• kolombo

    V pořadu Černé ovce na ČT1 se právě opřeli do cyklistů, jezdí po chodníku a po přechodech pro chodce. Několik záběrů na důchodce na kole v parku, pak několi mesíků a stanovisko policie. Informace které by přnesla něco nového zádná.

    0 0
    • enjoy  

      a neni to snad pravda?:-) ja patrim mezi tyhle vyvrhely taky:-)

      0 0
    • Thidney  

      ono po praze jezděj po chodnících a přechodech všichni, jinak tě auta smetou, jde o to jestli jedeš bezohledně nebo ne btw co jsi čekal od tohoto pořadu na čt? novou, zajímavou, překvapivou informaci?

      0 0
      • kolombo  

        Do 10-ti minut po vysílání jsou na webu ČT tři reakce od cyklistů. http://www.czech-tv.cz/…m/detail.php#…

        0 0
      • Volf  

        Možná jsem něco nepochopil, ale není slovo chodník a přechod odvozeno od slova chodit a ne jezdit ? Jinak by to byl asi s největší pravděpodobností jezdník a přejezd. Jo a argument, že tak jezdí všichni je skvělá nahrávka všem odpůrcům kol v jakékoliv podobě.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Ale kdyz se budu motat na prejezdu, tak me zas sejme vlak :(

          0 0
        • Thidney  

          to je smutný fakt, dej si Prahu z jednoho konce na druhý ráno a odpoledne. Nechci nahrávat odpůrcům kol, jen mě štve, že všichni radní a politici mají spousty řečí o podpoře cyklistiky, budování cyklostezek a omezení automobilové dopravy v centrech velkých měst. A skutek? Kamiony zásobující novou automobilku v Kolíně dostaly vyjímku, že můžou jezdit i o víkendu.

          0 0
          • radek z BF  

            o jakém víkendu hovoříš? zákaz ježdění kamionů o víkenu už dávno neplatí… :-/

            0 0
            • Thidney  

              platí. Je to úrava shodná s okolníma státama. můžou jezdit kamiony s potravinama /zboží určené k omažité spotřebě/, ale ne s náhradníma dílama k autům. Kolínská TPCA dostala vyjímku.

              0 0
              • radek z BF  

                víkend a neděle není totéž… Ohledně výjimky pro TPCA vím: že to není zbož ípodléhající zkáze vím…nebo že by ty plechy rezavěly do 24 hodin? :-)

                0 0
        • Glum  

          No konečně je mi to jasný. Teda přiznávám, že jsem dřív občas JEZDil po CHODníku s kočárkem, a občas s ním klidně JEL i přes přeCHOD. Trochu mi vadí poCHODovat s kolem po CHODníku, když po něm vede cyklostezka, ale nevadí, mám vlastně štěstí: co kdybych bydlel na CHODově?

          0 0
          • Volf  

            Zákon č. 361/2000 Sb.

            ze dne 14. září 2000

            o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů

            Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

            ČÁST PRVNÍ ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

            HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ §1 Předmět úpravy

            Zákon upravuje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích podle zvláštního právního předpisu[1] (dále jen „pozemní komunikace“), pravidla provozu na pozemních komunikacích, úpravu a řízení provozu na pozemních komunikacích, řidičská oprávnění a řidičské průkazy a vymezuje působnost a pravomoc orgánů státní správy a Policie České republiky (dále jen „policie“) ve věcech provozu na pozemních komunikacích.

            §2 Vymezení základních pojmů

            Pro účely tohoto zákona

            1. chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně,
            0 0
            • Daník  

              Nějak se už velmi dlouho snažím dopátrat definice pozemní komunikace! Prostě v tom zákoně není. Pochybuji, že je to chodník a nejsem si jitý, že cyklostezka nebo parkoviště.Dle čeho je zakázáno jezdit na kole mimo pozemní komunikace??????????­??? Dan

              0 0
              • rock  

                §53 (2) Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak.

                0 0
    • alenzo  

      Taky jsem se včera koukal a nadvzedli mi pěkně mandle. Zaprvé buzerace důchodců na kole, že jedou přes park, kolik bych jich asi přežilo na křižovatce. Za druhé, taky jezdím do práce po městě na kole. A jsou situace kdy to bez chodníku nejde (např. ze silnice směrem domů udělali jednosměrku aby nenažranci co jedou 2km do práce měli kde parkovat a provoz zpět hodili na přetíženou komunikaci z užším profilem. Taky mě stavěli poliši co tam dělám naštěstí uznali, že na silnici je to fakt o hubu. Místo aby se televize zabývala proč nevyužíváme kolo jako dopravní prostředek tak buzeruje. A? jde CzechTV do .....

      0 0
      • Luka  

        Souhlas!

        0 0
      • moody  

        Souhlasím a ještě bych připoměl stav a množství cyklostezek ve světě a u nás. Zatímco jinde se cyklistika propaguje jako ekologická a navíc zdravá forma dopravy, u nás jsou prostě cyklisti lumpové a ohrožujou ostatní. P.S.malá příhoda z minulého týdne. Jízdou po chodníku jsem se vyhýbal absolvování velké křižovatky, jel jsem doslova krokem, minul jsem skupinu chodců v protisměru a najednou začal jeden z nich, takovej umaštěnej polotlus?och, řvát na celý kolo, že když do něj narazím, tak bych se měl alespoň omluvit. A byl dost sprostej. Jelikož jsem projel minimálně 50 čísel okolo něj, vrátil jsem se a použil několik nepublikovatelných výrazů. Když už to vypadalo, že mu ji vypálym, vytáhl na mně služební průkaz – policajt. Tak jsem zase jel.

        0 0
        • Volf  

          U nás nejsou cyklisti lumpové a darebáci. Bohužel se v jako každý skupině najdou hovada, který nejsou ochotni a schopni respektovat cokoliv. To je ten problém, protože v nás bolševik vypěstoval, že kolektivní vina je to jediný správný. No a tento problém prostě nevyřeší cyklostezky, protože stejná netolerance bude i tam. No a s tím policajtem pokud nekecáš, tak jsi si měl napsat jeho služební číslo a stěžovat si, protože on tě měl perlustrovat, protože jsi se dopustil protiprávního jednání tím, že jsi jel po chodníku a on se zase choval v rozporu se služebním postupem.

          0 0
          • Daník  

            Nebyl ve službě, nemá co mávat průkazem.

            0 0
          • radek z BF  

            no, nejjednodušší je říct, že v nás bolševik něco vypěstoval… nevím jak v kom, ale ve mně teda nee…

            0 0
            • Volf  

              Poslední dobou se z návštěv Bikefora stává naprosto zbytečná ztráta času. Řešit vození mačet, útočných nožů, legálnost ježdění v zákazech vjezdů, ježdění po chodnících prostě svědčí o tom, že současný náhled na cyklistickou veřejnost je dílem i docela pravdivý. Pokud se na názor, že v každé skupině lidí se najde hovado se dozvím, že hovado jsem sám opravdu nevidím smysl dále se tady zdržovat. Pokud v tobě bolševik nic nevypěstovoal buď rád, protože se potom řadíš do menšinové skupiny lidí, která dodržuje zákon, nezatracuje celou skupinu lidí za prohřešek jedince a chápe, že jeho svoboda končí tam, kde začíná svoboda dalšího.

              0 0
              • radek z BF  

                Ale no tak :-) Nechápu, proč Tě chtěl Ravo urazit… Zákon dodržuju a to o té svobodě a jejím konci platí taky. Zatracování skupiny kvůli jedincům už je trošku problém: např u Romů se mi to ne vždy daří :-) Resp. mám dlouhodobě pocit, že jsou tam samí „jedinci“… :-/

                0 0
                • ravo  

                  Tady se vloudila chybička – já jsem nereagoval na volfa, ale na moodyho, který to koneckonců správně pochopil a celkem mne utvrdil v tom, že jsem se moc nespletl.

                  Po chodníku se jezdit nesmí. Jenže mnohdy to je jediné rozumné řešení. Tak když už po něm jezdím, jud opatrně a nenechám se vytočit, protože ten policajt je možna prudič, ale až příště potká dalšího cyklistu na chodníku a vzpomene si napříhod s moodym, kdoví jak to s cyklistou dopadne…

                  0 0
          • petr  

            Souhlas. Bohuzel v teto zemi vetsina lidi naprosto presne vi, jak se maji chovat ostatni. Vsichni vedi, co maji delat poslanci, ridici (chodci, pejskari)vedi jak maji/nemaji jezdit cyklisti, cyklisti vedi jak se maj chovat ridici (chodci, pejskari) …atd.

            0 0
        • ravo  

          Tak si pořád říkám, reaguj o den později, až tě pak nemrzí, žes tady něco unáhleně napsal, ale co:

          Fakt nevím, kdo je větší HOVADO, tlus?och nebo ty???!!!

          0 0
          • moody  

            Uklidni se, blbečku vzorný vždy zákony a předpisy dodržující, hluboce se klaním před křiš?álově čistým osobním rejstříkem tvých nedostatků. Má to jen jedinou chybu – tady je diskusní fórum o kolech, tak nevstupuj na půdu, která je ti zcela neznámá, jinak bys proboha nemohl reagovat tak neuvěřitelně přihlouple. Ty blbečku, to se prostě stane občas každýmu, že potřebuje využít chodník, důležité je, jak se na něm chová, tedy nedrtí-li důchodce a tobě podobné vzorné soudruhy. Ztráta času s pablbem tvého ražení, nejsi náhodou taky policajt???

            0 0
            • Thorn  

              myslim, ze po tomto vyleve je odpoved na ravovu otazku „kto tu je hovado“ jasna. viac takychto cyklistov… a zachvilku budeme jazdit po oplotenych rezervaciach.

              0 0
              • moody  

                Lidi jako ty si tu rezervaci stejně dělaj sami od sebe, tak co ti hrozí ?

                0 0
            • fousac  

              prrr mladej… (nebo starej?? tezko rict, kdyz nam o sobe nic neprozradis.. )

              0 0
              • moody  

                Trhněte si, neomylný přemudřelci.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Jen pokracuj. S takovym exemplarem jsem se jeste nesetkal :)

                  0 0
                  • moody  

                    Jenom nemám rád pokrytce (diskusní fóra na netu jsou jich plná), kteří jsou prostě vždy a v každém případě vzorní. Problém je v tom, že klidně nazvou hovadem někoho, kdo krokem a nerad prostě musí přejet cca 50 metrů po chodníku a při té příležitosti se nenechá vymachrovat od předvádějícího se policajta, kterej ani snad neví jak má postupovat (sprosté nadávky a výmysly), ale přiznat si, že občas taky něco poruším, to už je jaksi nad síly.

                    0 0
                    • Roman  

                      To chce klid. Nikdo není neomylný a dokonalý. Včera jsem jen s pomocí 2 kusů hyd.brzd zastavil 1 metr před bikerem, kterému jsem vjel 40cítkou doprotivky a donutil ho tím taky zastavit. Pozdravil jsem, omluvil jsem se – přesto mě počastoval „slovníma kurvama“. Mám se vztekat, že se nic nestalo, tak a? si nechá těch blbej keců? Prd, má pravdu, neměl jsem najet do protisměru…

                      0 0
                • fousac  

                  kdyz se meumis ani slusne a kultivovane vyjadrit, tak fakt nechci videt jak se chovas…

                  0 0
                  • moody  

                    Trochu odbíháš od tématu, že by nedostatek argumentů ?

                    0 0
                    • fousac  

                      od jakeho tematu??? ja pouze poukazuji na zpusob prezentace tvych nazoru, ktera dle me prekrocil hranice slusneho chovani..

                      0 0
                      • moody  

                        Forma není důležitější než obsah, tedy opakuji, postupoval jsem dle mne správně, prostě jsem se nenechal vyprudit podivným individuem, míra mého provinění zdaleka nebyla úměrná reakci onoho soudruha. Hovadem mne za to může nazvat jedině přemoudřelý pokrytec, na jehož stranu jsi se svým příspěvkem přidal. Při odpovědi takovým lidem posouvám hranici slušného chování přesně na úroveň svého mínění o nich. Tak to prostě je.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Víš co? Vra? se zase někam na jiná fóra jejichž znalost jsi výše zmínil. Napsat, že postupuješ dle sebe správně je velký alibismus. Kromě toho hranici slušného chování bys neměl posouvat na základě urážky od neznámého člověka. Prostě ti došly slušné argumenty a tak jsi se znažil obsah nahradit formou. Používat slovo soudruh taky není zrovna vtipný. Celkově mám z tebe dojem, že trpíš nějakým problémem. Ale to je normální a dá se to řešit. Kup si pořádnýho bika a začni drtit, uleví se ti :-)))))

                          0 0
                          • moody  

                            O co že mám nadrceno víc než ty, jenž správnost svého jednání necháváš schvalovat širokým fórem ? A za svýho bajka se taky nestydim (Norco-Fluyd 1).

                            0 0
                            • Pá-dlista1  

                              Kolo schvaluju, ale nauc se to i psat, kdyz se zase budes chtit vyjadrovat na tomhle serveru.

                              0 0
                            • McBlacky  
                              1. může být, záleží co budeme poměřovat. Já jezdím XC a to na tom Norkovi asi moc nejde ne?
                              2. to nějak nechápu. Váže se to k tomu co jsem napsal a na co reaguješ, nebo je to tovoje investigativní doměnka?
                              3. původně jsem měl pocit, že ani bika nemáš, z toho co jsi psal, kromě toho píše se to Fluid :-)
                              0 0
                              • moody  
                                1. jezdim na tom i maratony, prostě jsem si dopřál pohodlí, je to můj první celoodpruženej rám
                                2. nepochopim, jak můžeš považovat za alibismus to, že jsem přesvědčenej, že jsem postupoval správně.
                                3. trapně jsem se zmýlil
                                0 0
                                • McBlacky  

                                  2. ve vztahu k tomu, že jsi tady byl jedinej kdo si to myslel a ještě jsi si to začal obhajovat.

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    aby jsi to nepochopil špatně, mě je to celý úplně fuk. Jenom zabíjím čas než půjdu v 13,30 na bika :-)

                                    0 0
                        • fousac  

                          vidis, ze to jde i celkem slusne a kultivovane.. ;)

                          0 0
                        • Volf  

                          Milý pane Mrzutý, protože jsi doposud neuvedl, zda jsem tím hovadem a soudruhem já a tudíž se mohu pouze domnívat upřesním ti některá fakta.

                          1. Nikoho jsem nenezval hovadem, pouze jsem uvedl, že v každé skupině lidí existují hovada, která nerespektují nikoho a nic.
                          2. Soudruzi umučili mého dědu v bolševickém kriminálu, takže jsem všechno jen ne soudruh.
                          3. Pokud ty jsi se nenechal vyprudit, tak já jsem Panna Orleánská.
                          4. Je těžko diskutovat s někým, kdo považuje za normální porušovat pravidla.
                          5. Považuji se za natolik dospělého a sebevědomého člověka, že zrovna ty nemáš šanci mne jekkoliv naštvat, protože již od dob výslechů STB jsem se držel hesla, nás může naštvat pouze inteligent.
                          6. Běž si budovat svůj anarchstický svět, kde bude mít každej právo si dělat kdykoliv cokoliv a jen doufej, že nenarazíš na někoho silnějšího, militantnějšího a nenarušíš mu jeho životní prostor.
                          0 0
                    • CoolingeR  

                      koukam, ze uz to tady zacina vypadat jako v diskuzich na idnes.cz a podobnej serverech. :|

                      0 0
                      • MaPa  

                        Páni, já myslel že to celé mělo být hodní cyklisté versus oškliví televizáci a mezitím si tu skoro trháme občanky mezi sebou!!! Myslím že by si národ pošmák kdyby jako pokračování pořadu někdo tuhle diskuzi nadaboval…

                        0 0
                        • cabbage  

                          sem nepochopil o cem ste se tu hadali. 2mood: pises divne ale v zasade logicky 2ostatni: vo co vam slo? 2volf: nenavazel si se tu nahodou na jare do lempla? 2MaPa: po dlouhy dobe nekdo rozumnej

                          0 0
        • x-mass  

          Je to tezke jezdit po silnici tak, aby Te nikdo neohrozil. At je clovek sebeopatrnejsi, tak se porad najdou taci, kteri to kolem nej prosvisti 70 km/h ve vzdalenosti 50 centimetru. Moc prijemny to neni. Sam jsem ridic a takovy veci fakt nedelam. Dalsi vec je jezdit po chodniku kdyz musis. Predstav si jak jedes po kolejich se supici tramvaji v zadech. Nebo kdyz se nechci bezhlave vrhnout do nejake vtsi krizovatky (svetelne), tak to radeji vezmu po prechodu (krokem).

          0 0
          • fousek  

            no 70km/h ve vzdalenosti 50 cm je jeste relativne v poho, uz sem se parkrat videl jak se vezu na zadnim narazniku vleku v rychlosti cca 90 km/h, podle me na chodnik obcas musi vject kazdej kdo nechce aby ho nekdo zabil, vubec se ted nechci navazet do ridicu, verim tomu ze vetsina za to nemuze, proste tam nemaj misto, tak proc bych ja nemoh uhnout na chodnik uz jenom kvuli zmenseni rizika pro vsechny ucastniky dane situace?

            0 0
    • jihra  

      Ti kreténi z ČT1 by se měli – když už rýpou do caklistů na chodníku – zabývat i problémem chodců na cyklistických stezkách. Třeba kolem mého bydliště vede cyklostezka, která je určena VÝHRADNĚ pro cyklisty (jsou tam značky), ale je na ní více chodců jak cyklistů. Když je trošku pěkně, tak si tu cyklostezku pletou celé rodinky s dětma s korzem a když je cyklista upozorní, že tam nemají co dělat, tak mají většinou jenom blbé pindy. Já osobně už jsem s chodcema na té cyklostezce měl pár konfliktů (jeden málem skončil ručně), ale když jsem na ten problém upozornil Ostravské „černé šerify“, tak se jenom blbě tlemili – a nic.

      0 0
      • Gatier  

        Ja jazdim tiez po chodnikoch obcas, ale zasadne pomaly tak, aby som neohrozil chodcov. Na cestach je to o hubu a na cyklocestach stretnete chodcov. Aj v zahranici. To je fakt

        0 0
      • Smazaný účet  

        Dyž sem byl v létě v Berlíně tak tam sem si povšiml zajímavého faktu. Tam sou totiž na krajích chodníku červený lajny pro cyklisty. Ovšem třeba na zastávce busu lidi stojej logicky u silnice, na té červené lajně. Takže občas přijede cyklista a seřve chodce. Ovšem – chodec uzná chybu, ustoupí a omluví se. Je to k neuvěření, ale je to tak. Stál na cyklostezce, vedle měl chodník, měl být tam.

        0 0
        • kolombo  

          V Žitavě to mají tak, že ta cyklostezka vede skrz místo zapuštěné do chodníku na zajetí autobusu. Pokud není autobus v zastávce normálně jedeš, pokud tam je, musíš zastavit a počkat až odjede. A taky tam mají přednost na průběžné cyklostezce před auty, které vyjíždí z vedlejší, žádný začátek a konec cyklostezky na každém křížení.

          0 0
      • pulec  

        Možná jsou takovéto pořady vyvolány tím, že jsme snadno náchylní k vytváření popudlivých virtuálních aliancí typu: chodci vs. bikeři, bikeří vs. pejskaři, automobilisti vs. chodci, atd. Remcání proti čemukoliv nám přece jde tak dobře…! :o)

        0 0
    • Daník  

      Ještě, že jsem to v TV neviděl. Jezdím denně do centra Ostravy na kole,je to pro mne nejrychlejší způsob, jak se dostat do práce a diskutovat se dá snad jen s tím, kdo si to aspoň 1× zkusil.Křižovatky po chodníku, odbočování do zákazů, zkratky přes trávníky a zákazy – to je nutnost k přežití. V některých místech (podjezdy, křižovatky) je přítomnost cyklisty daleko nebezpečnější, než když to vezme souběžně po prázdném chodníku.Nikoho přitom neohrožuju, jen sebe, žádného chodce jsem nikdy nesrazil (maximálně se bába lekla), zato mě auto 2×, další 2 sražené cyklisty vinou řidiče jsem potkal třeba minulý týden.Cajtům jsem párkrát ujel přes trávník, protože je pro ně jednodušší buzerovat mě, že nemám blatník, nebo jedu po chodníku, než se honit za autem, které mi nedalo přednost.Howgh!

      0 0
      • aku  

        Covece a odkud jezdis? Z poruby po opavske? A kde jsou v centru takove travniky ze by se daly zkracovat? A podjezd? Hele ze ty jezdis po Marianskohorske? A ze ty budes ziletka?

        0 0
        • Daník  

          Ze Zábřehu-Pískové Doly-za školním statkem zkratka přes vodárenské území v N.Vsi kolem rybníčků-křižovatka u vodárny po chodníku a kolem Benátek-vyjedu na Hornopolní-most u Bauhausu po chodníku-do zákazu odbočení doleva -tam stojí černí za rohem- tak občas přes trávník kolem Polského domu a jsem v centru (sakra, doufám, že to nečtou a nebudou tam v pondělí s jednotkou rychlého zásahu :-)))

          0 0
          • aku  

            )) pekne. Od rodicu z Piskovych jezdim do centra pres vitkovice po cyklostezke, marianske hory ulickama, a po hlavni si akorat sjedu z frydlanskych mostu na vystaviste. A pak opatrne pres centrum. Preci jenom to je pesi zona ze.

            0 0
    • Pekáček  

      Jel jsem po znacene turisticke stezce v lese a vystartoval po me jezevcik, zabrzdil jsem tak prudce jak to slo, on totiz bezel proti me a ja ho nechtel prejet. Bylo to u nejaky chatky, zeptal jsem se kluka co tam neco griloval jestli je jeho. Ale to uz z chajdy bezela nejaka hysterka a jecela na me ze tam nemam co jezdit a co kdyby to bylo dite a pak vysel chlap a pyskoval taky. Vysvetlil jsem jim uzivani znacenych cest cyklisty a oni ze jo, ale „normalnimi“ cyklisty. Asi nejsem normalni. V zapeti jsem musel uhnout autu a to podotkli, ze oni muzou, maj tam prece chatu. Zakaz nazakaz. Protoze jakakoliv rec s nima nikam nevedla, jel jsem dal. Jo a pes patril hajnymu, prej muze behat po lese. Vypravel jsem to brachovi a rekl mi, ze toho psa uz jednou kousek dal prejel. Bohuzel prave takhle vidi cyklisty hodne lidi, bud nas maji za blazny, nebo jsme pro ne obtiznej hmyz. Jeste me napadlo, kolik potkavam v lese aut, kolik lidi si naklada drevo a nebo vyklada odpadky, proc se neresi tohle.

      0 0
      • SELMIRA  

        :o) Jestli seš normální, to teda nevim, páč jsou různé úhly pohledu. Ale cyglista myslim seš.

        Já jsem dneska ráno, ještě za tmy potkala jednu takovou „normální“ pani cyklistku. Jela sice po silnici, ale vepředu měla jen dosti chabou bílou blikajdu a vzadu nic. Si asi myslela, že když ona vidí, páč na ulici svítily lampy, tak ona je vidět taky. Hm…ale co mě hlavně shockovalo bylo to, že až když přijela uplně blízko jsem si všimla, že za ní ještě na pidikolečku usilovně šlape holčička – max 5 let, víc jí nebylo. No, holčička neměla odrazky ani světlo žádný. Pani vjela do křižovatky, ani se moc nerozhlídla a hočička za ní, no dělalo se mi zle z představy, že potkaj nějakýho emana v autě. A pak ještě ve Všenorech jsem v mlze a tmě na silnici zahlídla 2 cyklisty bez světel. Takový normální cyklisti to byli, civilní osoby co jely na plečkách do práce. Hmmm.

        0 0
        • Pekáček  

          Možná nejsem normální, ale světla vozím a kolo mám všude možně polepený reflexkou. Kolegové z práce mi říkaj, že svítím jak vánoční stromeček. Tři roky jsem dojížděl do práce na kole a potkával neosvětlený cyklisty i mimo města, jestli je někdo nesejmul, jezdí tam doteď…

          0 0
        • kralovek  

          Prestoze presne takovychto pripadu je plno, porad bych jeste rek, ze to u nas neni tak spatny. Neco malo jsem najezdil v quebecu a na jihu francie (kde ted jsem). V quebecu, konkretne v montrealu jsem potkal osvetleneho cyklistu jen kdyz jsem jel kolem zrcadla. A ve francii … presne to same co popisujes … 19:30, zacatek rijna … sem tam jeste poletoval nejaky foton v ovzdusi … potkam tatuldu bez helmi, bez svetel a prednim synek, bez helmy bez svetel. Zvlast tady, kde se ridici s nicim neserou.

          0 0
      • fousek  

        pes kterej neni na voditku tak nema bejt nikde, mimo uzavreny zahrady majitele psa, moh mit hajnej 2× prejetyho psa

        0 0
    • rasto  

      reakce CT:

      datum: 20. 10. 2004 15:21 ip: firewall.czech-tv.cz od: J.Chaloupecký předmět: na chodníku

      Všechny názory a připomínky k reportáži o vztazích chodců a cyklistů jsme předali autorovi příspěvku. K zamyšlení a k využití při přípravě pokračování. J.Chaloupecký, dramaturg pořadu

      0 0
      • Dumbo  

        taky kratky pribeh: kamarat si to drti na svojom novom bajku na ktory drel skoro cele letne prazdniny v pekarni pri beziacom pase…no ale podme k veci, kamarat si ide po chodniku pomali nikoho neohrozuje…dojde na prechod kde je semafor na ktorom vjednom kuse blika oranzova farba… to je taky kde nieje cervena ani zelena(len oranzova) pozre vlavo pozre vpravo a tam si to po hlavnej trieli nejaky jebo tzv. TUNINGRIDER na skode favorit ktory nedal smerovku a vletel do tej zakruty v plnej rychlosti… to uz kamarat nezareagoval a dostal to priamo do tela…zobrala ho sanitka dala ho dokopy… zije… bike na sracky.. mal ho iba 3 dni… riesilo sa to na policii asi 2 mesiace…ako znel zaver ????… na vine je kamarat pretoze siel na bajku po chodniku, cez prechod bike netlacil, a nemal blatniky odrazky a ine sracky… co ma najviac sere je to ze to bolo za bieleho dna takze by mu nejake skur… odrazky nepomohli.....inac mimochodom brzdna draha bola 26m cize ten koko… do tej zakruty asi nesiel predpisovo...­......z kamara­tovej poistky sa zatiahla skoda na aute… a obet ostala z holou ritou.....

        0 0
        • Volf  

          Sorry, ale on je viník a ne obě?. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích smí přechod použít chodec a za chodce se mimo jiné považuje OSOBA VEDOUCÍ KOLO nikoliv NA KOLE JEDOUCÍ. A to že neměl odrazky tomu nevěřím, že by někdo takto argumentoval. A já osobně si přeju, aby takovýto jednání bylo PČR výrazně přísněji stíháno, protože to je jedinej způsob jak my ostatní budeme mít klid. Jo a pokud si myslíš, že jsem zaujatej tak ti můžu ze svý praxe říct, že přímo miluju lidi, kteří na kole po silnici dojedou na přechod tam seskočí z kola a peláší doleva přez silnici. Osobně si myslím, že takovéto jednání by mělo být zákonem zakázáno a tvrdě stíháno.

          0 0
          • RomanH  

            A ja si naopak preju, aby to bylo povoleno. Nevidim na tom nic spatneho ani jako chodec. Proc uz pri malovani novych zeber neudelaji kousek pruhu pro cyklisky ?! No a i pokud tam nejsou – predsi zalezi na lusnosti kazdeho jedince. Kolem chodcu se da projet i v klidu bez jejich ohrozeni, nemyslis ?

            0 0
          • vlty  

            Řekni mi, co je na tom špatnýho dojet na kole k přechodu, tam sesednout akolo převýst na druhou stranu?????? co chceš na tom stíhat????

            0 0
            • Volf  

              Najezdím spoustu kilometrů autem ročně a chci mít jako řidič taky nějakou záruku. A ono když dojíždíš kolo a ten dotyčnej na zebře zničehonic seskočí a peláší doleva jako chodec tak bych rád věděl jak by to řešila PČR. Já nerozumím diskusi, která je vedena směrem co je špatného na tom či tom. Proč se neustále snažit dokázet, že není nic špatného jet po chodníku, protože dávám pozor. Prostě chodník je zákonem dán chodcům a i oni mají právo na to, aby je nikdo na chodníku neohrožoval. A argument, že chodník byl prázdnej je stejnej, jako když zaparkuješ na místě pro invalidy a budeš argumentovat, že tam nikdo nestál. Prostě se tady neustále řeší, že pokud je něco jednodušší tak mám na to právo a v tom je to špatně.

              0 0
              • RomanH  

                Dumbo popisoval tu situaci jinak.Kamarad jel po chodniku a prejizdel napric silnici. Uvedu Ti priklad. Pri svem navratu (primo z lesa) prejizdim kolmo silnici pres zebru a jsem u baraku. Nikde tam neskacu silnice chodnick silnice…, tak nevidim duvod, proc bych pres ten prechod nemohl prejet. Pravidlo by melo byt stejne jako pro pesi – nesmis tam vlitnou jedoucimu autu, ridic by Te naopak nemel ohrozit a mel by Ti dat prednost.

                0 0
                • Volf  

                  Copak tobě nestačí to, že toto nyní zákon nepovoluje. Proboha máš svýho poslance tak mu napiš, nebo založ nějaké sdružení na ochranu práv cyklistů a domáhej se změny zákona, nebo klidně dál porušuj zákon, ale nesnaž se argumentovat, že nevidíš důvod. Hele já taky jezdím v lese po lesáckejch silnicích kde je zákaz vjezdu, ale až mě tam sejme lesáckej traktor tak nebudu argumentovat, že když tam jezdí on tak proč ne já. No a když by mělo být pravidlo stejný i pro cyklistu tak ten je definován jako řidič nemotorového vozidla. Hele já mám u baráku taky přechod tak proč bych neměl jet autem když to mám blíž. Přece musí každej podle tvý logiky pochopit, že je to pro mne výhodnější tak já jako řidič motorového vozidla chci mít taky stejný právo. Jo a zákon ještě povoluje použít přechod pro chodnce i řidiči jednostopého motorového vozidla do objemu vůlců 50ccm. Tak proč by tam nemohli jezdit ?

                  0 0
                  • RomanH  

                    Jezis, ja nebudu apelovat na sveho poslance, protoze by to bylo k nicemu. Ja se jen divim, ze se Tobe libi to, ze musis podle zakona pres prechod kolo prevezt a jeste to obhajujes. Nerikej mi, ze Ty pokazde slezes na prechodu z kola. Ten zakon mi proste prijde nelogickej (jako spousta jinech), nic vic nic min. Taky jezdim docela dost autem a nadavam na lidi, kteri bez rozhlednuti skacou na prechodu do silnice, jen v tom nevidim zadny rozdil mezi cyklistou a chodcem.

                    0 0
                    • Volf  

                      Já neobhajuju ani neschvaluju a taky porušuju. Jen nechápu, že ve chvíli kdy někdo poruší zákon má ještě tu drzost se bránit tak, že tvrdí, že nechápe proč by nemohl. Jinak miluji Anglii a Angličané mají nádherné přísloví: I špatný zákon je zákon a musí se dodržovat. No a pokud nevidíš rozdíl mezi cyklistou a chodcem tak je potom těžké diskutovat. Znovu se zeptám, proč by tedy neměl mít stejná práva jako chodec řidič motorového vozidla, ve chvíli kdy se na ten přechod nebo chodník vejde? Je tak těžký pochopil, že se jedná o zákonem danou ochranu chodců ?

                      0 0
                      • Glum  

                        Ale on ten zakon oznacuje jako „nelogickej“, netvrdi, ze nechape proc by nemohl. Kdyby zakony byly nedotknutelny a nediskutovatelny, platilo by stale, ze pred jedoucim autem musi bezet bezec s praporkem. Odpoved na tvou otazku je banalni: protoze na rozdil od cyklisty na chodniku to auto nevyhnutelne znamena masakr. A do tretice zrovna k ty Anglii: nejakou dobu jsem tam pracoval a cyklistu na chodniku, kde ze zakona nemeli co delat, potkaval dost a dost.

                        0 0
                      • RomanH  

                        A jako chodec chodit libovolne po silnici ? Nechme toho. Mne je jasny, ze vinu v Dumbyho pripade nese bohuzel jeho kamarad. Jen jsem se podivil, ze Ty jako ridic chces mit v takovych situacich jistotu ? Jakou ? Zrovna predevcirem se mi totiz stalo, ze jeden hajzlik v tranzitu zpomalil, aby me nalakal na prechod a sotva jsem vjel do vozovky, nahle zrychlil a jeste se s kamosem smal. Tim Te samozrejme nesrovnavam s nim, proste to byl nejakej zakomplexopvanej clovek. Nicmene kdyby me srazil, byla by to moje vina.

                        0 0
                  • Glum  

                    Kdybych byl právním puristou a důsledně dbal zákona, jistě bych už dávno skončil pod koly nějakého borce. Vím, že zákon nepovoluje jezdit na kole přes přechod a přiznávám, že to považuju za pitomost a nedodržuji to. Po chodníku jezdím spíše vyjímečně, a když, tak velmi ohleduplně; na zákon v tomto případě kašlu – stejně jako jsem svého času neměl kolo vybaveno např. krytem řetězu či zvonkem, či dovoloval synkovi jezdit na chodníku na koloběžce (a tedy zákon ignoroval). Je nefér po cyklistech chtít ve věci chodník a přechody důsledné dodržování zákona, když provoz na ulici se řídí pravidly džungle. Kdyby provoz v ulicích probíhal podle zákona, ti cyklisti by se nesápali na chodník. Pokud rekreační cyklista raději zvolí chodník a jede ohleduplně, pak je to podle mne rozumný postup. Zákon nezákon. Absolutní dodržování zákona je scifi, nedělá to nikdo. Řešení je ve vzájemné ohleduplnosti.

                    0 0
                • Vrci  

                  Je to PŘECHOD PRO CHODCE a proto má přednost chodec který se na něm pohybuje (ten kdo jde, jede na kolečkových bruslích, na běžkách, na skateboardu případně VEDE kolo nebo motorku). Ten kdo jede po přechodu na kole, motorce nebo třeba autem kolmo k silnici (z chodníku na chodník) přednost NEMÁ. Jedinou vyjímkou je auto nebo motorka s modrým majákem.

                  Přednost by ti dát neměl, protože vjíždíš na silnici z místa mimo veřejnou komunikaci.

                  0 0
                  • kralovek  

                    A taky tramvaj.

                    Uz je to tu naky zamotany. Ten pribeh je nejspis o tom, ze 2 ucastnici sil. provozu se dopustili prestupku. Podle meho nazoru, jsou za nehodu odpovedni oba 2 a to do miry nebezpecnosti sveho jednani.

                    Tj. ten autoborec

                    1. je povinnen dodrzovat max. povolenou rychlost
                    2. PRIZPUSOBIT RYCHLOST TAK, ABY BYL SCHOPEN ZASTAVIT NA VZDALENOST NA JAKOU MA ROZHLED
                    3. Na prechodu MUSI dat prednost prechazejicim osobam, at uz ty osoby prechazeji jakymkoliv zpusobem … pukud prechazec porusuje zakon a prechazi nepovolenym zpusobem,nebo neni osvetleny atd. … autoborcovi do toho nic neni on ho proste musi pustit.
                    4. Navic je povinnen predpokladat ze za zatackou do ktere nevidi, klidne muze byt prechod, na kterem se zrovna nekdo chysta reknu „prebrodit“
                    5. Pokud zpusobi nehodu protoze nedodrzel cokoliv zhora uvedene musi nest nasledky … v tomto pripade zavrit az zcerna … auto je zbran a podle toho je treba s nim zachazet.

                    Ten cykloborec

                    1. ten nemel po prechodu jet ale rekneme mel sesednout, rozhlednout se jestli se k prechodu neblizi nejake vozidlo … ktere uz je tak blizko, ze uz nestihne bezpecne zastavit a pak prejit. Pokud tak neucinil … tak co ja vim za to je sazba do 1000Kc.

                    0 0
                    • cabbage  

                      k tomu bych dodal ze pri najizdeni na hlavni silnici nesmis ohrozit vozidlo s prednosti v jizde(prinutit ho aby prudce zmenil rychlost nebo smer) ale muzes ho omezit. ridic nesmi osoby na prechode ohrozit ani omezit. pruser je ze vetsina lidi poklada rizeni auta za beznou vec jako chuzi a zrovna tak davaj pozor- vsichni vime jak se chovaj lidi na chodniku, premyslej si o svym a kaslou na okoli, cumej max. 2m pred sebe a co se deje okolo je nezajima a pak si stezujou na bikery na chodniku. zaznel tu nazor ze blby zakon je taky zakon a musi se bodrzovat- neblbnete to by tu jeste byl socialismus

                      0 0
                    • Vrci  

                      Zaznělo to i v těch Černých ovcích: //Cyklista jedoucí po přechodu se dopouští dvou přestupků, tím že jede po přechodu vyhrezenému chodcům, a tím, že si vynucuje přednost, kterou nemá. // říkala to ta policejní mluvčí. Takže v tomto případě byla míra zavinění asi vyšší na straně cyklisty.

                      Teď mě možná někdo opraví, ale myslím si že není „velkej“ a „malej“ přestupek, ale jen jiná velikost pokuty, takže míra zavinění se nedá poměřovat velikostí pokuty.

                      0 0
                      • kralovek  

                        To bych si te skutecne dovolil opravit. Myslim ze je sakra velky rozdil mezi malym a velkym prestupkem. Ze byl cyklista na chodniku na kole a ne vedle kole, nemuze mit … (obecne samozrejme, nikdo nevi jesli mu tam nevpad 5 kdyz bylo auto 5m od prechodu) … a presto je je to prestupek vliv na to ze ho to auto melo pustit. A preci jen … prestupek rychle jizdy autem (prime ohrozeni vsech ostatnich ucastniku provozu) je proste vetsi prestupek nez napr nemit ve dne na kole blatniky. To je totiz taky 100% prestupek … preztoze jej pacham pokazde kdyz je hezky a vzdy pachat budu (jsem to ale cerna ovce). Trochu bych spatroval vyjimku v alkoholu … je-li zjisten alkohol, mel by dotycny nest 50% vinu i kdyby se u nej jednalo skutecne jen o ten blatnik.

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Hele blatniky. Zahrajem si hru. Elvis, zivy nebo mrtvy? :)

                          0 0
                        • Vrci  

                          Když to doženu at absurdum – cyklista místo toho aby po chodníku šel (3 – 5 km/h) jel na kole (15 – 20 km/h) a ten co jel autem tam měl naloženo místo 50 km/h 100 km/h. Takže čí míra zavinění je vyšší?

                          0 0
                        • Radek Broz  

                          Nemit blatniky je ve skutecnosti pouze 0% prestupek, jelikoz ti to zadny predpis neuklada. neblbni tu lidi a precti si tohle: http://www.cemba.cz/341r02.html

                          0 0
                    • jizby  

                      to kralovek: zní to rozumně, ale ještě to není ono. Spoluvina autoborce je jasná, ale pokud jde o faktickou vinu cyklisty, tak ta je kriticky závislá na tom, zda by se nehoda stala i v případě, že by to kolo vedl, nebo kdyby na jeho místě byla třeba žena s kočárkem. V případě, že ano, a pokud je to vylíčeno pravdivě, tak to vypadá že spíše ano, tak potom je stanovení spoluviny cyklistovi (a kór plné viny) nefér, protože se sice dopustil přestupku, ale ten by nebyl příčinou, když by se to stalo i beztak a jeho přestupek přispěl k faktu nehody asi tak, jako by měl rozepnutej poklopec. V tom případě byla vůle mu to přišít a přestupek byla jen záminka. Jestli naopak by se to při vedení kola nestalo a to ani při nejhorším možném načasování, tak pak by teprve byla vina spíše na cyklistovi. To, jak to doopravdy bylo je však věc, kterou tady nerozhodnem, to ví jen aktéři nehody a to ještě kdoví jestli. Ale můj názor je, že díky té rychlé jízdě měl ten řidič mít minimálně spoluvinu. Ostatní nemohu posoudit.

                      0 0
                      • kralovek  

                        je fakt, ze kolombo nepise a ani nemuze vedet, jakym zpusobem tam ten cyklista vpadnul.

                        0 0
                  • enjoy  

                    s tim skateboardem bych se radsi byt tebou znova informoval.nebo ze by jenom policajti nemeli radi skejtaky(ja se jim nedivim) a jentak otravovali?

                    0 0
                    • Vrci  

                      Skateboard je to samý co brusle nebo lyže. Ten kdo na nich jede, nesmí ohrožovat a omezovat chodce.

                      0 0
                      • enjoy  

                        no me kdysi rikali at jako slezu,ze nesmim nebo co:-).no samozrejme o dva metry dal…ale to uz je jedno:-)

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Se skejtem muzes po chodniku rychlosti chuze a neomezovat, neohrozovat… negrindovat… nechrastit koleckama a nevrzat loziskama :)

                          0 0
                  • RomanH  

                    Ja vim, ze podle zakona mi prednost davat nemusi. Uz jsem to sem psal. Jen se mi to nelibi a prijde mi to nelogicky. Moc dobre to nechapu ani z pohledu ridice auta, proc to treba Volf obhajuje, zatimco v zahranici (odkud si nasi poslanci berou tak radi vzor) muzes jako cyklista jezdit po chodniku, v jednosmerce (uz o tom premysleji i u nas). Bohuzel se mi nelibi cely nas pravni system jako takovy – presna specifikace. Mel by by zalozeny na zdravem rozumu a precedensech jako treba ve Francii. Takhle se vzdy najde spousta vychcanku, kteri budou vyuzivat toho, ze to neni v zakone presne specifikovano, i kdyz selskym rozumem to bude vsem jasne. A dalsi a dalsi zakony, vyhlasky, pozmenovaci navrhy…

                    0 0
                    • Volf  

                      To co tady píšeš, je naprosté nepochopení toho co říkám. Já neobhajuju žádný dogma, ale jen to, že chodec má právo na chodník a tudíž pokud chodník použije cyklista, tak se podle nynější právní úpravy dopouští přestupku nic víc. Já kritizuju neuvěřitelně rozšířený nešvar, že tam můžu jet, protože je to třeba rychlejší. Já taky jedu občas po chodníku, ale s plným vědomím, že tam nemám co dělat. Proto když potkám chodce tak slezu, když ten chodec vyjádří potřebu mi sdělit, že tam nemám co dělat slezu, za uvolnění průjezdu poděkuji, ale to prvotní je, že tam nemám co dělat a moje chování je tomu podřízeno, jinými slovy základní lidská slušnost. Nic víc, nic míň.

                      0 0
                      • RomanH  

                        Tak promin, ja si jen tak vylozil tu Tvou vetu

                        ..Najezdím spoustu kilometrů autem ročně a chci mít jako řidič taky nějakou záruku…

                        Nechtel bych, aby u vetsiny ridicu ta JISTOTA spocivala v tom, ze kdyz nekdo pojede slusne pres prechod (kdyz Ti tam neskoci), tak v pripade, ze dotycneho sejmes, bude vinen on.

                        0 0
              • vlty  

                aha ty jako myslíš smykem zastavit kolo u přechodu a bezhlavě se na něho vrhnout s tím, že mám přednost… tak to potom jo, to je jasný, že ny hovno ale když přece normálně zastavím u kraje a vlezu na chodník u přechodu a přejdu s kolem v ruce tak neporušuju žádný předpis, protože s kolem vedle sebe jsem normální chodec! Já taky neospravedlňuju jízdu na kole po chodníku ale sám každej den jedu po dvo přechodech, protože u jednoho není jiného zbytí a u druhýho je to bezpečnější.

                0 0
                • Volf  

                  Naprosto přesná definice. Já taky nemám andělský křídla, ale prostě musím respektovat v tu danou chvíli to, že něco porušuju. A pokud jedu po chodníku a chodec vyjádří nelibost tak byl prostě v právu a nebudu z toho tady vytvářet já nevím jakou aféru. No a jestli byl sprostej tak je to jeho problém, ale nezpochybňuje to jeho nárok na to, že chce mít v tu danou chvíli chodník pro sebe, protože to má zajištěno zákonem.

                  0 0
              • fousek  

                no seskakovani cyklistu na prechodu je svinarna, ja kdyz nahodou chci vyuzi prechod(asi 5× za muj zivot) tak to resim tak, ze ukazu ze zajizdim na pravo, vyjedu na chodnik (to vse pri rychlosti cca5–10 km/h) zastavym rozhlidnu se a kdyz nic nejede tak to klidne i prejedu, protoze se tam budu plest 2× mensi dobu nez chodec s vedoucim kolem. To co se mu stalo je sice taky jeho vina, ale mela to bejt spoluvina toho plechovkare, protoze na prechodu jel rychle jaxvine

                0 0
                • mastihuba  

                  no v obci je rychlost upravená na 50km/h, pokud není stanoveno jinak, ale na přechodu se o ničem podobným nemluví. :)

                  0 0
                  • fousek  

                    vzhledem k tomu ze byla brzdna draha 26 m tak asi 50 nejel a kdyby jel 50 tak by si ho vsimnul ne?

                    0 0
                    • Dumbo  

                      inac ten prechod tam bol vybudovani zaroven s budovanim novej zakladnej skoli… co ak by tam bol krdel deti ???? ten prechod je dost frekventovany takze tam niekoho cakat mohol… prednost sa tam dava iba rano ked tam stoja dvaja policajti… ktory riadia dopravu a pustaju chodcov…su tam hlavne koli tym skolakom… mozno to aj bola jeho chyba…pretoze on videl ze po hlavnej to niekto valííí na plny plyn no nedal smerovku…kamarat na tu cestu vkrocil stym ze neodbocuje no odbocoval....­...takto mi to aspon tvrdi on… myslim ze neklame ale kaslat nato.....

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Nejlepsi jsou darkeři co maj tmavy folie pres ktery neni videt (ani zevnitr), cerny svetla co nesviti ven, ale hlavne ze maj zarivku pod autem :) Aspon ze je ted moda svetel s cirou optikou. Ty jsou aspon videt, kdyz nic.

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.