• Kalic

    Zdar, potreboval bych radu. Kolega si chce kupovat novy kolo na pohodovy XC, chce do toho vrazit tak 20 kkc. Shledl se v kotoucovych brzdach a za kazdou cenu je chce, ale pak mu nezbydou prachy na dobrou vidlici – ma vyhlidnuty kolo s RS Judy TT (!). On se v kolech moc nevyzna, najede tak 2–3 tkm/rok. Ja si myslim, ze do kola za tyhle prachy by se vlezla napr. nejaka levna Marzocchi s olejovym tlumenim. Co vy na to? Poradite mi nejake argumenty, jak ho presvedcit, aby obetoval kotouce a poridil si radsi kolo s dobrou vidli? Mne moc neveri, tak snad da na vase rady!

    0 0
    • Daf  

      Je lepsi mit slusnou vidli se slusnyma veckama, nez spatnou vidli se spatnejma kotoucema.

      0 0
    • Martin  

      Judy TT jsem mel na kole asi 5 let. Vazim 80 kilo a kolo opravdu nijak nesetrim. Jednou za rok jsem ji dal vycistit a namazat. Byl jsem s ni spokojen. Vydrzi daleko vic nez levne olejovky!!! Strucne – at si ji tam necha, poridi si vysnene kotoucovky a bude spokojen.

      0 0
      • Daf  

        Verim ze ta vidlice vydrzi stejne jako obdobna olejova, ale pozitek z jizdy je uplne o necem jinem.

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Tys mu teda pomoch :) Asi jsi v oboru znalec, ze? Zrejme si dotycny bude kupovat nove kolo. Tudiz bude mit JUDY TT model 2004 a to je prave ta levna olejovka o ktere pises. A navic elastomerovka:( To co jsi mel ty byla jeste elastomerovka (nebo pruzinovka nebo co vyrabeli v roce 99 za TT jestli vubec) mazana vazelinou, bez tlumeni jejiz jizdni vlastnosti hranici s bezpecnosti. Nebo ty by jsi jel v automobilu bez tlumicu? No konec koncu proc ne, kdyz tam nebude mit ani brzdy, tak uz to vyjde na stejno. Tu vydrz ti verim. Je tam minimum soucastek a moje RST 281 by urcite taky fungovala (resp.nefungovala) stejne jako nova.

        0 0
        • Santus  

          Ten Martin si dovolil celkem dost. Ja vseobecne znamo ze jediny znalec jsi tady ty. Skutecne je Judy TT(04) s olejem?(nakapanej olej olejnickou na nohy se nepocita).

          0 0
          • sharkcom  

            Pádlista je něco jako BILL GATES, ale na bike… pravidlo č.1) pádlista má vždycky pravdu! pravidlo č.2) když ne, platí pravidlo č. 1 ! mi jsme jen hobíci kauflandový…

            0 0
            • Pá-dlista1  

              AAAAAAAAAAAAA­AAAAAAAA. Strasne se omlouvam. Prekouk jsem se. Plati tedy to co si od zacatku myslim. RS jsou mrdky a Judy zvlast a cim dal tim vic. … tagze to co sem psal by platilo v pripade Judy XC. Jeste jednou se straslive omlouvam a slibuju, ze do diskuzi o mrdkoznich vidlicich na hypermarketovych pleckach ty GT, uz nebudu zasahovat. Tomu proste jak je videt nerozumim.

              0 0
              • Robbie  

                GT je hypermarketova plecka? A v kterympak hypermarketu ji prodavaji? Ma tady vubec nekdo zkusenosti s koly GT?

                Diky

                0 0
                • RomanH  

                  Clovece, budes se divit, ale prodavaji ji napr. v Brnenskem Carefouru – ne primo u potravin, ale nahore v nejakem sportu typu Intersport. Nic proti GT, mne se jejich HT ramy libi, ale za posledni 2 roky pouze Zaskar, seriove Avalanche byly dobre naposledy v roce 2001.

                  0 0
                  • Robbie  

                    Tam jsem nebyl i kdyz to mam kousek. Treba bude Avalanche dobry zase letos :-)

                    0 0
                  • Robbie  

                    Vcera jsem byl nahodou ve zminovanem Carrefouru. Je tam na patre sportovni obchod Sportissimo. Ptal jsem se na GTcka, manik mi rekl ze je meli naposledy pred dvema lety, letos asi nebudou. Jinak meli kola znacek: Olpran, KHS, Dominator a Mongoose. Proste hypermarketovy plecky … ;-)

                    0 0
                    • RomanH  

                      Jojo, ja tam byl v patek a vsiml jsem si, ze tam uz GT nebylo – ale nezda se mi, ze to bylo naposled pred dvema roky (rekl bych, ze pred rokem ho urcite meli), ale hadat se nebudu :o)) Me prave tenkrat prekvapil ten sport jako takovej – meli tam docela dobry veci – ja tam napriklad koupil vestu Bieme z Windstoperu za hvezdou cenu. Takze GT vystridal Mongoose.

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Me se letos mongoose zamlouva jeste vic, nez kdy jindy. Myslim, ze maj i na levnych kolech dobry osazeni za hodne pekny penize. Treba takovej Thunderball. Jako takovy kolo ted nepotrebuju, ale kdybych zacinal treba s 4X, tak je to hodne dobry naradi. Od jinejch firem za dvojnasobek.

                        0 0
                        • RomanH  

                          Na kola Mongoose jsem cucel v 95/96-tem roce. Na tehdejsi dobu byly fakt super. Pak se mi zprotiveli ramem NewMan (nebo jak se to psalo) – mozna byl po strance jiznich vlastnosti dobry, ale hrozne se mi nelibil. Ted je moc nesleduji, tak je nemuzu hodnotit. Na XC ten ram Meteore vypada zajimave, otazka, kolik toho vydrzi

                          0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Tak to je s GT opravdu zly :( , kdyz je neprodavaji uz ani v hypermarketech. A u vietnamcu ses dival? :))) Nic si z toho nedelej. Proste takovyhle velky firmy si chtej urvat co nejvetsi kolac z trhu a ten je proste v tech levnejch kolech. S tim nic nenadelas. Model, ktery si treba ty vyberes nemusi byt spatny i kdyz ho vyrabi stejna firma jako ty kola do supermarketu. Z toho oni nejvic tezi, ze ty si myslis ze GT je proste znacka, zaruka kvality. To ale plati jen do urcite miry.

                      0 0
                      • Žanek  

                        Akorát se divím, že si GT kazí jméno prodejem svých kol v obchodech typu Sportissimo. Ten kšeft nijak neodsuzuju, mají tam fakt hezký věci a slušnej výběr, ale chtěl bych vidět co by dělali, kdyby tam někdo přišel s kolem na garančku.. Author tohle řeší tak, že má pro obchoďáky kolekci pleček pod značkou „Madison“ a „Authory“ prodává jen v cykloshopech…

                        0 0
                        • RomanH  

                          Mozna je chyba, jak my vnimame hypermarkety. Hadal jsem se na to tema s kamosem, ktery je dealer HUSKY. Rikal mi, jak maji dobry spacaky a ja mu neveril, protoze to prodavaji prave pres hypermarkety a ja uz se kdysi davno spalil (se stanem). A on tvrdil, ze je to nase chyba, ze oni nemaji zajem prodavat pres specialni obchody, ze takhle prodaji vice a za cas se pry bude vetsina veci prodavat takhle. Nevim, neni to muj obor a ja si vzdy radeji pro takove veci zajdu do specialek, ale kdyz jezdim do Rakouska, hodne veci nakupuji v Intersportu Eybl – lyze, veci na kolo, outdoorove vybaveni. Je to vlastne taky takovy supermaktet na sport (4 patra), ale maji tam celo stenu vidlic, mraky sedel Selle Itallia, vyrobky Camel, Therm-a-Rest, North Face, lavinove pipaky, vybaveni pro golf, jizdu na koni…

                          0 0
                          • lubos  

                            Husky mam cetovni tasku. Taky z hypermarketu. Libila se mi cenou, tvarem, moznosti, barvou. A drzi. Vypada solidne. Vzdyt i ruzne sportovni doplnky vyzivy casto kupuju v Tescu … je to totez jako kdekoliv jinde. Na druhe strane i v specializovanem obchodu se da kupit hodne nekvalitni zbozi :(. Kupujici se proste musi vyznat, bohuzel :(

                            0 0
                          • Žanek  

                            Tyhle mega-giga obchody beru jako přehled toho, co je na trhu. Hlavní přínos vidím v tom, že tam mají opravdu velkej výběr, a někdy poměrně špičkovejch a dost drahejch věcí. Ale na druhou stranu, pokud to není v „akci“ tak je to dražší nebo stejně drahý jako ve speciálce. Jako hlavní negativum vidím to, že prodavač ti poradí maximálně barvu, ale odborný info po něm chtít nemůžeš. Pokud hodlám investovat poměrně dost peněz(a? už je to kolo, lyže, goretexová bunda…) tak má prostě lepší pocit z toho, když mi poradí člověk, kterej má s tím výrobkem osobní zkušenost a denně ho používá(tím nechci říct, že prodavač v bikeshopu jezdí na všech kolech co nabízí, ale většinou je to cyklista , takže ví, co mi vzhledem ke stylu jízdy, intenzitě použití.., bude vyhovovat)než prodavačka, která ví jen to, v jakejch velikostech a barvách se to vyrábí. A myslím, že kdo si jednou koupil kolo v obchoďáku(teď nemám namysli sportovní obchod, ale Tesco, Makro, Hypernovu a spol..)už takovou blbost v životě neudělá.

                            0 0
                            • RomanH  

                              A to je mozna ten hlavni problem – napriklad u toho Eybla – kazdy prodavac je specialne vyskolenej a kdyz prodává outdoorovy boty, tak nebude za tyden prodavat vidlici, takze ten „hypermarket na sport“ na me pusobi svym zbozim a prodavaci jako spoustu specialek pod jednou strechou

                              0 0
                            • Robbie  

                              Jo, to je absolutne presny, souhlas.

                              0 0
                              • Kalic  

                                Nikdy bych neveril, ze diskuse se muze od meho uvodniho prispevku dostat az sem…

                                0 0
                                • Robbie  

                                  a bude to jeste horsi (lepsi?)

                                  0 0
                                  • Kalic  

                                    No, RObbie, vzhledem k tomu, ze sedime v jednom kanclu, tak bysme mohli komunikovat i jinak, nez pres tohle forum…

                                    0 0
                            • BoB  

                              No tak s těmi prodavači. byl jsem právě teď svědkem diskuze mezi superodborníkem prodavačem v nejodborníko­vatějším pražském bikeshopu, který kamarádovi vnucoval pro manželku na dotaz po lehké pohodlné bezúdržbové vidlici pro holku 4 roky starý model Manitou Mars jenom proto že ho měl na krámě. Že je za skvělou cenu a úplně dokonalá. Až po dlouhém přesvědčování připustil, že je třeba mazat tlakovou mazničkou a že nemá normální úchyt na kotoučovky.Takže odborník ano, ale ne ten, co ti chce prodat právě to, co mu na krámě leží už léta.

                              0 0
                              • RomanH  

                                Nechci se hadat, vubec nejsem zastance vidlic manitou, ale mars je tusim 2–3 roky stara vidle, ktera mela slouzit zavodnim ucelum. Byla tezsi nez SID, ale za to komfortnejsi. Nevim, za jakou cenu byla a jakou castku chtel Tvuj kamos utratit, ale i pres mazani maznici to nemusela byt az tak spatna volba. Opakujim, ze neznam presne, o ktery model se jedna a za jakou byla cenu, ale jestli stacila zavodnikum pred 3 lety, bude hobikovi (holce) slouzit bez problemu taky. Zalezi, co jezdi a co od vidle ocekava – dnesni „bezudrzbove“ vidle s olejovkou (axel) budou vazit ke dvoum kilum, a o Suntouru radeji nemluvit (pokud kamos neni domaci kutil).

                                0 0
                        • Robbie  

                          Bang & Olufsen ma taky v Mnichovskem Mediamarktu svoji cast. Ztraci tim povest? Asi sotva. Jen tam prijde vic lidi nez do zapadlyho obchudku nekde na okraji mesta…

                          0 0
                      • Robbie  

                        No jasne, prosel jsem taky vsecky brnensky trznice, maji tam fakt squely kousky. Hlavne nova kolekce vietnamskeho vyrobce Hoopnabajk se zcela novou vidli HoChiMinh Yellow Elite 3 s naprosto unikatnimi bambusovymi kluzaky. Tlumeni pouziva praseci trus. Proste bomba! A ta cena!

                        0 0
                        • Robbie  

                          Omlouvam se, spatne jsem prelozil nazev te vidle. Je to Yellow Ygelite 3.

                          0 0
                        • Žanek  

                          No, ale zase kladou důraz na přírodní materiály (až na ten ygelit)a to se cení!!BTW ten prasečí trus, co dávají do levé nohy pod plunžr ze skořáply z kokosového ořechu si vyměň za ptačí, má menší viskozitu a líp to tlumí…

                          0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Ze ty ses jeste malinko nastvanej? Vid :) No s tim toho asi moc nenadelas. Tak si vyber kolo od nejakeho vyrobce, ktery nepotrebuje nebo nechce delat supermarketovky.

                          0 0
                          • Žanek  

                            Však mám taky meridu!A silničku Dancelli, tu bych si o obchoďák ani neopřel…

                            0 0
                          • Robbie  

                            Nastvanej? Proc? Se bavim, o to tady jde, ne? Semtam se i neco dozvim, hlavne od nekterych nejmenovanym mtb-freaku, napr. ze normalne je spat s kolem a ne s zenskou :-) Ze studium a vyber komponent je mnohdy dulezitejsi nez na kole jen jezdit, ze musim mit kolo za ktery se nemusim stydet, protoze je hanba mit kolo ktery se prodava v obchode,ktery sdili spolecnou strechu s hypermarketem apod. ;-) Je to tu ale prdel cyklolidickove … :-)))

                            0 0
                • TinkTink  

                  V USA v super a hypermarketech…mrkni se tam a zjistis, ze hodne zdejsich americkych „kultovek“ se tam prodava – ja sam mam GT..sedi mi…jsem s nim spokojeny…vim sice, ze dyl nez sezonu uz ho mit nebudu…ale to neni nic s cim by se nedalo zit :o)

                  0 0
              • Robbie  

                GT je hypermarketova plecka? A v kterympak hypermarketu ji prodavaji? Ma tady vubec nekdo zkusenosti s koly GT?

                Diky

                0 0
      • TinkTink  

        Jezishi – dalsi srandista :o))) – 97,98,99 ani 00 nemel Rock Shox zadny model TT – tak jak jsi ho mohl jezdit? :o)))))) – ja teda jezdim Judy SL 00…a je to dobra vidle…ale je to olej/pruzina..ne elastomer :o)

        0 0
    • Darjan  

      Bike s „dobrejma“ brzbama a blbou vidlou je tak na projizdeni se po asfaltkach. Pokud nepotrebuje jezdit ve snehu a ledu tak nevidim duvod proc nekoupit rafkovy brzdy a dobre spalky a lepsi vidlu.

      0 0
    • K2  

      Kompromis – dobrou vidlu a náboje s přírubami na kotouče. Jednoduše pak upgradne nejdřív přední, pak zadní.

      0 0
    • Jenda  

      to propaguju furt rockmachine tsunami model 2003 ma bombra vzduch olej a je tesne pod 20kkc jo a ta naba hardware nevim jaka moc je ale kazdopadne ma diry na kotouc takze si kotoucovku muze kdykoliv bez dalsich incestic dokoupit (razeni to ma samozrejme oddeleny od brzd)

      0 0
    • Kalic  

      ten kolega je Robbie, viz thread „GT Avalanche 1.0 disc“ :-)

      0 0
      • enjoy  

        tak mu rekni ze jestli si to koupi tak s nim jezdit nebudes,protoze se za nej budes stydet a ostatni by te s nim videli na tak strasne nesladenym biku.jinak uz nevim

        0 0
        • Kalic  

          Joooo, to je gut :-) Uz se tesim, jak se Robbie bude tvarit, az si tohle precte!

          0 0
          • Robbie  

            No jo, to jsem to teda schytal. Asi si vezmu leasing na Cannondale Scalpel, abych nahodou nemusel mit komplexy ze svyho kola. A necitil se menecenny ;-)

            0 0
            • enjoy  

              to si taky nepomuzes,pac na tebe budou cumet jeste hur a mozna i nabouraj jak se budou otacet:-)

              0 0
      • Lapák  

        Jak to tady tak čtu, tak nešlo nepoznat ;-)

        0 0
    • scret  

      muj nazor: vyflaknout se na levny kotouce a dat tam radsi vecka, a prachy nesetrit na vidli. Protoze na co ji tam potom mas, kdyz to nepruzi, netlumi atd. To uz je lepsi tam dat pevnou:-)

      0 0
    • Kalic  

      Jeste na dovysvetlenou: Robbie si pred pul rokem poradne rozbil hubu na kole (vypadal fakt nechutne, doslova roztrhana drzka, fakt bych vam nepral ho tehdy videt), protoze se mu kousla predni brzda (alivio) do rafku. Ted ma z brzd obavy a proto tam chce ty kotouce :-)

      0 0
      • Robbie  

        Jasne, protoze jsem debYl a nechal jsem si na starym kole (Fort Eiger ‚96 s cantileverama) menit pred dvema lety brzdy misto abych uz vyhodil cely kolo a koupil so novy. To kolo ma takovy divny rafky, ja tomu rikam 'prohybany‘ a ty vecka na to nejsou asi vhodny. Tak tak to bylo.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          aha, tak pak by ti pomohly nejaky normalni rafky jako vizim treba ja. Sun Rims Big Fat Mamooth :)

          0 0
          • Robbie  

            To me taky napadlo, ale uz je cas na komplet zmenu. Ma to Cr-Mo ram, snad uz neseriditelny menice apod. Tam to asi vezmu zgruntu…

            0 0
      • Pá-dlista1  

        :) to muze byt s levnyma kotoucema klidnej:) Mozna gdyby se ohlo prase nebo vidle…? Ale tomu se dalo lehce predejit pravidelnou udrzbou kola a nemusel by ted resit takovy dilema.

        0 0
        • mastihuba  

          dycky sem žil v tým, že kotouče sou náročnější na údržbu než véčka a probržděný ráfky bych čekal u někoho kdo namotá hromadu kyláků nebo u toho kdo s véčky brzdí kov na kov. V každym připadě by k tomu novymu kolu měl změnit přistup.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Njn. Ja mam Vecka za naprosto bezudrzbovou zalezitost. Zato s kotoucema se porad trapim a dostavaj me lidi co s nima prej problemy nemaj a nesahli na ne. Krome vymeny desticek samozrejme, ale jak vic by na ne chteli jeste sahat? Jak sem zbezne prolit navod na vymenu desticek u 525ky mas rozebranou „celou“ brzdu :) Ja z tech kotoucu nemuzu nikdy dostat pozadovanou charakteristiku a maximalni vykon. Dokonce jsem to v zoufalstvi dal uz do servisu a vysledek uplne stejne nevyhovujici:( No az zacne sezona vyhledam nejakyho skutecnyho mechanika a ne to co se potlouka po kramech.

            0 0
            • mastihuba  

              na diskusi vela si stěžovali i na XTR pro zasírání prasátek, sám sem uvažoval o XT kotoučích, ale nakonec sem to vzdal a zůstal u véček. Kolik zhruba vydrží destičky km oproti špalkům třeba shimano x shimano

              0 0
            • hanys  

              Tak tos ten navod na 525ky fakt prolit jen zbezne. Pokud uz jsi to aspon jednou delal (poprve je to dycky nejhorsi :), tak ti to nezabere vic nez ctvrt hodky: sundat celist(dva srouby), vyjmout zavlacku, stary desky ven, zatlacit pistky, novy desky tam, zajistit zavlackou, nasadit celist. Jsou tezky, to je fakt, ale brzdej (desticky GOLDFREN).

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Co jsem jezdil, tak me vykonem nijak neuchvatili. Ale vim ze s 200mm koroucem to vozej i na DH. Navod sem si prolit opravdu zbezne, ale vsim sem si sundavani vicka expanzky a dolevani kapaliny. No koukni na Tinkuv navod na bajk.cz Sundavat prase se snad nemusi nebo jo? Ale nedelal jsem to u nich, tak nevim. Verim, ale ze ten navod nema se skutecnosti mnoho spolecneho, jako jakykoliv jiny navod:)

                0 0
                • hanys  

                  Koukal jsem na bajk.cz a souhlasim s komentarem. Expanzku je treba otevrit jen tehdy, pokud chceme zkontrolovat, popr. doplnit hladinu oleje, nebo pri odvzdusnovani. Jinak prase sundavat nemusis, pak ovsem musi dolu kolo (viz bajk.cz). Ja volim pohodlnejsi zpusob, kolo zustava, trmen sundat. Stejne ho pak musis povolit, abys mohl nakonec seridit nove desky vuci kotouci. Olej jsem zkontroloval a doplnil pouze jednou (na novych) a od te doby OK. 525ky mam vpredu i vzadu, maj najeto 6kkm, 50%teren, jezdim i v zime a v bahne, obe zatim prodelaly dve vymeny desticek.

                  0 0
                  • TinkTink  

                    Hadej kdo to psal :) – pravdou je, ze todle je oficialni navod…a tu kapalinu bych FAKT kontroloval – neni to jenom tak pro nic za nic – delas to jednou za dlouhej cas, tak proc to neudelat…aspon budes vedet v jakym stavu je ta kapalina…ja musel dolivat kapalinu hned pri prvni vymene…a Formula :o))))))))))))))) – tam se dolivala furt :o))) … pak Grimeca S1…no…tam se dolivala sem tam…no a tak dal…

                    0 0
                    • lubos  

                      Jako zes dosel na tripu do hospody, nacepoval vodu do Camelbaku, kofolu do flase, pivo do sebe, olej do retezu a kapalinu do brzd. Komplet servis :)

                      0 0
                    • hanys  

                      Souhlasim s tebou, ze kontrolovat. Jen jsem chtel poukazat na to, ze pokud jde o vymenu desticek, neni to zadna slozita operace a uz vubec neni potreba rozebirat cely brzdovy system na prvocinitele. BTW: S brzdama jsem poridil i litr mineralniho oleje a k dnesnimu dni (po 6kkm) ho mam jeste 990ml (priblizne :). Takze pokud se nic nepo…, vydrzi mi az do smrti (tech 525tek :).

                      0 0
        • mastihuba  

          dycky sem žil v tým, že kotouče sou náročnější na údržbu než véčka a probržděný ráfky bych čekal u někoho kdo namotá hromadu kyláků nebo u toho kdo s véčky brzdí kov na kov. V každym připadě by k tomu novymu kolu měl změnit přistup.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.