• poiko

    Já vim, že už to tady určitě bylo, ale stejně: Ke konci projížďky mě začne bolet v zádech. Ale je to jen na jednom mistě. Zhruba jak končí lopatka blíž k páteři. Pálí mě tam jen taková linka. Snad jako kdyby to byl spoj nějakych dvou svalů? Neni tu někdo medicinsky vzdělanej? Zajímalo by mě jednak, čím to může být, a jestli by na to pomohly vlaš?ovky, protože si je stejně chci koupit. Dík

    0 0
    • gummo  

      hele sice me neboli u lopatky a nevim jakou to ma u tebe pricinu, ale me zacnou pravidelne bolet zada tak na 30–40 km a to uplne dole hned nad panvi a pod ledvinama. (nemam zadny lekarsky vzdelani ale mel by to bejt kriz) taky nevim cim to je a docela rad bych na to prisel! skousel sem dat vejs sedlo niz sedlo vejs predstavec niz predstavec a uz fakt nevim cim mam hnout! ram mam 19,5 a merim 178cm.

      0 0
      • pos3k  

        posilovat brisko :-) (vzprimovace trupu obecne)

        0 0
        • zdenek  

          Mně pomáhá se občas za jízdy protáhnout.

          0 0
          • ddd - andy  

            Me obcas pomaha kdyz vstanu od pocitace.. ;-)

            0 0
            • mastihuba  

              si kup lepší židli a nebudeš muset vstávat :)))

              0 0
              • cabbage  

                prodej zidli a nebudes muset sedet:)

                0 0
                • Komi  

                  Židli sem si koupil dobrou .. výborný křesílko (sem si říkal, že bych ho třeba namontoval místo sedla a nebo k němu jen přidělal šlapátka (kolečka už má)) … akorát sem ho rozsed :-)))) taky mu ruplo v zádech

                  0 0
        • senožrout  

          Ano ,ano posilovat břišní a také zádové svaly. Ty ti drží páteř tak jak má být. Když ji nedrží tak se to někam hne, pootočí se ploténka, skřípne nervík a áááúúú áááúúú…

          0 0
      • Cejlon  

        Jo,jo,mám tu samou diagnozu.Když to jde,tak se za jízdy protahuju,kroutím trupem,no prostě vším,čím se dá.Ale za pár kilometrů to přijde znovu.Tak se protahuju a kroutím znovu.

        0 0
        • mn  

          takhle jsem se kroutil letos na králi taky od třicátýho km až do cíle. moc to nepomáhalo.

          0 0
      • davevi  

        zkus taky dát kratší (delší) představec.

        0 0
        • Cejlon  

          Pomůže to alespoň trochu.Ještě se mi stáva,že mi ta bederní část jakokdyby znecitlivý.Potom to začíná bolet.Každý má to svý…

          0 0
      • Eila  

        mam to taky, trochu to prestalo zimnim posilovanim, brisni svaly, zada, protahovani a vsechno opravdu poctive a aspon 3× tydne. ale stejne se to nekdy objevi zase, to uz pak ani nemuzu slezt k kola

        0 0
      • pos3k  

        jeste dodam
        mel jsem to same, ja pravidelnym cvicenim bricha a dolnich zad se to vytratilo, pred propadnutim kolu jsem chodil pravidelne do fitness, tak nebyl problem najit spravne cviky
        Poradil bych ti obetovat aspon chvilku cviceni kazdy den, minimalne 3× tydne cca 20 minut, staci malinko :-)

        osobne moc sedlehy nemusim, nejradeji delam predklony trupu ve stoje se zatezi v ruce, staci 10–15 kg a po 20–30 opakovanim je to labuzo, vzdycky je neco pri ruce

        po koupi kejmla jsem musel zacvicit tak tyden, skoro 3 kila na zadech byla znat hodne

        takze cvicit cvicit, pro jidtotu muzes jit na neurologii (rtg), kde se dozvis ze mas krivou pater jako kazdej a dostanes obrazky s cvikama :-)

        zdar bajk

        0 0
        • Eila  

          ktere nepomahaji:-)

          0 0
          • venca1  

            blbost, pomáhají-ok, netvrdím že na všechno- ale jak už bylo řečeno, cvičit aspoň 3 krát týdně+posilovat, plavat…

            0 0
        • Martinkaa  

          Sedlehy ne e a ty predklony s cinkou se mi taky moc nezdaji. Nejlepsi jsou pomale pohyby v malem rozsahu, ale s vice opakovanima. Takze misto sedlehu staci hmitat v te same poloze par centimetru nad zemi ;-)

          0 0
      • MartinXC  

        To je projev krátkého a vzpřímeného posedu. Chce to víc položený posed (delší představec otočený dolů nebo rohy na rodla). Při vzpřímeném sezení dostávají na nerovnostech zabrat plotýnky a ty meziobratlové polštářky u páteře dole (sedá na ně váha trupu. U položeného posedu se váha trupu líp rozloží.

        0 0
        • Misiak  

          Tiez mam problem s chrbtom (krize) a podla mna je to skor az prilis dlhym posedom. 19 palcovy author, hokejka, 12 cm predstavec, mam 179cm… Bude sa skracovat.

          0 0
          • MartinXC  

            Příliš dlouhý posed poznáš na bolesti mezi lopatkami a výš, a v ramenou.

            0 0
            • Misiak  

              Vsimol som si, ze ked uplne vystrem ruky (samozrejme ked drzim rajdy) a snazim sa vyrovnat chrbat (jazdim s chrbtom prehnutym do obluka, ruky mam ohnute v laktoch a nie vystrete), ovela lepsie sa mi zacne slapat a ta bolest ustupi. Problem je v tom, ze nedokazem udrzat vystrety chrbat dlhsie ako minutu (patrne to bude mat nieco s nevyvinutymi svalmi v danej oblasti) a zase sa zhrbim. Podla mna keby som mal kratsi posed, tak by nebol problem (resp bol by mensi) sa udrzat v tej vystretej polohe. Sedlo mam asi 5–10 cm nad rajdami. A rozmyslam este o lastovickach (myslim terez rajdy ;). Logicky mi to vychadza jedine na prilis dlhy posed…

              0 0
              • Tomus  

                Chce to posilovat zadove svaly, ja jsem to zanedbaval a ted s tim mam dost velke problemy.

                0 0
            • HoK  

              2MartinXC Mám bolesti v místech, které uvádíš a ještě mám pocit, že mám vpředu příliš váhy (myšleno v rukách na řidítkách). Ty ruce navíc brní tak, že musím občas zastavit a procvičit je. Mám 187 cm, Meridu 22´ s původním představcem 120 mm a rovnými řidítky. Vychází mi z toho tedy zkrácení představce (na 100?) a uvažuji o vlaštovkách.Co ty na to?

              0 0
              • MartinXC  

                Mám to vyzkoušené – 1–2cm podložka pod představec (nebo vlaštovky nebo vyšší vidle) a zároveň o 2 cm kratší představec bys měl silně poznat. Ještě se to dá posílit posunem sedla o 1cm vzad a špičku maličko nahoru (budeš víc sedět a míň se opírat o ruce). Ale pokud máš HT, hlídej si bolestivost v dolní části zad – od přetížení spodních obratlů (většina lidí s tím problém při vzpříměném posedu nemá). Já byl včera na delším švihu na biku po 3 týdnech (to jsem se jen flákal na silničce = jiný posed) a docela to cítím mezi lopatkama – budu si muset na svůj dlouhý posed zase zvyknout (posilování, veslo).

                0 0
                •  

                  a to jako posilujes zada ?? muzes poradit nakej cvik, dik

                  0 0
                  • MartinXC  

                    Posiluju na veslu (Concept II), obden tak 6–10km.

                    0 0
                  • venca1  

                    leni si na břicho, upevni nohy kolem kotníků, aby se nemohly zvednout a pak zvedej trup nahoru, jsou to takové „opačné sedy lehy“, posiluješ tak svaly kolem páteře

                    0 0
        • BB  

          rekl bych, ze o plotenkach to nebude, to uz je vetsinou velmi vazne. Spise bych typoval svaly, takze jak bylo receno, protahovat a posilovat. Me se bolest v krizi uplne vytratila s prechodem na fulla, ale nemyslim, ze by to bylo pruzenim zadni stavby, ale zmenou posedu. Na fullu mam vysoko riditka (vlajdy), asi tak 2 cm pod urovni sedla a dlouhy posed. Na HT byly riditka tak 10 cm pod sedlem a taky dlouhy posed.

          0 0
          • MartinXC  

            Řekl bych, že odpružení posbírá ty nejostřejší rázy a záda dostanou míň zabrat. K posedu:

            • když bychom to přehnali a posed nastavili na vzpřímený (jak špunti na trojkolce), tak každá rána pod zadním kolem jde přes pláš?-stavbu-sedlovku-sedlo na sedací kosti a přímo na páteř.

            Obdobou je chůze po tvrdém podkladu – otřesy přes nohy na páteř. Z toho bolí záda nejvíc.

            0 0
      • chlastik  

        www.kpo.cz/…ziologie.htm – Lékař radí: 2. Posez na kole 6 odstavec.

        0 0
    • kankrlicek  

      Vždycky jsem si myslel, že to je malým najetým objemem před sezónou. Před Šelou jsem měl asi 4.000 km a 3 dny nato jsem onemocněl s ledvinami a měsíc jsem neseděl na kole. A tuhle sobotu jsem jel Maštale. Oba závody stejná kilometráž, stejné převýšení, velmi podobný terén. Šela naprostá pohoda, o zádech jsem vůbec nevěděl a dokonce jsem i ,,závodil" :) Na Maštalích jsem se pokoušel o ,,závodění" asi tak 20 km, pak jsem se snažil aspoň o rychlejší jízdu, před koncem 1. kola jsem přemýšlel o tom, že to zabalím :) a 2. kolo jsem objel turisticky, s občasnými křečemi a neustálou bolestí zad. Takže si myslím, že opravdu je lepší mít najeto a nevynechávat.

      0 0
      • kankrlicek  

        Teď jsem si přečetl úvod :) – pomohl by (aspoň radou) nějaký fyzioterapeut nebo akupunkturista.

        0 0
    • Daf  

      Me zada bolely kdyz jsem jezdil na kratkym kole, a nebo s Camelbackem. Nyni mam dlouhej ram a pouzivam flasky a je to o dost lepsi.

      0 0
    • tjuren  

      To jsou přesně ty otázky, který ortopedi nemají rádi. Poraďte nějaký rychlý, levný řešení a hlavně abych u toho mohl jezdit pořád na kole. Páteř je sviňa a je potřeba se o ni starat. Pokud s ní něco máš( to zjistíš jenom u odborníka) tak se uvidí dál. Jinak obecně posilování břicha pomůže na takový ty typický bolesti v kříži a celkové zpevnění svalového korzetu uleví páteři. Ale doporučuju vyšetřit! Nejsem ortoped.

      0 0
    • vt  

      Pokud neni problem ve spatne serizenym posedu na kole, tak mas ochable zadove svalstvo – jako dneska ± cela populace ;-) Takze shyby, mrtvy tah, hyperextenze atd … zeptej se v posilce nebo zakup nejakou knihu. Neni to zadna veda, jen jen potreba trochu maknout.

      0 0
      • BiSon  

        Zrovna mrtvy tah bych pro zacatecnika nedoporucoval, to si spis jeste ublizi. Lepsi zajit do posilky a trosku se poptat, idealne nekoho kdo ma trenerskej kurs ci jak se tomu rika.

        0 0
        • vt  

          Jo, vicemene mas pravdu. Na netu se ale da dost veci vycist a pochopitelne to chce zacinat s lehkou vahou.

          0 0
    • Mike22  

      Zdar, ja myslím že bolesti vůbec nemusí být způsobené slabým břichem ani zády. Já jsem letos pořídil kolo s jiným, zdálobyse pohodlnějším posedem (full) a po těch 50 km mně taky zádá bolí (kříž). Předtím jsem mněl HT, nataženější posed a záda nebolela. Asi v tom něco bude.

      0 0
      • Cejlon  

        Taky mě na kole pomáhá,když šlapu víc ve stoje(když už cítím,že mě začíná bolet kříž).Částečně to pomáhá-nebo spíš oddaluje.

        0 0
      • hydrant  

        jojo, HT je HT :-)

        0 0
      • kovar  

        no jo, pokud svůj posez zmršíš módním malým kolem pro skrčence, tak pro delší trasy moc nepomůže ani to, že je odpružené.

        0 0
    • tomsoyer  

      Ahoj tak já sem vystudovaný fyzioterapeut. To co popisuješ je strašně těžko určit čím ta bolest je způsobená aniž bych si na tebe šáhl a viděl tě. Může to být způsobeno spoustou příčin: špatný posed, deformita páteře, přetížené svaly, nějaký meziobratlový blok, skrácený sval, atd.. V těle všechny svaly spolu tak nějak souvisí ovlivňují se, vytváří řetězce a určitý problém např „bolest“ může být způsobena nějakým drážděním úplně jinde než „kde to bolí“(teď mě napadá že před nějakým časem měl Tomáš Dvořák problémy s břišním svalstvem bolesti atd.. a doc.Kolář – fyzioterapeut olympioniků a obrovská veličina v rehabilitaci jí odstranil díky odstranění bloku palce u nohy – napsáno hodně zjednodušeně)tím sem chtěl demonstrovat složitost těchto problémů obecně. Jinak naprostý souhlas s posilováním břišních a zádových svalů pro cyklistiku velice důležité a často opomíjené!!! a hlavně nezapomenout na důkladné protahování – strečink celého těla ne jen dolních končetin před jízdou a po jízdě!! Jinak mě také bolívají záda ale kolo mi to spíše uvolnůje. ještě co dosti pomáhá jasou speciální serie rotačních cviků páteře s využitím vdechu a výdechu takzvané spinální cvičení, dále cviky pro uvolnění páteře, a vneposlední řadě posturální cviky z využitím nepevné podložky např při sezení i u počítače a cviky na gymballech(velké gumové míče) využíva se u toho že tělo zapojuje svalstvo kolem páteře tím jak udržuje rovnováhu a tím se tyto svaly posilují -jinak to moc nejde a často tyto svaly pusobí komplikace. Koukám, že sem se docela rozepsal snad sem ti vtom neudělal ještě vetší zmatek. Jinak určitě ti doporučuji vyzkoušet to spinální cvičení spočíva vtom že ležíš na zádech ruce máš rozpažené a také leží na podložce začí na se tak že obě dolní končetiny leží snožmo, nyní rotuješ do strany trupem spolu s nádechem až do té doby než se ti bude mít tendenci lopatka odlepít od země – to se nesmí stát!! vten moment se z výdechem vracíž zpět do vodorovné polohy a to samé na druhou stranu. poté se postupně mení polohy DK a tím se procvičí všechny části páteře. Velice důležite je tyto cviky provádět pomalu a plynule a správně u toho dýchat. Doporučuji si někde sehnat popis i s obrázky takhle se to špatně popisuje a napsal jsem to jen spíše pro představu. Zkus zapátrat na internetu třeba to tam někde bude, popř se zeptej svého lékaře, ortopeda existují takové brožurky stěmito cviky.Ptej se na spinální cvičení. A na cviky pro uvolnění pátěře – jsou prováděny na všech čtyřech a dělá se tkzv. kočičí hřbet + prohnutí, podívání se na paty atd… zase jen pro představu. Doufám že jsem ti alespoň trochu pomohl.

      0 0
      • poiko  

        Wow, asi nejdelsi prispevek, co jsem zatim videl. Tenhle tyden se akorat chystam k ortopedovi s loktem, tak se zeptam. Dekuju moc

        0 0
      • Peslezedirou  

        Před časem mě začala bolet pravá tvář, lícní sval jsem měl jako by v křeči a ktomu mě bolela krční páteř. Fakt nic příjemného, doktoři mě proháněli snad celou klinikou a pořád to samé blokuje se vám krční páteř musíte cvičit! Dvakrát denně jsem prováděl ty jejich prostocviky a pořád nic. Už jsem to nemohl vydržet a našel jednoho slepého fyzioteraputa a ten zjistil, že je vše způsobeno blokací plotének v dolní části zad na levé straně, pak mi celou páteř uvolnil různejma chvatama. Vysvětlil mi jak píšeš výše provázanost svalů a daší věci, díky němu jsem teď ok.

        0 0
      • MartinXC  

        Pravda, spinální cvičení – lék na bolesti zad. Jak rychle člověk přestane cvičit, když záda nebolí … o to rychleji se po čase záda ozvou znovu.

        0 0
      • Paja  

        Nemate nekdo odkaz na stranku, kde by byl popis prip. obrazky techto cviku nebo nemuzete to nekdo naskenovat? Pred lety me pri bolestech v bederni oblasti na rehabilitaci takove cviky naucili, ale rad bych si rozsiril obzor o dalsi cviky, bo to docela pomaha.

        0 0
      • 0702  

        The Story of My friend: záda bolela tak, že si už na kolo nesedl, resp. nemohl z něho slézt. I přemluvili jej ve věhlasné nemocnici na operaci, ale chyba se vloudila. po 4 měsících dalšího utrpení – cvičení, plavání, nasírání si dotyčný nechal udělat znovu vyšetření magnet.rezonancí, obrázky před a po operaci zanesl nezávislému nervouschirurgovi, kterému neřekl, o co jde a bylo to tak, že soudruh doktor se jen lehce jebl a „odstrani“ jinou ploténku než tu, která byla opravdu vyhřezlá. Takže znovu na operaci. Lehce se to píše, ale protože s ním jezdím pořád – ve skutečnosti je to ******* a stojí to pak všechno za hovno. Z toho plyne poučení: pokud ještě slezeš z kola, můžeš zatlačit na WC, popř. si kýchnout nebo se zasmát jsi v pořádku. Pokud Ti některá z těchto banalit bude dělat problémy – seš … Já cvičím každý den cca hoďku u kazety a jakmile se cítím, že už je to OK, mám pocit, že už mě záda bolet nebudou, než se vše vrátí znovu. Já na to ale nárok mám (fraktura 3,4 krční obr, roztržené vazivo v SI zkloubení). Teď v sobotu jedu poprvé na kole po 2 měsících, upraveném v nejmenovaném servisu na vzpřímenější posed – čímž oponuji teorii Martina XC a těším se jako blázen.

        0 0
    • poiko  

      Dneska jsem se ptal v prodejne na vlastovky kvuli tem zadum a prodavac mi dost nezistne poradil, ze mozna bude stacit o malinko snizit sedlo (i pul centimetru pry udela hodne). Dekuju mu

      0 0
    • Lada1  

      Priciny bolesti v zadech muzou byti ruzneho puvodu … http://knife.cz/…/7981072.jpg

      0 0
      • saly  

        tak to je hnus, velebnosti

        0 0
      • Cejlon  

        Spíš se mi zdá,že tento chlapík už nikdy mít bolesti zad nebude:-(Fakt nepěkné.

        0 0
        • Lada1  

          Kdepak, někdo má štěstí – nůž projel čistě jen svaly – na ledvinu je to nízko, na míchu šikmo – nůž se vyhnul páteři a neprojel ani do břicha, poraněn byl jen sval (psoas-ten, kterému se v řeznictví říká „panenka“), za 24 hod vesele běhal. Ale na tyhle štastné náhody bych nespoléhal

          0 0
      • tjuren  

        Důkladně provedená akupunktura!!

        0 0
      • Otaku  

        masox!

        0 0
    • croscountry  

      Skús ľahšie prevody a zvýši? frekvenciu. Ako Lance. Pomáha to. A samozrejme tie cviky k tomu.

      0 0
    • Standa  

      Chci se tímto podělit o svoji zkušenost.Asi tak před dvaceti lety se mi při těžkých dřepech zhroutily záda.Pár dní jsem poležel,ale od té doby to není ono.Před dvěma měsíci se mi to stalo podruhé.Po odjetých dřepech si dávám ještě jednu lehkou sérii,co nejvíc opakování abych se vydusil.Asi po desátém dřepu mi dole projela zádami bolest.Z tělocvičny jsem se odplazil.Po týdnu jsem to trošku rozchodil,ale na kole jsem byl v pr… Záda celkem držely,ale po 5km.mi hrozně brněli obě ruce.Musel jsem zastavit a točit rukama,abych do nich dostal krev. A teď proč to sem píšu.Už několikrát jsem koukal na sport pragu na polohovací lehátko „Firma Dolejší“.Tak jsem ho koupil.Po pár dnech vyvěšování hlavou dolů,jsem si záda zcela srovnal.Ruce mě už vůbec nebrní,ráno,když vstávám z postele se konečně bez problémů ohnu,abych si vzal ponožky.Prostě mi to opravdu pomohlo.To? vše.

      0 0
      • pos3k  

        nejak ti tu chybi nejake navstevy lekare atd. ne? :-)

        0 0
        • Standa  

          K lékaři nechodím.Nejsem nemocný.Záda jsem si pokazil vlastní vinou,to samé kolena.Kamarád byl minulý týden u velice známého (nebudu radši jmenovat) ortopeda a ten mu řekl cituji: Dokud si nebudeš bolestí uchcávat do kalhot,tak bych to neoperoval. Kamarád propadl na chalupě podlahou a udělal si něco s obratlem.Chtěl jsem jenom napsat,že mi to vyvěšení opravdu pomohlo.

          0 0
          • pos3k  

            ja si rikal ze patris mezi lidi co k doktorovi moc nelezou (viz hluboke drepy atd. mi to evokuje spoustu znamych), ja ma problemy s pateri a od doktoru vim aspon kde a co to je :-) vyvesovadlo jsem tusim videl (minuly SP), mi to pripadalo jako stredoveke mucidlo

            0 0
            • Thapsus  

              Já letos zjistil,že se zády není radno bojovat.Od začátku roku jsem najel 4000 kiláků,abych mě natrénováno na dovolenou na kole v červenci.Týden před začátkem dovolené mi začalo bolet za krkem a mezi lopatkama,hlavu jsem měl mírně na stranu,ale bolest nebyla moc silná.Do začátku dovolené to trochu přešlo,tak jsem se rozhodl,že to rozjezdím. Během týdne jsem nejen přestal jezdit,ale i chodit a nakonec skončil ve dvouměsíční neschopnosti.Teprve teď si sednu občas na kolo a jsem rád za 15 kiláků v sedle.Matně vzpomínám,že i před nemocí jsem cosi četl o kompenzačních cvičeních při jednostrané zátěži na kole,ale moc jsem to nebral vážně.To jen pro varování…

              0 0
    • jihra  

      Taky jsem měl potíže se zády, ale co jsem si koupil odpruženou paralerogramovou sedlovku Suntour, tak mám klid. Abyste mne ale nepodezřívali, že dělám Suntouru reklamu – musím bohužel konstatovat, že sedlovka sice funguje perfektně, ale po cca 1200 km je na rozsypání. Má v čepech paralerogramu vakl jako prase, plastový váleček, který funguje jako doraz při sedle v horní poloze, je na sračku, čekám, kdy se to celé rozpadne. Je to ten typ s rameny ocelovými paralerogramu. Teď jsem si koupil tu sedlovku celoduralovou (včetně paralerogramu), tak jsem zvědav, jak dlouho vydrží.

      0 0
    • Brouk_Pytlik  

      Nejsem terapeut, mluvim z vlastní zkušenosti. Bolest v zádech rozděluju na 2 druhy, a to:

      1. tu co mě bolí když nastydnu na záda.
      2. křeč ve svalu (ztuhlý, namožený).

      ad 1) pomůže dát pozor na mokrý trička na zádech apod., prostydnutí obecně. Když to přijde, chce to teplo a klid (pomůže náplast).

      ad 2) zkrácenej a přetíženej zádovej sval. pomůže když se zlepší poloha posedu na kole. Pomůže ale taky strečink spodního zádovýho svalu a občasná masáž. To samý platí pro krční páteř a trapézovej sval, kterej zasahuje až mezi lopatky a ze strnulý polohy (jízda na kole, autem, sedavý zaměstnání, PC) je přetíženej. Obě tyto bolesti jsou spíš pálivýho charakteru.

      0 0
      • Brouk_Pytlik  

        .. ještě doplnim, že posilování zad je více než doporučeno. Dobrej cvik je např. mrtvej tah s napnutýma nohama. Jakmile se vytvoři svaly, přestane se tak namáhat páteř. Bolest se ale nezmenší, pokud se to nezkloubí se strečinkem a masážema.Posi­lovánim se svaly zkracujou a sou tim se mnohem dříve unaví, to jest začnou bolet.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.