• kohoutmike

    Ahoj, jsem 35 letý cyklo nadšenec – ne zrovna cyklistických proporcí, mám 2 metry a něco málo přes metrák :-) a měl jsem díky zdravotním problémům s koleny se sportem téměř rok pauzu. Teď se snažím dát trochu dohromady ( posilovna, rehabilitace plus další sporty ) a jelikož kolo mi „dělalo“ na kolena vždy dobře chci jezdit co to jen půjde. Jenže tak jako vždy mně cca po nějakých 30 – 40 km začnou tahat záda ve spodních partiích a pak už se na kole jen vrtím a spíše trápím než jedu. Byl bych rád za jakékoliv rady od vás zkušených bikerů co dělat ať si kolo taky užiju a nejen se jízdou protrápím…

    0 0
    • PKQ  

      stejnej problém jsem měl taky… řešení → kratší posed

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nejdřív bych řešil, jestli mám správný posed (poloha sedla, délka klik, délka představce, …), velikost rámu – možná by bodl 29er. Taky kvalita sedla.

      Pak vyšetření u ortopeda.

      Hoď sem víc o geometrii posedu a lepší foto kola. Vypadá to, že máš sedlo příliš vysoko ve srovnání s řídítky, takže moc „ležíš“ a potřebuješ větší rám a kola.

      0 0
      • Bully  

        Taky bych urcite zacal posezem, ale u velkych lidi sedlo i vyrazne vys nez riditka neznamena vubec hned ze by mel jezdit natazeny. 29" taky nic nevyresi samo o sobe, vetsinou jde prakticky o stejnou geometrii (co se posezu tyce).

        Spoustu lidi boli zada protoze je nemaji zpevnena, dalsi boli ze nemaji zpevnene bricho a mne treba pri delsi jizde boli naopak proto, ze se dost nadru v praci a svaly na nich proste obcas reknou „to uz staci“.

        0 0
        • martin_bakov  

          presne tak, dokud sem nezacal cvicit bricho tak me zada zacly brzo tahat, ted odjedu celej den a zada v poho…

          0 0
          • Lance  

            cim ho cvicis? ted nemam na mysli bucek

            sedy lehy?

            0 0
            • martin_bakov  

              Nejdriv sem mel brisni svaly tak slaby ze me trener v posilovne nechal zvedat nohama takovej velkej gumovej balon protoze normalni sed leh sem neudelal a prohybaly se mi pri jinych cvich bedra a za par mesicu poctive driny uz sem ty nohy uzvedl bez toho aby sem se prohnul v bedrech, ted uz normalne cvicim jako vetsina lidi ruzny varianty, vetsinou jen cvicky na podlozce bez nejakych stroju na posilovani : http://www.bricho.cz

              0 0
        • kohoutmike  

          Nemáš prosím nějakou jednoduchou radu jak aspoň orientačně zjistit správnost nastavení posezu ? Díky

          0 0
        • Vlady  

          pravda, pravda, kdosi porovnal ježdění na kole bez posilování trupu k vystřelení z kanónu z kánoje…

          Také nevím, jak dlouho už jezdíš a na jakém kole… První dny na silničce bolí záda i při sebelepší geometrii a sebelepším kole… Je to pro tělo prostě něco úplně jiného a musí si zvyknout…

          0 0
          • Bully  

            Na silnicce v podstate pres 20 let, na biku skoro 10 :o)

            0 0
    • lutte1  

      Posiluj záda, na kole Ti ochabnou a pak můžou bolet.Moje zkušenost.

      0 0
      • xshreck  

        Cvičit celý tělo, na záda pak mrtvej tah atd :-)

        Taky mě bolívaly … pak jsem začal cvičit a dobrý. Teď kvůli škole jsem nebyl hooodně dlouho a už to zase začíná :(

        0 0
    • Karlos009  

      A co ti říká strečink? Já jsem ho taky celý život bojkotoval, ale teď už mě záda přinutila a pomohlo mi to. Ráno a večer cca. 20minut.

      0 0
    • Hrubiduk  

      Ahoj,

      mel jsem stejny problem, tak snad Ti moje rada prijde vhod:

      • urcite se mrkni na posed jak spravne radi ostatni, to je zaklad
      • pak bych ale namisto ortopeda doproucil navstevu nejake rehabilitace. Tam Teokouknou, zjisti, kde jsi zkracenej, kde ochablej a doporuci (a hlavne ukazou)cviky, ktery pomuzou. Podle toho, jak budes na prohlidce vypadat spatne, takmozna daji i nejakou lecbu (ultrazvuk, masaze)

      No a pokud zacnes spravne cvicit (a problem neni o nicem jinem, nez ochablem a zkracenem svalstvu a spatnym posedu napr. v praci), tak se to pak zlepsi…

      Aspon u me to tak bylo a ted vydrzim (nejen) na kole bez bolesti zad dlouho. Jakmile ale cviceni parkrat vysadim, uz citim, ze to neni ono :)

      Toz tak.

      0 0
      • Richi  

        Já bych zas takový drama s ortopedem nebo rehabkou nedělal.

        Většinou ti řeknou – to je špatný návyk držení těla, ale s tím už se nic nenadělá, už jste na nějakou změnu starej.

        Něco se jistě může zlepšit, ale zázraky se nekonají.

        0 0
        • Bren  

          Já ti dám starej! Já mám 44 roků, tlačím na benči rekreačním přístupem 84 kilo, dřepuju jen tak cvičně s osmdesátkou, do břicha mě můžeš mydlit pěstí i s rozběhem a akorát si natlučeš ale jamile přestanu cvičit, stejně mě bolí záda. Rovnováhu svalů musíš udržovat, musíš věci co ti dala příroda používat… atd

          Na cvičení není nikdy pozdě. Ještě v rakvi budu mít činky v ruce!

          To je dneska mládež, napřed nás to zdraví „dobrý den“ místo „zdarec“ vyká nám to a pak ještě, dacani jedni, pustěj člověka sednout v tramvaji!!! Pacholci! :D

          Dokud cvičím a makám, je mi dvacet. Jak přestanu na tři měsíce, je mi padesát. Nedělám si srandu.

          0 0
          • Richi  

            Tak jestli jsi byl v práci tam co píšeš, bylo by smutné kdyby jsi takovou fyzičku neměl.

            Nicméně to je stejný závěr. Pohyb a posilování – samozřejmě to nemusí být jen železo v posilce, nikdy nikomu neuškodí.

            Já jen tvrdím, že na rehabce ti řeknou, že jsi už starej na nějakou změnu,že hrbíš záda, ukažou ti nějaké cviky jak se protahovat a pošlou tě do pr.ele.

            Pokud není bolest zad důsledkem nějakého poškození páteře (to určí samozřejmě pouze odborný lékař), poohlédnul bych se spíše po trenérovi v posilovně než rehabilitační sestře.

            I když, dát si po posilce rehabilitační sestru je také možnost.:-)

            0 0
            • Bren  

              Jo oni ti doktoři taky řeknou že s tím nic nenaděláš, že tě to bude bolet – a ono mě to nebolí, protože brutálně cvičíš. Cvičit mi, když ne zakázali, tak nedoporučují, že bych to dráždil. Místo toho injekce a prášky… Nikdy!!!!

              0 0
            • martin_bakov  

              Jako spis si najdi fyzioterapeuta ktery te protahne skrz posilovnu a ukaze tohle joo tohle nee…

              0 0
    • Jenda  

      mel jsem problem se zablokovanym SI skloubenim, na kole to slo ale nemohl jsem z nej kolikrat slezt protoze mi to vystrelovalo do kycle a nebyl jsem schopnej se pak postavit, stejny problemy pri zvedani ze zidle a pod.

      Zacal jsem cvicit cviky na protazeni patere podle Mojzisovy (kazdej ortoped nebo fyzioterapeut ti rekne presne co a jak) tim se to vylepsilo ale porad to nebylo to ono. Pak jsem se donutil delat aspon 2× tydne tak 20 sklapovacek a temer denne aspon 10 shybu + 20 kliku (ne jen mysis:-) a je temer po problemech. Samozrejme je potreba taky upravit vhodne posez, je fakt ze to vypada na hodne lehaci, casto to zpusobuje vysoky sedlo kdy se jakoby na kole kolibas ze strany na stranu.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Kam až dosáhneš rukama, když se předkloníš?

      0 0
      • mates555  

        Já teda nejsem tazatel , ale špičkama prstů asi 10cm pod kolena a bolívají mě taky záda z kola … to asi budou taky svaly na zádech a břichu … ???

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tak to je strašně málo. Na kole se zkracují šlachy a proto je nutno je protahovat. V podstatě nedělám jiný cvik, než že se pomalu předkloním a volně dolů pustím ruce i hlavu. Pak se to ještě snažím posunout co to dá a chviličku tak vydržím. Pak se opatrně a pomalu narovnám a přenesu váhu na jednu ppropnutou nohu a pak na druhou. V kolenou mi přitom hezky zalupe. Pak zakroutím opatrně krkem a prohnu se v zádech. Zase to hezky všude rachotí. Pak to ještě párkrát zopakuji. Někdy mi ty kostičky začnou rachotit až po několikerém opakování, ale vždycky se mi po té palbě uleví, všechno se hezky uvolní a hned potom se předkloním znatelně více. Takto to dělám denně a po pár hodinách i během delšího švihu. Není to žádná námaha a ani to nezabere žádný čas, stačí si na to jen vzpomenout a dělat to denně. Co to praktikuji, tak jsem se po pár týdnech ze zhruba stejné pozice jako ty, dostal špiškama až na nárt, ale hlavně už prakticky neznám, co je to bolest zad. Celou kostru drží pohromadě jen šlachy, svaly a všelijaké takové věci a stačí, když něco není v pořádku třeba u kolen a může tě z toho bolet až za krkem :-)

          0 0
          • Jenda  

            ty voe sem jako slysel ze jsou cyklisti dost zatuhly ale nenapadlo by me ze nekdo kdo sportuje dosahne s bidou 10 cisel pod kolena, vidim ze se svejma spickama prstu na zem jsem na tom jeste velmi dobre:-)

            jinak jak jsem popisoval vyse kdyz jsem mel blokly si skloubeni tak me nejdriv posilaly na ruzny elektrolecby a podobny ptakoviny pro duchodce, ztravil jsem tim akorat spoustu casu, chvili se mi uelvilo a zas prd, jeste trochu pomohly masaze. Pak jsem se dostal k ortepedovi kterej delal doktora nejakejm bezkarkam, ten si me vzal, rekl mi ze jsem nejakej zatuhlej ze me musi rozhejbat. No krupal se mnou asi 20 min, otocil mi pater do smeru kde jsem byl jistej ze to nemuzu prezit a jak jsem vstal tak mi pripadalo ze litam. Akorat cestou na zastavku si nejak svaly uvedomily co prozily a najednou vypovedeli sluzbu – no malem jsem upad a na tu zastavku jsem se jen tak tak doplazil a atm jsem asi 10 min sedel vypadal jak vozralej a byl jsem rad ze jsem. Fakt zazitek:-)

            0 0
          • mates555  

            jj dík za odpověď … jsem to ještě zkusil změřit přesněji (před tím jsem to jen odhadoval a měl na sobě rifle…:-)) a zkončil jsem 23cm na zemí tedy 27cm pod kolenama po protažení podle toho jak jsi to popisoval…to protahování zkusím a uvidím kam to povede…

            nemyslím že to mám z kola (cca 1–2× 2hodiny přes týden a cca 1×4h o víkendu…občas něco delšího podle situace…) spíš z toho flákání mezi tím…ale když už vyjedu tak mě z kola bolí záda…

            0 0
          • Bren  

            Přesně tak!!!!

            0 0
          • kafac  

            Ja teda nic neprotahuju (ted teda uz jo) a dosahnu prstama tak 15cm pod uroven podlahy…

            0 0
        • martin_bakov  

          Hm, tak to je husty. Zajdi si s trenerem do posilovny at te protahne. Ja dosahnu tak 5cm pod spicky nohou ale dlane na zem jeste nedam. Jasne – zada a bricho sou antagonisti jeden bez druhyho nefungujou dobre… mas urcite slaby bricho, kolik das sklapovacek bez prohebani v bedrech ?

          0 0
        • JSt  

          to te na to kolo musi vysadit, ne?

          0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Ty bys ses se svejma kozama mel z tohohle vlakna dobrovolne vyloucit a byt rad ze te zada netrapi. Ty jsi spis adept na vlakno „Vousy skripnute do retezu“ :P

            0 0
            • JSt  

              proto vozim vepredu loukot nebo radial. jinak hrozi, ze se mi skripnou fosa do krizeni spic. to pak boli boli.

              jinac u me jsou zada vpohode, pac tu bolest driv prehlusi silnejsi pichani v koleni. :-))

              0 0
        • Bren  

          Ne, to jsou zkrácený bicepsy femori na zadní straně stehen a vzpřimovače zad. Zcela jistě máš páteř vysazenou dopředu. Makej na břicho, cca 200 kousků dvakrát týdně, různé cviky, rozděl to do více sérií.

          0 0
          • mates555  

            ano…to odpovídá tomu co píšeš dole…dík za radu

            0 0
            • Bren  

              Jen si vymysli systém, kterým se donutíš cvičit. Nauč se jako já nepřemýšlet nad tím jestli se ti chce (nechce a nikdy) nebo jestli máš čas, prostě mám cvičení a čest všecko kolem.

              0 0
      • kohoutmike  

        No prstama jsem v předklonu na zemi – i když jen těsně :-)

        0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Taky mam podobny problem, odjakziva. Par veci casem vyzkousenych ktere trochu pomahaji mne, zadna 100% ale dohromady muzu jakz takz fungovat:

      • kratsi posed (cca odpovidajici competitive cyclist)
      • riditka ne moc nizko (na silnici cca 7 cm niz nez sedlo)
      • sedlo lehce naklonene dopredu; kdyz ho srovnam je to podstatne horsi. Moznaby pomohlo nejaky sedlopro byky
      • jezdit kadencne, ne silou, kdyz jedu silou (kopce, vitr) je too dost horsi.
      • zastavit a protahnout, na par minut lehnout s podlozenyma bedrama, neboaspon trochu protahnout za jizdy
      • v praci stridat zidli s micem

      No a prvotni pricinou je u mne myslim to ochably bricho; ruce dam cca ke kotnikum.

      0 0
    • Rolei  

      Dost tu toho bylo napsáno. Je potřeba posilovat vnitřní břicho, takže sedy lehy není zas tak potřeba hrotit, ale určitě neublíží. Jinak mě překvapuje, že tu nikdo nezmínil pilates, rozhodně zkus.

      0 0
    • Bren  

      Bos si stoupni k rovné zdi. Přiraz paty, zadek, záda a hlavu ke zdi. Teď dej jednu ruku dlaní na zeď a strč ji do oblouku zad nad zadkem, prostě na kříže. Ruka by se ti měla lehce až mírně zadrhnout o záda hřbetem dlaně.

      Pakliže to tak je, tak tě záda v křížích nebolí.

      Pakliže to tak není a ruka prochází volně, máš lordózu tuším že což je nadměrné prohnutí páteře. Tzn. zkrácené bicepsy femori (zadky nohou) a vzpřimovače zad, což jsou takové ohnuté svaly začínající zhruba laicky na zadku a končící na bocích trupu pod žebry a navíc oslabené svaly břicha.

      Odstranit se to dá lehce a snadno, akorát musíš cvičit hodně břicho a záda a natáhnout to, co je zkrácené.

      Pokud se tam ruka nevleze, máš oslabené vzpřimovače a silné břicho – cvič hodně vzpřimovače. Zároveň nezapomeň natahovat zadní část stehen. Silný ale zkrácený vzpřimovač je vražda!!!

      Neexistuje jiné řešení a změna posedu na kole je jen oddálením problému se zády samozřejmě. To se týká situací, kdy se obratle dotýkají nervů jimi procházejících.

      Pokud ta bolest není od páteře, máš zkrácené svaly na zadní části nohou a dole na zádech. Během tří týdnů natahování se u televize máš po problémech. Načas.

      0 0
    • Chaingang  

      poladit posed, zpevnit záda a břicho(cvičení,pla­vání) a protahovat

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.