• Daník

    Nějak se už velmi dlouho snažím dopátrat definice pozemní komunikace! Prostě v tom zákoně není. Aspoň já ji nenašel.Přitom tento zákon platí právě a jen pro provoz na pozemních k.Pochybuji, že je to chodník a nejsem si jitý, že cyklostezka nebo parkoviště.Dle čeho je zakázáno jezdit na kole mimo pozemní komunikace?Již jsem měl četné diskuze, policajti vždy mávají tímto zákoněm (hloupější ještě mluví o Vyhlášce), ale odpovědět mi nikdy nedokážou.Např. černí na cyklostezce (cyklotrase?) Ostrava-Děhylov vybírali v létě 100,– od každého cyklisty, který nerespektoval značku „cyklisto sesedni z kola“ – ta však platí dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Že by byla ta štěrko-hlinitá pěšina pozemní komunikací?(nechci rozebírat „společenskou nebezpečnost“ cyklistova činu, projede-li krokem kolem předmětné hospůdky, kvůli které tam ta značka je-kámoš za to dostal šutrem do hlavy od jednoho agresivního opilce a následovala docela obstojná pranice.)

    0 0
    • rock  

      Nejsem právník, takže mne ber s rezervou …

      Zákon o pozemních komunikacích

      Citace pův. předpisu: 13/1997 Sb. Částka: 3/1997 Sb. Datum přijetí: 23. ledna 1997 Rozeslána dne: 21. února 1997 Datum účinnosti: 1. dubna 1997 Změny a doplňky předpisu: zákonem 102/2000 Sb. 1. července 2000 zákonem 132/2000 Sb. 1. ledna 2001 zákonem 489/2001 Sb. vyhlášení (31.12.2001) zákonem 259/2002 Sb. 1. července 2002 zákonem 256/2002 Sb. 1. ledna 2003 zákonem 320/2002 Sb. 1. ledna 2003*) zákonem 358/2003 Sb. vyhlášení (29.10.2003)

      *) Články CXVII (Společná ustanovení), body 3, 4, 5, 9, 10 a 15 a CXVIII (Přechodná ustanovení), body 4, 6, 7, 8 a 9 zákona 320/2002 Sb. nabývají účinnosti 1.8.2002

      §1 Předmět úpravy

      Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich stavbu, podmínky užívání a jejich ochranu, práva a povinnosti vlastníků pozemních komunikací a jejich uživatelů a výkon státní správy ve věcech pozemních komunikací příslušnými silničními správními úřady.

      § 2 Pozemní komunikace a jejich rozdělení

      (1) Pozemní komunikace je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly1) a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti. (2) Pozemní komunikace se dělí na tyto kategorie: a) dálnice, b) silnice, c) místní komunikace, d) účelová komunikace.

      § 6 Místní komunikace d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz.

      Konec citace Zákon č. 361/2000 Sb. (O provozu na pozemních komunikacích) se na zákon 13/1997 Sb. (O pozemních komunikacích) při zmínce o komunikaci přímo odvolává … takže si troufám tvrdit, že ti poldové jsou v právu. Na tu zmínku o chodníku že jsem Ti odpověděl v původním threadu …

      0 0
      • Daník  

        Máš to zmáknuté , vidím, nestojíš ty na té cestě v uniformě :))) Ale jako správný rýpal- neznamená použití spojky „a“ ve větě „cesta určená k užití silničními a jinými vozidly1) a chodci“, že musí nastat všechny alternativy? Jinak je v zákonech přeci „nebo“?!? Takže chápu správně pozemní komunikací je ta, kde se pohybují auta a jiná vozidla a chodci…tedy ne cyklotrasa vedená lesní pěšinou :))) K druhému thredu-chodník-máš nepochybně pravdu, takže raději jim zase příště s kolem ujedu. 2Focus – to se mi líbí.

        0 0
        • rock  

          Nestojím. Škoda, možná bych si vydělal víc … pokud bych nedostal přes hubu :-) … k té spojce: asi tomu tak nebude, protože (stále čerpám ze zákon 13/1997 Sb) mezi pozemní komunikace patří m.j.:

          §4 Dálnice

          1. Dálnice je přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis.2)

          §5 Silnice (1) Silnice je veřejně přístupná pozemní komunikace určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci. Silnice tvoří silniční sí?.

          §6 Místní komunikace d) místní komunikace IV. třídy, kterou je komunikace nepřístupná provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz.

          To je jenom pár příkladů, které mi připadaly jako definující, jak chápat tebou zmiňovanou větu …

          0 0
          • Daník  

            Jo, bodu d)jsem si všiml, podle mě si protiřečí. Nejsem právník, ale v práci se zákony nakládám a právníci nás školí, že spojení X a Y a Z znamená, že musí nastat všechny možnosti najednou. No. Co právník – to jiný výklad nakonec, právníci prominou. Ale dík za cenné info.

            0 0
    • Focus  

      Musíš to pojmout sportovně. Třeba v Praze je lávka přes řeku, kde je napsáno: „Cyklisto veď kolo“. No vždyď vedu kolo, jak bych jinak dojel až sem, že jo. Takže zkus za značkou sesednout a jet dál:) Je to podobný, jako když se řidič „musí za jízdy připoutat“ :)

      0 0
      • blue  

        to sem nejak nepochopil, zvlast to prirovnani… ;-)

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Ja sem asi staromodni a vim, ze porusuji predpisy, ale poutam se pred jizdou, abych se behem jizdy zbytecne nerozptyloval a mohl se venovat silnicnimu provozu.

        0 0
        • Focus  

          Též já. Předpisy pak porušuju tím, že sem se nepřipoutal za jízdy :)

          0 0
      • Glum  

        Jo! Je nekde ve vyhlasce definovany, co je to „ved kolo“ ci „sesedni z kola“? Je mi jasny jak to mysleli, ale co kdybych nabidl protivyklad, ze „vest kolo“ znamena „riditi ho pevnou rukou“, neco jako „vest kone do cile“, zatimco pojmem „sesedni z kola“ zakonodarce mel na mysli, ze proste v tomto useku musim ze sedla, tedy slapat ve stoje?

        0 0
        • blue  

          sesedni z kola bych si teda ani omylem nevylozil jako slapani ve stoje, to se fakt nezlob, to je uz trochu moc :-)

          0 0
          • Glum  

            nezlobim :-), ale pokud by to nebylo definovany vyhlaskou, pak je to nazor proti nazoru…

            0 0
            • blue  

              ja myslim, ze vymejslite kraviny, nebo se snazite za kazdou cenu ochcat vyhlasku a zakony, ja nevim… me by to neneapadlo, ale to je kazdyho vec, jakej zaujme postoj… pak se neni ale co divit, ze to tu vypada, jak to vypada, kdyz kvuli takovejm ochcavacum za chvili bude treba i vyhlaska na to, jak se spravne vys*at a v mnozstvi zakonu na kazdou kravinu se poradne nevyzna ani dobrej pravnik

              podle me kazdej normalni clovek sesednuti z kola pochopi tak, ze z nej proste sleze a jde pesky a nepotrebuje k tomu definici v zakone… na chozeni po chodniku taky neni zadna definice v zakone, jak daleko musis jit od obrubniku, jaky mezery mezi lidma mas dodrzovat a nikdo s tim problem nema ;-)

              0 0
              • Glum  

                No samozřejmě, že jde o teoretické ochcání vyhlášky… Kdybych teď cestou domů jel po cyklostezce (jako že radši nepojedu), tak během pěti kilometrů musím sesedat celkem šestkrát a to kolo povedu nejméně kilometr (protože v jednom místě chybí cedule konce zákazu). To je normální? Na tý cyklostezce asi nikdo normální nejezdí, protože cedule necedule nikdo nikde nesesedá. Z letošní zimy mám někde fotku z pražský Výtoně: značky „Sesedni z kola“ a konec zákazu se střídaly po dvou metrech asi šestkrát za sebou. Normální člověk by vždycky nasedl a sesedl, na deseti metrech pětkrát?

                0 0
                • blue  

                  a na ty Vytoni nahodou neprobihala nejake rekonstrukce? nebyl tam jeden chodnik zavrenej, takze se dala cekat vetsi pravdepodobnost konfliktu s chodcema? on si ty znacky nikdo nevymysli asi jen tak z legrace, aby ti otravil zivot… tedka tam je zase uz jen jedna, kolem schodu na zeleznicni most… a je treba asi rozlisovat cisty cyklostezky a smiseny cyklostezky s chodnikem

                  taky na ty znacky kaslu, ale pocitam s tim, ze me muze nekdo za to potrestat, rozhodne by me nenapadlo vymyslet nejaky teorie o tomm, co je sesdnuti z kola, abych mel vymluvu

                  0 0
              • Pá-dlista1  

                Nevim, kde chodis, ale ja toho nachodim pomerne dost a na chodnicich je teda peknej chaos. Nikdo se neridi zadnejma nepsanejma predpisama a motaj se jak chcou. Ja chodim dost rychle a obzvlast tluste pani motajici se od vylohy k vyloze mi nedavaji moc sanci na predjizdeni :) Kdyz se jeste potkaj dve s kocarkem, tak je to vzdycky v tom nejuzsim miste. Kdyz je to jeste u prechodu, tak z nich mam radost i jako ridic. Mam povinost je pustit, ale ony ne a ne prejit :) Vubec nemluvim o kramarich a jejich cedulich, kvetinacich, stojanech s brylema a stojanama pro kola zasranych cyklistu!!! :))) Staci, aby se nekdo u takoveho lakadla zastavil a je hned ucpany chodnik. Jsem za zrizeni pravidel chozeni po chodniku a jejich dusledne dodrzovani. A ze vseho nejhorsi jsou trpaslici :)))

                0 0
    • Volf  

      Zde máš definici pozemní komunikace: www.mv.cz/…konzult.html

      A tady najdeš zákon o provozu na pozemních komunikacích. http://www.zakonycr.cz/…12000Sb.html

      0 0
    • fousek  

      Mam navrh: na takto oznacenych usecich to musis rozdupat jaxvine a dat policajtovy patricne na jevo ze kdyz neuhne tak ho prejedes a mas vyresenej problem:-) Snad vsichni pochopi jak sem to myslel

      0 0
    • vorvan  

      To ze na tomhle miste stavaji empici relativne casto, je znama vec a nechat se tam chytit je dost hloupost. Imho myslim si, ze ta znacka je pouzita velmi rozumne. Znam mnohem vic naprosto nesmyslnych pouziti znacek na cyklostezkach.

      0 0
      • Daník  

        Pokud mluvíš o té značce, kterou jsem uvedl, tak 1) nejsem přesvědčen, že tam platí (viz.výše), 2) jestli platí, není její platnost ukončena a tudíž musíš tlačit kolo až k nejblížší křižovatce (směr Poruba=cca 200m), 3)Jestli někdo chce provozovat hospodu na cyklostezce, neměla by omezovat cyklistický provoz (nakonec zákazníci jsou většinou cyklisti), ale beru že je to v lidech a jejich ohleduplnosti…pokud tam pár týpků projíždělo 35km/h…Nakonec ale jako vše u nás se obrátí v buzeraci slušných lidí s dětmi na výletě apod. (PS-mě tam nechytili, protože o nich vím a stejně by ze mne nic nedostali..doufám)

        0 0
        • vorvan  

          Jo,mluvim o znace kterou jsi uvedl. Co se tyce zda tam patri podle zakona nevim, nejsem pravnik. Co se tyce ukonceni, to je pravda, ja vetsinou nasedam za tim zuzenim (leva strana zabradli, prava plot) stejne pokud jde nekdo proti musim slezt a to ze ujdu tech 100 m okolo hospody me nezabije. Jak si spravne podotkl, cele to je o slusnosti a ohleduplnosti. Stejne by me zajimalo, jak je definovano „sesednuti z kola, vedeni kola“ :-)

          0 0
          • Daník  

            Celkem věřím tomu, že nijak.Viz. Focus… Jinak podle značky bys musel tlačit někam k mostu přes Opavu, myslím…Btw. když se v tom úzkém místě potkáme na kolech, vejdeme se-pokud nevedeme kola :), ale sedíme na nich..

            0 0
            • vorvan  

              Nevim, musim vyzkouset. Btw. co takhle udelat slezinu lidi z B-F , kteri jsou z Ostravy a okoli, viz. slezina v Praze.

              0 0
              • Daník  

                To není špatný nápad, jen to teď už bude ovlivněno docela počasím. Tento víkend jsem v Praze, přes týden bude po posunutí času tma už v 17:(

                0 0
                • vorvan  

                  Kurka vodna, na to sem uplne zapomnel :(. Sice sem mel na mysli nejakou mensi slezinu v hospode, ale vyjizka by se taky mohla o nejakem vikendu zorganizovat. Podminkou je ale pocasi, nemam rad pokud moc prsi, nebo je moc zima, resp. nemam vhodne obleceni na kolo.

                  0 0
                  • Daník  

                    Pak je tady Stodolní, že :))Tam to jede i za špatného počasí :)

                    0 0
                    • vorvan  

                      Ac Stodolni zrovna nemusim (drahe pivo :(),tak nektere parby v Desperadu byvaji vypecene, popr. posedet u Serloka. Jo budem muset neco zorganizovat.

                      0 0
                      • rb  

                        Ja synci,rychle to domluvte,už se hlasim.

                        0 0
                        • Daník  

                          Nějak jsem nebyl na webu, už jste vymysleli nějakou knajpu:))?Kdekoli…

                          0 0
    • MirkoCarver  

      Nevíte někdo, zda jsou značky „cyklisto veď kolo“, a „cyklisto sesedni z kola“ uvedeny ve vyhlášce? Já dělal řidičák za zlejch komunistů a to tam rozhodně nebyly. Pokud tam nejsou, pak mají policajti smůlu. Zatím jsem viděl jen značku: „cyklisto sesedni z kola“, ale byla to značka zákazová tj. bílý kruh s červeným okrajem, ale nápis odpovídá značce příkazové tj. modrý kruh.

      0 0
      • blue  

        obavam se, ze smulu mas ty a obcas by sis mel obcerstvit znalosti…

        Značka „Jiný příkaz“ (C14a)

        Značka ukládá jiný příkaz než ten, který je možno uložit jinou značkou. Příkaz je vyjádřen nápisem na značce, například „Přejdi na druhou stranu“.

        V učebnici autoškoly, kterou jsem citoval, je vyobrazena s nápisem „Cyklisto, sesedni z kola“.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.