• Ma7ous

    Namohl jsem si kolenní chrupavku podle ortopeda při spinningu. Nejspiše nevhodní posed + velké zátěže. Chtěl bych se zeptat jak dlouho se taková věc léčí ? Ortoped řekl nezatěžovat nějakou dobu, ale neřekl jak dlouho. Nemáte někdo podobnou zkušenost.

    0 0
    • Lister  

      Co sis namohl???

      Chrupavku si můžeš poškodit, ale nenazval bych to namožením.

      No a potíže můžou trvat pár týdnů, ale taky můžou být chronické.

      Dej si pár dní klid, kup si nějaké chondroprotektivum, které užívej aspoň měsíc a minimálně na několik týdnů sniž zátěž -ani tak ne objemovou nebo časovou, jako intenzitu.

      0 0
      • Ma7ous  

        Nějaký typ co si koupit ? On mě poradil si nic nekupovat. Jinak o intenzitě mě poučil nesedl jsem na kolo už 10 dnů radši a situace se právě vůbec nelepší. Setrvalí stav.

        Přidal jsem vám i zprávu co jsem dostal.

        0 0
        • Lister  

          Diag chondropatie – tedy klasika, to, co mám já, hoblik před půlrokem taky na obou kolenech pozitivní, teď už jen vlevo a mírněji. Připrav se na to, že ty potíže můžou být chronické – tedy, že se jich nemusíš nikdy úplně zbavit. Často si to člověk způsobí mladistvou nerozvážností, kdy si myslí, že mladé tělo zvládne vše a podceňuje třeba oblékání – takto to u mě začalo v cca 19 letech – podzim proježděný v krátkých nebo tenkých kalhotách.

          Takže dej tomu klid, zkus upravit šlapání, abys jezdil více frekvenčně, mě taky pomohlo snížení posedu o 1cm.

          Preparátů je spousta, můžeš zkusit skoro jakýkoliv – ale aby obsahoval jak chondroitin, tak glukosamin. Chce to pravidelnost, užívat tak 3 měsíce a nečekat zlepšení hned – často se dostaví až ke konci nebo dokonce po doužívání preparátu. Ale ten efekt ti dopředu nikdo nezaručí. Mě to už tak sralo, že jsem dal na radu, i když ten preparát stál na 6 týdnů 8 stovek.

          0 0
          • Ma7ous  

            Dekuji za rady, a to jsem na cyklistiku přešel z běhaní protože máme v rodinně s klouby dost problémy. Takže s chronickými následky tak nějak už budu počítat.

            0 0
        • JarryC  

          Mě také hapruje koleno,injekce nepomohly,tabletky asi trochu, ale nejvíc mě pomohl a stále pomáhá Priessnitzův zábal.Někde se to tady již řešilo a fakt to funguje a nic to nestojí.Když je potřeba,tak si to dávám na noc,akorát je blbé,že to musím v noci sundat.Postup je tady.

          „Priessnitzův obklad

          Tento obklad je nazván podle svého vynálezce, Vincence Priessnitze. Priessnitz proslul díky svým léčebným procedurám, při kterých využíval léčebnou sílu vody a které se využívají ve vodoléčebných lázních, jejichž vznik takto inspiroval. Priessnitzův obklad je studený zapařovací obklad, který se přikládá lokálně na povrch těla s cílem dosáhnout lokálního prokrvení. Nejprve se na kůži přiloží látka namočená ve studené vodě. Tato látka by na tělo měla dobře přilnout (nikde by nemělo docházet ke vzniku vzduchových bublinek). Konkrétní místo se zabalí nepromokavou látkou (igelit).Tato nepromokavá látka by měla spodní vrstvu přesahovat. Nakonec se vše obalí suchou látkou. Pod obkladem nejprve dojde k hypotermii, teplota se sníží. Toto trvá přibližně dvě až tři minuty a dochází k vasokonstrikci cév. Poté se teplota stabilizuje a vasokonstrikce (zúžení cév) se mění na vasodilataci (rozšíření cév). Tato fáze by měla trvat přibližně 30 až 40 minut. Nakonec dochází ke zvýšení teploty a na místě dochází k přehřátí. Dochází k lokální vasodilataci. Tato poslední fáze by měla trvat 60 až 80 minut. Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pokud by se měl používat opakovaně, je třeba dodržet přestávku zhruba tří až čtyř hodin.“ Je potřeba dodržet postup.

          0 0
        • d69  

          Mně pomohlo tohle :

          http://www.lekarna.cz/…ps-60×400mg/

          0 0
          • Corydalis  

            Jojo, musím souhlasit. Opravdu jeden z nejlepších přípravků na problémy s chrupavkou.

            0 0
          • pavlik6022  

            ono je to víceméně jedno jaký je výrobce, nebo jak se preparát jmenuje, když už to kupuješ a užíváš tak je důležité ať je to preparát alespoň třísložkový – chondroitin sulfát, glukosamin sulfát a hydrolyzát kolagenu…

            0 0
            • Corydalis  

              Úplně jedno to není, protože tento jediný je léčivo a má tedy potvrzenou účinnost a obsahuje opravdu to, co je obsahovat má. Ostatní jsou pouze potravní doplňky a tedy trochu loterie, zda složení bude odpovídat nebo nebo je to jen „cukr“.

              0 0
        • horis  

          Nechtěl bych s eopakovat nebo oponovat většině názorů, ale ze zprávy vyplývá, že veškerý vazy máš v pohodě. Co se týče chondropatie patelly tak ej to "poškození " chrupavky – odborněji její změkčení. Jestliže máš v rodině rpoblém y sklouby, může to být i do jisté míry dědičné. Přítelkyně chondropatii pattely má a užívá vždy několik týdnů drahé prášky, pak zase ne – účinnost těžko říci, spíše žádná. Pokud jsi to přetížil tak mohlo dojít k obroušení a to zabolí – kdyby jsi připojil rentgen, tak třeba bude vidět i špatné posazení kostí v kloubní jamce – čímž výbrus vzniká. Rozhodně si s tímhel pár týdnů až měsíců nezaběháš.

          0 0
          • Ma7ous  

            rentgen bohužel nemám, ale dělal mě ho a říkal že v uložení nic na první pohled vidět není holt si počkám do dubna na kolo co se dá dělat stačí když budu sedět a nebude to bolet prozatím

            0 0
    • pavlik6022  

      Chrupavka je tkáň která je vyživována pouze synoviální tekutinou, ne krví , takže schopnost regenerace chrupavky je v porovnání např. s kostí hodně špatná.

      Napsal jsi namožená kolenní chrupavka, což je podle mě nesmysl, chrupavku nelze mít „namoženou“ , zřejmě se jedná o namožené sv. úpony okolo k.kloubu, nebo přetížené vazy, těžko soudit na dálku. Každopádně pokud dojde k poškození chrupavky, nejúčinější jsou aplikace účinné látky přímo do kloubu, tzn. žádné mazání, nebo nápoje, nejlíp je dostat to přímo na místo..

      0 0
      • Lister  

        Z osobní zkušenosti můžu napsat, že i ty tabletky mají svůj význam. S koleny mám opravdu chronické potíže – cca 15 let a v podstatě z velké části právě kvůli chrupavkám. Jednak kvůli cyklistické zátěži, ale posledních 5 let taky kvůli slušné nadváze. Takže první část byla zhubnout a druhá nějaká výživa – zkoušel jsem běžně dostupné preparáty, ale nikdy jsem neměl morál to nějak dlouhodobě užívat. Nechal jsem si od ortopeda něco doporučit – složení v podstatě identické s profláklými volně prodejnými preparáty, ale vysoká cena mě donutila to brát pravidelně – užíval jsem to v létě 6 týdnů a od té doby pociťuju velké zlepšení – jedno koleno od té doby nebolí vůbec a druhé jen po velké zátěži.

        Další věc jsou vazy a úponové bolesti – taky typická cyklistická záležitost, kdy na ty úpony je aspoň ten ultrazvuk, který dokáže hodně ulevit.

        0 0
        • pavlik6022  

          tabletky svůj význam mají , ale jsou s účinkem tak uprostřed.

          Nejslabší účinek mají aplikace mastí, pak tablety, nápoje a opravdu nejlepší je aplikce injekčně přímo do kloubu.

          To všechno platí samozřejmě u aplikace chondroprotetik, jiné skupiny léků to můžou mít odlišně

          0 0
        • unitak  

          Vidíš a mě zas nepomohly žádné tablety/doplňky na chrupavky :) Zkoušel jsem asi 4 různé druhy cca půl roku každou a výsledek je nula, teď jsem byl u ortopeda cca týden z5 a říkal mi, že to jsou jenom vyhozené peníze.

          0 0
          • Lister  

            Ono taky záleží, jestli jen dlabeš léky nebo se snažíš i nějak jinak – například třeba upravit posed a styl šlapání, abys kolenům nedával tolik zabrat.

            A je pravda, že názory na chondroprotektiva se různí – ale to asi na všechno.

            0 0
            • Ma7ous  

              na úpravě posedu jsem chtěl tak jako tak zapracovat, a techniku jízdy jsem trenoval právě na spinningu chodil jsem na hodiny kde se to učilo ± a byli nato hodiny dělané

              0 0
            • unitak  

              Jo jasně, todle beru, já jen že mám problémy celkově se všemi klouby, křupu od paty až k hlavě, ale prý to mám z juda, jelikož jsem ho dlouho provozoval. Navíc ty doplňky můžou na každého působit jinak. Jen říkám, že mně to nepomohlo vůbec ať jsem již zkoušel cokoliv a navíc doktor mi to potuploval, tak jsem s tím smířený. Dokud mě to nebolí, tak je to dobré :)

              0 0
    • Mark-H14  

      Když jsem měl prasklou chrupavku v koleni po celé délce, tak mi ortopéd aplikoval asi 10 injekcí Hyalgamu přímo do kolene.

      · aplikace léků přímo do kloubu

      • jsou výtažkem z kloubních chrupavek
      • po opakovaném podání může dojít k rekonstrukci chrupavky, např.Rumalon, Hyalgam

      ⇒ musí aplikovat odborník

      0 0
    • Mark-H14  

      Jak se pozná namožená hrupavka?

      Byl jsem před devíti léty na operaci (náhrada zkříženého vazu). Při tom jsem měl také prasklou tu chrupavku jak jsem psal a aplikovali mi do kolene asi 10 injekcí Hyalgamu na tu chrupavku. Koleno drží – lyže OK. Jen když jedu na kole, tak při každém šlápnutí v něm křupne. Nebolí, drží, ale křupe.

      0 0
    • skorpion  

      tiez mam momentalne problemy s kolenom. Asi nieco podobne, ako ty. Trva to uz cca 3 mesiace. Vo stvrtok idem konecne k ortopedovi, tak som zvedavy, co mi povie (btw. tiez v Plzni, ale idem ku Kuncovi). Mam ostru / palivu bolest pri ohybe kolena. Zaujimave je, ze napr. hokej hrat mozem, ale na bicykli spravim max 15 km a potom to uz zacina vyrazne boliet. Dal som tomu aj 2 tyzdne pauzu, uplne bez zataze a nepomohlo. Vo stvrtok napisem, ako som pochodil.

      0 0
      • Ma7ous  

        popřeju stěstí a určitě pískni

        0 0
    • VW  

      Problém originálních přípravků je, že šetří na kolagenu. Je ho tam 3–4g na den a s ohledem na to, že to jde i do vlasů, svalů, kůže atd., tak na klouby moc nezbyde. Je to dávka sotva na udržení stavu.

      Kdesi jsem četl článek s návodem, který pomohl i člověku, který se belhal o holi v bolestech a čekal na endoprotézu.

      V podstatě trio Chondroitin-Glukosamin-MSM v doporučené denní dávce + 10g hydrolyzovaného kolagenu (dávali jsme si doma ale 20g – je to vlastně čistá bílkovina) a k tomu ještě Kalcium-Hořčík-Fosfor 2:1:1 5g na den, Pak Vitamin C lehce nad denní dávku a zapíjet kávou (kofein jako nosič). A nakonec – rozdělit denní dávku na třetiny a ke každé dávce 1–2 polívkový lžíce toho, co vznikne když se vyvaří prasečí nožky (prodávají se v řeznictví už od 3kč na kilo). Je to hnus, dá se to přichutit octem a zeleninou, ale pro těžký případy to bude super – už první dvouměsíční kůru moje máma trpící bolestí všeho možného hodně poznala – třetina kloubů jí přestala zlobit. Zobal jsem to taky, prasečí nožky jsem trochu flákal, ale taky jsem poznal rozdíl – hlavně záda už nerozhýbávám po ránu tak dlouho, kolena mě před tím taky občas braly (třeba při chůzi se schodů – nadváha) a už je to vlastně OK.

      Komponenty jsem nakoupil na jednom zde profláklém fit serveru (nebudu jmenovat aby to někdo zase neotočil že to píše někdo z toho serveru).

      0 0
      • ZuzicK  

        Já teda nevyvařuju prasečí nožičky, ale používám želatinu z pytlíku, mletou. Když jsem ji jedla pravidelně (cca 10g denně), tak se mi viditelně zlepšila pleť, takže nějakej účinek to má. Dneska jsem si po dlouhý době udělala na zítra svačinku – ovoce zalitý v želatině, mňam :-) Dají se tak zalívat různý věci slaný i sladký. V jogurtu/koktejlu je rozmíchaná želatina taky dobrá (cca 5,10 min to nechám nabobtnat, vytvoří to takovou dobrou krupičku).

        0 0
        • skorpion  

          no to je sice pekne, ze sa nam zlepsi plet, ale mi mame problemy s kolenami! :D

          0 0
          • ZuzicK  

            pleť a chrupavky jsou „propojené“.. a do kolena se jen tak nedívám, jak se mu to líbí :-)

            0 0
    • Shooter1  

      měl jsem loni na jaře podobný problém, taky po vyjížďce, dost foukalo, tak jsem to „rval“ silou, druhý den to začalo bolet, samo to nepřecházelo, masti nepomohly, zkoušel jsem to lehce rozhýbávat, ale taky nic,

      po pár týdnech jsem šel k doktorovi, nejdřív mi píchnul obstřik k vyloučení zánětu, ten nepomohl, pak na RTG, zjistil, že mám nesymetricky uložené jabko (vůči prohlubni v kosti), hoblík tam byl taky…

      „hrozil“ mi operací (zbroušení jabka), což se mi nechtělo, nechal jsem si napíchat kys. hyaluronovou, po dvou týdnech téměř OK, doporučil posilovat stehenní svaly, aby táhly jabko na správou stranu (kolo, plavání, nestabilní plochy…)

      tak jsem se snažil jezdit, ale ne příliš silově, bylo to OK

      pak jsem u něj byl na podzim, operaci zatím odložil, posilovat je prý třeba stále (pravil, že třeba dva tři týdny nebudu nic dělat a může se to vrátit), doporučil mi ProfiChondro OMEGA, tak jsem si to koupil a snažím se pravidelně jezdit a zatím (ťuky ťuk) OK

      0 0
    • RuXAc  

      chondropatie chrupavky FP skloubeni je trochu nesprávnej název, lepší nazvat to FP syndrom protoze poskozeni chrupavky vetsinou neni primarni pricinou obtizi, ty priciny sou vetsinou ve spatnym umisteni cesky v zlabku stehenni kosti (spatnej tvar cesky, porucha ceskovych vazu nebo stehenniho svalstva ap), poskození chrupavky vetsinou vznika postupne jako následek tohohle deje. Zezacatku urcite klid, nepretezovat, chondroprotektiva (tablety) neuskodej, jde spis o finance, prehled treba tady http://www.orling.cz/…22040921.pdf, kuprikladu chondrosulf 800 muze predepsat ortoped, stoji pak stejne jako 400mg baleni. Do kloubu bych si ze zezacatku pichat urcite nic nenechal. Pokud do bude zlobit dal tak to chce nejaky zevrubnejsi ortopedicky/rhb vysetreni k odhaleni ty primarni priciny a reseni primo toho – bud rhb nebo operace.

      0 0
      • Irbis  

        Přesně tak, může to být femoropatelární syndrom, nebo syndrom skokanského kolene. Problém je tedy založen na anatomickém podkladkladu: patella Baumgart-Wiberg III a výše, laterální hyperprese, Q úhel nad 20°, dyskongruence femoropatelárního žlábku, deviantní torse femuru/tibie, genua vara/valga… Což dirtivá většina ortopedů nevyšetřuje, nediagnostikuje a už vůbec neumí léčit. Jediné co oni umí, je napíchat pochybné svinstvo do kolene, které má účinnost o něco vyšší než placebo a vyinkasovat penízky. V druhé řadě pak tihle felčaři rádi artroskopují, jednoduchý výkon (s rizikem zanesení infekce do kloubu), který pojišťovna také zaplatí (doba hospitalizace zhruba 3 dny), diagnosa v propouštěcí zprávě pak je: osteochondrosis/cho­dromalacia gr. … doporučení: zase píchat svinstva do kolene, protože se za to platí… No a když ani tohle nepomůže, tak za 20 let TEP kolene, velice oblíbený a jak jinak, lukrativní výkon. Jedno je jisté – chrupavka NEMÁ schopnost regenerace a svinstva typu SYSADOA, Diprophos, Kenalog ji nepomůžou, snad jen naší peněžence a ortopedům k novým vozům a dovoleným v Davosu.

        0 0
        • brozelin  

          Mám s koleny také nějaké zkušenosti ohledně chrupavek. V první řadě (jak tady již bylo několikrát napsáno) chrupavky nemají vlastní cévní zásobení, čili, veškeré preparáty užívané ústně nemají smysl, nemají se jak na postižené místo dostat. Jediný smysluplný počin je aplikace látky přímo do kloubu injekční formou. Mě pomáhá SINOVIAL, což je směs kyseliny hyaluronové a dalších výživných a „mazacích“ příměsí. Vždy 2×5 injekcí za rok (po půl roce). Trochu to leze do peněz, protože pojištovny hradí částečně jen 3 injekce, zbylé dvě si hradím sám úplně. Zatím se daří kolena udržovat v provozuschopném stavu, je třeba se vyvarovat velkých zátězí, především dřepů a výskoků a dopadů. Zvláště při dřepech vznikají velké taky na chrupavky.

          0 0
          • Lister  

            Dotaz: jak chrupavka během růstu získává stavební materiál ke svému zvětšování?

            0 0
            • brozelin  

              Ze sinoviální tekutiny, kterou produkují vlastní chondrocyty (chrupavčité buňky). Tvorba tekutiny je stimulována mj. pohybem kloubu, ovšem při postižení chrupavek je třeba zvolit takový pohyb, aby se sice klouby pohybovaly, ale nebyly pod „váhou“, porovnání třeba běh a jízda na kole.

              0 0
              • Lister  

                Ale potřebný stavební materiál se do té sinoviální tekutiny musí nějak dostat a nevšiml jsem si, že by pediatři v pravidelných intervalech aplikovaly dětem do kloubů výživné injekce.

                Prostě jen že bych si nebyl úplně 100% jistý že perorální preparáty nemají žádný význam.

                0 0
                • brozelin  

                  Kdyby to perorálně fungovalo, mohli by ortopedi zavřít ordinace (tedy s ohledem na poruchy chrupavek). Řekl bych to asi tak, že perorální preparáty neuškodí, možná je tu určitý způsob prevence, ale určitě nezpraví poškozenou chrupavku.

                  0 0
                  • Corydalis  

                    Ono existují klinické studie, které potvrzují, že perorální užívání minimálně zabraňuje zhoršování, tedy určitý význam má. Samozřejmě chrupavku v dezolátním stavu nespraví ani injekce se „zázrakem“.

                    0 0
              • brozelin  

                Ono je to s chrupavkama vůbec zajímavý. V podstatě se chrupavka po celý život odbourává a zároveň regeneruje. V mládí jsou oba pochody v rovnováze, ke stáru už regenerace pokulhává a tak chrupavky ubývá. Schopnost regenerace je též dána z velké míry geneticky.

                0 0
                • Corydalis  

                  Toto funguje u všeho a dost viditelně u kostí.

                  0 0
                • Lister  

                  No možná jsem se snížením zátěže a snížením hmotnosti opět dostal na správnou stranu tohoto procesu – to je velmi pravděpodobné, ale preventivně si letos nějaký preparát stejně zase zobnu – to mě nezabije.

                  0 0
              • pavlik6022  

                1+

                0 0
          • pettan  

            SINOVIAL mi teď taky aplikují do kolene. Už mám za sebou třetí operaci kolene a prý mi odumírá chrupavka a dost pravděpodný je, že se mi to časem dá i do druhého kolene, jelikož je to chorobné. O užívání ustní formou jsem se bavil s několika doktory a 9/10 mi řeklo, že je to v tomhle případě zbytečné, jelikož v ústním podání se potebné látky příjme tak málo, že po rozložení na stavební kameny v žaludku při trávení( nebo nějak tak) se do kolene dostane zanedbatelné množství a tutíž jsou to vyhozené peníze. Nejlepší je aplikovat látku přímo do kloubu. doktoři v rodině mi to potvrdili, tak že to nebude jen kec od doktorů, aby na nás vydělali…

            0 0
    • Ma7ous  

      Mě tedy orpoped řekl, ať si nic nekupuju. K čemuž se tady hodně lidí taky kloní, tak si místo peněz za leký koupím menší převodnáky na silnici a nechám vyladit posed na kole.

      Děkuji za rady a vlákno zamykám.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce