• Palba

    Vim ze o bolestech zad tu uz bylo napsano hodne, ale tohle je malicko neco jinaciho.

    Pri marathonech mam problem, ze me boli zada nekde v oblasti: siroky sval zadovy nebo vzprimovac patere. Trpim tim jen pri zavodech, kdyz do toho clovek fakt dupe a pouze v terenu, takze to asi bude mit neco s otresama, protoze mam hardtaila. Ulevim si i 15vterinovym stoupnutim do pedalu, kdy je pater v jine poloze, pak muzu jet zas v sedle treba 10 minut vklidu bez bolesti. Ale to asi neni reseni, protoze ta bolest je fakt silna.

    Ptam se co by mohlo pomoct? doladit posed – jak?, posilit nejak tuhle oblast cvikama – jakyma? nebo dokoupit mekci sedlo + karbonovou sedlovku – jakou?

    Toz poradte, dik. svaly – obrazek.

    0 0
    • MlokCZ  

      Doporučil bych více vzpřímit posez, pořídit fulla a občas cvičit a to především břicho (záda taky, ale tam rehabilitační a protahovací cviky, nikoliv posilovací – spodní část zad je většinou přetěžována a další posilovací cviky ji přetíží ještě více).

      0 0
    • Pavel_bike  

      kamarád měl naprosto stejný příznaky a potíže. Když jsme jeli nějakej maraton, tak ho to tak po 20km chytlo a bez pravidelnýho zastavování, protahování, odpočívání by ani nedojel. Zkoušel cvičit zádový svaly, uvolňovat, plavat, chodil na odbklování páteře, ale nezbavil se toho. Při švihách když byla možnost zastavit, tak byl v pohodě. Nedávno už ho to tak vytočilo po návštěvě doktora, že šel a koupil si celopéro..od té doby záda necítí. Takže toť zkušenosti.. myslím si i že drtivá většina těchto potíží jsou způsobena špatným posedem.

      0 0
      • cernys  

        Určitou část zad bych občas taky raděj necítil :D zvláště tu spodní… Teď vážně.. Měl sem podobnej problém a koupil sem vidli s větším zdvihem a o centimetr sem zvýšil polohu řidítek a je to hned podstatně lepší, navíc sem se naučil protahovací cviky za jízdy (myslim, že je najdeš v nějakém starším Velu)

        0 0
        • Pavel_bike  

          to že jsis koupil vidli s větším zdvihem a o cenťák zvýšil polohu řidítek jsi dosáhnul jiného posedu, vzpřímenějšího, tudíž ulevil jsi námaze zádovým svalům..samozřejmě to muselo být lepší..já problém se zády nemám (ťuk ťuk ťuk) tak ty cviky si autor dredu vyhledá.

          0 0
        • cernys  

          Jo posed se o něco zvedl a je to sakra znát. Autor dredu se ptal, jestli by pomohlo jiný sedlo. To sem měnil taky, ale ze zcela jiných důvodů než kvůli zádům. Mám kolo s dlouhým posezem a díky tomu a sedlu se mi špatně prokrvovaly jisté důležité partie. Sedlo sem si koupil Specialized BG2 a mám klid

          0 0
      • stan.zak  

        …„Nedávno už ho to tak vytočilo po návštěvě doktora, že šel a koupil si celopéro..od té doby záda necítí.“ Udělal jsem to taky tak a záda jsou v pohodě.

        0 0
    • Ladap  

      Mám stejný problém. Ale u mně je bolest zad na kole spíš důsledkem.Příčinou je že v práci celý den buď stojím, nebo se hrbím u PC. Dobrý sedlo určitě pomůže, teď mám nově fizika Gobi a je to proti jiným sedlům velkej rozdíl. Pobere hodně otřesů a dobře se na něm šlape. Při dlouhý jízdě do kopce se snažím pomáhat zádovým svalům zpevněním rukou. Dřív jsem je měl jen tak položený na řídítkách a záda to musely pobrat všechno. I tak mě ale při dřině na kole chvílema bolí záda, pak kyčle,kolena… Nejlepším řešením by asi bylo nezávodit. Při závodě člověk maká vždycky a nemůže se zastavit aby se protáhnul a uvolnil ztuhlá záda.
      Jako kompenzace jízdy na kole se mi nejvíc osvědčil bazén. Bolest zad je u cyklistů dost obvyklá a spousta profíků kvůli ní musela se závoděním skončit.

      0 0
    • Auditor  

      Resil jsem neco podobneho.. Diky sportu jsem behem kratke doby pribral (z plneho sportovniho zatizeni najednou dlouha pauza), a zacaly zada bolet.. k tomu mi zjistili ze mam skripnuty nerv u zdvihace bederni patere – takze obcas to boli tak, ze nejsem schopnej chodit a podlamuj se mi nohy (docela vtipny, sel jsem takhle k doktorovi, a sed jsem si doprostred chodniku – a lidi se chovali, jako ze tam nejsem…). Problem je ze pri vetsi zatezi to boli.. takovy zacarovany kruh. U kola to vyresil full – zada neboli vubec, nebo spis mene, kupodoivu i doktor schvalil.

      0 0
    • Mike TB  

      Boles zad je muj celozivotni problem. Jsem byvaly veslar a jak se rika sportem k trvale invalidite. Byl jsem zvykly hodne posilovat a ve sve dobe jsem mel opravdu silny svalovy korzet v oblasti patere. Pote co jsem skoncil jsem hodne jezdil na kole a bolest zejmena pri zavoech byla opravdu velka. Hlavne v beredni casti patere. Zacal jsem tedy opravdu cvicit a doslo k podstatnemu zlepseni. Moje rada tedy zni. Pokud vase problemy nejsou jine nez zpusobene svalovou disbalanci, tak si zpevněte podstatne brisni svalstvo. Ona totiz pater pri jizde na kole muze mit oporu prave v brisacich. Zaroven posilujte vzprimovace patere a to bud vlastni vahou nebo s cinkou (pozor na presne pohyby). DULEZOTE !!! Radove svaly maji sklon ke zkracovani (brisni naopak k ochabovani) a proto je neustale (zvlast pri posilovani) protahujte. Pri jejich zkraceni dochazi v bederni casti k nadmernemu zvetseni lordozy (zakriveni) patere a to prave zpusobuje bolest. Take doporucuji lehke poctive drepy s cinkou max. do 50ks.

      0 0
      • Mike TB  

        Sorry za ty textove chyby. Priste si to po sobe alespon prectu :)

        0 0
      • raceman  

        tož doporuč nějaké jiné cviky kromě sklapovaček…

        0 0
        • Pavel_bike  

          pro malou účinnost už se sklapovačky nedělají, teď se dělají tzv. zkracovačky, vleže na zádech zvedneš a ohneš nohy do pravého úhlu(můžeš skřížit), ruce v týl a kmitáš (přitahuješ) v malém rozsahu tělo směrem ke kolenů.

          0 0
        • Mike TB  

          Bricho prime:

          • klasicke zkracovacky v leze na zadech, pokrcene nohy, ruce za hlavou a lokty ke kolenum
          • horni kladka v posilovne (drzte si ji za krkem), v kleku zkracovacky dolu ke kolenum (dobry cvik, schce to ale trochu cviku)

          Bricho sikme:

          • klasicke zkracovacky v leze na zadech, pokrcene nohy, ruce za hlavou a lokty k opacnemu koleni
          • spodni kladka v posilovne, natazena ruka a uklony od stroje.

          Vzprimovace:

          • lavice pro vzprimovace, ruce na prsou ci za hlavou. Pomaly pohyb ne svihem do polohy vodorovne s podlozkou. Dobry cvik na hluboke svaly kolem patere.
          • mrtvý tah s cinkou, dulezita technika, zaroven dobry cvik i pro zadni stehna

          Obecne pro korzet v oblasti panve:

          • drep s cinkou (stehna vodorovne s polozkou v dolni poloze, mirne podlozene paty, nohy na sirku ramen, spicky mirne od sebe, pohled nahoru), vaha cinky lehka tak, aby jste cvivili opravdu presny pohyb. Zde se v posilovne poradte. Posilujete stehna, velky, stredni a maly hyzdovy a spodek zad. Ja pouzivam posilovaci pas pro zpevneni.

          Protahujte:

          • vzprimovace a hlavne bedrokycelni (od stehenni kosti k pateri). V leze na zemi na brise zpevnete hyzde a provadejte s vydechem zaklon do protazenych rukou
          • kolem patere. Kleknete si na vsechny ctyri a provadejte pohyb so stran tak, ze se divejte na leve/prave stehno.
          • bedrokycelni, vzprimovace, klasicky prekazkovy sed a nehmitat. Pouze tahem. Idealni ihned rano v posteli, co se probudite.

          Cviku je mnohem vic a tezko se popisuji. Obrazky by byly lepsi. Snad alespon neco pochopite. Pokud cvicite na strojich ci s cinkou, tak se v posilovne poradte. Ke zraneni staci jeden maly spatny pohyb.

          0 0
          • Riekt  

            Mam presne stejnej problem se zady. Tedka sem jel maraton ( Giro Pičín ). Mel sem ho rozjetej celkem solidne, ale po prvnim okruhu, po 26 km me zacali strasne bolet zada, bolest byla takova, ze sem se ani nemohl soustredit poradne na makani, v druhym kole me predjelo asi 15 lidi, co sem predjel v tom prvnim, fakt zmar… Byl sem rad, ze sem vubec dojel do cile, a zada me mirne bolej i ted 34 hodin po zavodu… To sami na berounskym maratonu :-(

            Ale vzdycky to tak nebylo, mel sem kolo dominator, sice bylo tezky, stary, za 7 tisic z makra :-) ale zada me z nej nebolely… Ted sem si koupil novy kolo, Ravo racing team, a prave tady vznikly ty potize.

            Nevim co mam delat, fulla si kupovat nehodlam, ale napadla me karbonova sedlovka, ta by mela pohltit naky narazy… Sedlo mam fizik gobi.

            Kontroverzne me zada boli vic na maratonu 52 km, kde jedu celou dobu, a na orientaku 120 km vubec, asi je to tim ze obcas seberu nakou tu kontrolu, a obcas sesednu :-)

            Asi zacnu cvičit vic na bricho ale fakt nevim, sem zoufalej takhle to dal nejde…

            0 0
            • Mike TB  

              Tak kolem to urcite nebude, myslim, ze ani sedlovkou. Sedlo je take ok. Je to spis v posedu (delka predstavce, posun sedla apod.). Mel jsi si to stare kolo promerit a to same nastavit na novem. Jinak jak pises cviceni hodne zlepsi. Me to preslo az ted po koupi fulla :))

              0 0
          • camron  

            Tak fyzioterapeutm, u kterého jsem nebyl dojmu, že tomu fakt asi hoví, mi povídal, že přímé břišní svaly, kromě estetického efektu, žádný jiný valný význam nemají. Navíc lidi to ve valné většině cvičí špatně, takže si spíš ubližují. Je prý zejména důležité procvičovat šikmé břišní svaly…

            0 0
    • Rychlej turista  

      Nejdřív by ses měl kouknul, jestli máš pod sebou kolo dobře poskládané, od správné délky až po sklon sedla. Na silničkách jsem měl problémy se zády, když jsem jezdil na velkých rámech. Vyřešil jsem to co nejmenším rámem, na který se ještě poskládám tak, aniž bych řídil koleny a navíc je to celokarbon. Na bajku jsem se vloni po 24 hodinovce nemohl ani trošku předklonit a ke konci závodu jsem trpěl jak pes. To jsem letos vyřešil fungl novým kolem se spoustou karbonu – vidle, řídítka a hlavně úzká sedlovka s redukcí vytažená na maximum. Se zády jsem letos problémy vůbec neměl a to jsem jel s pevnou vidlí (ekvivalent zdvihu 80 mm), 17,5" rámem (měřím 182 cm), rovnými řídítky s rohy a otočeným představcem bez podložek, takže kdybych chtěl mít úchop ještě nižší, musel bych dát vlaštovky, ale otočené obráceně :-D Ta sedlovka, pokud je dostatečně vytažená, opravdu funguje a pochytá ty nepřetržité drobné otřesy, které především tu pátěř ničí. Na tom obrázku vlevo je moje kolo a vpravo kolo Zdendy Kříže, který měl vidli se zdvihem 100 mm a taky jel bez problémů :-)

      0 0
    • Jarkeld  

      Mam taky problem s bolesti zad v oblasti vzprimovacu pri jizde na biku. Mam to jeste vylepsene o skoliozu patere, takze me boli hlavne prava strana. Objevilo se to, kdyz jsem poridil authora moduse 04. Prijde mi, ze ma dost agresivni geometrii. Kdyz jsme zabrousil na tohle forum, tak jsem si o tom precetl par prispevku a rad. Zacal jsem se vice venovat posilovani brisnich svalu a protahovani zad. Zlepsilo se to, ale nezmizelo. Kdyz na biku vyjedu, tak zhruba po 10 km zacnu citit jak bolest nabiha. Strasne moc mi pomaha na chvili zastavit a proste stat rovne. Staci 30 vterin nekde na prechodu a je to zas v pohode. Kdyz si dam delsi pauzu treba nekde na zahradce, tak bolest zmizi uplne a ten den se uz neobjevi ani kdybych jel jakoliv dlouho. Dulezite je jak moc to rozpalim hned na zacatku. Kdyz to hned ze startu zacnu hrotit, tak to je jiste, ze me za chvili budou brat zada, ale kdyz nabiram tempo pomaleji a postupne tak to jde pekne preklenout. Urcite by pomohl vic vzprimeny posed, ale to mi zase vadi pri vyjezdech do prudkych kopcu apod.

      0 0
    • Riekt  

      Jako ty zada me bolej hlavne na maratonech, jindy treba pri treninku prave vubec. Asi je to tim terenem a hlavne jak mam porad pri zavoda zatnuty telo… Chtel sem se zeptat jestli otoceni predstavce (dolu) ma naky zasadni vliv na jizdu.

      0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.