Záchrana, zálohování dat, prezentace dat

88 nepřečtených
  • pegas

    Trošku of topic na dotaz, ale s bikovou tématikou:-)..Fotečky z Rychlebek z kol byla pekně zkopčeny z foťáčku na pc a následně smazány na kartě…co čert nechtěl, pc klekl a následoval formát..tudíž fotky v prdeli..Externí disk se teď nechce kamošit a data jsou nedostupná,ale stále řeším zda su schopnej z toho data nějak dostat:-(

    Dotazy dva: 1. Jakej spolehlivej disk koupit pro zálohu dat (fotky, hudba) z max kapacitou (tera,…) výhody externího disku (externí, usb napájení), něco spolehlivýho a za slušnou cenu (max 2 000)..disk bude na doma, venku se tahat nebude, případně jen ojedinělě, rozměry mě asi netrápí..

    2 dotaz: dají se dostat smazaný fotky z SD karty, pokud tedy nebyly přepsány novejma fotkama? (možná část už byla, ale třeba se něco zachrání:-/

    dotaz 3 nad rámec:

    hledám možnosti prezentace fotek na netu ( vlastní galerka + nějaký povídaní, vzkazy,…) nic extra ale aby to mělo úroveň…rajče není to co hledám, pač pozadí pro fotky není to co chci, prezentace fotek též ne, o veřejné publikaci nemluvě…nějakej nápad pro prostor, možná ze začatku něco zdarma..pokud to bude mít smysl tak su ochotnej ročně platit…

    Díky

    PS. bez anketky to nejde:-)

    Anketa: Co si přeju na Vánoce?

    1x
    8%
    1x
    8%
    1x
    8%
    0 0
    • Martin.K1  

      Jsou nějaký programy, jednou jsem zkoušel zachránit MP3jky, ale ten program je pojmenoval tak, že jsem je raději stáhnul znova, než se hrabat v tolika datech. Třeba najdeš co hledáš Tady

      0 0
    • martin_bakov  

      fotky z karty i z disku jdou z vetsi casti obnovit kdyz pouzijes ty spravne utilitky, chce to zavolat ITakovi !

      0 0
    • Davos000  

      a jaky by si chtěl exterňák 1,8" 2,5" nebo 3,5" ? LAN nebo USB?

      0 0
    • Martin  

      na prezentaci fotek se mi osvědčilo microsoftí live. však mrkni sám, jak vypadají jednotlivá alba: http://cid-34b76be696b4e2c1.photos.live.com/albums.aspx. a pro zveřejňování a komentování fotek lze použít program fotogalerie

      0 0
    • martinpav  

      Na zachranu foto z kariet mam soft, len ho musim niekde pohladat. Bolo to normalny freeware len si nepamatam nazov, prekvapivo aj fungoval.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pokud jsi kartu neformatoval, nebo po smazani celou neprefotil, tak treba s undelete obnovis fotky docela snadno-jednou jsem tak nasel na karte od kamosky zajimave fotky:)

      0 0
    • Chiron  

      Mám dojem, že 1TB disk do dvou tisíc asi neseženeš. 1TB sou tak okolo 3k. Okolo těch dvou se běžně prodávají 640GB. Ale v nějaké akci by se určitě dal sehnat i větší. Já mám teď čerstvou zkušenost s WD My Passport Essential SE 640GB, známý si ho pořídil a pujčoval mi ho, cena na czc něco přes dvojku, malý, lehký, žádný problém. Dlouhodobé zkušenosti nemám. A třeba A-Data dělá solidní disky za dobrou cenu.

      Já bych na doma bez potřeby přenášení preferoval spíše něco rychlejšího, vyšší otáčky a hlavně možnost připojit přes eSATA, ale zase to už vyžaduje externí zdroj.

      Co se týká prezentace, tak používám Picasu od Google, ale ve své podstatě je to dost podobné rajčeti.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ciste na zalohovani dulezitych veci mi prijde zbytecne se hnat za esata. Prvni kopirovani desneho mnozstvi dat sice zabare nejky cas, ale pri naslednych synchronizacicich uz dat tolik nebyva a kdyz, tak nejaka minuta nikoho nezabije. Jestli ma dneska smysl neco skladovat, tak sjou to nejake fotky, potrebne dokumenty, popripade nejaka ne prilis znama hudba a filmy…

        0 0
      • Kureix  

        kolem dvou jde poridit v pohode exterak – ramecek + disk

        0 0
        • pegas  

          ramecek už je…možná taky řešení koupit hadr a mít přes šufle přístup:-/

          0 0
      • pegas  

        softcom a pixmania maji v akci disky 1 tera pod 2000..sehnat se to da..

        0 0
        • Smazaný účet  

          u pixmanie bacha na obchodni podminky…nemam s nima zadne zkusenosti, ale obcas se tam skytaji trochu neprijemnosti v podobe vysokeho postovneho a tak…precejenom se kupa veci se posila z franticie…

          0 0
    • Manas  

      Obnovit data z karty jde lehce. Je na to spousta softu. Fotky si osobne zalohuju na net, platim si za storage protoze cokoliv mechanickyho doma se muze ****** (uz mi odesly dva ext. Disky – WD, Maxtor), dvd obcas nejde precist a tak podobne. Osobne bych volil kombinaci dvou moznosti – online i offline.

      0 0
    • fousek  

      Zalohovani dat:

      NAS s mirroringem pripadne jeste se synchronizaci s PC.

      Jinak nechapu proc formatovat disk kdyz spadne system? I kdyby si nemel rozdelenej disk na sys a data cast tak preci staci smazat systemovy adresare a spustit instalaci systemu, je to sice nepohodlny, ale reinstalace win je vzdycky nepohodlna

      0 0
      • pegas  

        format disku byl skrz wokna..už mám starší pc, kterej dožívá a spolupráce s woknama je někdy kostrbatá…jediny fotky z

        Rychlebek bohuzel zustaly na systemovým disku…data mám oddlělená a ty byly v poho…než jsem se dostal k pojmenování, roztřídění a úpravě fotek který zustaly na system. disku,tak to krachlo..

        0 0
    • marapara  

      Pokud chceš bezpečnější úložiště, tak do 2000 se určitě nevlezeš. Ext. disk 500 GB 2,5" koupíš kolem 2000, ale pokud ti jde o větší bezpečí, tak bych spíš volil NAS s mirorovanýma diskama. Může se stát, že odejdou oba dva najednou, ale je to daleko méně pravděpodobné, než kdyby odešel jen jeden.

      Já zálohuju fotky na pc + ext. disk + pálím na DVD.

      0 0
    • pstasek  

      Přihřeju si svou polívčičku a zároveň zkusím poradit.

      Používám Dropbox. Je to webové úložiště o základní velikosti 2GB. Na PC se nainstaluje klient, který zabezpečuje synchronizaci konkrétní složky se vzdáleným úložištěm. Obsahuje Privátní i veřejnou složku a z nahraných fotek dokáže dělat galerie. Pokud je klient se stejným přihlášením nainstalován na více počítačích (Win, Linux, … ), tato složka se na všech PC automaticky synchronizuje.

      A teď ta moje polívčička … když se regnete přes tento odkaz, dostanete 250MB k základním 2GB a já dostanu také 250MB za každého regnutého, až do výše 8GB.

      Není to moc, ale pokud tam budou resizované fotky, může to být dostatek prostoru. Galerka je na černém pozadí a umožňuje zobrazovat a stahovat fotku v plném rozlišení.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A sifrujes data, ktere posilas kdovikam, kdovikomu? Tohle je duvid, proc nemam rad webowe uloziste…radeji mit vlastni uloziste doma:)

        0 0
        • HKou  

          Ztrata vlastniho pocitace (nebo unik dat z nej) je pravdepodobnejsi nez zneuziti dat ve sluzbe jako je dropbox.

          Sam jsem asi paranoidni a taky k tomu mam prirozeny odpor, naopak znam par lidi, kterym ukradli/ztratili notebook s komplet firemnimi daty.

          0 0
        • Manas  

          Myslim ze je skoro pravdepodobnejsi, ze ti klekne uloziste doma (nehlede na jeho cenu, nutnost vedet jak s tim zachazet a spotrebu energie), nez ze sluzba se zabezpecenim bude napadnuta. Ano, oboji je mozne, ale tak nejak mi min vadi pokud si nekdo prohlidne moji fotku nez ze o ni prijdu uplne.

          Co ma online uloziste naopak jako obrovske plus – dostanes se ke svym datum kdyz potrebujes a nejsi treba doma. To je vec kterou mi zadne domaci uloziste nenabidne aniz bych stravil den konfigurovanim a stejne by to nebylo tak dobre.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jedina vec co potrebujed k tomu, abys mel svoje uloziste, je pripojeni s verejnou IP-coz dneska neni problem. Dale potrebujes trochu sikovny router s USB ke kteremu pripojis USB disk. Pak uz jenom nastavis pristupove prava, vsechno je krasne klikaci a staci trochu umet anglicky, popripade pouzivat google.

            Mam Asus router a neco takoveho rozchodit mi zabralo asi pul hodiny a to pres to, ze jsem antitucnak a nerad se babram se sitema.

            Naklady byly asi 1500kc za 2.5" usb disk-router nepocitam, protoze bych ho potreboval tak jak tak. Kapacita takrka libovolna:)

            router ASUS WL-520gU vylepseny o Oleg firmware

            0 0
            • Manas  

              Nj, ale opet to je jen pro lidi co takovy router maji, pripadne takove pripojeni. Verejna IP je trochu problem, protoze treba u nas doma neexistuje jine pripojeni nez od O2 a verejna IP se tam celkem prodrazi, pokud ji vubec dostanes. Druha vec je, ze ti sasci davaji verejnou IP, ale bohuzel dynamickou jak se jim v siti hodi. Je to hodne promennych ktere ti to muzou uplne znemoznit.

              Potom je reseni pres online sluzbu jednodussi a funkcnejsi.

              Mimochodem, jakym protokolem se pripojujes na to uloziste?

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jasne…dynamicka IP je problem, to uz by slo vyresit pustenim virtualni site primo na routeru..ale to uz je trochu vice prace:(

                Pripojuju se pres FTP..trochu nevyhoda ze si nemuzu online poustet filmy, ale veskere synchronizace bezi jak maji:)

                0 0
                • Manas  

                  Njn, ale to presne skoncis s tim, ze si s tim budes muset hrat ;-)

                  Prave ja se FTP trochu stranim, protoze napadnout to pokud to nemas pres SSL nebo tunel, je pomerne jednoduchy. Samotne uloziste je celkem bezpecne, ale prave komunikace je napadnutelna. Tady uz je pravda ze i online uloziste si vybiram podle toho ;-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tak samozrejme ze to mam zabezpecene pres ssl…navic mam docela brutalni heslo;)

                    0 0
                    • Manas  

                      Tak to je pak v pohode. Co pristup z mobilu? To je u me asi nejcastejsi zpusob vyuziti pristupu na uloziste. Ted nerypu, jen jsem zvedavej. Vim ze jsou FTP klienty na mobily – mam konkretne Android ale jsem linej hledat jakej je jak dobrej ;-)

                      0 0
                  • Michal.J  

                    A jaký online úložiště používáš?

                    0 0
                    • Manas  

                      DropBox. Data jsou tam kryptovany AES, prenos pres SSL jak do mobilu i PC. 50GB za $99 rocne. Davam tam jen veci o kterych vim ze budou potreba (aspon doufam :-P).

                      0 0
                • martinpav  

                  Dynamicka ip nemusi byt problem, da sa vyuzit dydns sluzba, myslim ze asus to podporuje (tak ako drtiva vacsinou vyrobcov).

                  Verejna IP je vacsinou za jednorazovy poplatok, staticka uz byva s mesacou platbou ale vacsinou za rozumny peniaz (platim tusim 1euro)

                  0 0
              • fousek  

                Ja bych rek ze nejvetsi problem u online ulozist je kapacita a prenosova rychlost, kdyz mam treba 40gb fotek a treba ADSL tak i kdyby mi nekdo umoznil tech 40gb tak dto tam budu prat hodne dlouho

                0 0
                • Manas  

                  To mas pravdu … neda se to tam naprat jen tak, to je nevyhoda jak Brno.

                  0 0
                • geronimo.1  

                  Doba pokročila a 20 GB hned na startu nabízí třeba nově spuštěnej server Copy

                  0 0
        • pstasek  

          Pochopitelně si vybírám, která data na webové úložiště ukládám. Certifikát do banky to asi nebude, z fotek to budou taky pouze ty, které můžu světu ukázat.

          0 0
    • dancing dog  

      Protože jsem úplný počítačovej podprůměr, používám comp/y jen na net, DVD a fotky- Poslední dobou v podstatě fotím jen na mobil, poté, co jsem ztratil 1 fo´ták a 1 mi ukradli…nefotím většinou nic , co by svět nemohl spatřit. Fotky zálohuju následovně- předně jsem investoval do flashky s velkou pamětí, jakmile mam vic fotek stáhnu je do jednoho ze tří počítačů, u kterých se pohybuju- tj. 1 v práci, 1 v druhý práci a 1 doma. Hned fotky dam do ty flashky a z ni je ulozim do zbyvajicich dvou. A ve Flash je vetsinou pak stejne necham, protože do 32GB se jich vejde i s par filmama fakt hodne.. a doufam, ze nevyhori vsechny 3 compy najednou, k tomu je muzu pouzit kdykoliv- zrovna prave na B-F :-)

      A az se dokopu k vybaleni se externího HD, co jsem před rokem koupil v akci v makru, tak to vse ulozim jeste pro jistotu tam .-)

      0 0
      • pegas  

        dělám v bance…moc prostoru na pc v praci nemam:-DD

        0 0
    • mrozu  

      Data ve vetsine pripadu dostanes i ze zformatovanyho disku/pametovky, protoze se dela vetsinou jen quickformat, kterej maze jenom ukazatele na data, data samotny jsou porad na disku dokud je neprepisou nejaky novy.

      Na zalohu si kup idealne nejakej disk z usporny serie, WD Green/Blue nebo Seagate Barracuda LP, ten sezenes za 1400, k tomu si muzes koupit externi ramecek kolem 500 a do 2 tisic se v pohode vejdes. Kupovat na to NAS je cenove i ucelove nesmysl.

      A tim „kleknutym PC“ si myslel co? Jestli ti umrely wokna, dalo by se to vyresit urcite nezneji nez zformatovanim disku, kdyz uz by byl format nutnej, tak je standardem, ze OS se instaluje na svuj diskovej oddil, pri reinstallu pak zformatujes jenom ten a o zbytek dat na disku neprijdes, pokud to tak nemas, tak to naprav.

      0 0
      • fousek  

        Proc je NAS nesmysl? Oproti externimu disku ho nikam nenosis, porad ho nezastrkujes do USB atd. podle me je to o mnoho spolehlivejsi reseni nez externi disk

        3. odstavec standartem urcite neni protoze tak nejsou win defaultne nastaveny

        0 0
        • mrozu  

          NAS je sitovy datovy uloziste, je to prakticky separatni pocitac, jehoz moznosti jsou zredukovany na sdileni dat pres sit. On zadny data na siti nepotrebuje, chce jenom zalohu pro jeden pocitac, tak proc by kvuli tomu mel stavet takovouhle vopicarnu?

          Ad 3. odstavec – to neni o zadnym nastaveni windows, to je na uzivateli kam je nainstaluje. Pokud nekdo povazuje za standard, ze ma vsechny data na jednom oddilu a pri formatu systemu si smaze celej disk, tak budiz, jeho demence :D

          0 0
          • pstasek  

            S tou demencí opatrně. Kde se píše, že je třeba něco formátovat?

            Je to pouze o lenosti (blbosti) lidí, kteří takový systémový disk přeformátují a neudělají zálohy dat. Stačí přece zálohovat pouze složku Users (Documents and settings).

            Live ditribucí, které umožňují namountovat ntfs, připojit k síti, připojit flashku, vypálit dvd, apod. je dneska mraky.

            Joo pokud zhavaruje systémový filesystém (ještě se mi nestalo), nebo hardware pevného disku, to je potom na další diskuzi, ale to může nastat stejně tak i na „souborovém“ oddílu.

            0 0
            • fousek  

              Spocitej si lidi ve svem okoli, kteri si pred tim nez jim spadnou winy stahne iso a dokaze ho vypalit tak aby to cd bylo bootovatelny a dokaze prenastavit prioritu bootovani na CD.

              0 0
              • pstasek  

                Ti, co to nezvládnou se na to maj vys*at a přenechat to někomu, kdo to zvládne. Když se ti rozbije pračka, auto, … taky se nerejpeš v tom, čemu nerozumíš, abys nenapáchal víc škody, než užitku.

                Buď mam takový iso doma už připravený, nebo si prostě někomu řeknu. Prioritu při bootování musíš mít tak jako tak, aby ti nabootovala placka widlí.

                Jenže tady je každej lojza odborník, kterej si přece widle přeinstaluje sám a nebude za to někomu něco dávat. Potom brečí, že přišel o fotky, účetnictví, …

                0 0
          • fousek  

            Vim presne co je NAS a taky jsem zduvodnil proc je lepsi nez externi disk, navic mnoho externich disku nema mirroring, znas nakej?

            Ja asi spatne chapu slovo default, to ze je to pitomost s tebou souhlasim

            0 0
            • mrozu  

              Jo, sorry, vidim, ze s tim systemovym diskem jsi psal to samy uz predtim. Kazdopadne pri instalaci widli je vzdy nabidka na rozdeleni disku a vyber mista instalace, je na kazdym, jak si to udela, o defaultu nemuze bejt rec. A jak jsem psal, standard je mit jeden disk na system a druhej na data.

              Porad trvam na tom, ze NAS je nesmysl, lepsi nez externi disk neni – je mnohem pomalejsi i drazsi, jedina vyhoda (vlastne ucel celyho zarizeni) je v moznosti pristupu z vice PC po siti.

              V tomhle pripade vlastne neni ani potreba zadnyho externiho uloziste, pokud chce mirroring, muze si ho udelat primo v PC (pokud neni moc predpotopni a podporuje to radic). Predpokladem je kvalitni zdroj, aby mu jednoho krasnyho dne nevzal s sebou uplne vsechno.

              0 0
              • pstasek  

                Osobně vidím velké omezení v modelu, který uvádíš. Těžko dopředu můžeš vědět, kolik místa kde budeš potřebovat. Dopadne to tak, že nakonec máš hromadu místa pro data, ale na systémovým disku nemůžeš nainstalovat novej program, protože se ti tam nevejde.

                Mnohem radši mam model, kdy mám disk nedělený a zálohuju data mimo počítač. Navíc data mam přesně tam, kde je OS předpokládá a sice ve svém domovském adresáři. Nemusim furt vymejšlet, kam co dám, vše je na „defaultních“ cestách.

                Ve chvíli, kdy je v PC víc fyzických disků, je situace už poněkud jiná, ale jeden fyzický disk dělit na víc oddílů je imho blbost jak barák.

                0 0
                • mrozu  

                  To nemůžeš myslet vážně. Místo na systém dáš takový, aby stačil na widle plus nějakou tu rezervu na plochu, což bych momentálně viděl tak na 50GB (navíc to jde změnit bez ztráty dat). Veškerý programy, hry a další věci ti nic nebrání instalovat na druhou partišnu, kde i po formátu systémový zůstanou a ve většině případů jdou i na novým OS dál používat bez nutnosti je znova instalovat (kromě toho existujou portable verze aplikací). OS nikde žádný data „nepředpokládá“, má je tam, kam je nainstaluješ. A kam je nainstaluješ opravdu vymejšlet nemusíš, hry do složky hry, programy kupodivu do složky programy, takže vím přesně, kde je pak případně hledat, narozdíl od „defaultních“ cest vedoucích do různých Program files a Program files (x86), kde je ještě navíc uloží pod název firmy místo programu… Ale jestli někomu připadá lepší, místo jednoduchýho rozdělení disku, před reinstalací OS zálohovat několik set GB mimo PC a po instalaci kopírovat všechno zpátky a znova instalovat všechny programy, tak je vše v pořádku a nehodlám mu v tom bránit :D

                  Jediná reálná nevýhoda je v tom, že přesun dat z jedný partišny na druhou se musí opravdu fyzicky provést, takže je to prakticky kopírování, kdežto v případě jedný se jen přepíše ukazatel, což trvá pár milisekund.

                  0 0
                  • pstasek  

                    Ok, budu reagovat jako ty …

                    To nemůžeš myslet vážně. Plácat dohromady aplikace a data. Pokud přeinstalovávám systém, je to z důvodu, že něco z aplikačních, nebo systémových věcí nefunguje tak, jak má. Tím spíš to dělení disku postrádá smysl. Programy fungují po reinstalaci stejně? Možná tak jednoduchý prográmky, ale vždy je čistší je nainstalovat korektně.

                    Model jednoho disku právě umožňuje neřešit, kam se jaká aplikace ukládá. Data z této aplikace (dokumenty, savy z her, …) se ukládají do domovského adresáře, takže o svou práci nepřijdeš. Pokud chceš zálohu, zrcadlíš si pak domovský adresář.

                    Ale pokud chce člověk v počítači pořád jen řešit, kam co ukládá, kterou složku indexovat, jestli se mu ten a ten soubor, nebo to a to nastavení náhodou neuložilo na systémovou partition, tak je vše v pořádku a nehodlám mu v tom bránit :D

                    Podobný model, jako ty, jsem používal v dobách Win98. Ze setrvačnosti jsem ho používal ještě zezačátku na XP. Pak jsem čichnul k Linuxu a jeho stromové struktuře a zaplaťpánbůh, i Widle se to s příchodem složky users a řízení uživatelských účtů naučily. Teď už neni co řešit. S počítačema (používám jich víc najednou) pracuju 8–10 hodin denně. Reinstall widlí dělám v průměru po 2 letech.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      tyvole..jeden expert vedle druhyho:DD

                      0 0
                      • pstasek  

                        V tomhle státě je každej expert. Za experta se nepovažuju. Počítač mi má ale sloužit a umim si spočítat, kolik času mi co zabere. Nikomu nic nenutim, postnul jsem sem svůj názor na věc.

                        Styl, jakým jsem to napsal jsem použil samozřejmě jako nadsázku v reakci na předešlý příspěvek ;-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jo, jasne:)

                          Ja sem se jenom podivim nad ideou mit vsechno na jednom disku jenom abych nemusel hlidat kam se co instaluje…a rptze sme nepremyslel pod ktery prispevek to prilepit, prilepil jsme to na konec.

                          Ja mam disk v NTB rozdeleny na dve partisny, na jedne (40GB) WIN + nainstalovany vsechen bezny SW, jehoz strata nezpusobi mou zkazu. Na druhem disku krom obecneho bordelu(dokumenty, hudba, filmy, nezkouknute porno) mam mainstalovany Matlab(a to i presto, ze nic neukladam do defautlniho workspace), LaTeX (k tomu GSView, GS scprit atd.) historii komunikatoru a postu.

                          Takze pokud by mi mi „spadl“ system a musel jsem preinstalit win, prijdu sice o vetsinu nainstalovaneho SW, ale pracovat muzu bez problemu dal:)

                          0 0
                          • pstasek  

                            Ale pokud to máš vše na jednom fyzickém disku, je jedno, na kolika partitionách to máš. Je to zbytečná komplikace. Systém přeinstalovávám vždy plánovaně (udělám si zálohu a zároveň i pořádek). Ještě se mi nestalo, aby bez přičinění hw, systém sám od sebe „spadl“. Když už spadne a filesystém je v pořádku, pak si umím pomoci beze ztráty dat, i když to mám na jedné partition.

                            Čili kouskovat disk je imho absolutně zbytečné.

                            Pochopitelně životně důležitá data nemám pouze na jednom počítači.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Tak zivotne dulezite data nemam, dulezite data zalohuju podle dulezitosti na vice mistech. Tim odpada problem s pokazenym diskem. Rozdeleni disku mam hist. duvodu „data zvlast, program zvlast“…zvyk…

                              0 0
                            • mrozu  

                              OMFG jaká komplikace? Že mi stačí při reinstallu překopírovat uživatelskej účet a smazat jenom partišnu se systémem, kdežto ty musíš někam zazálohovat úplně všechny programy a překopírovat data, celej disk smazat a pak to tam všechno kopírovat a instalovat znova? Já myslím, že na to si laskavý čtenář odpoví sám :D

                              0 0
                              • pstasek  

                                ale Mlho, o tom se tady už od rána hodiny bavíme. :-D

                                Není účelem počítače být přeinstalováván, nýbrž aby se na něm pracovalo. Třeba tebe baví furt rozhazovat cokoliv do složek. Mě ne.

                                V microsoftu vymysleli jakousi adresářovou strukturu, abych si vymejšlel vlastní a zbytečně komplikovanou.

                                Jak jsem řekl, dřív jsem taky dělil, spoustě lidí to zůstalo do dneška ze zvyku, ale v dnešní době to imho postrádá smysl.

                                0 0
                                • mrozu  

                                  Ptal jsem se na tu komplikaci, dělá ti často problémy pochopit otázku? Místo urážek na úrovni žáka základní školy chci slyšet argument, v čem spočívá ta komplikace? Místo toho tu meleš furt stejnej kolovrátek o nějakým rozhazování do složek a o vymejšlení jakýchsi adresářových struktur. Co tě nutí dělat takový věci? Vůbec nic. Vyjadřuj se příště radši jenom k věcem, kterým alespoň trochu rozumíš, tady jsi šlápnul zjevně hodně mimo.

                                  0 0
                                  • pstasek  

                                    Hele … stává se z toho flame, kterou jsem absolutně nezamýšlel.

                                    Kdo tady šlápnul mimo, bych neřešil. Mám osvědčený systém, který mi funguje. Funguje i u hromady méně zdatných uživatelů a nedělá problém. Je mi úplně jasné, že Tvůj způsob práce funguje pro Tebe také podle Tvých představ.

                                    Mě popudila věta, že to nemůžu myslet vážně (proč bych nemohl, když můj systém úspěšně používám x let a o data nepřicházím). Proto jsem ti chtěl „vysvětlit“, že to jde i jinak. Oba jsme tu komunikaci zřejmě vzali za špatný konec.

                                    ještě k té přeinstalaci počítače … tu provádím z 90% případů ve chvíli, kdy zásadně měním hardware. Jinak není potřeba

                                    Komplikaci vidím právě v tom, že když mi dojde místo na jedné partition, musím ukrajovat z jiné. Např. tvořit duplicitní Program Files na jiném oddílu, když tam nemá co dělat z podstaty oddělení dat a aplikací. Stále si dávat pozor, na kterou partition instaluju ty které programy, na kterou ukládám ta či oná data. Správa počítače je pro mě takhle jednodušší, protože neřeším detaily, které se řeší automaticky.

                                    Výhody rozdělení disku pro mě nepřevažují nevýhody, které to s sebou nese.

                                    0 0
                                • fousek  

                                  To reseni jedny partisny pres celej disk je jeste navic pomalejsi a fragmentace jednotlivejch systemovejch casti je ukrutna. Nechtel bych pracovat na pocitaci na kterym jsou 3 roky stary widle a pusteny automaticky aktualizace.

                                  V normalnich opreacnich systemech muzes mit partisnu mnoho a je to daleko efektivnejsi. Jednu na root na vnejsim obvodu disku, druhou na /tmp, treti na /usr a /home muze bejt bud na dalsi partisne nebo na jinym disku nebo na NAS

                                  0 0
                                  • pstasek  

                                    Souhlasím, u normálních OS to může být výhoda, z důvodu, že na každý účel se dá použít jiný filesystém, s rozdílnými vlastnostmi.

                                    Koneckonců mapovat filesystémy do různých adresářů se dá i na widlích. Ale to se nebavíme o dělení jednoho fyzického disku na víc oddílů, ale o použití různých fyzických disků, kde již není o čem diskutovat.

                                    Uznávám, že velká data fyzicky nablitý do systémových souborů není úplně šťastné řešení, ale je to pro mě menší zlo. Není problém spustit nějakou automatickou defragmentaci v idle čase.

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Souhlas. Jen ale dodám, že ve Windows to tak můžeš bez problémů mít taky a já to tak ve Win třeba používám už mnoho let. Já tedy navíc používám i samostatné fyzické disky a to nejen kvůli bezpečnosti dat (na druhý fyzický můžu zálohovat častěji + občasná záloha důležitějších dat na disk v jiném počítači), ale také kvůli rychlosti. Zbytek fyzického disku, kde mám systém, používám jako další partitionu pro zálohy dat z druhého fyzického disku (takže na tuhle partition se běžně nehrabe a výkon fyzického disku je vyhrazený pro systém).

                                    A ještě doplním další výhody samostatné systémové partitiony. Nainstaluju systém, doladím (to mi trvé vždy několik dní než je vše jak potřebuju) a pak udělám zálohu celého systémového disku (při větších změnách si dělám zálohu novou, ať mám aktuální stav). Když se pak cokoliv pokazí, tak během 10 minut mám nahozený původní stav bez nové instalace.

                                    Hru přeinstalovávání systému jsem nikdy nehrál, ta není moc zábavná :-)

                                    Nikdy jsem neměl problém s instalací Win běžící mnoho let (měl jsem jedny XP i skoro 10 let zcela bez problémů), stačí se k systému chovat rozumně. Takže instalaci windows provádím v jediném případě a to na nový počítač.

                                    0 0
    • camlost  

      Zálohování fotek, nebo vůbec správa fotek – to je téma na několik dlouhých článků.

      Jednou možností je manuální zkopírování každé fotky na několik míst. Je to řešení, které bude fungovat, dokud nezapomenete absolvovat celý cyklus. Čím víc počítačů máte, tím je horší, protože se zvyšuje šance, že na některý počítač něco nedáte. Sesynchronizovat to všechno dohromady bez pomoci nějakého SW dá spoustu práce.

      Další možností je uchovávat fotky doma na nějakém úložišti. Je v zásadě jedno, jestli to je externí (USB, firewire, eSATA), nebo NAS. Mimochodem, NAS můžete probouzet po síti (Wake-On-LAN) a můžete v něm mít RAID1, tedy zrcadlená data, abych to popsal lidsky. Pokud ovšem budete synchronizovat data mezi NAS nebo USB diskem a počítači manuálně, ničeho jste nedosáhli, jedná se stále o situaci z předchozího odstavce.

      Zajímavější je to až v okamžiku, kdy synchronizujete automaticky.

      Výhody:

      • data máte doma, nikdo cizí na ně nevidí
      • jsou rychle dostupná z domácnosti (kde s nimi pracujetenejčas­těji)
      • jsou dostupná i pro zařízení jako TV nebo multimediální centrum, tj.můžete se třeba snadno pochlubit návštěvě fotkami z dovolené, nebopřehrávat hudbu na různých zařízeních v celém domě
      • vysoká kapacita
      • nejste omezeni nějakým nesmyslným opatřením na straně úložiště(jako třeba že se zálohuje pouze jedna složka z Vašeho počítače; vím,že to jde obejít, není třeba mi v komentářích psát, že jsem lamer –což koneckonců také vím)
      • snadno a přehledně zálohujete různé druhy dat

      Nevýhody:

      • horší dostupnost z Internetu, příp. z mobilu
      • náklady (pořizovací, provoz)
      • riziko selhání HW / SW
      • nároky na zprovoznění, případně na správu – je třebato umět

      (A sakra, to jsem se zase rozepsal. Omlouvám se.)

      A nebo data zálohujete kopírováním do vzdáleného systému (teď se tomu moderně říká cloud, budiž). Výhody a nevýhody jsou v zásadě opačné oproti předchozí možnosti – koneckonců je spolu srovnávám.

      Myslím si, že nelze obecně říct, co je lepší. Každý s těmi daty pracuje trošku jinak, každý od té technologie něco jiného čeká.

      Mně osobně třeba na tomto způsobu zálohování vadí zejména nízká kapacita úložiště. 1 fotka má cca 10 MB (mám starší foťák), do 2 GB se mi jich vejde žalostně málo. Kolegovi generuje Canon dokonce cca 20 MB velké RAWy, ten je na tom ještě hůř.

      Další věc – mít samotný RAW je fajn, jenže při vyvolávání fotky provedu řadu kroků, které bych pochopitelně chtěl také zazálohovat – tzn. je třeba někam uložit i katalog vč. metadat typu hodnocení, kategorie, alba. Praktické je mít k dispozici i nějaký rozumně malý JPEG, tedy náhled.

      Takže nakonec to řeším tak, že mám fotky na dvou místech doma + je pro známé exportuji na Picasu. Ale že bych si myslel, že je to z obecného hlediska ideální řešení, to si nemyslím. Jen za daných okolností vyhovuje více než jiná. Ideální řešení neznám a obávám se, že tomu tak bude ještě spoustu let.

      0 0
      • pstasek  

        Tak zálohování je jedna věc, prezentace dat, na kterou se zakladatel threadu také ptal, je jiná. Cloud bych řadil spíše do té části prezentace. Tam dávám již vyvolané a zpracované fotky, které mají vesměs do 1MB. Data v cloudu se spíše otáčejí a mění.

        Na silážování dat je samozřejmě ideální NAS, nebo nějaké jednodušší řešení (USB, …), převážně podle objemu dat.

        RAW není hotová fotka. Hodí se ho zálohovat, ale opravdu jen v případě, že počítám s jeho budoucím upravováním. Fotím výhradně do RAWu, ale poté, co ho vyvolám (vznikne cílový jpeg, papírová fotka, …), ho skladovat netřeba.

        0 0
        • Michal.J  

          Fotím výhradně do RAWu, ale poté, co ho vyvolám (vznikne cílový jpeg, papírová fotka, …), ho skladovat netřeba.

          To mně přijde podobné jako po vyvolání fotek zahazovat negativy:-)

          0 0
          • pstasek  

            Když tys to vytrhl z kontextu … ještě tam stojí, „pokud nepočítám s jeho budoucím upravováním“. Ne všechny fotky je třeba v RAWu uchovávat. Navíc praktikuju to tak, že je uchovávám, dokud nepotřebuju místo na disku. Následně mam odkud mazat, a když ani to nestačí, putujou někam pryč z PC, nebo je na čase koupit další větší disk.

            0 0
            • Michal.J  

              No já právě málokdy dokážu říct předem jestli budu někdy ten RAW potřebovat nebo ne, takže mně přijde jednodušší si zkrátka archivovat všechny rawy od fotek co nesmažu hned na začátku. Používám Bibble takže mně stačí mít jenom ten raw + xmp a mám v tom historii všech úprav a jpeg si z toho můžu kdykoliv vygenerovat.

              0 0
              • pstasek  

                To se ale zase těžko prezentuje. Avšak proti gustu … :-) Jak to děláš, když je třeba fotku retušovat?

                0 0
                • Michal.J  

                  Když jde o nějaký menší úpravy tak to dělám v tý Bibbli a když mám hotovo tak z toho vyexportuju výsledný jpeg. Všechny úpravy se ukládají do xmp souboru pro pozdější použití. Takže když pak ten jpeg znova potřebuju úpozději tak si ho jedním klikem znova vyexportuju. Mám teda pořád originální fotku + záznam všech úprav.

                  Když jde o větší úpravy tak si z rawu udělám třeba tiff a s tím dál pracuju.

                  Pro prezentaci používám jpeg, ten ale nearchivuju protože si ho můžu kdykoliv vytvořit znova. Navíc spousta editorů/prohlížečů zvládne zobrazit rovnou ten raw.

                  0 0
                  • pstasek  

                    Spousta prohlížečů, schopných pracovat s rawem mi právě nepřijde. A když už to jde, je to pomalý. Ale samozřejmě záleží na tom, jak s fotkama pracuješ. Já ji vyfotim, zpracuju a pak si ji občas prohlédnu. Nejsem profík a většina fotek jsou vesměs pro osobní potřebu. Právě nemožnost Rawy bez problému prohlížet dělá nutnost, abych je zpracoval do jpegu.

                    Raw mi umožňuje akorát některá nastavení nechat až na doma, abych je nemusel řešit při focení a stihl snímek vyfotit. Konverze doma na silným železe bude asi taky lepší, než procesorem ve foťáku.

                    U fotek, které stojí za vytištění si rawy schovávám, ale jako finální formu, kterou archivuju, u většiny mých fotek, považuju zpracovaný jpeg, protože nikde jinde, než u mě na monitoru se pravděpodobně neobjeví.

                    0 0
        • camlost  

          to pstasek: nj, jenze ty stale popisujes _SVUJ_ zpusob prace. kazdy pozaduje neco jineho, proto neni zadne nejlepsi reseni. ja fotky edituji i po nekolika letech. smazat RAW = vyhodit negativ, to je presne. vyretusovat fotku mohu samozrejme i v pripade, ze pracuji s RAW.

          o prezentaci jsem se zminil v zaveru (Picasa).

          a uchovavat z barevne, detailni fotky jen zlomek informace mi prijde skoda. (8bit JPEG vs. 10–14bit RAW; navic JPEG se ztratovou kompresi) clovek na to narazi treba pri vyrezech nebo kdyz si vzpomene, ze by mohl z nejake starsi fotky zkusit HDR, atd.

          ale zase se to zvrhava v diskusi o technickych detailech, coz asi nebyl zamer zakladatele. pardon.

          0 0
          • pstasek  

            Máš naprostou pravdu. Popsal jsem svůj způsob. Doufám, že to nevyznělo jinak. RAW také chápu jako negativ. V praxi mám rawy od fotek, které za to stojí samozřejmě uschované.

            Například z momentek z nějaké akce, nebo třeba dokumentačních fotek určitě nebudu dělat HDR, ani tisknout. Takové mi bohatě stačí v jpegu. Ač raw použiju, aby ten jpeg vypadal co nejlépe.

            Popojedem. Myslim, že se chápem.

            0 0
    • jIrI___  

      Zálohuju jen důležité dokumenty do školy nebo práce, takže bohatě stačí flashka :)

      0 0
    • Kureix  

      disk a rámeček

      2068,– pouzivam stejny ramecek, akorat disk mam 1.5T

      na záchranu dat doporučuju si pořádně přečíst nějaky návod např. tento už jsem jej párkrát využil

      na prezentaci používám picasa, super program, dobře se v něm orientuje, spoustu funkcí, základní úpravy, upload jednak na stranky (přizpůsobitel­nost), nebo do web galerie (jednoduchost)

      0 0
    • ivaneck  

      na obnoveni smazanych fotek se mi osvedcil GetDataBack for FAT (NTFS), kdyz si sezenes seriovy cislo nekde. Samozrejme musis mit kam ty obnovene fotky nahrat, takze volne misto velke jako ta karta. Funguje to celkem jednoduse, akorat se to na zacatku zepta, jestli byla karta/disk smazana, zformatovana nebo jinak poskozena.

      0 0
      • martin_bakov  

        Jinak takhle aplikace a hromada jinych uzitecnych toolu vcetne bootovani je dostupna na Hiren`s boot CD … samozrejme si to postahujte odkud chcete ;) a vypalte a pak ste pripraveni na cokoli :) …temer na cokoli

        0 0
        • pstasek  

          lepší, než Hiren je ultimate boot cd. Obsahuje v sobě Hiren + WinXP PE bootovatelné z cd a doplněné o další hromadu užitečnýho (leč ne zrovna legálního) sw.

          0 0
    • Smazaný účet  

      k prezentaci fotek:

      Taky s tím bojuji…

      Zkoušel jsem blog, ale s tím je moc piplačka, zkoušel jsem picassu, tam mi vadí ten jejich defaultní skin a tak

      ale teď jsme objevil možnosti webu flickr.

      Fotky jdou spustit jako slideshow a vypadá to celkem profi. Možná to vyzkouším.

      0 0
      • pegas  

        no první náznak celkem slibné prezentace..něco na tenhle zpusob..

        0 0
    • pegas  

      tak data z karet sice obnovena, ale přepsána jinou akcičkou:-(

      a data z disku pořád nic…náhodou nemá někdo zkušenost s obdobnou hláškou?…zda jde o chybu softu nebo se posral natvrdo disk?

      0 0
      • Michal.J  

        Zkus ještě třeba nabootovat z nějakého live cd s linuxem, někdy to přečte to co win ne a naopak.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Klucí. Prosim vás. Jakej je při formátování mini sd paměťový karty rozdíl mezi FAT32, NTFS a exFAT?

      Je to tahle paměťovka

      Měl sem jí v autokameře, ale tam nedělala dobrotu, tak poputuje do mobilu NOKIA 6303 s foťákem 3.2megapixel.

      Jakej druh toho formátování mam zvolit aby mi ta paměťovka co nejlíp dupala na mobilu a i na počítači?

      Mobil budu mít nastavenej pro ukládání fotek na kartu.

      A zároveň chci mít na kartě složky s podsložkama s dalšíma podsložkama naa kterých budou převážně fotky z mobilu, videa z mobilu, důležitý videa z autokamery, nějaký audionahrávky z mobilu, obrázky stažený z internetu a pár fotek foťáku olimpus.

      Potom bych tam chtěl mít i playlist pro MP3 písničky na pouštění přes AUX na rádiu v autě.

      Takže to bude takovej Flasch disk v mobilu.

      Jinak fotky,videa a nahrávky co by mi dycky mobil udělal bych si pak na počítači přetahával do jednotlivých složek na tej paměťovce.

      Nejsem moc počítačově šikovnej.

      Pokud se někdo pousměje nad tim jakej používám mobil, tak vězte, že je to sice zastaralá ale odolná mašinka a chytrý velký chytrý telefony se pro mě nehodí. Pořád se pod něčim plazim a velký palacatý hovado v kapse by pro mě bylo extrémě nepraktický-vyzkoušeno.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.