• koleso

    tak sa zas nasi policajti na mne vyburili a dali mi pokutu,lebo som isiel cez prazdnu krizovatku na biku na cervenu.ale preco namiesto buzeracie cyklistov nehladaju moje ukradnute auto nechapem.

    0 6
    • rodriguez  

      dobre ti tak..hoci takych kery idu na cervenu by sa meli trestat dycky!!! je jedno jesli ides na cervenu na kole ci v aute!!!!!!!

      5 0
      • rasto  

        davam Ti za pravdu. pokutu si zaslouzil. jestli nadavame jaci jsou ridici prasata, tak s napravovanim musime zacit u sebe.

        3 0
    • McBlacky  

      já bych to neviděl až zas tak černě. Třeba u nás v Praze, když se chceš někam dostat, tak na zelenou fakt nečekáš. Pokud je prázdno, nebo odbočuju do prava, tak na semafor moc nekoukám. Nechce se mi věřit, že většina bikerů tady jezdí podle předpisů :-)

      1 5
      • Daum  

        Nooo,… ne zcela podle predpisu :) Nicmene projizdet na cervenou je dost drsny. (at v aute nebo na kole) Aneb – podle Kantova kategorickeho imperativu :) – jezdi tak, aby kdyby vsichni jezdili stejne tak to bylo v pohode.. Nechce se mi verit, ze nekdo fakt projede na cervenou.

        1 0
      • vlk  

        Takové by měli preventivně zavírat.Jezdit na červenou je snad ten největší přestupek co existuje.Je to docela hustý.Můj kamarád zemřel proto, že když vjel na križovatku(měl zelenou),sejmulo ho auto z leva co jelo na červenou.A tomu hajzlovi co jel na červenou se nic nestalo.Jo zabil mladého člověka, který chtěl se chtěl právě ženit.No jeho dívka byla zralá na sebevraždu.A o co šlo ten šmejd co jel na červenou někam spěchal a kvůli tomu aby dojel o 5 min dříve zabil a zničil život jedné dívky.Mohli byste si to všichni uvědomit co jezdíte na červenou.100 se vám to podaří a po 101 zabijete!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        3 0
        • rodriguez  

          myslím, že takový lidi co jezděj na červenou jak (nakole,pěšky,au­tem) a kdy chcou si to stejnak neuvědomí..protože jejich IQ je většinou omezeno na program TV NOVA

          1 0
          • Mamutt  

            Tak tento názor beru za svůj, hned se mi vybavila barva nováckého loga.

            0 0
          • enjoy  

            nerikej mi ze se divas na neco jinyho.

            0 0
          • Vampix  

            Oni si to uvědomi až jim někdo vjede do cesty kdo jel na červenou. Pokud ani pak ne maji dalši místo v Bohnicích

            0 0
        • zirecek  

          to je pravda. Protoze nekteri curaci vidi 500m od krizovatky zlutou, toz to ohuli na plny kotel. V krizovatce jsou samozrejme na cervenou a to jeste s vysokou rychlosti, takze lidska blbost se znasobuje… Clovek je sracka, ktera si ego zvysuje hromadou plechu…

          2 0
          • scret  

            Presne tak. Nechapu jak si nekdo tady muze stezovat, ze dostal pokutu, ze jel na cervenou. Meli mu ty policajti jeste nakopat prdel!!!! To aby se panacek probral.

            3 0
        • filipes  

          sorry, ale to je jasnej dukaz ze se cyklista ma radeji divat na provoz nez barvicky semaforu. Je to smutne, ale je to tak, kazdy kdo jezdi po Praze, hledi jen na barvicky a nehledi na auta, tak si pridava dalsi risk navic. BTW, jak vis ze to byl smejd a na cervenou jel schvalne? Jenom proto ze obet byl tvuj kamarad?

          0 2
          • pepino  

            Tak ho nech, chudáka. Po 2 a 1/2 roce je to už promlčený:-)

            0 0
          • sun7dots  

            Jak vis ze na cervenou jel schvalne? Co to je za dotaz? To je jako jak vite ze ho bodnul shvalne? Treba nechtel, ne?)))

            1 0
        • Gorgov  

          zas bych nebyl tak radikální kvuli jednomu případu, jistě jezdit na červenou autem je špatný, ale na kole? Maximálně zabiješ sám sebe. Taky nevidim důvod čekat na světlech když nikde nic nejde.

          0 4
          • chodec  

            Sorry ale je to stejně hloupý jako jezdit na červenou autem protože to vyžaduje stejnej stupeň bezohledného uvažování. Je pravda, že pokud do někoho v autě narazíš kolem, tak ti maximálně dá přes budku, že si mu zohýbal plechy, ale zrovna tak se stane, že kvůli tobě někdo v autě bude muset strhnot volant a co čert nechtěl, sejme zastávku plnou lidí nebo se sám zabije o sloup. A že nevidíš přijíždět auto? To snad nebudu komentovat, protože se začneme nevyhnutelně bavit o irelevantních blbostech jako, jakou máš šanci auto přehlédnout, jak daleko je ještě bezpečné přejíždět před autem a pod. Tahle debata už tu byla u ježdění vedle sebe a můj názor je tady stejnej – pokud někdo porušuje předpisy kvli vlastnímu pohodlí, tak tomu tady asi nezabráníme, ale obhajovat to? To by bylo trochu bezohledný.

            5 0
            • wroum  

              …amen

              2 0
            • peky  

              Takle ti to řeknu, jako dostal tu panáček slušnej vejprask, ale sáhni si i ty na srdce a řekni že si nikdy nepřešel jako chodec na čevenou. Myslím si že jízda na červenou na kole je každýho věc. Najednou je tu takovech moralistů až se mi nechce věřit vlastním očím. Najednou je tu každej čistota sama o sobě. Všichni neposkvrněný chodící se modlit do kostela. Takle nějak to tu téměř celé vyznělo. Nebral bych to tak hustě. Prostě a jednodušel je pitomoček protože 1. jel 2. nechal se chytit a za 3. a to mě docela překvapilo místo aby si nasypal popel na hlavu a začal se kát tak pronesl: „ale preco namiesto buzeracie cyklistov nehladaju moje ukradnute auto nechapem.“ to je trošku názor mimo místu a je v něm vidět určitá jednoduchost. Já jen nechápu tu vaší razanci názoru.

              0 2
              • chodec  

                No většina tu řekla totéž co ty, jen jinými slovy (většinou mírnějšími ;-). A pochybuju, že tu někdo říká, že je svatej, ale spíš se všichni dost pozastavili nad přístupem – vím, že neco dělám blbě a divím se, že mě za to někdo pokutuje. No a já se navíc pozastavil nad tím hledáním výmluv pro takové jednání, které se mi prostě nelíbí – jako třeba, že kolo není tak nebezpečný – o to tu jednak nejde a jednak to pravdu nemusí být pravda.

                K té svatosti – před dvěma měsícema mě policajti vykostili v autě za rychlost. Nedovolil bych si říct ani popel protože to moje blbost byla a rychlejc jsem zkrátka jel – neúmyslně (prostě byla volná Jižní spojka a já jsem chvíli nehlídal tachometr) smůla, ale jel. Přesto by mi přišlo dost hloupé hledat výmluvy typu, že jsem přece nemohl nikoho ohrozit, protože tam nikdo tou dobou nejel (což nejel) nebo, že je tam rychlost nepřiměřeně omezená (což IMHO je).

                2 0
                • Gorgov  

                  tohle je jasný a máš naprostou pravdu, ale na kole policajtům přece nestavim.

                  0 0
              • Lance  

                priznam se, ze jako chodec na cervenou chodim, ale (bez flamu) mam rozhled a OPRAVDU NIC NEJEDE kde NIC TU NIC, ale pokud jsem na ceste at v aute nebo na kole, tak proste na cervenou tam nevjedu ani nahodou

                2 0
                • Martin  

                  tak tak. ještě bych doplnil, že poblíž nesmí být policajti

                  0 0
                • Johny_r  

                  Aniž bych chtěl jakkoli obhajovat přecházení na červenou, je potřeba si uvědomit, že přejít silnici na červenou příčně nebo na ní vjet do křižovatky, jsou dvě dost nesrovnatelné věci.

                  2 0
                  • JendaH  

                    V čem? Asi bude záležet na konkrétním případě, ne? (viz třeba níže popisované křižovatky tvaru T)

                    0 0
            • Gorgov  

              mno když myslíš. Já sem samozřejmě mluvil(jasně sem to napsal) o situaci kdy vim že nikoho neohraozim. jinak ne. A takhle to dělá většina lidí co znám. Nevidim důvod stát na světlech a mrznout když nikde nic neni… Jen vždycky kouknu nejsou-li za mnou policajti a jedu.

              0 0
              • martt  

                Presne takto to robi minimalne 50% cyklistov, ktorych poznam, vratane mna. Zaujimave je, kolki su tu na fore velmi zasadovi.

                0 1
                • Johny_r  

                  A proto vás řidiči nesnášej, kdybyste se někdy ptali, čím to je…

                  Vstoupit jako slabej a nechráněnej článek do systému, jehož bezpečnost je do značný míry daná obecným souhlasem s dodržování nějakých pravidel (a teď nechme stranou, které z nich dávají smysl a které ne), a ta pravidla úmyslně porušovat, to už chce celýho chlapa…

                  6 0
                  • JendaH  

                    a teď nechme stranou, které z nich dávají smysl a které ne

                    No to bych právě stranou nenechal.

                    0 0
                    • Johny_r  

                      V situaci, kdy jsou všichni mentálně nastavený, že když mají zelenou, jim tam nikdo nevjede, není zrovna tohle pravidlo něco, o čem by se dalo se zdravým rozumem diskutovat. Můžeš 1000× argumentovat tím, že musí stejně dávat pozor, ale pořád budeš za blbce a budeš tahat za kratší konec (ať už v diskusi nebo v křižovatce). Jasně, lobuj na radnici, ať se v noci vypínaj semafory nebo lobuj ve sněmovně, ať se smí na červenou odbočovat doprava, jako někde v USA, ale zpochybňovat zrovna tenhle typ kvalitativních pravidel (jedu/nejedu) tím, že je budu porušovat (a ještě ke všemu na kole), je zbytečný a především hloupý, protože spoléhat na silnici na ostatní, je tak akorát cesta pod zem.

                      4 0
                      • JendaH  

                        Bavíme se o situaci kdy nikdo „ostatní“ koho by se to týkalo není. Ty sis fakt myslel že se bavíme o situaci, kdy si někdo jede na červenou jako by jel po hlavní a ostatní mu musí uhýbat?

                        0 0
      • bikemanx  

        Přesně, a někdo to je i sranda… ale většinou to je o držku

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        1 2
    • Honza z H  

      Jel jsem přes prázdnou křižovatku …? Kde se pak vzali Ti policajti. Asi jsi měl napsat: Jel jsem a nekoukal a najednou policajti a červená. Nebo máš snížený pud sebezáchovy a ani přítomnost orgánu Tě nedonutí dodržovat předpisy?

      1 0
      • koleso  

        pud sebazachovy samozrejme mam v poriadku.organ isiel za mnou a v civilnom aute.

        0 0
        • motylekmodry  

          to nasere :DD

          0 0
        • kycis  

          No tak kdyz jsi mel za sebou auto, tak asi nebyla ta krizovatka tak uplne prazdna, ne? fakt nechapu co ti vadi. Jels na cervenou, dostals pokutu. To je prece normalni!

          1 0
    • RomanH  

      Pokud jsi to myslel jako provokaci a chtel vyvolat diskuzi, tak jo, v opacnem pripade jsi ale, promin, debil. V nedeli me totiz jeden blbec ve felde na krizovatce malem sejmul, hnde vedle budovy mestske policie. Jel z vedlejsi, rozhlidl se a kdyz jsem byl skoro pred nim, prudce vyrazil. Stihl jsem akorat zarvat a kdyz jsem seskakoval z kola, ze si ho vytahnu z auta, tak ujel.

      1 0
      • koleso  

        ziadna provokacia.ale vidim rozdiel,ked sa chodi na cervenu peso na biku alebo na aute.

        0 0
        • RomanH  

          A prosim Te jakej ? Pokud budes tvrdit, ze je prazda krizovatka, nikde ani zivacka, tak si to podle Tveho zduvodneni muzes projet treba tankem, nikdo tam neni tak predsi nikoho nesrazis – tak jsi to myslel ? Cervena je proste cervena, to neukecas, zrovna tak nalitej clovek (at uz v aute nebo na kole) na silnici.

          0 0
        • motylekmodry  

          rozdil v tom neni, vjedes na kole ci vejdes pesky na cervenou pred auto, ridic se lekne ,nesmyslna reakce a budou se pocitat mrtvy :)))

          1 0
    • MODRAK  

      Koukam, ze policajti dostali rozum a konecne se zacali zabejvat necim uzitecnym.

      0 0
      • Honza z H  

        Tak dost, policajti a rozum, toste trochu přehnali. Ale jestli koleso čeká, že ho někdo polituje, tak dobře. Fakt je mi Tě líto. Ale jestli ses z toho poučil, tak peněz nelituj.

        0 0
        • koleso  

          nemusite ma lutovat.a samozrejme som sa poucil, uz si pamatam tu zelenu fabiu na ktorej chodia policajti.nabuduce si dam vacsi pozor.ale aj tak som prekvapeny reakciami.aj som tych policajtov pozval na jeden trening.dufam,ze budu mat dost blokov pre soferov.

          0 0
          • martt  

            ja som tiez prekvapeny reakciami.

            Osobne vela jazdim autom (moje aktualne auto ma 210 tisic km za 6 rokov a na sluzobnom jazdim tiez asi tolko) aj na biku (tachometer z 1997 ma 46 tisic km), aj mam vcelku zrely vek cez 40 a napriek tomu na biku na mnohych krizovatkach uplne kludne jazdim na cervenu. Obcas dokonca aj ked tam stoji policajt. Samozrejme po dokladnom zvazeni situacie, rozhodne nikoho neohrozujem, ani seba.

            Typicky priklad v BA je napr. krizovatka Dunajska – 29.augusta v nedelu doobeda – chcel by som vidiet toho cyklistu, co tam caka na zelenu.

            Zastaveny som bol iba raz, asi v 1980, policajt mi vyratal spustu priestupkov vratane jazdy na cervenu, do zakazu vjazdu a pokus o utek, ktory sa nevydaril, lebo bol policajt prekvapivo rychly a zhodil ma z biku. Nakoniec ked zistil, ze nemam ani prachy ani papiere a tak ma pustil.

            0 0
            • ihik  

              Na silnicce jezdim taky obcas na cervenou, ale jen pokud odbocuji doprava, projizdet pres celou krizovatku na cervenou je dost o usta. Pri odbocovani doprava si clovek ohlida levou stranu a vse v pohode a vetsinou je to odboceni v male rychlosti. V aute bych si nikdy nedovolil porusit predpisy a to predevsim z toho duvodu, ze clovek sedi v tune zeleza a neohrozuje sebe, ale predevsim ostatni.

              0 0
              • martt  

                na aute cervenu zasadne dodrzujem. Ak to nebolo jasne z mojho prispevku, tak to sem pre istotu doplnam.

                Rovnako radsej doplnam, ze aj na biku jazdim na cervenu iba ked som presvedceny, ze je to bezpecne. Teda typicky mala, dobre prehladna krizovatka v nulovej premavke nedelu, ked vlastne nikde ziadne auta nestoja ale semafory su napriek tomu zapnute.

                0 0
                • djano  

                  Zial v Bratislave je mnozstvo cyklistov, co jazdia v protismere, na cervenu a pod. Ja to zo zasady odmietam, aj ked sa na mna ostatni pozeraju ako na mentalne zaostaleho. A najlepsi su cestaci, ked ich ide zo 20 za sebou a prvy este stihne oranzovu. Ostatni idu nezmenenym tempom na cervenu a ocividne im to vobec neprekaza.

                  1 0
                  • martt  

                    Ja som pocul od nejakeho registrovaneho cyklistu, ze takyto peloton sa povazuje za jedno vozidlo a pokial prvy stihne zelenu, ostatni mozu ist aj na cervenu. Vraj je to aj vo vyhlaske. Hovoril mi to ale ca. pred dvadsiatimi rokmi, neviem, ci to este stale plati a ci to vobec vtedy platilo.

                    Rovnako vraj ked je cyklistov viac ako nejaky pocet (tusim osem), tak mozu ist aj v dvojici vedla seba.

                    Snad niekto pozna aktualnu vyhlasku a vyjadri sa k tomu. Ja som robil vodicak v 1977, takze moje informacie nie su moc aktualne.

                    0 0
                    • lubos  

                      315/1996 Z.z.
                      ZÁKON
                      NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
                      z 20. septembra 1996
                      o premávke na pozemných komunikáciách

                      § 56

                      Jazda na bicykli

                      (1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je schodná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdi? po pravej krajnici vozovky. Pri zníženej viditeľnosti cyklisti nesmú jazdi? bez osvetlenia bicykla.

                      (2) Cyklisti smú jazdi? len jednotlivo za sebou. Cyklista nesmie jazdi? bez držania riadidiel, drža? sa iného vozidla, vies? počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a vozi? predmety, ktoré by s?ažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Pri jazde musí ma? cyklista nohy na šliapadlách. Na jednomiestnom bicykli nie je dovolené jazdi? dvom osobám. Ak je bicykel vybavený pomocným sedadlom na prepravu die?a?a s pevnými opierkami na nohy, smie osoba staršia ako 15 rokov viez? osobu mladšiu ako 10 rokov.

                      (3) Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou poľných ciest, lesných ciest a obytných zón jazdi? na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne sposobilá, aby na ňu riadne dozrela.

                      (4) Za bicykel sa smie pripoji? prívesný vozík, ktorý nie je širší ako 800 mm, má vzadu dve červené odrazky netrojuholníkového tvaru umiestnené čo najbližšie k bočným obrysom vozíka a je spojený s bicyklom pevným spájacím zariadením. Ak prívesný vozík alebo jeho náklad zakrýva za zníženej viditeľnosti zadné obrysové červené svetlo bicykla, musí sa prívesný vozík opatri? vľavo vzadu červeným svetlom.

                      (5) Iný účastník cestnej premávky než cyklista nesmie používa? cestičku pre cyklistov. To neplatí pre osoby, ktoré tlačia bicykel, alebo ak je to potrebné na odbočovanie.

                      0 0
                      • martt  

                        myslim si, ze ani vtedy to nebolo vo vyhlaske 80 (ta platila do 1975) ale naopak to bola vynimka z vyhlasky pre trenujuci peloton.

                        Ja som kedysi kde tu jazdil s jednym cestarskym oddielom a tam sa to tak uplne bezne praktizovalo a tvrdili, ze je to legalne (teda jazdenie vedla seba a prejazd celeho pelotonu naraz aj ak skocila cervena).

                        A nie tak davno (1997???) som bol na takych amaterskych pretekoch, kde organizator na zaciatku prehlasil, ze sme peloton a ak skoci cervena nemame zastavovat. Bolo nas asi dvesto-tristo (teda polkilometrova strudla cyklistov) a z Racianskeho Myta az do Sv.Jura sme presli bez jedineho zastavenia na semaforoch.

                        Mozno by JoKo vedel viac, on je taky zivy lexikon.

                        0 0
                        • lubos  

                          No, u pretekoch to snad moze byt ine. Vynimka neviem … kazdopadne, ani pri skuskach na vodicak ani pri referencnych skuskach som nic take nepocul, takze pochybujem, ze vam vodici aut daju prednost, ked pojdete na cervenu a oni na zelenu. Ale vcelku by ma to aj zaujimalo ako to vlastne je. Snad si nevymyslali uplne. Napokon aj sanitka moze ist na cervenu … ale musi trubit, ci co :)

                          0 0
                    • djano  

                      martt : to by som bral, ale ked je medzi jednotlivymi castami toho „jedneho vozidla“ medzera aj viac ako 10 metrov,… … a to ze cyklisti mozu ist najviac dvaja vedla seba platilo, ale uz nie.

                      0 0
              • leštič  

                Asi my cesi sme mekki a slováci tvrdí chlapi typu stevan segal.

                1 0
            • WSH  

              nebud debil a jazdi normalne. Cervena je cervena. A basta. Je jedno na com ides.

              Podobne moze povedat aj vodic auta, ze 120 kmh v dedine isiel iba po dokladnom zvazeni situacie a to male dieta co vybehlo z dvora ju jasne nezvazilo…

              1 0
              • koleso  

                naozaj nevidis rozdiel medzi opatrnou jazdou na biku cez krizovatku na cervenu a jazdou autom cez dedinu 120km/h?

                0 0
    • MODRAK  

      Jak vidim ty reakce, tak v podstate na tom ze ani na kole se nejezdi na cervenou se zrejme lidi shodnou. A jak to vidite se stopkou? Klasicka situace, treba krizovatka kde treba nektery smery jsou problematicky, nebo neni z povahy silnice predem jasny, ktera je hlavni, tak je tam stopka. Prijedu, mam naprosto bezpecnej prehled ze je to v pohode, pro jistotu uberu na cca rychlost chuze, ale projedu to bez zastaveni. Pac vycvaknout se, zastavit a znovu se rozjizdet mi prijde nebezpecnejsi, nez jet rovnou. Vyhlasku jsem samozrejme timto porusil, o tom neni pochyb. V aute tam samozrejme zastavim. Jak vidite tohle? Uz se mi i stalo, ze to videli policajti uplne z bezprostredni blizkosti a nereagovali. Uz nekdo platil za tohle?

      0 0
      • blue  

        prijedu na stopku, na pet vterin zastavim, aniz bych vycvaknul nohu a sundaval z pedalu a jedu dal, pokud je to mozny… ja v tom problem nevidim ;-)

        0 0
      • ravo  

        Pač nejsem Pepa Dresler ani Blue, tak na ty jediný stopce co tady máme taky nezastavuji. Ale je pravda, že ji nepřejíždím, jen odbočuji doprava a vzhledem k tomu, že přijíždím z velkého kopce tak přibrzdím a to tak že hodně…

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Hod si me taky do seznamu, páč já se snazim drzet na kole i pri dost dlouhym cekani na krizovatce a to nemam SPD :)

          0 0
    • Mamut  

      Jazdim kadejak, robim vselico a podla predpisov to vzdy nie je, ale echodim na cervenu cez krizovatku.

      Asi to nie je caste, ale aj cyklista moze niekoho nepriamo zabit. Predstav si auto, ktore ma zelenu a prudko sa vyhne, pretoze mu vleti do cesty bike a nechce ho zabit. Pri to vyhybani moze zostrelit niekoho, koho si nevsimol. A cisto preto, ze ma rozum a nechce sejmut magora na biku, kt. mu tam vletel.

      1 0
    • hYs  

      dobre ti tak :)

      u nas v chomutove mame takovou skvelou krizovatku ze pokud ze smeru odkud prijedu neprijede auto tak mam smulu a je tam furt cervena, takze nezbyva nez to na tu cervenou projet (samozrejmne bezpecne), za tohle dostat pokutu tak nevim co bych policajtum rek…asi ne zrovna neco slusnyho

      0 0
    • Dlhý pes  

      Já naopak ty policajty naprosto chápu, když jim spadne chycení při činu přímo do klína.Muj názor je: když jede cyklista na červenou a nikde nikdo koho by mohl ohrozit ,dá se to omluvit.Pokud tě přitom ovšem chytí je pokuta namístě.Asi tak.

      0 0
    • Jenda  

      no jestli jezdis stejne autem jako na kole tak je mozna dobre ze ti ho nehledaj:-)

      0 0
    • jecnak  

      Clovece, za tohle by se meli sekat prsty nebo jiny casti tela, pak by si to nekteri bezmozci mozna rozmysleli a ti kteri ne, tak by casem nemeli cim ridit, takze by to vyslo nastejno. Jet krizovatkou na cervenou je nejvetsi prasarna vo muze bejt.

      Me takhle sejmul nejakej vul co jel na cervenou. Prakticky se mi nic nestalo, ale tejden jsem se dost problematicky pohyboval – ty odreniny staly za to. Nemluve o tom sterku co mam dodnes na loktech pod kuzi, protoze to proste niko nevynda.

      Myslim, ze mam s jezdenim na frekventovanych cestach celkem dost zkusenosti: http://www.bajk.cz/…a/clanek.asp?…

      1 0
    •  

      dobre ti tak, uvedom si, že když by jelo nějaký auto tak to na 99,9% ods*reš ty a ne ten řidič. V lepším případě to přežiješ. Když jedu na vyjížďku musím bohužel přes silnici, chodím přes přechod, normálně si počkám na zelenou a přejdu s kolem, někteří řidiči zřejmě pospíchají tak, že klidně přejedou kolem člověka, idkyž mají tu červenou…

      0 0
    • jihra  

      Doufám, že všechny kretény, kteří jezdí do křižovatky na červenou, brzo sejme nějaký pořádný náklaďák. A natvrdo, a? už nikoho neohrožujou.

      0 0
      • koleso  

        si ty ale dobracisko.este mi skus vysvetlit,koho ohrozuje cyklista v nedelu na obed na prazdnej krizovatke.

        0 0
        • fvp  

          ani prazdna krizovatka neni omluva pro jizdu na cervenou. proste je to jedno z pravidel, ktery musime vsichni respektovat. a kdyz udelam prestupek, tak musim pocitat s tim, ze za nej mohu byt potrestan.

          0 0
          • ihik  

            hehe, ukaz mi nekoho, kdo jako chodec ceka na VSECH krizovatkach na zelenou i kdyz je nedele odpoledne a kilometr daleko neni auto. priteli, priste nez budes psat nejakej podobnej blabol, tak se zamysli…

            0 0
            • fvp  

              jsem realista, malokterej chodec ceka na zelenou, nebo pouziva prechod. ale kdyz to udelam a chytnou me, tak MUSIM pocitat s tim, ze tu pokutu proste dostanu. vymluva, ze jsi cyklista nebo chodec neni omluva. nikdo te nenuti dodrzovat predpisy a zakony, ale musis pocitat s postihem, kdyz je porusis.

              0 0
              • Nego  

                naprostej souhlas. sam predpisy taky porusuju (prechazeni na cervenou kdyz si myslim ze tam neni zadny auto a tak), ale na druhou stranu to delam s tim rizikem ze me policajt chyti za ruku a da mi pokutu. Sice je to nepravdepodobne, asi by me to nastvalo, ale tak to proste je. Ja se rozhodl ze porusim predpisy, tak musim nest to riziko ze za to muzu byt nejakym zpusobem postizen …

                1 0
                • leštič  

                  Kdo porušuje předpisy i třeba banální musí počítat při přistižení že asi zacaluje, ja taky nejsem svatý a předpisy porušuji, samozřejmě banální, (jezdíl jsem po silnici pro motorová vozidla v odstavném pruhu do té doby než mě chytli poldové a zaplatil, a tak raději než je sponzorovat jezdím jinudy) . Na červenou jsem nejel ani na kole. Jo dneska na červenou na kole a zítra na červenou autem, to se člověk hned otupí a pak si budem všichni dělat co se každému zachce. Copak nám nestačí že nás vyhánějí z lesa protože někteří debili jezdí jak bezmozci mezi turisty a je jim zatěžko přibrzdit slušně pozdravit a jet dále ( pro ně je IN zařvat srazit vynadat setřít krev z brýli samozřejmě cizí. asi se řídí sloganem NA PŘECHODU PRO CHODCE DRTÍ .....

                  1 0
                  • jakub  

                    presne tak, taky nejsem svatej a stat se to muze, ale priznam ze zamerne predpisy neporusuju. ( za jizdu na cervenou i chuzi flastruju NEKOMPROMISNE, copak je tech smrtaku kvuli tomu malo??? verte ze ja jich par videl a vsem doporucuju se tomu vyhnout) je uplne zbitecny bejt rozsrackovanej na silnici – to radsi umru na infarkt (((-:

                    1 0
                    • Paja  

                      No, rozhodne chozeni na cervenou neschvaluju, ale auto me jako chodce prejelo malem jednou, kdyz jsem sel na zelenou po prechodu a ten hajzl, co jel davno na cervenou me nesebral jen o centimetry. Na to se da namitnout, ze clovekma davat pozor ikdyz jde na zelenou, ale kdyz ma zazity, ze chodi na zelenou aby ho nikdo nesrazil, tak kdyz mysli zrovna na neco jinyho, tak proste do ty silnice vleze… zatimco kdyz jdes na cervenou, sakra se rozhlidnes a rychle prebehnes a pokud nejses riskujici cvok, tak se nikomu nic nestane.

                      0 0
                      • blue  

                        v praze temer kazdodenni klasika… zvlast na pavlaku, kde se krizi magistrala s tramvajema, kazdy pako se cpe do zacpany krizovatky a kdyz na nej zacne zvonit tramvaj, co ma zelenou, tak zacne najizdet do lidi na prechodu, kdyz jdou taky na zelenou… holt ani zelena uz neni zarukou bezpecnyho zvladnuti krizovatky

                        0 0
                        • jakub  

                          jo na tech silnicich je to strasny a nepomuze ani to ze budou vetsi flastry, proste je to v nas Cesich ze se chovame jako hovada, je to smutny hlavne na konci hrdinstvi kdyz je nekdo srazenej, to pak sklapnou i ti nejvetsi hrdinove. Kdybi kazedej ridic videl co ja, uz by se nedivil, ze sou policajti nervozni.

                          1 0
                        • Paja  

                          Jo, ale tenhle dobrak jel tak na okruhu, kde je 60 aspon 80kmh(me v tu chvili pripadal aspon 100:) klepal jsem se jeste notnou chvili.

                          0 0
          • motylekmodry  

            udelas to jednou podruhe potreti a jednoho dne se ucho utrhne :o)))

            0 0
    • enjoy  

      umim te i vcelku pochopit,ale kdyz te chytili tak se nediv:-).tady v praze si myslim kazdy cyklista co musi projet prahou udela takovych prestupku,ze by to nespocital.ale treba co bych neudelal,kdyz jsem takhle jel podel vltavy do prahy a stojim takhle na cerveny na palackyho namesti,za mnou spousta aut,tramvaji,no proste smrt vsude kolem,tak koukam ze prijizdi biker(mimochodem byl to ten vysokej blondak od sterby:-)) a vesele si to projizdi na cervenou a odbocuje na most k andelu,samozrejme musel uprostred krizovatky zastavit protoze mu tam prekazela tramvaj:-).no proste jsem cumel tak ze jsem tam malem stal dalsi cervenou:-) ale treba to jak jezdim po prikopech,coz je pesi zona a vsude spousta lidi,tak to je docela slalom,klidne by me za to mohli ukrizovat a meli by pravdu,nebudu zapirat.

      0 0
      • Gatier  

        Niektori tu fakt nechapu rozdiel medzi autom a bicyklom. Nebudem obhajovat jazdenie na cervenu, lebo je to priestupok a raz to nemusi vist. Cyklistu prechadzajuceho na cervenu, povazujem za hazardera, kdezto vodic na aute je VRAH!!!

        0 0
        • Daum  

          Logicka hadanka: Cyklista prejizdi krizovatku. Auto, chtic se mu vyhnout zpusobi hromadnou nehodu, kdy prijde o zivot dvacet sedm lidi. Kdo je vrah?

          0 0
          • koleso  

            logocka hadanka c.2:policajti sa stazuju, ze ich je malo a maju vela roboty.stanovia si nejake priority a zameraju sa na vazne porusenia zakona alebo nie?

            PS.si strasny pesimista.na tvojom mieste nesadnem na bike ani keby mi zato platili.

            0 1
            • Daum  

              Na kole jezdim po Praze docela casto (a nikdo mi neplati, sakra :) Nerikam, ze nikdy nejedu po kolejich (Narodni trida, Andel…) Akorat proste nejezdim na cervenou, v protismeru apod. To mi prijde nebezpecny pro vsechny okolo.. Jak bych rekl: Vsechno je otazka priorit. Jestli ti nevadi riziko, ze je rozmasiruje sanitka…

              0 0
              • martt  

                jazdenie v protismere jednosmerky sa mi naopak zda bezpecne. Aspon Ta ziadne auto nezrazi to zadu. Myslim to vazne.

                V niektorych krajinach cyklisti mozu jazdit jednosmerky v protismere.

                0 0
                • blue  

                  i v nekterych castech prahy je to povoleny dokonce dopravnima znackama…

                  jenom si nejsem jistej, jestli v centru, kde kolikrat auta parkujou po obou stranach, nebo je ulice tak na jednu radu aut a jedno projizdejici, je to opravdu bezpecny… kdyz v pulce potkas auto, tak budes muset v lepsim pripade na chodnik

                  to si radsi popojedu o tu ulici dal a objedu jeden blok navic

                  1 0
            • Daum  

              oprava : ze Te rozmasiruje sanitka…

              0 0
          • Gatier  

            27 lidi. 7 je malo. Privela pozeras filmy…

            0 0
            • Daum  

              to ani nepozeram.. spis 27 pouzivam pomerne casto :) Asi jako 42… A lepsi 27 zabitejch nez 42, ze :(

              0 0
    • McBlacky  

      Abych to udělal zajímavější… Kolikrát jsem se dočetl jak někdo bikuje v národních parcích a rezervacích, taky se jezdí mimo cesty a značky v lesích a polích. Mě osobně to přijdě horší než jízda na červenou, zákazem vjezdu, po chodníku atd. Bydlím v centru Prahy na Vinohradech a než se někam dostanu, tak to pár přestupků vyžaduje vždycky (typicky než jet dolů Žitnou, tak jedu Ječnou po tramvaji,… Hlavní fakt který tady všichni přehlíží, je ten, že jde o život bikera ne řidiče automobilu. PS. o k dřívější debatě – autem na červenou nejezdím, Tv Nova nesleduji a IQ mám v pořádku :-)

      A ještě všem k zamyšlení. Na 100% mezi vámi není nikdo, kdo by v životě nešel alespoň jednou na červenou (pěšky), nebo mimo přechod. Takže debatu o přestupcích bych bral s chladnou hlavou…

      0 0
      • MartinXC  

        Na ježdění po Praze mám pěknou dopravní značku ze světa – pošlu adminovi jestli ji může někam strčit.

        0 0
      • Meesha  

        Ja bydlim taky na Vinohradech. Radsi jedu kus po chodniku, nez abych jel treba tou Zitnou. To je sebevrazda! Ale na biku cervenou VZDY respektuju a dodrzuju. Nekdy taky stojim na nabrezi pod Vysehradem jako debil.. Jak chodec, to je ovsem jiny…

        0 0
        • enjoy  

          zitna je o hubu i v aute,zkus jet v jinych nez dvou prostrednich pruzich:-) jak jsou tam ty auta v tech krajnich pruzich tak mile zaparkovany,obcas z nich nekdo vyleze nebo kvuli nim nekdo neustale odbocuje tam a zpatky,no proste hukot.

          0 0
          • Gatier  

            To je pekne. Ako cyklista dodrzuje cervenu ale chodec je nieco ine. Ked sa ti bude vyhybat auto tak moze zrazit 40 nevinnych ludi!!!

            0 0
            • enjoy  

              to bylo pro me?

              0 0
            • Meesha  

              Nemyslel sem to jako, ze nedodrzovat cervenou jako chodec je jiny nez jako cyklista nebo ridic. To ne! Cervena je proste cervena. Jako chodec se proste rozhlidnu a na tu cervenou jdu. Ale myslim si, ze jako chodec je to bezpecenjsi, protoze lip treba vyhodnotim nejakou situaci nez kdybych byl v tu dobu na biku.

              0 0
              • martt  

                ja naopak na biku ovela rychlejsie vyprazdnim krizovatku nez ako chodec :-)

                0 0
    • fousac  

      no je pravda ze nektery predpisy a pravidla beru tak trochu benevolentnejc… :) jako chodec se snazim prezit, jako cyklista se snazim neprejizdet chodce (zatim 100% uspesnost) a neplest se pod kola vetsim a silnejsim… takze stavet na semaforech, stopkach apod. … (uz ste nekdy dostali pokutu za jizdu jednosmerkou proti smeru na kole??? a to sme se tech poldu jenom chteli zeptat na cestu… ) v aute (ac odkojeny prahou)sem slusnost a ohleduplnost sama… proste si rikam: jezdi tak, jako kdyby si mel na ty ulici potkat sam sebe… bohuzel ne vsichni jezdi jako ja…

      0 0
      • enjoy  

        malem dostal,jeli jsme takovou zapadlou ulickou za kotvou v protismeru(kro­kem) ale nanestesti primo okolo policejni stanice,pred niz stal prislusnik.tak jak jsme okolo nej jeli tak zacal s tim at sesednem,chvilku mi trvalo nez jsem pochopil co chce a zastavil,to uz jsem byl 1,5 metru od krizovatky,tak mu povidam jestli bych to uz nemohl dojet,tak to ze prej ne:-) tak jsem mu rekl neco ve smyslu ze je to pekna kravina takhle na tom bazirovat.no ale byl docela slusnej,chtel nas nechat jet,ale kamarad musel provokovat(asi ho to trochu ukrivdilo:-)) a zastavil na rohu,nacez policista ze pry muzeme jet a kamarad,ze se mu nechce,ze tu postoji:-) no tak jsme sli na sluzebnu:-) celou dobu mi ten prislusnik sugeroval ze za to muzu podekovat mimu kamaradovi,tak jsem mu rekl neco ve smyslu at se nesnazi(slusne) :-) dokonce jsme donutili toho policistu aby nam vzal kola az dovnitr,kdyz se dozvedel kolik stoji,tak mel o ne snad vetsi starost nez my:-) cely to s nama sepsali,ale jenom blafovali:-) fakt nechapu ze jim to za to stalo:-) skoda ze jsem si nevspomnel ze na zapade se to muze,ale on by stejne rekl ze nejsme na zapade atd…:-)

        0 0
        • ravo  

          No, tak to je přesně ten případ, kdy maj policajti kulový na práci. Zrovna těmhle by moooc prospělo řídit dopravu na palačáku, že:-)

          0 0
          • enjoy  

            tak tos mi neco pripomnel:-) presne tohle jsem videl jak poldove ridili dopravu na palecaku:-)) nic komictejsiho jsem v zivote nevidel:-) takovej bordel,ctyri tramvaje ve fronte z kazdy strany,spoceny policajti stridajici se na jednotlivych postech,jakoby soutezici komu co pujde lip,no proste parada.chvili jsem tam postal abych se pokochal:-)

            1 0
    • koleso  

      aj dnes rano som stretol policajtov.bol som si zabehat a oni spali v aute v parku.a zda sa,ze tvrdo,lebo ked som sa vracal hlavy mali stale v zaklone a oci zavrete.alebo zeby to bola nejaka ich nova finta?

      0 0
    • MARIN  

      Co se clovece rozcilujes tak jako ty nedodrzujes zakon jezdenim na cervenou jiny ho nedodrzuji tim ze ti ukradli auto. Rozcilovat se na policajty je v tomhle pripade asi zbytecny, kdyz jsi jim to udelal primo pred nosem. Jestli chces aby meli cas hledat tvoje auto bude se muset asi prestat s mensima prestupkama, ktere se pak nebudou muset hlidat a bude vic casu na ty vetsi.

      1 0
    • martt  

      a kolko si vlastne zaplatil?

      0 0
      • koleso  

        zatial mam doma len blok na 500 Sk.ci ho zaplatim,budem este dlho rozmyslat.a asi ma budu musiet aj trocha povzbudit.

        0 0
        • fotis  

          od koho si dostal pokutu? od policajtov, alebo mestskej policie? inak moze mi nieco mestska policia?(ked machyti:-)

          0 0
          • Gatier  

            Inac ohladom toho zapadu (Rakusko), jazdit sa moze v protismere len tam, kde je to povolene znackou a vyznacenou cyklocestou na ceste. Takze nie vsade.

            1 0
          • koleso  

            od policajtov

            0 0
            • rasto  

              placeni se asi nevyhnes. v CR jsou schopni obstavit (tedy statni policajti) Ti ucet – udelat exekuci. pak (v nekterych bankach) nemusis dostat dozivotne uver…

              0 0
    • PT  

      Tak to já čekám,jak mi dopadne má páteční bouračka,kdy jsem neubrzdil za náklaďákem a tak ve 30km/h jsem se na něm rozmáznul.Prý to bude řešit nějaká komise nebo co.Je fakt,že jsem jel kousek za ním,ale prudce zabrzdil a moje no name brzdy to nezvládly a jsem rád,že jsem.A k tomu pomlácenému kolu ještě dostat pokutu už bych se vážně naštval.

      0 0
      • enjoy  

        nedodrzeni vzdalenosti.ko­nec,finito,naz­dar:-)

        0 0
        • PT  

          To je mi jasné.Kolik tak můžu čekat?Můžu to nějak uhádat na ty blbé brzdy?Ani jsem nešel do smyku.Stejně mi řeknou,že pokud jsem neměl vpořádku brzdy,neměl jsem s nimi jet a když,tak jsem to měl vědět.

          0 0
          • enjoy  

            ja ti nereknu kolik ti daj,ale chodi sem par prislusniku,tak ty by ti treba rekli vic.

            0 0
            • PT  

              Teď to jen nějak zatlouct doma.Doufám,že mi to pošlou doporučeně:)Jdu spát.Ahoj

              0 0
              • enjoy  

                zalezi jaky mas rodice.treba bys to jeste mohl obratit proti nim,ze ti nekoupili lepsi brzdy:-) jentak placam:-)

                0 0
          • Lišák  

            Letos v březnu to bylo 10 let, co sem taky nedobrzdil a napálil do žigulika. Bohužel to byl kombik, tak sem si o zadní sklo vymlátil dva přední zuby. O nárazník sem zlomil rám /ta silnička se složila jak domek z karet/ a le „savjetskoj mašíně“ se naštěstí nic nestalo. Ani policajty sme nevolali, tak sem si koupil nový zuby a novej rám :-) Přední kolo se ani nerozcentrovalo! Ráfek Bayer, dráty nějaký dvojky chromovaný a nába EXAGE 300.

            1 0
            • martt  

              tak ja som asi dopadol najlepsie. Na mokrej ceste som na galuskaci nevybrzdil za vetrieskou (PV3S), cvaklo ma to pod nu a jedine o co som sa staral, aby som sa rychlo dostal spod nej skor ako sa znova pohne aby ma nerozpucila. Mne ani biku sa nic nestalo, sofer toho nakladaku tiez vobec netusil, ze pod zadnymi kolami ma cyklistu.

              Stalo sa to asi pred 25 rokmi, brzdy som mal Centric (to boli vtedy ohromne brzdy), cestak F1 a galusky Barum.

              1 0
      • Roman  

        NETRÁPIL bych se případnou pokutou, OSLAVOVAL bych, že jsem to přežil (30km/h pod nákladák ze zadu, tak, jak píšeš sám…)

        0 0
      • blue  

        mozna bude taky dulezity, jakou skodu si na tom nakladaku zpusobil

        0 0
        • Jenda  

          pocitam ze mu umazal krvi tu traverzu co tam vetsinou vozej misto narazniku:-) nebo ze by mu na ni vykousnul diru?:-)

          1 0
      • BiSon  

        Neco podobnyho se stalo kamosovi. Akorat ze hlavou vysklil zadni sklo. Vysledek – cca 8500 za sklo, kolo v poradku, prisla mu pokuta na 500. Samozrejme doporucene. Takze tou velikosti pokuty bych se netrapil, bud rad, ze zijes a ze ses zdravej.

        1 0
    • Pacholek  

      Já v tom moc velký rozdíl nevidím, jestli jedeš na červenou na kole nebo v „čtyř a více kolové obludě“. Myslím, že když Ti to bude vycházet na biku, tak se jednou dostaneš tak daleko, že to „neohroženě“ zkusíš i v autě. Nehledě na to, kolik času tím asi získáš ?!?! Jízda na červenou, to je jako kdybys ses přihlásil k dobrovolnému darování orgánů!!!

      0 0
      • lubos  

        Pad dni zpatky jsem videl (Bratislava) borce jak jel pres pruhy, cervena, protismer pres vetsi krizovatku. Pres den … sel v casove dire, tak ho nic nesundalo … ale asi bych sel spis skakat bungee nez tohle.

        0 0
        • martt  

          cez ktoru krizovatku, nech nehovorime tak abstraktne?

          0 0
          • lubos  

            Hmmm ...... hmm .. uz som si asi spomenul Prievozska/ka­radzicova/29.au­gusta – konik pub/vyskova budova vub, niekedy okolo 10:30–11:00 naobed predvcerom. Presne si nepamatam, ale chlapik bol na nejakom trekovom/cestnom tusim mal aj batoh a siel asi polokrizom niekde od toho bazaru na prievozskej smerom na 29.augusta viac do karadzicovej. Siel skrz myslim v case, ked pruh pre chodcov na strane vub mal zelenu, a vtedy je malinky casovy usek ked skoro nic nejde. Isiel ale nejako divne stredom celej krizovatky. Tade by som sa bal ist krizom aj nadranom o 3:00. Pre tych, ktori krizovatku nepoznaju … ide o jednu z najfrekvento­vanejsich krizovatiek v Bratislave.

            0 0
    • miro  

      Niektore negativne reakcie su fakt prehnane. Samozrejme, ze aj ja jazdim na cervenu, ale len na bajku a len ked je slaba premavka, ale aj tak pribrzdim. Este ma nechytili, v Martine su asi policajti zaroven chodcami a cyklistami, ako ostatni ludia. Keby ma pritom capli, vinu by som si priznal. A nie je prada, ze ak na bajku prejdes na cervenu, tak nie je daleko chvila, ze to budes robit aj na aute. Tie semafory sa mi vsak v noci, alebo v slabej premavke vidia zbytocne, priam ta volaju, aby siel aj na cervenu. V kazdom pripade predpisy sa maju dodrzovat, tak ich dodrzujme (uz nebudem jazdit na red light). V opacnom pripade sa to pre nas moze skoncit bud v marnici, alebo v base. God save the bikers.

      0 0
    • marttan  

      i k prázdné křižovatce se může blížit nějaký magor autem 100km/h ne-li víc. zraví máš jen jedno

      0 0
      • radek16  

        no páni!… dyt je to 2 roky a 6 měsícu starý… skoro přesně… al na červenou se nejezdí a je to ta největší sviňárna podle mě… popřípadě jen na kole při odbočování doprava když je málo frekventovaná křižovatka… já tak jezdím jen na jedne křížovatce v brně… pro znalce: když se s rennenské odbočuje na nové sady a k nádraží…

        0 0
    • wroum  

      este se div ty vole!

      1 0
    • SoLaX  

      To je nejaka cyklisticka pohadka o Sipkovy Ruzence, nebo proc tu ty lidi odpovidaji az po dvou letech? :-)

      0 0
      • RUMcajs  

        Hledaj v historii?

        0 0
        • SoLaX  

          No dobre, to chapu, ale v historii hledam co me zajima, co se chci dovedet novyho.. Proste mi prislo divny reagovat na takovyhle neaktualni thread.

          0 0
          • Krys  

            Normalka, novy uzivatel, nadsenie z fora. Myslim, ze tentokrat to bol motylekmodry. :))

            0 0
      • pos3k  

        nn, nekomu se po treba po nejake dobe objevi stare prispevky jako neprectene nahore, a tak si nevsimne datumu… kdysi jsme o tom psali adminovi, obcas se najde takovy kousek :-)

        0 0
    • MARIN  

      no ja bych ti jeste vypustil duse a zahodil ventilky :)

      0 0
    • marapara  

      Tak za tohle se můžeš sám.

      0 0
    • jihra  

      Kdo jezdí na červenou tak je PRASE!

      0 0
    • maxtor  

      Tak čerstvá informace. Jeden člověk z mého okolí (normální uživatel kola – žádný závislák jako my) dostal desítku pokuty plus litr náklady správního řízení za to, že jej čapli na kole s 0,6 promile v krvi. Dále jsem se dozvěděl, že prý má na ty pokuty přestupková komise nějaký předpis, jakou pálku za jakou hodnotu v krvi udělit. Mé info je sprostředkované, tak možná není moc přesné. Ví někdo něco bližšího??

      0 0
      • enjoy  

        dneska jsem si to cetl:-).ale uz nevim:-D.tusim je to do 0,3 promile,od 0,3 promile a pak snad neco jako tezka opilost,nevim jak moc je to specifikovany­.kazdopadne pokuty jsou tam vysoky.+ odejmuti ridicaku,coz u kola teda nehrozi:-)

        0 0
    • Tomcat  

      Sorry tohle je bez komentáře byla tam červená tak holt smůla. To samý zavory, stopka, jízda v protisměru atd…

      0 0
    • mosquito  

      nechapu, dostat za cervenou flastr je snad samozrejmost a zvlast pokud si si toho plne vedom

      (trosku jiny nazor mam na krajni prechody pro chodce na velkych krizovatkach, nekde jen blika oranzovy svetlo nekde je klasickej semafor ale podle me zcela zbytecne, takze tam cervenou ignoruju)

      0 0
    • martt  

      To je dobre, ozivit thread po troch rokoch.

      Takze moje resume od kedy tento thread vznikol je dalsich 20 tisic km na bicykli a niekolko stoviek prejazdov na cervenu, v protismere jednosmerky, po prechodoch, chodnikoch, pesej zone atd. Neplatil som ani raz. Vivat Slovakia!

      0 0
      • wroum  

        na kazdyho dojde :-D

        1 0
      • maxtor  

        To víš, někdo oživuje a někdo pořád zakládá nové a nové thready na stejné téma. Díky za radu, teď každý uživatel BF ví, že když chce zažít na cestách pořádnou džungli, stačí zajet na Slovensko:-) Já to mám kousek, tak to na jaro zkusím:-))

        0 0
        • martt  

          Ako kde. V Trnave a Ruzomberku su taki mestski policajti, ze ked som ich zbadal (bol som v pesej zone), tak som radsej dobrovolne zliezol z biku.

          Napriek tomu, ze Bratislava ma ovela vacsiu pesiu zonu, tak v nej NIE JE zakaz jazdy na bicykli.

          Teraz na jesen som uz myslel, ze po dlhom case ma pokuta neminie. Pre tych co to poznaju, rutim sa dole namestim SNP, pri polskom stredisku ignorujem zakaz vjazdu, na cervenu prechadzam cez prechod na spodku namestia a pomedzi barieru z kvetinacov vchadzam do prava na Sturovu. Na cervenu prechadzam cez prechod na konci Nalepkovej (dnes tusim Laurinska), chcem preletiet na cervenu dalsiu krizovatku (Sturova, Jesenskeho) a zrazu spoza kandelabra vychadza policajt s placackou a zastavuje ma. Srdce mi zatrnulo, brzdim na doraz (mal som aspon 30) zastanem pol metra pred nim, chlapik ma naprosto ignoruje a prichadza k autu za mnou „pan vodic, viete, ze ste presiel na cervenu?“.

          Chudak, asi sa mnou inspiroval. Bol kdesi zo Ziliny, ci odkial.

          0 0
    • jakub  

      tyyjo to jsou hajzlove… hned bych si šel stěžovat ministrovi, že jsem neco porušil a dostal za to flastr…

      1 0
    • Lance  

      doufam, zes ji neplatil, protoze ted uz by tomelo byt promlcene nebo ne? nevim presne ty lhuty

      0 0
    • rock  

      Jeho poslední výskyt na BF jsem objevil nekdy v květnu 2005. Asi se jednoho dne nezadařilo :-) …

      1 0
    • Kero  

      Ja by som si nedovoli ist na cervenu ani na aute a ani na biku aj ked vidim ze nejde ziadne auto. Bez urazky ale to nemas par minut aby si pockal na zelenu.

      0 0
    • Jano86  

      toto je uz fakt ostuda!stojim na cervenej a około mną přeleti na cervenu na ziletke borec…a este sa rozculuje ze ponom hulakam…stało sa my to uz 4 krat!normalne na tvrdo pokuty…neuveri­telne…

      1 2
      • jIrI___  

        Ta jízda na červenou je mezi cyklisty bohužel hodně rozšířený zlozvyk. V nějaké minulé diskuzi tady na B-F ji někteří dokonce obhajovali, že proč stát na semaforech když nic nejede. Spadnou tepy a trenál k ničemu :)

        1 0
        • skaj  

          Ja se teda priznam, ze jsou 4 mista, kde na cervenou na kole jedu. Dve jsou T tvar, pripojne zleva, ja jedu rovne a prijizdim z kopce, rozhled vlevo skvely, dokonce 4 prouda silnice (v jednom pripade piratsky projizdim pruhem pro busy). A tam kdyz vidim volno, nevaham. Dalsi dve nejsou krizovatky, ale semafor na 4 proude silnici. Kdo zna Plzen, vsechno na Karlovarske smerem do centra. V tomhle pripade krizovatek je dokonce bezpecnejsi je takhle projet, protoze se pak nemotam v provozu mezi auty.

          Pokutu bych akceptoval, ale ohrozuju maximalne tak sebe. Beru to jako kdyz nekde prechazim na cervenou jako chodec. Pokud se clovek dostatecne rozhlidne, je v pohode. Jine krizovatky nez tyhle, co detailne znam, bych nejspise na cervenou nejel.

          A ted si jdu precist Hochy od Bobri reky at si srovnam karmu:)

          3 0
          • Georrge  

            Jako taky uz jsem par predpisu porusil, ale kdyz to delam vedome, tak proste na sebe beru riziko pokuty a pokud bych ji dostal, tak sklopim ocas a pokutu zaplatim, protoze si za to muzu sam. A ne jit picovat na internet neco o buzeraci, jako nekteri (nemyslim tebe).

            3 0
          • JendaH  

            +1, také znám taková místa, a záleží kdy mám jak moc koule to udělat. Nejlepší je když tam dokonce vede skrz to při kraji cyklopruh (například v Praze Argentinská směrem na jih; pozor je to tam nově, třeba na mapy.cz panorama to ještě vidět není). Přijde mi, že to prostě dělal někdo „pro auta“ a cyklisti ho vůbec nenapadli/neřeší je. Ale jo, určitě je to zlozvyk z mé strany a jak si to dovoluju obhajovat :-)

            Další kategorie pak jsou semafory, co mají trvale červenou, a zelenou dávají až na detekci, která ale nereaguje na cyklisty. Takových je v Praze bohužel spousta. Chvíli jsem si o tom psal s Eltodo (správce těchto věcí v Praze) a řekli mi, že s tím nic dělat nebudou. https://www.cyklistesobe.cz/threads/1689

            Poslední kategorie, co jsem potkal teď při výletech mezi město, je kyvadlově řízená doprava, kde když tam vjedu když je ještě červená ale protisměr už projel (a i kdyby tam něco jelo dalšího, tak se není problém uklidit mimo silnici), tak pak mnohem méně zdržuju všechny ostatní.

            0 0
      • ELx  

        Já bych zase rozdával pokuty za psaný projev…neuvěři­telné…

        5 2
      • Georrge  

        Vsak prave tyhle cyklobuzny to dovedou k tomu, ze bude spz a povinne ruceni i na kola a pak to budou prave oni, kdo na to bude nejvice nadavat :)

        7 0
      • JendaH  

        A mělo jeho konání nějaký negativní vliv (nebo alespoň riziko takového vlivu) nebo ne?

        0 3
        • Georrge  

          Opravdu si myslis, ze ti policajt promine jizdu na cervenou, kdyz mu rekned ze jsi neudelal negativni vliv? :) a je celkem jedno, jestli jsi autem nebo na kole.

          2 0
          • JendaH  

            Nepromine (i když to teda znamená, že ten semafor s nefunkční detekcí se má teda řešit jak? volat na 156?), bavím se ale o morálce, ne o reakci policie/správního orgánu/soudu.

            0 0
        • virtualcop  

          V případě průjezdu na červenou (jedno zda autem, nebo na kole) je negativní vliv takový, že se buď nic nestane (protože náhodou nikdo z té strany nejede, nebo stačí zabrzdit), nebo se něco stane a pak jsou minimálně rozbité plechy/kolo, nebo taky někdo třeba zraněnej a mrtvej.

          Zpochybňovat důsledky jízdy na červenou touhle pseudodemokratickou optikou je blbost hodná lidí s minimálním pudem sebezáchovy, případně s naprostým nepochopením společnosti, která nastavila nějaká pravidla, aby zbytečně neumírali lidé na křižovatkách. Diskutovat o špatném či chybném nastavení zákonů, vyhlášek a nařízení se určitě dá, ale diskutovat o „negativním vlivu či riziku takového vlivu“ při průjezdu na červenou, to bys asi fakt neměl myslet vůbec vážně :)

          1 2
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • -b-n-x-  

            „Nahodou nikdo z té strany nejede“

            1. Je mnoho situací, kdy je dotyčný účastník schopen vyhodnotit bezpečnost situace s naprostým přehledem jako zcela bezpečnou.
            2. Třeba odbocovani vpravo je většinou naprosto v pohodě. Už jen to že ve státech je to normální, o lecčems svědčí.

            Já to třeba mám tak, že jako chodec někdy na červenou chodím. Samozřejmě po dobrém vyhodnocení situace. S jednou výjimkou: pokud v blízkosti nejsou děti. Pokud jsou, červenou dodržuji striktně.

            Na kole dodržuji červenou taky téměř striktně, kromě jedné křižovatky, kde odbocuji doprava.

            Autem o tom vůbec nepřemýšlím a červená = zeď.

            1 0
            • virtualcop  

              No tak jseš … víš co? :D)

              Emériku taky znám a vím, že se tam může odbočovat v určitých případech i při červené, ale jednak je to tam zákoně dlouhodobě takto nastaveno, jednak jsou ty křižovatky a semafory pro tuto možnost nastavené a proto je to tam také aplikovatelné. To máš jako kdybys tady začal jezdit vlevo, protože v Anglii to tak funguje a něco do sebe to taky občas má :)

              Já to mám prostě jinak (neříkám, že jsem svatej) ale ať jedu v autě či na kole, platí pro mne stejné značky, stejná vyhláška s nějakými drobnými rozdíly auto vs. kolo, ale červenou prostě respektuji kdykoliv a kdekoliv. Chtěl bych to i po ostatních, musím si zamést primárně u sebe. Ostatně těch vidíí, kde se (v tom případě opravněně) rozčilují řidiči na „cyklobuzny“, že pro ně červená či přednost neplatí – těch vídám vcelku dost :)

              1 1
              • -b-n-x-  

                Píšeš na kole a v autě. A co jako chodec?

                0 0
                • virtualcop  

                  Tak vcelku se taky snažím – pokud chodím pěšky, tak většinou s dcerou a posilovat u ní nějaké ty návyky, že počkat na zelenou (a i tak se několikrát rozhlédnout) je myslím normální a ideální. Protože jako chodec jseš ten poslední článek potravního řetězce a odneseš to v případě střetu s autem naplno.

                  Opět opakuji – nejsem svatý, ale i tak mi nedělá problém si na zelenou počkat i jako chodec. Ale třeba je chyba ve mně a jsem jen nenormálně poctivej a vyhlášek a zákonů dbající (minimálně v dopravě).

                  2 0
                  • -b-n-x-  

                    V pořádku.

                    Já jen když jdu přes nějakou, typicky malou ulicí, kde je jasně přehledná situace a půl km na obě strany nikde nic, tak nevidím důvod abych čekal na zelenou. Typicky v centru velkých měst v nočních hodinách (třeba).

                    Ale zase na druhou stranu, se třeba koukám na obě strany i když přechazim jednosměrku. A to proto, protože není fyzikálně nemožné, aby něco jelo i zakázaným směrem. Nebo se rozhlizim i když přecházím na zelenou.

                    A teď si vem, že bude nějaký člověk, který striktně dodržuje předpisy, na červenou by v životě nikde nešel (naprosto v pořádku), a když půjde na zelenou, tak se nerozhlidne a něco jej srazí. Nebude to sice jeho vina, ale to mu bude jaxi k ničemu.

                    1 0
                    • virtualcop  

                      Tak je pravdou, že příčina a důsledek třeba nehody chodce s autem může být různá – jít na červenou a při tom se mnohokrát rozhlédnout je jistě „bezpečnější“, než počkat na zelenou a pak tam bezhlavě vejít – to bezesporu.

                      Nejlepší je podle mne ale ta kombinace zelená + se několikrát rozhlédnou – v případě kolize s autem (a pokud to samozřejmě přežiješ jakž takž v pořádku) je to pak ideální – v Praze je obvykle kamera na každém rohu, je vcelku jednoduché pak prokázat, že si šel na zelenou a ještě ses rozhlédl a přesto tě někdo (kdo tedy asi předpokládám jel na červenou :) ) tě sejmul :)

                      Ono jde i o to že mám nějaké zkušenosti z terénu (byl jsem přítomen různým nehodám), znal jsem příčiny a pak i důsledky a tak nějak člověk pak neřeší minutu strpět a čumět na semafor.

                      K tomu dnes není díky výkonu aut i motorek a pomateným či vyfetovaným hlavám za volantem/řídítky potkat někde ******, co to kosí 200km/h+ a tak urazí za 3,4 vteřiny vzdálenost, se kterou jako řidič či chodec vůbec nemůžeš počítat a ve specifických situacích (lehká zatáčka, horizont atd.) ho ani nemůžeš před svým „manévrem“ vidět.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ty se pořád hrozně upínáš k situaci, kdy si třeba ten chodec není úplně jistý.

                        Ale pak je prostě celkem hodně situaci, kdy to je naprosto jistě stoprocentně bezpečné :-)

                        A tak pak už je ta diskuze o tom, jestli striktně lpět na tom pravidlu (což je ok), anebo ne.

                        0 0
                        • virtualcop  

                          Tak asi vidíš, že k těm pravidlům mám nějaký léty vypěstovaný a ověřený návyk a respekt. Prostě za sebe i jako chodec budu čekat ve tři v noci na zelenou, i když budu mít vlevo i vpravo rozhled 5km (ale to teda v Praze konkrétně nebude, protože v půlce ruzyňské ranveje většinou nepřecházím a asi tam taky není semafor :))

                          Zeptám se jinak – co je důvodem, že to pravidlo porušíš a co tím získáš? Nic jiného, než minutu času navíc (kterej někde po další cestě zase ztratíš, protože se ti třeba rozváže tkanička).

                          V případě, že se úúúúúplně náhodou stane, že i přes ty vynikající rozhledové poměry někomu na té červené vkročíš do cesty, můžeš bejt, zraněnej, mrtvej – v nejlepším případě inzultovanej nas*aným řidičem, co si už představoval, jak nedobrzdí a jak bude řešit tvoje zranění, naklepaný auto a shánět svědky, že on jel na zelenou a tys mu to tam na prasáka poslal na červenou… :)

                          Stojí to za to? Mně prostě ne, ale jsem ovce, no… :)

                          2 0
                          • JendaH  

                            Prostě za sebe i jako chodec budu čekat ve tři v noci na zelenou, i když budu mít vlevo i vpravo rozhled 5km

                            OK a třeba v těchto případech:

                            https://www.cyklistesobe.cz/…avo-predjeti

                            https://www.bike-forum.cz/…qc104tc1.jpg

                            budeš dodržovat taky?

                            Zeptám se jinak – co je důvodem, že to pravidlo porušíš a co tím získáš? Nic jiného, než minutu času navíc

                            Těch minut je víc, a jindy tím ušetříš nějaký čas koloně za sebou.

                            V případě, že se úúúúúplně náhodou stane, že i přes ty vynikající rozhledové poměry někomu na té červené vkročíš do cesty, můžeš bejt, zraněnej, mrtvej

                            Myslím, že pravděpodobnost takového výsledku není vyšší než že budu zraněnej nebo mrtvej z jiných příčin na silnici, i když nic neporuším.

                            0 0
                            • virtualcop  

                              No jak říkám – můj pohled na tohle není shodný s tvým – nic za tím víc nehledej :)

                              Už mne život v mém věku naučil, že někdy je lepší pár minut počkat (v celkovém kontextu dnešní „uhoněné“ doby mi to připadá třeba i odpočinkové a relaxační, si minutku postát na semaforu či podřadit a jet minutu za cyklistou v klidu a pohodě), někdo to má prostě jinak :)

                              Na tomhle není moc co řešit :)

                              Já tedy mám ze života i jinou zkušenost (která mi taky léta celkem funguje) – kdo ani na silnici nemíní z nějaké vlastní pohodlnosti a pocitu „omezení“ dodržovat nějaká obecně uznávaná společenská pravidla a normy, nastavené při pohybu na silnici zákony, nařízeními a vyhláškami, nemá tuhle chuť pak něco „být schopný dodržovat“ i v jiných apektech života – opakovaně bych popsal rétorikou „já si jen tak trochu porušuju a někdo by mne za to chtěl buzerovat a nedemokraticky mne brzdit…“.

                              Mysli si o mne co chceš, ale fakt mám odpozorované, že lidi, co jezděj/chovají se jako účastníci provozu „záměrně“ jako prasata (dle mojí optiky) a nemají snahu něco dodržovat na silnici, obvykle podobně fungují i v životě mimo silnici. Mohu od nich očekávat cokoliv a kdekoliv, většinou nic hezkého… :)

                              1 0
                          • -b-n-x-  

                            Klidně neziskam vůbec nic. Ale prostě ve chvíli kdy je to naprosto jasné, že můžu přejít, tak půjdu.

                            Stejně to je divné. Protože já jsem jinak takový priposranek a naopak všechno až moc řeším.

                            :-)

                            0 0
          • skaj  

            V případě průjezdu na červenou (jedno zda autem, nebo na kole) je negativní vliv takový, že se buď nic nestane (protože náhodou nikdo z té strany nejede, nebo stačí zabrzdit), nebo se něco stane a pak jsou minimálně rozbité plechy/kolo, nebo taky někdo třeba zraněnej a mrtvej.

            Tohle cernobile videni je preci nesmysl. Mezi tvymi alternativami je jeste ta nejcastejsi – podivam se dvakrat, nikoho nevidim, vyhodnotim jako bezpecne projet a nic se nestane. Jak pisu vyse, obcas to na cervenou strihnu – ve vetsine takovych pripadu jsem na silnici brzo rano uplne sam, zadne auto za mnou, v protismeru a ani zleva – takze proste jedu. Pokutu bych zaplatil, stejne jako kdybych prechazel na cervenou. A i zhruba takovy risk na sebe beru. Rozhodne jsem od situace „nahodou nikdo nejede, nebo staci zabrzdit“ na mile vzdaleny (a kdybych se ji mel byt jen o kousek priblizit, tak stojim a cekam)…

            Mimochodem, spolecnost pouziva semafory primarne k rizeni provozu, ne jako prevenci umrti na krizovatkach.

            1 0
            • virtualcop  

              Mimochodem, spolecnost pouziva semafory primarne k rizeni provozu, ne jako prevenci umrti na krizovatkach – OK, ale asi nebudeš zpochybňovat, že pokud tu červenou budu často „porušovat“ (zvlášť v pražském provozu), tak se toho úmrtí mohu vcelku rychle dočkat – jako cyklista hodně brzo, jako řidič osobáku časem taky – ona taková Kbelská, Průmyslová, Kolbenova + průjezd na červenou = může být tím posledním, co v životě udělám :)

              Já furt nevím, co kdo chce zrovna u průjezdu na červenou tak nějak rozporovat, že ho to jako cyklistu či motoristu omezuje či obírá na právech – jsou jistě specifické situace (3 hodiny ráno, někde v Kotěhůlkách), kde asi průjezd na červenou s dobrými rozhledovými podmínkami nebude tak nebezpečný, jako když to samé udělám ve čtyři odpoledne na té Kolbence. Ale jde mi o ten princip, že člověk nechce akceptovat z příčiny nějaké časového minutového omezení pro mne vcelku základní pravidlo – svítí červená, stojím před semaforem a čekám na zelenou – to jsme se mimochodem učili už ve školce, na dětském hřišti (teda alespoň já). Od té doby nad tímhle „pravidlem“ tak nějak moc nepřemýšlím, dodržuji ho a vcelku se nezamýšlím nad tím, zda mne to nějak neomezuje či jinak deptá :)

              Klep klep klep, cca. 30 let bez nehody v autě i na kole…

              A že jako každý člověk někdy nestíhám, pospíchám, už chci být doma, či potřebuji být někde na čas jinde a každá minuta se počítá…

              2 0
              • skaj  

                Vubec to nebudu zpochybnovat (porusovani v prazskem provozu), to by me ani nenapadlo, ze nekdo umyslne takhle cervenou porusuje. Respektive jsem nikoho takoveho, kdo vjede umyslne do krizovatky na cervenou na kole s tim, ze ostatni musi zabrzdit nevidel.

                Nicmene zpochybnuju ten cernobily nesmysl cos napsal o prispevek drive:) Jsem si jisty, ze naprosta vetsina prujezdu na cervenou nezahrnuje "náhodou nikdo z té strany nejede, nebo stačí zabrzdit"ale tyka se situace, kdy clovek dobre vidi na vsechny strany a proste misto cekani na svetylko pred prazdnou silnici projede.

                Jsem si zcela vedom toho, ze se porusuji pravidla. Stejne jako kdyz prechazim na cervenou. Jen proste evidentne nelpim na principech, ktere se vzdy dodrzuji bez ohledu na ostatni okolnosti. Cekat by me nijak nedeptalo, nijak neomezilo – jen by mi prislo zbytecne. A zbytecne veci nedelam:) Proste jsem zvykly pravidla vyhodnocovat a podle nich se chovat (a to na obe strany – nejezdim maximalni povolenou po sidlisti; nejezdim na kole na silnice kam muzu, ale vim ze budu prekazet atd.).

                Jeste dodam, ze ani v noci na prazdne silnici bych autem na cervenou nejel. Protoze na kole/jako chodec zaplatim za pripadnou chybu jen sam. V aute uz muzu vzit nekoho sebou.

                0 0
        • Jano86  

          malo…s prava sa rutilo auto ktore malo zelenu…ale cyklista stihol…plus se snažíme o nějakou kulturu…posledny rok nemam Problem s vodicmi…snazim se dodrziavat a citim spatnu vazbu…uz nekolikrat poděkovali…som odporca chodit na červenu za kazdych okolností…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Tak to byl debil no. Anebo v pohodě chlap, ale zrovna debilni chvilku. To se občas taky stává. Anebo sebevrah.

            0 0
    • mikš  

      minulý týden jsem co by chodec prošel křižovatku na červenou,svědomí mi nedalo,nemohl jsem kvůli tomu spát.Hned ráno jsem se šel na stanici udat,dříve než by mně nahlásili svědci.

      Soud má být koncem září,ale už teď mám sbalené teplé prádlo,kartony cigaret na úplatky a lubrikant.

      4 1
      • HonzaRez  

        Ta poslední věta je omyl, kdo dostane provaz, nic z toho nepotřebuje…

        3 0
        • psbiker  

          Mohli ho taky střelit, posledně snad policista trefil nějaké nevinné vozidlo, místo toho delikventa, co přecházel na červenou.

          0 0
    • mais  

      jel jsi na červenou? jel

      porušil jsi předpisy? porušil

      chceš, aby se k tobě, když jedeš na kole všichni chovali slušně dodržovali odstup atd – jinými slovy dodržovali předpisy? chceš

      takže s prominutím drž hubu, zaplať a nestěžuj si…

      tohle je naprosto ukázkový navšemámprávo ale žádný povinnosti vlákno

      4 0
      • JendaH  

        chceš, aby se k tobě, když jedeš na kole všichni chovali slušně dodržovali odstup atd – jinými slovy dodržovali předpisy? chceš

        Ne, to není jinými slovy, existují i předpisy které nedávají smysl nebo jejich dodržení dokonce situaci zhorší. Samozřejmě nikdo z nás neví co přesně se tehdy v roce 2004 stalo, ale klidně to mohla být tato situace.

        1 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • kubad  

        pochybuju že ti odpoví po 18 letech když tu už 7 let nebyl :D psal to: koleso 22.3.2004 07:42

        koleso: naposledy 23.2.2015

        4 0
      • Chlebovnik  

        Jako já jsem 100% pro dodržování předpisů. Ale na druhou stranu by každá situace podle mě měla být posuzována individuálně.

        Příklad: V létě brzy brzoučko ráno přijedeš na kole na jednoduchou křížovatku, kde chceš odbočit doprava a skočí ti červená. Široko daleko skutečně nikde nikdo. V takovém případě už mi stání na té červené přijde jako chování ovce.

        Nicméně osobně bych na té červené stejně počkal. Jsem holt hodnej kluk.

        0 0
    • Nachtlauf  

      Jezdím téměř výhradně v noci. Silnice z většiny prázdné, aut málo, občas to nějakej dobytek v autě kalí ultra rychle, ALE téměř nikdo mě neoprasí, všichni se vyhýbají perfektně. Ve dne to bývá s prasením cyklistů horší.

      Já sám ani v noci (a už vůbec ve dne) si netroufnu porušovat předpisy.

      1. Mě samotného už jako kluka sestřelilo auto.
      2. Se*ou mě řidiči, co porušují pravidla. Ať už jedu v autě nebo na kole.
      3. V pozdní noci jsou téměř jedinými auty, co potkávám právě policejní hlídky.
      4. Na některých křižovatkách ve městech jsou kamery – MP nebo PČR nehodlám jako sólo projíždějící upoutávat a dělat si problémy.
      5. Porušovat pravidla jako cyklista ve dne všem na očích = podporovat nadávání na cyklisty.
      2 0
      • JendaH  

        Já sám ani v noci (a už vůbec ve dne) si netroufnu porušovat předpisy.

        Takže třeba v situacích jako tady nebo tady blokuješ předjíždění nebo jak to děláš?

        1 0
        • Vrci  

          Nějak nerozumím. Čím to malé bílé auto nebo ta dodávka blokují předjíždění? Vždyť jedou a neparkujou.

          0 0
          • -b-n-x-  

            Chápu to tak, že když na kole pojede normálně správně jak má (po silnici vlevo), bude blokovat auta za ním.

            Na tom místě je ale možnost jet tou uličkou vpravo

            0 0
            • xtonda  

              Já bych spíš řekl, že může buď jet legálně v pruhu a blokovat nebo nelegálně po šrafování a neblokovat, z fotky není zřejmé jestli ta boční ulička nevede někam jinam a v ní bych se předjíždět tedy asi nenechal.

              0 0
              • hawrda  

                Vede jinam, ta hlavní jde pod dálnici, ta vedlejší nikoliv:).

                0 0
                • JakeF  

                  To je jenom magistrála, na ní cyklisti běžně vysíraj… I když je fakt, že dát ji napříč už by byl celkem level :))

                  0 0
              • Vrci  

                Vzhledem k tomu, že šrafování bývá plné bordelu, tak v pruhu. Jezdí tam všechna vozidla, od aut, přez autobusy a traktory až po multikary a mopedy. Proč by tam nemělo jet kolo?

                1 0
                • Coural  

                  Přesně tak tam jezdím. Navíc v tohle případu je 50 metrů zpátky křižovatka se semafory, 100 metrů vpředu další, tak nevím, jak moc auto zdržím, ale víc jak 10s to nebude. Nepojedu přes kanál abych pustil jedno malé auto, za kterým se bude cpát Rohlík v rauši a bude mě plácat zrcátkem po ledvinách. Jsou místa kde uhnu, ale tohle to určitě není.

                  1 0
                • JendaH  

                  Protože je to do kopce po delším stoupání a když tam pojede kolo 13 km/h, tak za ním bude šňůra a lidem budou téct nervy.

                  Bordel tam kupodivu nebyl, což může souviset s tím, že to je celkem čerstvě postavené, takže se ještě nestihl nasbírat, nebo že je to na horizontu a v kopečku, tak ho to spláchne.

                  0 0
            • JendaH  

              Chápeš to správně, ale pozor, z uličky vpravo nelze jet do podjezdu a následně např. na Pražského povstání.

              0 0
    • -b-n-x-  

      Hele, ještě mě napadla jiná situace, při které porušuju tu červenou.

      Když je na semaforu tlačítko pro chodce/cyklisty. Už se mi vícekrát stalo, že jsem to udělal správně, ale výsledek byl vlastně naopak špatně. Probíhalo to tak: přišel jsem k semaforu, já měl červenou, auta zelenou. Nikde nic nejelo, přehledná situace. Já ale přesto zůstal stát, zmáčknul tlačítko a čekal. Po chvíli naskočila pro mě zelená, pro auta červená. No a zrovna v tu chvíli přijelo auto. Já tedy mohl legálně projít, auto ale muselo zastavit a chvíli čekat. Takže řidič nasrany, více projeteho paliva, ekologie v prdeli, sjete brzdove desticky a kotouče. A samozřejmě i já měl zdržení.

      Takže, nyní když přijdu k takovému semaforu, tak se již chovám chytřeji. Pokud je vhodná situace, tlačítko vůbec nemackam, a silnici riskantně překonám nelegálně na červenou. Pro všechny zúčastněné win win

      4 1
      • embi  

        přesně. úplně mě vytočí lidi, co zmáčknou tlačítko, rozhlednou se a pak jdou na červenou… za 10 vteřin tam pak stojí 5 aut a čumí do blba.

        2 0
        • HonzaRez  

          Doslova toto zažívám na všech křižovatkách, kde máme nově jakési „ynteligentní“ semafory. Rytmus je neseřízený a často čekám na 2 kola aut, než mi blikne zelená. Pokud je kolem klid, taky jdu na červenou a žádné tlačítko nemačkám…

          0 0
          • babkanakole  

            To není neseřízené, to je schválně.

            Jeden takový přechod a cyklopřejezd jsem řešila (požadavek na seřízení shodně se semafory pro auta), a oficiální odpověď byla přesně v tomhle smyslu.

            Naštěstí na téhle křižovatce to znamená jen jedno kolo zelené pro auta navíc.

            0 0
      • Georrge  

        Tady trochu souhlasím, že na některých přechodech by semafor vůbec nemusel být. Zvlášť kde se přechází jen jeden pruh a chodec si tak hlídá jen jeden směr. Často například přes pruh odbočující doprava. Většinu času tam nic nejede ale ty přejít nemůžeš. Ale asi je nějaká podmínka, že když mají semafor auta, musí ho mít i chodci… což nás přivádí k tomu, že auta odbočující doprava ten semafor také nepotřebují a navíc jim to často pustí na přechodu za křižovatkou chodce přímo pod kola, takže konflikt s chodci tam už stejně existuje :)

        2 0
        • Vrci  

          https://www.google.com/…4d14.4742007

          Třeba na téhle křižovatce to částečně je. V pruzích pro odbočování doprava pro směry že Strakonické a Nádraží na Pražskou, ale ne v těch ostatních.

          0 0
        • -b-n-x-  

          Přesně tak. Je docela hodně křižovatek, kde odbočuješ ale hned zítra křižovatkou ti stejně jdou chodci přes cestu. Ty máš zelenou, oni mají taky zelenou.

          0 0
          • Georrge  

            Ono by možná stálo za úvahu umožnit chodcům chodit na červenou s podobnými pravidly, jako je v jiných zemích odbočování doprava na červenou. Tedy že můžeš jet / jít, ale nemáš žádnou přednost a musíš se opravdu ujistit, že máš dost prostoru a nikoho neomezíš. Pak pokud by chodec vyhodnotil, že nikde nikdo nejede, mohl by bez pokuty přejít. Pokud by vlezl pod auto, je to jeho chyba. Na zelenou by měl klasicky přednost jako dnes.

            Samozřejmě, nabízí se možnost zneužívání od různých individuí, které si to vynaloží po svém. Pak třeba mezi auty způsobí nehodu a z místa nehody odejdou. Takové individua ale chodí na červenou už dnes a kolikrát je vůbec nesere, že tam jedou auta, takže teoreticky se nic nemění…

            1 0
    • HonzaRez  

      Čerstvá zkušenost: když vyrážím ve 3 ráno, abych si projížďku opravdu užil, projedu jednu z nejblbějších a nefrekventova­nějších křižovatek taky na červenou a prostředkem, bez ohledu na cyklobuznostezku vedle… Každý si to může zkusit.

      0 0
    • vas  

      Přidám ještě jednu situaci. V mnoha obcích jsou semafory před přechody, které hlídají 50km/h. Jedete po silnici svých 30km/h, když 50m před prázdným přechodem vám blikne červená, protože pár set metrů za vámi vlítne do obce auto 80km/h. Já tedy za sebe musím říct, že na kole nezastavuji a jedu.

      0 1
      • Aviatik  

        Jsou také semafory, které defaultně svítí červeně a zelenou hodí, až když zaznamenají vozidlo jedoucí pod 50km/h. Ideální na to, naučit cyklisty jezdit na červenou (něco takového jsem viděl v Benátkách n. Jizerou před školou)

        0 0
      • virtualcop  

        …a pak jseš na videích od Pražská teplárenská, Liberecká bůchvíjaká (nevím, jak se všichni/většina) těch pí.čusů, co s oblibou nahrávaj a pak pouštěj na YT „cyklobuzny“, co nedodržujou primární předpisy jmenujou…

        Nikdo už si nedovodí, že právě v takovémhle případě za to primárně může ten, co rychlost nedodržel a semafor „zapnul“, ale všichni vidí (a oprávněně nadávají), že velké množství cyklistů si s červenou hlavu neláme.. :)

        0 0
      • McBlacky  

        Tohle uz se nedeje. Funguje to totiz v drtive vetsine opacne. Cervena defaulf a na male vzdalennosti od semaforu kdyz uz skoro musis brzdit je kamera a ta pokud nameri do 55(vetsinou) ta hodi zelenou. Takze kdyz nekdo vleti dal za tebou do obce kilo, neni to relevatni.

        0 0
        • vas  

          Je to tak ja píši u nás na SM, na sil 67 postupně na třech místech, Bohumín-Skřečoň, Dětmarovice a Karviná-Louky.

          0 0
          • mr.nikdo  

            Na Vysocine to same. I autem jsem jel 50 a kamion za mnou 80. Stali jsme oba.

            0 0
    • Aviatik  

      Nemám rád lidi, co z pravidel dodržují jen to, co se jim hodí a všelijak si ta pravidla „kreativně“ vykládají, na druhou stranu …

      V ideálním světě by měly být semafory zapnuté tehdy a teprve tehdy, když už se provoz neureguluje sám. Bohužel nežijeme v ideálním světě a semafory jsou často zapnuté i v době, kdy nemají koho řídit. Už jsem to několikrát nevydržel a za situace, kdy se v okruhu nějakých 200m nepohybovalo žádné vozidlo, jsem to na tu červenou projel, typicky o víkendu ráno.

      Extrémem v našem městě je semafor osazený během dopravních úprav vedoucích paradoxně k výraznému poklesu provozu přes tuto křižovatku; v praxi tam člověk může auto z vedlejší potkat jenom když se v nedaleké fabrice střídají směny. Jenže tenhle semafor je zapnutý 7 dní v týdnu od rána do večera a prakticky kdykoliv tuhle křižovatku projíždím, tak tam nikoho nepotkám. Do křižovatky je vidět dobře, takže od jisté doby červenou na tomto semaforu vnímám jako dopravní značku Dej přednost v jízdě.

      Přes co ale nejedu, je červená na železničním přejezdu. Vlastně jednou taky, když asi 2 minuty blikala červená světla a závory byly pořád nahoře. Asi o 30s později projel vlak, krokem a za neustálého houkání, tudíž fíra byl rozkazem informován, že je zabzař v poruše.

      0 0
    • HonzaRez  

      Celkem sympatický článek, ale některým bejkerům by se z toho mohly zkroutit tretry…

      https://tydenikpolicie.cz/…na-cyklisty/

      0 1
    • Dubys  

      Taky jsem nazoru,ze tyhle veci by se mely posuzovat individualne a asi jsem naivni,ale predstavoval bych si,ze to policie bude delat. Pokud by tam takova dopravni situace jako v noci byla po celych 24 hodin,prav­depodobne by tam zadny semafor ani nebyl…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.