Přednost chodců na přechodu vs. cyklista

109 nepřečtených
  • sosal

    Vcera jsem mluvil s bratrem, ktery si stezoval, ze cykliste pausalne nedavaji chodcum na prechodu prednost. Tak jsem se ho ptal, jestli vsichni, nebo jen meststi kolari, nebo cykliste na lepsich kolech obleceni do dresu a prileb a pod. A on mi na to odpovedel, ze vsichni a obzvlast ti „zavodnici“ extra nedavaji prednost. Vedlo me to k uvaze, a zamysleni samotneho nad sebou. dosel jsem k tomu, ze nikdy vlastne nezastavim, ale zpomalim a chodce objedu, ale vzdy tak, abych ho neohrozil a vzdy mu dam nejak najevo, ze ma prednost. Jak jste na tom vy?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jak kdy… když se vejdem, vyhnu se, když de maminka s kočárkem, zastavim nebo přibrzdim aby mohla přejít… to záleží.

      0 0
      • sosal  

        Rikal mi to proto, ze sel jako tatinek s kocarem… (ale neni to jediny pripad)

        0 0
      • Daník  

        Na kole chodcům na přechodu zásadně přednost nedávám a protože považuju za bezohlednost komukoli skákat pod kola, natož supícímu cyklistovi, když mohu jako pěšák lehce na vteřinku pozdržet své kroky, přidám takovému ještě nadávku nebo ho naberu řidítkem.Hajzla.Je-li očividně slabší tedy…:)

        0 0
        • orca  

          Už se těším jako chodec až tě skopnu…:-( Co ti říká slovo ohleduplnost ???

          0 0
          • Daník  

            Ohleduplný chodec nikomu neskáče pod kolo, natož cyklistovi. Je pro pěšího daleko snažší zastavit se na 2 vteřiny u přechodu. Jako chodec to tak dělám,považuju to za ohleduplné. Výjimkou je snad hustý provoz, kde je problém přejít.Jen největší idiot se domáhá práva přednosti přejít, hupsne-li ti pod kolo, když daleko široko za tebou nikdo nejede. Naštěstí takových ubývá v duchu Darwinovy teorie, protože od doby platnosti této nové přednosti se na přechodech ztrojnásobil počet mrtvých (kteří vesměs skákali pod kola jsouce přesvědčeni o vlastní přednosti a zastavitelnosti vozidla). Více polopaticky pro ty, kdo nechápou ironii a pro případné setkání:1)Hustý provoz, chodci jsou nuceni vstoupit na přechod, aby vůbec přešli-zastavuji a dávám přednost. 2)Poloprázdná silnice, chodec čeká u přechodu a když jsem 5m od něj,vstupuje mi do cesty a hrozí holí-srážím, zmasakruji a pozůstatky zakrabu pumpičkou ve škarpě!

            0 0
            • kámen úrazu1  
              1. O lidech používající taková silná slova si myslím svoje a není to nic lichotivýho.
              2. Tím, že pro pěšího je daleko snažší zastavit mnůžou argumentovat i řidiči motorových vozidel.
              3. Není co řešit, pravidla hovoří jasně.

              Když jedu na kole a vidím chodce, který vypadá, že chce přejít, zpomaluju až zastavuju. Většinou mně ale kupodivu pokynou, ať jedu.

              1. Kdybych měla blbou náladu, napíšu, že jseš *****, ale takhle Ti jen napíšu, že Tvá slova na mě působí jak slova namachrovanýho puberťáka.
              0 0
              • kámen úrazu1  

                Tímto se ovšem omlouvám všem normálním a inteligentním puberťákům jakými tu jsou namátkou hribikA1 a Bikerjakpes.

                0 0
                • hribik A1  

                  dik :)

                  0 0
                • -Alan-  

                  Chvíli jsem si zapřemýšlel, jestli bych jako puberťák byl ***** nebo dostal pochvalu :-) U nás v HK, kde to za dob fungujícího ČKD a ZVÚ bylo jako ve Vietnamu, jsou chodci tak nějak zvyklí a vejdem se s nima i na chodník i na přechod. Jen to chce jezdit rozumně rychle. Na přechodech koukám a jedu dle situace. Nemůžu se pochválit, že bych vida kočárek zastavoval pravidelně. Když vím, že za mnou nic nejede, nadjedu si, abych udělal prostor. Moc přechodů bez světel si na svých cestách ale nevybavuju.

                  Za mě: Nedávám demonstrativní pravidelnou přednost, snažím se nikdy neohrozit. Jako chodech se snažím nelézt do cesty, když jede cyklista.

                  0 0
            • yoggi  

              chodcov bez problemov pustam, na 80% podakuju a niektori mi ukazu nech idem. hold ty si este zasran s moc horucou hlavou, potrebujes vychladnut :))) tvojho nazoru keby sa riadili vsetci tak by to bolo asi takto naco pustat chodcov, os. auto kaslat na bajkera zmetem ho. nakladat co ma po ostatnych som väcsi. to by bola jedna dzungla. doporucujem zacat rozmyslat a este asi nikto ta tak nahodou neprepleskol ze ?

              0 0
        • Smazaný účet  

          stydim se za tebe „hustobikere“

          0 0
    • Daf  

      Uplne stejne :) Kdyz mi tam vejdou, tak je objedu zprava, zleva jak je potreba :)

      0 0
    • Koala MC  

      Dělám to stejně jako ty.. V tomto směru mne chodci štvou..pod auto nikdo z nich nevleze…a počká až přejede..,ale pod kolo ti vlezou,i kdybys měl upadnout. V tomto směru si myslím,že snáz rozjedu auto,než abych se znova rozjížděl do kopce na kole. Pokud jsem v pozici chodce,dám „kolistovi“ VŽDY přednost já,protože vím jaké to je..

      0 0
      • wroum  

        ale podle zakona to je uplne jinak.

        0 0
      • blue  

        nechci rozbihat nejakou akademickou debatu, ale tvuj argument o snazsim rozjeti do kopce plati mozna tak pro osobni auto ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          jj, vim jak kamioňáci nadávaj dyž je někdo zbrzdí před stoupáním… :o)

          0 0
          • Koala MC  

            Samozřejmě..myslím že vynucovat si přednost je pitomost.A to platí pro všechna „vozidla“..tím více pro kamion..a nákladní Tatru naloženou kamenem z místního lomu. Pro osobní auto myslím není problém zastavit a zase se rozjet.Kamionu a cyklistovi (když jsem v pozici chodce) dám klidně přednost..a nemám s tím žádný problém.

            0 0
            • xetron  

              osobni auto to zvládne, ale jestli to zvládne i řidič…:)))

              0 0
    • orca  

      Já osobně , když je nezbytí (skupina) zastavím jinak jednotlivce v poklidu objedu tak aby on nikdy nemusel zpomalit či jinak kličkovat. A tady ta poznámka o rozjetí ?? To jako kdybych neslyšel :-)) tak dobře jsem se nikdy nepobavil … cyklista má problémy s rozjetím…píšu si do deníčku jako perličku.....

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Se nesmej. Nejvic energie spotrebujes uvedenim do pohybu (pri akceleraci proste). Ten zbytek uz jedes skoro „zadarmo“ :)

        0 0
        • orca  

          A já myslel že v rámci trénku se ba naopak vyhledává takovéhle okamžiky …

          0 0
      • fousac  

        no je to peknej opruz.. clovek si to vesele vali a najednou musi stavet a znova se rozjizdet… ja patrim do skupiny 100+ (mysleno i s bikem), takze ja chte nechte musim tezit ze setrvacnosti, jinac bych nikam nedojel..

        0 0
        • orca  

          Nic ve zlém ale já se rozjíždm až za městem , město beru jen jako nutné zlo…takže přechod ve městě beru jako součást a za městem alespoň u nás nejsou přechody…ale třeba se pletu…

          0 0
          • fousac  

            obcas se tech 40km pres mesto nejak dostat musim.. :/

            0 0
            • orca  

              takže bydlíš uprostřed stověžatky ? to je holt smůla :-(

              0 0
      • Koala MC  

        No..myslím to trochu jinak..ale pokud mne chceš chytat za slovo..OK.Napiš si to do deníčku.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Za slovo chyceni savci – 1× Koala :)

          0 0
        • orca  

          tož jsem tě nechtěl ztrapnit to se omlouvám pokud jsi si to tak vyložil…ale přišlo mi to legrační…s tím nic nenadělám…To u té tatry z kamenolomu mi to přijde logické…

          0 0
    • Paja  

      Stejne jako v aute vetsinou davam prednost, ale na kole se napr. 1 chodci lehce vyhnu, takze ho nijak neohrozim ani neomezim…

      0 0
      • myc  

        U nas mamme silnice taky dost siroke na to , aby se tam cyklista i s chodcem bez problemu porovnali

        0 0
    • Tomcat  
      • Cyklista nemá na přechodu přednost, protože tam nemá co dělat
      • Cyklista jako každý účastník silničního provozu, má dát přednost chodci přecházejícímu přechod pro chodce
      • Chodec nemá na přechodu absolutní přednost, takže nikdo vůči němu nemusí uplatňovat „stop dej přednost v jízdě“

      Dání přednosti je taková činnost aby ten druhý nemusel kvůli mám nečekaně měnit směr nebo rychlost jízdy. (je to jen ve zkratce)

      Chodce “pouštím“ jen když jedu autem, na kole nikdy nezastavuji a přednost rozhodně dávám.

      Pokud se jedná o přecházení… ..šel jsem přez křižovatku ně co mě bouchlo zezadu do nohy a hlasitě kovově spadlo, sem se otočil a na zemi se válela ženská nepletená do zupermarket MTB a žvanila , že jestli s tím něco bude tak, že si to zaplatím. Na otázku proč do mě narazila v protisměru se sebrala a utekla. :-/… Takže přednost je jedna věc a pitomec za řidítkama nebo volantem druhá

      0 0
      • pelt  

        Proc by cyklista nemel na prechodu co delat??? Jak si predstavujes, ze ho prekona? Sesedne z kola a jako chodec prechod obejde po chodniku?

        0 0
        • -b-n-x-  

          musi se naucit bunnyhop :-)

          0 0
        • blue  

          on tim samozrejme myslel prejizdeni po prechodu z chodniku na chodnik a prednost pred odbocujicimi auty… docela casta konfliktni situace

          0 0
        • Dumbo  

          ani ja si neviem vysvetlit preco nemoze vojst cyklista na chodnik ale budiz…

          kamarata zrazilo auto na prechode… nesiel na cervenu, je tam semafor ktory nonstop blika na oranzovu farbu… no a nakoniec pani policajti prisli nato ze aj ked bol na prechode je navine on pretoze ako cyklista nema co na prechode pre chodcov hladat… vraj mal zosadnut z bicykla, mat odrazky, a tak podobne… stalo sa to za bieleho dna cize odrazka by mu bola k hovnu… tomu hajzlovi namerali 24 metrovu brzdnu drahu… holt na Slovensku je to tak.....

          najviac sa mi paci to ze ten prechod bol zrealizovany koli novo postavenej zakladnej skole… toho smejda by zabasli jedine vtedy ak by zrazil nejaky krdel deti iduci prave stej ZŠ…

          0 0
          • enjoy  

            nezlob se,ale tvuj kamarad urcite nemohl cekat ze se mu snad jeste nekdo i kdyby jenom omluvi..

            0 0
            • Dumbo  

              no on chudak cakal ze mu preplatia aspon bajka… (bol to 3dni stary bike) drel nanho na brigadach… a ked ho konecne poskladal nejaky Tuningrider mu ho posere…

              najviac ma zaujalo to z z cyklistovej poistky sa zatiahli pokryvene plechy a rozbite sklo… z poistky motoristu sa skryveny ram, zdemolovany rafik, zlomena stredova osa bohuzial nezaplatila…

              kurvi su vsade… :-(

              0 0
              • enjoy  

                ja nevim no.ono ani treba tech 24m brzdny drahy zase neni tolik,myslim ze si to zrovna nesypal moc rychle.ale to je jedno.on nemel co jezdit na prechodu(kdyby byl svine a nebyli svedci klidne mohl rict ze kolo vedl) a vypatlanec ve vytuzingovanym bouraku taky ne.

                0 0
          • kolombo  

            Cyklista má na přechodu přednost jen pokud kolo vede, pak je chodec. Pokud kolo nevede, tak je vozidlo a musí jet skrz křižovatku po jízdní dráze, stejně jako auta. Tak už si to zapište za uši a řiďte se tím.

            0 0
            • RomanH  

              Bohuzel mas pravdu

              0 0
              • kolombo  

                Proč bohužel? Je to naprosto jasné a nepochybné a nemá to několik protichůdných výkladů. Já mám v Liberci několik míst, kde prostě sesednu a využiju možnosti být na krátko chodcem. Pokud tu nemáme v křižovatkách pruhy pro cylisty, tak je to poměrně bezpečný způsob průjezdu.

                0 0
                • RomanH  

                  V tom se neshodneme. Jako ridici auta by mi nevadilo, ze kdyz musim poustet na prechodu chodce, mel bych pustit i cyklisty. Ono zase takovych mist, kde cyklostezka krizuje silnici, tolik neni. Samozrejme, ze by neplatila absolutni prednost, nemuze tam clovek vlitnout bez podivani. Uz jsem se zde na toto tema kdysi „hadal“ s VOlfem.

                  0 0
                  • blue  

                    ano, pokud cyklista ceka na prechodu na zelenou a ty o nem vis, tak proc ho nepustit… jenze casto se stava, ze prejdou chodci, auto se rozjizdi, a nekde zezadu se pririti cyklista, co si mysli, ze mu musi auto dat prednost… ten ridic pak proste nema sanci, kdyz mu vlitne primo pred rozjety auto a je prusvih

                    0 0
                    • RomanH  

                      Jo, musis davat bacha. Ono se to strasne blbe popisuje, ale tady v Brne mame v Zabinach dve mista, kdy jedes po cyklostezce rovnobezne se siroukou (skoro 4proudovou silnici) a ty se chces pres prechod dostat na druhou stranu. I jako chodec se tam bojis vejit, protoze auta tam jezdi dost rychle, malo ktere zastavi a kdyz uz zastavi, tak se obcas stane, ze do nej ze zadu nejake napere. Klidne stojim na chodniku a kdyz vidim, ze je tam vetsi mezera, snazim se to prejet na kole, protoze mi to prijde rychlejsi a bezpecnejsi. Zaroven ale trnu, aby ridic nedupl na brzdu a dalsi to nej nenapral a pak aby netvrdili, ze jsem jim tam zkocil. Tot vse.

                      0 0
                      • gilby  

                        to mi pripomina jednu digihru kdyz jsem byl jeste malinkatej:) Jinak tady v praglu mame takovyhle levely taky:(

                        0 0
                      • blue  

                        no a prave proto je to tak asi zarizeny, protoze se da tezko predpokladat, ze vsichni budou davat bacha a ze cyklisti nebudou nezodpovedne vjizdet tesne pred rozjety auta a ze se ridic bude otacet nekam dozadu, jestli se nahodou za pet minut cyklista na prechod nepririti odnekud z nedohledna

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Podobně v Praze křížení cyklostezky z Chodova k řece u Krčský nemocnice. Přechod u kterýho blikaj výstražný oranžový světla aby to řidiči jo viděli, ale člověk musí stejně čekat až pojede nějakej „cyklista v autě“ a pustí ho nebo řidič busu MHD. A pak moc opatrně přejít, protože nikdy nevíš kdo jede v tom druhym pruhu a kdy si všimne že by moh taky zastavit. A dyž se úspěšně dostaneš do půlky, tak znova v druhym směru… Já tam teda dycky sesednu, právě proto že kdyby se něco stalo, tak i kdyby za to desetkrát moh ten řidič, odskáču to já – fyzicky i právně.

                        0 0
                        • blue  

                          proc nepodjedes podchodem primo u nemocnice?

                          0 0
                          • dalimil  

                            jezdím tam tudy do práce,ale taky raději jedu až k viaduktu,sesednu a přejdu jako chodec.Motat se mezi lidma na zastávce není ono a navíc u pumpy musíš silnici přejít taky.

                            0 0
                            • blue  

                              no prejit u pumpy neni uz takovej problem, jako ctyri pruhy na hlavni… me ten kousek propleteni se mezi lidma za to teda stoji ;-)

                              0 0
                            • cabbage  

                              nechapu, kdaz pouzijes podchod, tak se zastavce vyhnes tak jako tak.

                              0 0
                              • dalimil  

                                Jel jsem to dneska ráno,a už to neudělám.Lidí tři řitě,příště to raději přejdu po přechodu u viaduktu :-)

                                0 0
                          • Smazaný účet  

                            to není přímo u nemocnice. kousek na sever od ní, pod železničnim viaduktem. bylo by to možná bezpečnější, ale tak o 5 minut delší. a znamenalo by to taky jet kus po chodníku… :o)

                            0 0
                            • blue  

                              ja vim, jak to tam vypada… o 5 minut delsi? proc? dyt ten podchod mijis, ne? a dylka trasy se ti nemeni, naopak nemusis cekat, az te nekdo pusti… a po tom chodniku kolem autobazaru stejne nikdo nechodi

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                nene, já vyjedu u toho rybníčka na kunratickym potoce, u zastávky busu. tzn. asi 400 m vedle.

                                0 0
                              • cabbage  

                                proc jezdit okolo pumpy kdyz vede pesinka k podjezdu koleji u krcskyho nadrazi? to fakt nechapu.

                                0 0
                                • blue  

                                  jedinej podjezd u nadrazi, o kterym vim, je ten silnicni a smerem dolu na ty strane ani neni chodnik, takze to mas uplne jedno, protoze tam je provoz taky hustej

                                  tou pesinkou myslis nejaky cesty mezi tema starejma barakama?

                                  0 0
                                  • cabbage  

                                    jo, a bud vsimavejsi, na cyklostezce je jeden mensi podchod pouze pro pesi a bikery.

                                    0 0
                                    • blue  

                                      ted fakt nevim, jestli se bavime o stejny stezce… kde je ten podchod?

                                      0 0
                        • fousac  

                          ten znam taky… tam vzdycky sesedam a delam poslusnyho chodce.. myslim, ze se to da docela bezpecne prejit, kdyz clovek chvilku pocka a nehrne se hlave nehlava.. semafory o kus dal obema smery nastesti generujou dostatecne dlouhy prodlevy mezi vlnama silenejch plechovkaru..

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jojo, podobně skončila na zemi moje babička. Naštěstí jen naražená noha. Lidi přecházeli a ona že teda taky přejede na své skládačce, ale ty lidi už byli v druhý půlce přechodu a tak do ní klepla škodovka. Naštěstí to bylo bez následků a bez policie.

                      0 0
                  • kolombo  

                    Bohužel, pokud Ti někdo vletí na přechodu pod kola bez rozhlédnutí, tak budeš mít spoustu problémů, i když to bylo na těsno, prostě jsi povinen předvídat. A teď si představ, že to udělá o hodně rychlejší cyklista, navíc z místa, kam nevidíš. Vzhledem k rozmístění některých přechodů si myslím, že byla dost velká odvaha převzít přednost a nepoučit se ve výstavbě a umístění přechodů. Jsou státy, kde přechod přes 4proudovou silnici prostě není možné udělat, tady je to běžné. A dokonce nikdo nesoudí projektanta, když se tam něco stane.

                    0 0
            • gilby  

              Nema nahodou cyklista pravo jet po chodniku pokud jede rychlosti chuze? Proc by pak stejnym zpusobem nemohl prekonat i silnici?

              0 0
            • delfajz  

              Svata pravda!!! Konecne nekdo rozumny.

              A ja jen dodavam: Nemusite toto dodrzovat (i ja jezdim pochodnikach, prechode a v protismerkach,… a tam kde bych spravne nemel jezdit), ale proste pocitam s tim, ze kdyz prejizdim s chodniku na chodnik po prechodu, tak nesmim o zadnyho chodce ani zavadit a clonit mu v jeho draze…a kdyz jede auto..takze mne klidne muze sejmout. Takze pro tento pripad bud pred prechodem seskocim z kola…a nebo to risknu a 100× se rozhlidnu estli nekde nejaky ***** v pravu nejede… a tak je to se vsim… Zakonu to jsou od toho aby se porusovali, ne? Ale kazdy si za to musi nest svoji odpovednost.

              0 0
            • delfajz  

              Svata pravda!!! Konecne nekdo rozumny.

              A ja jen dodavam: Nemusite toto dodrzovat (i ja jezdim pochodnikach, prechode a v protismerkach,… a tam kde bych spravne nemel jezdit), ale proste pocitam s tim, ze kdyz prejizdim s chodniku na chodnik po prechodu, tak nesmim o zadnyho chodce ani zavadit a clonit mu v jeho draze…a kdyz jede auto..takze mne klidne muze sejmout. Takze pro tento pripad bud pred prechodem seskocim z kola…a nebo to risknu a 100× se rozhlidnu estli nekde nejaky ***** v pravu nejede… a tak je to se vsim… Zakonu to jsou od toho aby se porusovali, ne? Ale kazdy si za to musi nest svoji odpovednost.

              0 0
              • náčelník  

                Zase dvakrát :)

                0 0
                • delfajz  

                  A co ted? Jestli to ted bude 2×, tak je to tim, ze tenhle WEB nejak spatne komunikuje s mym Mozilla Firefoxem :-( Ale pokud jen 1×, tak za to muze nas firemni M$ IIS, Proxy a Semantic Firewall …

                  0 0
          • Smazaný účet  

            pokud by to kolo vedl, tak nemuzou plkat nic o odrazkach. v tu chvili by byl chodec a ma plne pravo na prednost. pokud jel, tak pochopitelne porusoval predpisy a takovi maji „defaultne vinu“. neco jako kdyz jedes ozraly po hlavni a napali te z boku debil z vedlejsi – vinu mas taky ty i kdyz jsi „v pravu“

            0 0
    • enjoy  

      po chodniku jezdim hodne,v posledni dobe se snazim min.jezdim sem a tam,kdyz je to potreba,ale chodce se snazim nikdy neohrozovat.nekdy muj umysl jak je objet nepochopi tak proste klidne i zastavim. nekdy se stane ze si reknu ty prase,to se ti povedlo..:-) vim ze nemam na chodniku co delat a chovam se podle toho.ovsem kdyz jedu po sirokym chodniku a vidim 4 nebo 5 lidi vedle sebe a neni tam moc mista tak klidne nejakou tu mysku vyloupnu,to me vubec netrapi.

      0 0
    • Jackal  

      A co takhle,když přijedeš na křižovatku a ono nic,furt červená,a ty čekáš a čekáš jak idiot.Pak si to přihásí bourák a než přijede blíž tak mu zelená blikne.Prej nastavení indukčních obvodů. V městským info buletinu doporučovali sesednout a přejít po přechodu jako chodec.Holt asi nejsi brán jako učástník silničního provozu v našem městě,aspoň co se semaforů týče,prostě se stebou nepočítá. Tak nejlepší je je ignorovat a přes křižovatku i přechod kdykoliv,přednost nepřednost.

      0 0
      • hYs  

        Presne tohle se deje v chomutove u delvity, jeste lepsi je kdyz prvni stoji cyklista a druhy auto, to se nedockaj nikdy.

        0 0
    • Vrci  

      Já svěsim nohy a pokynu hlavou, když se dají do pohybu tak je většinou míjím ze zadu, když stojí dál tak najedu dál od chodníku a jedu dál.

      0 0
    • vlad@  

      Vozte sebou megafon a zavolejte pozor prava, jedu jedu atd.. mozna uhnou ,nebo dostanou infarkt heh Ja jezdim po terenu kde ani nikdo nepachne i terenu kde jsou turisti a hruza uhnou vetsinu az jsem u nich a divaji se na me jako na vraha heh. Je pravda,ze jsem jel i na turist.. cestach tam nejspis kola nemuzou ,tak mozna proto se na me divali divne nj se neposeru ..

      Jo jeste neco ohledne bordelu vlese,delaji to turisti samej sacek od bombonu atd.. tezko bude nekdo cucat bombon na kole kdyz je rad, ze vubec se nadechne …?

      0 0
    • marco  

      toto já neřeším jedu chodec nechodec. U nás jsou naštěstí semafory jinak zpomalím nebo naopak zrychlím. a tím se kontaktu s chodcem vyhnu

      0 0
    • mawerick  

      A není to o trošce tolernace na obou stranách? mezi oběma skupinama se najde dost blbců… A po pravdě řečeno jezdit po praze po silnici je občas hodně o hubu… Zvláš? pokud to člověka donutí jet centrem plným podniktelů a managerů ženocích se hlava (chodec, biker) nehlava na pracovní oběd… Takže se občas nějakýmu tomu chodníkovýmu bajkování nevyhnu… ALe jen když tam nejsou lidi. Nebo je jich málo… A taky to jde a až na nervozní důchodce jsem nikdy neměl problém…

      0 0
    • DaveBury  

      No nekdy me chodci dokazi pekne na*rat .. A stejne to jsou ti, co na kole ani nejezdi .. Jako dnes ..

      Toto je muj nazor na jejich nesmyslne chovani.. Oni proste na kole nejezdi a kdyz jedou, tak jsou radi ze slapou .. Stoji prijdou na prechod (a nejen na prechodu) podidvaji se, uvidi cyklistu a vyjdou mu do cesty, vubec jim nedojde, ze ten cyklista muze jet treba 40km/h ..

      Dnes, jel jsem a necelych 40km/h z jedne strany me pousteli lidi a z druhe strany naraz pribehly nejake dve male kravy a zacaly mi prebihat pred kolem, hlavne ze se smaly a vubec neregistrovaly, ze tam jedu .. Zajimalo by me, jak by to dopadlo, kdyby jsem tam nejel ja, ale auto.

      Tak samo nedavno jsem sjizdel kopec, jel jsem okolo 60km/h.. Nejeka blba babka s deckem stala na krajnici cesty, hlavu otocila na me, pote hlavu otocila rovne a v klidu si zacala prechazet cestu.. Hmm super, tak jsem sel do brzd a malem jsem brousil asfalt..

      0 0
      • kolombo  

        Tohle trochu nechápu. Chodec má přece na přechodu přednost, tak proč se blížíš k přechodu 40 km/hod ??? Myslím, že nechuť někoho pouštět by Ti, v případě kolize, moc nepomohla …

        0 0
        • DaveBury  

          „Vozidlo musí mít možnost včas zastavit bez prudkého brzdění“ „Ridič dává přednost chodci v případě že ho vidí s jasným úmyslem ořejít vozovku a že může včas a bezpečně zastavit“

          No ja nevim, jestli ty pred kazdym prechodem spomalujes i kdyz tam nikdo neprechazi

          0 0
          • kolombo  

            Zákon hovoří naprosto jasně, hlavně v té druhé části bodu h):

            1. s výjimkou řidiče tramvaje umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo,

            Pokud to neubrzdíš, je to především Tvůj problém a budeš velmi těžko dokazovat, že chodec nenaznačoval úmysl přejít a že vstoupil velmi těsně před vozidlo.

            0 0
            • DaveBury  

              Asi tak Chodec se nemůže bezhlavě, bez rozhlédnutí nebo na velice krátkou vzádelnost před přijíždějícím vozidlem, vrhat do vozovky. Pokud tak učiní, musí v každém případě počítat s tím, že jeho jednání může mít, zejména pro něj, velice vážné následky. Přecházení přes pozemní komunikace má svá pravidla, a to pro obě základní skupiny účastníků silničního provozu. Pokud dodržování daných pravidel bude doplněno ještě vzájemnou tolerancí a respektem, bude dosaženo žádaného výsledku tj. zvýšení bezpečnosti.

              Ono tezko soudis, predpokladam, ze ti nikdy nevbehnul chodec pod kola a nejen na prechodu !! Kdy jedes rychle, mas nahozeny tezky kvalt, si naslaply .. a ted musis pred nim prudce brzdit a dobrzdis to az v jeho nohach, jen pro to, ze chodec te videl, ale nebere cyklistu jako vozidlo, ktere se muze pohybovat vyssi rychlosti.

              Taky tezko hodnotit mou situaci, kdyz jsi tam nebyl..

              Ja jsem chtel jen podotknout, ze mnoho chodcu proste cyklisty nerespektuje a nedokazou odhadnout jejich rychlost a tupe jim vstoupi do vozovky..

              0 0
              • kolombo  

                Pro chodce to bude mít zdravotní následky, pro řidiče právní. Máš tam jasně napsáno, že máš jet tak abys mohl zastavit. Že to nejde nikoho zajímat nebude.

                Základ samozřejmě je nelízat koly chodník, to se pak špatně manévruje, když někdo nečekaně vyrazí. A kromě naprostých pitomců dá většina lidí najevo že jdou a teprve pak vyrazí. A mnoho chodců nerespektuje nikoho. Bohužel ani tynemůžeme přejet …

                0 0
                • martt  

                  mozno ma budes povazovat za burana ale na bicykli chodcom prednost nedavam .

                  0 0
                  • martt  

                    aby to neznelo grobiansky, tak sa spravam asi tak ako opisuje kusok nizsie hribik. Na ten prechod sa zmestime vsetci bez toho aby sme sa nejak obmedzovali. Rozhodne nezastanem na bicykli pred prechodom len preto, ze cezen prechadza jeden chodec.

                    0 0
                    • kolombo  

                      s výjimkou řidiče tramvaje umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; Tohle ale nezanmená, že musíš vždy zastavit. Myslím, že specielně kolo se klidně protáhne za jednotlivým přecházejícím. A pokud jde velká skupinka chodců, tak musíš stejně zastavit tak jako tak.

                      0 0
                      • DaveBury  

                        Hele, nemusis oprad citovat zneni toho zakonu.., jen proto, ze ho nejaky osel napise.. Navic jsem uz slysel nekolikrat, ze diky tomudle tak maximalne stoupla nehodovost na prechodech.

                        Tu jde o to, co uz psal i nekdo vyse.. Kdyz jedes autem, tak ti tam nevbehne nikdo, ale kdyz jedes na kole, tak te neresi (nekteri)..

                        A jde videt, ze tobe jeste na kole nikdy nikdo nevstoupil do cesty (ne jen na prechode)

                        0 0
                      • martt  

                        dakujem! Takze je vlastne moj postup uplne legalny. Chodcom umoznim prejst, pred prechodom ale nezastanem.

                        0 0
    • Blade  

      Zastavuju asi tak, jako když jedu autem, tzn. podle situace, zkrátka, jak kdy :o)

      0 0
    • Holfi  

      Zrovna tuto sobotu bylo v Auto-moto-revue, že nějaká absolutní přednost chodců na přechodu neexistuje, že je to jenom nesmyslný blábol novinářů. Chodec má přednost jen za určitých podmínek 1.Vstoupí na přechod a jsně tím dává najevo úmysl přejít vozovku. 2.Vozidlo musí mít možnost včas zastavit bez prudkého brzdění (toto chodec těžko posoudí, takže musí čekat buď na viditelné zpomalení, nebo přímo až na zastavení) 3.Ridič dává přednost chodci v případě že ho vidí s jasným úmyslem ořejít vozovku a že může včas a bezpečně zastavit. Takhle nějak to tam vysvětlovali.

      0 0
    • hribik A1  

      chodcov na prechodoch alebo hocikde inde kde prechadzaju cestu:

      1. vzdy ked sa da obchadzam oblukom, aby som sa nemusel zdrzovat ani ja ani oni
      2. ked pridu k ceste a rozhliadaju sa, prestanem slapat, spomalim, dam prsty na brzdy a cakam co spravia. som pripraveny na oboje: slapnut na to pokial maju umysel pustit oni mna, aj zabrzdit a pustit ich pokial chcu prejst skor
      3. ked sa neda obist oblukom (obchadzanie o 10 cm spojene s kluckovanim popred auta za take nepovazujem) potom pribrzdim a pustim ho

      ako chodec prechadzam cestu az vtedy ked je tam dostatocna medzera aby som ju presiel a nezdrzoval druhych. pri dostatocnej, ale mensej medzere cestu rychlo prebehnem, nech nemusi nikto ani zacat brzdit

      0 0
    • DaveBury  

      Rikam ze nemuzes soudit vcerejsi pripad, ja koly nelizal chodnik, ty male kaceny o kterych jem mluvyl mi tam zacaly bezet z druhe strany pomerne siroke vozovky a k prechodu predtim taky dobehly… Navic, kdyby nebezely, ale normalne sly, tak by se ani za tu dobu nestacily dostat do mojeho pruhu.

      Ano nase zakony jsou pitome.. Ale u vetsiny doporuceni pro chodce najdes, ze sice ma prednost, ale to neznamena, ze se mu nemuze nic stat.

      Dale se zminuje, ze chodec nema vstupovat do vozovky, pokud je auto uz v bezptostredni blizkosti..

      A jak uz jsem zminoval, tato vec se mi stala na prechode vcera poprve, kdyby tam jelo auto, tak bud by si toho ty kaceny vsimly a nebo by se valely na kapote.

      Ostatni situace, kdy jsem musel jit do brzd, byly mimo prechody. Ve velke rychlosti se tezko rozhoduje, kudyma chodce objet, on je totis tupy a kdyz zacne prechazet, tak se uz vubec nediva do strany ze jedu, mysli si, ze ho proste nemuzu dojet … A pokud ho chce clovek objet v te rychlsoti, tak chodec muze prudce zareagovat, kdys jsi vas podruhe vsimne, do smeru, kde se ho prave hodlete objet..

      0 0
    • petrun  

      Na přechodu dávám přednost automaticky a vůbec to neřeším. Co mně ale vždycky spolehlivě vytočí je stupid všech magorů futrál který skočí do vozovky bez rozhlédnutí třeba 20 metrů od přechodu. To se ho snažím vždycky co nejbrutálněji orvat aby se příště naučil rozhlédnout a používat přechod.

      0 0
    • kudlanka32  

      no to je slozity ale cyklista se s chodcem dokazou vyhnout celkem bez obtizi i bez brzdeni.....:)

      blbec s blbcem maji stejny obtize jako kdykoli jindy kdyz se potkaji.....ja treba cyklistum do cesty nikdy nelezu…

      0 0
      • wroum  

        ja klidne jo. mam prednost. kdyz jedu autem, tak taky davam chodcum striktne prednost a samozrejme pak vyzaduju totez a to od jakehokoliv ucastnika dopravy, samozrejme krome tramvaje.

        0 0
      • tomana  

        U nás máme chodník a jeho součástí je vyznačena cyklostezka. To platí i o přechodech jen nevím proč měšťáci buzerujou cyklisty za jízdu po chodníku ale pěší si to klidně švihají po cyklostezkách a to i na přechodech. A to je potom ten spravný chaos. Jinak já osobně chodcum spomaluju protože nemám rád když mi aktivně uhíbají přímo do dráhy:)

        0 0
    • Obi-wan  

      Stejně jako ty,když jedu na silničce čtyřicítkou z mírného kopce a vím že mi to pomůže vyjet další stoupání nic mě nenaštve víc než pěšák.zvlášt když je to mimo přechod.stejný i s autama z vedlejší normálka vyjíždí člověk musí na brzdy to bych nejraděj tretrama všechny nakopal.:-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.