• lupa

    Zdárec, mám problém s bolestí zad v oblasti ledvin cca. po 15 odjetých km. jako by mě tam někdo zandal nůž. Nikdy jsem s tím problém neměl, až teď co jsem si postavil nové MTB a přijde mě že mám posed a vlastně celé těžiště daleko za zadním kolem, tak jestli třeba není problém v tom, nevím máte s tím nějakou zkušenost? Předem děkuji.

    0 0
    • deekay  

      Jestli myslis mrazka, tak hod naky foto zboku. Podle fotek v profilu to vypada, ze mas silene nahoru spicku sedla. Pokud mas teziste hodne vzadu tak riditka dolu a dopredu atd.

      0 0
    • zdenek  

      Předo-zadní polohu orientačně změříš provázem se zátěží na konci:

      Sedni na kolo, kliky vodorovně, od špičky kolena přední nohy spusť provázek. Měl by přibližně procházet osou pedálu.

      0 0
    • malamala  

      Pokusím se oživit toto vlákno. Už nějakou dobu trpím bolestmi, dá se ale říci, že jsou to spíše křeče zad. Většinou se to objeví po cca 10 km a drží mne to celou dobu :-(. Takže z ježdění není radost, ale je to spíše peklo. Cca 80% mých tras jsou kopce. Bolest začíná za krkem a pak se ještě přesune nad lopatky. Nemohu se díky bolesti ani otočit. Je mi jasné, že bolest ke kolu patří, ale toto už je chvílemi na hraně. Výška 188 cm, kolo http://www.haibike.de/…,detail.html a představec 110 mm, velikost 53 cm. Tento problém mám i na svém „zimáku“ http://www.superior.cz/…70-disc.html , velikost 21,5".

      Ačkoli jsem si přečetl mnoho článků o bolestech zad, většinou je to jiné místo bolesti než mám já.

      Záda i břicho se snažím posilovat různými cviky. Teď jezdím cca 4 x týdně max. do 70 km, v sezóně jezdím cca 6 x týdně. Budu rád za každou radu, jsem i ochoten změnit kolo.

      Děkuji

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Nevím, jak moc rozdílně jsou na tom rozměry bika vs. silnice, ale 53 mi přijde na 188cm ukrutně malé. Mám 176cm a vozím 56cm se 110mm představcem, ale u mě to je silnice.

        Důvodů pro bolest za krkem může být hodně, buď se moc zakláníš (dej pryč kšilt z helmy pokud máš), možná by pomohla i lehčí helma, každý gram, který máš na hlavě navíc jde poznat. Ale zase po 10km se mi to zdá hodně málo.

        Další věc, co mě napadá je trochu posílit svaly. Záda jsou jedna věc, ale hodně cyklistů právě odbývá posilování mezilopatkových svalů. Na to jsou dobré tzv přímivé cviky (doporučuji vygooglit). Slabé mezilopatkové svaly právě způsobují bolest až pálení „pod“ krkem.

        Takhle z popisu bych asi osobně hledal problém v posedu, nemáš nějakou fotku, kde sedíš na kole za jízdy?

        0 0
        • malamala  

          Děkuji za názor. U obou kol má vždy tu největší velikost. Pocitově se domnívám, že se moc předkláním, ono do kopce se mi špatně jezdí narovnaný. Štít na helmě nemám, cviky si vygoglím. Po fotkách se podívám, ale asi žádnou z jízdy nemám.

          0 0
        • ZuzicK  

          Nemusí a může to být nerovnováha mezi zádovými/prsními svaly. V tomto případě je řešení protahování prsních a více posilovat zádové/mezilo­patkové svaly jak píše BjP. A dále ne nutné ztuhlé svaly masírovat!

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Jo, masáž, pořád jsem na to myslel, když jsem psal příspěvek, ale stejně jsem na to nakonec zapomněl.

            0 0
        • nox159  

          Nevím, jak moc rozdílně jsou na tom rozměry bika vs. silnice, ale 53 mi přijde na 188cm ukrutně malé. Mám 176cm a vozím 56cm se 110mm představcem, ale u mě to je silnice.

          jako je april ale pises tady jako kdybys na biku v zivote nesedel… a to jsem te bral jako cyklistu ktery tady neco vi… :D

          0 0
      • winter78  

        Bolí to aj pri jazde v teréne a aj pri jazde po asfalte ??? Vyskúšaj 10km v teréne a na druhý deň 10km po „rovnom“ asfalte.

        Totižto keď som ešte pred dávnymi rokmi jazdil na MTB terén, tiež ma bolieval chrbát (nie moc, ale bolel) . Na asfalte nebolel. Otrasy a kopance do zadku v teréne urobili asi dosť. Tiež jeden z mnohých dôvodov prečo som terén prestal jazdiť a aj vďaka tomu som úplne prepadol čaru cestnej cyklistiky.

        0 0
        • malamala  

          Není rozdíl jestli jedu po asfaltu, nebo terén :-( . Ujedu pár km a křeče zad začínají :-(

          0 0
      • prjan  

        Pokud to je ze zad, pak rychle funguje tohle http://onlinelekarna.com/wobenzym, ale problém to samozřejmě neřeší. Problémy ale většinou mají dvě příčiny – buď blbý posed na kole (blbě postavené kolo) nebo máš nějakou svalovou disbalanci a nějaká svalová skupina je moc slabá nebo silná. Mě třeba někdy bolí záda, protože mám slabší břicho a silné zádové svaly se s ním pak přetahujou. Cvičením se to zlepší, ale spíš bych to tipoval na to kolo. Zkus šoupnout sedlo o pár cm dopředu/dozadu nebo nahoru/dolů.

        0 0
    • ClAyD  

      Hej lidi, mám podobnej problém. Je mi 15 a měřím něco nad 190cm a po 15minutách jízdy v čemkoliv mně začínají bolet záda v kříži. Občas musím na 5 minut zastavit a protahovat se, protože to bolí fakt hodně. Co jsem přendal podložky nad představec, bolí to trochu míň a bolest se posunula trochu dolů. Když se snažím jet s rovnýma zádama, nebolí to, ale je to opravdu nepřirozená pozice a musím přitom hodně zatínat zádový svaly. Nevíte, čím to může být?

      0 0
      • JayDee  

        Tipnul bych si, zes rychle vyrost a v tom bude ten problem :) Posiluj bricho a spodni cast zad, uvidis, ze to bude lepsi ;) Myslim si, ze je to rustovyho charakteru a zmenou posedu velke ulevy nedocilis.

        0 0
    • bagr  

      Hod si do vyhledavace bedro kyčlo stehenni sval.Nejlepsi je to ukazany na cwiky.cz a pak strecink.Klasika u cyklistu.Pomaha na nej strecink tohohle svalu.Sou na nej takovy dva spec.strecinko­vy cviky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.