pokud nás chtějí pokutovat za to, že cyklostezky nepoužíváme, tak na nich také musí zjednat pořádek. Pojďme napsat na Policii a požadujme zařazení kontrol tohoto typu do plánu Kryštofů.

      A škrtačům řidítky bych chtěl připomenout, že zhruba před rokem se tu řešil pokus o zákaz provozu cyklistů na cyklostezce nekde pod Prahou.

      Kupte si zvonky, zpravidla to zabere. A poděkujte za uvolnění cesty.

      0 0
      • Seveřan  

        Nemáme rádi, když to auto kalí na pár centimetrů od řidítek, tak to nedělejme ostatním. Není žádná trága zpomalit a eventuelně na někoho houknout, a? uvolní cestu a poděkovat. Kam spěcháme? Že by do pekla :O) Pak nám to takhle ohroženej chodec natře příště v plechový nádheře.

        0 0
    • widlicka  

      Podla mna je najlepsie takeho chodca poriadne vystrasit ale nie typom ze o nho skrtnem riaditkami lebo to moze byt dost nebezpecne pre obidvoch, staci z bezpecnej vzdialenosti zaflekovat pripadne zakricat nanho… no a potom mu vinadat ze nech sa pozera na co su tie cciary na chodniku…

      0 0
      • zac  

        no jo, jenze ja toho vcerejsiho flekovani mam pulku vzorku v prd…

        0 0
        • widlicka  

          Ja mam maxis hardrive a flekujem kolko xcem..drzi celkom dobre:)

          0 0
          • gobike  

            Hm,ja mam plaste Ritchey Innovader a na tech když párkrát zaflokujes, tak muzes kupovat nový!

            0 0
      • jama  

        Zaflekovat? To je chování řeznického psa! V civilizovaném světě je slušné použít zvonek a poděkovat za uvolnění cesty.

        0 0
    • enjoy  

      zkus bydlet v praze a jezdit treba po trojce podel vltavy.tam si muzes na chodce nasavat jak chces a pritom je to cyklostezka(a takovych je hodne).ja byt chodec a ty me nejak ohrozit tak te rozkopu.to co si napsal je pekna hovadina.jo kdybych mel oddeleny pruh pro cyklisty tak se chovam jinak,ale vybavuju si jich moc malo na to abych si mohl na chodniku se zlutou cedulkou dovolit takovy veci na chodce.kdyz jsou jsou vyditelne nevsimavy tak je podle momentalni nalady taky trosku poskadlim,ale rict ze nema chodec co delat na cyklostezce?se prober.

      0 0
      • pelt  

        Cyklostezka neni vec se zlutou cedulkou, ale s modrou kulatou. A takova velmi casto byva vedena paralelne se silnici a chodnikem – takze pokud vede chodnik I pruh pro chodce, tak mi prijde vcelku logicke, ze chodci jsou na chodniku a NE na cyklostezce, stejne, jako se cykliste (pri stavu cyklostezek bohuzel) musi drzet na cyklostezce a ne v silnici (nebo na chodniku). Mam dojem, ze samostatnou cyklostezku, vedle ktere by nevedlo nic pro pesi jsem jeste nevidel (pokud uz neco takoveho vede, tak je na tabuli spis kombinace – pesi a cykliste).

        0 0
        • pali  

          Medzi Popradom a Svitom bol dany do uzivania minuli rok cyklochodnik riadne oznaceny tabulov pruhy deliace ho na dve polovice na asfalte namalovane loga cyklistu teda uplne predpisovo ale, pohyb po nom je problematicky­.Zahltili ho koruliary, chodci, pobehujuce psi bez voditka, mamicky s kociarmi tri vedla seba nie je nic vynimocne atd… este ze sa ten chodnik da obyst.A vraj pre cyklistov.

          0 0
          • deardeer  

            Kudy ten chodník vede? Znám jen tu stezku za Chemosvitem (Strojchemem apod. firmami). Jezdím do této oblasti každej rok v létě… Jinak ta silnice od začátku Svitu do Popradu je pro cyklistu asi jeden z největších hazardů se životem…

            0 0
      • Vrci  

        Tam kde je modrá kulatá nemá chodec co dělat. Tam kde je žlutá hranatá se jedná o běžnou silnici a chodci mají chodit vlevo za sebou. Ale najíždět na ně nebo o ně škrtat beranama je prasárna. Když čekám na těhle stezkách větší pohyb (teplo, jasno, sobota nebo neděle), tak se jim vyhnu.

        0 0
        • kolombo  

          Kulatá modrá má víc podob a tady se většinou používá smíšený provoz chodců a cyklistů, takže bohužel má.

          0 0
          • Vrci  

            To já vím, já mluvím o modré značce stezka pro ciklisty ne o stezka pro chotce a cyklisty. Ale jak píšu nahoře, já po nich stejně nejezdim, protože vřítit se na ně rychostí nad 30 km/h tak to nepřečkám bez úrazu já nebo někdo na stezce.

            0 0
        • pelt  

          Jo, to s tema riditkama fakt nechapu… to je jak ti blbecci s cerstvym ridicakem v rozsypavajicich se vracich nebo hovada ve vytunenejch sportakach…

          Nejak mi prijde, ze „cyklostezky“ se u nas stavi jen ze dvou duvodu – aby meli starostove kde strihat pasku a aby se cyklisti nemotali plechovkarum na JEJICH silnicich. Na vetsine se stejne neda poradne jet i kdyz tam chodci nejsou (tedy uznavam, ze pro terenni cyklisty to musi byt lepsi nez pulka trailu… nekde dokonce stoji uprostred cyklostezky verejne osvetleni, asi pro vytvoreni dojmu jizdy v lese:))).

          0 0
      • bike gazy  

        na takoveho jako ty cekam,,bylo by tvrde ublizeni na zdravy

        0 0
      • Necris  

        Na cyklostezku pouze pro cyklisty nesmíš vkročit ani palcem u nohy. Na cyklostezku pro cyklisty a chodce můžeš, ale platí stejná pravidla jako na silnici. Cyklisté JEDNOTLIVĚ ZA SEBOU. Anketní otázka, kde a jak se má dle zákona na cyklostezce pohybovat chodec ?

        Nevím, proč se snažíte pořád něco vymýšlet. Zákon je zákon a s tím nepohneš, kdybys chtěl. Vlastní pravidla opravdu neplatí.

        0 0
        • newbie  

          chodec kdekoliv a jakkoliv… postávat v hloučkách, poflakovat se různými směry… jen nesmí ohrozit cyklistu

          spousta lidí si to tu myslím moc neuvědomuje a chtěli by po chodcích, aby chodili v jednostupech po kraji

          0 0
        • Vilém  

          Nejsem si uplne jist, zda pred 7mi lety platily stejne zakony jako ted.

          0 0
          • Necris  

            V tomhle určitě. Změnila se pouze dvojí tolerance na přechodech … a spousta dalších konin. Pro chodce stále platí kraj.

            0 0
    • ivovi  

      No vcera jsem jel v Brne cyklostezkou smerem na prigl a pred lomem sem dojel inlinistku. Ze bruslila od kraje ke kraji tak ze se nedala predjet mne jeste nevadilo, ale ze nevnimala okoli – v usich walkmena to me docela nastvalo. Nekolikrat jsem ji za zady prozvonil a nic. Co naplat ze byla pekna, kdyz rozumu moc nepobrala…

      0 0
    • jihra  

      Brokovnici do ruky a střílet. Policajti pokutujou cyklisty na přechodech pro chodce a chodnících, ale ještě jsem neviděl policajta, aby pokutoval chodce na cyklostezce. Když jsem na to jednou upozornil místního „černého šerifa“, který mne buzeroval, že jsem projel asi 2 m po chodníku, tak měl akorát blbé pindy.

      0 0
      • mawerick  

        Tak to buď rád že nebydlíš v praze… Mě s kámošem jednou zkoušel pokutovat policajt když jsme jeli po značené ciklostezce… A navíc nás zkoušel zastavit docela zajímavým způsobem… najíždel do nás autem… Normální feldou bez jakéhokoliv označení… A to člověk a donutí zamyslet se nad tím na co ty stezky teda vlastně jsou…

        0 0
    • wroum  

      kdyz sem v pravu, povazuju za povinnost vydesit k smrti toho, kdo tam nema co delat. serou me prevazne bruslari, kteri jedou vedle sebe po spatne strane a cekaj ze ja uhnu. neuhnu :-) jednou u podolsky vodarny sli asi 4 picusove (tak 17 let) vedle sebe pres celou sirku stezky a evidentne meli prdel z toho ze nemam kam uhnout, akorat to blbe odhadli. neuhnul sem a 19 kg sjezdak ma kineticky energie dooost. jeden z nich to odnes asi zlomenou rukou, pac kdyz videl ze neuhnu, snazil se uskocit, doslo ke kolizi s vedlejdoucim kolegou a dostal predstavcem nekam mezi zapesti a loket. dobre mu tak, navic si myslim, ze si priste da bacha.

      0 0
      • mawerick  

        no nevím nevím jestli je tohle nejlepší způsob jak to řešit, ale uznávám že 17ti letý hajzlíci občas zasloužej… A pokud jde o bruslaře tak v tom myslím záleží na pohledu;o))) Když je to pěkná bruslařka tak si i rád přibrzdím;o)))

        0 0
        • wroum  

          ja taky rad pribrzdim, ale kdyz jede proti tobe…prece nezacnu couvat. :-)

          ad nejlepsi reseni: pokud ja jedu spravne (spravna strana…) a nekdo jede spatne proti me, nevidim jine reseni. kdyz uhne, tak super a treba si da priste pozor. kdyz neuhne, tak to muze bolet.

          0 0
          • mawerick  

            no to je pravda… Couvá se dost blbě;o)) Ale když jede stejným směrem:o)))

            no i tak se to dá řešit i když nevím jestli bych měl žaludek na to se vědomě s někým srážet…

            0 0
            • wroum  

              ja verim ze uhnou a zatim to tak vzdy bylo, az na ty blbce, kteri to udelali schvalne.

              0 0
              • jama  

                Skutečně si myslíš, že jsi jednal správně? Pokud se to opravdu událo, jak jsi psal, jsi stejně omezený, jako ti kluci, co ti schválně nechtěli uhnout.

                0 0
      • kolombo  

        Jestli Ty považuješ takovéhle chování za přiměřené, tak se nediv, že se zase najde někdo, kdo má prdel z toho, že nemáš kam uhnout. Až si z Tebe udělá prdel někdo v Tatře s pískem, tak si tu pak nestěžuj. Jestli z Tebe něco zbyde …

        0 0
        • mawerick  

          to je sice pravda a přiměřený to není, ale zkus si jezdit pár dní po praze a občas ti prostě nic jiného než ty haj.li víc než pořádně seřvat… (myslím jen ty děti…)

          0 0
          • kolombo  

            Jo, jasně souhlasím. Ale pak se nemůžete divit, že nás někteří řidiči vytlačují ze silnice atd. Chovají se prostě naprosto stejně …

            Koukám, že každý má spoustu výhrad ke svému okolí, ale sám si žádné chyby nepřipouští. Já, když vidím některé cyklisty, tak bych je přejel taky.

            0 0
            • mawerick  

              nic není černobílí… a všude jsou lidi dobrý a pšatný a lepší a horší… To si nevybereš…

              0 0
            • wroum  

              no to je o pristupu. vydesit chodce, kdyz dela neco spatne a brani mi tim v jizde (on jde treba po spatne strane, jde jich moc vedle sebe…), to mi prijde v pohode (za predpokladu ze nikomu vedome neublizim), ale cyklisty na silnicich do toho netahej. ti me jako ridici vadej dost, ale i tak se k nim chovam ohleduplne, nechavam odstup, nepredjizdim v zatacce…, protoze tady jde o zivot a ne jen o to ze se nekdo lekne nebo bude muset udelat prudkou zmenu smeru v minimalni rychlosti.

              0 0
              • jama  

                Kde bereš právo někoho vystrašovat?! Takovými středověkými manýry nic nevyřešíš, jen děláš cyklistům ostudu!

                0 0
              • jama  

                Kde bereš právo někoho vystrašovat?! Takovými středověkými manýry nic nevyřešíš, jen děláš cyklistům ostudu!

                0 0
        • wroum  

          ja se nedivim, akorat moje chovani bylo reakci na to jejich. no a s tou tatrou je to blbost, nemuzes srovnavat 30 tun zeleza a nakladu s blbcem v teniskach. nerikam ze to je nemozny, ale tech co tohle udelaj s tatrou je min nez tech v teniskach.

          0 0
      • drsnej márvin  

        Takže chápu, že šli 4 pičusové vedle sebe .. a proti nim vedle sebe dva na kolách ???

        0 0
    • climber  

      Hoši, kolikrát jste nadávali na řidiče aut, že jsou neohleduplný a že si myslí že jim patří svět. Trochu tolerance.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Se mi teď dostal do ruky časopis… myslim že Silniční obzor… je tam článek o problematice vedení cyklostezek společně s pěšími. Vztah hustoty provozu, rychlosti pohybu a pravděpodobnosti konfliktu (=fyzického, nikoliv že si začnou nadávat) chodce s cyklistou, možnosti oddělení a jejich preference uživateli… asi to dohledám, porušim copyright a někam to fláknu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ale jinak to je fakt těžký. Asi by jim to měl někdo vysvětlit shora (policie). Co jsem viděl v Berlíně tak tam jsou podobně dělaný chodníky – červenej pruh pro cyklisty na kraji, šedej pro pěší. A všichni už sou zvyklí že tamtudy nechoděj, nechávaj to volný, i na zastávce autobusu všichni stojej v šedym pruhu a vlezou tam až dyž bus přijede. Jsem jel teď po takovym chodníku z chodova na koleje, to samý, červenej/šedej pruh, každejch 50 m obrázek kola jak kráva, a stejně všichni pěší jdou prostředkem tý části pro cyklisty. Prostě nejsou zvyklí že něco takovýho existuje, uvažujou jenom možnost chodník = pěší, silnice = všecko ostatní. Že se s nima po chodníku může pohybovat cyklista, jelikož je to i cyklostezka, nikdo nechápe. I když jsou některý místa už tak profláklý že to musí vědět každej že tam ta stezka je. Muselo by se to nějak agresivnějc oddělit (zvýšenej mezipruh), což zas není dobré z hlediska úspory místa a tak.

      0 0
      • Vrci  

        zvýšený mezipruh – maminky s kočárkama, starší o holi a vozíčkáři by ti poděkovali

        0 0
        • cabbage  

          jo maminky s kocatkama jsou kategorie sama pro sebe, kdyz se roztahnou 2–3 pres celou cyklostezku tak je to jak Žižkova povestna vozova hradba:)

          0 0
          • cabbage  

            jdu spat- uz mam nejak moc preklepu......:-/ dobrou noc, mile B-F:)

            0 0
    • Necris  

      Trochu oživím tento zajímavý post a podělím se s dnešním celkem zajímavým příběhem.

      Dneska, paradoxně den po Králi, kde se ± bez problémů předjížděli ve vší slušnosti tisíce cyklistů, jsem frčel po cyklostezce do mojí dílničky kterou máme za městem. Umýt kolo po včerejším výkonu a zkontrolovat. Bohužel jsem narazil na člověka, který mě při předjíždění (po zvukovém znamení pozor levá) sejmul tím, že se zrovna v tu chvíli neudržel na kole a spadnul na mě. Inteligenční úroveň nula, ještě se snažil ujet a celou dobu mu nedocházelo, čeho se vlastně dopustil. Spíš nedocházal pochopit, že jsem fakt volat jedna pět osm a že se „fakt“ něco stalo. Poté, co jsem přestál 10 minut čekání na dopraváky za klasických úsměvných výhrůžek smrtí a nevím čím ještě (zajímavé, že se to drzé chování u viníků nehod shoduje), jim bylo oznámeno, že se jedná o jejich vinu, naprosto bez výhrad. Pak jim teprve ztuhnul úsměv. Ještě víc mu ztuhnul úsměv, když jsem mu řekl minimální a maximální částku, kterou bude muset zaplatit za škodu, kterou způsobil.

      Postup policie mě docela překvapil, čekal jsem velkou neochotu a bůhví jaké všem celkem známé problémy, ale i na základě výpovědi svědků panu „cyklistovi“ celkem jasně přišili vinu. Jeli dva vedle sebe, i podle brzdných stop bylo pak jasné jak se to celé událo.

      Tedy jen další důkaz, že zákony snad platí i na cyklostezce. A mimochodem, byl jsem rád, že jsem měl helmu. Minimálně na místě jsem zjistil ohnutý ráfek a něco s brzdou + odřený rám. Asi je fakt jenom odřený, možná i naprasklý…ne­tuším, zjistí v servisu. Blbosti jako rozflákané brýle, ktré jsou ale údajně OK (1000,–), rukavice roztrhané(900,–)…nezmiňuji.

      Rozhodl jsem to vyřešit oficiálně a docela se mi to vyplatilo. Až se něco podobného stane Vám, nenechte se odradit tunou urážek, neochotou lidí cokoliv dosvědčit a řešte to (!), za pokus to stojí a dneska to určitě mělo smysl.

      Bohužel pro mě, nejednalo se zřejmě o člověka, který je schopen zaplatit 2,5 tisíce poplatek za správní řízení, do kterého se rozhodl jít (nevědomky, netuší že tam vůbec ten poplatek je) a pak škodu na kole. Takže peníze od něj asi brzo neuvidím. Mimochodem, že neuhádnete barvu pleti ? On byl teda tak napůl, ale ti se kterými jel byli lehce …lehce…lehce opáleni z Gipsy Beach ;)

      0 0
      • Smazaný účet  

        tak to ti fandím, napiš pak jak to dopadlo…

        0 0
        • Necris  

          Čekám na obsílku. Opravu zatím zaplatím sám, co mi taky zbývá. Zatím to vypadá pozitivně a ne moc draze. I když je mi to jedno a třeba bych si to kolo koupil celé znovu, abych mohl jezdit. A potom to na něm holt zkusím vymoct. Už máme v rodině zkušenosti z jedné autonehody s nepojištěným motocyklem, tak se budou hodit.

          Čemu se ale opravdu věřit nechce, je to povědomí lidí o tom, jak funguje právo. Zkoušeli se hájit tím, že jsem jel jako prase, že měli malé děti, že dneska potkal jednoho cyklistu a ten měl v uších sluchátka a vůbec ho neslyšel, nic z toho nemá právní souvislost s případem.

          I na úřadě nebude problém s určením viny, není to tvrzení proti tvrzení, okolo byli svědci kteří mojí verzi potvrdili. Navíc oni jeli vedle sebe, což je taktéž dokázané výpověďmi a což nesmí.

          Problém je ten, že ten kluk nic nemá, nemá žádné vzdělání a nic neznamená. Pracuje někde za pár korun a jeho život, stejně jako jeho mysl a finanční stránka je ta z nejobyčejnějších, jaké si dokážete představit. Auto kterým jezdí je dle pojištění napsáno na jeho rodiče, se kterými ale není hlášen ve společné domácnosti, takže si na něm nevezmu ani to auto, které by stejně jen tak mimochodem totální škodu na kole nezaplatilo. Když nebude ochoten zaplatit a bude to protahovat, budu mít problém a je možné že nic kromě pokuty platit nebude.

          0 0
          • Pavel  

            S tou opravou pozor! Vše si řádně zdokumentuj a opravit to nechej v autorizovaném servisu/prodejně s papírem, co všechno bylo poškozeno a co všechno bylo nutno vyměnit (a kolik to stálo). Jinak nedostaneš nic, protože viník ti dobrovolně nic nezaplatí a u soudu platí jen PÍSEMNÝ a ofiko důkaz.

            0 0
          • drsnej márvin  

            Pokud je to jak píšeš, tak nevymůžeš ani h..

            0 0
      • Vilém  

        Bezne volas na ostatni, pri predjizdeni, „pozor levá“? Jaky to ma smysl? Nebo jsi na kole mel jeste cislo z toho Krale?

        Narazky na barvu pleti taky moc nechapu.

        0 0
        • Pavel  

          Já volám běžně.

          0 0
        • marapara  

          Občas také volám, že objedu z leva, když někoho předjíždím. Ale jen občas, hlavně když vidím někoho staršího, že se sotva drží na kole a jede. Smysl to má samozřejmě, snižuješ tím riziko kolize.

          0 0
          • Vilém  

            Me prijde, ze to toho dotycneho jeste vic zmate. Holt nejezdim na zavody, tak to asi beru jinak.

            0 0
            • marapara  

              Když už na někoho volám, tak že dotyčného/nou objedu zleva. Tam je to snad jasné a nezmatečné.

              Pozor levá, to chápu, že by si to mohl někdo vyložit špatně, třeba jakože má jet vlevo.

              0 0
              • karliner  

                Nehledě na nezanedbatelnou množinu lidí, kteří nevědí (neuvědomí si rychle), kde je vlevo a kde je vpravo…

                0 0
              • Barberry.pha  

                no ja si dokazu zive predstavit jak volam Leva a dotycny tam uhne … pac kdyz vidim kolikrat jak uhybaji kdyz zvonim, doleva, doprava, nejlepe ten zleva doprava a obracene, a nejlepsi kdyz jich jde vice tak ti krajni uhnou na stranu a ten uprostred zustane stat, pripadne se otoc kouka na me i a zacne se hybat doleva a pak doprava …

                0 0
                • marapara  

                  No právě to si také dokážu živě představit. Když volám, že objíždím zleva, tak je to jasné :)

                  0 0
                  • Barberry.pha  

                    Tak to bych asi volal nekde v terenu kde potkam nekoho na kole, na stezkach atd radeji pouzivam zvonek a pribrzduji a pak se hrozim kdo mi skoci pod kolo, protoze uhyba se doprava tady lidi moc neznaji …

                    0 0
              • Pavel  

                Je potřeba to říct naprosto jednoznačně: „jedu zleva“. Což ale neznamená, že mi tam neuhne…

                0 0
                • marapara  

                  Já to vím, mi to neříkej :)

                  0 0
                  • Pavel  

                    Sorry, já ta vlákna dneska nějak blbě řadím (skoro to vypadá, že ze zásady)… Asi vítr… :-D

                    0 0
        • Necris  

          Číslo jsem na kole měl, poněvadž mě přivezli domů, hodil jsem ho do sklepa a do druhého dne na něj nešáhl a odstřihnout jsem ho chtěl až v garáži. Ale nechápu, proč je to důležité. A ano, volám běžně a na děti vždycky. Nicméně teď už mě tam dlouho nikdo neuvidí, ten kousek budu jezdit po silnici.

          0 0
    • xshreck  

      nejlepší jsou lidi na cyklostezce :-) kde je ještě značka se zákazem vstupu chodců :) onehdá jsem na takové potkal dvě ženské s kočárem (a jak na mě pičovaly krávy ještě c tam dělám a že jedu jak magor).

      0 0
    • HarryTP  

      V neděli sem jel TP Děčín Ustí TP stim ,že pojedu z DC do Únl po tý nový cyklostezce co sem o ní četl v novinach a byl sem dost zklamanej.Nuda jako prase rovna asfaltka od vody asi 400m nikde nic sem tam bruslař nebo nekdo s kočárkem.Po 3km sem se vrátil na silnici.S blížícím se ústím se koncentrace bruslařů konstatně zvyšovala.Nvm no dost me to zklamalo v podobnym trendu to pokracuje dál dolu k Litomericim?A co na druhou stranu na Hřensko?

      0 0
    • terkad  

      Cyklostezka vedle chodníku (stezka 2 metry, chodník 4 široký) a holka na inlinech mi couvala do protivky. Když jsem na ni zařvala ať uhne, málem sebou ještě švihla a byla drzá. Víc jak 15 té pipce být nemohlo. Hlavně, že má asi 200 metrů od toho místa přes 5 kiláků nových smíšených stezek, širokých jak kráva a naprosto prázdných…

      0 0
      • Barberry.pha  

        A proto bych delal cyklostezky z ktereho koliv povrchu nez asfaltu, pak by tam ti inlajnisti ani nepachli a byl by pokoj, chodec pri zazvoneni nebo upozorneni alespon nepada.

        0 0
        • terkad  

          Jo, uznávám, udělat širokej chodník z kachliček a vedle toho táhnout cyklostezku z asfaltu…Ale i tak. Měla tam slečna profrčet a neřekla bych ani slovo. Kdyby aspoň jela ve správným pruhu (jsou tam značený směry šipkama)…

          0 0
    • šimlos  

      Chce to toleranci,tole­ranci,toleran­ci.Cyklisti,brus­laři i chodci. Akorát pejskaře bych z cyklostezky vykopnul.Ty jsou ale otravný úplně všude..

      0 0
      • Janouch  

        ale chce to toleranci :)))

        0 0
        • Barberry.pha  

          toleranci to urcite chce, kdyz vidim ze maminka nahani svoje dite, ktere s toho ma srandu :D , nebo majitel sveho psa tak vklidu pribrzdim.

          Co me ale dokaze ****** je kdyz dotycni na vas cumi a nechaji bud dite nebo psa vam klidne v behnout pod kolo a kdyz se jeste ohradite, tak vam jeste vynadaji, a jeste kdyz jdou proti vam a celou dobu na vas cumi jak jedete po sve strane skoro nakraji tak to uz vubec nemaji nekteri potrebu uhybat …

          A pak dokazu pochopit ze potkat nekolik takovych jedincu behem chvilky tak i klidny clovek pak vypeni a akorat to zkazi vyjizdku, jeste kdyz clovek po takovem useku jet musi, proto pokud jde se takovym mistu v dobu kdy hrozi vetsi mnozstvi podobnych jedincu vyhybam. Jinak si pak pripadam jak tramvaj na namesti Republiky v Praze pred Palladiem, v kuse zvonim :D

          0 0
    • Dubys  

      Ne, ze by me obcas nesrali bruslari nebo chodci, ale tohle je podle me o vzajemny toleranci a takovyhle diskuze nikam moc nevedou … kdyz se mi mota maminka s kocarkem, tak proste v klidu zastavim a pak jedu dal … uz vidim, az se pudes projit po branicky cyklostezce se svoji holku, tak jediny co te bude zajimat bude, abys byl ohleduplnej vudci cyklistum:)

      0 0
    • Symetric  

      Chodci, pejskari, bruslaři a nemotorné děti na cyklostezce jsou pro rozjetého cyklistu pochopitelně nepříjemnost. Sám to dobře znám, průjezd Stromovkou je obzvlášť o nervy. Člověk s tím ale musí na takových místech prostě počítat. Hodně situací pomůže vyřešit zvonek (pokud tedy nemá protistrana v uších špunty s muzikou na max.) a často nezbyde než holt prostě přibrzdit. Ať je to jak chce, profrčet kolem někoho v plné rychlosti na centimetry je pěkně nebezpečná prasárna. To že se někdo chová neadekvátně na cyklostezce, mě jako cyklistu přece neopravňuje chovat se ještě hůř. To samozřejmě neznamená, že by chodci neměli brát ohledy na cyklisty.

      Třeba na pěší zóně mě zase z pohledu chodce pěkně štvou cyklisti (často messengeři), kteří to na chodníku a zezadu properou davem turistů plnou rychlostí. To kolo totiž skoro není slyšet a říkám si jakej by to byl masakr, kdyby se někdo z pěších v té chvíli nečekaně otočil třeba k výloze.

      Zkrátka to chce ohleduplnost a předvídavost na všech stranách. A když mi někdo ohleduplně uhne, tak mu vždy a rád poděkuju.

      0 0
      • kyl  

        Tak takovou kolizi na cyklostezce s chodci jsem ještě neměl ale bruslaři mě serou pěkně.Jediná kolize byla s cyklistou na silnici.Jedu po hlavní asi tak 30km/h a vidím že z vedlejší si to šine strejc na kole,mrkne doleva,registruje mě a já jeho ale prostě mi tam vjede.Počítal jsem s tím a uhnul ke středu vozovky že ho předjedu.Asi po 5m jeho jízdy co se zařadil přede mne si zrovna když jsem se chystal ho objet usmyslel že to střihne přes silnici na druhou stranu do obchodu.Žádné znamení,žádné ohlédnutí co se děje za ním.Škrtnul jsem o něj,protočili se mu řidítka a letěl z zemi.Pivní flašky co to přežily se kutálely po silnici.Já to ustál a zastavil až na protějším chodníku.To bylo nadávek.

        0 0
        • Necris  

          A ještě tě beztak seřvou, že jsi jel jako prase a podobné kecy :D

          0 0
          • kyl  

            Ten byl rád že žije,nadával jsem jen já a to hned po tom co jsem omrkl kolo.Nechápu jak jsem se dostal se silničkou přes ten asi 10cm vysokej obrubník a nezrušil přední kolo.Na asfaltovém chodníku zůstaly jen dvě čáry od kufrů protože jsem to dojížděl tretrama na zemi.

            0 0
      • Ma7ous  

        No mě se podařílo cyklistu v pěší zoně sundat, měl jsem sluchátka a najednou jsem hodil rukou do prava a on tam cyklista, holt letěl k zemi.

        Jinak na cyklostezce mě asi nejvíce serou pejskaři a jejich prakticky neviditelné vodítko. Osobně jezdím mezi autama a dokonce jsem si posledně ukázat a auto mě dalo přednost při přejíždění z pruhu do pruhu.

        0 0
    • weekend warrior  

      co resis? klesajici nebo stoupajici tepy? :))))

      0 0
    • ClAyD  

      Mně serou jak neohleduplní řidiči a chodci, tak stupidní policajti…

      Když člověk jede po vyznačený stezce pro chodce a cyklisty, a poprosí o uhnutí, často dostane od nějakýho chytráka seřváno, jekej je debil a že tu nemá co dělat ,a pak, 5 metrů za značkou, kdy už je to z ničeho nic chodník po mě ještě chce nějakej vychcanej polda občanku, tak bych ho nejradši poslal do ******…

      To samý řidiči. Jedeme ze školy pomalu za sebou po širokým chodníku, kterej je taky ze začátku stezka pro pěší a cyklisty. Přijedeme k přechodu, přes kterej jdou chodci (jsou už skoro na naší straně). Zleva jede auto, ale co, jdou tam chodci, takže musí zastavit a tak prostě vyjdeme. Ten ******* si myslí, že prostě zastavovat nemusí a vybrzdí to 5cm od kámoše a začal na nás tak nadávat, jaký sme kreténi, tak jsme ho společně s těma chodcema sprostě seřvali a nasraně zalez do auta, dupnul na plyn a rachle odjel. Přál bych mu aby se vyboural, debil jeden.

      A právě kvůli těmto debilům jezdím už všude oklikou terénem…

      0 0
      • Necris  

        Klid. Na kole se jezdit přes přechod nemá z X důvodů, mimo jiné abys nesejmul chodce. Většinou přechody vedou z chodníku na chodník a tam se taktéž jezdit nesmí, protože se pleteš mezi lidi. Což je na rušných ulicích docela problém, pustit kola mezi lidi na chodník.

        Jinak je to pro tebe i pro řidiče rychlejší, když přechod přejedeš a většinou si stěžují a jsou sami proti sobě.

        0 0
        • ClAyD  

          Však jsem psal, že jsme přechod přecházeli…

          0 0
          • ClAyD  

            Představ si, že ze školy vede cesta – stezka pro pěší a cyklisty, která pak ústí do opravdu širokýho chodníku, a ten vede přechodem na pravou stranu silnice.

            Takže abych se dostal na silnici, musím přejít přes ten přechod. A podle zákona bych měl na tom místě, kde se ta stezka mění v chodník slízt z kola, vzít si ho třeba na rameno a jít až k nějakýmu povolenýmu nájezdu na silnici.

            PS: Nebydlím v Praze, nýbrž v Krumlově, kde jsou chodníky poloprázdný…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.