Bolest zad - nastavení představce

49 nepřečtených
  • Freeky

    Měl bych na vás dotaz. V dolní pozici uchopu beranů, mě při delší jízdě začnou bolet záda. Ale třeba dnes po 80 km, převážně jsem držel říditka v horní pozici a žádná bolest zad se nedostavila. Je to možné nastavením představce do – úhlu? Pomohlo by přetočení představce do +? Děkuji za každou radu.

    0 0
    • Zdenda CUBE  

      Pokud nejezdíš sprinty na dráze, pak není nutné a ani běžné, držet dlouhodobě řidítka ve spodním úchopu. A nemusí to být nutně jen nevyhovující poloha vůči výšce sedla, ale i délka posedu…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kolo neni jenom o slapani…je treba posilovat i zadove svalstvo, ktere se jinak na kole nehybe…

      0 0
      • Freeky  

        Před dvouma rokama jsem asi 3/4 roku posiloval. I záda. Tak snad tak ochablé zádové svalstvo nemám. Ale taky asi něco na tom bude.

        0 0
        • Smazaný účet  

          no..dva roky…hehe:)

          Ale jo..pri se do toho a casem to bude lepsi…

          0 0
        • Mikikuba  

          Před dvěma roky? To teda věř, že už tělo dávno neví!Zvlášť pokud jsi to „šudlal“ jen 3/4 roku. To je fakt nic věř mi.

          0 0
          • Freeky  

            No 9 let jsem závodně plaval. Tak to spíš bylo jen zase to oživit. Ale po práci už moc času na posilování čas nezbyde.Už jen na to kolo. A zkusim nějaký cvyky vymyslet aspoň navečer k Tv ;)

            0 0
            • Mikikuba  

              protože mám ve fitku problém s úponama – prostě utáhnu vyšší váhy než tělo snese – tak cvičím doma. Bohatě stačí kliky v počtu 50–100 s různým postavením rukou + břicho + spodní záda. Dělám obden a stačilo to i na ultra závod. Upřímně dole se držím jen při závodě pokud je to potřeba čili jedem fakt rychle jinak skoro ne.

              0 0
            • Freeky  

              Cviky. Jeje to jsem hňup :D

              0 0
            • Freeky  

              Cviky. Omlouvám se. No já držím v dolní pozici hlavně při sjezdu a na delších rovinkách. A začne mě to bolet právě, když dlouho koukam na cestu. Když se snažim mít hlavu dole tak to tak nezačne hned bolet. Je pravda že někdy to začne třeba až po 30–40 km a někdy hned od začátku.

              0 0
        • Rychlej turista  

          Zádové svalstvo je schopno odejít během několika týdnů. A obnova jde ztuha. Znovuzprovoznění ležáci s páteří potvrdí :-)

          0 0
    • Toman  

      Freeky, a která část zda tě zlobí?

      0 0
      • Freeky  

        Horní část páteře. Mám ji jakoby zablokovanou. Někdy víc, někdy míň.

        0 0
      • Freeky  

        Ještě mě taky napadlo. Že v normálu nemám zrovna nejrovnější postoj. Ne že bych byl zrovna hrbáč, ale určitě moje páteř není jako pravítko. Tak mě napadlo, jestli třeba na kole nejezdím hodně narovnaně a proto mě bolí záda. Mohlo by to být i kvůli tomu ne?

        0 0
        • Toman  

          Takže nahoře, trapézák. Fajn. On je ten trapézový sval propojený s šíjovými svyly, ramenním pletencem a také to navazuje na svaly kolem lopatek a dolů podél páteře.

          Přetěžuješ ho. Jednak tím, že držíš hlavu nahoru – lámeš si krk, abys viděl hezky před sebe a pak pažemi přes ramena působíš také na ten sval. Ono to tam vzadu spolu všechno souvisí. Ochablé prsní svaly a přetížený trapézák. Přes trapézy jde veškerý pohyb rameny, pažemi, krkem, takže vceku využívaný sval. Vzadu pod krkem, bolí, pálí, pocit ztuhlosti atd. Až tě budou bolet ramena – zepředu, nebo bolet kolem tricepsu na paži, či brnět zápěstí a podobně, tak to se ozývají trapézakém přitlačené nervy. Může to skončit ztuhlostí a bolestí paží a zpravidla to pak přijde bez varování v jeden moment.

          Po každé jízdě jej protahovat, uvolňovat, 2× v týdnu i posilovat ( v dni bez kola ), a posilovat a protahovat i prsní svaly a pracovat i rameny a pažemi.

          0 0
        • Toman  

          Postav se rovně, ramena uvolni, spusť je dolů a mírně zatlač dozadu. Bradu dej vodorovně a pak předními svaly na krku zatlač hlavu mírně dozadu. To je správný postoj s uvolněnými rameny a trapézy. Když uděláš tuto pozici, bolí tě vzadu ramena a trapézy? Cítíš je? Neměl bys, mělo by se to v takové pozici uvolnit. Pokud v té pozici cítíš tah vzadu v ramenou a v trepézech, tak už není něco vpořádku. Šel bych si nechat napsat rehabky, preventivně, než tě sekne.

          0 0
    • Toman  

      No, hluboký a dlouhý posed spolu se strnulou, dlouho trvající pozicí společně s vibracemi zádům určitě nepřidají. Je to stejně škodlivé jako např. práce na žebříku s pohledem do stropu. Pokud tě bolí bedra, což by v předklonu až tak nemělo, tak hledej příčinu ve špatném stylu šlapání-to značí, že prostě bedra připojuješ nevhodně do práce nohou. Ono už ale bude zaděláno i jinou činností, či nečinností.

      Jestli bolí nahoře, šíje a trapézy, tak je to vyvrácenou pozicí hlavy nahoru, abys viděl dobře před sebe. Je potřeba mít hmotnosti horní části těla, která tlačí do řidítka tak akorát, u toho se snažit oblast trapézového svalu uvolnit. Jde to těžko a není možné se na to po celou dobu jízdy soustředit.

      V obou případech je ovšem nejlepší prevence k eliminaci potíží prevence. Prostě se o záda starat. Kompenzovat cvičením. Posilovací, protahovací a uvolňovací cvičení na celá záda, balanční cvičení s pomůckami, např. na gymnastickém míči. Na trapézy je to cvičení s rameny, pažemi, různé kroužení, natahování paží, upažování, zapažování, zvedání šíje v pozici na zádech atd. Na bedra pak posilování celého středu těla – zvláště balančními cviky s vlastním tělem ve všemožných pozicích. Pak podsazování pánve, různé rotační cviky vleže na zádech, natahovací cviky ( fajky ).

      Platí cvičit pravidelně, třeba i 56× týdně, čím více typů cviků, tím lépe, cvičit pomalu, dýchat do rytmu cvičení, nesmí nic bolet, nejprve posílit, pak protáhnout a nakonec uvolnit. Pokud už je problém, tak neposilovat, pouze lehce protahovat, spíše jen uvolňovat.

      Ty cviky je potřeba provádět správně, takže pro jejich demonstraci navštívit fizioterapeuta, jinak by sis mohl ublížit ještě více.

      0 0
    • Toman  

      Zapoměl jsem dodat, že úlevu určitě přinese dát řidítko výš a blíž k sobě.

      0 0
      • Freeky  

        Tedy změnit představec a dát ho z – na +, jestli tě dobře chápu. Jinak cvičil bych rád. Ale jak jsem psal moc toho času nezbývá a když je tak jsem na kole. No nějak pokusim se na tom zapracovat. Dokonce měsíce bych se snad pokusil nafotit jak sedím na kole. Možná by to taky pomohlo s radama. Ale dokud nedorazí kamarád z Italie. Tak mě asi nikdo nenafotí při jízdě.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Pokud Tě nenafotí nikdo ve Slaném, zastav se za mnou ve Mšeci.

          0 0
          • Freeky  

            Ty jsi ze Mšece jo? A nebo by jsi se tam stavil na kole? Jezdím tam často. Tak se můžeme někdy domluvit. Když budeš mít někdy čas ;)

            0 0
          • Freeky  

            Ty jsi ze Mšece jo? A nebo by jsi se tam stavil na kole? Jezdím tam často. Tak se můžeme někdy domluvit. Když budeš mít někdy čas ;)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              V podstatě jsem tam každý den, neb jsem tam zaměstnán.

              0 0
              • Freeky  

                Aha, kde tam jestli se můžu zeptat. No ve středu bych se tam asi mohl stavit. Pokud nebude pršet.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Stačí se mi ozvat z benzínky, mám to přes ulici (pokud nejsem někde na výjezdu). Telefon mám v profilu.

                  0 0
        • Toman  

          Zdraví a záda máš jen jedny. Pokud si najdeš čas na ježdění na kole, tak si musíš vyčlenit čas i na kompenzaci – rehabilitaci.

          Pokud už nyní, ve 24 letech se ti ozývají záda, tak ve čtyřiceti budeš skučet. Nechci tě strašit.

          Zpohodlň nejprve ten posed. Dej řidítka výš, ne o jeden či dva cm, to moc nepomůže. Otoč forcec do plusu, to může dát i 4 cm a pokud to jde, dej pod něj nějakou tu podložku.

          Jestli rád využíváš úchop dole za oblouky, tak si pořiď ty mělčí oblouky, jak ti radili kluci nahoře. Nebudeš mít tak velký rozdíl mezi výškou úchopu na řidítku na hoře ( nabo na pákách ) a dole na oblouku.

          Pohled na foto by napověděl.

          0 0
    • Jano86  

      Čaute bikery… Začalo ma nejak bolieť za hlavou zadá tak trochu ale je to cítiť.. Cvičím atď.. Samozrejme klasika na starom kole v poho prechod na nové cítim hlavne za hlavou… Vždy mam pocit ze som nejak ďaleko a na fotke je vidno kedy ako sa niekedy sam nachytam ako sa opieram o riditka.. Predstavec ma 90 mm… Myslíte ze to bude dlhým predstavcom? Ďakujem

      0 0
      • koko0925  

        Ani v profilu ani sem si nedal normální fotku kola z boku. Takhle těžko říci. Taky napiš kolik měříš a velikost kola atd.

        0 0
        • Jano86  

          Mam 196 cm… Kolo XL… Budem sa snažiť nafotiť ako prídem domov..

          0 0
      • Pain  

        Nemáš to sedlo nejak moc vysoko ? Ty prsty by se orientačně meli dotýkat klik. Představec v negativu ? Zkus otočit do pozitivu. To te trochu napřímý.

        0 0
        • Jano86  

          Si myslím tiež že som asi vysoko… Ináč ten predstavec ma vyfrezovanu drážku to bude pasovať aj tak keď to otocim? Cez víkend mi príde momentak tak to skúsim…

          0 0
          • Pain  

            Che to zkusit. Otočením nahoru se trochu narovnáš a zkrátí se posed. Sedlo bych dal níž. Nebo potom jeste zkusit kratši predstavec. Predozadni polohu sedla doladit. Občas to trva než to človek naladí. Ja dost dlouho laboroval s šířkou řidítek, než jsem to dostal do stavu spokojenosti :-)

            0 0
            • Jano86  

              Asi som na stope.. :) hľadal som fotku s kola predtým ktoré som už predal a predstavec ide na horu! To. Moje aktual ide dolu..

              0 0
              • Platypus2  

                Zkoušet, zkoušet…u mě pomohlo až zkrátit posed posunuťím sedla dopředu, dva měsíce jsem cítil kyčle, ty úpony jsou prostě navyklý jinak …tak hodně štěstí.

                0 0
                • Jano86  

                  Akurát otacam ale pozerám ze s druhej strany nie je drážka… Asi to bez tej drážky no je dobre ze?

                  0 0
                • Jano86  

                  3tyzdne večer pri správach 15 minút cviky… A nepociťujem zadné bolesti chrbta… Nechel som tomu veriť ale zatiaľ to funguje…

                  0 0
      • danielh  

        Lepsi je merit vysku sedla na natazenou nohu na pate, rukama asi neslapes:-)

        1 0
        • Jano86  

          To som sa inšpiroval podľa netu.. :) som myslel ze to ma stým súvis.. :)

          0 0
    • Marekstrni  

      Při prvních jízdách na silnicce mě taky bolely záda, vyřešilo se to tím, že jsem trochu natáhl posed a při držení za páky mám ruce lehce pokrcene a jakoby víc ležím. Původní představec 90mm jsem vyměnil za 110mm.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.