• Venca991

    Nedávno jsem si koupil silničku a po chvíli jízdy mě bolí zádá.

    Velikost kola mám správnou. Napadá mě jestli nejde jenom o zvyk.

    když jedu na biku tak mě záda nebolí.

    0 0
    • Ravyo  

      Záda jsou trochu široký pojem, kde tě bolí konkrétně?

      Pokud bedra, tak to může být špatným posedem, což je to nejjednodušší na úpravu :)

      Jinak obecně valná většina lidí má ochablé břišní svaly a stabilizační systém páteře, když na tomhle zapracuješ a vyladíš posez atd. tak to bude pravděpodobně OK :)

      MTB je k páteři přátelštější než silnička, ale jde jezdit na silničce i bez bolestí zad.

      0 0
    • Josef Panek  

      Bolí při jakémkoli úchopu? Posez bude proti bajku o dost jinej, zřejmě. Navíc, co rider, to originál (já třeba sedlo ladím na milimetry – vytažení sedlovky, předozadní polohu, sklon špičky sedla). Máš cejchu? Cvičíš svíčkový a břicho? Milion věcí a takhle střílet od boku je k ničemu. Nahoď fotky, jak na tom sedíš.

      0 0
      • Venca991  

        J bolí při jakémkoli úchopu. Cejchu nemám. Alě měl jsem dost ochablé svaly na zádech a malou skoliusu ale mělo by to být snad v pohodě. Chodil jsem cvičit na rehabilitace ale rok už jsem se na to vykašlal.jinak 2× týdně běhám a 1× týdně plavu + 2× ta to kolo ale jinak celý dny sedim doma a ve škole.

        Fotky bych sem moh hodit zítra

        0 0
        • Josef Panek  

          Hmm, to není samo sebou chodit na rehab kvůli ochablým zádům? Rok na to prdíš, že bys to měl v pořádku se asi říct nedá?, něco pro záda uděláš jednou týdně při plavání. Zkroucený záda mám také, k tomu problémy s plotýnkama a musím dát ráno i večer takovou sestavu cviků, kterou jsme s trenérem (necyklista) vypilovali. Vynechám na pár dní a hned to cejtím. Nepodceňuj to.

          Nafoť to nacvaklej v tretrách – v dolní úvrati a s klikou vodorovně.

          0 0
          • Venca991  

            zítra to sem k večeru hodim

            0 0
          • Venca991  

            tady jsou ty fotky snad jsem to nafotil správně

            0 0
            • Josef Panek  

              Z tý druhý fotky se mi zdá, že šlapeš dost před sebe? Mrkni na předozadní polohu sedla – kolmice koleno-osa pedálu při vodorovné klice.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Moje první reakce byla: strašně natažený, sedí vzadu. Natažení dle libosti (zrovna na Meridě se dá zvolit i hodně menší rám s kratším posedem), že sedí vzadu je realita. Takže lépe poměřit dle competitive cyclist, svislice nemusí sedět dobře, hůř se měří, vedou se spory, kam má vlastně směřovat…

                Kolik měříš a jaký máš rám?

                0 0
                • Josef Panek  

                  Ona ta fotka může taky dost zkreslovat, taky při jízdě může sedět dost jinak, než když na to sedne jen kvůli focení. Sedlo bych posunul dopředu a zkontroloval vodorovnou pozici. Rozdíl by měl pocítit a poté případně ladit detaily.

                  0 0
                • Venca991  

                  Kolo jsme kupoval lehce ojeté takže jsme si posed nijak nanastavoval kromě zvednutí sedla.

                  Velikost kola mám M/L to je na rámu jinak nic jiného tam neni napsáno ale podle toho jsem hledal tak by to měla být velikost 54 a ta je na velikost na 174–183 a měřím 176 takže velikost rámu by měla být v pohodě.

                  0 0
              • Tina  

                Tie fotky sú úplne mimo. Sú šišaté takže určiť predozadnú pozíciu z nich je fakt problém :)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  O kus níž je fotka ze dneška, ta už šišatá moc není. Skoro se mi zdá, že má moc propnutou nohu, ale třeba je to zvoleným modelem treter. Co Ty na to?

                  0 0
            • micinka  

              Krasny priklad jak nesedet spravne na kole a trpet.

              Sedlo bych tipl tak 2–3 cm dopredu, vyska se tezko z tohodle da odhadnout. Srovnat do roviny. A podle hrubeho odhadu ti to bude kratke, takze delsi predstavec, nebo hodne dolu. Proto taky mas sedlo v zadu, nebot se mezi sedlo a riditka nevejdes..?

              0 0
              • Venca991  

                jak poznám že se mezi sedlo a řídítka nevejdu ?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Kopeš se do loktů při úchopu za oblouky.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Nechci sýčkovat, díval jsem se na fotky, skoro to vypadá, že i část profijezdců má špatně zvolenou velikost rámu, protože při úchopu za oblouky jim jdou kolena mezi lokty, někteří po zvednutí ze sedla div koleny neprorazí řídítka.

                    Je ta poučka o kolenech a loktech absolutní? Mám pocit, že nastavení podle competitivecyclist ji ne vždy odráží.

                    1 0
                    • Rychlej turista  

                      No jo, už jsem na silničce dlouho neseděl, tak jsem to asi pomotal, stařecká demence :-) Bajka volím tak, abych nekopal do řídítek :-)

                      0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Nerad bych Ti bořil bábovičky, ale myslím, že ten rám mu klidně může být i velký. Že je vzadu, to je zřejmé, ale že by se nevešel mezi sedlo a řídítka? Jsem o dost vyšší a vejdu se přitom na rám Merida o číslo menší, dokonce mi to přijde pohodlné, záda mě z toho určitě nebolí.

                Záleží samozřejmě, jakým pohledem posuzuješ potřebnou velikost rámu, jestli rekreační sem/tam projížďky, dlouhé štreky nebo závody. Se závoděním nemám zkušenosti, a tak mi to stačí takto. Vidět mě na kole, asi by ses nejdřív počůral smíchy a pak napsal něco o tom, že jsem ukázkový příklad toho, jak nesprávně sedět a trpět.

                TO Venca991: Klidně Tě nechám o víkendu vyzkoušet někde kolem Žatce svůj menší rám, napiš mi mail.

                0 0
                • micinka  

                  No je treba rict, ze ty fotky jsou matouci. Jednak je to foceno lehce z boku a jednak se drzi dole, coz je hodne zkreslujici, chce to pohled primo z boku a uchop nahore.

                  Pokud bude mit predstavec nahore-kratky, rukama se odtlacis a dojde k neprirozenemu prohnuti zad, viz obrazek.

                  Vyska neni zcela urcijici prvek, dulezita je delka nohou, delka horni steheni kosti, delka rukou, rotace panve, zpusob ohnuti patere, delka trupu, flexibilita bedernich svalu. Tohle vsechno muze zasadne zmenit tvuj reach, ktery tobe muze vyhovovat a muze byt „spravny“, ale taky nemusi.

                  A „spravnost“ je zase to co vyhovuje tobe a tvym jezdeckym cilum, jak jsi psal.

                  1 0
                  • Venca991  

                    sedlo jsem posunul maximálně dopředu ale řekl bych že to pořád není 100%

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      To už vypadá dost dobře. Zkus se ještě poměřit podle competitivecy­clist , je možné, že bys potřeboval přímou sedlovku, u své Scultury jsem ji měl v setu.

                      0 0
                    • micinka  

                      Mnohem lepsi, jeste bych to tipl na vysoke sedlo. Je pravda, ze jsi v crocsech a v tretrach to muze byt jinak, nicmene i tak uhel kolene a hlavne kotniku je dost velky, zkus tak 1cm dolu. A tim padem i o 1cm dolu riditka.

                      0 0
                    • micinka  

                      A nezapomen, ze pri posunu sedla niz, jde sedlo i trochu dopredu, takze pripradne dat sedlo o par mm zpet..

                      0 0
                    • Josef Panek  

                      Tretry, klika vodorovně. A jak už padlo, zdá se, že sedlo trochu níž.

                      Neměli jste se Krabem potkat? To by ti mohlo ušetřit spoustu času;-)

                      0 0
                    • Lada,s  

                      Níž sedlo a bude to OK

                      0 0
            • bernie  

              Jestli tě bolí cemr při jízdě a primárně se držíš dole, tak ti asi nepomůže ani svěcená.

              Já jsem při přesednutí na nové kolo chytal cca po 50km bolesti do pravé kyčle, laborování se sedlem vpřed – vzad, sklon nebylo řešením. Nové sedlo a švihy až 180km – No problém, ale spodní úchop u mě i tak moc nefrčí.

              Už psalo více lidí a také bych sunul sedlo vpřed. Imbus do kapsičky a naplánovat kratší okruh. Při projetí si sedlo uprav, projeď znovu stejnou trasu a metodou pokus a omyl nakonec na to správné nastavení přijdeš.

              1 0
        • Breakpain  

          No, vetsinou maji lide ochable bricho a zkracena zada ;-), takze bych to videl u zad hlavne na protahovani a u bricha cviceni ;-) … Navsteva fyzio by nemusela byt marna :-)

          1 0
    • pOne  

      Jelikoz taky s bedrama laboruju, tak jsem nucen delat neco pro to, abych bolest pokud mozno uplne eliminoval. Mam par takovych „zasad“ (nebo spis tipu), jak tomu predchazet.

      Par cviku na protazeni beder pred i po zatezi (at uz jde o cyklo, beh, florbal, plavani) – to skutecne dodrzuju. Pomaha aspon jednou za tyden plavat + potom dat virivku (pred plavanim 10 min parni komora, prohrat, protahnout). Doma nesedim na gauci/zidli. Kdyz vecer „zasednu“ k TV, tak jedine na gymball a vselijak se po nem valim, sedim na nem atd. (tohle pomaha hodne). Dulezity je taky nenechavat zada nikdy prochladnout. Bezne nosim tilko, na kole si davam na prochladnuti beder taky pozor. Cast bolesti beder ustoupi postupnym treninkem (na zacatku cyklosezony, kdyz pres zimu malo jezdim, tak byvaj problemy vetsi). Dobry je taky cyklo vhodne kombinovat (treba s behem). Pomaha mi taky zacinat cyklo nejak v klidku, treba 10 km rovinkou, ne vyrazit rovnou do krpalu a rvat to. Stejne tak kdyz uz v kopci zada boli, tak proste ubrat, jet lehci prevod. Dobre bedrum nedelaji taky otresy. Da se treba min foukat kola, zvolit plaste 25 misto 23 dozadu apod.

      Na silnici jsou ty sklony k tomu, aby bedra bolela u me mnohem vetsi. Vse je tvrdsi, posez je jinej. Ale musim zaklepat, posledni dobou je to celkem dobry. A to jsem si koncem zimy rikal „jestli vubec budu moct na tom kole jezdit“. Kdyz jsem prijel po 60 km domu a nemohl slezt z kola kuli bolavym bedrum…

      To jsou jenom moje osobni postrehy, co me funguje a od bolesti beder pomaha. U nekoho jinyho to muze byt jinak.

      1 0
      • Smejči  

        Když už jsme u té páteře, tak se zeptám na bolesti krční páteře (při vyjíždkách 2 a více hodin). Taky pouze na silničce – velikost kola ok, nastavení posedu měřené.

        0 0
        • pOne  

          S tim problemy vubec nemam. Ale problemy tohoto typu muzou byt zpusobeny treba stitkem MTB-helmy. Nebo ztuhnutim (prochladnutim) krku. Myslel bych na to, ze obcas je treba pri vyjizdce preventivne zahejbat hlavou :) … pripadne bych mozna zkusil pred vyjizdkou natrit na krk neco takovyho: TOPVET Tatransky gel hrejivy (nejde dat odkaz) – mam s tim dobre zkusenosti.

          0 0
        • Ravyo  

          Doporučuju naučit se automobilizační cviky na krční páteř.

          K přetížení svalů krční páteře může docházet při nadměrném opírání se o ruce. Pak hmotnost hlavy nedrží a netlumí celá páteř, ale jen krční, navíc k rázům od zadního kola přibudou i rázy od předního.

          1 0
    • kesu  

      silnička je zlo, stačí pár milimetrů jinak a je z pěknýho svezení utrpení..

      0 0
    • File12  

      Na posed ti tu poradí jiní borci. V tom se na silničce nevyznám.

      S timhle cvičenim ale určitě chybu neuděláš. Ze začátku si dej kratši časy nebo umřeš.

      http://www.facebook.com/photo.php…

      1 0
      • mastihuba  

        Už týden mám namožený záda ze silnice, kde jsem šlapal víc než břicho a záda zvládli a po tomhle jdu shánět kriplkáru. :) díky, je to jednoduchý a jde to dělat bez pomůcek prakticky kdekoli.

        1 0
    • Iplikator  

      (prispevek smazan – nevyzadana reklama)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.