• Komi

    Strašně mě bolí koleno po včerejším výletu :-) A nemůžu přijít na to, proč, protože sem měl návleky a SPD mám snad seřízený dobře … Co myslíte?

    0 0
    • wlk  

      a otáčet celej se můžeš?? :-)))

      0 0
    • orca  

      kdo ví .. a SPD máš prvně nebo už dlouho ??

      0 0
    • wlk  

      vůbec to nemusí být espédéčkama, když jsem ještě tolik nejezdil a měl klasický šlapadla, tak jsem asi nějak blbě zabral a píchlo mě v koleně a už to neřestalo, musel jsem si hodit voraz a bylo to dobrý, může to být cokoliv, ale určitě odpočinkem nic nezkazíš.

      0 0
      • MlokCZ  

        Pedály to být samozřejmě nemusí, ale na druhou stranu se ti tohle mohlo stát právě proto, že jsi neměl nášlapy. Klasická pedály umožňují polohu jakoukoliv a to může být právě taky problém. Se mnou jezdí dost lidí bez nášlapů a občas když vidim, jak má někdo nohu na pedálu, tak mě pomalu bolí koleno jen když to vidim. Tady si myslím, že jsou ideální nášlapy, které umožňují určitou rotaci nohy aby kolenům ulevily, ale zase fixují správnou předozadní polohu + nedovolí velké natočení, které může naopak vadit už při pár šlápnutích. Zase jen uvedu, že to třeba tvůj případ nebyl, jiných důvodů může být hodně.

        A s odpočinkem naprostý souhlas. Nejen, že nic nezkazí, ale v případě vážnějšího problému a nedopřání dostatečného odpočinku se vše ještě zhorší a je to nejlepší cesta k trvalým problémům.

        0 0
    • Vladimír  

      neporadim ti, sam potrebuji poradit, boli me kolem kolena, kdyz jedes rukou od kolena do mist kde se ohyba noha (zespodu)tak tesne pred tim nez ti sjede ruka pod koleno, dela mne to cely rok, nekdy boli nekdy ne, ale kdyz boli tak nemuzes otocit nohou, nevim co s tim, doktori mne rekli, tak jezdete tak 20 km a dost, dobra rada

      0 0
      • MlokCZ  

        Já mám taky problémy s koleny (tedy s kolenem, zlobí jen jedno). Běhat mám úplně zakázáno a opravdu to nejde, zhruba po 3km koleno začne bolet a pak bolí tak týden i když je v klidu (i přes kvalitní boty + běhání po měkkém v lese). Naštěstí na squashi je koleno ok, i přesto, že squash je velký záhul na kolena (ovšem působí jinak než běh, nejsou tam ty pravidelné otřesy jako při běhu, pohyb se neustále mění – to je dobré, ale zase jsou tam prudká brždění po rozběhu, což je špatné). Na kole jsem teď poslední dobou v pohodě, ale jakmile jsem měl cokoliv nastaveno špatně, hned byl problém (viz příspěvek níže). A ještě jedna věc se dá kolenům na kole dopřát, nejezdit silově těžké převody s nízkou kadencí. To také pomůže. Dále může pomoct chození do posilovny a posilování svalů a šlach okolo koleního kloubu – ovšem je nutné vybrat správné cviky a vhodné váhy (jinak se může kolenum ještě více ublížit). A pokud uděláš vše od nastavení posezu, kufrů, vhodných pedálů, přes lehčí převody a pořád jsou problémy, tak prostě kolo musíš omezit. Lepší jezdit méně a pořád, než kolena si zničit úplně a pak nejezdit vůbec.

        0 0
        • Vladimír  

          prevody jezdim hodne lehke, tim to nebude. Mam problemy i mimo kolo, napr pri lyzovani, pokud lyzuji klasickym stylem tak je to pohoda, pri carvingu hruza a take mne to boli pri bezkach. Jestli mam dobre nastavene sedlo nevim, nevim jak by melo byt predozadne uchyceno, nejake poucky jsem cetl, ale nejsem z nich moudry

          0 0
          • MlokCZ  

            Pokud máš problémy při dalších sportech, tak je to blbý, ale to koleno nebude v pořádku a budeš ho muset prostě šetřit. Předozadně se seřizuje snadno. Sedneš na kolo, dáš kliky vodorovně. Vezmeš olovnici (nebo něco co ji aspoň trochu připomíná) a přidržíš ji u koleního kloubu u nohy, která je v předu. A ta svislice, kterou zajistí ta olovnice by měla protínat osu pedálu. Nemusí to tak být přesně, lze lehce doladit podle individuálních potřeb, ale nemělo by to být víc než cca ±1cm.

            0 0
    • MlokCZ  

      Problém s koleny je kufry velmi často, nemůžu ovšem tvrdit, že je to zrovnat tvůj případ. Já měl kdysi (asi před 11 lety) nějaké velké těžké Welgo, kdy byla rotační vůle několik stupňu bez jakéhokoliv odporu, což bylo super. Pak jsem měl další 3 různý spd, ale u žádných z nich ta vůle nebyla. Tam jsem musel mít kufry naštelovaný na mm přesně, jinak mě kolena bolela (když to ale bylo špatně jen o chlup, tak koleno bolelo jen sem tam a po delší době). A i tak po přesném naštelování to nebylo ono. Teď mám na obou kolech asi měsíc Time Atac XS a ty si nemůžu vynachválit. Umožňují volnost rotace jakou bych si představoval. Kufry jsem přesto našteloval opět velmi pečlivě přesně, abych využil tu volnost stejně na obě strany a kolenum co nejvíc ulevil. Přesné štelování kufrů je ale děsná pakárna, když je pak potřeba otočit jen o malinko, kufr má tendenci se utáhnout do předchozí polohy. A pak na kolena má velký vliv předozadní posunutí sedla, který mívá hodně lidí špatně (nepředpokládám, že by to ale byli lidi tady z fóra) a i výška sedla. Už jsem viděl mnohokrát, že někdo předozadním pohybem sedla kompenzoval špatnou délku rámu+představce a vůbec se nezvrušoval tím, že má úplně špatně sedlo vůči středu šlapání. Koleno tě ovšem může bolet, i když budeš mít vše nastaveno dobře, nejsme stroje.

      0 0
      • Komi  
        1. Je mi 16 let, takže to snad nebude nic co by mělo co dělat se stářím
        2. SPD jezdím už celou sezonu a mam za sebou i delší tůry se stejným nastavením bez problémů
        3. Ty SPD co mám mají určitou volnost do stran…

        ..ale na druhou stranu je dost možný, že to je těma pedálama.

        A je zajímavý, že mě to bolí, když mám nohu zohnutou pod 90_

        0 0
        • MlokCZ  

          Bohužel problémy nemusí souviset se stářím, i když je jasné, že u mladých lidí bývá problému mnohem méně. Jestli jezdíš hodně, tak může být koleno také pouze přetížené. A ještě jednu věc jsem nezmínil, před a po švihu by měl být aspoň nějaký strečing. A předozadní polohu sedla máš nastavenou ok?

          0 0
          • Komi  

            Byl sem po celkem dlouhé době a začalo to bolet už při jízdě tak v na 70-tým km

            0 0
    • mike01  

      Ja bych to nepodcenoval. U me to zacalo podobne a malej odpocinek sice pomohl,ale vracelo se to casteji a casteji. Asi poroce a pul jsem nahodou sedl na kolo s klipsnama a pohoda , ani tyden krkonoskeho jezdeni mi nevadil.Tak jsem zacal sledovat jak vlastne slapu bez naslapu a aplikoval jsem to na uhel kufru (urcite by z neho teoretici slapani nemeli radost).Ted uz dva mesice v podstate bez problemu jezdim a dal jsem si i par maratonu a v pohode. Pro doplneni , pul roku jsem behal po ruznejch doktorech ,kazdej mel jinej nazor a jejich lecba byla v podstate na nic a stalo me to akorat dost penez.

      0 0
    • zac  

      Tak ja se pridam. Po vyjizdce minuly tyden v nedeli na Karlstejn me zaclo bolet koleno. Projevovalo se to hlavne tak, ze kdyz jsem ho nechal dyl v jedny poloze (treba 90 stupni) a pak ho narovnal tak to neprijemne bolelo. Po trech dnech to prestalo, ale vcera kdyz jsem zase vyjel tak uz asi po 20km zacalo to samy a vlastne uz pri kazdem slapnuti jsem to citil. Mam podezreni ze tou nohou slapu tak ze koleno mam jakoby hodne vytoceny k ramu a ne v jedny ose, ale tezko se to ovlivnuje, ted premyslim jestli mi v tom muze pomoct prenastaveni spd (resp. nove tretr, protoze tyhle uz tezko pujdou prenastavit) nebo jestli je to proste nejaka moje vada. Tak co s tim? :(

      0 0
    • tjuren  

      Není to tak dávno, co mě obvinili že jsem napsal hloupě otázku při zakládání nového threadu. Vzor hloupého dotazu však si představuju právě jako ten tvůj. Přece nečekáš, že je tady někdo jasnovidec a ví jak ti pomoct když tě bolí koleno. V koleně jsou vaziva,chrupavka, meniskus,růstové ploténky, úponky svalů. Koleno má vnitřní,vnější,před­ní, zadní stranu. Může bolet v klidu, v určité poloze, při námaze.
      Jakákoliv rada na blbou otázku ti spíš ublíží, než pomůže. Neboj se nejseš první ani poslední, ale jestli chceš radu tak se nejdřív dobře zeptej. Čím bude popis problému přesnější je větší šance na odpověď.

      0 0
      • Komi  

        Hmmm :-) .. tak abych ti to vysvětlil, tak nečekám konkrétní odpověd (to bych si asi zašel k doktorovi, nemyslíš?), ale zajímají mě zkušenosti ostatních a co jim podobný problémy způsobovalo, abych zjistil, jestli to třeba náhodou není i můj problém. Jinak dík :-))

        2ALL: Dík a pište dál!

        0 0
        • tjuren  

          Jistěže se chceš vyhnou doktorům, k těm se nikdo nežene. Spíš bych ale čekal konkrétní dotaz a ne obecně koleno. To je jako když někdo řekne že ho bolí břicho a víc nic. Obecně ale pokud nejsi vědom nějakého úrazu, tak je tvoje úvaha o zdroji potíží správná, protože většinou vzniká trvalým přetěžováním. Pokum máš možnost, tak si od nějakýho kamoša poč kolo a dej si na něm švih. Uvidíš jestli je to z kola, nebo je to v tobě. Jednoduchá metoda. Já měl třeba problémy na biku a ne na silničce s kyčlema. Good luck!

          0 0
        • kolombo  

          Jestli Tě v 16-ti začínají bolet kolena, tak si k nějakému doktorovi dojdi, nejlépe k ortopedovi. Ve středu mi zrovna jedno koleno „promazával“, takže vím o čam mluvím. Na téma kloubních výživ se vyjádřil značně nevybíravě a prohlásil, že je to věkem. Ale mě už 16 rozhodně bylo, dokonce dost dávno :-) Jo, a par dní po promazání 95 a 30 km o víkendu bez potíží.

          0 0
    • Vrci  

      Zkontroluj jestli se ti náhodou nepovolily kufry na tretrách. Pokud si měnil nebo nějak štěloval sedlo sedlovku mohl by být problém tam.

      0 0
    • Spajky  

      me obcas boli koleno, tak vysadim SPD na par dni a pak je to zase v pohode

      0 0
    • lidumil  

      A co takhkle jít k doktorovi?

      0 0
      • socka  

        doktori, ortopedi reknou ze tomu nic neni, ze kdyz by bolelo moc tak poslou na artroskopii:) ci jak se to pise(sonda do kolena), na bolavy kolena pomaha pohrat si s nastavenim kola, klidne zkusit neco nastavit blbe, treba posed niz nez ma bejt, sedlo vic dopredu nez je doporucovano atd, kolena pak obecne vozit v teple, i kdyz opet ortoped ti rekne ze koleno nemuze prochladnout, ze to je vymysl nasich babicek

        0 0
        • lidumil  

          Ono záleží, k jakýmu doktorovi jdeš a že mezi nima jsou sakra rozdíly. A dělat jen tak artroskopii si nikdo nedovolí. Když už jsme u toho, je řada jiných metod, kterými dospějou k diagnose „bezbolestně“ – odborně se tomu říká neinvazivně. A neznám ortopeda ani chirurga (a to jich znám docela dost:-)), kterej by řekl, že kolena nemusej bejt v teple.

          0 0
          • pos3k  

            no me zacaly bolet kolena po 2 letech jezdeni, mohl jsem dat tak max 50 km a bych mohl druhej den jet zase, kdyz vic tak pak nekolik dnu v klidu, po doktorech jsem lital, rtg, nmr negative. Vzdy kdyz jsem se dostal tak koleno nebolelo, vzdy jen po zatezi (stacilo treba hluboke drepy). Nejake ty tablety a sirupy jsem papkal a sosal, nejvic mi pomohl ainjekce s nejakym fujtajblem protizanetlivym. Bolest kolen me prepadla uz treba v unru-bretnu kdy jsem byl jeste bez bike, takze zase injekce a klid.Mezitim jsem poridil novy ram, takze nastavovani posedu atd. dal jsem jako na starem, kolena byla trosku citit, tak jsem dal sedlo jeste dopredu (cca + 1 cm koleno pred osou pedalu) a kolena pres rok v pohode. ted jsem osedlal nove sedlo a buch koleno se mi jedno ozvalo, ted kdyz pisu tak mam infralapmu namirenou nan koleno. takze zase steluju posez :-) Podel felcaru mam kolena v poradku, snad jen nejaka rasa bo co mi tam muze vadit :-)

            0 0
            • Vrci  

              Dost lidí když čte koleno nad osou pedálu, tak naství posed tak že mají češku (předek kolena nad osou, ale já mám zkušenost, že je lepší nastavit střed (osu otáčení kolena – místo kde je šroub na ortéze) nad osu pedálu.

              0 0
              • pos3k  

                takze abys slapal pod sebe :-), jeste vychytat polohu kufru na palcovej kloub

                0 0
          • socka  

            konkrtetne ortpod na budejaren(praha) tvrdi ze kolena nemuzou prochladnout:)ten hint posunout sedlo bliz k rididtkum doporucuju taky, me pomoh, i kdyz to je proti doporuceni „odborniku“, bez ironie..

            0 0
            • MlokCZ  

              Přesně jak psal Vrci. Záleží jak to měříš. To doporučení říká kolení kloub, nikoliv čéška. Takže kdo měří čéšku a pak dá to sedlo cca 1cm dopředu, tak teprve v tu chvíli to má podle toho doporučení. A pak to obecné dopopručení neplatí pro každéno, posun ±1 cm podle toho, jak komu vyhovuje, žádný problém.

              0 0
    • Peslezedirou  

      Přihodím svojí zkušenost : kolena mě nikdy nebolela, ale když jsem si vzal starší zimní kalhoty UVEX se zesílenejma kolenama tak mě začaly kolena po švihu bolet. Zjistil jsem, jak byl materiál na kolenou silný a k tomu kalhoty malinko užší tak se mi koleno maličko o proti normální dráze při šlapání vychylivalo. Po výměně kalhot kolena naprosto OK..........

      0 0
      • Komi  

        Tohle je zajímavý postřeh, protože to bylo poprvé co sem měl návleky na nohách ..

        0 0
      • B0B0  

        Suhlasim. Podobna skusenost. Tiez zimne gate a tiez bolest v kolenach. Dal som si potom presit gate na kolenach a odvtedy mam pokoj.

        0 0
    • lubos  

      no, jestli ho mas takovehle http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…, tak bych se nedivil, ze boli :)

      0 0
      • Komi  

        Něco podobnýho, jen už je to po těch 4 dnech trochu tmavší domodra :-)))

        0 0
    • jizby  

      mám takovou zkušenost: Kolena nikdy žáden probl, až jednou v zimě jsem se na zledovatělých schodech při padání silně břinkl o ocelový sloupek zábradlí. Výron nebyl a za pět minut mohl i bruslit. Pak to trochu oteklo a bolelo to střídavě dva roky. Nemohl jsem se na tý noze zvedat, ale na kole to nevadilo vůbec. RTG bylo v normě, tak to odhaduju na nadrcenou chrupavku, která se hojí dost dlouho. Letos jsem jel do Selly chodit ferra a kupodivu, jak se při lezbě bolest nevnímá, tak se to nějak rozcvičilo, a zatím -dobrý. Ale závěr – problém, který jde poměrně i nevhodným pohybem rozcvičit, musí být na rozcvičení zralý, a hlavně – nález doktora (vazy, rtg) musí být ok, jinak cvičit bez předpisu ortopeda je risk.

      0 0
      • jizby  

        jo a vozím klipsny. Na kole ani nejmenší probl. Jestli dělaj nepřesný polohy kufrů takové věci, je to na zvážení na přechod ke klipsnám. Chápu, že to je velký regres, ale zdraví je víc.

        0 0
    • Thomas  

      Ja mam pretrzenej predni krizovej vaz. Takze po delsim zaprahu si musim dvat voraz.

      0 0
      • Zdenal^ZUX  

        Vitej v klubu! Ja uz marodim s pretrzenym krizovym vazem skoro mesic. Artroskopie je fakt prima. Letos uz se taky nesvezu. Mozna na rotopedu v posilovne :o(

        0 0
    • wertigo  

      Ahojte, nechci zakladat novy thread, tak zkusim zde. Mam letos najeto pouze 300km zacal jsem jezdit po zime rovnou kopce(Beskydy). Ted posledni 2 vyjizdky(2× 40km) me zacal bolet, asi sval nebo co to je, na prave dolni strane stehna. Mazu to heparoidem, ale boli to uz i pri chuzi(2 dny zpet jen pri jizde na kole). Vikend pred nama a ja asi budu sedet na prdeli doma. Bolestive misto viz. prilozeny obrazek. Nemate nekdo podobnou zkusenost, popr. nejaka rychlolecba(ma­saze)? Boli to jako odeznivajici konar z fotbalu. Mam SPD.

      0 0
      • pos3k  

        vitej do klubu :-( jsou to asi upony jestli jsi nemenil neco na bike co se tyce zmeny posedu a geometrie ramu (ram,predstavec,nas­lapy a sedlo a jejich pozice, vidli atd) tak to vypada jen na pretazeni (z niceho do velkeho naporu) me osobne pomahalo mazat a infralampa + vyziva, ale ted jsem jeste vetsi lempl

        hodne se probralo tu: www.bike-forum.cz/…5/forum.html#…

        0 0
        • wertigo  

          diky za ten odkaz, tam jsem nasel: „se nediv za 14 dni se strhat, navic v ty kose mohlo dojit k prochladnuti u­ponu“

          minuly vikend byla v Beskydech pekna kosa(Celadna, Grun, Sance), vitr. max 10st, v lese snih, jezdil jsem 2dny nohy jen v kratasech.

          0 0
      • tjuren  

        Vypadá to na úpon hlavy stehenního svalu. Heparoid bych nebral, spíš nějakej fastum gel a jít si zaplavat do teplé vody.

        0 0
        • wertigo  

          tento vikend bych mel asi vynechat coz ? chtel jsem zatnout zoubky a urcite vyjet, lehke prevody, vetsi kopce pesky, pouzivat vice levou nohu. V tomhle pocasi prece nebudu sedet doma, kdyz jsem cely tyden v praci. kua prace, ja se na to…

          0 0
        • wertigo  

          Tak fastum gel zabral. mazu to tyden, uz to neboli. taky jsem sundal SPD a jezdim na obyc pedalech bez klipsen. i ten minuly slunecny vikend jsem jezdil, takze parada.

          0 0
      • Pá-dlista1  

        Me to tam taky boli, ale az po delsi jizde a jen pri silovem zaberu. Ale neporadim. Sam nevim co s tim :)

        0 0
        • wertigo  

          Jesta z kraje tyden, presne jak pises, jen pri vyjezdu kdyz jsem zabiral naplno. Ted uz to boli 1,5 dne v kuse i pri malem pohybu nohy.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Takze se mam jeste na co tesit :) Tak to si tenhle vikend musim poradne uzit :)))

            0 0
      • Mamut  

        Na tomto mieste zvyknem citit obcas kolena na jar, ked su pretazene. Robi mi to najma vtedy, ked slapem prilis tychlou frekvenciou (obecne jazdim vyssie frekvencie (cca 95–100), ale ak idem este vyssie tak sa ozve slacha na tom mieste). Nepretaazovat koleno. Kludne kopce, ale stale take, aby stacili prevody na hodne lahke slapanie. Heparoid je na krvne zrazeniny, to tam asi nemas.

        0 0
        • wertigo  

          Ten heparoid mam na vyrony kotniku z fotbalu. nemel jsem nic jineho po ruce tak jsem ho tam maznul. dneska si zajdu pro fastum gel. snad to zabere a zkusim teplou vanu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.