Gravel bike od Authora nebo z Decathlonu?

40 nepřečtených
  • mazurom

    Je mi 45 let. Jsem celoživotní rekreační cyklista, takže už mi to asi zůstane. :-) Vyjíždím průměrně 2× týdně po asi 40 km, i v zimě (nevyjíždím jen na sníh). Jezdím především pro radost a udržení váhy (tedy na trekingu rychlostmi 20–25 km/hod.). Měřím 175 cm, vážím 77 kg.

    Po 10 letech na trekingu Autor – Stratos uvažuji velmi vážně o přechodu na Gravel Bike. Jezdím totiž hlavně po městských cyklostezkách a okreskách. Hledám ideální poměr výkon/cena za 15–25.000 Kč.

    Od známého, který kolům rozumí, jsem dostal nečekaný tip na sportovní velkoobchoďák:

    https://www.decathlon.cz/…8502389.html

    Z loajality k českému výrobci a lokálnímu prodejci / opravně ovšem zvažuji rovněž kolo, na které nemám žádné reference:

    http://cz.author.eu/…9-ua42912202

    Poradíte mi, prosím, někdo? Předem děkuji!

    0 0
    • novas752  

      Poradit v čem? O tisícovku levněji dostaneš o 2 úrovně lepší řazení (Claris-Sora-Tiagra-105-Ultegra-Dura Ace) s 2×11 převody místgo 2×9, semihydraulické brzdy (lanko vede až do třmenu kde se to převádí na tlak v kapalině která tlačí na destičky) oproti mechanickým a taky uhlíkovou vidlici oproti hliníkové. Takže z tohohle pohledu osazení neni co řešit.

      Otázkou jen jak ti sedne velikost a geometrie rámu. A taky jak ti sednou převody – s nejlehčim 34–32z nemůžeš jet o moc pomaleji než ± 9–12km/h. Ostatně převody si můžeš snadno porovnat se starým kolem na gears.mtbcros­scountry.com – naklikáš si svojí + uvažovanou kombinaci a dole ti to vyhodí tabulky min a max rychlostí.

      0 0
      • kralikovo  

        líp bych to nenapsal! jediné, co už může hrát roli, je geometrie, to je ideální zkusit..

        0 0
      • mazurom  

        Díky moc!

        Překládám do své laické řeči: Poměr výkon/cena hraje jednoznačně pro kolo z Decathlonu, asi tak moc, že to nevyrovná ani moje dosavadní. loajalita k Authoru a jeho lokálnímu prodejci. :-)

        Otestovat velikost, geometrii a převody mohu (podle další rady níže) otestovat za zálohu. Asi jdu na to!

        0 0
      • mazurom  

        Tak mám za sebou prvních 20 km na testovacím Tribanu z Decathlonu.

        Velikost (na testy mají jen L, i když bych měl mít spíše M) a geometrie jsou mi příjemné. Cítím se tak nějak „retro“, jako před 25 lety na favoritce. Ale už po těch 20 km jsem chvílemi zapomněl, že jsem úplně na jiném kole. Zdraví a záda mi zatím slouží stoprocentně, takže bych ten sportovnější posez snad mohl dalších 10 let zvládnout.

        Převody jsou skutečně problém. Potřeboval bych ještě 2–3 lehčí než Triban nabízí, ale to ještě otestuji dneska a zítra do prudkých kopců… Nedá se tam nějak snadno a levně nechat případně vyměnit přední nebo zadní řazení?

        0 0
        • babkanakole  

          Ten Triban by snad měl bez problémů pobrat i 11–34 kazetu (cca 1600 Kč). Ale počkej na potvrzení od někoho technicky zdatnějšího ;)

          0 0
        • Tom-T45  

          O 2 – 3 lehčí? To už bys měl nejlehčí převod skoro jak na biku. Já mám na Auře převodníky 50/34 (stejné by měly být i na Tribanovi) s kazetou 12/36 a lehčí převody bych už považoval za zbytečné. Osobně bych zkusil vyměnit kazetu za 11/36, přehazka je sice jen do 34 zubů, ale ty 2 navíc by neměl být problém. Pokud by to nestačilo, tak už bys musel měnit převodníky (možná i kliky) a to by už bylo mnohem dražší.

          0 0
    • tigermoth  

      Jak říká novas, ale v prvé řadě to oboje projeď, líp osazené kolo, na kterém se blbě sedí je na hovno. Vyložený ******* není ani jedno a bude to funkční.

      0 0
    • kapo22  

      Skoč do Dekáče a na víkend si jej bezplatně půjč. Stačí si udělat zákaznickou kartu a složit v hotovosti zálohu 50% kupní ceny. Za 3 dny ježdění si můžeš kolo parádně odzkoušet :)

      0 0
      • mazurom  

        Díky za radu. Už to mám domluveno na zítra. :-) Dokonce už ani nechtějí těch 50 procent zálohy z kupní ceny…

        0 0
    • roman 3D  

      do toho dekáče asi 40mm pláště nevlezou co?

      0 0
      • Fran-tic  

        vlezou (overdrive 38c na pohodu a dal jsem i nějaké clement 40c s dostatečnou rezervou)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli je tvá loajalita opravdu velká, zkus spíš Ronina: http://cz.author.eu/…9-ua42913002

      Když hezky pozdravíš, dostaneš i pěknou slevu :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kdybys chtěl podpořit českého výrobce, měl by ses podívat po RB, Duratec apod.

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Ten Triban je spíš CX než gravel. Průchodnost je max 36mm.

      0 0
      • roman 3D  

        nic moc, spíše nic, 40–42mm považuji za ideál pro mě, nic slabšího bych asi nechtěl

        0 0
      • mazurom  

        Díky za reakci. Prosím přeložit do laické řeči. S pláštěm o šířce 36 mm mohu ještě vyjet na jaké terény? A na jaké už ne?

        Jezdím nejčastěji po pražských a cyklostezkách (podél Vltavy oběma směry) a středočeských cyklostezkách a okreskách (Kokořínsko, Křivoklátsko)…

        0 0
        • novas752  

          Na zmiňovaný terén užší pláště úplně stačí. Ale zase čim širší pláště , tim méně je můžeš nafoukat, tim více budou pohodlnější a tim větší terén dovolí projet ve stejnym pohodlí.

          0 0
        • Kanec  

          Podívej se, jaké pláště máš na tom Stratosu. Budou tak od 33mm do 42mm tipuji. Na něm máš zkušenosti a víš, co ti ty pláště dovolí. Pak vyber podobně.

          Já jsem od pátku přešel z horáka na gravel a vyžádal jsem si 40mm. A musím říci, je to vynikající plášť. Pro mě ideál. Sériový byl 33mm a to bylo hodně málo na můj vkus.

          0 0
          • mazurom  

            Díky za tip. Už to zkoumám a testuji…

            0 0
            • detoxy  

              Když už tady tak probírate šířku plášťů, triban má ráfky tlr, za mě hodně velká výhoda. Bezduše jsou pro mě na gravelu jedna z nejdůležitějších věcí, lze pak jezdit nějakých 2,5 baru.

              Šířku plášťů mám 35mm a mých 72kg zvládnou i třeba po kamení do velikosti 3–5cm a rychlosti cca 30kmh. Pokud by tě něco z těchto parametrů limitovalo je třeba zvětšit šířku. Důležité také je, jak často terén jezdíš. Můj poměr terénu je max 20%.

              0 0
    • kralikovo  

      teoreticky se tam prý vejde i víc, ale bez místa pro blatníky a můžeš v extrémních situacích botou zavadit o plášť (prý).. :-)

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        V podstatě do každého rámu jde narvat víc než kolik je limit. Já mám na kole limit 45mm a jdou tam reálně narvat i 2". Problém je že se pak může poškozovat rám když trochu zadivočíš, nebo když se ti na pláště nabalí bláto.

        0 0
    • Agger  

      Co kellys soot 50? Tady ho maji ve velikosti L skladem a dostal jsem slevu 15%.

      https://www.megabikeplus.cz/…oot-50-2019/#…

      0 0
    • bikenior  

      Ahoj mazurom. Ktore kolo si si nakoniec vybral a ako si s odstupom casu spokojny? :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.