existuje nějaký sazebník pokut?

62 nepřečtených
  • Glum

    Příhoda: moje žena včera viděla policajta, který pokutoval kluka za jízdu na kole po chodníku. Kluk objížděl stojící kolonu v Karmelitské, po chodníku jel asi 20 m a jel prý velmi ohleduplně. Policajt za to chtěl pokutu 1000 Kč (ten kluk mu pokutu nakonec dal). Moje žena se ptala, jestli taky dá pokutu těm několika autům co na chodníku stojí, na to byl dost arogantní a číslo odmítal ukázat. Existuje nějaký sazebník pokut určující rozpětí pokuty za konkrétní přestupek? Litr za 20 m po chodníku mi přijde teda dost, stejnej litr platil řidič, který mě předloni z kola srazil, když z levýho pruhu najednou začal odbočovat doprava.

    0 0
    • Koala MC  

      Toho chlapce poměrně lituji..Ale podobných policajtů jsem viděl již dost.Měl prostě vzít za pedály..a ujet,policajt by neměl šanci. Vzpomínám si živě jak před cca 2 roky s velkou slávou v J.Hradci byl pro městskou policii zakoupen bike..a že prý nebudou jezdit po městě autem,ale na kole..Policajta na kole jsem viděl od té doby přesně..1×! Dnes již zase vesele jezdí auty..včetně jejich vyjížděk do ulic se zákazem vjezdu..a protisměru..a buzerují z auta cyklisty. V autě se snažím maximálně dodržovat předpisy..Ale pokud mne městský policajt bude stavět proto,že jedu krokem po chodníku,protože se jinudy jet nedá,pak nezastavím..a přejedu mu kecky i s tkaničkama.

      0 0
      • Honzas  

        ujet? bych mel strach ze po mne zacne strilet.

        0 0
        • R.1  

          To pak spis trefi nekolik prihlizejicich, nez tebe :)

          0 0
          • Honzas  

            no prave, a ja pak budu mit spatny svedomi;-)

            0 0
            • R.1  

              Prosimte, jsou to uplne cizi lide :) A mozna meli ve svem zivote i nektere charakterove vady :)

              0 0
              • Koala MC  

                Znám se s jedním majitelem střelnice.Chodí k němu na výcvik apovinné střelby i policajti..His­torky co nám vyprávěl..bych Vám přál slyšet:-). Myslí že pravděpodobnos­t,žeby mne trefil „běžný“ policajt (nemluvím o speciální jednotce) je téměř rovna nule..snad jedině z metrové vzdálenosti..

                0 0
                • fousmen  

                  no aby ses nedivil.. (-: jestli jsi z Hradce tak si urcite pamatujes, ze to neni zas tak davno co u Itala postrelila kluka zbran policajta, kterymu vypadla bambitka z opasku.. (-: nebo nedavna honicka po meste mestske policie za podezrelym autem, do kteryho byl vyprazdnen nejmin celej zasobnik.. ((-:

                  0 0
                  • Koala MC  

                    Na tu první historku si pamatuju..Ale pokud jde o tu druhou..jak policajt střílel na auto ožralého idiota,tak to jsem spíš na straně toho poldy,a pokud vím na jeho straně jsou skoro všichni lidé co znám..krom soudců.

                    0 0
                    • fousmen  

                      adekvatni reakce na nezastavitelnyho vola to urcite byla, nevim jak moc byl ale adekvatni pocet vystrelenych naboju.. jestli jich pulka trefila to auto tak to je moc.. to zas pak souvisi s tim jak jsi psal o ty strelnici no.. (-:

                      0 0
    • Daf  

      To je fakt docela sila :(

      0 0
      • BiSon  

        To je. Navic mam takovej pocit, ze policajt ti musi na pozadani dat svoje sluzebni cislo, stejne jako ty mu musis prokazat totoznost, kdyz bude chtit. Neco je spatne :-(

        0 0
        • Lance  

          sluzebni cislo ti dat musi,mas pravdu,ale vis jak to tu chodi: vis kolik veci se musi a na co mas pravo,ale realita je bohuzel zcela jina:(((

          0 0
        • Smazaný účet  

          No to boužel nemusí… On ho nosí viditelně na oděvu, ale nic mu nenařizuje ti ho na požádání ukázat nebo nadiktovat… Stejně tak jako policajt nemá právo chtít po tobě prokázání totožnosti úplně vždycky kdy se mu zachce viz. zákon o policii čr a zákon o obecní policii…

          0 0
          • Lance  

            musi ti ho dat jasne,ze ho ma na odznaku,ale ty mas pravo ho vedet od toho ho maj,a to,ze nema pravo chtit prokazani totoznosti je blbost, to si obhaji vzdycky

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nemusí ti ho sám dát pokud ho má viditelně na oděvu a totožnost si neobhájí vždycky…, ale v 90% případů třeba ano…

              0 0
              • admxx  

                prokazani totoznosti obhaji ve 100% pripadu… Staci ze se mu zdas podezdrely a muze te legitimovat. je to ta nejposlednejsi vec se kterou by meli problemy.

                0 0
          • BiSon  

            Mozna mas pravdu, zas tak presne ten zakone neznam. Zil jsem v domeni, ze se musi na pozadani prokazat.

            0 0
            • Smazaný účet  

              No ono to neni ani tak v tom zákoně ale v nějaký vyhlášče o prokazování příslušnosti k policii ČR… a tu už moc neznám, ale tohle tak nějak i vim…

              0 0
    • Lance  

      Holt jeden z mnoha zakomplexovanych cajtu,nic nenadelas,litr bych nedal.Sazebnik pokut neexistuje,zalezi pouze na vuli dotycneho

      0 0
    • Smazaný účet  

      No a? se ti to líbí nebo ne, ten policajt to dělal naprosto správně a nevidim důvod proč by se do toho měla míchat tvoje žena… Sazebník pokut není a je jenom na policajtovi v jaké výši ti udělí pokutu, tedy je stanovena pouze horní hranice, která činí u běžných přestupků 1000,–Kč… V německu to mají vyřešeno lépe, tam mají přesný sazebník a nemohou z něj slevit ani na něm přidat. Až ti policajti dají pokutu neoprávněně tak si stěžuj, ale pokud tak učinil dle zákona, nevidim důvod, proč by se do toho ještě měla míchat tvoje žena a chtít ještě číslo po policajtovi, za to že dělá svou práci… Můžeš tu jenom nadávat na to že, proč u nás nemáme sazebník a nebo nesouhlasit s přestupkem a policajt to potom postoupí ke správnímu řízení na úřad, kde o tom rozhodnou civilisté a né ti „blbí“ policajti… na to má každej právo, tak ho využívejte pokud vám něco neštymuje :o)

      0 0
      • Pá-dlista1  

        S pevnym sazebnikem je to hned lepsi. Muzes si presne spocitat kudy muzes jet. Vemu to po cyklostezce nebo mam v penezence jeste na zkratku pres pesi zonu? :)

        0 0
      • Lance  

        jasne,ale litr za nic?Reknu Ti,ze nekdy domluva pomuze vic nez pokuta, autor pise,ze „jel ohleduplne,takze nevidim duvod davat pokutu v takove vysi,zvlast kdyz nebezpecnost cinu zrejme nebyla vysoka“ ani nevis kolik tomu klukovi bylo,pokud to byl nejaky mladoch byl akorat vyplaseny.

        0 0
        • Smazaný účet  

          O tom žádná… Bohužel si dnes lidi neuvědomují, že rozhodnutí policajta není konečné… tedy pokud už si necháte dát pokutu v blokovém řízení, tak už konečné je, ale pokud s přestupkem nesouhlasíte, policajt to předá na úřad, kde sedí třeba normální lidé… krom toho si myslim a pevně věřim v to, že že 99% policajtů by ti za tohle takovou pokutu nedalo… V každý společnosti jsou dementi a to ve všech oborech…

          0 0
      • Koala MC  

        Pokud budou policajti buzerovat i slušné cyklisty,pak jsem pro to,aby stejným metrem měřili i automobilis­ty.Nějak si nedokážu vysvětlit,proč se v oklolí J.Hradce po cylotrase (z obou stran uzavřené zákazovou značkou pro auta),klidně pohybují auta a městský policajt co jede proti nim na biku (to byl ten 1 a poslední případ kdy jsem člena MP viděl na kole) a nezvedne ani oči..natož aby auto zastavil a řidiče pokutoval. Na městem vybudované cyklostezce se zákazem vjezdu se běžně pohybují auta..a město s tím prý dle starosty nemůže nic dělat.. Pak je asi opravdu cosi shnilého ve státě českém.

        0 0
        • CZiko  

          to víš… proč by si ten policajt měl komplikovat cestu na oběd ne?

          0 0
      • Glum  

        No nelíbí se mi to, pokuta za toto mi přijde vysoká (přestože jsem ji nedostal já, já bych ji ostatně nebyl ochoten nezaplatit…) Moje žena se míchá do všeho :-) Policajt podle mě nekonal „naprosto správně“: pak by musel se stejnou přísností dát pokutu i autům, který uprostřed chodníku parkovala (což odmítl s tím, že nemají kde parkovat, protože žádný parkoviště v okolí není). Číslo odmítl ukázat až po tom, co chtěl občanku po mý ženě (naštěstí to podmínila tím, že ona ukáže občanku a on to číslo, k čemuž pak nedošlo). Netvrdím, že ten kluk neudělal přestupek, ale výše pokuty by měla odrážet závažnost provinění. Ten policajt (z republikový policie, ne městský) operuje na smíchovský a malostranský straně a je známej tím, že je chorobně vysazenej na cyklisty. Jeho oblíbený místo je u Anděla, kde jsou dva zákazy vjezdu cyklistům, tam je jeho bonanza.

        0 0
        • Glum  

          správně " nebyl ochoten zaplatit" – omlouvám se

          0 0
        • MaPa  

          Cože?!? On někdo za ten renonc na Andělu ještě pokutuje? Jeli jsme tam mockrát a když někoho kasírovali tak auta, nás si nikdy nevšímali.

          0 0
        • vlk  

          tak to bych na tom čísle trval a nahlásil právě to, že chtěl bezdůvodně občanku, což myslím taky dnes bez důvodu nemůže.

          0 0
          • kralovek  

            policajt po tobe muze chtit obcanku kdy se mu zachce … a kdyz se mu zachce jeste vic, muze te i na 48 (nebo 24?) hodin zadrzet a rek bych ze ti to ani nemusi zduvodnovat

            0 0
            • vlk  

              Mám pocit, že jen tak zadržet bezdůvodně tě nemůže.pokud ano tak skončí s degradací a já si ještě vymohu odškodné.

              0 0
              • vlk  

                co to melu samozřejmě suspendací

                0 0
                • kralovek  

                  Zakone maji policajti pravo zadrzet kazdeho … samozrejme ze pokud by se pozdeji ukazalo, ze te zadrzel jen tak sobe pro srandu, nakymu vnitrnimu postihu byse asi nevyhnul, ale ty se niceho nedovolas, protoze onna to ma pravo.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Není pravda… Policajt má v zákoně taxativně uvedeny důvody kdy smí požadovat prokázání totožnosti… (nemusí jít vždy o občanku, může stačit i třeba tranvajenka s fotkou, dle situace… pokud někoho zabiješ, tak mu asi tranvajenka stačit nebude)… Tyto důvody jsou vymezeny v §13 zákona o policii (všude na netu dostupný)… Pokud nemůžeš nebo nechceš prokázat svcou totožnost, může tě policajt předvést ke zjištění tvojí totožnosti…(tzn. fot, otisky, atd) a to jseš povinnen strpět… po zjištění totožnosti tě musí neprodleně propustit nejdéle však za 24 hodin… (všechno v tom §13) to že nemusí nic zdůvodňovat… to jste se asi zbláznili, musí alespon napsat úřední záznam… je rok 2005… tak si to uvědomte… Dneska má každej drban větší práva než policajt…

              0 0
              • kralovek  

                no dobre, tak nejak se to zduvodnit musi …

                ale do tohoto si myslim, ze se da zahrnout skoro vsechno: … (rikam skoro)

                §12 (1) Policista je oprávněn požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení trestného činu nebo … >>> přestupku <<< … a jejich pachatele, jakož i pro vypátrání hledaných nebo pohřešovaných osob a věcí, a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání protokolu o podání vysvětlení. Při odhalování závažné trestné činnosti je osoba povinna vyhovět ihned.

                §13 2.

                1. od které je požadováno vysvětlení podle §12 odst. 1,
                0 0
        • Smazaný účet  

          jak jsem psal, neměl s tou pokutou souhlasit… A v tomhle případě na tu občanku nárok neměl, tedy pokud tvoje žena nebyla v tom míchání se do toho tak tvrdošíjná, že mařila dokončení služebního úkonu :o)

          V případě že se něco takového stane, že vám třeba naschval zakrývá služební číslo atd., a vy si myslíte že ten policista porušuje zákon, můžete pořád ještě volat na linku 158… Ti to hned předávají kontrolním orgánům :o) Na druhou stranu míchat se do práce policisty, kterej to dělá podle zákona a všech předpisů je taky špatný… těžko říct co tohle bylo za případ, ale asi to ukázkovej policista nebyl.

          0 0
          • CZiko  

            myslíš že má smysl volat 158, když se ten policajt ještě před hodinou cpal koblihama s těma co přijedou? :)))

            0 0
            • Smazaný účet  

              V dnešní době už to funguje trochu jinak… Pokud podáš oficiální stížnost nebo oznámení, málokdo si dovolí nějakou kolegialitu, tedy mluvim o Praze…Po minulém roce, který byl ve znamení mediální kampaně proti policii… A hlavně by tam měli přijet kontrolní tzn. OSK (oddělení stížností a kontrol) a nikoliv jeho kolegové :o)) Ale to je fuk… Dělejte jak myslíte, já si svoje práva chránit umim :o)

              0 0
              • CZiko  

                Aha. Tak jestli je to takhle zajištěné, tak to jo…

                0 0
            • djano  

              Ma. 158 je tiesnova linka, a ta sa nahrava. Mozno je najlepsie argumentovat tym, ze idem volat na 158 (teraz mozno uz iba 112). Ti co chcu iba buzerovat sa toho boja. Na druhej strane ma napadlo (u nas ma zatial za jazdu po chodniku nepokutovali), ci by som nemohol ziadat pri svojich jazdach po cestach policajnu ochranu (ide o ochranu ludskeho zivota !). To by urcite odmietli – a potom ziadat o pravo jazdit po chodniku (vynimka). Ak sa to niekomu podari zdovodnit (sikovny pravnik by to asi vedel), potom by vznikol celkom zaujimavy precedens.

              0 0
      • vlk  

        No pokud jsem dobře pochopil, ale jeho žena se jen zeptala proč nedal pokutu kvůli stání aut na chodníku.Tedy po něm právě požadovala, aby dělal svoji práci.On to odmít a ještě byl arogantní a ona tedy chtěla po něm služební číslo. Nevím jak je to s policajty, ale m-služební číslo musí být viditelně umístěno, stejně jako auta značka-ne. S tím jestli jí ho musí zdělit si nejsem jist.

        0 0
        • Glum  

          Jo, takhle to bylo. Číslo viditelně neměl (taky nevím, jestli ho má mít viditelně nebo jestli ho měl zakrytý – cestou domů nějaký poliše okouknu). Řekl, že ho ani nenapadne jí to číslo dávat, ona pak řekla, že dokud jí neukáže to číslo, neukáže mu občanku. S tím se rozešli.

          0 0
          • Lance  

            jo ma ho mit viditelne,stejne jako celnici,mestska,re­publikova,ale nekdo to proste sundava!nebo-li cini necitelnym

            0 0
      • borda  

        ale on jasne pise, ze se ptala proc za stejny!! prestupek nepokutuje i auta. udelala spravne, jinak si ty kurvy uz fakt budou delat co chtej. staci, ze tam pracuje v 99% naprostej lidskej odpad

        0 0
    • Volf  

      To je strašně těžký pokud nejsi přímo účasten tý situaci. Ten kluk na chodníku se dopustil přestupku a to je fakt. Policajt má možnost to řešit domluvou nebo blokovou pokutou. No a nevíš co třeba ten kluk řekl. Moje zkušenost je taková, že pokud se s policajtem nehádám, tak se drobný věci vždycky vyřeší bez finančního postihu.

      0 0
    • R.1  

      Tak ja bych mu ujel a jeste bych mu vynadal, at jde stavet cyklostezky a nebuzeruje. Mam za to,ze cyklista ma proti jinym ucastnikum premavky uprena, nebo oslabena prava a tudiz ja porusju predpisy taky proto,ze je to nekdy bezpecnejsi.

      0 0
    • Schumi  

      Taky občas jedu po chodníku.Ale po přechodě chodím zásadně vedle kola (pokud jedou auta).Údajně v případě srážky na přechodě (auto a cyklista jedoucí na kole) má ten cyklista dost smůlu, a to nemluvím o příadném zranění (on i bike).

      0 0
    • Eila  

      me uz chytli za ruzny prestupky a vzycky jen rekli „a jak by se vam libila pokuta, treba tisicovka?“ ale nikdy mi nic nedali, jen vychovnou promluv

      0 0
      • Lada1  

        --„a jak by se vam libila pokuta, treba tisicovka?“ ale nikdy mi nic nedali, jen vychovnou promluv – takze te proste ignorovali ? :P

        0 0
    • kralovek  

      nechtel ukazat odznak??? … ten snad musi mit permanentne pripnuty na uniforme, ne? Jinak pokud ze policajt neprokaze odznakem … nemusi ho nikdo brat jako policajta.

      0 0
    • Mnemonic  

      Hmm, kámoše chtěli pokutovat za přecházení mimo přechod. Tak řikal tomu policajtovi, že mu prachy nedá pokud nebude pokutovat i tu babičku co přechází o kousek dál a když se za ní ten policajt otočil a chtěl za ní jít, tak kámoš nastartoval svý cedmimílový boty č.48 a utek mu. Ten policajt se za nim snad rozběh, ale za chvíli to vzdal :)

      0 0
      • houmi  

        JO, neco podobnyho potkalo i me. Chtel mi dat kilo pokutu. Za 2 mesice prechazel na tom samym miste ten samy policajt. A zpousta jinych prihod,…

        0 0
      • Volf  

        V Americe by ihned po pokusu poukázat na babičku měl na rukou klepeta. No a pokud by utíkal, tak kdoví jestli by ho ten polda nezastřelil.

        0 0
        • Mnemonic  

          No podle toho co jsem tady čet, tak jestli střílí jak naši ochránci zákona tak by moh bejt nebezpečnej i sám sobě a použití služební pistole by si asi rozmyslel :)

          0 0
    • VA3  

      Ptal jsem se instruktora z autoškoly,jestli se může jezdit na kole po chodníku. Dostalo se mi odpovědi, že může pokud neohrozím chodce. Dokonce i přejíždět po přechodu …

      0 0
      • Volf  

        Ten učí snad v nějaký pomocný autoškole ne?

        0 0
    • Rufio  

      Nevim několikrát sem potkal floydy, který na mě normálně koukali, jak jedu po chodníku a žádnou pokutu mi nedali. Takže nevim. Jo ale jinak sou to hrozný vocasi. Pokutujou ostatní ale na pokutu sou většinou hlavně voni. Viděl sem policejní auto, kde nebyl ani jeden policajt připoutanej a eště ta ***** na místě spolujezdce neměla na práci nic lepšího než hrát karty na nějakym kompu co tam měli. Jinak všechno dobrý.

      0 0
    • admxx  

      ja sem kdysi v bystrici pod hostynem dostal 100kc flastra. hasim si to takhle po chodniku do papirnictvi a kdyz vylezu z obchodu tak organi tam na me cekali.

      pred mesicem dostali dva moji kamosti v brne pokutu 1000kc za to ze sli na cervenou!

      utikat…to je fak tak na to aby te zastrelili:-))))

      No a odmitnout ukazat cislo odznaku…tak kur*a za co je platime! bohuzel nekde si stezovat je neucelne, cas ubirajici a uplne zbytecne…takze nic.

      0 0
    • Otaku  

      ty voe nedeste mne, musim dneska jeste dopravit kolo ze servisu a vyhnout se chodnikum nejde :(

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.