• beng

    Jako cyklista mam na silnici strach, jako chodce uz mne nekolikrat malem prejeli na prechodu…Dotaz tedy zni davate podle vyhlasky prednost chodcum na prechodu??

    0 0
    • Mike911  

      V autě:

      chodci: ano

      cyklistovi: pokud kolo vede, nebo se k přechodu přibližuje rychlostí chůze tak ano, jinak ne.

      0 0
      • JSt  

        to snad zalezi na situaci. ale pokud je to mozne, davam prednost jak chodci, tak cyklistovi.

        0 0
      • Krys  

        Kto vedie bicykel, je chodec.

        0 0
        • Mike911  

          No přesně tak to taky píšu:)

          0 0
          • Milenius  

            Jaký je rozdíl v tom, když u přechodu čeká na překonání silnice chodec nebo cyklista? Pro řidiče v autě žádný, jen to, že se ukojí jeho ego, že podle zákona se po přechodu nejezdí.

            Já jezdím často po jednom přechodu, kde ale málokdy někdo přechází pěšky, takže nikoho neohrozím, auta tam dokonce stojí frontu, takže stojí a nemusí zastavovat. A když mi řidič, často dokonce autobusák, schválně popojede na přechod a zastaví tam, abych nemohl přejet, tak je to akorát zamindrákovanej blb. Reaguju na to tak, že teatrálně slezu z kola a vykročím na přechod a spílám mu, že stojí na přechodu, což se nesmí. Jednou se mě dokonce jeden řidič, který jel v proti směru, zastal a celé to viděl, zastavil a na řidiče autobusu zařval „autobusáci jsou největší č****i“.

            U nás je celá doprava strašně neohleduplná a každý se chová z pozice síly. Když má větší vozidlo, tak si myslí, že je král. Třeba na přechodu se stačí chovat tak, že když jede jedno auto, tak ho nechá chodec přejet, aby nemusel zastavovat a pak v klidu přejde, naopak za hustého provozu by měl řidič pustit chodce hned, aby tam nemusel čekat dlouho.

            To samé platí o vztahu chodec-cyklista. Když jedu v lese po úzké pěšině a proti jde chodec, tak zastavím a nechám ho přejít. Naopak pokud jedu po široké cestě a proti jde chodec, tak očekávám, že se uhne, abych nemusel brzdit. Často je to ale naopak.

            Prostě ve všech skupinách chodci/cyklis­ti/řidiči se najdou lidi, kteří zapomínají, že tu nejsou sami a jsou ohleduplní. A také zapomínají, že mají mozek a že ho mají používat, místo toho se ohánějí zákony, které jsou často v praxi při doslovném výkladu akorát obtěžující, třeba zrovna na tom přechodu.

            0 0
            • MaPa  

              Jo. MaPa.

              0 0
            • Bren  

              Jaký je rozdíl pane kolego v tom, jestli sejmu na přechodu pro chodce cyklistu nebo chodce? Velmi silný, pane kolego. Za sejmutého cyklistu na přechodu pro chodce totiž nebudu popotahován, protože cyklista na přechodu pro chodce není zákonem chráněn podle ust. § 5/1 h) z. č. 361/2000 Sb. z jeho strany je to nedání přednosti v jízdě autu jako prase!!!!

              0 0
              • Igor Hnizdo  

                i kdyz je to na krizovatce a mas cervenou v aute a zelenou na prechodu ale jako chodec tak ma cykista na kole potom co? myslis, ze takovyho muzes taky prejet a nedal ti prednost? to jen k logice zakona, ale zakony se prece dodrzuji a podle nekterych lidi i spatny zakon je lepsi nez zadny a ty spatne radsi nebudeme menit, aby nebyly jeste spatnejsi. ja bych takovym jedincum vyhradil prechody k parkovani a zakazal jim ostatni pohyb po silnici a to i pesky a at ty nesmysly hezky dodrzuji. treba by se jim pak rozsvitilo a prestali by na tech prechodech parkovat a zacali by se chovat jako lidi.

                0 0
                • Bren  

                  Sorry, ale nepochopil jsem tvoji myšlenku. Mám dojem že se až dosud bavíme o přechodu pro chodce a ne jízdě křižovatkou. To sem pleteš dohromady Brusel s průserem.

                  0 0
              • MaPa  

                No někteří to vidíme tak, že lepší než spekulovat koho sejmout a koho ne by bylo fajt trošku zvětšit toleranci mezi všemi.

                Primárně jde o to že dle zákona sice po přechodu nesmíš jet, ale chová-li se člověk slušně mohl by tu slušnost dostat na oplátku i od ostatních, na což evidentně někteří nemají chuť.

                0 0
                • Bren  

                  Žádný soudce nebude postupovat opodle tvého přáání: na přechodu nemáš sedící na kole co dělat, pokud tě tam někdo sejme při jeho přejíždění na jeho zelený signál na semaforu, nedal jsi přednost. Jsi viníkem nehody a můžeš kolem toho mudrovat třeba hodinu.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Jestli čteš příspěvky na které reaguješ tak tě musím upozornit že v nich vůbec nejde o to že se po přechodu smí jezdit nota bene něco o přednosti.

                    Já se bavím o toleranci a slušnosti, ty o zákonech. Já jen říkám že i přes platné zákony se lze chovat tolerantně k cyklistům jedoucím po přechodu (a nejsou všechny se SSZ).

                    Důsledky svého porušování zákonů si samozřejmě ponesu sám.

                    0 0
                  • xshreck  

                    TEď si nejsem jistý … ldyž je křižovatka jako na obrázku … jedeš po cyklo, kde máš semafor ( s cyklistou i chodcem … )

                    A má zelenou auto i cyklista, tak do mě tlačili v autoškole, že když něco jede, tak mám dát přednost ( cyklo jakoby u křižovatky končí). Já to samozřejmě dělám, nechci mít někoho na kapotě a na kole zase naopak radši čekám abych nebyl rozmázlej pod autem :-D

                    Jak se mají teda ti dva účastníci chovat? Cyklista má sesednout a jít pěcha? Proč jsou na semaforech vlastně ti cyklisti? A auto má dávat přednost jen chodci a cyklistovi na kole ne? Prosím o nějaké vysvětlení … tohle mě u nás vždycky zajímalo

                    0 0
    • xshreck  

      Když jedu na kole a stojí na přechodě tak dávám …

      A i kdyby, ze zákona musíš dát jak v autě, tak na kole :-)

      U nás za to dávaj flastry… takhle baba jela vesele ( kolem 50 …) policajt zastavoval auta kvůli chodcům a ona furt jede. Tak jí nejvíc seřval :-D

      0 0
    • cabbage  

      Cos dělal na přechodu, že tě málem přejeli? Zkoušel spáchat seberaždu skokem před auto? jinak to snad ani nejde…

      0 0
      • beng  

        prechazel jsem cestu…dva kroky zbyvali na chodnik mi typek ustrelil zrcatkem krabici juice z ruky ktera byla v zakmihu…ani nezastavil

        0 0
      • treatt  

        Jde a velice snadno – klasicky 4 proudovka, zastaví jedno auto, nechá Tě přejít, ale auto jedoucí ve vedlejším pruhu si to neuvědomí..viděl jsem v poslední době příliš mnoho namalovaných obrysů od policie na silnici na to, abych měl pocit, že to je vyjímka.

        A osobně mě to dost děsí, snažím se na to stále myslet, když řídím v autě..

        0 0
    • rasto  

      chodec: prednost si vynucuji. samozrejme s „citem“.

      autem: zastavuji a poustim. pokud mozno ve 100%.

      jako cyklista: spomaluji. kdyz me chodci pousteji, dekuji jim.

      0 0
      • Milenius  

        Pod to se podepisuju a dodám k tomu chodci – když mne míjí jen jedno auto, počkám až přejede a pak teprve přejdu, aby nemusel zastavovat.

        0 0
      • MaPa  

        A ještě jednou jo. MaPa.

        0 0
      • Bren  

        Jo tak ty si vynucuješ něco, co nemáš, jo? :D Ty před auto nesmíš na přechod vlézt, ty nutiči jeden! :D Nebo sebevrahu? :D

        0 0
    • frederick  

      Dávám přednost(když jedu na kole). Sice musím Vždycky ukázat, že maj jit, protoze se vetsina lidi zastavuje, ale dávám.

      Podle mě je to jak když jedes v autě!(učástník silničního provozu se vším všudy!)

      0 0
      • Igor Hnizdo  

        napodobne. kdyz uz jsem na kole nekde, kde nemam co delat, tak stojim a stojim sedic na kole a poustim ostatni se slovy jen pojdte to ja tady nemam na kole co delat, ale takhle se sem aspon vlezem vsichni a pokracuju, az se uvolni cesta. obvykle sedim na kole proto, ze kdybych sel vedle kola, tak nekdo – bud ja nebo ten kdo jde do protivky by musel z prostorovych duvodu vycouvat nebo bych kolo hodil do stavby nebo nekomu oprel o omitku nebo o lak auta.

        0 0
        • Igor Hnizdo  

          a na prechodu se chovam jak za volantem. kdyz skoci nekdo pred kolo nebo vleze do prechodu, kdyz mam zelenou a chodec cervenou, tak nemilosrdne pokracuju klickou, protoze to neni k ubrzdeni a pri brzdeni se neda vyhnout.

          0 0
    • Flegmatik  

      Ano, dávám. Jak v autě, tak i když jedu na kole.

      0 0
    • zuzi01  

      tak ono to chce hlavne pouzivat rozum. Jsem chodec, cyklista i ridic a podle toho se chovam. Treba kdyz prechazim na prechodu a jede ke me auto za kterym dlouho nic nejede tak na ten prechod ani nejdu a kdyz na nem sem tak mu mavnu at jede, pac ja klidne prejdu o 2s pozdejc a auto musi uplne zbytecne brzdit a zase zrychlovat, to samy u kola

      0 0
      • Bren  

        Vynikající nápad, skutečně. Jen se musíš ujistit, že ti za zády do vozovky neleze někdo jiný, když mu máváš jako na prvního máje. Vylepšování pravidel vede jen ke zmatkům, základním pravdilem co vás učili v autoškole (pokud jste ji teda dělali jak se má) je oční kontakt, v autě nebo na kole vždy ukážu chodci úslužně aby mazal, jako chodec čekám čelem k silnici než mě někdo přibrzdí a mažu já.

        0 0
    • pete_ax  

      davam prednost, teda aspon se snazim. at uz sedim v aute nebo na kole.

      0 0
    • beng  

      zatim jsem mile prekvapen…hlavne s rozumem a hlavne s rozumem vychovavat ridice aby opravdu staveli kdyz maji…jak na kole tak autem ale treba i na pojizdne zidli ci jinem pohybovem prostredku

      0 0
    • vinnca  

      davam prednost chodcovi nebo cyklistovy na dvoupruhe silnici…jedna se o ctypruhou silnici, tak na to prdim…ja zastvim a vedle v pruhu ho smete auto…nee,nezas­tuvejeme…:)

      0 0
      • beng  

        amen

        0 0
      • JSt  

        jestli se nepletu, tak kdyz zastavi auto na prechodu pri viceproude silnici, nesmi ho druhe auto predjet. ;-)

        0 0
        • xshreck  

          Joooo to jsi nebyl třebas tady u nás v UH :-) je tu jeden takový „hezký přechod“ kde je to dost o hubu … jeden zastaví a další ho předjede a člověka skoro sejme

          0 0
          • Ruprt2  

            Ty shrecku, že ty zase někoho na té cestě vychováváš?

            Zase tě nějaký chodec ohrožoval?

            0 0
            • xshreck  

              :-) zase to vytahuješ? :-D

              Zastavuju skoro dycky, dávám přednost atd. Když je někdo na přehcodu, tak jak by mě mohl ale ohrozit? Já ho pustím a vesele jedu dál .-))

              Ohrožuje mě jenom blb, kterej mě schválně nechce pustit někde na silnici. Nic víc – nic míň .-) Jak jsem řekl – těch je málo a jsem za to rád :-D A nemusím sedět jenom v autě … i na kole to dělám jak jsem si všiml xD Hurá na silnice .-))

              0 0
              • Ruprt2  

                to se s tebou potáhne :-)

                proč tě ohrožuje blb co jde po silnici, ale neohrožuje tě blb na přechodu? :-)

                Že ty sis už ty chodce vychoval?

                0 0
                • xshreck  

                  :-D nechápu co myslíš? :-))

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    no říkal jsi, že na děti dáváš pozor a teď tady dáš fotky dětských kol a říkáš, že jsou to debilové :-)

                    Kolo ať se ti to líbí nebo ne je účastník provozu a auto nemá žádný monopol na celou šíři pruhu.

                    PS:které z těch dětí tě ohrožuje a čím? To mi furt není jasné.

                    0 0
                    • xshreck  

                      no chtěl sjem ti udělat radost s červeným kolem … co máš v profilu :-D

                      Nebudu ti to vysvětlovat. Na zlínsku jsou naštěstí dost široké silnic .-)

                      Auto nemá monopol stejně jako ho nemá kolo. To máš pravdu .-) ale někteří se tak chovají tak co, že ano .)

                      0 0
                  • frederick  

                    Já tak občas jezdím a proto se mi zdá, že oznaceni blbec neni presne! Otec je policista a tak jsem se ptal. Sám jezdím skoro denně do školy skrz 3/4 Brna. Každej den mě někdo troubí. Důvod? jedu tak jak auto. Přímo uprosřed pruhu.(stíhám tempo aut předemnou)- za mnou se troubí a troubi. Ptal jsem se tedy otce, jak to je a jestli porusuju nejakou vyhlásku nebo silnicni rad.

                    ODPOVED: Nic spatne na tom neni, protoze jses ucstnik silnicniho provozu a tudiz mas právo vyuzivat cely jizdni pruh. Že nemás motor neznamena, že musis nutne kopírovat krajnici.

                    0 0
                    • Krys  

                      Môžu ísť vedľa seba v jednom pruhu dvaja „účastníci silničního provozu“?

                      0 0
                    • xshreck  

                      Není to nic proti předpisům, není to nikde psané ale prostě tak jezdí jenom debil :-D

                      Mě to prostě nikdo nevysvětlí. Vždycky mi všichni říkali jezdi u kraje ať tě nesrazí auto … :-) Prostě to kolo nejede furt 50km/h a courat se za tebou ve městě ( neříkám že jezdíš jak šnek ;) ) šnečí rychlostí tj něco.

                      Ono už i když takového cyklistu máš předjet a je plná čára tak tj proti předpisům. A dělat to schválně? :-D Prostě D-***-L :-D

                      to krys: Můžou vedle sebe jet v jednom pruhu dvě auta? :-)

                      0 0
                    • juli  

                      Troubí oprávněně. Tátovi řekni ať si prostuduje Silniční zákon:

                      Jízda na jízdním kole

                      § 57 (2) Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.

                      0 0
                      • Bren  

                        Nebo tak.

                        0 0
                      • Bren  

                        Silniční zákon nic takového, kolego, neříká. Zákon 13/97 Sb. totiž rozděluje komunikace, určuje co je a není veřejná komunikace kde platí zákon o provozu na pozemních komunikacích atd atd. :D

                        0 0
                        • juli  

                          Hele, já věřím, že máš zákony v malíku, nicméně tohle trošku komplikuješ: Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)…v § 57 odstavci 2 se jasně píše: Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji…a né, že né ;-)

                          Tohle jsem si musel pochopitelně vygooglit. V hlavě takové věci fakt nenosím.

                          0 0
                          • Bren  

                            No dyk jo, to je upřesnění povinností cyklisty, ale bicykl je vozidlo a § 11 se k němu vztahuje taky. Já si taky čtu ten zákon, z hlavy to netahám, jenom vím kde co je. Jenom lze pochválit že se zajímáš, řada lidí si není schopna nic takového na netu ani najít.

                            0 0
                    • Bren  

                      Tvůj otec je co? Zopakuj to ještě jednou a pak napiš co ti to údajně táta řekl za blbost.

                      Co říká zákon 361/2000 Sb.

                      Jízda vozidly

                      § 11

                      Směr a způsob jízdy

                      (1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

                      Není tvůj otec jen „u policistů?“ Protože polda tohle z huby vypustit nemůže, no dneska nevím teda… Než se tady zase na tátu odvoláš a takhle ho znevážíš, aspoň si najdi na netu jak to je ve skutečnosti… :D

                      0 0
                      • xshreck  

                        Takže ti co jezdí jak páni uprostřed jsou prostě d**é … xD

                        0 0
                        • Bren  

                          Je to přestupek § 22/1 l) zákona 200/90 Sb. pokuta do dvou tisíc, cyklistovi se body samozřejmě nepočítají ani když mají řidičák. Platí na něj všechny pokuty za alkohol a tak, ale ne body. Ty platí jen pro řidiče motorových vozidel. Na cyklistu se nevztahuje ani rychlost jízdy, klidně to v obci můžete hučet z kopce osmdesát, pak když něco vyvedete nedostanete klasicky rychlost § 18/ 3, ale nepřizpůsobení rychlosti § 18/1.

                          Jinak tady je § 57 o jízdě na kole pak je k jízdě na kole ještě § 58. Jsou tam odpovědi na všecky otázky tadyhle.

                          Jízda na jízdním kole

                          § 57

                          (1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty, nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

                          (2) Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.

                          (3) Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou.

                          (4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky, nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti.

                          (5) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce.

                          (6) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je cyklista povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty. Pruh vyznačený pro chodce může cyklista užít pouze při objíždění, předjíždění, otáčení, odbočování a vjíždění na stezku pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit chodce jdoucí v pruhu vyznačeném pro chodce.

                          (7) Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Přitom je tato osoba povinna řídit se pravidly podle odstavců 3, 5 a 6 a světelnými signály podle § 73.

                          (8) Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

                          Dokud člověk na kole sedí i když nejede, je cyklista, jakmile z něj sleze, je chodec! Bacha na to.

                          0 0
                          • t100-CZ  

                            je to cca rok zpátky co jsem na kole dostal pokutu 500 že jsem jel na třicítce padesátdevět… Hojsova stráž – Šumava

                            0 0
                            • xshreck  

                              Stejně… tacho je jenom orientační a každej ho nemá. Jak můžeš odhadnout že jsi jel 59 a ne 30? Bych je poslal do háje .-) jinak jendou mi radar na 50 ukazoval 74 xD škoda že byl vyplý foťák .-))

                              0 0
                              • t100-CZ  

                                normálně mě změřili radarem a měli fotku :D

                                0 0
                                • xshreck  

                                  ale ne… jde o to, JAK máš ty vědět, kolik jedeš. Jak to máš odhadnout, když není tachometr na kole povinnou výbavou. Já bych je asi poslal do háje. Nebo ať mi dají litr na pořádný svítící tacho :-D

                                  0 0
                                • xshreck  

                                  Nebo kdo ví jestli mají ty radary vůbec dělané na kola. Taky můžeš zkusit ať ti doloží, že je to vhodné na měření cyklistů atd… Přece jenom je to sviňárna.

                                  0 0
                            • Bren  

                              Neexistuje, cyklista nemůže dostat pokutu za rychlost. Dodržování rychlosti se týká jen řidičů vozidel motorových a to z logického důvodu: povinný přístroj zvaný tachometr.

                              0 0
                      • frederick  

                        Zeptal jsem se jeho… je to můj táta…Sekl se no a tím i můj názor. :( Díky za objasneni

                        0 0
                    • frederick  

                      NO koukám, že jsem tu rozpoutal peklo:D Jaké jsou zákony jste mi tu napsali…otec má zrejme mezery! Co už no:( Nikdo neni dokonaly…

                      0 0
                • xshreck  

                  Tak mě napadlo … jendoho chodce jsem si taky vychoval :-D

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    šreku šreku, já to tušil :-)

                    škoda, že už nevozíte značky UH. To nebyla značka, ale diagnóza :-)

                    0 0
                    • xshreck  

                      On je to docela for :-D

                      Se zlínskou značkou jsem jel jen 4× v životě :-)

                      To mě víc potkáš s vyškovskou, prostějovskou, českolipskou nebo děčínskou xD

                      Nedávno aj mladoboleslavskou… ale to jen na chvilu :-D

                      Tak si vyber. Někdo jezdí pod pražskou značkou a pražák to není :-D

                      Safra já tak rád zlobím xD

                      0 0
      • xshreck  

        ha to seš ty xD no v UH se ti nedivím … halvně u uprumky na malinovského tj mazec co :-D

        0 0
    • maajkee  

      já nedevám přednost nikomu, vždycky neohroženě jedu, v autě blikám dálkovejma, na kole a jako chodec se hrozivě tvářím a všichni mně radši dávaj přednost.

      0 0
      • Ruprt2  

        to jsi provozoval už na GF nebo tak jezdí jenom majitelé kanónů?

        0 0
        • maajkee  

          to provozuju od doby co jsem se naučil hrozivě se tvářit.

          0 0
        • xshreck  

          A určitě se ošklivě tváří na člověka, co jezdí na dětském červeném kole! tak pozor aby ses ho nelekl! :-D

          0 0
      • Smazaný účet  

        V aute pred prechodava dupu na plyn a zapinam sterace:D

        0 0
    • vojco  

      už dva krát se mi stalo že na východě sk jsem způsobil nehodu tím že jsem zastavil před přechodem pro chodce. A to jsem nebrzdil prudce, ale pomalu dojel k přechodu. U nás, v rakousku a maďarsku je to většinou v pohodě. Na kole chodce pouštím.

      0 0
      • Krys  

        Paradoxné je, že slovenský zákon je v tomto najtvrdší. Ak sa dobre pamätám, tak na prechode nesmieš chodca obmedziť.

        V Bratislave mi stalo pred pár dňami, keď som si prednosť na prechode vynucoval, že vodič radšej prešiel autom do protismeru, ako by mal len o chlp spomaliť. :)

        0 0
        • vojco  

          jj, bylo to v prešově. Norálně u přechodu ženská s kočárkem, tak ji pustim spoza mně se vyřítilo auto přes plnou čáru a předjíždí. Najednou vidí kočárek, strhne a auti ve stloupu. Jsem myslel že ho tam přizabiju kretena.

          0 0
    • pustipav  

      Nechápu jak jsi to myslel – když jedu autem, tak dávám předost chodcům a cyklistům, co z toho kola slezou… Když jedu na kole tak většinou nezastavuji, protože vím, že nejsem ***** a opačně bych tam taky cyklistovi nevlezl.. rozjet se na kole není o tom zmáčknou pedál.. .)

      0 0
    • Bren  

      Protože nevím jestli jsi dělal řidičák, nemophu ti říct, aby jsi ho vrátil. :D

      Tedy věcně:

      Žádná vyhláška ani zákon především žádnou přednost chodců na přechodech nestanoví.

      Zákon 361/2000 Sb. jasně k povinnostem řidiče praví v § 5 odst. 1 písmenu h) toto:

      1. s výjimkou řidiče tramvaje umožnit chodci, který je na přechodu pro

      chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo,

      aneb jinými slovy pokud chodce na přechodu sejmete, minimálně 50% viny se nevyhnete ani kdybyste se potento a on tam vběhl, což nesmí neboť tentýž zákon jasně stanoví povinnost chodce na přechodu v § 54 odst. 3 takto:

      Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji.

      Takže jediná přednost, která se musí na přechodu dát, je ze strany chodce vůči tramvaji. Chodec, pokud na přechod bezhlavě vlítne a skončí pod autem, dostane 50% viny. Zároveň upozorñuji, že Policie ČR nepracuje tak, že by hledala pravdu a skutečný stav událostí, ona hledá vždy nejsnazší řešení, takže je možné, že řada střetů na přechodu končí jednoznačnou vinou řidiče – ovce, který si to nechá líbit.

      0 0
      • treatt  

        Nevím, jestlis dokončil základní školu, abych Ti řekl, abys vrátil vysvědčení, když nevíš, že se píše abys a ne aby jsi :-P

        0 0
    • onik  

      dneska mi vlezl kluk do cesty sem sem ho škrtnul ramenem,hrklo ve mně ale pořadne…tak sem mu „moc pěkně“ poděkoval že se diva a jel dal..idiot kdybych seděl v autě mohl byt už jinde

      0 0
    • yoggi  

      ako vodic davam a beriem ohlad na cyklistov, chodcov a korculiarov.

      ako cyklista pustam chodcov nemam s tym problem.

      p.s.: ono by stacilo trochu ohladuplnosti u vsetkych. dufam, ze nie som jediny co to praktizuje a je nas viac.

      0 0
    • jIrI___  

      Dneska jsem jel autem, zastavil u přechodu a chtěl pustit přecházející, jenže z kolony aut jedoucích ani v protisměru nezastavilo ani jedno. Tak jsem nechal projet 6 protijedoucích aut s doufáním, že další zastaví, ale to se nestalo, tak jsem jel taky dál.

      0 0
      • xshreck  

        To nasere… ale je to chyba aj těch lidí. Když už mi zastaví jedno auto, tak jdu pomalu na druhou stranu. A on už někdo zastaví … Když ne první, tak druhý nebo třetí.

        Zajímavé je, že když už stojím uprostřed silnice a ještě nikdo nezastaví … tak dycky kolem mě projede ženská. Chlap mi tohle snad neudělal, ale 90% všech ženskejch to projede. Je vidět ta inteligence xD

        0 0
        • jIrI___  

          No oni šli, chvilku mi stáli před autem, nikdo nezastavoval, tak se otočili a šli nazpátek. Vzájemná solidarita asi, nechtěli zdržovat :-D

          0 0
        • Flegmatik  

          Jo ty jo, ženský nějak nerady zastavují, taky si všímám. A to ani, když stojí na přechodu paní s kočárkem… (jak by asi mlely kdyby tam stály ony, že…) :)

          0 0
          • pepek  

            Se nediv, víš jaký je to pro ně stres znovu se rozjet?

            0 0
            • xshreck  

              on je to složitý úkon – Zmáčknout spojku, zabrzdit,vyřadit … počkat … zařadit a pak se ještě rozjet :-D a zase řadit a řadit aby to pak jelo :-D

              Btw jsem si vzpoměl :-) jak minulý rok padal první sníh, jela ženská v octavii … Combi, prostě jedničková potvora. Měla to 4×4, nevím co v tom …

              Ale padl poprašek a ona zastavila na přechodě :-D skoro sejmula chodce, protože to klouzalo jak hovado ( všem …). Takže brzdila pozdě :-) To by bylo v pohodě, až na to jak se rozjížděla :-D Dala jedna, jí to podhráblo tak dala asi plný plyn nebo nevím … šecky 4 kola se točily a ona stála na místě :-D

              0 0
        • Bren  

          To zase tak neber, řidičák se dá získat celkem čtyřmi způsby: klasika, pak přes strýčka, přes peněženku nebo přes pohlaví. Si vyber.

          0 0
          • Chiron  

            Jako řidičák dostane každý vůl i klasicky. Akorát tě třeba 5× pumpnou u opravných zkoušek než ti do z milosti dají. Jízdy, ty se vždycky dají nějak okecat a když je člověk dělá po čtvrté, tak inspektor zavře o či a dá požehnání. U testů ti na pátý pokus někdo nadiktuje odpovědi. Tohle sem viděl na vlastní oči. Ono když už člověk těch 10k vysolí, tak mu to vždycky někdo dá, akorát z něho ještě něco vyždímou na opravách když je to dřevo. Jo a aby bylo jasno, já řidičák udělal napoprvé.

            Přes strýčka, no to funguje tak asi všude.

            Peněženka to jistí.

            A kozatá pohledná blondýna stačí když si podá přihlášku a už ty papíry má jisté…

            0 0
            • xshreck  

              Taky je dobré mít instruktora, který z tebe dělá vola :) jezdil jsem mu v autoškole podle značek … Řídil se přednosti z prava a když jsem jel ve starém městě po parkovišťi a pouštěl zprava ženskou, tak na mě začal řvát co dělám, že jsem na hlavní :D i když na začátku je cedule přednost z prava. Však co. A to mi udělal několikrát. Vždycky jsem mu řekl mám se vrátit? On se jenom otočil, podíval se že tam ta značka je a byl zticha :) i taková je dmc našich instruktorů… Jinak všechno bylo na poprvé. A to tu nemám žádné známé. Btw testy? Jestli někdo nedá testy nebo technické, tak to fakt good :) sestra od moji je dělala napodruhé. Nejspíš křižovatky … A teď se boji jet někam, kde nejsou semafory. Neví jestli jede po hlavní nebo vedlejší … Paráda :D a teď? Furt jezdím podle předpisů. Ale serou mě ti, které tu už měsíc řešíme. Že ano ruprt2? :)

              0 0
              • Bren  

                :D :D :D

                Jinak u nás je bohužel řidičák něco jako běžná věc, přitom by to měla být výsada. Neuděláš testy, dojdi za měsíc, dostaneš ještě jednu možnost a pak jezdi na kole do konce života.

                Jinak pánové, za volantem opravdu sedí kdekdo, ale na silnici je to furt míň u hubu než na cyklostezkách. Tam nerespektuje nikdo nic, musíte ve vlastním zájmu furt řvát, protože bruslař jedoucí před váma ve stejném směru vám spolehlivě pět metrů před váma vjede do dráhy, jakoby tam byl sám. Masakr!!!!

                0 0
                • xshreck  

                  Viz. černé ovce tento týden … jak testovali německé/české autoškoly :)

                  0 0
              • Ruprt2  

                už to z tebe leze. že ty jsi kozatá blondýna?

                0 0
          • Ruprt2  

            já ho mám skrze státní tiskárnu cenin

            0 0
    • gri3f  

      V autě i na kole dávám přednost jen dětem a postiženým popř.matkám s kočárkem.

      0 0
      • jIrI___  

        A z jakého důvodu mají u tebe zrovna tyhle skupiny lidí zvýhodnění?

        0 0
        • frederick  

          To taky nechápu. Proc zrovna tyto skupiny a ostatni ne…

          0 0
          • xshreck  

            pedofilie :D

            0 0
          • gri3f  

            tyto skupiny lidi nikdo moc rád nepouští,jelikož jím to podstatně déle trvá.Mimochodem psát tady,že pouštím holky v minisuknich asi nemá smysl:)každý se rád podívá na hezkou holku,která jako bonus přidá ještě krásný úsměv s poděkováním:D.Jo a pedofil nejsem,ale u dětí se špatně odhaduje co udělaj,takže je lepší je nechat v pořádku přejít.

            0 0
            • xshreck  

              Já pustím toho, kdo čeká na přechodu :-) a je mi jedno jestli to je starej dědula…mamča nebo děcko .-)

              Já v tomhle fakt rozdíly nevidím … Safra já si dycky vzpomenu na ruprta xD

              0 0
              • Ruprt2  

                takže mě bys přednost nedal?

                0 0
                • xshreck  

                  Dal :-) nvm za co mě máš. Ale jestli bys zdržoval tak rád popojíždím xD nemám rád naschválníky :)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    jo prostě přednost mi dáš, ale nesmím tě ohrožovat, už to chápu :-)

                    Jenom pořád nevím co si pod tím mám představit.

                    0 0
                    • xshreck  

                      (1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

                      na přechodě zbytečně nezdržovat, co nejrychleji přejít vozovku

                      :-)

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        jo, kdyby někdo jezdil vlevo, tak chápu, že by tě mohl ohrožovat, to jsi, ale měl napsat hned.

                        A nebo napiš kolik vpravo je pro tebe dost vpravo.

                        že bych sebou vozil metr.

                        Ftip je v tom, že někdy je někdy je to dost 20cm zprava a někdy 120 a zákon na to pamatuje, proto to nedefinuje přesně.

                        0 0
      • Flegmatik  

        Než člověk po důkladné analýze pozná postiženého člověka stojícího na přechodu, tak už je dávno za ním :-)

        0 0
    • gri3f  

      no ja měl namysly takové ty postižené,kteří se na tebe už z dálky smějou a mávaj jakoby jel cirkus:)popř.lidi s berlema a nebo na vozíku.

      0 0
    • beng  

      jo zakonodarci a co tohle? dva pruhy jeden prkovaci…aby auta mohla projet jedu s kolem na care (mozna i na strane prkovaci) kdyz tu nahle ze zaparkovaneho auta vystupuje ridic a ja mam od toho dne jizvu na rameni jak jsme trefil rozek jeho na max otevrenych dveri…

      0 0
      • Bren  

        A že by jsi si to tak našel sám? Nakonec budeš chtít ještě vyměnit plínky, hérdek! :D

        Kolik ti chlap od tý doby platí?

        0 0
        • beng  

          ono se celkem nic nestalo a navic to nebylo ani na uzemi CR a tak trosku si za to muzu sam ze jsem jel tak blizko kolem kdyz byl v parkovacim pruhu takze mne spis zajima jen nazor nez presna definice zakona

          0 0
    • Krys  

      Včera som stretol jednu jebnutú pani, ktorá šla cez prechod na červenú. Samozrejme vo chvíli, keď som to mal rozťahané aby som stihol svoju zelenú. Našťastie som mal za chrbtom rútiacu sa dodávku a to bol pre ňu dostatočný argument na útek.

      Potom ešte jednu staršiu pani, ktorá prechádzala mimo prechod, a keď ma uvidela, tak spomalila aby som musel aj ja. Nejak nepočítala s tým, že sa dá obísť zľava.

      O to viac ma potešil párik kačiek pri Žlutých Láznich, ktorý počkal na kraji chodníka kým prejdem. :)

      0 0
    • xshreck  

      Kdyby měl náhodou někdo zájem … a chtěl se něco přiučit tak mám na aukru pěkný poukaz :-D

      http://sz.aukro.cz/…e_jizdy.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.