Smí cyklista přes přechod jet?

262 nepřečtených
  • JIRA

Zajímá mne jak je to s cyklistou na přechodu (kde není cyklostezka). Smí na kole jet nebo by ho měl vést? Pokud padne pro chodce červená, tak cyklista to samozřejmě ještě stihne (i když vyrazí až na tu červenou)protože ta doba než auta dostanou zelenou (při odbočování – tedy zelená neblikající šipka) je počítaná na chodce. Chodce si samozřejmě řidič všimne – u cyklisty to není jisté jelikož s ním řidič nepočítá a upřímně řečeno ani nemá šanci. Rád bych se vyhnul situaci jako dnes, kdy ne mne pořvával pankáčskej‘ mesík. Když jedu na kole, tak podobný věci taky provádím ale spíš, počítám s tím, že pokud to nestihnu, tak bych měl jen sklopit uši a ztratit se. Jak to teda je (podle vyhlášky)?

0 0
    • CZiko  

nesmí pokud vím…

0 0
    • RomanH  

Bohuzel nesmi, ani kdyz ma zelenou.

0 0
    • davevi  

jet nesmí, slézt z kola a přejít ho po svých s kolem vedle sebe.

1 0
      • JIRA  

Tak to jsem rád, že můj hněv byl spravedlivý a předpoklad správný. Za ujištění děkuji. :) Je fakt, že když cyklista vlítne řidičovi před kapotu ve chvíli, kdy by si chodec už netroufl do silnice vejít, stává se snadnou kořistí. :(

0 0
    • MaPa  

Nesmí, a většinou a když jde přes přechod cyklostezka (vysledováno v celé Praze) tak to páni úředníci vykoumali tak, že před/za přechod dali konec/začátek cyklostezky. Jak jednoduché. Většina cyklostezek (jako např. nově budovaná podle Evropské ulice, P6) je tak totálně na hov**.

1 0
      • Cyril  

A unás dáváme „Cyklisto sesedni z kola“ – značka příkazová (modrá kulatá).

0 0
        • MaPa  

To u nás taky, ale tam kde nejsou přechody. Aby cyklista mezi nima nejel moc dlouho na kole… /Abych byl objektivní, tak ta značka občas má význam – např. tam kde vede cyklostezka po schodech/

0 0
      • kolombo  

To je ten oblíbený šprým, konec stezky, za silnicí zase začátek cyklostezky. Ale jsou státy, třeba Německo, kde má přednost cyklista a ten, kdo odbočuje z hlavní ten kdo na ní vjíždí mu dává přednost.

0 0
        •  

jenze problem je v tom, ze tohle muze fungovat jen v pripade, ze cyklista ceka na cervenou a pak se rozjede…

byl jsem svedkem situace, kdy byl prechod prazdnej, tak se odbocujici auto rozjelo a kdyz bylo uz na prechodu, priritil se mu pred kapotu bruslar, o kterym ve chvili rozjezdu ten ridic vedet nemohl

0 0
          • MaPa  

V Kolíně nad Rýnem se to řeší zužováním cyklostezky před přechodem a jejím směrovým lomením. Cyklista tak musí zpomalit, jinak si nabančí. A taky se tím šetří šířka chodníků. Ale chápu, že je jednodušší rozdat ty značky. A teď mě napadlo, že by taky někdo těm řidičům mohl před křižovatkou oznámit, že budou křížit cyklostezku.

0 0
        • Paja  

A nevite nekdo proc u nas (minimalne vsude v Brne) cyklostezka nepokracuje i pres silnici, jako treba ve Vidni?…je to tim, ze v legislative neni zakotveny pojem „prejezdu pro cyklisty“ (se stejnym pravem prednosti jako maji na prechodu chodci?)

0 0
          •  

prejezd pro cyklisty na stezkach urcite je, po jednom v praze jezdim… spis bych rekl, ze tim prave chtej resit bezpecnost

0 0
            • Paja  

Hezka myslenka…bezpec­nost, ale cyklostezka, na ktere bych mel na useku 500m 3× slezt s kola (treba v Brne na Botanicke) a prevest ho pres prechod je k nicemu.

0 0
            • McBlacky  

třeba ten na Albertově při výjezdu z Folimanky je fakt bomba. kolikrát jsem tam málem zakončil svoji mtb kariéru :-) ale lepší než nic, jen před ním musíš zastavit počkat až bude volno nebo se někdo uráčí zastavit a pak můžeš přejet, takže rozdíl proti normálnímu je ten že ho můžeš jet.

0 0
              •  

presne ten jsem myslel :-) to ze te auta nepusti, je uz dalsi vec…

0 0
                • kpitti  

taky tam jezdim a po jednom mensim incidentu (slovnim) jsem se v praci zeptal na skoleni ridicu toho instruktora jak to je podle vyhlasky. Hledali jsme to spolu, nevedel to z hlavy. Ale vysledek je: cyklista jedouci na kole NEMA na prechodu prednost, musis slezt, stat se chodcem, a pak prednos mas. Jak uz to tu zaznelo je to problem v legislative.

0 0
              • MaPa  

2 Blacky & Blue. Tak dobře, jeden existuje. To je skoro statistická chyba v poměru k „normálnímu“ křížení cyklostezky vs. ulice. Jen by mne zajímalo, zda jsme první kdo to tu kritizuje, nebo už to na patřičných místech taky někoho napadlo – no, vlastně odpovědět si můžu sám, když se teď staví nové bez „přejezdů“…

0 0
    • M1R3K  

jsme nekde cetl, ze kdyz prejedes na kole po prechodu, tak porusis tri predpisy: 1)ze jedes po prechodu 2)ze si vynucujes prednost 3)..to jsem zapomnel:-)

0 0
    • pitelboy  

kdyz je potrba, tak se da vsecko !

0 0
    • Leo  

Podle mne je to stejné jako jet po přechodu autem (zda se to smí a? si odpoví každý sám). K tomuto závěru jsem dospěl, když jsem jel na kole po silnici a přede mnou přejel borec na kole z chodníku po přechodu. Proč by mněl mít přednost? On má kolo, já mám kolo, on je na chodníku, ale já jsem na silnici. Jenom mne štve, že podle vyhlášky je povinné používat i nesmyslné cyklostezky (plné lidí, bez jakýchkoliv práv přednosti) pokud vedou kolem silnice.

0 0
      • RomanH  

A nestve te, ze i kdyz jedes na kole po silnici, tak musis dat prednost chodcum na prechodu ? Nebo kdyz jedes v aute ?

Je to pekna blbost. Chodec Ti na prechod nesmi vlitnout, aby Te ohrozil, ale pokud ma podle zakona pravo prednosti (ne absolutni), tak proc nevidim logickej duvod, proc by to nemel mit cyklista (potazmo nekdo na kolobezce, bruslich – tam nevim, jak to je, mozna se berou jako chodci). A to, ze je to stejne, jako kdyby jel autem nebo na motorce, je demagogie. Uz se to tu probiralo asi pred tydnem.

0 0
        • Paja  

Jedna vec je co je logicky, druha co je v zakone, podle 361/2000 zalezi jestli jde o nemotorove vozidlo (kolo) nebo chodce, pod ty patri i lidi na koleckovych bruslich a lyzich:) kolobezku bych nejspis radil tam co kolo-nemotorove vozidlo. Me by hlavne zajimalo proc pro nemotorova vozidla nejsou zrizovanány prejezdy silnic (proc vzdycky cyklostezka konci pred silnici a za ni zas zacina) – jestli nekdo nevi z hlavy – umoznuje zakon neco jako prechod pro chodce s pravem prednosti i pro kola nebo soucasna uprava umoznuje jen vest to jako vyhrazeny pruh pro kola a pak predpokladam, ze by musela byt prednost upravena znackou dej prednost v jizde? (at uz by davalo prednost kolo autu nebo naopak)

0 0
          • M1R3K  

v Prerove jsem myslim potkal cyklostezku, ktera pred prechodem nekoncila..ale byl tam semafor pro cyklisty (hned vedle semaforu pro chodce).

0 0
        • ravo  

Potíž je spíš v tom, že ta debata je maličko mimo. Až tady bude jednou ( možná, kdo ví) fungovat normální systém cyklostezek, pak nás přestane trápit to, že cyklista nesmí jezdit po normílním přechodu.

Jako řidiče mne bohužel pijou krev bruslaři, prkénkaři a bohužel i cyklisté, kteří na ten přechod vjednou bez přemýšlení a nejlépe z poza rohu…

Mladická nerozvážnost a lidská hloupost jsou věci věčne, lidské neohleduplnost a netolerance se u nás snad časem změní k lepšímu…

0 0
          • RomanH  

Uplnej souhlas, ja jen reagoval na to, ze Leovi vadilo, ze mel dat prednost nekomu na kole. Mam takovej pocit, ze cesti ridici ani chodci tu prednost na prechodu nepochopili a tak by ji bylo nejlepsi v ramci bezpecnosti obou zrusit. Je to podobne jako na silnici s principem ZIPU. Dobra myslenka, ale vzdy se prne podivam, jestli vedlejsi auto nema starsi lak nez ja.

0 0
            • ravo  

Jo, přechody… Až když jsem se přestěhoval na Moravu ( Ostrava a okolí) tak mi došlo, že v Praze se chodci na přechodech celkem repspektují, zatímco tady jsou normální lovná zvěř. Už se mi několikrát stalo, že řidiči ve vedlejším pruhu nepřejeli chodce jen proto, že chodci jsou opatrní. Škoda mluvit, ale když před přechodem přibrzdím, tak si téměř připadám divně…

0 0
              • pitelboy  

nejlepsi by bylo, kyby na prechodech chodci ani nic nemelo prednost… proste by clovek cekal az se nekdo smiluje nebo az nic nepojede… na mrte frekventovanejch silnicich bych to redil nadchodama nebo podchodama v nejhorsim pripade semaforem !…

0 0
                •  

no to je fakt vybornej nazor… chtel bych te videt, jak se dostanes na druhou stranu napriklad pres magistralu na ipaku, kdyz nejdou semafory…

0 0
                  • Lada1  

podchodem v metru. nebo tramvaji na Stepansku

0 0
                    •  

a na krizovatce v zitny? a na spodni magistrale? to sou fakt vyborny rady…

0 0
                    •  

a na tu tramvaj se mimochodem dostanes jak, kdyz zustanes mezi magistralama na ty strane, co neni ani podchod a zadny auto te nepusti? ;-)

trikrat hura zdravymu rozumu, budeme vsichni jezdit autama, at nemusime chodcum davat prednost, pesaci nemaj prece ve mestech co pohledavat…

0 0
            • Leo  

Vadilo mi dát přednost rovnocennému dopravnímu prostředku, který používá část komunikace (přechod pro CHODCE), který pro něj není určen. Stejné je to s jezdcem na zvířeti. V podstatě si však všichni rozumíme.

Jenom pro zajímavost v Olomouci jsou cyklostezky, u kterých je na světelné křižovatce semafor s cyklistou, ale nevím zda je to plně podloženo vyhláškou (zda vozidlo pokud jede na zelenou musí dát přednost kromě přecházejícím chodcům i cyklistovi, který jede v dobré víře na zeleného cyklistu – panáčka). Jednu dobu byly taky všechny takovéto semafory zakryty hadrem, ale potom je zase odkryli.

0 0
              • RomanH  

A mne to nevadi, at ma rovnocenej dopravni prostredek nebo ne :o) Pokud vidim, ze mi tam neco jde (jde), klidne zastavim, at je nebo neni v pravu. Ono se h…o stane.

0 0
      • jizby  

To Leo – k povinnosti používat cyklostezky v Praze. Psal jsem si s magistrátem ohledně stezek. Za P6 mi odpovídal pan Fiala, co to má na starosti. Napsal mi: „Trasy cyklistické dopravy v hl. městě, vyznačené příslušnými dopravními značkami (malé žluté tabulky), nejsou, až na výjimky, cyklistickými stezkami v pravém smyslu slova.“ Celkem rozumné -když už nejsou objektivní podmínky pro budování stezek, tak proč to nepřiznat, že? Povinnost použít stezku v souběhu se silnicí pro cyklotrasu neplatí. Zbývá bohužel nejasnost a to v tom, kolik těch výjimek je. Zdá se mi, že cedulí, značící cyklostezku je ještě dost. A tak si vyberte. Snad se to značení časem nějak vytříbí, ono těch nejasností je víc.

0 0
        • Leo  

Začátek a konec cyklostezky musí být označen modrou kulatou značkou s cyklistou (podle vyhlášky). Neplatí to tedy pro turistické značení (žluté cedulky) sloužící spíše pro orientaci. Teď jsem si uvědomil, že si nejsem jist zda opravdu je u nás za každou křižovatkou tato značka. Nakreslený bílý cyklista na chodníku nic neznamená. Potom by povinnost jezdit mimo silnici neplatila.

0 0
      • liborg1982  

Podle predpokladu. Vlastně může, ale nemá přednost.

4 0
      • orm  

Myslim, ze ten clanek vyzniva jinak nez jak to ve skutecnosti je. Kdyz te auto uvidi nekolik set metru ze prejizdis z jedne strany vozovky na druhou, tak to neznamena, ze muze zrychlit, napalit to tebe a byt z obliga. Bohuzel takhle si to nekteri ridici prelozi …

1 0
        • Vrci  

Zrychlit ne,ale taky nemusí brzdit. Vyznívá to tak jak má.. Pokud jede z jednoho chodníku na druhý cyklista, zametací vůz nebo elektrokolo běžka, je to stejné. Jde o vozidlo (motorové nebo nemotorové), které vyjíždí na komunikaci z prostoru mimo komunikaci. Stejné je to u vyjíždění ze dvora nebo garáže. Nechápu, že se prvoinstanční soud na cykklistu díval jako na chodce.

5 1
          • orm  

To si prave nemyslim. Pokud te ridic vidi na vetsi vzdalenost ze prejizdis a ma sanci zareagovat, tak to neznamena, ze to do tebe muze napalit, zabit te a mit ciste ruce. Jina vec je ze nemusi predvidat, ze mu tam vedes. Clanek bude dost zkratkovty.

0 0
            • zirecek  

Ano, existuje několik rozhodnutí o srážce aut hlavní/vedlejší, kdy prostě řidič na hlavní má konat kvůli základní bezpečnosti, když může zabránit újmě na zdraví, snížit škody na majetku, tak se má plně snažit zabránit střetu.

0 0
        • liborg1982  

Tomu tvému hypotetickému řidiči by bylo zjevně jedno, zda někdo má, či nemá přednost. A vlastně by neměl mít vůbec řidičák. Možná ani občanku.

My ostatní to chápeme.

1 0
      • scoty  

Když po přechodu, tak zásadně společně s chodci, nebo když nic nejede.

3 0
      • skaj  

Jen bych dodal, ze pokud jede cyklista pres prechod co je chraneny svetelnym signalem, uz tu prednost ma. Tahle dvousecna uprava je fakt naprd, zaslouzilo by to sjednotit.

Ale samo, ze rozumny clovek prechazi/prejizdi tak, jako kdyz prednost nema nikdy…

2 0
        • orm  

Svetelnym signalem myslis pro chodce nebo pro cyklisty? Pokud je tam signal i pro cyklisty, tak uz je tam zaroven i prejezd pro cyklisty nebo kombinovany prechod a prejezd. Bohuzel jsem se i na tomto typu prejezdu se svetelnym znamenim a radne oznacenym prejezdem setkal s tim, ze mne ridic nadaval, ze nemam prednost.

1 0
          • melda  

Napsal jsi to naprosto přesně. Nevědomost řidičů, kteří dělali autoškolu před x lety a od té doby se k nim dostávají změny v zákoně ústní lidovou slovesností je smutná. Já zase z opačného soudku. Denně přejíždím přechod bez světelné signalizace a snad nebyl den, kdy by mi nějakej blb nesnažil dát přednost.

0 1
            • gerrard  

Denne projizdim krizovatku s prednosti z prava. Prednost da tak kazde druhe auto, zbytek projede a ridic se doprava ani nepodiva a proste jede. Mne uz na silnicich nic neprekvapuje.

0 0
      • psbiker  

Případ se vrací na začátek

Případem se ve středu opět zabýval Okresní soud v Ostravě. A opět uznal řidiče vinným ze spáchání trestného činu těžkého ublížení z nedbalosti. Vyměřil mu trest 12 měsíců s podmíněným odkladem, peněžitý trest 12 000 Kč a také trest zákazu řízení motorových vozidel na dobu 12 měsíců.

1 0
      • deda  

Rozsudek neni v pravni moci

0 0
      • K0cour  

V článku mě zaujalo: „Podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) totiž nesesednou-li z kola a přes přechod přejedou, aniž by tak zároveň učinili spolu s chodci, poměrně zásadním způsobem riskují se svým zdravím a životem.“

Jako kdyby to rozhodnutí něco měnilo na nebezpečnosti takového chování. :)

Zajímalo by mě ale, jak by se posuzovalo zavinění za situace, kdy někdo vjede na kole na přechod řízený semaforem na zelenou, a auto jej srazí na červenou. Případně zda by hrálo roli, že cyklista sice přes přechod přejel, ale za a) před přechodem stál a čekal na zelenou, b) přiřítil se ´bez přibrzděni a projel na zelenou.

0 0
        • va-bo  

Pokud na přechodu svítí zelená, na silnici červená, musí řidič zastavit i kdyby po přechudu nikdo nešel. Jinak je to jízda na červenou stejně jako přes křižovatku na červenou.

1 0
          • Vrci  

Nejspíš by jak řidič auta, tak řidič kola dostali spoluvinu (oba porušili zákon).

A pak je tu varianta, kdy svítí zelená autu i na přechodu (při zatáčení do prava nebo do leva) a i tady má cyklista smůlu , e ve stejném postavení jako multikára, co čistí chodníky.

3 0
            • Raf  

Takže jako cyklista na zelenou na sdíleném přechodu musím dát přednost autu, které ten přechod křižuje? Z čeho to přesně vyplývá? Nepovedlo se mi to najít.

0 0
              • Elektronik743  

Pokud je pouze přechod pro chodce do kterého ústí cyklostezka (dementní situace), tak na kole přednost nemáš. Pokud je vedle přechodu i přejezd pro cyklisty a na semaforu je piktogram chodce i kola, tak na něm přednost máš. Ale troufnu si říct, že kdo nedělal autoškolu v posledních pár letech, nebo nechodí v zaměstnání na školení řidičů, tak tohle vědět nebude = tedy většina, takže dávat bacha i tak :)

3 1
                • enjoy  

Cyklista nemá na „přejezdu pro cyklisty“ přednost před auty!!!

Nepiš něco, co může někoho stát život.

Resp: doplň to o informaci, že máš na mysli světly rozený přechod a auta odbočující.

2 1
                  • Elektronik743  

Pokud je vedle přechodu i přejezd pro cyklisty a na semaforu je piktogram chodce i kola, tak na něm přednost máš

Přečti si prosím ještě jednou, na co reaguješ, děkuji.

1 1
                    • mrozu  

Cyklista na prejezdu pro cyklisty nikdy nema prednost! Semafor v tom nehraje roli.

0 9
                      • Kratter  

Achjo…

§70 c) signál se zeleným plným kruhovým světlem „Volno“ možnost pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo, přičemž musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty. Svítí-li signál „Signál pro opuštění křižovatky“ umístěný v protilehlém rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo § 21 odst. 5,

3 0
                        • mrozu  

OK, moje chyba, na zelenou tedy prednost plati.

0 0
                        • K0cour  

Díky, normálně jsem to tady pročítal, dohledával, konzultoval s AI několik hodin, a nakonec mě z toho slušně bolela hlava. Imho máš pravdu, došel jsem k tomu, že existují snad tři typy semaforů, a tři typy přechodů / přejezdů pro chodce a z toho pak vznikají různé kombinace… :D K tomu jsem při tom hledání zjistil že existuje i spousta značení které jsem neznal nebo neinterpretoval správně, a to se snažím jezdit podle předpisů (pokud tam nejsem úplně sám).

0 0
              • orm  

Pokud mas zeleneho cyklistu, tak nemusis a prednost davaji auta. Pokud je semafor jen pro chodce, tak netusim.

0 0
                • skaj  

Tady se podle me pletes – nezalezi na semaforu pro cyklisty ale po cem jako cyklista jedes (musi to byt prejezd pro cyklisty/nebo sdileny) viz par. 70 odst. 2c)

“ … může odbočit vpravo nebo vlevo, přičemž musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty”

V Plzni je dneska sdileny v podstate vsude, kde k nemu vede cyklo po chodniku (a ze jich tu vede dost). Domalovavali je v posledni dobe hodne, za coz posilam pochvalu.

3 0
                  • Elektronik743  

Naopak, záleží na tom semaforu. Pokud tam semafor není nebo je určen jen pro chodce, tak přejezd pro cyklisty ti pouze vymezuje bezpečný prostor pro přejetí vozovky, ale ne přednost před auty.

Pokud je na semaforu piktogram chodec+kolo, nebo někde dokonce solo semafor pro cyklisty, tak tam bys jako cyklista na přejezdu přednost měl mít.

1 0
                    • Kratter  

Pokud je na zemi přejezd pro cyklisty, tak mě opravdu nemusí zajímat jestli je ještě na semaforu obrázek cyklisty. Prostě jedu ve volném směru na zelenou a odbočující řidič mě musí nechat přejet.

Absurdní mi přijde, že pokud je tam ještě místo po přecházení a né přechod, řidič chodce při odbočování, přestože má zelenou, pustit nemusí

0 0
                      • Vrci  

Pokud na semaforu není piktogram cyklisty, tak opravdu nejedná o „cyklisty přejíždějící ve volném směru“, protože ta zelená cyklistům nepatří. Je to zelená pro chodce. A cyklista je pořád řidič nemotorového vozidla vjíždějící na komunikaci z prostoru mimo komunikaci.

0 0
                        • Kratter  

Ok, nemusíme se úplně dohadovat, máme tu výhodu, že své tvrzení můžeš doložit daným paragrafem.

§70 c) signál se zeleným plným kruhovým světlem „Volno“ možnost pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo, přičemž musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty. Svítí-li signál „Signál pro opuštění křižovatky“ umístěný v protilehlém rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo § 21 odst. 5,

Tady se o tom, co je na obrázku, nic nepíše.

1 0
                          • Vrci  

…dát přednost cyklistům přijíždějícím ve volném směru…

Volný směr opravdu nedává cyklistům první semafor, ale jen druhý a třetí. První se vztahuje jen na chodce. Nebo snad budeš tvrdit, že pokud svítí zelená na prvním semaforu je to zelená pro cyklisty „signál pro CHODCE se znamením volno“? Ještě jednou pro CHODCE (ne cyklisty) se znamením VOLNO (ve volném směru).

0 0
                            • skaj  

Plne souhlasim, prvni nedava nic, ani cervenou, ten jako cyklisti uplne ignorujeme a delame, ze tam vubec neni:)

0 0
                            • Kratter  

Volný směr udává ta zelená pro auta. Auta mají volno a proto ví, že musí dát přednost ve volném směru (tím směrem co dostal zelenou) cyklistům na přejezdu pro cyklisty a chodcům na přechodu pro chodce (neplatí pro místo pro přecházení pro chodce). To že někde chybí sdružená světla je za mě laksnost a né účel.

Takže pokud na obrázku není cyklista, můžu daný přejezd přejet kdykoliv ať na tom semaforu jen s chodcem svítí jakákoliv barva (zelená/červená) protože pro mě jako cyklistu se nejedná o křižovatku se světelnými signály?

2 0
                              • Vrci  

Z auta je zatáčení doprava vidět co na tom semaforu je (chodec nebo chodec s cyklistou) tomu pak dá přednost. To, že někde nějaké značení je stav a s tím stavem počítají všichni účastníci provozu. To, že ty si myslíš, že by to mělo být jinak na tom nic nemění.

Ano jsi vozidlo, které vjíždí na komunikaci, stejně jako by tam bylo auto stěhováků, multikára na odklízení sněhu nebo svoz odpadků…

0 0
                                • skaj  

Nemas pravdu, ten semafor pro chodce/sdruzeny co vidis se te jako ridice vubec netyka (i kdyz ho krasne vidis – dodam jen, ze realne vidis jen pulku). Stejne jako se semafor pro tebe netyka chodce nebo cyklisty co prechazi. Ty se ridis tim, ze mas volny smer (to je to volno o kterem se pise) a vjizdis na sdruzeny prechod a mas jasne popsano, komu tam das prednost. Tedy nehlede na to, jestli pracovnik technickych sluzeb dal spatne sklicko do semaforu, ty jako ridic musis dat prednost.

1 0
                                • Kratter  

Pořád to ale znamená, že takový cyklista má přednost! To že na semaforu není jeho piktogram, i jak sám říkáš, nedává žádnou úpravu pro cyklistu jestli smí nebo nesmí jet, tak pořád platí, že řidič odbočující z volného směru, dává přednost cyklistům co ve volném směru jedou. Pitkogram cyklisty na semaforu neříká, jestli je na zemi přejezd pro cyklisty.

Čili jestli tam je jen panáček, cyklista není omezený tím, kdy na přejezd může vjet, klidně když volný směr bude křižovat, ale samozřejmě se musí přesvědčit, že nevjede pod auto. Ale pokud jede ve volném směru, není tam piktogram cyklisty, chodcům už svítí červená, cyklista tam stále může vjet a hlavně musí dostat přednost, protože:

0 0
                                  • Vrci  

A čím dostali ti cyklisté volno pro vjetí na komunikaci nebo do křižovatky? Zelenou těch aut, co zatáčejí do prava nebo zelenou s piktogramem chodce?

0 0
                                    • Kratter  

No a jsme u toho, tvým tvrzením jsme totiž došli k otázce, čím ti cyklisté dostali „stop“ pro vjetí do komunikace? Protože jestli se jich netýká semafor jen s panáček, nic jim to vjetí nezakazuje.

0 0
                                      • Vrci  

§ 23

Vjíždění na pozemní komunikaci

(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné, pěší nebo cyklistické zóny na jinou pozemní komunikaci.

Tak znovu, na základě čeho má cyklista jedoucí z chodníku nebo stezky na přechod nebo přejezd VOLNO když nemá „cyklistikou zelenou“ na semaforu?

0 1
                                        • skaj  

Jeste jednou – jako ridici je ti uplne jedno, jestli ma volno nebo ne. To je problem cyklisty/chodce. Ty mas nejakou povinnost a tu mas splnit. Volno v paragrafu §70 c) se vztahuje k tobe jako ridici vozidla, nerika, ze mas dat prednost jen tem, co maji volno. Ty, jako ridic, nerozhodujes za ostatni a neposuzujes, zda tam sviti zelene kolo nebo ne.

To, cos vybral, je v tomhle pripade irelevantni, protoze nevjizdi na pozemni komunikaci, ale jede po sdruzenem prechodu a ten ma jinou upravu…

P.S.: Znovu opakuju, ze to je dost teroreticka diskuze, protoze v realite tohle znamena pochybeni toho, kdo maloval sdruzeny prechod a nebo toho, kdo mel zmenit sklicko v semaforu.

1 0
                                        • Kratter  

Na základě toho, že se nachází na křižovatce řízené světelnými signály, ty jsou v tu chvíli nadřazené ostatnímu dopravnímu značení a jiným zvyklostem.

0 0
                          • vaclaw  

Mě přijde, že tady je problém v tom, že vyhláška je psaná tak, že cyklista nemá přednost, ale auto ho není ohrozit, resp. bez kontextu pohledu druhýho účastníka to z pohledu prvního účastníka může vyznít nepřesně. Když to budu číst jenom jako cyklista, tak na přejezdu pro cyklisty nemám přednost a můžu tam vjet jenom když nic nejede a naopak jako řidíč to můžu číst jako že cyklistu nesmím ohrozit ať se děje co se děje. Chápu to tak, že se prostě zákon snaží zabránit situacím, kdy cyklisti budou přes ten přechod jezdit bez rizmyslu a ostražitosti bo přednost.

0 0
                            • Vrci  

Není to vyhláška, ale Zákon č. 361/2000 Sb., kde jasně psáno:

§ 57 odst.8. Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

a

§ 2 q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,

Takže v prvním odstavci je přesně a jednoznačně napsané, že na přejezdu bez světel musí dát cyklista přednost v jízdě, to žádný dvojí výklad neumožňuje.

0 0
                              • vaclaw  

Podle § 21 odst. 6 vozidlo odbočující vpravo (případne 7. vlevo) dává přednost i cyklistům na cyklostezce. Pokud jede rovně, nesmí cyklistu ohrozit a zároveň cyklista nesmí donutit řidiče prudce brzdit atd. Pokud bude auto dostatečně daleko, tak na přejezd klidně můžeš a auto tě nesmí ohrozit.

0 0
                      • tompca  

Být tebou, tak si zopakují autoškolu, prospěje Ti to.

„Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu – § 57 odst. 8 – (8) Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.“

Přednost má na přejezdu pro cyklisty jen v případě, že je přejezd vybaven světelnou signalizací.s pik­togramem kola.

Na přechodu pro chodce pak cyklista musí kolo vést. To navíc tak, aby neohrozil kolemjdoucí chodce.

Na sdruženém přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty (tak se to oficiálně nazývá,, je to přechod pro chodce+přejezd pro cyklisty a platí stejná pravidla jako by byly namalované na komunikaci jednotlivě) smí cyklista jet na kole, musí ale rovněž dát přednost projíždějícím autům tzn, že když je vybaven světelnou signalizací jen pro chodce přednost nemá nikdy.

2 4
                        • psbiker  

To je pak taková cyklostezka, kde cyklista dává přednost každému blbovi z vedlejší nebo odbočujícímu z hlavní na vedlejší těžce použitelná až nebezpečná. Je třeba je asi zrušit nebo dovybavit aspoň ty semafory.

0 0
                        • FOSA  

Borci jestli to náhodou není jedno… když nic nejede, tak to stejně všichni šviháme na červenou, chodník nechodnik a přejezd nikdo neřeší. A naopak, když vidím auto, tak mu stejně nevěřím že zastaví, i když má a řidiče si zkontroluji, jestli mě vidí a opravdu zastavuje.

Takže závěrem možná ještě „cyklisto sesedni z kola“ <3 :-D

3 3
                        • Kratter  

Motáš dohromady dva různé případy

§ 57 (8) Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

ALE

§ 70

1. signál se zeleným plným kruhovým světlem „Volno“ možnost pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo, přičemž musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty. Svítí-li signál „Signál pro opuštění křižovatky“ umístěný v protilehlém rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo § 21 odst. 5,

Přednost je přednost, samozřejmě by asi mohlo být kladeno cyklistovi, který tam vletí 40 za spoluvinu, že nemusel být vidět (nicméně je to pro řidiče stejná situace, jako pro cyklistu, který musí dávat přednost každých 50 metrů na přerušené cyklostezce, akorát on to má snazší, že narozdíl od cyklisty, řidič v takové situaci kouká jen na dva směry a né čtyři)

Možná se podívej na co reaguješ, uvádím, že se bavíme o světelné křižovatce a odbočování motorových vozidel. Budu rád pokud mi ukážeš patřičný paragraf, kde je napsané, že cyklista, který vjíždí na zelenou s obrázkem jen chodce na přejezd pro cyklisty, ztrácí přednost.

Jo a cyklista na přechodu pro chodce kolo samozřejmě vést nemusí.

0 0
                          • tompca  

Tak polopatě.

Jsou tři druhy přejezdu pro cyklisty

1. samostatný

1. bez světelné signalizace – vždy musíš dát přednost
                            2. se světelnou signalizací S10 – přednost máš jen když svítí zelené kolo, tady dle §70 jedeš ve volném směru a řidič Ti musí dát přednost

2. sdružený přimknutý

2. se světelnou signalizací S9 jen pro chodce – vždy musíš dát přednost, protože ve vyznačeném pruhu pro cyklisty žádná světelná signalizace není
                            3. se světelnou signalizací S9 v pruhu pro chodce a S10 v pruhu pro cyklisty přednost máš jen když svítí zelené kolo, tady dle §70 jedeš ve volném směru s řidič Ti musí dát

přednost

d)se světelnou signalizací S11 (platí společně pro chodce i cyklisty)- přednost máš jen když svítí zelené kolo+chodec, tady dle §70 jedeš ve volném směru a řidič Ti musí dát přednost

3. sdružený

2. se světelnou signalizací S11 (platí současné pro chodce a cyklisty)- přednost máš jen když svítí zelené kolo+chodec, tady dle §70 jedeš ve volném směru a řidič Ti musí dát přednost
                            2 2
                            • orm  

Ted me napadla otazka. Musim jako cyklista cekat na zelenou pro chodce, kdyz chci prejet prechod pro chodce, prejezd pro cyklisty nebo sdruzeny prejezd pro cyklisty a zaroven tam neni semafor pro cyklisty?

2 0
                              • Milkis  

Přejet přechod určený toliko pro chodce cyklista nesmí. Je povinen z kola slézt, kolo vést a platí pro něho pravidla jako pro chodce, neboť tím v daném okamžiku je.

0 9
                                • skaj  

Je povinen z kola slézt…

Pro tohle tvrzeni bych prosil nejaky dukaz, treba citaci zakona, vyhlasky. Ale nedavej tomu moc casu, je to totiz uplnej nesmysl:)

4 0
                                • Elektronik743  

Blbost. Může po něm normálně jet, ale nemá žádné práva a nesmí omezit/ohrozit ani auta, ani chodce.

0 0
                            • Kratter  

Tak polopatě.

Bavíme se o křižovatce řízenou světelnými signály.

1. a 2. pokud u přejezdu pro cyklisty není signalizace nebo jen S9, cyklista nemá žádnou světelnou signalizaci a tedy dle tvé úvahy může na silnici vjet kdykoliv, protože mu to nic nezakazuje. Pokud pak řidič vozila odbočuje na signál volno z přímého směru, musí dát VŽDY přednost cyklistovi, protože §70

To vychází z tvé úvahy pokud pro cyklistu neplatí S9

0 0
                              • Vrci  

Ale v paragrafu 70 je. že má dát přednost cyklistovi, který má volno, ale když tam není zelená pro kola na přejezdu, tak tam žádný cyklista volno ve svém směru nemá. Ten cyklista jen vjíždí z prostoru mimo komunikaci na komunikaci

0 2
                                • Kratter  

Není tam nic o tom, že cyklista nebo chodec má mít volno, ale že jim má dát přednost ve volném směru. Tzn. těm co jedou „rovně“ a né těm co by snad chtěli přejít směr „rovně“ napříč.

0 0
                                  • rejdy  

přesně tak

0 0
                                    • rejdy  

Zároveň ale má Vrci pravdu, že pokud jde o přechod pro chodce bez signalizace pro cyklistu, má cyklista povinnost dát vozidlům přednost, neboť na přechod najíždí z místa mimo pozemní komunikaci a je z pohledu zákona vnímán jako řidič.

1 0
                                      • Kratter  

Nee, prostě řidič odbočující z volného směru dává podle §70 přednost i cyklistům jedoucím po přejezdu.

Světelné signály mají přednost před svislým dopravním značením, proto neplatí, že by cyklista vyjížděl z místa mimo pozemní komunikaci, protože v tu chvíli je jedno, že přijel „stezce“ označené svislou značkou.

1 0
                                        • rejdy  

Píšu o přechodu pro chodce, kde, aby měl cyklista před odbočujícím autem přednost, musí slézt z kola a vést ho (stát se chodcem), v případě přejezdu se světelnou signalizací má cyklista před odbočujícími auty přednost.

1 0
                                          • Kratter  

Pokud je tam pouze přechod, tak máš samozřejmě pravdu

1 0
                                            • rejdy  

A pokud tam bude přejezd, který nemá svůj semafor, tak předpokládám – jak píšeš – je 70 nadřazena, tzn. cyklista má přednost, i když nemá zelenou. Pokud ale bude napříč silnicí přechod i přejezd oba bez signalizace (nejedná se o světelnou křižovatku), cyklista musí dát přednost vozidlům na pozemní komunikaci, chodec vedle něj přednost má (ne absolutní, samozřejmě).

0 0
                                • rejdy  

Ale řidič podle paragrafu 70 musí dát přednost chodcům přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce a cyklistům přejíždějícím ve volném směru po přejezdu pro cyklisty.

Řidič vůbec nezkoumá, neposuzuje, jestli chodec nebo cyklista mají, nebo nemají zelenou. Pokud chodci po vstupu do vozovky padne červená, normálně dál přejde a pořád má před odbočujícími auty přednost.

Volný směr je z pohledu řidiče, neznamená to, že chodec/cyklista mají taky signál volno…

0 0
                              • tompca  

Tak ještě polopatěji,

Máš tam jasně napsáno 1. a) a 2. a), že když je přejezd bez světelné signalizace, tak vždy dává cyklista přednost (máš to tam jasné napsané) protože § 58 8), nesmí ohrozit tj. jako by tam měl značku Dej přednost v jízdě.

Nevím co by na přejezdu pro cyklisty dělala světelná signalizace S9 (s chodcem), ta je určena pro chodce, jedoucí cyklista je řidič a pro něj určena není a logicky se jí řídit nemůže.

Pokud je za křižovatkou kde já jako řidič odbočují na zelenou doleva cyklopřejezd, který nemá světelnou signalizací, tak mám logicky i přes ten tvůj § 70 přednost, protože cyklopřejezd je označen jen svislým a vodorovným začením a to je podřazeno světelnému značení a ty jako cyklista jsi povinen na cyklopřejezdu, který nemá světelné značení dát přednost vždy.

0 2
                                • Kratter  

Cyklopřejezd, který je součástí křižovatky (nevím proč najednou zmiňuješ něco za křižovatkou, když se tu celou dobu bavíme o křižovatce) nemá svislé dopravní značení stejně jako ho nemá přechod.

Sám si přiložil obrázek, kde je přechod s cyklopřejezdem a u toho jen S9.

Z nějakého nepodloženého důvodu se domníváš, že §70 pro cyklopřejezd neplatí, přestože to tam máš vysloveně napsané. A snažíš se to splácat nesouvisejícím paragrafy. Prostě na křižovatce řízené světelnými signály platí §70 a tím se musíš řídit.

Pokud se nemá cyklista řídit signály na S9, což je samozřejmě blbost a je to jen v místech kde to zapomněli dodělat, znamenalo by to, že cyklista může jet pro přejezdu kdykoliv bezohledu na to, v jakém režimu je zrovna kterákoliv větev světelné křižovatky. Ale zároveň dostane přednost odbočují-li řidiči z volného směru.

0 0
                                  • tompca  

Pravdu máš v tom, že na křižovatce se extra přechod pro chodce a cyklopřejezd svislým značením neoznačuje, jsou označeny vodorovným značením .

Na tom obrázku smíšeného cyklopřejezdu co jsem postupoval, je krásně vidět, že S9 platí pouze pro přechod pro chodce a pro přejezd, tam žádná světelná signalizace není, tudíž platí 2. b).

Cyklista se řídí jen světelným značením S10 a S11, to když je v křizovatce u cyklopřejezdu osazeno, tak má při zeleném kole nebo kole+chodci na cyklopřejezdu má přednost a platí to co tady tvrdíš. Jestli v křizovatce osazeno není, tak ten cyklopřejezd je bez světelné signalizace a tam musí vždy dát přednost, protože nejede ve volném směru a platí §58 8).

Jedoucí cyklista se signály S9 řídit nemůže, protože není chodec, ale řidič.

Ještě jsem sdružený cyklopřejezd jen se značením S9 neviděl, dopravní značení není o tom, že něco někam zapoměl dodělat, ale má své Stanovení dopravního značení a sdružený cyklopřejezd s S9 by asi před dopravní policii, která to schvaluje neprošel.

0 1
                                    • Kratter  

Na tomhle všem se s tebou shodnu s jedním malým dodatkem. Jakmile cyklista vjíždí na přejezd, kde je jen S9, ve chvíli, kdy je ve stejném směru na silnici signál volno, odbočující řidiči mu musí dát přednost. Protože §70 c), tam není žádný dodatek, který by říkal, že to platí pouze při současném užití S10 a S11, takže to platí vždy.

1 0
                        • skaj  

tzn, že když je vybaven světelnou signalizací jen pro chodce přednost nemá nikdy.

Takze kdyz je svetelna signalizace jen pro chodce, tak ale potom nikdy nema ani cervenou? A muzu jezdit kdykoliv, jen nemam prednost. Beru vsema deseti:)

V realu by tohle nastat nemelo, je to chyba znaceni. Ale ridil bych se tim, ze stojim na cervenou, jedu na zelenou pres sdruzeny prechod a cekam (to teda necekam nikdy, opatrne sonduju by byl presnejsi popis meho chovani), ze mam pred autem prednost.

A musim rict, ze minimalne v Plzni mi to s auty funguje dobre. Nikdo nenadava, auta ohleduplne pousteji i tam, kde nemusi (typicky sdruzeny kompletne bez svetel u rondelu).

3 0
                          • novcze  

no přesně tak, už pár roků světelnou signalizaci pro chodce ignoruji a samozřejmě dávám autům přednost a nikoho neohrožuju, někdy si počkám na červenou pro auta, když je provoz velký, ale tlačítka pro chodce nepoužívám, stejně tak přechod pro chodce pro mě nic neznamená, kromě toho, že na něm mají chodci přednost a nemám je ohrozit, ať už po tom vodorovném značení přejíždím z jakéhokoliv směru

0 0
                            • vaclaw  

Asi tak, tohle celý nastavení je naprostý nesmysl a jak je vidět i v týhle diskuzi, tak i když tu máme všichni google a AI k dispozici, tak najít nějakou shodu na výkladu je dost náročný. Když pak pojedu přes Prahu, kde je nulová konzistence v projektování cyklostezek, tak za půl hodiny vystřídám patnáctkrát konkrétní implementaci cyklostezky. Když se mě v půlce zeptáte, po čem zrovna jedu, tak budu rád, že budu vědět, že na kole. Tohle řešení s x různýma úpravama je v reálu naprosto nepoužitelný a naprostá většina řidičů ani cyklistů nebudou tušit, jaký konkrétní pravidlo má zrovna platit. Prostě když jedu na kole přes přechod nebo přejezd, jedu tak, jedu když nic nejede a naopak jako řidič všechny cyklisty na přechodech nebo přejezdech pouštim stejně jako by to byl chodec. Zatím mě nikdo nesrazil, spíš mě ještě auto kolikrát pustilo a naopak mě ještě nikdy neubylo, když jsem já cyklistu pustil.

2 0
                            • Milkis  

A to že ignoruješ jakákoliv pravidla a přejíždíš bez skrupulí přes přechod určený toliko pro chodce, místo toho, aby si z kola sundal prdel, kolo vedl a choval se v daném okamžiku jako chodec, nám sděluješ proč?

0 8
                              • Azmir  

A proč by to dělal, když nic nejede?

1 0
                                • rejdy  

No hlavně žádný zákon cyklistovi vjezd na přechod nezakazuje.

4 0
                                  • ladys  

A jak se k němu asi dostane? Po chodníku :D

0 0
                                    • orm  

V cem je problem k prechodu dojit, naskocit na kolo a prechod prejet na kole a na druhe strane se sednout? Tento agument se objevuje casto, ale nema to pro to jestli po prechodu muzes nebo nemuzes jet zadnou souvislost, tak nevim proc to lidi porad pisou..

0 0
                                    • Kratter  

Třeba po smíšené stezce

0 0
                                    • skaj  

Po silnici? Smisene stezce? A treba i po chodniku – vzdyt jak se tam dostal je uplne jedno pro rozhodnuti jestli na nem muze jet.

1 0
                                      • ladys  

Po smíšené pravda, u nás na venkově na to moc nenarazím ;) Jedno to asi není, to že někdo ze silnice přelítne na přechod nemůžeš předpokládat a stejné je to, pokud se někdo přiřítí po chodníku. Jde samozřejmě o konkrétní situaci a zrovna v Plzni to bylo s cyklisty vjíždějící na přechody docela peklo. Ale to je již pár let zpět. On i soud zřejmě uvažoval, že řidič nemusel předvídat cyklistu na přechodu. Na druhou stranu pokud zastavilo auto ve vedlejším pruhu měl zastavit, nemohl vědět zda tam není chodec.

0 0
                                    • BlickM  

Z místa ležícího mimo vozovku?

Přejíždět chodník napříč lze.

0 0
                                • kejda  

A tobě přijde normální jet na červenou po přechodu pro chodce? Protože přesně tohle zmínil, ignoruje červenou na přechodu a projede. Jen se ptám, protože vím, že tohle je specialita silniček… Nic nejede, sice je na přechodu pro chodce červená, ale jedu…

0 0
                                  • LM  

Když široko daleko nic nejede, tak občas přejdu na červenou jako chodec. Ale už jsem za to jednou dostal pokutu. Za přechodem totiž číhal policajt v civilu :-)

0 0
                                    • vaclaw  

Dobře ti tak, protože kam bysme se dostali, kdybysme si přecházeli na červenou když nic nejede…

1 0
                                      • LM  

No já jsem chtěl stihnout důležitou schůzku v práci když mi předchozí spoj MHD nabral zpoždění a do zastávky na druhé straně přechodu zrovna dojel navazující spoj :-/

0 0
                                      • -b-n-x-  

Nevím kam, ale rychleji určitě :-)

1 0
                                  • orm  

To byla otazka na kterou jsem se ptal. Plati cerveny panacek pro cyklisty?

0 0
                                    • skaj  

Neplati.

0 0
                                      • kejda  

Červená je červená, ať je tam panáček nebo debil na kole:

Ale jako proč ne, můžeme to takto dělat. A pak si to řidiči nemají myslet o cyklistech, co si myslí. Koloběžka tam taky není namalovaná, takže může taky.

0 3
                                        • orm  

Ja bych si tim tak jisty nebyl. Samozrejme rozumny clovek to bude dodrzovat.

0 0
                                          • kejda  

To jsem myslel. Z logiky věci je to přechod, tak tam nebudu jezdit. Podobně bych se mohl chovat u značky zákaz vjezdu všech vozidel, že slezu z kola, projdu okolo značky s kolem v ruce, tedy nevjíždím a za značkou nasednu a vesele jedu :)

0 0
                                            • orm  

To obcas delam. Kde je neco spatne? Slezes, jsi chodec a znacka pro auta te nezajima. Pak nasednes a zadna znacka neni, tak jedes. Jednou mne mestak potvrdil, ze v takovem pripade by mne nemel za co dat pokutu. Jina vec je, kdyby se to dostalo k soudu, zda by to obstalo a nejednalo by se o ucelove obchazeni zakona.

Kazdopadne po prechodu pro chodce na kole jezdit muzes. Neni to zakazane a zadna pravidla neporusujes, ani je neobchazis.

0 0
                                        • skaj  

Ja bych ji respektoval (pokud by nic nejelo) a pockal, ale realne proste neplati. Pokud je tam stezka (v podstate jedina realna moznost jak se k prechodu po chodniku dostat) a cyklista chybi, jde o chybu znaceni. A cyklistovi dava moznost jet kdy chce jak chce, jen bez prednosti.

Muzes kolem sebe kopat, hystericky vykrikovat, ale panacek je proste panacek. Takhle si to zakonodarce vymyslel a urcil… Blbe, ale plati to porad.

Kolobezku si dostuduj, co to vlastne je at nemusis zase varit z vody:)

1 0
                                          • kejda  

Stačilo by zákonem zakázat vjezd cyklistů na kole na přechod pro chodce. Tohle přesně totiž chybí, pak si to tady každý vykládá po svém, ideálně nejlépe pro něho. Až pak cyklista na přechodu zdechne, jak už tady bylo zmíněno, nastává hysterie :)

0 4
                                            • skaj  

No ja radsi nez zakazuju tak problemy resim. Takze by stacilo domalovat par ctverecku kolem prechodu, vymenit sklicko a mas spokojene vsechny… Bude to fungovat jako dosud, navic jeste “spravne””.

3 0
                                            • gerrard  

A na každý přechod fizla at to kontroluje. :) A přitom stačí blbá lidská ohleduplnost na obou stranách.

2 0
                                              • kejda  

Dráb není potřeba, když je něco zakázáno. Inteligentní část populace by to pochopila.

0 0
                                                • gerrard  

Sis nevšiml, že dnes na silnicích některé skupiny už kašlou úplně na všechno. A tebe dráždí, že sem tam někdo projede na kole po přechodu. Na D1 jede rychlej než 130km/h kolik? 30% aut? Kolik dodržuje bezpečné rozestupy? Motorkáři, tam dodržuji předpisy tak v 10% případů jinak jim maximálka a zákazy předjíždění nic neříkají. A do toho je pár idiotů na kole, ale ti jsou šílený problém. Přitom ohrožují jenom sami sebe.

1 0
                                                • enjoy  

Mně třeba až tak nevadí, když vidím cyklistu na přechodu.

Co mě ale umí vytočit, když si takový cyklista přednost na přechodu pro chodce vyloženě vynucuje a ještě se vzteká.

A taky když vidím rodinky, jak dospělí vyloženě učí děti jezdit po přechodech pro chodce.

0 0
                                                  • vaclaw  

Mě se teda ještě nestalo, nebo si to aspoň nevybavuji, že by do nějaký cyklista vynucoval přednost. Ale možná mám jenom děsnou kliku.

0 0
                                                  • LM  

Mě by zajímalo, jak si ji vynucuje.

Já když dojedu k silnici s hustším provozem a zastavím u přechodu, tak mě auta většinou právem ignorují. Ale jakmile slezu z kola a stoupnu si vedle něj, tak mě někdo pustí, protože rázem mám přednost.

1 0
                                                  • gerrard  

Cykloturisti okolo Pálavy a v Lednicko – Valtickém areálu si sice nic nevynucují, ale jezdí tak nějak na jejich dobrý pocit. :) Ti si nějakými pravidly nebo předvídatelným chováním hlavy nelámou. Prostě si jen jedou. :)

0 0
                                                  • enjoy  

Vynucení beru tak, že mi doslova vjede na přechod před jedoucí auto(bez nějakého zpomalení v podstatě). Takže mám na výběr, buď ho svézt v o 90 stupňů jiném směru, než měl původně v plánu a nebo zastavit. Přiznám se, že to druhé se mi kolikrát hodně nechce.

A vždycky si říkám, vážně ten člověk žije v domění, že má přednost a nebo je to jen arogantní *******?

0 0
                                            • novcze  

nikdo si po svém nic nevykládá, tak je to podle zákona, škoda, že ho většina lidí nezná

1 0
                                  • novcze  

:) reálně těch situací, kdy to jde aplikovat je minimum, musíš mít přehled o situaci a minimální provoz, jinak je samozřejmě lepší počkat na zelenou

např. teď o víkendu jsem jel s kolegou, on je takovej relativně čerstvej cyklista, tak ho učím ty základy, jakože e-bike je moped :) a že cyklista není chodec, potřebovali jsme přejet Sportovní u Boby a říkám, nejsme chodci nebudeme mačkat tlačítko a počkáme až nic nepojede, tak jsme těch pár sekund počkali a jeli, mezitím tam přišel z druhé strany chodec, zmáčkl tlačítko, ale čekat se mu nechtělo, tak přešel na červenou :)

0 0
                                    • vaclaw  

Mě zase hrozně vytáčí, když nějaký snaživec slejzá z kola a zdržuje, aby náhodou nejel po přechodu, když může být za dvě vteřiny pryč a já bych nemusel skoro ani zpomalit ;)

2 2
                                      • novcze  

udělal ze sebe chodce, nenaděláš nic a ještě se přesvědčí, že ho opravdu pouštíš a pak v těch tretrách pomalu šmajdá po přechodu, protože s těma kuframa a tvrdou podrážkou to líp nejde :)

1 0
                              • Kratter  

Jak překonáváš přechod autem? Taky vylezeš a auto tlačíš?

0 0
                                • Vrci  

Samozřejmě, proto jsou garáže a pozemky za přechody nebo za chodníky levnější, auto domů musíš tlačit, stejně tak když jedeš z garáže ven. A ze stejného důvodu obce neuklízí chodníky, protože jakmile řidič multikary přejede z jednoho chodníku na druhý po přechodu, tak přijde o papíry.

2 0
                                  • orm  

Chtel bych jen upozornit, ze ikdyz auto tlacis, tak nejsi chodec :-).

4 0
                                    • vaclaw  

Takže hodit na záda a přenýst?

0 0
                                      • Kratter  

Možná roztlačit a poslat ho setrvačností :D no mají to těžký, ti co si myslí, že se přes přechod nesmí jezdit. Nezávidím jim to

0 0
                                  • Jenda  

No, ono s tou multikarou jedoucí po chodníku je to vůbec legrace. V podstatě neexistuje, co vím, právní úprava která by to umožňovala.

0 0
                                • gerrard  

Tak snaží se trefit mimo ty bílé čáry ne. :)

0 0
      Jak to bude v tomto případě? Cyklostezka (docela frekventovaná)- jen pro křižovatku končí a pak zase pokračuje. Přechod pro chodce a auta odbočující vpravo mají souběžně zelenou. Odbočující pruh vpravo je upozorněn, že na přechodu je také zelená.

Těchto křižovatek je u nás spousta.

0 0
      • hawrda  

Nechám projet to odbočující auto a budu dál v klidu pokračovat v sedle na druhou stranu.

2 0
          Rozhodně souhlasím. Menší problém je ten, že cyklista nemá dokonalý přehled o autě, které jede souběžně s ním a odbočuje doprava. Jede po cyklostezce, vidí zelenou, pokračuje v krasojízdě. Cyklista většinou ani neví, že auta mají také zelenou a občas mají potřebu cyklistu vyškolit.

0 0
          • Elektronik743  

Tvl a to tě nenapadne otočit krkem a podívat se za sebe nebo vedle sebe?

0 2
              Spoustu cyklistů, jedoucích po této cyklostezce, která je minimálně 10 metrů od hlavní silnice, bohužel ne.

0 0
              • Fathlete  

To se ani nedivím, tady je zrovna odbočovací pruh, ale na jiných místech se musí cyklista otáčet za sebe a hledat blinkr vozidla, jestli náhodou nebude odbočovat.

0 0
                • bara2  

Proto je jednodušší pár metrů před přechodem seskočit a nemusíš to řešit nějakým ohlížením se.

0 0
                  • Fathlete  

Ano, to samozřejmě. A za 200 metrů zas. A za 200 metrů zas. A za 200 metrů zas. A tak dál.

2 0
                    • bara2  

V takovém případě je lepší jet po silnici coby nemotorové jednostopé vozidlo.

2 0
      • marviq  

Tak je to přechod pro chodce. Pokud má chodec zelenou, tak má přednost před autem, které má taky zelenou. Cyklista má slézt z kola a přejít na zelenou. Samozřejmě je realita jiná a cyklisti tam projíždí prakticky pořád.

3 0
      • skaj  

V tomto pripade je to na upozorneni toho, kdo je zodpovedny za znaceni, aby krizovatku upravil, dodelal par ctverecku kolem prechodu, sundal znacku konec stezky a vymenil sklicka v semaforu. Tady ve znaceni zaspali dobu…

V realite bych na kole zastavil na cervenou pro chodce, pockal na zelenou a pak prejel.

Spravne bych mel u znacky konec stezky sesednout, dotlacit kolo k prechodu a pak:

1. na zelenou pro chodce prevest, mam prednost
        2. nehlede na zelenou ci cervenou pro chodce prejet – nemam nikdy prednost, ale zase nemusim cekat:) na druhe strane opet zpusobne sesdnout a dotlacit ke znacce zacatek cyklostezky
        0 0
        • Jenda  

A pak se to dostane na stůl dopravakovi a ten za PČR vydá nesouhlasné stanovisko s tím, že mu to přijde nebezpečné, nelíbí se mu to, ohrožuje plynulost provozu nebo nějakou jinou kravinu a úředník co to povoluje proti tomu prakticky nikdy nejde.

0 0
      • bara2  

V takovém případě volím jedno ze dvou řešení:

1. žádné auto v dohledu, tak to přejedu na kole
        2. je-li tam v dohledu nějaké auto (častější případ, jinak by tam ty semafory nebyly), tak seskakuji a není-li auto už přímo u toho přechodu, dám mu jasné znamení, aby zastavilo, že budu přecházet. I kdybych to krásně stihla dávno před ním přejet na kole, jdu pěšky a nechám ho dát mi předepsanou přednost. Toto si evidentně řidiči přejí a nevidím důvod jim nevyhovět.
        4 0
      • Kratter  

To jsem ještě neviděl, jak může být zelená na přechodu, když auta mají šipku?! To není v pořádku a chodci v takovém případě nemají mít přednost. To je právě to, co rozlišuje kruhová zelená a směrová šipka. Achjo, to jsou fakt patlalové, že to není možný.

0 0
        • bara2  

Auta tam mají i oranžového panáčka. Když není šipka, ale jen kulatá zelená, tak taky jedou a někdy tam mají i toho oranžového panáčka.

Zelená „vyklizovací“ šipka (pro odbočení vlevo) se zelenou pro chodce je něco jiného, to spolu není.

0 0
          • Kratter  

Panáček je krásná věc, aspoň něco na ten nesmysl. Ale stejně jako při šipce doleva vím, že nebudu muset dávat přednost protijedoucím, protože mají mým směrem červenou, stejně tak při šipce doprava nedávám chodcům přednost, protože ti jí mají pouze je-li signál volno značen plným kruhovým světlem.

Tohle řešení nesplňuje zákon 361 a mělo být okamžitě odstraněno.

1 1
            • ladys  

Při šipce doprava dáváš přednost, ta neznamená, že máš volno. Každopádně pro chodce, je tam tlačítko, tak by to mělo zastavit auta doprava. U nás to udělali tak skvěle, že šipka doprava se rozsvítila asi o 3s dříve než chodcům a to bylo u školi a spustili to 1.9… Šel jsem hned za dozorujícím pilicistou, trvalo to asi tři roky než to přenastavili.

0 0
        • Espen  

Na každý světelný křižovatce, když máš v autě při odbočování do prava zelenou, tak mají chodci taky zelenou a ty jim dáváš přednost. Do leva to stejný.

Ty nemáš řidičák?

1 1
          • rejdy  

Jenže je rozdíl klasická kruhová zelená, tzn. pro všechny (jedoucí rovně, odbočující doleva, doprava) a samostatný semafor se šipkou pro odbočující, jako je to na obrázku – tam by chodci současně vůbec neměli přecházet, pěkně debilně udělaný, i přes toho upozorňujícího panáčka.

0 0
            • Jenda  

Ale prd, je to fakt zcela běžné. Kdy to tak být myslím nesmí je vyklizeci šipka, to je ta na protější straně křižovatky.

0 0
              • rejdy  

Běžné, ale zase zbytečná komplikace – v případě signálu se zelenou směrovou šipkou doleva (nikoliv vyklízecí šipka) neplatí § 21 odst. 5.

0 0
              • Kratter  

Běžné to rozhodně není nebo možná město od města, v Českých Budějovicích nebo Plzni to rozhodně není. Proč asi, nedává to smysl.

0 0
                • Espen  

Co na tom není běžného, nebo co na tom nedává smysl. Při odbočování mají chodci v souběžném směru taky zelenou a mají přednost. Jestli ta křižovatka vypadá trochu jinak než běžná, aby byla plynulejsi na tom přeci nic nemění.

0 0
                  • rejdy  

Z mého pohledu na tom nedává úplně smysl to, že při standardní kulaté zelené dává auto přednost chodcům při odbočování doprava i doleva. Při zelené směrovou šipkou doleva přednost chodcům nedává, protože ti mají červenou (viz třeba ty velký křižovatky v ČB – jízda z centra a odbočování doleva na Linz), při zelené směrovou šipkou doprava přednost chodcům dává – dávalo by mi teda větší smysl osazovat pro odbočení doprava kulaté zelené, nikoliv směrovou šipku.

0 0
                    • Espen  

Já jsem z malého města. Tady takový velký křižovatky nemáme, kde by byla zelená šipka a všichni ostatní stojí. Takže když jsem někde, kde tohle je, tak se vlastně chovám, jak kdyby Ti chodci tu zelenou taky měli mít.

0 0
                • Vrci  

V Budějovicích to je minimálně dvakrát. Křižovatka Pražská x Nádražní – Strakonická.

Křižovatka Mánesova x Lidická.

Ne na všech vyústěních z křižovatky, ale je.

0 0
                  • Kratter  

Tam to ale není, Pražská x Strakonická, ve chvíli kdy mají auta zelenou, čili šipku doprava, dostanou chodci červenou. Zelenou mají chodci celou dobu co mají auta červenou. Lidická x Mánesova nemá větve pro odbočení doprava řízené světelnými signály a odbočení doleva na šipku je jen v jednom směru a ve chvíli kdy má tento směr zelenou mají logicky opět chodci červenou.

0 0
          • Kratter  

Přednost jim dávám pouze v případě, že je zelená signalizovaná kruhovým signálem, né šipkou. Takže tady chodci zřejmě můžou přejít, ale nedávám jim přednost, stejně jako by přecházeli po „místě pro přecházení“ a né přechodu?

Chodci mívají zelenou, když je na semaforu právě kruhový signál, né šipka

1 0
            • enjoy  

Ty vrahu:-D

0 0
              • Kratter  

Vrahové jsou zákonotvorci :D minimálně v Plzni je pár míst, kde není přechod ale jen místo pro přecházení a na takovém chodcům jako řidič nemusíš dávat přednost ani když odbočuješ na kulatou zelenou. Samožejmě to neví chodci a naštěstí ani řidiči, takže moc přejetejch lidí z toho asi není :D

0 0
            • Svart  

Doufam nemate ridicak, pokud ano, radeji ho dobrovolne odevzdejte…

1 2
              • Kratter  

Krásný silácký řeči. Ale, že bys to něčím podložil?

0 0
                • enjoy  

Hele, nemůžeš takhle veřejně říkat, že chodec nemá na zelenou přednost jenom proto, že ty jí máš jako automobilista taky(s šipkou. Tam jsi ale poněkud blbě pochopil tu „absolutní přednost“):-D

S tímto názorem a jak jsi sám psal, to i praktikuješ, jsi potenciální vrah.

0 0
                  • Kratter  

To, že je situace, kdy chodec na svou zelenou nemá přednost, je prostě fakt. A veřejně to potřeba říkat je ze dvou důvodů 1) buď je to tak schválně a ti chodci si to v dané situaci musí uvědomit 2) nebo je to laksnost zákonotvorců a je třeba to opravit.

Takových věcí je v 361 spoustu.

0 2
                    • enjoy  

Ano, nemá přednost v případě, že jedou modré majáky.

A to je asi tak všechno.

Tvoje šipka doprava ti pořád neumožňuje rozjet chodce co jdou po přechodu na sračky.

Jestli ti někdo třeba v autoškole( vůbec bych se nedivil, dneska učí spousta lidí s "vlastním názorem) nakukal opak, tak se to radši rychle odnauč.

1 0
                      • Kratter  

Beru, že je ten §70 jen blbě napsaný a odstavec e) je doplňující k odstavci c) přestože to tam není nijak zmíněné a rozhodně to z toho jednoznačně nevyplývá. Ale to, že na zelenou dává řidič přednost chodcům přecházející PŘECHOD a cyklistům přejíždějící přejezd opravdu na „místo pro přecházení“ aplikovat nemůžeš.

0 0
                • Svart  

Treba" zde":https://www.naucseridit.cz/…e-semaforem/#…., hledat konkretni paragraf se mi nechce, (jestli to existuje v paragrafove forme si nejsem jistej) ale pevne verim, ze ti tohle postaci

1 0
                  • Kratter  

Díky, bez odkaz na příslušný paragraf to jaksi nemá smysl, protože na stránky si může napsat kdokoliv cokoliv vlastním subjektivním výkladem, stačí tam vidět ty „překlepy“.

Zkus hledat konkrétní odstavec, paragraf ti poradím, je to §70.

0 0
                    • ladys  

Doporučuji ten paragraf nastudovat(a zapoj u toho mozek), jelikož to co hovadsky děláš, bude stát někoho zdraví. Ještě existuje něco jako výklad zákona, odbočuješ vpravo, dáváš přednost všem. Chodec má zelenou a je na přechodu, má přednost.

1 2
                      • Kratter  

No zkus to ty, dojde ti, že ten pargraf je napsanej špatně. To že mají přednost chodci je jasný, respektive „nikdo“ nechce nikoho přejet (v praxi to bohužel ve spoustě situacích vypadá jinak), ale jestli z toho paragrafu něco není jasný, a ani to tam není napsaný, tak že při odbočování na šipku mají chodci přednost.

Nicméně se toho nemusíš bát, a když máš v myšlení tak navrh, tak nám samozřejmě jednoduše můžeš dané odstavce, z kterých to vychází, napsat. Pořád z tebe padají jen ničím nepodložené domněnky, ale žádná fakta.

0 1
                        • Jenda  

promiň, ale to co tvrdíš je fakt ptákovina která vychází z tvého velmi specifického pojetí toho ustanovení. Takže pokud se podle něj budeš chovat, jsi jednou nohou v průseru. Ten odstavec e) ti jen říká, že na šipku můžeš jet jen směrem šipky, nic ale neříká, že by ses neměl chovat dle c).

Samozřejmě by to u toho e) mohlo být explicitně uvedeno jako je to u c) ale to je přesně to často kritizované plevení zákonů, když smysl je jasný.

1 0
                          • Kratter  

Není pravda, v e) by stačilo uvést, že jinak vše platí jak v c). Ale c) je explicitně napsáno pro kruhový signál.

Zajímavé že u obou c) a e) je uvedeno, že v případě šipky doleva neplatí §21 odst. 5. Přece by mělo stačit, že už je to uvedeno v c). Tohle je podle tebe to plevelení?

0 1
                            • Jenda  

Ano, je. e jen specifikuje rozdíl v kruhovém signálu a šipce.

Mě je to jedno, žij si ve světě svého přesvědčení, jen doufám, že tě nikdy na silnici nepotkám ;-)

0 1
                              • Kratter  

Snadno si řekneš, že „e jen specifikuje rozdíl v kruhovém signálu a šipce.“ když vycházíš z toho, že chodec má při odbočování na světelné křižovatce přednost. Ale zákony musí fungovat přesně obráceně. To ze zákona to musí jasně vyplývat.

Vůbec nechápeš podstatu této diskuze. Nikde neříkám, že přejíždím chodce na přechodu. Jen že je ten zákon špatně definovanej a nevyplývá z něj, co z něj vyplývat má.

0 0
                              • Kratter  

Má podle tebe přednost přecházejicí chodec z obrázku? Podle §70 odst. 2 písm. c nemá, protože nepřechází po přechodu pro chodce.

Takže proč by měla být možnost, že chodec na svou zelenou nemá přednost nemyslitelná?

Nejde o přesvědčení, ale o to, jak špatně je ten zákon napsaný.

0 0
                                • Jenda  

Tady se domnívám že je špatně VDZ. Nedivil bych se, kdyby nějaký filuta tím místem pro přecházení chtěl obejít že má přechod nadnormovou šířku.

0 0
                                • Jenda  

Odpovím ti na oboje zde. Poptal jsem rady zkušenějších a problém je, že vytrháváš jednotlivé ustanovení z kontextu celého zákona.

Pořád totiž platí, že

§5 (2) Řidič nesmí

1. ohrozit chodce přecházejícího pozemní komunikaci, na kterou řidič odbočuje, a dále nesmí ohrozit chodce při odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, při vjíždění na pozemní komunikaci a při otáčení nebo couvání,
                                  0 0
                                  • Azmir  

A nevytratilo se tam slovo přechod pro chodce? Přece nemůžu běhat přes hlavní cestu ze strany na stranu a mít přednost před všema, co odbočují…

0 0
                                    • Jenda  

Ne, to je přesná citace. A ano, ohrozit nesmíš chodce, pokud se nepletu, ani pokud přechází přes libovolnou silnici mimo přechod, natož pokud odbočuješ. Ono ohrozit nesmíš vlastně nikdy ;-)

0 0
                                  • skaj  

Bacha – ohrozit, omezit a mit prednost jsou tri rozdilne terminy.

0 0
                                    • Jenda  

jasně, jenže při odbočování pokud nemáš ohrozit, tak vlastně musíš dát přednost, protože toho chodce tam vidíš

0 0
                                      • skaj  

sorry, uz jsem na to linej vypisovat konkretni paragrafy, ale nemas pravdu. Zjednodusene ohrozit ⇒ pojedes tak, ze chodec bude muset aktivne uskocit abys ho nesejmul. Dat prednost znamena aktivne zastavit a pustit ho. Omezit znamena jet a proste ho nepustit k prechazeni – chodec treba zpomali ve sve ceste aby ti nenaboural do pulky auta.

Rozdily to jsou vcelku zasadni.

0 0
                                        • Jenda  

Já ty rozdíly chápu. Jen se snažím naznačit, že v běžných městských křižovatkách při odbočování neohrozit = zastavit. Jestli tomu řekneš v tu chvíli že jsi dal přednost…?

Naopak situace kdy by chodec naběhl do boku auta by byla nejspíš posouzena ve prospěch řidiče i kdyby měl chodec přednost. Ale oba tu vedeme teoretické úvahy nad hypotetickými situacemi. Konkrétní míru zavinění by stejně rozhodoval soud a popravdě si nedělám nějaký iluze o erudici soudců na soudech nižších instancí a tedy bychom se možná oba divili.

Ono by přitom stačilo, aby lidi používali mozek a řídili se podle „Nečiň jiným co nechceš aby činili oni tobě“ nebo ještě lépe, chovej s k ostatním tak, jak chceš aby se oni chovali k tobě.

2 0
                                          • skaj  

Ne, nechapes. Protoze soustavne pouzivas jine pojmenovani a spojujes dohromady veci, co spojit nejdou. Dat prednost je neco jineho nez neohrozit. A neohrozit neznamena zastavit. Jsou to v zakone presne pojmenovane situace a nelze je zamenovat. Takze pokud je michas dohromady, tak je to spatne.

Zcela konkretne tebou citovany §5 proste nic o prednosti nerika a neda se z ni tato povinnost vyvozovat. I kdyz ti to v realu prijde „hodne podobny“.

0 0
                                        • jmaselnik  

zanášíš do toho totální chaos a přitom je to úplně triviální:

dát přednost = neohrozit

dát absolutní přednost = neomezit

Přičemž neomezit znamená, že ten neomezený nemusí nijak upravit svoji rychlost ani směr zatímco neohrozit znamená, že ten neohrožený musí svoji rychlost nebo směr změnit, ale vyjde mu to bezpečným způsobem pro všechny zúčastněné, tzn. nemusí měnit náhle a rychle.

0 0
                                          • Azmir  

Takže dle toho paragrafu, co psal jenda výše se můžu procházet volně po hlavní silnici a všechna auta co odbočují do mého směru mi musí dát přednost…

0 0
                                            • jmaselnik  

procházet a přecházet je dost podstatný rozdíl. A to, že máš přednost neznamená, že se můžeš bezhlavě vrhnout do vozovky, protože ten, kdo dává přednost Tě může omezit.

0 0
                                            • bara2  

Po silnici se nemůžeš procházet, po silnici se chodci mají pohybovat tak, jak jim ukládá předpis, není-li chodník, tak po krajnici a vlevo.

PS: když to tady čtu, tak abych se mezi takovej „materiál“ bála vyjít z domu.

0 0
                                          • skaj  

Tvl, to je jak u blbejch na dvorku. Kdyz uz o necem chcete zasvecene diskutovat, tak si nejdriv ten paragraf prectu, nez zacnu nekomu vykladat, ze do toho zanasi chaos:)

Ty tri terminy jsem si nevymyslel ja, ale zakonodarce. Definuje je v § 2 zákon č. 361/2000 Sb. pismena q, i, m. Tak si prestan vymyslet vlastni definice typu absolutni prednost a spokoj se s tim, podle kterych se mame ridit dle zakona. To je pak tezky, kdyz „hodinky nebo holinky, to je fuk, oboji se natahuje“…

0 0
                                            • Jenda  

q je přednost v jízdě, to se chodců netýká. L a m je definice omezit a ohrozit. Ta je dost blbá a obecná, existuje k tomu ale už právní výklad, který je tak jak říká Jmaselnik.

0 0
                                • jmaselnik  

Podle mne se mýlíš ve všech bodech, protože ten obrázek není z ČR. Podobně jsou značené smíšené přechody pro cyklisty a chodce třeba v Londýně nebo v Mnichově a jistě i leckde jinde, co si tak pamatuju.

Vůbec neřeším explicitní signalizaci semaforu chodců za semaforem.

0 0
                    • Svart  

Diky, je to §70, odstavec 2g. Najit to trvalo asi 2 vteřiny, není mi jasné, proč sis to nepřečetl sám…

0 1
                      • Kratter  

Sice ti to trvalo 2 vtěřiny, ale našel si to špatně, protože se nejedná o S5 „Doplňkovou zelenou šipku“. Je to normálně S2.

1. signál „Doplňková zelená šipka“ svítící současně se signálem s červeným světlem „Stůj!“ nebo se žlutým světlem „Pozor!“ možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují; přitom řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit přecházející chodce.
                        0 0
                • liborg1982  

Jestli tě traumatizuje taková běžná věc. Možná by to nebylo od věci.

Až se časem (a ono to přijde) šipky doprava změní ze svítících na trvalé. To bude „sranda“.

0 1
                  • Kratter  

Ale kdeže, o jakým traumtu tady mluvíš netrpíš příliš bujnou fantazií?

Jo myslíš tu, narozdíl od přednosti pro chodce při svítící šipce, o které nikde v zákoně není řeč, jednoznačně definovanou doplňkovou šipku: g) signál „Doplňková zelená šipka“ svítící současně se signálem s červeným světlem „Stůj!“ nebo se žlutým světlem „Pozor!“ možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují; přitom řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit přecházející chodce?

Ano, to bude sranda, protože už teď spoustu řidičů jezdí podle toho, co se naučili před dvaceti lety a všechny změny si nedozjistí. Třeba evergreen s nemožností dodržení odstupu 1,5 metru, když je tam přece plná čára.

0 1
      • Dvojan1  

Cyklista v této situaci nemá přednost. Když povede kolo, tak ano.

0 0
    • jakub_kencl  

Tady je k tomu čerstvý pohled soudu: https://www.garaz.cz/…dce-21015382

1 0
      • novcze  

takhle to chápu už roky

2 0
      • Kuba78  

tohle bude ještě zajímavé. chápu argumentaci soudu, cituji :

„Nejvyšší soud rovněž upozornil v souvislosti s případem na gentlemanská gesta, kdy řidič A cyklistu na přechodu pustí. Jenže řidič B takovou povinnost nemá a cyklista přejíždějící přes přechod na ni nemůže spoléhat, leda by gentlemanské gesto dostal od obou řidičů, což se v popisované události nestalo.“

ale je tu i druhá strana věci, kterou ovšem článek neobjasnil – možná je ve spise, možná není. Proč řidič nezastavil. Pokud řidič viděl, že auto vedle zastavilo a on pokračoval dál, tak z toho nemůže vyjit vyviněn – protože řidič buď viděl že auto pouští kolo a jel schválně dál (pak by to byl spíš dokonce úmysl) nebo prostě nedbal že vedlejší auto někoho pouští, neviděl koho pouští.. a pak je jedno jestli srazil chodce nebo cyklistu, prostě nedbale vjel kam vjet neměl. Maximálně se tam může řešit pokud vjel cyklista vysokou rychlostí že by například chodec nebyl tak rychlý a nepřejel ho..

toto není vítězství řidiče, jen parciální. Dovolání k nejvyššímu navíc řeší primárně právní vady rozsudku nižší instance, tedy pravděpodobně byl rozsudek odfláklý. Bude zajímavé sledovat, jak se to bude vyvíjet dále.

5 0
        • rejdy  

Hm, druhá strana věci… Co třeba: řidič viděl, že jde o cyklistu, ale předpokládal cyklistovu znalost zákona a tedy, že ví, že i přes puštění prvním autem přednost nemá a tím pádem zastaví na úrovni prvního auta a počká, než řidič v levém pruhu projede.

0 0
          • Kuba78  

může být. Taky by se na to dalo nahlížet že sice neměl cyklista přednost, ale vzhledem k jeho zjevnému a započatému úmyslu přejet měl řidič dbát zvýšené opatrnosti a evidentně nedbal. těžko říci, co vše je ve spise.

0 0
            • rejdy  

Těžko říct, vezmi si třeba situaci, kdy tam je místo přechodu vedlejší komunikace, ze které najíždí auto (odbočuje doleva na hlavní a ze svého pohledu zprava má volno). Řidič na hlavní v pravém mu blikne, že ho pustí, zpomalí a zastaví. Z vedlejší tam vjede a auto ten na hlavní v levém ho sestřelí…

Souhlasím, že záleží, co je ve spise a jak řidič vypověděl.

0 0
              • Kratter  

No jo, jenže jak psal Kuba, řidič jedoucí v levém pruhu má povinnost zastavit zastavil-li před přechodem řidič v pravém pruhu. A je jedno kdo nebo co po tom přechodu jede. To v situaci hlavní/vedlej­ší nemáš.

1 0
            • rejdy  

Jak psal Kratter, „řidič má povinnost snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, sníží-li rychlost jízdy nebo zastaví-li vozidlo před přechodem pro chodce i řidiči ostatních vozidel jedoucích stejným směrem.“

Měl jsem chybně za to, že má takovou povinnost pouze, pokud ostatní vozidla zastavují před přechodem a pouští chodce. Ale ta povinnost není nijak zúžena, tzn. zpomalit, nebo zastavit musí, i když druhé auto „zastaví jen tak“, třeba kvůli vyložení nákladu.

Tím pádem jasně porušil svoji povinnost dle § 5, což ten článek vůbec neřeší. Resp. to bere, jak kdyby se jednalo o silnici s jedním pruhem (nerozlišuje mezi jedním a více pruhy ve stejném směru).

0 0
              • Kuba78  

chtělo by to dohledat to rozhodnutí, co vlastně za právní vady rozsudek měl. Možná jej sice odsoudili správně z hlediska trestu, ale s použitím blbého paragrafu – a pak se řidič může ještě divit až pojede další kolo u soudu.. v našem právním systému je soud dost loterie a nezřídka mají různé instance zcela opačné názory.

1 0
                • mikub  

Právě, taky si myslím, že nejvyššímu soudu vadí to, že soudy nižší instance odsoudily řidiče podle paragrafu vztahujícím se k chodcům (a ne nějakého jiného). Bohužel, omezení novináři z toho vyrobí, že je v pořádku srážet autem lidi.

2 0
                  • Kuba78  

ostatně v článku je zmíněno, že řidič sice trval na opakování ceremoniálu, ale ten přinesl opět roční podmínku a zákaz + pokutu (směšně malou dle mého názoru). uvidíme, co na to odvolací soud.

co je ale největší tragedie těchto případů je to, že nejvíce biti jsou na tom vždy pozůstalí. nejen musí snášet soud (a kolikrát skřípat zubama nad naprostým amaterismem co předvádí nejen okresní, ale i odvolací soud, ale bez jakékoliv možnosti to ovlivnit protože jsou jen sprostí poškození) , ale téměř nikdy jim není přisouzeno odškodnění a jsou odkázáni do civilu, kde na vlastní velké náklady se musí soudit znovu.. V tomto jsou české soudy pořád myšlením v komunismu.

0 0
    • StuntJ  

add cyklista na přechodu, dnes pobavilo :

https://youtu.be/XVhsYCiCIFA?…

0 0
    • Dvojan1  

Zapomněl jsem zaplou kameru. https://youtube.com/…/44ZxvTbxVYM?…

0 1
      • LM  
        • Ohrozil někoho? NE
        • Omezil někoho? NE
        • Měl přednost? Taky NE
        • Dopustil se přestupku? Má žába vodotěsnou prdel? :-)
        1 0
        • Dvojan1  

Chceš říct, že když jedeš autem a je červená a nic nejede, tak jedeš a je to ok.

0 2
          • James.Sniper  

Ano, když jedu autem a na semaforu pro chodce je červená, tak normálně jedu a je to ok.

2 1
          • mrozu  

Jj, když je červená na semaforu pro chodce, tak jedu a je to OK, stejně tak v případě cyklisty. A to si představ, ze v autě nečekám na volno dokonce ani na signálech pro tramvaje.

1 1
          • kejda  

Je to zbytečný… Zářný příklad debility toho cyklisty, a zjevně tady některými i schvalovaný.

1 1
        • Jenda  

Je to trochu o tom, že nejen řidiči se na cyklisty dívají jako na bandu pitomců, co není ochotná/schopná dodržovat žádný pravidla. Ta jízda na červenou j přesně voda na jejich mlýn. Ten výklad podle kterého si to někteří ospravedlňují je dost speciální. Myslím že těch pár desítek sekund co na tom max. provaří by je nezabilo a obrazu komunity to pomůže.

1 1
          • Dvojan1  

Přesně tak. Pak jsme všichni cyklozmrdi bez rozdílu.

0 0
          • wilda81  

Neznám situaci tady, ale mnohdy je tohle následek infrastruktury. Když na kilometru potkáš 10 takových semaforů, tak buď začneš jezdit na červenou nebo pojedeš po silnici. V obou případech budeš u řidičů za ******. :)

0 0
            • gregorus  

Přesně tak, to je zásadní věc, která se vytrácí nejen tady v diskuzi, ale hlavně při projektování stezek. Pokud je stezka řešena tak, že cyklista jedoucí ve směru hlavní komunikace musí dávat přednost na všech vedlejších, nebo pokud chybí na světelných křižovatkách přejezdy pro cyklisty a cyklista je jediný účastník provozu bez nároku na semaforem řízenou přednost v přímém směru, tak takové stezky vůbec nemá smysl používat. Jenom mne překvapuje, kolik cyklistů tady na bf tyhle nesmysly ještě obhajuje.

2 0
      • gerrard  

Tak hlavně že to nezapomněl hned dál šířit.

0 1
      • James.Sniper  

Mě by zajímalo, kde je ta červená (pro cyklisty), v záběru ji nevidím. ?

0 0
        • enjoy  

Tady bys ale vůbec neměl na kole jet(značka tam ukončuje smíšenou cyklostezku před přechodem). Měl bys tu kolo vést a tím se z tebe stává chodec.

A nech toho slovíčkaření, je to hloupé:-)

2 1
          • James.Sniper  

Souhlasím, že zde je vhodné kolo vést a tím ze sebe udělat chodce.

Ale co myslíš tím slovíčkařením? Na záběru je semafor pro chodce a cyklista. Z dopravních předpisů jasně vyplývá, že semaforem pro chodce se cyklista neřídí.

*§ 74

(1) Pro chodce se užívá těchto signálů dvoubarevné soustavy, popřípadě i doprovodných akustických signálů, které znamenají

1. „Signál pro chodce se znamením Stůj!“, že chodec nesmí vstupovat na vozovku.*
            0 1
            • Jenda  

Jo, ale tady se dostáváš na úroveň debaty, že bys měl zákonem postihnout situaci, která by vlastně neměla nastat.

To je přesně to, proč je to v Čechách tak v pr.deli jak je. Každý se snaží všechno okecat a i když je smysl jasnej, tak pokud existuje klička de iure, tak se na tom vždy někdo točí. S tímhle přístupem se to nemá šanci nikdy změnit.

Jasně, taky nejsem svatej, přiznávám že na červenou na liduprázdné silnici přecházím. Ale na kole bych si to nelajznul, už jen proto, že nemám zadleka tak dobrej přehled o situaci a v případě problému mám výrazně menší manevrovací prostor. A hlavně, uvědomuju si to porušení a s tím to dělám. Ne že vymýšlím milión důvodů že je to vlastně v pořádku.

0 0
            • enjoy  

Viděl jsi včera, jak najel řidič Octavie na pěší/cyklo lávku pod pražským okruhem?

Podle tvé logiky bysme se mu měli všichni omluvit, protože při vjezdu na onu cyklostezku(viz. foto) nebyl žádný zákaz vjezdu motorových vozidel.

0 1
          • novcze  

pokud tam není cyklisto sesedni z kola, tak to jen znamená, že dál není přejezd pro kola, ale jen pro chodce a podle toho se máš chovat s ohledem na přednosti, vůbec to neznamená, že se máš stát chodcem

1 0
            • Dvojan1  

Je tam značka konec společné cyklostezky, takže správně k přechodu už nemůžeš jet, protože potom je to ty 3m jízda po chodníku.

1 0
              • Jenda  

Podle téhle logiky bys nemohl zajet do většiny garáží. Přes chodník přejet můžeš při najíždění na pozemní komunikaci. Nejlepší je, že pojem chodník není v zákoně definován. V podstatě by to muselo být označeno C7a ;)

2 0
                • novcze  

jo, s tím chodníkem je to taky zajímavé, jsem došel jen k tomu, že vede podél silnice, když tam silnice není, tak nevim jestli je to chodník, ale jak píšeš to najíždění na silnici ty různé kousky, kdy smíšená stezka končí a za 3 metry začíná silnice, bude řešit.

0 0
                  • Vrci  

Definice je nepřímá v zákoně o pozemních komunikacích:

§ 11 (3) Těleso průjezdního úseku silnice je ohraničeno šířkou vozovky s krajnicemi mezi zvýšenými obrubami chodníků, zelených pásů nebo obdobných ploch. Na náměstích a podobných prostranstvích je šířkou průjezdního úseku šířka pruhu odlišeného od okolního povrchu druhem nebo materiálem vozovky nebo plochými rigoly, a není-li ani jich, šířka pruhu odpovídající šířce vozovky s krajnicemi navazujících úseků silnice. V ostatních případech je průjezdní úsek dálnice nebo průjezdní úsek silnice ohraničen obdobně jako v odstavci 2.

Takže chodník je to za zvýšeným obrubníkem směrem ke kraji.

0 0
              • novcze  

ok, někdo dal značku na sloupek 3m od přechodu, takže bych měl na 3 metry sesednout, ale přechod jako takový to neřeší, a navíc takové lahůdky jsou všude, např. tady je to dotažené k dokonalosti, bych měl taky sesednout, dotlačit k přejezdu pro cyklisty, přejet, pak zase sesednout a po třech metrech zase nasednout, myslíš, že to bylo takhle zamýšleno?

0 0
                • vaclaw  

Ano, to co píšeš je jediné smysluplné vyřešení situace, ale prostě některým lidem to nevysvětlíš… ;)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.