Na co dát pozor při koupi staršího domku?

370 nepřečtených
  • maajkee

    Vyhlídli jsme si s přítelkyni starší domek asi 5 km za HK, klasicky zděnej, sedlová střecha s starejma betonovejma taškama, částečně rekonstrovanej (elektrika meď, plast. odpady, voda, venkovní fasáda, v polovině domu nový štuky a podlahy).

    Bude potřeba udělat novou krytinu + celý horní patro asi znova, teď je celý obložený starejma dřevenejma palubkama a dispozičně uplně blbě.V domě je plyn, elektrika (kotel na oboje), obecní voda i voda ze studně.

    Tak mě tak zajímá na co si dát hlavně pozor než podepíšeme smlouvu s realitkou, jestli to není třeba nějak podmáčený( viditelný nic nebylo), jestli pod tím není radioaktivní odpad :) nebo něco podobnýho. Prostě za jakýkoliv tip budu rád.

    Díky a omluva všem těm, kterým by toto téma mohlo vadit.

    0 0
    • Smazaný účet  

      To neber špatně, ale tady by to bylo efektivnější http://forum.living.cz/

      0 0
    • alinceb  

      Je to offtopic, tak by to vadit nemělo…i biker musí bydlet a mít místo, kde spravovat bike…:)

      Hlavně si oveř na katastru, jestli je všechno OK ohledně pozemku a nemovitosti (věcný břemena, vedení VN, zástavy atd.).

      Co se týče domu, tak mrkni, jestli někde nejsou mapy na štukách (aby to nevlhlo odspodu), jestli nemáš brouka nebo houbu v trámech krovu, radonové měření by to možná taky chtělo. No a pak takové ty zaštukované trhliny (neporušená statika) a možná pravoúhlost konstrukcí…nic dalšího mě moc nenapadá…:)

      Kdy to bylo postavené?

      0 0
      • fredy.k6  

        koukám, že sem napsal skoro to samý a to sem tvůj příspěvek nečetl, aspoň je vidět, že nekecáme :-)

        0 0
      • maajkee  

        Přelom 60tých a 70tách let.

        Jasný, katastr ověřím, krovy na střeše kvůli dospozičnímu řešení stejně asi přijdou uplně nový, toho statika, to je dobrej nápad, díky.

        Jinak je u toho právě celkem velká zděná dílna, to je taková třešínka na dortu :)

        0 0
    • šlapatko  

      Tohle mě taky čeká.Za nějaký ten pátek.Není od věci pozvat si statyka nebo člověka v tomto oboru.Stojí to pakatel a můžeš odhalit různé skryté vady.

      0 0
    • martin_bakov  

      na proklepnuti domku bych se domluvil s nejakym stavarem, nekym z oboru… kdyz kupujes ojety auto taky je lepsi mit sebou mechanika kterej se na to podiva.

      0 0
    • mr.antik  

      Z laického pohledu bych chtěl vidět krovy, pak jestli je horní patro na trámech, tak v jaké jsou kondici. No a taky ta voda co zmiňuješ.

      Zbytek asi vidíš. Záleží jak je to starej dům, ale radši být připravený na nejhorší. Co se týká „rekonstrukcí“ tak to mohl nějak nějakej domácí kutil, tj. počítej že to třeba komplet budeš předělávat.

      0 0
      • mr.antik  

        Jo a to nejdůležitější – hlavně si s přítelkyní dohodněte způsob financování, zvláště pokud to je na úvěr :-)))

        0 0
    • Smazaný účet  

      nezapomen vsechno kontrolovat hezky "poporade:http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • fredy.k6  

      Zaměř se nejdřív na nosnou konstrukci. Prohlídni stěny a podlahy v prvním podlaží, jestli na nich nejsou vlhký mapy a zničená nebo opravovaná omítka. Pak projdi všechny obvodový a nosný stěny, jestli nejsou pokleslý, různě vyboulený nebo jestli se na nich neobjevujou větší praskliny (třeba v nadpraží oken). Nevím, z čeho jsou stropy, každopádně projdi celej krov, jestli není někde shnilej nebo není napadenej houbou. V HK se občas vyskytuje pozemek se středním radonovým rizikem, ale to nezjistíš, to bys musel nechat změřit.

      0 0
      • maajkee  

        ok, díky, zase vedle v domku bydlej asi 80ti letý důchodci už asi 50 let, tak to tam snad s tím radonem nebude tak zlý :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          radon je takové chytlavé téma. tím bych se zabýval pokud bys měl neodizolovaný přízemí nebo sklep kde budeš často pobývat. běžná hydroizolace v podlaze a běžné větrání je většinou naprosto postačující ochranou.

          0 0
          • fredy.k6  

            Pár návrhů na protiradonový opatření jsem dělal a to co píšeš ty takhle v praxi nefunguje.

            0 0
        • Nainen  

          Kdyžtak mapy radonového rizika najdeš tady

          0 0
    • Smazaný účet  

      Co kanalizace?

      0 0
      • maajkee  

        jo, to je asi jediný takový mínus, jednou, dvakrát za rok nechat vycucnout septik :) podle množství…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Znamy si misto septiku poridil domaci cisticku odpadnich vod. Podminkou je, aby v blizkosti byl nejaky povrchovy vodni tok, do ktereho muzes odvadet vycistenou vodu. Docela zajimava alternativa, byt to zere proud. Jednou za rok ci dva akorat kalovym cerpadlem odpumpuje cast – na podzim na pozemek-pry po tom desne rychle roste trava:))

          0 0
          • mr.antik  

            ale zas musíš mít pravidelněj „přísun“ odpadních vod s patřičným obsahem :-)) Což třeba pro lidi co často cestujou může být složitější.

            0 0
            • Smazaný účet  

              to je fakt..ja se nezminil ze ten znamy ma tri male deti a manzelku ktera je doma hlida:)) Taky si musis dat pozor co do hajzli vylijes, ale to i u septiku..a snad se nenajdou lidi, kteri lijou do zachodu olej z tlumice…

              0 0
          • maajkee  

            hehe :D

            No zatím díky všem za tipy, klidně pište dál, my teď razíme ke kámošoj do Zlatých Hor v Jeseníku, maj tam prej srub, ještě jsem tam nebyl, jsem zvědavej a těším se.

            Počasí hlásej pěkný, takže zítra doufám uděláme vejšlap na Praděd :)

            0 0
          • jIrI___  

            Domáci podzemní čističku máme taky (povinně od obce) a není to z pohledu běžného člověka žádná velká výhra. Vyvážet se musí tak aj tak (tuším 2× ročně ji vyvážejí?) a ještě většinu dne člověk valí elektřinu do vzduchového čerpadla, aby hovna uvnitř čističky hezky bublaly a poskakovaly. Celkové náklady znatelně vyšší než když jsme měli klasickou jímku.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kolea si ji musel poridit, protze nejakym posahanym rozhodnutim v te oblasti zakazali stavet nove septiky…nevim poradne.

              0 0
            • Majan  

              No to tedy nevím, ale dmychadlo žere cca 60W/hod, za 24 hodin je to cca 1,5 kW. Nevím kolik přesně stojí elektřina, ale při 7 Kč za KW to je za den cca 10 Kč, t.j. za měsíc cca 300 Kč. Hovnocuc si počítá min. 100 Kč za kubík, t.j. min 100O Kč (spíš 1200 Kč) za vyvezení. Čtyřčlenná rodina vyprodukuje cca 0,5 m3 odpadu.

              0 0
              • jIrI___  

                Když jsme měli jímku, vyvážela se myslím 1× ročně (už si to přesně nepamatuju, je to asi 8 roků nazpátek), teď se čistička vyváží 2× ročně (jeden vývoz 500 Kč). A navíc když člověk nemá vzduchový vývod z čističky na střechu, tak nehorázně smrdí. Stačí, když od sousedů občas foukne vítr správným směrem :). Ale zase se můžu pochválit, že jsem ekologický :-D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jak rikam, kolega cisticku vypumpoval napodzim na pozemek:D ani nerikal ze by mu smrdela…ale kdyz on je furt v praci a o domacnost se stara jeho zena:)

                  0 0
                • Lance  

                  nechapu co tam chces kazdy rok vyvazet? ja vyvezl ted septik nebo co to je a to tak po 10!! letech

                  0 0
        • Soreno  

          Je to septik nebo žumpa pokud septik tak ti ty sračky tečou do pozemku a vyvážíš jen usazenej kal, pokud je to žumpa tak si to spočítej co člověk to cca 100 l/den když šetří (norma udáváaž 150l/den) a pochybyju že tam máš nějakou 40 kubíků jímku abys vyvážel 2× do roka :-))

          0 0
    • Alibaba  

      Krom tisíce dalšího ještě jak to stojí, kde to stojí a kam to má okna! Tzn. Statika; terén (voda ve zdech, poddolování, záplavová oblast,…); orientace vůči světovým stranám (krom tepelných ztrát tě může dost nas*at, až zjistíš, že musíš 3/4 roku svítit pomalu celej den). Jo a bacha na dřevomorku (prkený podlahy).

      0 0
      • maajkee  

        okna jsou na východ a na západ, v patře pak jedno na sever, záplavová oblast určitě ne, je to na kopečku, nejvyšší bod okolí a nikde blízko řeka, podlahy okouknu, je tam všude položená plovoučka, takže se zkusím mrknout pod to, jestli to neudělali nějak prasácky, ale myslím, že by tam měly bejt betonový podlahy.

        0 0
        • martin_bakov  

          jestli je to na kopecku tak zkontrolovat jestli neni rezavy uzemeni od hromosvodu – pokud tam je hromosvod :)

          0 0
      • Life will kill you  

        uzemni limity. jestli tam mas nekde draty nebo trubky, ze nemuzes kopnout do zeme, zaplavy to tam je taky, nebo jestli se ti tam drzi voda a je to vsakovaci oblast nebo ti tam s vetsi pravedpodobnosti spadne letadlo a nebudes si moct postavit vyhlidkovou vez nebo zvednout patro, protoze je tam vzletovy nebo pristavaci koridor nebo proste nekdo stanovil vysku zastavby a zastavitelnost pozemku pokud budes chtit pridat garaz. nebo jestli mas vedle zahrady mezinarodni plynovod co kdyz blafne, tak bude pul kilaku okolo docela vedro atd.

        0 0
        • Sobi  

          územní limity!? Ty jsou pro těžbu nerostných surovin, nemyslel jsi náhodou věcná břemena!? :-)

          0 0
          • Life will kill you  

            skutecne ne bremena, ale ty veci co tam jsou rozepsany pod tim :) asi to bude v hantyrce mozna trosku jinak pojmenovany.

            0 0
            • Sobi  

              jasně, mne se líbila ta představa, že si zajedeš do OKD Karviná zeptat se kolik uhlí máš podbarákem a kdy se ti tam dokopou! :-))))

              0 0
        • DaSnail  

          ešte si zabudol indijánskej hšbitof…

          0 0
    • Smazaný účet  

      krom toho co píšeš třeba podlahy – aspoň se poptej co je v podlaze – možná pak při rekonstrukci najdeš 5 zabetonovanejch vrstev; poptej se na přestavby (kde dřív byly dveře a okna a nejsou). podsklepenej není? fasády – zateplovali nebo jen štuk? jestli je to takovej ten dům „staví celá rodina“ moh bys narazit sem tam v rohu na plíseň (nyní přemalovanou), ale to bys zjistil jen kdybys tam zašel za mrazů s teploměrem.

      elektriku bych skouknul s elektrikářem – zapojení jednotlivejch okruhů a jističů – abys pak nezjistil že ti konvice v kuchyni vyhodí půl domu. okna se asi nerozpadaj, to by sis všimnul. kanalizace – plastový odpady, a co přípojka? u echt starejch domů může bejt lehce rozpadlá, bratranec měl hluboko pod barákem v trubce starej hadr – spolehlivě ucpaný, těžko se prošťouchává…

      a není na škodu si prověřit historii majitelů, aby ti to za pár tejdnů soudně nezabrali. ;o)

      0 0
      • maajkee  

        OK, díky, okna jsou většinou klasický dvojitý dřevěný, s tím počítám, že je časem vyměním, někde jsou nový plastový. Podsklepenej není.

        Jinak nynější majitelé co to rekonstruovali se rozváděj a prodávaj to :)

        Asi je ta rekonstrukce rozhádala :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          nooo nebyli by první ani poslední, známí postavili novej domek jen po hrubou stavbu a pak se rozešli… a bratránek levně koupil rekonstruovanej byt taky od rozvádějících se manželů. asi neměli na vyplacení toho druhýho.

          0 0
        • Alibaba  

          …Vzpoměl jsem si na Koubkovu povídku:

          „kupovali jsme na podzim výhodně domek na kopečku, moc jsme si libovali. Přišlo léto a zjistili jsme důvod výhodného prodeje, nedalo se v něm žít. Na podzim jsme dali inzerát s výhodnou nabídkou. Kopec se jmenoval Mouchov.“

          0 0
      • Life will kill you  

        elektriku bych mozna ani neresil. jestli je to starej domek ane jen „starsi“, tak bude zrala na predelani tak jako tak. nedostatecne a nevhodne rozmistneni zasuvek tim to jen zacina.

        0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Popovidej si se sousedy, jestli se neco nedozvis a jestli to nejsou volove.

      Poloha, doprava, skolky, skoly, atp, pocite ze za par let budete mit sviste a budou potrebovat chodit na nejaky krouzky a prevadet je z ze skoly na krouzek a tak.

      Kdy je to stavene? Z cihel? Nejhorsi jsou sedesaty az osmdesaty leta.

      Pocitej ze budes muset zateplit to horni patro znova poradne. Paropropustnou folii uz pod late pri vymene krytiny, otrhat palubky, mineralni vata, parotesna folie, sadros. Zatepleni stitu, ty byvaly stavene jen na 15 plnou cihlu. Podlahy v patre- jestli to nebyl nejaky kutil co to delal. Zdi taky nejspis tepelne nebudou vyhovovat- to znamena ze nemuzes skoro nic postavit tesne k obvodovy zdi, protoze by to tam v zime vlhlo a plesnivelo.

      A jak rikaj ostatni, katastr a stavar- ten vam stejne rekne ze na zeleny louce je to levnejsi a jednodussi (ale takhle zas muzes bydlet hned a doupravovat postupne.

      0 0
      • maajkee  

        jasný, to optání se sousedů, to mě taky napadlo, ona hradecká MHD je 2km ve vedlejší obci, která už spadá pod HK, tam je i škola, na druhou je taky asi 2km další škola, jinak skoro každou hodinu jezdí přes obec linkáč do HK, z HK tam jede poslední linkáč ve 22:30.

        Co se týče pak stavby ty střechy to už nebude problém, už jsem zas svůj život stavěl na třech barákách, strejdův, bratrův a našich. Na tom posledním už jsme dělali defakto všechno sami, takže rekonstrukce a stavby se nebojím, naopak se na to těším :)

        0 0
        • mr.antik  

          To ti závidim. Je dobrý tohle stihnout v poměrně mladým věku, ale zas aby zbyl čas na kolo :-))

          0 0
          • maajkee  

            No, myslím že toho času na kolo bude rozhodně míň až se do toho pustíme, počítám na jaře. Ale tak pak snad se to zase uklidní :)

            0 0
        • fredy.k6  

          Zrovna na skladbu střechy pozor, tam se dělá nejvíc chyb a už sem pár střech viděl, který se po 3 letech předělávaly.

          0 0
        • smallbrother  

          z čeho jsou stropy, aby to nebyly zabetonovaný hurdisky?

          Koukej po prasklinách, spíš než se statika bych pozval normálního stavaře.

          Radon se může objevit i v použitejch materiálech (stropní desky, plynosilikát…)

          Jak je přístupný podkroví? Schody se blbě přesunujou, zvlášť u betonovejch stropů…

          0 0
    • kesu  

      ahoj,stavarinou se zabývám,doporučuju:

      1)katastr-nabývací tituly,neni od věci vědět kdo a jak dlouho měl dům před stávajícím majitelem

      2)technický stav budovy

      stropy nemá smysl rozebírat pokud nejsou viditelná vnější poškození

      a není nic podezřelého,zvláště pokud je starší omítka nepopraskaná

      nezabýval bych se tím

      • izolace od podzemní vody,podívej se pořádně zdali dům nevlhne
      • střecha a krovy,stačí vizuální kontrola
      • okna-stav, případně si dej v hlavě dohromady co bystála výměna
      • izolace v kombinaci se šíří stěn. Dnes splní normu teprve až 300mmspeciální zdivo jinak se musí zateplovat

      3)technický stav instalací – to může být problém pokud jsou „nové“.rozhodně pusť vodu a počkej jestli to nikde neutíká. Rozhodně bych si zkontroloval plynovod případně. elektřina by neměla být problém ale zjisti si jističe na co jsou nadimenzované. pak topení,nevím jaké je ale je to duležitý

      4)sousedé,dobře si projdi okolí,sousední nemovitosti bych si našel i na katastru http://nahlizenidokn.cuzk.cz/

      5)územní plán obce (kdyby náhodou nová silnice atd :) )

      6)dispozice domu-dost špatně se mění a není od věci si obkreslit rozměry (včetně nosných a nenosných zdí) a dispozice místností a v klidu si doma rozmyslet jak se vám tam bude žít. V dnešní době jsou lidi schopný postavit hodně velký kraviny který tě ale pak budou štvát každej den.

      0 0
    • Kohout  

      Hlavně si dej pozor, aby stávající majitel skutečně nemovitost vlastnit a aby neběžela nějaká exekuce nebo soudní spor. V katastru je to zapsaný, až když to proběhne. Neuzavřené spory tam nejsou. Někdy pomůže se nenápadně zeptat sousedů.

      Firma, kde dělám koupila dům od člověka, který ho nikdy nevlastnil. Pěkně připravený podvod, na které se těměř nedalo přijít. Stálo nás to půl mega, kterou jsme dali na zálohu.

      0 0
      • Beeda  

        asi tak zacal bych sirokym okolim, katastrem zamery, ekologii atd…

        a hlavne s odbornikem ne s bf…

        0 0
    • Tommy_Lee  

      tyvole tady je to samej stavar-odbornik :-D

      0 0
    • Smazaný účet  

      Vybodni se na to . :-))

      0 0
    • pepko  

      stary dom by som urcite nekupoval, bude s tym viac starosti ako si myslis … a pravdepodobne ta to vyjde drahsie ako postavit novy …

      0 0
      • alinceb  

        Když takhle bude přemýšlet každý a každý bude stavět „na zelené“ louce, tak tu za chvíli pomřeme hlady, protože na všech polích budou domečky…tenhle trend nemám rád…

        0 0
        • DaSnail  

          ale no tak…8oD

          0 0
          • alinceb  

            Předpokládám, že tobě to zaplevelování polí stavebníma parcelama nevadí, ale mě to celkem se*e. Populace ČR se nezvětšuje a přitom se sídla rozrůstají do prostoru…

            V Praze už je viditelný trend, že zbohatlíci, kteří si na konci 90. let a později postavili domky v satelitech se začínají stěhovat z5 do bytů, protože v satelitech se jim prostě špatně žije. Najednou měli peníze, tak si postavili domeček, ale pak zjistili, že je to moc práce a žádné výhody to pro ně oproti bytu nemá…

            0 0
            • DaSnail  

              to zaplevelování dáva prácu spúste ľudí a tak trochu roztáča ekonomiku.

              mňa sere napríklad repka alebo fotovoltaika alebo to, že družstavníci nechajú kapustu zhniť na poli, lebo sa im to neoplatí zbierať…

              0 0
        • pepko  

          no ja som obisiel vela starsich domov … pochodil som s viacerymi ludmi, znamymi co stavali, alebo stavbarmi … v principe som nenasiel stary dom, ktory by mal tu hodnotu za aku ho predavali …

          nie som ten typ, ktory je uplne lavy na domace prace, takze som hned rozmyslal, ze toto by som upravil, toto zmenil, nieco vybural, nieco postavil … no a ked mi stavbari povedali, ze co by ma to stalo, tak mi to zvysilo cenu na hodnotu uplne noveho domu … akurat stary dom nikdy uz nebude mat kvalitu noveho domu …

          no a teraz som rad, ceny vdaka krize klesli, u novych viac ako u starych … kupil som rozostavany dom, kde mam este nejake moznosti dispozicneho riesenia a dostavujem si ho podla seba … bude to tak ako to chcem mat a nebudem platit nic navyse … celkovo ma to vyjde lacnejsie ako stary dom … a kvalita bude uplne nova … komplet nove rozvody, nove kurenie, dobre zateplenie, nizke tepelne straty, atd …

          0 0
          • alinceb  

            U starších domů se bohužel platí dost za pozemek, proto je cena vyšší. Samozřejmě, že je lepší si vymyslet svojí dispozici a mít dům podle sebe, ale novostavby zřídkakdy bývají na dobrých místech. Obvykle to jsou zbohatlické čtvrti na kraji měst nebo satelity – ani jedno není nic pro mě…:)

            0 0
            • pepko  

              suhlas … a to si prave treba uvedomit … vacsinou zaplatis aj za to co nakoniec zburas a vyhodis … a tie dobre miesta sa mozu zdat dobre iba pri pohlade zvonku, ak by si tam byval dlhsie tak zistis, ze je kopu veci co ti tam vadi a na okraji mesta by ti nic take nevadilo …

              0 0
            • jIrI___  

              Co všichni máte proti těm satelitům? Mě to příjde jako celkem fajn bydlení. Kousek od města, kolem dostatek zeleně, rodinný barák (pro někoho plus, pro jiného -)…

              0 0
              • alinceb  

                Doporučuju přečíst ČiliChili, vydání 11/2009, strany 22–32 a leccos pochopíš…;)

                0 0
                • pepko  

                  daj link alebo odfot …

                  0 0
                  • alinceb  

                    Je tam víc článků…něco je i na netu, ale není to komplet, tak sem to nafotil…:) Doufám, že to po snížení kvality bude čitelné…:)

                    0 0
                    • alinceb  

                      PS: Myslim, že na to, že je to „jen“ livestylový časopis je to sepsané kvalitně a na úrovni…;)

                      0 0
                    • Pedro404  

                      Neni to čitelné:)

                      0 0
                      • alinceb  

                        Ono to bohužel dělá BF automaticky…:/ Čitelné fotky najdete tady

                        0 0
                        • pepko  

                          ja v tych clankoch nevidim nic zle … clovek to musi brat z nadhladu … na starej dedine je byvanie na prd … viem to velmi dobre, vyrastal som tam … v meste na sidlisku je to v jednom smere lepsie a druhom horsie … a v satelitnom skoro-sidlisku ? … no ani tam to nebude idealne … ale prekvapujem ma tvoj vyhroteny nazor, ze satelitne mestecko v ziadnom pripadne nie … to mi asi budes musiet vysvetlit …

                          0 0
                          • Life will kill you  

                            no clovek si musi akorat ujasnit co od bydleni chce. v podstate jde akorat o nekolik zakladnich veci. umistneni, spoluvlastnictvi a sousedy, kvalitu prostredi, sluzby, denni potreby a volnocasove aktivity.

                            umistneni a z toho vyplivajici dostupnost sluzeb, prace a druhu zabavy a nove pripadne extra naklady viz parkovaci zony.

                            formu (ne)vlastnictvi a z toho vyplyvajici minimum starosti nebo obcas muset i neco resit.

                            a formu bydleni a spoluvlastnictvi a nutnost resit obcas i „sousedy“. v podstate 3 hlavni kategorie s urcitymi mezistupni:

                            • domek samostatny dostatecne daleko od hranice pozemku stejne pak v pripadezahrady jeji uzivana cast daleko od hranice pozemku
                            • nebo u hranice pozemku stejne pak radovy nebo koncovy
                            • domek s vice byty nebo sidlistni barak s vice byty a specificke umistneniprize­mi/pod strechou…

                            kdyz se bavis akorat o „satelitnich domcich“, tak z toho vychazi, ze nejde o spoluvlastnicke bydleni, tak neresis trestni odpovednost za nehody v dusledky neopravovani domu, protoze se majitele nedohodnou ani na tom co uz je nutne, aby to malem statik nevystehoval. neresis neplatice za sluzby za provoz a udrzbu spolecnych prostor, plaste a okoli. atd. atd. stejne pak proti domku ve stare zastavbe neresis problem s hlavni silnici pod oknem a spoustu jinych veci.

                            bonusy jako zahrada, terasa, garaz jsou od toho, aby kompenzovaly nedostatky. garaz kompenzuje zony nebo preplnene sidliste s novymi pudnimi byty nebo zvednutymi panelaky o dve patra a neresenym pakovistem pro ty novy dve patra nebo zahusteni zastavby a neresenim parkovani. zahrada pak kompenzuje pole za barakem nebo beton za plotem pripadne je to na mitince u lesa pojistka proti uzemnimu planu a stavbam budoucim atd. atd.

                            proste kazdy ma svoje neco. a sluzby byly odjakziva tam, kde jsou lidi. takze pokud ti lidi travi vetsinu casu ve mestech a domu do satelitu jezdi jak na hotel, tak je pricina jasna.

                            ono neni nad to mit malou zahradu a ze tri stran sousedy a vsichni treba kompost u plotu. zahrada k nicemu.

                            ten clanek se proste programove zameril proti satelitum, protoze v tom prechodnym oddobi jeste nemaji zadne sluzby, ktere by sly tam kam kde jsou lidi a hlavne ti lidi z tech satelitu celodenne utikaji, takze tam ty sluzby ani nemaji na ce zacit. proste ghost town.

                            0 0
                            • kassar007  

                              Zastavovani primestkych casti je pomerne velky fenomen jiz spousty let. Ono se nemusi chodit daleko pro negativni priklady. Kdyz vezmu, ze v USA se s timto probleme potykaji jiz 50 let, Francie, a nektere dalsi zeme taktez, tak pouceni z negativnich dopadu a s tim spojenych problemu se mohli lepe implementovat do ceskeho pravniho systemu jiz davno. Ale honba za vyteznosti a s tim spojenou financni strankou je bohuzel realitou.

                              Nezahustovani proluk, sidelnich celku v ramci intravilanu mesta je proste problem a tim je take podporena expanze mimo mesta. Rozvlekla primestska zastavba (rikejme ji satelity) jsou opravdu vetsinou velmi nehostina mista. Problem neni v samotne zastavbe, tedy forme domu, ale v parcelaci (urbanizaci), v zastavovacich podminkach jednotlivych uzemi, regulativech a parteru, ktery z vetsi casti vytvari vnimani mista nemuze byt rec. Jsou ale urcite principy, ktere funguji skoro 100%. Hustota obyvatel v uzemi a na to pripadajici sluzby, doprava, atd.. A v tomto vidim nejvetsi problem s dalsimi vecmi jako nereseni prirozeneho centra, vyskove nivelity a hustoty techto celku a v neposledni rade nereseni zazemi satelitu.

                              0 0
                              • Life will kill you  

                                Fajn. tak husti husti. doufam, ze v tom budes taky bydlet. ja jsem se odstehoval z jedne takove zahustene zastavby, kde se v cele ulici zvedly baraky o 1 az 3 patra behem 10ti let jak potrebovaly na rekonstrukci a jeste pridali i sklepni byty, takze temer narust o 1/3. V nedeli parkovat po 18 hodine znamenalo, ze od auta domu je to prochazka dalsich 8–12 minut podle toho jak vyjdou semafory. V ulici pred barakem potom bezne parkovani po obu stranach a jeste v treti rade – podelny a sikmy. parkovani stylem 20cm pred a 10cm za autem. nebo mezera tak, ze ani nevytahnes veci z auta a jses rad, ze vystoupis.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                To sou hrozný slova. Výšková nivelita, to může napsat snad jen architekt? :o)

                                0 0
                            • pepko  

                              velmi pekne si to zhrnul … ono je to v principe stale to iste … pre niekoho je stara dedina to najhorsie, sidlisko to lepsie a maly domcek pri meste to najlepsie … pre ineho su zase priority opacne …

                              ja som vyrastal v starej dedine, ale pri hlavnej ceste medzi mestami … no ake som tam mal vyhody ??? … podla mna ziadne … ano su tam blizko sluzby, krcma pre ozranov, maly obchod s drahym tovarom, posta, kulturny dom, kostol a cintorin … babky sa kazdy den prejdu po celej dedine, postretaju sa s inymi babkami, poohovaraju celu dedinu, kazdeho suseda, prida sa k nim postarka, zoberu si dochodok, prejdu sa na cintorin a vecer na omsu do kostola … a obcas cez vikend sa nieco deje v kulturaku … sluzby fakt na urovni, kultura a zabava jak z minuleho tisicrocia …

                              ja jednoducho niektore prispevky nechapem … ano precitali sme si, ze satelitne mestecka maju svoje negativa … no ale co tie dalsie formy byvania ???

                              0 0
                              • Life will kill you  

                                Jj. Jen me udivuje, ze se pani urbanistka treba nezeptala mistnich, kdyz uz tam saskovala s casosbernym fotakem, jestli jim treba nevadi, ze jsou izolovani od ozralu s pyrotechnikou co rozkopavaji popelnice a vysypavaji kontejnery na sklo a rozmlacuji pak sklinky na silnici, chodinku a obcas kdyz jsou fakt v razi to nekdo zkusi i auto nejlip sklo na sklo nebo svetlo na sklo. Jestli jim treba nevadi, ze tam maji ve tri hodiny rano tak strasny klid, ze se tam da spat u otevrenyho okna a jine :)

                                0 0
                • kassar007  

                  Myslim, ze jeste lepsi je kniha od Autora: Pavel Hnilicka, titul Sidelni Kase. Je to pro sirsi verejnost a velmi vecne sepsano.

                  0 0
          • Lance  

            o kvalite nekterych novostaveb by se dalo hodne polemizovat

            0 0
      • mr.antik  

        tohle je sice možna ze stavařského hlediska ideální – ale zase výběr dobrýho pozemku je téměř minimální, buď někde v satelitu na okraji vesnice nebo následujících 10 let na jednom velkým staveništi

        0 0
        • alinceb  

          Já mám v plánu buď koupi ruiny na dobrém místě, zbourání a stavbu nového nebo koupi pozemku dál od civilizace…:) Záleží, na co budou peníze…:)

          Strejda, když po revoluci dostavěl barák, tak byl na kraji vesnice – pak už jen lány a v dálce silnice. Teď bydlí uprostřed nové čtvrti…z jedné strany má ještě kousek pole, ale i ten už je rozparcelovaný…:( Ani se nedivim – je to perfektní místo…:)

          0 0
          • mr.antik  

            přesně tak. Pamatuju nádherný místo v liberci s výhledem na Liberec a Ještěd, první vilky byla idylka, velý pozemky, dneska je tam nahuštěnej šmoulov a ještě pár bytových terasových domů.

            0 0
            • alinceb  

              Nemáš na mysli to zbohatlické hnízdo u Speciální školy v Ruprechticích?:)

              0 0
            • karliner  

              Asi bych tedy vynechal nahlížení do územního plánu obce, protože čím menší obec, tím je jednodušší ho změnit.

              0 0
              • alinceb  

                Poněkud špatně zařazeno…

                0 0
                • karliner  

                  Dobře zařazeno. Ale že jsi to ty Břéťo, tak ti to ještě vysvětlím :-).

                  Kdesi nahoře někdo zmiňuje, že je dobré nahlédnout do územního plánu. To je možná dobrá cesta. Později mr.antik píše, že si pamatuje místo v Liberci, které bylo nezastavěné a hezké a teď je zastavěné a asi už ne tak hezké. Podobné případy jsou zmíněny i v jiných postech. Reaguji tedy na mr.antika svým názorem, že je nahlížení do územního plánu celkem zbytečné, protože čím menší obec (maajkee si vyhlédl domek v malé vísce), tím je jednodušší územní plán změnit (ale jde to i v Praze…) a tudíž pokud se někdo třeba za rok rozhodne z pole (podle územního plánu) za maajkeeho plotem udělat třeba prasečák, slévárnu nebo závodní okruh pro motorky a bude dostatečně přesvědčivý na obecní radě, tak to tam taky postaví… Tudíž nahlédnutí do územního plánu je dobré, ale spolehlivě ho nahradí několik rozhovorů se starousedlíky.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Ať na tvůj předchozí příspěvek pohlížím z kteréhokoliv úhlu, příjde mi jeho zařazení špatné. Kdyby si ho zařadil jako reakci na příspěvek od kesu, tak by to bylo k věci. Pokud ho napíšeš na konec větve začínající takto a kde v přímé linii není ani zmíňka o územním plánu, tak je to prostě mimo… Kdyby si za každou cenu nepotřeboval mít poslední slovo a přiznal, že si prostě klikl na špatný odkaz, bylo by to jednodušší…;)

                    PS: Chválím tvou snahu o konstruktivní příspěvek. Třeba to s tebou ještě není úplně ztracené a ze svého „prudičství“ se vyléčíš…;)

                    0 0
            • přišlapávač  

              myslíš Horskou a u Slunečních lázní? :-)

              0 0
              • alinceb  

                Jiná kaskáda a nová zástavba v LBC mě nenapadá…:)

                0 0
                • přišlapávač  

                  no Eurostav to tema dvema barakam pekne podelal, jinak mi to tam prijde dobry… nastesti se snad nepusti do dalsich 16 dalsich priser na louce pres ulici, kdyz tyhle domy jsou prazdny

                  0 0
              • mr.antik  

                jo, konkrétně tam, chodíval jsem tam když se tam začínalo stavět :-))

                0 0
                • alinceb  

                  Já budu od března bydlet 600m odtamtud…:) Je to kousíček do lesa i do města – prostě super:)

                  0 0
                • přišlapávač  

                  tak třeba rodiče od přítelkyně, tam bydleli jako první :-) vsude okolo jen pole… ale jak rikam, nebyt Tech dvou ctyrpatrovych domu a pak te podlouhle obludy, co vypada jako velka garaz :-/ tak je to snad jediný místo v Liberci, kde bych chtěl kormě Husovky a Masaryčky bydlet :-)

                  0 0
                  • alinceb  

                    Přítelky rodiče bydlí na Slunečni strání, tam se mi celkem líbí, její brácha na Purkynově a my budem na Míráku…všechny tyhle lokality mají něco do sebe. Naopak Husovka a Masaryčka nejsou nic moc. Jsou tam sice krásné vily, ale je to dost rušné (tramvaje, provoz…). Víc se mi líbí třeba Alšova nebo kolem botanky…;)

                    0 0
                    • přišlapávač  

                      no, můžu Tě ujistit, že Husovka rušná není vůbec (Masaryčka možná kvůli tramvaji jo, tam bych se trošku obával) :-) a ty vily s vysokými stropy jsou prostě nádhera nádhera :-)

                      0 0
                      • alinceb  

                        Počkej až Eevropský soud zruší Benešovy dekrety, to pak bude v Husovce řádit legrace, až se budou všichni muset stěhovat…:) Ale ta nová kaskáda vedle hygieny by mohla být fajn…

                        Jinak pro mě je TOP místo v LBC tohle …;)

                        0 0
                        • přišlapávač  

                          v te nove kaskade bude byt stat nekolik milionu a nemyslim tim treba 4 :-) ale je to hezky to jo… a nemci nikde radit nebudou ;-)

                          0 0
        • pepko  

          ono tie nove satelitne stvrte maju svoje vyhody … vsetci zacinaju relativne z nuly, ludia su na podobnej financnej a inteligencnej urovni …

          kupis stary dom v centre obyvanej casti dediny s velkym pozemkom … ale potom zistis, ze ten chova kravu, ten psa, ten sliepky, ten svinu … ze ked je blby vietor tak ti ide smrad rovno do domu … ze sused v sobotu rano o siestej pusta cirkularku, v nedelu rano kosi travnik … na obecnom urade sa nemozes stazovat, lebo on tak byva uz 50rokov a s kazdym sa pozna a ty si novy a tvoje nazory nikto neakceptuje …

          alebo jedneho dna zistis, ze sused chova na zahrade leva, tak ako sa to stalo mojim znamym … a potom ti zelam prijemne byvanie …

          http://vas.cas.sk/…klietke.html

          maly pozemok v novej casti ma tu vyhodu, ze su to vacsinou ludia z mesta a nemaju na taketo experimenty ani cas ani chut … mas vyssiu istotu, ze tam lepsie zapadnes …

          0 0
          • alinceb  

            Jasně, lépe tam zapadneš…budeš mít malý domeček stejný jako všichni, stejný plot, pár kytiček a dokonale posekaný trávník na zahrádce 10×15m, kde ti půlku místa zabere obligátní bazén se zámkovou dlažbou kolem, ráno v 7 sedneš do auta a pojedeš do města do práce jako všichni a večer v 6 se zase vrátíš. O víkendu se budeš válet u bazénu a užívat si ten smrad ze sousedova grillu…prostě idylka;)

            Tak po tom fakt netoužim…:)

            Jinak ten lev, to je mazec…:) Můj táta bydlí uprostřed malého města a má koně. Myslim, že sousedi si celkem zvykli a nikomu to nějak extra nevadí:)

            0 0
            • pepko  

              super … tak potom aj ty asi budes idealny sused :-))))))))

              0 0
    • Life will kill you  

      pokud tam je vedle pripojeni na site i studna/septik/zum­pa, tak jestli to jsou cerny stavby.

      0 0
    • Sobi  

      To je těžký radit do fora…

      První věci je papírovina, ověření na katastru, nejdůležitější jsou věcná a jiná břemena ( např. zástavní právo smluvní apod. )

      Druhá věc je prohlídka objektu, jeho stavu, statiky, funkce atd. Kdyby jsi potřeboval pomoci, tak se můžeme sejít, popřípadě můžeme ten objekt spolu prohlédnout. Nejdůležitější je nalézt závady těžko odstranitelné ( např vyvalená klenba ve sklepě, statické narušení od nerovnoměrného sedání, nebo nepatrné trhlinky na zdivu od krovu ( v místě krokví ) které naznačují přetížení krovu, tzn. že pokud by jsi chtěl potom dělat půdní vestavbu, tak máš problém ( ale vyřešit jde vše ) atd.

      Třetí věc je kupní smlouva.

      0 0
      • Sobi  

        Ostatní už jinak pěkně popsal kesu.

        0 0
      • Sobi  

        Zapomenul jsem na územní plán v blízkém okolí, ať se ti tam neplánuje třeba letiště, nebo průmyslový zona atd… to by mne sakra nasralo! :-(

        0 0
        • Life will kill you  

          nebo obchvat. to je tusim krajsky a republikovy plan nebo generel ci jak se to jmenuje. dlouhodoba strategie rozvoje celyho uzemi. toho co tam vymysli v okoli. tam je ale potreba na to koukat s patricnym nadhledem a ve spravnym meritku. tak jak vymysli dalnice +/-15km ruznymi trasami tak obdobne pak tohle…

          0 0
          • Life will kill you  

            jo a jeste projet RSD jestli tam nektera z tech navrzenych planovanych dalnic za 250 let fakt nebude stat.

            0 0
            • Sobi  

              Tato rozhodnutí se mění podle směru větru… :-)

              A dokud tam bude ten kok.t, kastrovaný sekuriťák ( Bárta ) z tý bandy vypatlaných zrmr.u (VV) tak je naprosto zbytečné cokoliv řešit, protože naprosto nevíš ci ti chytráci vymyslí…

              To co dělají nemá naprosto obdoby…

              0 0
              • Life will kill you  

                tak nejde o rozhodnuti. ale treba kdyz se podivas na krajsky generel, tak zjistis, ze ses v obci, ktera je na krizovatce nejakych hlavnich krajskych tahu i kdyz ta cesta tak vubec nevypada. pak je sance na nejaky obchvat nebo cestu za barakem vyhledove mozna. navic treba takovy info jako zamer rozsireni prumyslovych zon a mozne lokality treba jizni morava je tam ma kapacitne snad na 100 let dopredu u brna.

                0 0
    • jan 2  

      NA SOUSEDY, ostatní spravíš, vyměníš… Ale soused ten tam bude furt

      0 0
    • dancing dog  

      na krovy

      0 0
    • Majan  

      Nevšiml jsem si, jestli to tu už někdo nepsal. Rozhodně si prověř, jestli tam není někdo hlášený k trvalému pobytu. A nevěř prodávajícímu, že ne. Zajdi za starostou.

      0 0
      • pepko  

        a aky je problem v tom ak tam ma niekto hlaseny trvaly pobyt ?

        0 0
        • alinceb  

          Když příjde exekutor kvůli jeho pohledávkám, tak ti klidně odnese věci a ty neuděláš nic…:(

          0 0
          • pepko  

            no to by nebol az taky problem, to sa da pomerne rychlo vybavit … ani exekutor nemoze zabavit hocico co si vymysli …

            a trvaly pobyt ako vlastnik nehnutelnosti lahko zrusis … teda okrem vlastnej manzelky alebo dietata … alebo ho nemozes zrusit niekomu kto ma platnu najomnu zmluvu … a to je prave ta vec, na ktoru by som si dal najviac pozor … aby si potom nezistil, ze tam mas sto najomnikov :-))) … a to u starostu nezistis …

            0 0
            • Life will kill you  

              pokud ovsem nejsi na extra dlouhe dovolene, celkem bezne sluzebce nebo vymennym pobytu a neprosvihnes tu sibenicni lhutu.

              0 0
    • Majan  

      Nevšiml jsem si, jestli to tu už někdo nepsal. Rozhodně si prověř, jestli tam není někdo hlášený k trvalému pobytu. A nevěř prodávajícímu, že ne. Zajdi za starostou.

      0 0
    • maajkee  

      Takže, před chvílí jsem přijel a hned na radu jsem se nakoukl do katastru.

      No a světe div se, koukám, že pod přistavěnou částí baráku, kde je jedna obytná místnost, vedle dílna a nahoře krásná terasa, leží na pozemku, který vlastní někdo jinej, než to ostatní. Konkrétně majitelka vedlejšího pozemku.

      Tak jsem nelenil, našel na netu na tuhle ženskou číslo a zavolal ji, že mám dotaz. Ona už evidentně když jsem řekl domek, věděla o co jde a říká, no, to je můj pozemek na čem maj ten přístavek a rozhodně ho nehodlám prodat, to je můj pozemek, oni si to tam přistavili na černo, nashledanou!

      No a realitní makléř nám tuhle „drobnost“ vůbec nesdělil!!!

      Takže baráček nebude a zejtra akorát zavolám makléřovi a pěkně ho zjebu a to bude tak všechno.

      *****, jsme z toho pěkně zklamaný :/

      Ale lepší to zjistit teď, než až kdyby nám tam najel bagr, že to jedou zbourat.

      Ale věřím, že nějakej chudák to nakonec koupí.

      0 0
      • dancing dog  

        Ty jo, no aspoňdobrázku­šenost. A asi nejen pro Tebe.

        0 0
      • pepko  

        :-)))))

        kup si cisty stavebny pozemok a postav si nieco podla seba … je to tak naozaj lepsie …

        0 0
        • maajkee  

          No, to by bylo absolutně super, ale nic do okruhu 10km od HK pod cenu meloun defakto nejde sehnat :/

          0 0
          • pepko  

            a co vy v hradci nemate krizu alebo co ?

            tu v blave a okoli je zrazu taka ponuka a za ake super ceny … a predavajuci ta bude aj na rukach nosit, len aby si to kupil …

            0 0
            • maajkee  

              No v HK se ceny dolu defakto nehnuly :( Holt HK je lukrativní a lidi sem chtěj.

              0 0
              • pepko  

                zvlastne … a ja som si tam, okrem vnutorneho a vonkajsieho okruhu, nic zaujimave nevsimol …

                0 0
                • felix.org  

                  :-D

                  0 0
                • maajkee  

                  No, tak to jsi tady asi dlouho nepobyl ;)

                  ono né nadarmo taky vyhrál nejlepší město k žití :)

                  0 0
                  • pepko  

                    a tu dialnicu uz mate az do hradca, alebo stale tam mate tu farmu ?

                    0 0
                    • alinceb  

                      Dálnice vede až do Opatovic, pokud se nepletu…:) ona ani do Hradce nepovede – z Opatovic by měla vést na Olomouc…

                      0 0
                      • maajkee  

                        Jo, z D11 se dá už normálně sjet na Opatovice a do HK, teď se tam dodělávaj druhý 2 pruhy, on ten ukončenej sjezd u tý farmy není zas až tak důležitej. Na Olomouc pak každopádně ta silnice bude pokračovat jako R35. D11 z Prahy by pak přes tu farmu měla vést až na polskou hranici.

                        0 0
                  • mr.antik  

                    …nejlepší město k žití pro průměrného člověka.

                    0 0
            • nksh  

              pozemky si cenu drzi vsude

              0 0
            • ememem  

              coho ponuka za „super ceny“ , poriadnych stavebnych pozemkov? a kde? kukuricne dediny typu malinovo a pod. 30km od blavy prosim vynechaj, si pisal ze blave tak sa pytam kde konkretne v balve.

              0 0
              • pepko  

                ano, presne tie kukuricne polia som mal na mysli … ceny isli dost dole a hlavne je zaujem pri kupe aj vyjednavat … kedysi nebol o kupujuceho ziadny zaujem a dnes nie je problem vybavit 15–20% zlavu …

                0 0
          • Life will kill you  

            ale tohle bylo s pravni vadou. proto to bylo levny. takze na to, aby sis koupil stary bez vad (i tech pravnich) tak budes na tom podobne jak za novy. to je proste soucasna bublina. budes bez mit predem danou dispozici a cast toho bude zrala na rekonstrukci po ktere se dostanes vys nez za novy. takovy je dneska trh. kdyz kupujes stary, tak si kupujes jen a pouze misto a za to priplacis.

            0 0
            • mr.antik  

              nějakou dobu to sleduju a bohužel starý domy a chalupy jsou děsně předražený, když vezmu v potaz to, že si to většinou žádá mnohem vyšší investice než hrubá stavba a ve finále to stejně není ono.

              0 0
      • Smazaný účet  

        Tyvole to je dobry vyser. No jeste zes to zjistil, to je na kladivem do palice..

        0 0
      • alinceb  

        Hmmm, klasickej zádrhel…:(

        Tak aspoň, že ti v něčem tohle vlákno pomohlo…;)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Mazec. Jenom nechápu tu paní majitelku, je to její pozemek, pokud to stavěli načerno, ona si ničeho nevšimla? To přece mohla stopnout. Je to teda černá stavba nebo se sousedi později poškorpili a paní se to teď už nelíbí?

        0 0
        • maajkee  

          Ta paní má bydliště v Brně a ještě nějakou firmu v Bratislavě, ty pozemky u HK dlouhodbě pronajímá, postavili to tam bej jejího vědomí, což fakt nechápu, jak si to někdo může dovolit. Asi si řekli, no co, postavíme to a když se na to příjde, tak ona nám ten kousek prodá, fakt demence!

          0 0
          • Smazaný účet  

            ..nebo se to dodatecne skolauduje pres obalku, kdyz uz to prece stoji…

            0 0
            • maajkee  

              No ono jsem zjistil, že nynější majitelé jí dokonce nabízeli, že to od ní znova odkoupí ten kousek, jenže ona prej ne a ne a ne, prý letité spory její manimky s tatínkem nynější majitelky.

              Prý někdy v 50tých letech jim ten kousek prodala, jenže tehdejší katastr byl jeden velkej bordel a nepřepsalo to majitele. No a ta paní co ten pozemek před nedávnem podědila ho zkrátka dostala do vlastnictví.

              Ale nechápu proč prostě není ochotná ten kousek, cca 25m2 prodat.

              Asi se museli ty rodiny fakt nenávidět.

              0 0
            • ememem  

              jestli to mas postavene na cudzom pozemku tak ti obalka ku kolaudacii nepomoze.

              0 0
              • Sobi  

                To si opravdu myslíš!? :-)))) V čechách seženeš kolaudační rozhodnutí i na plynovou komoru! ;-)))) a je jedno kde bude stát!

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak tak…staci tlusta obalka:)

                  0 0
                • ememem  

                  to je potom u vas este trocha vacsi bordel ako u nas co sa dost cudujem lebo som si myslel ze vacsi ako u nas uz ani byt nemoze. nehovorim ze to u nas nejde ale to su uz ine akcie, kvoli nejkaej kolnicke na drevo by to asi nikto neriskoval. ono v zasade aj ked ho nemas tak pokial sa povodny majitel nerozhodne ta odtial dostat silou tak sa v zasade nic nedeje akurat to nemas v katastri a neprihlasis sa tam ale inak je to viac menej jedno…

                  0 0
              • jecnak  

                Pomuze.

                0 0
    • blaf  

      Uvazujem o koupi starsi radovky v Podebradech, na co na vsechno si dat pozor uz tu bylo napsano, ja se chci zeptat na neco trochu jineho.

      O staveni absolutne nic nevim a nechci to posuzovat sam, chtel bych si na to najmout cloveka/lidi. Hodte sem prosim tipy na lidi/firmy a zkusenosti s nimi. Urcite je tu spousta lidi co to takhle resila.

      Je lepsi si na to najmou jednoho cloveka, ktery to prohlidne cely nebo vic lidi zvlast (statika, strechy, sanace vlhkosti…)?

      Dik za tipy a zkusenosti

      0 0
      • Smazaný účet  

        osobní zkušenost nemám, ale kolegyně z bývalé práce si na to najala firmu (na prohlídku šli 2 lidi + měli pár přístrojů) a odhalili celkem dost závad (jeden čas toho byl plnej idnes) a investice nelituje. Prodávají něco slevil (ten domek chtěla a závady moc velké nebyly) a ona věděla co je v domě špatně, dostala i jakous takous zprávu o stavu nemovitosti..

        0 0
      • blaf  

        moc zkusenosti se teda neseslo, to to takhle nikdo neresi?

        0 0
      • scret  

        Zacinaji tady existovat firmy, ktere se tim zabyvaji, konkretni ti neporadim, obvzlast okolo Podebrad.

        Idealni je si vzit na to treba znamyho – stavare, pozeptat se sousedu – ty uz maji za ta leta spoustu veci a problemu vychytanych nebo minimalne o nich vedej…

        zalezi taky o jakou radovku jde, je dobre zjistit co je nekdy spolecne – mohou to byt odpady atd. Kolikrat spolecny zdi jsou dost tenky atd. Obcas muze byt zdrojem problemu spolecna zed, resp. vlastnictvi, prip. pozemku pod ni atd.

        Ale to jsem ti asi nepomohl…

        0 0
        • blaf  

          ze existuji firmy co se tim zabyvaj vim, v podstate na nejakou hledam referenci, abych vedel, ze to delaji dobre…

          s tema spolecnyma vecma to je dobrej tip, ptal jsem se majitelky, ta mi rekla, ze nic spolecneho neni, ale kdyz ted pises ten vycet tak treba zdi mezi domky to by mne zajimalo jak se resi

          trochu jsi mi pomohl, ale doufam, ze pomuzou i dalsi :)

          0 0
          • scret  

            majitele kolikrat ani nevedi… Bohuzel tak to je…

            Zazil jsem u radovky napr. spolecnou kanaldu ze zachodu, ktera vedla ve spolecne zdi… Pak kdyz to chces vymenit, muze se stat, ze se probouras k sousedovi atd.:) ale to uz jsou jen detaily…:) U nas mame jednu lokalitu radovych RD, kde je napr. vzdy pro dva domy jeden septik a je na pozemku jednoho z domku, zaroven to nikdo historicky nikdy neresil a kdyz se soused nastve, ucpe pritok a hotovo:)) vecna bremena nejsou…

            Asi obecne pak plati, zkontrolovat si hlavne pravni veci, na katastru vlastnictvi pozemky pod barakem, okolo atd.

            0 0
      • beavis  

        U starsiho domu je potreba si dat bacha na vsechno! A taky pocitat se vsim. Neni nic horsiho nez se zacit vrtat ve starym baraku:-(

        0 0
        • scret  

          hehe:) Zas radeji doporucuju jit do ruiny, ktera ma potencial nez do pseudozrekonstru­ovany nemovitosti, kde je stejne vsechno spatne…

          0 0
          • beavis  

            Otazkou je jestli tu ruinu radsi nezbourat a nepostavit novej barak:-)

            0 0
          • blaf  

            Ideal je sehnat ruinu na zbourani a postavit novej dum. Jenze to je v Podebradech nerealny. Takze jdu cestou kompromisu, ale vetsinou jsou tam velky vily a to nechci. Tahle radovka je dobre resena, na celkem dobrym miste. Je castecne zrekonstruovana, coz jak pises muze byt udelany blbe a proto to chci nechat prohlidnout. Pravni veci si pohlidam, ale ten technickej stav neposoudim.

            0 0
            • scret  

              Bohuzel spoustu veci ti nikdo nerekne, dokud do toho nerejpnes..:( Idealni je fotodokumentace uprav, pokud majitele maji… Spoustu veci ti rekne sikovny stavar…

              Vyhoda je, ze stavebne, jak sam pises, je dum dobre reseny…

              Tak jako tak vyzaduj PEN, prip. znalecky posudek, pokud se nekdy delal, nejakou projekt.dokumentaci atd. Od toho se taky muzes alespon trochu odrazit…

              0 0
            • honhav  

              zkusenost s posouzenim nemam ale s rekonstrukci jo…

              Musis si dat hlavne pozor na sebe, ber v uvahu svoji povahu, sve moznosti a svoji hlavu.

              Da se bydlet v ruznych stavech domu…

              Ja zacal na tom, ze jsme koupili peknej dum v dobrym stavu…a za tim si porad stojim… Z puvodne drobne opravy omitek, vymeny oken a opravy topeni jsem pres zimu udelal to, ze z domu zbyli nosny zdi, nektery pricky a krovy. Zbytek se dela komplet novej od topeni, odpadu, elektriky az po stresni krytinu a zatepleni fasady… Nemusim v tom jeste bydlet tak se mi to resi lepe, ale z puvodniho pulmilionoveho odhadu na opravu jsem na trojnasobku a myslim ze to nebude vse…

              V podstate nic z tech veci nebyla extra nutnost a u vseho se dalo rict ze to jeste par let vydrzi…, ale vzhledem k moznosti opravit a pak se nastehovat mi to proste nedalo…

              Takze DEJ SI POZOR NA SVOJI HLAVU! a co nechces opravovat komplet, do toho hlavne nerejpej…a pocitej ze odhadovana cena rekonstrukce se ti v prubehu muze bez problemu znasobit… ted uz to vim a asi bych radeji stavel novej bez kompromisu, ktery stoji balik… :D

              0 0
              • blaf  

                taky bych stavel, neni kde :( jedina moznost je hned vedle Labe a na to nemam nervy :)

                0 0
                • scret  

                  pak plovouci podlahy dostavaji ale uplne novy rozmer:))

                  0 0
                  • blaf  

                    :D

                    0 0
                  • honhav  

                    misto zakladove desky das volne ponton na piloty, odpady das na 20m hadice, no a zahrada bude resena ve stylu nilske delty… to by mohlo byt to prave reseni pro dum u vody… :D

                    0 0
                    • blaf  

                      jo ty piloty jsou reseni, ale nejsem zvedavej na to, ze budu muset dvakrat do roka z baraku, kvuli potencialni povodni

                      0 0
                      • honhav  

                        nebudes, udelas to plovouci s automatickym navijakem… povolis, dum na pontonu poplave na hladine…jak bude klesat budes se pekne navijet a navines se zpet na piloty… tak koncept mas, uz to jen zrealizovat :D

                        0 0
              • Smazaný účet  

                anebo i když zachováš chladnou hlavu tak přijdeš na tolik skrytejch blbostí že se to stejně 2× protáhne a prodraží. já si můžu pískat, z plánovanýho roka bude tak rok a půl a z 300 tisíc bude max 400. moje rada je hlavně si nedávat termíny. u nás to dopadlo tak že kvůli školce dětí (nejde přehodit v půlce školního roku) jsme měli dead line konec srpna. nakonec jsem horečně dodělával ložnici a koupelnu, ostatní je jak u cikánů :-) a zrovna nám dělaj topení. do vánoc to ale bude v cajku, teď už jenom omítky a štuky.

                0 0
      • blaf  

        zeptam se konkretne, ma nekdo zkusenosti s:

        http://radceprovasinemovitost.cz/

        http://nemopas.cz/

        http://www.nemoinspekt.cz/

        Ten prvni vypada zajimave. Neni to jen o technicke prohlidce, ale i o potencialnim vyjednani slevy a kontrole pravnich veci. Cena je zajimava a to, ze si vezmou 20% z vyjednane slevy.

        Ty dalsi dva jsou jen technicke prohlidky. Vyjde to na 10–15k.

        Nejake zkusenosti? Prijde mi divne, ze by tu nikdo zadne nemel…

        0 0
        • scret  

          kdyz si nektere rady procitam, tak se nemuzu zbavit dojmu, ze ucelem je tak trochu vystrasit, aby mohlil nasledne prijit s resenim:)

          Ale je to zajimava myslenka, v podstate objevili diru na ces.trhu, u nas na severu cech by si asi moc nevydelali, ale v Praze to uz bude lepsi..:)

          0 0
          • blaf  

            me desi myslenka, ze vyplaznu 4M za barak a potom zjistim, ze tam je neco spatne bude mne to stat dalsi mega, nejaka rekonstrukce sice probehla, ale vzhledem k tomu, ze vim jak to v tehle dobe funguje tak bych to mel rad provereny a ja to proverit nedokazu

            mam dve moznosti, bud vyuziju nejakou z tech firem nebo si sezenu lidi na ruzny veci zvlast (statika, strecha, vlhkost, …)

            jedna firma je snazsi reseni, ale nevim jestli lepsi :)

            podle reakci tady na BF mi teda prijde, ze ani v Praze se neuzivi :)

            0 0
            • honhav  

              mati si koupila barak za 5,5 mega po rekosntrukci a ve finale musela jeste tak 700 vyplaznout za ruzne dodelavky a nektere veci na tom dome jsou vylozene odflaknute… casto to poznas az do toho nejak rypnes, protoze neco nefunguje jak ma… :(

              0 0
            • scret  

              njn, bohuzel tak to je… Je potreba vzdy pocitat s nejakou castkou za opravy/upravy apod. Proto kupni cenou to vetsinou vzdy jen zacina…:)

              0 0
          • honhav  

            jeste me napada, pred koupi jsme prosli mnoho nemovitosti za cca 6 let… na par jsem mel kamarady stavare, statiky atd…

            Vse mi vzdycky zhodnotili, vysvetlili, mel jsem podklady pro vyjednani slevy… ale jako spravni zkuseni borci nakonec mavli rukou a rekli jestli se ti to libi a mas tolik a tolik na opravy, tak si to kup…vsecko ma reseni…

            Ve finale kdyz videli jak jsem rozboural dle nich jeste 10 a vice let funkcni barak, tak se jen smali, ze to tak dopada vzdy… :D

            0 0
    • Smazaný účet  

      Hlavně na základy. Jak barák nestojí na pořádným podkladu pod zemí, tak je všechno špatně.

      Něco jako celopéro rám z tesca ověšenej sadou XTR.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Také mokrý (plesnivý) fleky za skříňama, odizolování,…

      0 0
    • scota  

      Odstarnění vlhkosti znamená většinou kompletní předělání izolací, vykopání podlah apod. Tedy vlastně postavení domu zevniř znova ;-) Výměna střechy je taky drahá záležitost.

      0 0
      • Smazaný účet  

        jojo zvláť, když si lidi myslí, že se „jen“ přehodí krytina.. Občas mi jich bylo i líto, když se třeba z 50% měnily krovy, o kterých si mysleli že jsou OK

        0 0
      • scret  

        jj, nekdy je to sranda…:(

        Zas nekdy staci odkopat barak, izolace, drenaz a spoustu problemu se vyresi…

        0 0
      • honzour  

        Jj a člověk zjistí, že je o míč lehčí a zároveň vidí, co je ještě potřeba.

        0 0
        • scret  

          a to se vyplati:)

          0 0
          • honzour  

            Jo a když se k tomu přidaj „kvalitní“ řemeslníci, tak je to vůbec paráda :) … ale mám zkušenosti i s krásně odfláklou novostavbou za cca 6 míčů. Nestavěl jsem ji, jen jsem ji cca 5 let obýval.

            0 0
            • Smazaný účet  

              novostavby, na kterých ses nemoh fornou dozoru podílet bude jedna past za druhou.. Reklamace nemožná, protože jsou na to účelově založený s.r.o. který po dostavbě už nebudou existovat.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Tak se taky vrtáme ve starej chalupě.

      Ted přemejšlíme nad izolací zdí od spoda.

      Aby do nich nešla vlhkost zespoda.

      Sice je to už u základů odhráblý a udělanej betonovej sokl kterej je poté přikrytej zaházenou pupíkatou folií.

      Ale to řeší jen izolaci proti vlhkosti z boku.

      Podřezat to nebude problém, to by tak nějak šlo.

      Jenže jak dál? Zasunout postupně pláty ipy a pak do toho zbytku mezery naštouchat nějakou směs cementovou?

      Nebo neexistuje nějaká hmota která by se tam naštouchala a stuhla a zároveň izolovala a odpuzovala vodu? Nějaká epoxidová pryskyřice nebo tak něco?

      Zdi maj tlouštku 400 až 450mm.

      Rád bych rady druhu svépomocného, tak jako ostatně všechno co si na tom baráku děláme.

      Žádnou firmu.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Foto…

        0 0
      • Smazaný účet  

        hledej tu

        jinak dost pomuze samotne odkovani zakladu a jejich vysuseni, pokryti mopovou folii a provedeni drenaze…

        0 0
      • Jarda636  

        Podřezávej barák, max po 1metru, dej tam plát IPY ,pak by byly ideální originální plastový desky na vyklínování.Jestli je neseženeš tak jemnej beton naštouchat dokud to půjde,z obou stran. Takhle udělat celej dům. Pak vevnitř betonovou desku,vršek desky na úrovni řezu, na desku klasicky natavit IPU a přitavit i ty pruhy prostrkaný skrz zed.

        Spoje pod zdí se nemusí natavit. Zvenku bud mít ipu tak dlouhou aby šla ohnout nahoru a vytáhnout nad výšku čistého terénu(natavit na zed) a zaomítat.

        Nebo krátkou tak akorát a natavit pruh přes tenhle spoj ale lepší je to mít vcelku a ohnout nahoru.

        Je to pakárna a poměrně zdlouhavá práce.

        Jestli ten dům je jinak suchý tak bych se na to vykašlal a udělal provětrávanou desku, bude to levnější a rychlejší.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak podlahy budou větraný. Pod desku sme natahali podél stěn děrovanej husí krk a vyvedly ho těma průduchama ven z baráku.

          A taky je to připravený jako přisávání vzduchu do krbových kamen tak by to mělo dělat nějakej větrací průvan..

          0 0
          • Jarda636  

            Tak když by jsi dal husinu i křížem přes podlahu a napojil do tý obvodový tak by to bylo dobrý a zašterkovat.

            I když, hrubá podlaha asi už je, když píšeš pod desku natahali…

            0 0
      • cuki  

        Teda žasnu nad některýma radama zde.

        Vodorovná hydroizolace, podřezaní zdí a nebo drenáže se nedají dělat bez toho aniž by bylo známo jak to v tom okolí vypadá a jak je postavená samotná stavba. Viděl jsem už dost drenáží a podřezanejch staveb, které byly špatně vymyšleny a jejíž uskutečněním se stav ještě více zhoršil. Naopak znalostí lokalnách podmínek se dá často vykouzlit mnohem elegantnější řešení za zlomek navržené ceny.

        Obecně pokud stavba nemá vyřešenou hydroizolaci vyjde ji v důsledku většinou levněji zbourat a postavit znovu…

        0 0
        • StuntJ  

          +1

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak mi řekni poměr lidí který si to můžou dovolit zadat firmě.

            A těch který na to prostě nemaj.

            Tak můj táta coby mozek tý svépomocný akce už předělal jeden barák, tak asi ví jak na to.

            0 0
            • blaf  

              ve finale se ti to muze bez firmy pekne prodrazit, ale ani firma neni zaruka kvality, to je to nejhorsi :(

              ze tvuj tata predelal jeden barak neznamena absolutne nic

              0 0
              • Smazaný účet  

                jak pises>…udelat to „nejak“ docela jde…ale udelat to spravne na zaklade mnoha zkusenosti je vec jina…

                0 0
            • cuki  

              já nepsal že to máš dát dělat firmě, já si svůj dům taky postavil sám.

              Ale 75% dnešních staveb je vhodných pouze na demolici a postavení znovu a kvalitně. Rekonstrukce je většinou nemožná udělat pořádně a pokud ano tat to vyjde mnohem ndráž než postavit znovu. Bohužel si to moc lidí neuvědomuje.

              Dům má být za prvé energeticky nenáročný a takových staveb moc na světě není. K emu je vám dům, který nejen budu celý život splácet a ještě k tomu budu platit ranec za energie.

              Přitom ta stavba nemusí být závratně drahá. Já se vešel téměř do půl mega…

              Rekonstrukce by byla ale mnohem nákladnější…

              0 0
              • blaf  

                en. nenarocny dum za pul mega? o tom bych se rad dozvedel vic…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Taky taky.

                  0 0
                • cuki  

                  stavět se dá i levně. základem je projekt. ne ten od architekta, ale ten, co dělá člověk kterého zajímá co to bude stát. Například já jsem zatím za tuto topnou sezónu protopil necelých 400kWh. Chce to ale se nebát dělat věci jinak než se to dělá běžně. A chce to se poučit ze staveb, které tu postavili naši předkové…

                  0 0
                  • scret  

                    takze bydlis v jurte nebo baliku slamy?

                    0 0
                    • cuki  

                      nn beton, žiju v kraji cementáren, takže to zanechalo nejmenší uhlíkovou stopu.

                      Ale stejně tak se dá postavit dobrá dřevostavba 2 by 4 nebo slaměná stavba, či cokoliv jiného. Důležitá je koncepce

                      0 0
                      • scret  

                        za pul mega…:)

                        cena skoro k neuvereni, rad bych videl fotku tveho nizkoenergetaku…

                        0 0
                        • Bedar19  

                          Energeticky nenáročný dům za půl míče ? Ukaž … jakožto projektanta mě to dost zajímá

                          0 0
                        • blaf  

                          cena skoro k neuvereni

                          vynechal bych skoro :)

                          rad bych videl fotku tveho nizkoenergetaku…

                          +1

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jaký předkové? Co máš na mysli?

                    A jak si představuješ svůj projekt bez razítka pro stavební úřad?

                    0 0
                    • cuki  

                      nn pro SÚ je jeden projekt aby se vlk nažral, ale podle toho se stavět nedá na to je potřeba projekt jinej

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        A kolaudace?

                        0 0
                        • Bedar19  

                          při kolaudaci / ohlášení o užívání již nikdo nepozná, zda máš postaveno přesně podle projektu.

                          0 0
                        • cuki  

                          ja nemluvim o tom že by se mělo stavět něco co nekoresponduje s projektem pro SÚ, jen že některé věci doporučované, nebo dokonce vyřadované našima mormama jsou dost kontraproduktivní protože jsou silně zastaralé.

                          A druhá věc stavět se podle toho nedá. Projekt je u mě něco co jednoznačně provádí celou stavbou. Velikostem a možnostem jednotlivých materiálů musí být projekt do rozumné míry podřízen jenom tím se dá uspořit cca 20% ceny

                          0 0
                  • blaf  

                    rad bych konkretnejsi odpoved, tahle tva odpoved je k nicemu

                    0 0
                    • Bedar19  

                      Projekty se totiž dost vážou na předpisy, ne každou věc si můžeš dovolit…

                      Energeticky nenáročný dům za půl míče ? Ukaž … jakožto projektanta mě to dost zajímá

                      0 0
                  • blaf  

                    btw pokud mas en. nenarocny dum tak bys mel mit protopeno 0, dyt jeste ani poradne nemrzlo

                    0 0
                    • cuki  

                      To byla jen pokusná stavba, další pude ještě níž.

                      Za minulý hodně studený rok jsem protopil 941kWh

                      Nikdy před tím jsem nic takového nedělal, původně jsem z IT oboru. Tohle mě ale naplňuje mnohem více…

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Není to něco takového http://www.novinky.cz/…c-korun.html ? :)

                        0 0
                        • cuki  

                          nn ale líbí se mi to

                          0 0
                          • Bedar19  

                            Nemáš ty postavenou EarthShip ?

                            0 0
                            • cuki  

                              To ne ale něco na ten způsob už řeším přes pět let. V našem zemepisném pásmu Reynoldsovi zemělodě ale moc nefungujou. Já jdu na to trochu jinou cestou. Navíc jeho stavby jsou pekelně drahý. Ono jedna věc je stavět z plechovek a druhá věc je uvědomit si neekonomičnost a zdlouhavost celé stavby.

                              0 0
                              • jeniiiik  

                                Docela mě zajímá co z tebe vyleze. Pokud to nechceš řešit tady, pošli aspoň fotku domku na můj mail…

                                0 0
                        • StuntJ  

                          jo to jo pěkné, aspoň by byl klid od králíkového stylu bydlení a neurotických důchodců na práškách, kteří nás tahají na přestupkové komise 1× 1/4 roku, protože mají bubáky v hlavě …

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Něco děláš špatně ;). Taky máme v baráku 90% důchodců a za 3 roky problém nikdy nebyl, naopak s nimi vycházíme velice dobře. A je fakt, že s bydlením v takovém hobitím „domě“ by spousta současných problémů ubyla, ale o to víc by přibylo nových problémů. Ale na pohled se mi taky líbí, na bydlení delší než týden už ne :)

                            0 0
                            • StuntJ  

                              Bohužel neděláme,

                              pod máme bydlí paní, která má bubáky v hlavě a není pro ni problém nás vidět a slyšet, i když jsme 14 dní na dovolené 1200km od domoviny …

                              Ostatní důchodci jsou v naprostém klidu a míru

                              Bohužel proti takovému chování není obrana a nám nezbývá nic jiného než navštěvovat přestupkovou komisi. Člověk má sice bubáky v hlavě a bere prášky na palici, ale je dle lékaře naprosto zdravá a neškodná pro okoli …

                              0 0
                      • mr.nikdo  

                        Hm, IT. To mi reklo dost a staci mi to.

                        Diky ;)

                        0 0
                      • blaf  

                        hele ja bych se o tom vazne rad dozvedel vic, chtel bych v budoucnu postavit dum v nizkoen. nebo pasivnim standardu a zajima mne jak je to podle Tebe spravne a kde treba lze usetrit, jestli to nechces psat sem tak klidne do mailu, ale rozepis se nejak konkretnejc, tady jsi v podstate nic nenapsal

                        0 0
                        • cuki  

                          odpovídám jen na otázky :-) až zabloudíš s kolem tak sedmdesát km na západ můžem to probrat

                          0 0
                  • mr.nikdo  

                    Pardon, ale: Hovnooooo!

                    400 kWh? Neverim. Bud topis tuhymi palivy a to tam nezapocitavas, nebo nevim. Nebo bych nechtel byt s Tebou v rodine – myjete se studenou vodou, chodite ve svetrech…

                    Tak malo neni schopny uvalit ani 2+1 byt, ktery ma vlastni kotle na vodu a topeni a jeste se tam vari.

                    0 0
                    • cuki  

                      mam jen třípokojový dům víc nepotřebuji. Tuhá ani jiná paliva nemám kde spalovat, topim elektřinou. Teplou vodu máme i když netuším jak to spolu souvisí. Je tu konstatně 20°C v tuto chvíli 20,6 protože popoledne chvíli svítilo sluníčko

                      0 0
                      • Bedar19  

                        Podezírám tě, že máš postavený earthship :-D

                        0 0
                        • scret  

                          jj, taky mne to napadlo…

                          Ale proc ne, libi se mi koncepce… Zit bych v tom ale asi nechtel:))

                          0 0
                        • mr.nikdo  

                          Věřil bych i tomu, že si koupil zahradní domek (3+1 určitě seženeš) a žije v něm.

                          S rekonstrukcí do 500 tis. se vleze v klidu a i to protopení by sedělo.

                          0 0
                      • blaf  

                        aha, tak to ledacos vysvetluje

                        malej dum a jeste nizka teplota ;)

                        0 0
                        • cuki  

                          dům neni velkej to nepopírám, je inspirovanej britským typem bydlení (velikostí)

                          Teplota se dá nastavit ale 20°C vzduch a podlaha asi o stupeň více. Víc mi není příjemné a zdravé už vůbec ne

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            Neni zdrave? :-D

                            Mam pocit, ze ve skolach je hygienou narizeno min 21°C.

                            0 0
                            • cuki  

                              to že je něco nařízeno neznamená, že je to zdravé… Bohužel

                              0 0
                              • blaf  

                                klepat kosu ve 20°C je zdrave?

                                0 0
                                • cuki  

                                  Nevšimnul jsem si, že bych klepal kosu. Ono je rozdíl jestli máš uvnitř 20°C ale podlaha a stěny jsou studené a nebo jestli je všude stejná teplota. V bytě kde jsem bydlel předtím jsem se o stěnu v zimě nemohl ani opřít jak byla studená. A i při 23°C jsem cítíl jak sálá od stěny chlad.

                                  0 0
                      • mr.nikdo  

                        A tech 400 kWh jsi protopil plynem anebo elektrinou?

                        20°C teda neni moc prijemne a trvam proto na svetrech a komentari o IT vyse.

                        Ta tepla voda – nekde a nejak se ohrivat musi :). Tudiz energie nejsou jen na topeni, ale i na ohrev vody a i vareni + u tebe sviceni a zasuvky.

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Momentálně mám v pokoji 25°C a stejně sedím v mikině. Při 20°C bych nasazoval čepici a motal šálu :D

                          0 0
                          • scret  

                            pri 25ti bych byl zpocenej i v kratasech:))

                            0 0
                          • mr.nikdo  

                            Asi tak. Tata dojde, venku jsou –3 a on otevírá okno a vypíná topení. Protože je při 22,1 na zdechnutí. A navíc venku je stejná teplota, jako tady.

                            Takový člověk je opravdu na odstřel.

                            A skrz králikárnu (psal jsi výše) – bydlíme v 0, pod námi jsou sklepy. Máme tady sousedy, co neustále vypínají topení v chodbě dole u výtahu a v kolárnách. Tady v tom bytě je pak klemra, jako prase, že celé dny nosím podkolenky.

                            Já mám navíc tu smůlu, že jsem přímo nad vchodem do paneláku – nevytopíš to nikdy ⇒ podlaha je jak chodit po ledu.

                            0 0
                            • StuntJ  

                              Jo nám taky sousedi netopí, bo je to pro ně likvidační .. Takže izolace podlahy a tlusté koberce no …

                              0 0
                        • cuki  

                          bavili jsme se o topení. ostatní energie je těžké hodnotit, každý má jiné zvyklosti.

                          Plyn tu nemam (teda pokud si nedám k večeři fazole :-D)

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            To je celkem jedno. Protoze jestli mas tedy jen elektrinu, valis na topeni a ohrev vody ;).

                            0 0
              • Smazaný účet  

                Jinak krov je dobrej, občas brouk, ale namořeno zeleným bordelem. Takže co chce dovnitř kousne si a chcípne, co chce ven kousne si a taky chcípne. Ta chalupa není špatná, akorát stavěná v roce 1932 podle tehdejších postupů.

                A určitě to vyjde levnějc na práci svépomocí než novej barák.

                Pokud by měla dělat rekonstrukci firma, to je něco jinýho, to by sme se nedoplatili. Takový to hraní a špekulování by si ta firma nechala pěkně zaplatit.

                0 0
                • cuki  

                  ten zelenej bordel je proti houbě, pokud tam máš nějakou mrchu jako je třeba tesařík tak ti to nepomůže. Na to je třeba ultrazvuk a není to zrovna jednoduché a zadarmo.

                  „A určitě to vyjde levnějc na práci svépomocí než novej barák.“ tak tomu nevěř! ..ale to poznáš až to dokončíš.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak kolik by stál novej krov a cihly?

                    0 0
                    • Bedar19  

                      nový krov od 100 – xyz tisíc, 1000 je takový základ na 70m2 zastavěné plochy s klasickou sedlovou střechou, cihly jaké ?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        De mi o to, že ty prachy za novej krov a nový cihly do novýho ještě nezateplenýho baráku můžu vrazit na tom starým baráku třeba do zateplení stěn.

                        Co myslíš ty? je levnější předělávat chalupu(zateplení stropu, podlahy, nový okna, nová střešní krytina, podřezání-všechno svépomocí) z roku 1932 na kterej se tenkrát nešetřilo nebo stavět novej barák?

                        0 0
                        • cuki  

                          novej zaručeně, jen to neni z prvu vidět, ale jsem schopen tě o tom přesvědčit!

                          0 0
                        • Bedar19  

                          Pokud je barák suchý, a je na pěkným pozemku, udělal bych přestavbu, pokud je tam jen náznak problémů, raději nový, je to levnější (bez pozemku)

                          Musíš to brát tak, že ve starém baráku tě čeká nová elektrika, omítky a ty staré musíš sundat, otevři strop a nevíš co tě tam čeká, krovy, střecha dolů a pak zase nahoru, nová fasáda musí být přizpůsobená technologii staré stavby, takže taky jí nemůžeš udělat nějak bez toho aby ta technologie k tomu korespondovala… starší barák vyžaduje víc citlivého přístupu a přemýšlení :-)

                          0 0
                          • cuki  

                            …kompromisů jinak v celku souhlas

                            Problém je že na rekonstrukci jsou malo kdy uspokojivě vyřešit TM a druhej problém je ten že při zaizolování se poznaj nedostatky hydroizolace, které dříve třeba nebyly poznat. Bude to daleko náročnější na technologickou kázeň. Musej se pravděpodobně vykopat všechny podlahy aby se tam vešla izolace a pod.

                            Neříkám že některé stavby nejdou rozumě rekonstruovat, ale ty bejvaj málokdy na prodej, není jich totiž mnoho.

                            0 0
                      • cuki  

                        krov na střechu mě stal cca 30k je to asi 100m2

                        0 0
                        • Bedar19  

                          To bylo z nějakého mokrého smrku ne ? Bez folii, Laťování ani ničeho jiného ne ?

                          0 0
                          • cuki  

                            sušeno, folie i laťování.

                            BTW klasický krov je mnohem lepší dělat z mokrého dřeva, jelikož se zhroucením vymezí vůle, celá k-ce se stáhne do sebe. Ale je potřeba to umět!

                            0 0
                            • Bedar19  

                              Nesušené řezivo na krovy není mokré …

                              Používá se nesušené, nikoliv morké, (mokré = Pořez pokácených stromů přímo na stavbě mobilním katrem, věřil bych tu cenu)

                              Nesušené, předem řezané, uložené dřevo, impregnováno bochemitem min 2X před samotnou dopravou na staveniště, délka procesu asi měsíc, dřevo není v sušárně, jen se skladuje pod střechou

                              Každopádně pokud tě to stálo 30, chtěl bych kontakt na dodavatele :-)

                              0 0
                              • cuki  

                                To by se ti prodražilo než to dovežeš šalinou tam k Vám :-D

                                Nevim jaká je u Brna cena ale tady je to tak 5k5 bez daně/m3

                                na šumavě se dá sehnat tak za 2k5

                                0 0
                                • Bedar19  

                                  teda tady jsou ceny trochu jinde…

                                  Psal jsem ti maila, jsem zvědav :-)

                                  0 0
                    • cuki  

                      cihla neni zrovna ideální materiál. dnešní cihly jsou jen tenké skořepiny a nejsou ani pevné ani neizolujou a ta cena je příšerná. Problém je že Vám to projektant často nepový, ale on má často od firmy procenta za doporučený materiál.

                      Jen v ceně je obrovská rezerva. Svela s ceníkové ceny 40% je většinou začátek o kterém jsem schopen se bavit.

                      A nejde tu o cenu krovu a cihel. Hrubá stavba je třeba ani ne 20% ceny stavby. Ale jde o to že dispozici domu přispůsobíte svým představám a nevytvoříte tam žádné jalové prostory.

                      Pokud koupim za slušnej rance starou stavbu, zůstane z ní (ne)použitelná pouze ta hrubá stavba, která bude mít patrně problém s hydroizolací a s tepelnými mosty které alespoň omezit vyjde dráž než to postavit znovu!

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Já ti prostě nějak nevěřim.

                        0 0
                        • cuki  

                          nemusíš, ale jedno mi věř, že si na mě nejpozdeji na konci vzpomeneš :-D

                          0 0
                        • Bedar19  

                          Konkrétně tady nemluví hlouposti.

                          Až na dvě věci

                          1. ještě jsem nepotkal projektanta, který by měl procenta za

                          doporučený matroš

                          1. Hrubá stavba je o dost víc jak 20%, pokud nestavíš přehnaně IT

                          barák, s tepelnými čerpadly a podobně, běžný dům je zrhuba 45% z ceny Hrubá stavba

                          0 0
                          • cuki  

                            no strukturku tu rozvedenou mam, MaR je tu minimum. Hrubou stavbu beru jako zastřešené nosné zdivo tedy s krytinou. Bez izolací, bez stavebních výplní. Tak aby to korespondovalo s tím, co koupim jako starou stavbu.

                            ty procenta za doporučenej matroš vim z vlasní zkušenosti, setkal jsem se s tim několikrát

                            a ceny beru z mnou postavené stavby a jedné mnou projektované uskuteněné někým jiným

                            0 0
                            • jIrI___  

                              Tak už konečně napiš, co to stavíš/navrhuješ. Zatím jsi jen tajemný jak hrad v Karpatech :)

                              0 0
                              • Bedar19  

                                mě by fakt zajímalo co navrhuješ, chtěl bych vidět nějakou dokumentaci, fotky nebo popis, cokoliv… tohle je jak plácání do větru

                                0 0
                              • cuki  

                                je to třípokoják nic velkého cca 50m2 vytápěné podlahové plochy a dalších asi 25m2 temperované (ale 100m2 by stálo jen o cca 100k více) Betonová stavba izolace neopor stěny a strop ve stropě vata. Vnitřek SDK zvukoizolační příčky. Topim el. podlahovkou, výplně kvalitní trojska. Prostě nic extra, základ je v tom umět dobře využít prostor. Předtim jsem bydlel v byte s dvojnásobnou plochou a menší mi to nijak nepřijde.

                                0 0
                                • jIrI___  

                                  Podlahové topení, vata, trojskla… To tě fakt vyšlo na půl mega?

                                  0 0
                                  • mr.nikdo  

                                    Podlahovka neni moc draha, pokud nemas silene tvary…

                                    Spis cucim na prechod do 1/2 plochy – kam narve vsechny veci.

                                    On ten cuki je trochu Baron Prasil, si myslim cim dal tim vic.

                                    0 0
                                    • cuki  

                                      věcí tu mám víc než v bytě, krom knihovny kterou jsem redukoval ze 40000 knížek na zlomek

                                      0 0
                                    • jIrI___  

                                      Taky mi cuki začíná připadat jako lidový vypravěč.

                                      0 0
                                      • scret  

                                        do toho ted 40tis. knizek…:)

                                        0 0
                                        • notobi  

                                          nedodal že v elektronický podobě ;-)

                                          0 0
                                        • mr.nikdo  

                                          Zredukoval – zatopil s nimi v kamnech anebo jimi vyplnil steny :-D.

                                          Panove, nechapu, ze ma registraci od 2008. Smrdi to nejakym trollem.

                                          0 0
                                          • cuki  

                                            Nevim co tě žere, treba až vyrosteš dostaneš rozum.

                                            Knihy bych v životě nepálil, to může napadnout jen ignoranta jako jsi ty! Nic ve zlym…

                                            0 0
                                            • mr.nikdo  

                                              No jo, Ty urcite vis, jaky mam vztah ke kniham, co?

                                              Reaguji jen na redukci 40000 knih a mega uspore energie ;-).

                                              0 0
                                              • cuki  

                                                Ty tu svůj vzah ke knihám sám popisuješ, mě by taková kokotina jako jsi psal nikdy nenapadla

                                                0 0
                                                • mr.nikdo  

                                                  Me kupodivu jo. Treba s knizkou 50 odstinu… To se hodi k tomu anebo vytreni.

                                                  Hehe a to se pocitam za knihomola a pry bych palil knizky :-D. Nejsem verici, nacista a ani podobna sebranka, ktera v minulosti palila hromadu knih.

                                                  Ale ve chvili, kdy by mi byla zima, zatopim knihama – radeji mam porad zivot :-D.

                                                  0 0
                                      • mr.antik  

                                        Je fakt, že velikostí a složitostí prostoru se dá hodně ušetřit, ale mám pocit, že tady narážíme už na ceny materiálů, dopravy, práce, projektu, dozoru.

                                        Druhá věc, v čem má pravdu, že velkej vytápěnej obydlenej prostor je k ničemu, když stejně sedíš v křesle, vaříš nebo děti si hrají na pár m v pokoji. A zbytek času můžeš trávit venku.

                                        0 0
                                      • mr.nikdo  

                                        Si projed vsechny temata, kam prispival. Hned budes mit jasno :).

                                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ten zelenej bordel do krovů je i proti broukovi.

                    0 0
                    • cuki  

                      pošli link na to jsem zvědavej

                      0 0
                        • cuki  

                          typoval jsem to. Ale problém je že toto je pouze povrchová ochrana dřeva (spíš aby tam ten tesařík nezabloudil), ale pokud už tam je bude schovanej někde hluboko a nezlikviduje ho to. Navíc to není úplně trvalé. To co píšou v popisu je docela odvážné tvrzení. O jednom napadeném krovu vím a bojujou tam s tím už druhé desetiletí.

                          Namáčení by bylo mnohem lepší, ale to je u stojícího krovu jen těžko proveditelné.

                          0 0
                          • StuntJ  

                            Tak základ je si vše při stavbě naimpregnovat tlakově do hloubky, hotové krovy jsou horší celkově no…

                            0 0
                            • cuki  

                              proto jsem se ozval ty řešíš hotový krov

                              0 0
                            • nitraq  

                              Základ ani tak ne. Asi před rokem jsem byl na nějaký přednášce od čkaitu a tam srovnávali českej způsob dělání krovů a střech a německej způsob. Němci používaj daleko míň bochemitu a impregnace, protože to maj ošetřený konstrukčně.

                              0 0
                        • Smazaný účet  

                          Máme to z namáčecích kádí dřevozpracujícího podniku.

                          Krov prohlédnut profíkem a prej v pořádku.

                          S hydroizolací nám radí člověk kterej se pohybuje ve stavařině 40 let.

                          0 0
                    • nitraq  

                      Někdy ani proti nim ne. Už se našlo pár brouků pytlíků, co to natřeli obyčejnou zelenou barvou a pak to vydávali za ošetřený.

                      0 0
        • blaf  

          tohle je problem tech samodomo reseni, vsichni si vsechno delaj svepomoci aniz by poradne vedeli co delaji, potom to dopada jak to dopada

          0 0
          • Smazaný účet  

            no..mokre zdi = podrezat a podobne…

            My na chate valcili s vlhkosti a po vybourani casti zakladu – delal se suchy hajzlik i plisni v jednom pokoji.

            Prvni krok bylo odkopat, nechat nejakou dobu (asi rok) schnout a pak hydroizolace + drenaz. Pomohlo to vyrazne, ale v jednom pokoji se porad cas od casu obevovala plisen. Kdyz jsem se nad tim po letech zamyslel, tam mi doslo proc..proste zvenci te steny proudi chladny vzduch kolem zakladu, ktery tam tahne z jimky sucheho hajzlu. Tata to resil „chytryma naterama s cimsi“ a „naterem chytrou houbou proti plisni“…a az po par diskuzich prijal mou ideu, ze voda se tam nedostava po desce, ale proste kondenzuje…

            Tak jsme zvedavy jak budem pokracovat…

            0 0
        • Smazaný účet  

          Akademický kecy. :-)

          0 0
      • oddie  

        Nic proti, ale podřezávat starej barák bych bych ochoten leda bagrem…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ale to bys ho zničil. :)

          0 0
          • oddie  

            Jo, to bych ho zničil :) Opravovat starý barák má podle mě smysl jen v případě, že je nějak historicky cenný (což většina slepenců není), či je aspoň zcela suchý (a konstrukce OK). Jakmile už se musí uvažovat o dodatečných izolacích proti vlhkosti, podřezávání, injektážích apod. nesmyslech, je levnější, rychlejší a efektivnější to prostě zbořit a postavit nový. Výsledek je pak taky absolutně někde jinde. Příkladů hurá oprav starých baráků mám kolem sebe celkem dost, vždy to vyšlo na podstatně víc, jak se objevovaly různá překvapení, trvalo to podstatně déle a výsledek stojí stejně více či méně za prd. Vč. chalupy mého otce, který ji postupně opravoval asi 25let, teď je sice „pěkná“, ale stejně stojí za prd, bydlet se tam pořádně nedá. Známí teď dodělali barák, kde zůstaly jen holé zdi, když to koupili, počítali se stěhováním „na zimu“, to se jim nakonec splnilo, jenže o 4 roky později…

            0 0
            • scret  

              napada me jeste jeden duvod, ktery uz tu nekdo zminil, misto!

              Pokud budes stavet novy na zeleny louce, musis pocitat s tim, ze budes nekde az za mestem a budes muset dojizdet… Stavit se taky neda vsude… Administrativa kolem novostavby je taky silena…

              0 0
              • oddie  

                Jasně, počítám spíš se zbořením stávajícího a stavbou na stejném místě

                0 0
                • scret  

                  to te v tom pripade, ale taky vyjde draz nez stavba noveho… Cena za demolici se taky muze vysplhat na nekolik set tisic…

                  0 0
                  • oddie  

                    Jo jo, to může. Holt je to třeba všechno započítat do nákladů při uvažování kupní ceny. Bohužel dnes leckdy barák na venkově vychází tak, že by se nevyplatil vzít ani zadarmo, podle toho taky ty vesnice jsou do kopru.

                    Mmch. zajímal jsem se vůli pozemku o jeden barák na Křivoklátsku, nějakej magor tam před 30 lety slepil dvougenerační kostku z toho co kde našel, je to nehotové, samozřejmě nezkolaudované a nezkolaudovatelné, tam jsem náklady na odstranění napočítal na půlmega…

                    0 0
                    • cuki  

                      Problém křivoklátska je v tom že tam neni práce. Pozemek s dobře postavenou stavbou by tam stál třeba podobně. Některej materiál navíc určitě půjde využít. Já zužitkoval skoro celou stavbu co tu byla předtím

                      0 0
                      • nitraq  

                        A ukážeš už, co si postavil?

                        0 0
                        • oddie  

                          Nic proti, ale taky bych do fóra nelepil adresu s pozvánkou k prohlídce…

                          0 0
                        • cuki  

                          jak bych to měl ukázat? fotky nemam nebylo by ani co fotit. T jedné staby by byla vidět pouze střecha a z druhé by to bylo vidět pouze z protějšího kopce..

                          0 0
                          • nitraq  

                            Tak nějakej konkrétní popis, zatím jsi jak tajemnej hrad v Karpatech.

                            0 0
                            • cuki  

                              Popsal jsem to tu celkem dost, na nic konkretne si se neptal a navic nekteré věci jsou moje know-how..

                              0 0
                              • scret  

                                tak stacila by jedna fotka domu, tim zadne tajne nebo citlive info davat nebudes…

                                0 0
                                • cuki  

                                  nejširší sklo co mam má po přepočtu na klasiku 35mm. S tim tu toho moc vyfotit nejde. Možná tak z vrtulníku :-)

                                  0 0
                    • scret  

                      no, ono to neni jen na venkove…

                      0 0
                    • madcat  

                      Co je na demolici baráku tak drahýho? Jakože firma, která ti to udělá, nebo proč?

                      0 0
                      • scret  

                        treba firma a taky odvoz suti a ulozeni…

                        0 0
                      • oddie  

                        Odvoz a uložení odpadu.

                        0 0
                      • scota  

                        Kontejner suti na Liaz (6m3) stojí cca 2000 Kč, tak si to spočítej.

                        0 0
                        • Petr L2  

                          Kontejner malý, smíšený odpad – 3,5 m3 (do 5 t) po Praze 2400,– čistou suť máš málokdy :-)

                          0 0
                          • oddie  

                            Z baráku se dá vybrat něco čisté suti, ale furt to stojí dost. Boural jsem 16m2 zahradní chatku, zděnou z jedné řady cihel, výsledek 3 kontejnery čisté suti a 2× 5m3 směska.

                            0 0
                          • kesu  

                            Suť je cca 1300 bez dph s papírem..

                            0 0
                  • nitraq  

                    Svépomocí zadáčo, ne?:)

                    0 0
                    • oddie  

                      Jo, pozveš partu kamarádů a zaplatíš „jenom“ pivo, který vyde dráž než firma :D

                      Problém je, kam uložit ten bordel, kterej sám nevysublimuje…

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Do lesa, tam je místa dost a diváků málo :)

                        0 0
                      • nitraq  

                        Pozveš ještě kamaráda s avií a vozíš to na nejbližší lesní/polní cestu:)

                        0 0
                        • oddie  

                          Krom toho, že by mi to bylo poněkud žinantní a neudělal bych to, ani kdyby se to smělo, tak Avie by to odvážela tak do začátku dalšího století. A skoro by se vyplatilo si na to tu kontejnerovku rovnou koupit :D

                          0 0
                        • scret  

                          aha…

                          0 0
                  • cuki  

                    to možná ano, ale budou tam stromy! Ty jsou k nezaplacení

                    0 0
            • cuki  

              pod to se podepisuji

              0 0
    • Bedar19  

      Chyb na nemovitostech bývá hodně, často takové, které nejsou úplně viditelné, ale jejich náprava stojí hromady peněz.

      Po páru zkušenostech největší problémy nejsou vady konstrukcí, ty člověk vidí, ale vady neodbornosti předchozího provedění, takže určitě pokud necheš nějakou velikou rekonstrukci, Sondu do zdi, z čeho to reálně je, poklepak omítky, jestli někde nejsou dutiny, prozkoumat hlavně vlhkost, kdekoliv je nějaká známka. Krovy je dobré prozkoumat třeba i vrtákem, 4kou vrtákem nic nenarušíš, ale podíváš se, jestli Krov nevypadá uvnitř jako mouka. Pozor na praskliny a zamalované praskliny, nepřiměřeně rovná omítka, nebo třeba krásně hladká malba šikmo dolů po zdi značí zamaskovaný problém.

      0 0
    • mais  

      kontrola všech legislativní věcí, zástavní práv…kontrola odborníkem, při platbě složit nejlépe vše (minimálně nezanedbatelnou část) u notáře a peníze uvolnit až ve chvíli, kdy bude ověřeno, že dům je legislativně v pořádku a jsi zanesen do katastru – nebát se investovat do těchto ochranných mechanismů, prověřit jak je to s pozemkem, jestli tam nejsou likvidační plány do budoucna, jaký je problém provádět úpravy pozemku, zjistit, jak to vypadá se sousedy, jestli tam nejsou černé stavby na pozemku, jestli tam jsou někde nějaká věcná břemena a podobné závazky (na inženýrské sítě, veřejné cesty, veřejné osvětlení), jestli nemáš na pozemku nějaké vedení pro sousedy – jo a ještě je potřeba mít ošetřeno to, že původní majitel si nebral nebankovní půjčky – nutno řešit separé – vymahačský firmy jsou totální paka a neřeší, že danej člověk už tam dávno nebydlí..s tím souvisí i kontrola, že tam žádnej člověk nemá místo podnikání ani majitel a ani žádný jeho kamarád atd..

      0 0
    • dancing dog  

      osobně bych starší domek asi nekupoval. Po zkušenostech mejch známejch- z 5 neměl dost výrazný problémy jen jeden, ostatní se bu´d vykrváceli finančně nebo časově a fyzickopsychic­ky,když si to dělali sami.

      Buďto mít kliku a narazit na kvalitní novostavbu, kde je spěch na prodej( exekuce, rozvod a vyplacení manželky, apod.) a tudíš dobrá cena-moje cesta, nebo dřevěnej montovanej barák na vrutech. To teďka po rozvodu provedl bratránek, zatím jeden mudul 2+kk,v létě napojuje modul druhej, bude mít novou rodinu…pravda je, že měl už dřivějška pěknejpozemček napojenej na proud a vodu..

      není to reakce úplně na dotaz, ale snad taky trošičku k věci..

      0 0
    • Pavlína Javurková  

      x

      0 0
    • Pavlína Javurková  

      x

      0 0
    • Pavlína Javurková  

      Ahoj. Zjisti si jak je to s odpadní vodou. Kámoš měl zkušenost, že koupil domek a za pár let s tím měl plno problémů, protože předchozí majitel tam měl vlastně prastarou prosakující žumpu. Naštěstí se to vyřešilo, ale měl s tím hromadu problémů.

      0 0
      • scret  

        a kvuli tomu ses musel dneska registrovat ty kkte?!? Jdi s tou reklamou k sipku!!!!

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • káňa  

      Ať nezakládám nové off topic téma, zeptám se zde. Řeším reko střechy a vybírám plechovou střešní krytinu, ano musí být plech. Líbí se mi systém EVROklik, máte někdo zkušenosti prosím přímo s tímto výrobkem nebo doporučíte jiného výrobce ? Jde mi o poměr cena vs kvalita.

      0 0
    • vn25  

      Známej dával taky novou plechovou střechu. Vybral nějakou známou značku která podle technických specifikací měla mít nanesenou tlustčí ochranou vrstvu barvy. Stavebniny kde krytinu kupoval mu ji přivezly a složily, řemeslníci se dali do montáže. Známej přijel z práce s měřičkou tloušťky laku a zjistil že na plechu není nanesená ani polovina tloušťky barvy co by tam podle papírů měla být. Normálně se ho pokusili natáhnout, podstrčili mu nějakou horší levnější řadu. Takže ojeb si odvezli, dovezli mu to co si zaplatil, práci navíc též zaplatili a ještě mu do kapsy vrátili pěknou částku s tím že to nebude nikde rozmazávat.

      Ať vybereš cokoliv, všechno si prověř.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.