• mates555

    čau.ctěl jsem se zeptat na takovou věc.dneska jsem jel na kole po chodníku přehlídl jsem policajta tak mě zastavil.pokorně jsem zaplatil pokutu sesedl z kola a odešel 10 metrů k silnici.na tom by nebylo nic divnýho.ale za hodinu jsem šel po městě znovu a koukám že chytli kolegu.ten jim řek že jel rychlostí chodce a tak ho normálně ten samej polda pusti dál.a proto by mně zajímalo jak to je.něco takovího jsem slišel u bruslařů , ale platí to i pro cyklisty nebo se na chodník nemůže za žádných podmínek???

    0 0
    • rock  

      No, jen heslovitě:

      Zákon č. 361/2000 Sb.

      § 2 j)chodec je i osoba, která … pohybuje se na kolečkových bruslích …

      § 2 d)řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí … nemotorové vozidlo …

      § 53 (2)Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak.

      Z výše uvedeného mi vyplývá, že kolegovi je možné pogratulovat za dobrou vyřídilku, měl dostat pokutu taky, rychlost s tím nemá nic zásadního společného …

      0 0
    • RapMan  

      kolik jsi dostal?

      0 0
      • mates555  

        Tak díky za vysvětlení.Musím příště dávat větší pozor:-).Měl jsem dostat 500Kč protože jsem neměl OP a 100Kč za jízdu po chodníku ale dostal jsem jen tu stovku.

        0 0
        • blue  

          no vidis, za tu OP si ani pokutu dostat nemusel, protoze zadna zakonna povinnost mit ji neustale u sebe neni, alespon podle nedavnyho pravniho rozboru na idnes

          0 0
          • enjoy  

            ale vysvetluj to policajtovi.to jeste dostanes za nepredpisovou vybavu kola atd…

            0 0
          • jakub  

            ho ho ho jako OP u sebe mit nemusis ale je tvou povinnosti na vyzvu prokazat svou totoznost a tu prokazes budto OP nebo CP nebo nahradnim dokladem (pro upresneni RP a dalsi prukazy nejsou doklady totoznosti – to jsou uredni listiny… ) pokud se nemuzes prokazat tak mas smulu a muzes byt predveden a dokonce jit do bane na 24 hod ...... kapisto????

            0 0
            • jakub  

              jinak mam dovcu, tak prosim dale nediskutujme…

              0 0
            • blue  

              Shrnuto, zákonná úprava nikde neobsahuje způsob a jakými prostředky se máte prokázat. Z toho vyplývá, že se lze prokázat i jinými doklady či způsoby, než je OP. Ovšem v některých situacích mít konkrétní doklad musíte, a to řidičský průkaz při silniční kontrole. Občanský průkaz je veřejnou listinou, která kromě výše uvedených údajů obsahuje mnohé další a navíc i vaši fotografii, a jako taková má přednost. Dalšími použitelnými doklady mohou být cestovní pas, řidičský průkaz, zbrojní průkaz. Tyto jako veřejné listiny vydávají příslušné správní úřady. Za určitých okolností postačí i rozmanité služební průkazy či doklad o studiu. Možná je snad i vzájemná kombinace několika samo o sobě nedostačujících průkazů. Totožnost lze např. prokázat i prohlášením třetí osoby, která dosvědčí zmíněné údaje osobě další. Je však mít na paměti, že totožnost je třeba spolehlivě zjistit.

              http://zakony.idnes.cz/obcanurad.asp?…

              0 0
              • jakub  

                vycerpavajici… uuuf az jsem si spoustu veci zopakoval … presne tak.....

                0 0
    • Smazaný účet  

      Dotaz – kde to bylo?

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce