Defekt na chrupavce-->transplantace chrupavky?

93 nepřečtených
  • laminek

    Zdravím bikery,

    máte někdo zkušenost s léčbou defektu na chrupavce?

    Po úrazu kolene při sportu (luxace čéšky) jsem měl asi měsíc ortézu, po rozhýbání jsem měl bolesti při zátěži, tak jsem šel po roce na doporučení ortopeda na artroskopii, kde mi dělali laterální release (jedná se o protětí laterálního vazu, aby se tím uvolnila a stabilizovala čéška a nebyl takový tlak na chrupavku).Našli mi tam ještě rozvlákněnou a narušenou chrupavku pod čéškou v důsledku úrazu, ale s tím nic nedělali. Po operaci a rozcvičení jsem měl ještě větší problémy 2 roky jsem čekal jestli se to zlepší a po další kontrole ortopeda opět artroskopie s úplně stejným výkonem (laterální release) tentokrát už bylo ovšem zjištěno, že tam mám defekt na chrupavce pod čéškou až na kost o velikosti 15×15mm (konkrétně "hluboký defekt medialní facety až na subchondrální kost) tak mi akorát nějak zahladily okraje defektu. Po dalším náročným rozcvičení ještě větší problémy..Velký problémy dělá chůze ze schodů prudký pohyb, po zátěži je to na brufen atd.

    Jediná šance na zlepšení je podle ortopeda transplantace chrupavky

    http://www.natic.cz/…ubni-chrupav jedná se ale o dvoufázovou poměrně náročnou operaci.

    Nemáte s tím někdo zkušenost?

    0 0
    • lada777  

      Ahoj, myslím, že Ti můžu poradit. Mám taky defekt na chrupavce (taky FP kloubů a obdobný problém jsem už řešil.

      Nejdřív je nutné chrupavku tak nějak stabilizovat, jez co nejvíce kloubní výživy (tak mi to i poradil můj ortoed). Zní to úplně hloupě, ale nejlepší poměr cena/výkon má kloubní výživa pro závodní koně. Díval jsem se na složení a je identické s lidskými kloubními přípravky, je ale mnohem levnější. Dále je třeba stabilizovat koleno… na to je nejlepší kolo, jezdit, jezdit a jezdit. Jednoznačně se vyvaruj dřepům a podobným pohybům. Kvůli tomu zranění jsem musel skončit s vrcholovým sportem. Stran té operace. Já nevím…hodně jsem o ní přemýšlel, ale je to otevřená operace (nejdřív Ti odeberou chondrocyty, které nakultivují a vyplní se tím ten defekt), dosud relativně mladá tzn není z toho dlouhodobější výstup. Já osobně se snažím přežít výše uvedenými postupy ( a daří se, koleno se postupně zlepšuje), občas si to nechám zkontrolovat magnetickou rezonancí a koleno šetřím (musíš se smířit, že to už nikdy nebude tak jak dřív…). Koho Ti může jednoznačně doporučit je dr. Holibka z Olomouce (je to frajer, je lékařem hokejistů z reprezentace). Operoval mi to a z té bídy vykřesal celkem dost. Jo a pokud máš čerstvě po operaci nezapomeň dělat často mobilizaci čéšky (ať ten release nepříjde vniveč – je to hroznej a prasáckej výkon, tak ať Ti ho nemusí opakovat). Hodně sil. Laďa

      0 0
      • laminek  

        Dík moc za odpověd. Mám už to teď asi rok od tý poslední operace..S tou prasárnou s laterálním releasem naprosto souhlasím, mě se to po každém releasu jenom zhoršilo, přisuzuju to tomu, že se čéška vždycky pohnula o nějaký ten kousek jinak a chrupavka ze začla vybrušovat ještě víc, nehledě na to že já sem s nestabilitou čéšky problémy neměl a tím se neřešil problém kvůli kterému jsem na tu artoskopii šel. Měl jsem z toho trochu pocit, že když doktor neví co s tím, tak si fikne do vazu 50/50 že se tam čéška správně usadí a může si odepsat zákrok.Mimo to když jsem četl zahraniční diskuze tak úspěch tohohle zákroku moc velký není.Snažím se posilovat svaly kolem kolene, hlavně vastus medialis, který nejvíc pomáhá stabilizovat čéšku.

        Kloubní výživu jím pravidelně, píchali mi i přímo do kolena kyselinu hyaluronovou, ale bez efektu. Ještě jsem taky slyšel o aplikaci vlastní krevní plazmy, nebo kmenových buněk na chrupavku.Ale do jednoho kolena stojí aplikace asi 35 táců a podle některých je to jenom tahání peněz a efekt to nemá, tak nevím..Rekonva­lescence po tý operaci je shit, ale dost o tom uvažuju, protože s tím kolenem kromě kola (a to ještě né v příliš velké intenzitě) nemůžu v podstatě nic.

        Dík za rady!!Láďa

        0 0
        • Mikikuba  

          Ahoj, s chrupavkou jsem měla potíže po operaci 2 roky a celkem se mi to podařilo vyřešit. Měla jsem poměrně velký úraz velké plochy chrupavky. Napiš mi na mail jestli chceš, mám ho na mých www, které jsou v profilu.

          0 0
        • lada777  

          Laterální release není blbost, je to prasárna (ztrtali jsem při tom litr krve), ale musíš ui přes bolest medializovat čéšku. Jak jsem psal zkus si to zkonzultovat s dr. Holibkou…

          0 0
      • laminek  

        Co ti tam dělal za zákrok v tom koleni?

        0 0
        • singl-trip  

          Ahoj,

          no taky o tom muzu celkem vypravet. Mel jsem defekt na chrupavce 2×2,5cm. Po 6ti operacich, kdy mne defekt navrtavali a snazili se nejak tu agonii chrupavky ustalit jsem se dostal celkem nahodou k prof. MUDr. Radek Hart, Ph.D., FRCS ze Znojemske nemocnice v nadeji, ze me novou metodou chrupavku obnovy- Odeberou vrev a z cervenych krvinek, ktere vrati na defekt se vytvori chrupavka. Nicmene, jelikoz jsem mel i spatne vazy, tak tohle u me neslo. Nakonec jsem podstoupil novinku jmenem HYALOFAST v teze nemocnici. Tahle metoda je novinka, takze to nehradi pojistovna, ale pokud to bude ok, tak cert vem prachy 27 000.-

          Zjednodusene se Hyalofast- neco jako sitovina vlozi do defektu a na ni se nanesou kmenove bunky. Mela by vyrust nova chrupavka, ale je opruz s rehabilitaci. 2mesice na nohu vubec nestoupat, potom postupne tretinou vahy…, polovinou a po 4–5mesicich teprve celou vahou. Ja jsem v 5. mesici po operaci.

          Jeste nemam uplne vysledky, protoze jeste marodim 5. mesic ale celkem v pohode uz normalne chodim.

          Nicmene chrupavku nelze obnovit pomoci jakychkoliv preparatu. Jsou to vyhozene penize. staci spravna strava.

          Omlouvam se za lajcky popis, ale nejsem doktor, i kdyz po tolika operacich uz bych asi i mohl ;-)

          0 0
          • Mikikuba  

            Nová chrupavka nikdy nenaroste. Je to tzv. hyalinní chrupavka, která má jiné vlastnosti než ta původní a je třeba ji těmi jak ty říkáš „preparáty“ pomoci. Samo se to neudělá jinými slovy není pravda že ty preparáty jsou Nanic.To je prostě chemie a rozhodně tam ty látky nedostaneš stravou!!!

            0 0
            • Mikikuba  

              Jinak pro to co píšu existují i „2× slep験 studie, které to prokazují.Že ti každý ortoped řekne něco jinýho je normální, zvláště když seš pro něj dobrej exemlář pro nějakou novou metodu. Tím neříkám že ti nepomůže.

              0 0
              • singl-trip  

                No jasne ;-) Ja tim chtel jenom rict, ze pokud uz mas na chrupavce defekt, tak zadne podpurne vitaminy, nebo jak tomu chces rikat ti nepomuzou. Ja vitaminy taky vyuzival. A ze jich bylo, ale nikdy jsem nezaznamenal zadny pokrok. Ptal jsem se na to i doktoru na Bulovce a ve Znojme a vsude na dotaz, zda brat vytaminy na chrupavku se jenom potutelne usmali a rekli, ze tim nic nezkazim, ale nic od toho nemam cekat.

                Mas taky pravdu, ze kazdy ortoped ti doporuci jinou lecbu, ale zatimco na Bulovce lecba spocivala pouze v navrtech defektu 2×, zatimco ve Znojme me nabidli tuhle novinku s tim, ze to potom bude ok, tak jsem na to hold pristoupil podle hesla tonouci se stebla chyta.

                0 0
                • Mikikuba  

                  Jasný. Tak pokud mluvíš o vitamínech pak bych toho taky moc nečekala:)Jinak ortopedi se docela rádi pouští do nových věcí, je to pro ně zajímavé…Nicméně člověk musí zhodnotit jak moc je pokusný králík:)jí už jsem hodně opatrná a vyřešila jsem poměrně kvalitně i velký defekt na chrupavce- utržení 3×4cm téměř. A bez podpůrných preparátů bych to nedala ani náhodou!

                  0 0
                  • Sateza  

                    Sice stary prispevek, ale zareaguji. Je super, jak tady porad pises o tom, ze jsi to vyresila, ale nenapises jak. Paradni prispevek!!!

                    0 0
          • MissDixi  

            Ahoj, prosím Tě mohl bys mi napsat, jak se cítíš po té transplantaci chrupavky, zda už máš kloub v pořádku, do jaké míry s ním můžeš fungovat a jak probíhá rekonvalescence? Mám za sebou 3 artroskopie a koleno v děsivém stavu, už nemůžu skoro chodit, většinu dne jen sedím a doktoři už se další operace bojí, ono by to asi bylo celkem i zbytečné, pokud se nebude nic dělat s chrupavkou. Prosím ozvi se mi na mail: Megane1@centrum.cz. Děkuju. Petra

            0 0
          • stumpík  

            Protože mám problémy s koleny – artróza čéšek – tak o tom něco vím. Chrupavka samozřejmě obnovit nejde, když už žádná není, ale jde zpomalit její úbytek a regenerovat. Hodně taky běhám, a stalo se mi, že mně kolena tak bolela, že se nedalo běhat. Takže teď to dělám tak, že v zimě nasadím přípravek s vysokým obsahem Chondroitinsulfátu, který je nejdůležitější a zároveň nejdražší složkou přípravku k obnově chrupavky, a v pohodě ten pražský maraton pod 4 dám. Je mi 50.

            http://www.celostnimedicina.cz/…n-sulfat.htm

            0 0
            • Yura  

              Krome dobře vyresene stravy, dopnku, minimalizovani zanetu coz je zaklad.. Tak tusim na show Joe Rogana jsem poslouchal, jak ted jezdi fighteri nekam do evropy, tusim do Nemecka, kde fakt dokážou az nemozne. Taky je uz delší dobu metoda, kdy ti vezmou krev, vytahnout z toho potrebny komponenty a to ti pak vpichujou do dane oblasti, kde chces podporit rust, regeneraci tech chrupavek apod.. Ovšem tohle jsou hodne drahe srandy + k tomu nejake peptidy, HGH, nandrolon, testak.. Proste spickovej sportovec je schopnej se dostat za par mesicu z neceho, co beznyho člověka privaze na celej život ke kryplkare..

              0 0
          • Melanie  

            Ahoj, jsem čtvrtý den po operaci kolene, byl mě na defekt chrupavky implantován Hyalofast. Nemám o této operaci skoro žádné informace, v propouštěcí zprávě mám napsané 7 týdnů na nohu nešlapat. Lékařka mě při propuštění říkala, že v červenci budu fit. Když jsem četla tvůj příspěvek, tak jsem se zděsila jak dlouho nebudu moct chodit. Chtěla jsem se tě zeptat, co mám nebo nemám dělat a jíst, aby ta náročná pooperační část a rekonvalescence byla úspěšná. Mám jíst nějeké podpůrné léky, nebo co mám za stravy vysadit? Jak jsi měl dlouho neschopenku? A byl jsi na kontrolní magnetické rezonanci, jestli se Hyalofast ujal? Jak se těd cítíš? Stálo to všechno trápení za ten výsledek? Děkuji za důležité informace Melanie

            0 0
            • Cici  

              Dobrý den,chtěla jsem se Vas zeptat jak probíhala rekonvalescen­ce,rehabilita­ce a kdy jste začala fungovat?Díky Martina

              0 0
        • lada777  

          Bylo toho víc: v 16 letech úraz na lyžích – chrupavka + špatně srostlá a neobjevená zloemnina spodní části stehenní kosti. Postupně se zhoršující, před 2 lety – přišití meniskus + laterální release (+ další 2 reoperace pro komplikace), před rokem oba dva menisky, + návrty defektu v chrupavce + laterální release + tonizace předního zkříženýho vazu). Nabídli mě transplantaci chrupavky… už ale pod kudlu nechci, byly by to další 2 operace a takto fuguji celkem slušně.

          0 0
          • Mikikuba  

            FUJ!Proboha kdy chodíš do práce?:D

            0 0
          • mgrepl  

            Zdravim.

            Zahojilo se Ti to dobre po tom releasu?

            Koleno uz mam celkem v haji (menisky skoro pryc, po plastice) a 3st. poskozeni chrupavky na lat. kondylu. Po 2 letech trapeni pred 8 mesici uraz (praskl meniskus, provedena artroskopie s vycistenim po plastice, shaving menisku, plica + lat. release). Koleno je po dlouhe dobe celkem fajn, jen doufam ze se ten lat. release dobre hoji. Zatim tam porad citim „zdureni“ pri ohmatani. Ale pry lze soudit az tak po 6–12 mesicich.

            0 0
            • mgrepl  

              Tak 8 mesicu po operaci a teda celkem peklo to je. Do ted moc nechapu proc release delali, kdyz jsem mel problem s meniskem a podezreni na prasklou plastiku. Chondropatie sice vetsi, ale pred operaci urcite ne takove problemy jako ted. V miste releasu to furt boli, nez to rozhybu. Je tam defekt jako vysledek hojeni (coz je pry spravne). Ceska mi ted preskakuje/chrousta ne vnitrni strane, no des. Podle doktora pry je to dusledkem stale ochablych svalu. Byl jsem na konzultaci u dalsich 2 ortopedu a jeden rikal, ze pry release delaji bezne, kdyz maji pri operaci indikace (fakt nechapu, snad by meli pacientovi o teto moznosti rict). Druhy rikal, ze to nepomaha a jen komplikuje zivot lidem. Tak uz nevim co ted. Svaly porad posiluji. Jeste je pry moznost uzavreni defektu a vratit cesku zpet, kde byla.

              0 0
              • Mikikuba  

                8 měsíců je na chrupavku málo. Mě trvalo skoro 3 roky…po operaci než začla skoro normálně fungovat.

                0 0
                • mgrepl  

                  To urcite ano, chce to trpelivost. Jen ten release bych si opravdu odpustil :)

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    To přesně neznám sama na sobě. Ale na ty šílený 3 roky co mám za sebou nezapomenu…Nicméně teď to zvládá i když občas se skřípěním zubů max zátěž:)

                    0 0
                    • mgrepl  

                      No verim a umim si i predstavit uz ted, ze jsi zazila peklo a 3 roky, uff. Osobne jsem po roce od urazu teda necekal, ze budu muset resit nejake dalsi re-operace a to hlavne kvuli nevhodne zvolenemu zakroku. No nemuze to byt snadne :).

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Mě bylo slíbeno že budu za 2 měsíce ok… A tím to bylo ještě těžší. Jinak mi fakt hodně pomohl Geladrink. A individuální posilování a cvičení s fyzioterapeutkou.

                        0 0
                        • mgrepl  

                          Jej, tak to je fakt „sila“.

                          Muzes mi pisnout na mail, jak se Ti to vse nakonec povedlo vyresit?

                          Diky moc.

                          0 0
      • Cmana_2008  

        Muzu te poprosit o odkaz na tu kloubni vyzivu, co pouzivas?

        Docela me to zajima a na netu je toho mraky, tak abych sel pripadne do neceho odskouseneho.

        Diky

        0 0
      • Kaco  

        taky s tím mám zkušenosti. Ale neměl jsem to až na kost a nedělám žádné příliš namáhavé sporty na kolena (sporty v hale, skákání, snowboard…) Vlastně jsem proto začal jezdit na kole. Důležité je správné frekvenční šlapání. Přípravky pro koně doporučuji. Doktora Holíbku bohužel ne, chodil jsem k němu dva roky, dělal mi dvě operace a mám s ním děsné zkušenosti, nikdy více. Věřím, že je kvalitní doktor a o vrcholové sportovce se stará dobře. Ale přijímá prakticky všechny běžné pacianty a je u něj neskutečný nával, díky tomu se paciantům nevěnuje jak by měl. obě moje operace byly hodně odbyté a dva ortopedi, u kterých jsem pak byl, tak moc nechápali co mi to dělal. Nemluvě na čekací doby v ordinaci (v pátek ve fakultce běžně 5 hodin (rekord 8), v úterý v Medicoms obvykle 3…)

        0 0
        • mgrepl  

          Tak zrovna dost premyslim kam zajit si nechat koleno okontrolovat po posledni operaci pred 5.mesici jak jsem psal vyse. A Holibka byl s jednim z kandidatu.

          Poslal jsem Ti mail s par dotazama :).

          0 0
      • Honza1985H  

        Zdravím chci se zeptat v jakém poměru jste dávkoval výživu pro koně mám ji už doma ale poměr dávky fakt nevím díky za odpověď

        0 0
        • psedma  

          prvních 14 dní odměrku denně, pak stačí dávat půl odměrky…

          0 0
    • Venda  

      http://www.1chirurgie.cz/…-bunkami.htm

      Zkus se tam pozeptat, za to nic nedáš. Mohla by to být alternativa.

      0 0
    • laminek  

      Zdravím,

      tak jsem koukal, že na léčbu poškozené chrupavky v koleni přibyla další metoda.. Konkrétně kolagenový implantát http://www.orpcentrum.cz/…e-implantaty

      Má tu někdo za sebou operační řešení poškozené chrupavky v koleni a mohl by se podělit o zkušenosti?

      (Hylofast http://www.easy-med.cz/…ty/hyalofast , kolagenový implantát, transplantace chrupavky http://www.natic.cz/…ubni-chrupav )

      0 0
    • vzduch  

      Operace je první krok, pak je třeba najít toho správného rehabilitačního lékaře, fyzioterapeuta a správně individuálně cvičit. Já jsem skrze nevhodnou rehabilitaci musel podstoupit druhou operaci tzv. redres.

      0 0
      • pavlik6022  

        co jsi měl při rehabilitaci nevhodného, pokud se můžu zeptat?

        0 0
        • vzduch  

          U mě došlo po operaci a následující rehabilitaci k zatuhnutí kloubu, kdy jsem nemohl koleno ohnout a tak následoval ten redres ( v narkóze se násilím „zlomí“ kolenní kloub) a zase rehabilitace. Když jsem byl po první rehabilitaci u rehabilitační lékařky na kontrole, tak mi řekla něco v tom směru, že jsem na tu operaci neměl chodit. Tak jsem vyměnil lékařku a fyzioterapeuta. Na operaci jsem šel proto, že v koleni už moc chrupavky není (artróza III.st.) a já chci ještě svoje koleno a ne náhradu, i když té se asi v budoucnu nevyhnu.

          0 0
          • pavlik6022  

            jsem fyzioterapeut, proto ten dotaz,ne vždy je to chyba reha lékaře a fyzioterapeuta, největší roli hraje provedení samotného zákroku . u někoho se kloub prostě bez nové narkozy rozhýbat nepovede

            0 0
    • Hator  

      Ahoj, něco jsem zde procetl a tak nejak by me zajímalo jestli někdo další nebyl na transplantaci chrupavek v koleni. Uz jsem se dostal do takového stadia ze me bolej kolena a krupe v nich i bez námahy. Kdysi jsem byl v nakem poradniku ve fakultni brno, ale uz se neozvali. Ted jsem se prestehoval a zkusim to v Jihlave. Nejake návrhy na dobrého ortopeda? Potazmo jestli uz delaji nahradu chrupavky i vJihlave. Diky moc.

      0 0
      • Petr L2  

        Obávám se, že se díky stále neexistující legislativě náhrada chrupavky běžně nedělá. Probíhá nějaká klinická studie napříč Evropou ale Doc. MUDr. Milan Handl, který se tím zabývá je pracovně dlouhodobě v Dubaji.

        0 0
      • Yura  

        A patral jsi proc mas ty kolena tak odrovnava? To je jako kdybych mel deravej kybl a zhanel do toho kyblu vodu. Na co mi bude, když zase vytece..

        0 0
        • Mikikuba  

          Co takhle úraz třeba?

          0 0
          • Josef Panek  

            Třeba nemá na hlavě 3 zlatý vlasy? Mám ty samý problémy (bolej kolena a krupe v nich i bez námahy) a žádnej úraz jsem neměl.

            0 0
            • Mikikuba  

              tu narážku nechápu…jen jsem nadhodila jeden reálný důvod. takže klíííd

              0 0
          • Yura  

            Tak predpokladal jsem, ze je nemá odrovnana diky urazu.. Proto se ptam co s nema dela, jestli drepuje od 15cti 200kg a nebo zere rohliky s parkama? Telo si pro obnovu tkani vyžaduje docela hodne stavebnich prvku a ze stravy, kterou provozuje většina lidi se to opravdu nepodari.. To je jako kdybys chtěl stavet barak z 1 pytle cementu..

            0 0
            • Petr L2  

              Rád bych připomněl, že hojení většiny chrupavek dospělého člověka je problematické. Podmínkou hojení je totiž přítomnost cév. To u chrupavek platí pouze v dětství, jinak u dospělých jen výjimečně. Takže stavebních prvků můžeš mít kolik chceš, ale hojení to moc nepomůže.

              Pokud je chrupavka poškozená máš jenom dvě spolehlivé možnosti. Umělý kolenní kloub, nebo transplantaci chrupavky.

              0 0
        • Hator  

          Patrat nemusim. Uz mam na kazdem koleni nekolik operaci i s krizovymi vazy. Jde o to ze koleno je nestabilni a vydira chrupavku. Jedno koleno bylo v tunelu a tam bylo videt ze chrupavka na dvou mistech chybi

          0 0
          • Mikikuba  

            bohužel každý zásah do kolena se do něj podepíše i když v první fázi ta operace pomůže. tak to prostě je. mám to za sebou taky a hodně mě pomohla fyzioterapie a cílené posilování.aspoň teda nyní co bude dál ví bůh. Ale třeba po Perthesu mám totálně KO pravou kyčel a doktoři mi sliboavli v 30 totálku. Je mi 45 a pomocí svalů, posilování a výživy mě kyčel doteď slouží a nebolí. Jinak mám nohu o 2–3 cm kratší taky …Každý kloub který je nějak postižený velice ocení zpevnění buď svaly či vazy okolo něj – je míň zatížený přímo on. klidně mi napiš na mail.

            0 0
            • Yura  

              No a hlavne se ****** na sporty typu beh(nemyslim ten beh o rychlosti rychle chuze..) fotbal apod.. Jen chuze, plavani, posilovani, kolo apod. proste zadne prudke zmeny pohybu, rotace atd..

              0 0
              • Mikikuba  

                Souhlas! Ale to jsem považovala za samozřejmý.

                0 0
                • Yura  

                  No někdo si ten fotbalek, tenis apod. neodpusti a pak je hrozne udivenej, ze ma zase vazy nebo menisky v hajzlu..

                  0 0
    • Hator  

      Tak diky za odpovedi moc jsem se toho nedozvedel

      0 0
      • Petr L2  

        Poděkuj především borcům z brněnské tkáňové banky, kteří mají neustále nějaké problémy s dotacemi a různé průšvihy, čímž celý projekt transplantací chrupavek zdárně sabotují, politikům za jejich nezájem, díky čemuž není na takové zákroky legislativa a pojišťovny díky tomu neumí takové zákroky hradit a nesmí se zapomenout na zdravotní pojišťovny, kterým je to fuk a radši platí umělá kolena…

        0 0
        • Veronika7  

          Naprostý souhlas, musiš mít dobrého ortopeda, který ti poradí jinou alternativu,když jsi v pořadníku na autotransplantaci koleni chrupavky a legislativa se nehne.Transplantace chrupavky novým matriálem amedryx, staci jediná operace a výsledky se časem dostaví, jen pojišťovny nic nehradi.

          0 0
      • ELx  

        No jestli ti můžu poradit, tak na Jihlavu radši zapomeň. Tady žádný super ortoped není. Ale pokud jsi z Vysočiny, tak zkus v Novém Městě MUDr. Jardu Pilného

        0 0
    • Honza1985H  

      Zdravím mám po oba menisky poškozené křížove vázy.Tet po operaci mi ortoped řekl že mám díru 1cm X 1,5cm. Chybí.tam.chru­pavka.Je mi nabídnuto že mě dají do programu že mi vemou kus chrupavky v laboratoři mi vypěstojou novou a pak zpět vloží.ma.zde.nekdo zkušenost? Jak.ctu diskuzi plno odborných termínu rozumím tomu asi jak když na.me.nekdo mluví čínský.

      0 0
    • MaxB  

      Ahoj,

      má diagnóza je je podobná, jak čtu v diskuzi – díra v chrupavce čéšky 10×15mm bez možnosti nápravy. Můj doktor, se kterým jsem spokojen – věnuje se pacientům velmi svědomitě (na rozdíl od dalších, mám za sebou už 3), mi kromě transplantace chrupavky (která nemusí být 100%, potvrzeno v diskuzi) nabídl novou možnost metodou – patela osteochondral mosaic plasty. Hezky rozpracovaná studie (v EN) je zde http://www.sciencedirect.com/…056810001258.

      Za sebou mám:

      • 2× release
      • 3× injekce vyživy
      • 2× injekce s kyselinou hyaluronovou
      • denní konzumace Alavis TripleBlend

      Vzhledem k tomu, že se bolesti kolena (hlavně při/po sportu) zhoršují a to i přes zvyšování dávek APO-Brufenu, přemýšlím, zda to zkusit.

      Slyšel o tom někdo ?

      Díky

      MaX

      0 0
      • Hator  

        Ahoj, prosimt te muj doktor mi ted taky radil navalit do kolena kyselinou hyaluronovou. Mělo to nakej positivni vliv? Nebo jen placebo efekt. Ja ted konzumuju ciste MSM a vyhybam se sportum trpici na kolena. Jinak mam na obou kolenech diry na chrupavce a potrhane vazy.

        0 0
        • Mikikuba  

          http://www.hankaebertova.cz/index.php?…

          Moje zkušenost:) hlavně je třeba cvičit + fyzioterapeut na měsíce či dokonce života. Je tam něco i o operaci injekcích a rhb…Vše po operaci. Na transplantace či další metody je to tak že je to co doktor to názor. MUDr. Vimmera můžu doporučit. Pokud budete chtít větší pozornosti prosím na mail. S fórama je moje zkušenost že se zvrhne.

          0 0
      • Petr L2  

        Pokud se jedná o masaikovou plastiku, tak to není nic nového, to ti vysekají malé kousky z chrupavky tam, kde „není potřeba“ a vloží se tam, kde je defekt, to řeší pouze malá poškození, větší poškození se takto dělat nedají.

        0 0
        • Marty88  

          Že by alternativa? Právě probíhají klinické studie…

          http://www.cartiheal.com/…%20FINAL.pdf

          0 0
          • MaxB  

            Ahoj,

            po delší odmlce a konzultacích u dalších ortopedů jsem zpět. V zásadě jsou v mém případě konečného zničení chrupavky dvě možnosti – mosaic plasty nebo implantát CaReS-1S. Každá metoda má své pro a proti:

            Mosaic Plasty:

            ++ vlastní buněčný materiál

            ++ chrupavka ze zdravé kosti s nejlepšími fyzikálními vlastnostmi

            ++ zatím se mému doktorovi nestalo, že by se válečky nechytly/vypadly

            -- díry ve stehenní kosti

            -- možné srůsty a hojení více ran

            CaReS-1S

            ++ bez dalšího invazivního zásahu v jiné kosti

            -- nevlastní materiál implantátu, který ale prý po 12měsících proroste

            -- implantát se nemusí chytnout vůbec

            Z mého laického pohledu je implantát Agili-C kombinací pozitivních vlastností výše zmíněných metod. Především se nejde do druhé/zdravé kosti – z toho mám největší strach. Zároveň se implantáty vkládají alá mosaic platy, tj. pokud člověk nebude blbnout, tak nevypadnou a do půl roku úplně zarostou.

            Marty88, díky za tip – zkusím to probrat s doktory a kdyžtak ještě počkám. 2017 se na kolo tak jak tak neposadím, takže není kam spěchat.

            Dám vědět, jak jsem dopadl.

            MaX

            0 0
            • Petr L2  

              To už pěstování chrupavky z vlastní předem odebrané není v kurzu nebo co?

              0 0
              • MaxB  

                Ahoj Petře,

                je. A shodou okolností jsem se po další konzultaci u jednoho docenta dobral k informacím, vedoucí k pěstované chrupavce jako možná nejlepší variantě:

                • MosaicPlasty na čéšce není úplně ideální. Válečky odebírané z nezátěžové zóny stehení kosti totiž mají jinou tlušťku chrupavky, než je na čéšce a to může být potencionální problém. Dále, a možná ještě důležitější, je fakt, že čéška jako taková je relativně malá kost. Tzn. implantované válečky mají nižsí šanci na uchycení, než při opravě defektu na velké kosti (jiná část stehení kosti nebo holení kost)
                • CaReS také nic moc – opět je to o tloušťce chrupavky. Umělou náhradu lze implantovat do defektu s hloubkou od 2mm, spíše od 3mm. V mém případě by to bylo asi OK, podle MRI mi chybí 2,5mm, tzn. díra až na kost. Nicméně opět je to prý i o velikosti kosti – čéška a její pohyb není úplně ideální a implantát se může odtrhnout.

                Nevýhodou pěstování chrupavky je v současné době finanční detail – zdravotní pojišťovny ji prý dočasně přestaly hradit. Mé obtíže jsou značně limitující, ale i kdybych rozbil prasátko, 150tisíc dohromady asi nedám.

                MaX

                0 0
                • Petr L2  

                  Aha, takže vše při starém, z toho, co tu padlo jsem měl dojem, že se něco změnilo. Ke stejnému závěru, tedy, že transplantace chrupavky je nejlepší způsob, jsme došli již před léty. Cena je stále zhruba stejná a pojišťovny zákrok nehradily nikdy. Jak jsem již psal, neexistující legislativa nedovoluje pojišťovnám zákrok hradit a i v tom se nic nezměnilo, asi je potřeba počkat, až si na ténise, či golfíku zničí koleno nějaký politik, co mu bude líto pustit korunu......

                  0 0
                  • byko  

                    Ahoj,

                    vies mi prosim povedat , ci po transpantaci chrupavky v kolene podstupila tvoja manzelka do 8tyzdnov ked sa nesmie stupat na nohu este liecbu injekciami. Konkretne mam namysli krvnu plazmu s kyselinou hyauronovou ako podpora hojenia?

                    Dakujem

                    PS> tiez chcem ist na transpl. a toto je dalsi vacsi nakad, preto chcem vediet ci je to urcite potrebne alebo samotna premena a prirastenie chrupavky si vystaci so zivinami z vastneho tela 32 rocneho.

                    0 0
            • MaxB  

              Ahoj lidi,

              omlouvám se za další delší odmlku.

              Podařilo se mi přežít odběr chondrocytů metodou artroskopie, měsíční čekání až to vyroste a následně invazivní operaci kolene – obnažení čéšky, její otočení chrupavkou nahoru, začistění poškozeného místa a implantaci nové „vlastní“ tkáně. Přichycení nové tkáně prý bylo provedeno biolepidlem a jakousi vstřebatelnou kotvou.

              První dva dny byly celkem peklo – už mám za sebou několik operací, ale tak vzhůru bolestí hned po operaci, jsem ještě nebyl. Na lůžkovém oddělení si museli dát záležet, aby namíchali koktejl do žíly, abych se aspoň trochu vyspal.

              Následujících 7týdnů mi koleno natýkalo do XXL rozměrů a stehenní sval úspěšně od-atrofoval do neznáma.

              Momentálně jsem 10den v rehabilitační fázi a do skoku mi tedy rozhodně není. Jednak to stále bolí, navíc se vrátilo podráždění vazu na střední část kvadricepsu na horní straně čésky. Ale to je asi problém toho, že stehenní sval zatím stále téměř neexistuje a v koleni se to tahá, jak chce.

              Trochu mne trápí nový typ obtíží – pichlavá bolest do čéškové kosti. Tu budu konzultovat s doktorem, zda za to může to vstřebatelné ukotvení, nebo co to vlastně je.

              K tomu je ještě potřeba přidat psychyku – pořád přemýšlím, jestli je nová tkáň už přirostlá a zda byl ten nebo onen pohyb už za hranou životnosti nové chrupavkové tkáně.

              V každém případě jsem rád, že jsem nešel na metodu mosaic plasty, protože kdyby mne k tomu všemu měla bolet ještě část stehenní kosti, tak by toho bylo už trochu moc. Celkem bych si rád popovídal s někým, kdo to zažil.

              Další postřehy budou následovat

              MaX

              0 0
              • Mikikuba  

                Počítej rehabilitace -+ rok a jestli o tom nebudeš vědět ví bůh. Držím palce!

                0 0
              • arny71  

                Uff. Takovéto příběhy mě vždycky otevřou oči – zdraví je to hlavní. Přeji ti úspěšnou rehabilitaci.

                0 0
              • Petr L2  

                Držm palce, teď už je to pouze o trpělivosti :-)

                0 0
              • gozo  

                Čau MaXi,

                také jsem byl na transplantaci chrupavky kolene, už před 5ti lety, záplatovali mi 2 místa, jedno pod češkou a druhé na kondylu, jedna záplata drží do teď, ale druhá se cca po roce a půl začala zhoršovat a nelepší se.

                celkem ně zajímá jak na tom jsi ty…

                měj se fajn

                Gozo

                0 0
                • prasky  

                  Cau Gozo,

                  taky me to ceka. Muzes mi prosim dat vedet kde to nevydrzelo? Slysel jsem, ze pod ceskou (kde to mam ja) je to nejhorsi misto.

                  Prasky

                  0 0
              • prasky  

                Cau Maxi,

                taky me to ceka. Muzes mi prosim dat vedet jak jsi na tom? Kde ti to vlastne delali? Musel jsi to platit?

                diky moc

                Prasky

                0 0
    •  

      Tak a teď neusnu,nemoci mne děsí.

      0 0
    • koky1987  

      Ahoj, mám stejný problém jako ty.

      Už mám za sebou 3 operaci kolene ve 3 letech.

      tentokrát to byla paskla chrupavka, v zátěžové zóně, akorát vx1,5 cm.

      Řešili to tak že mi do kosti navrtali dírky a z toho by měla do půl roku vyrůst chrupavčitá tkáň (taková pár procentní chrupavka).

      6 týdnů jsem nemohl šlapat na nohu, teď už 2 týdny chodím a už jezdím i na kole.

      Nevýhoda tohohle řešení je ta že v té díře nic narůst nemusí ( zjistí se to až po 6 měsících na MR) a taky to že už budu moct dělat jenom kolo a bazén.

      Ale pozor na tu transplantaci, já jsem byl vhodný kandidát, ale myslím že v ČR to pojišťovna proplatí jenom nad určitou velikost díry v chrupavce a mě řekli že právě splňuji ten minimální rozměr díry. A taky musí být člověk mladý, v 50 letech ti to pojišťovna hradit nebude…

      Teď je otázk proč ti dělá chůze ze schodů problém, pokud ti ubylo moc svalstva tak celá tíha spadá na klouby a chrupavky a to je dost nepříjemné, ale když jsem si sehnal dobrého fyzioterapeuta tak jsem zjistil jak posílit svaly které teď nejvíc potřebuji…Mě jich ubylo dost, první operace meniskus a kraj chrupavky, druhá přední vaz a třetí teď chrupavka v zátěžové zóně.

      Jinak u té operace chrupavky je téměř 100% úspěšnost, ale taky počítej s velice dlouhou rehabilitací, 2 operacemi (1.seberou kousek tvojí chrupavky a 2. dají ti tam vypěstovanou). Ta rehabilitace je asi tak dlouhá jako po plastice vazu.

      Nejlépe ti ale může poradit člověk co to koleno viděl zevnitř. ALe opravdu zjisti si jestli ti to pojišťovna proplatí, protože to jinak stojí okolo 250 000Kč…

      Měj se a přeju brzké uzdravení!!

      0 0
      • prasky  

        Cau, muzes mi prosim dat vedet kde presne jsi mel defekt na chrupavce a za jak dlouho po operaci jsi mohl chodit? Budes moct jezdit treba na tury na hory? Jinak svaly posilit je fakt dulezity, jen kdyz mas blbou chrupavku, tak je to pak takovej zacarovanej kruh, ze nemuzes porad zabrat a posilit. Teda aspon ja, drepy atd. neprichazi v uvahu.

        Diky a at se das brzo do kupy.

        0 0
        • koky1987  

          Ahoj, je to z vnejsi casti spise, ale v nosne casti…Nemohl jsem na to slapat 6 tydnu a pak jse mmohl zacit pomalu zacit chodit. Ted po dalsich 3 tydnech uz jezdim na kole a bez velkych problemu chodim.

          Dlouhe tury v mem pripade zatim urcite ne, protoze mam strasne malo svalstva na noze a nechci riskovat prasknuti chrupavky…

          V kazdem pripade drepy ti urcite zadny fyzioterapeut nedoporuci…Dneska uz se na posileni delaji uplne jine cviky.....V kazdem pripade rehabilitace s dobrym fyzioterapeutem…

          0 0
      • Obelix2  

        Ahoj , kto ti povedal že po návrtoch do chrupavky nemusí nič nárasť? Ja mám za sebou 5 operácii kolien a teraz som 2 týždne po ďalšej operácii chrupavky .Defekt 1,5×1,5 cm , najprv mali robit vo Viedni Hyalofastom ale keď otvoril koleno povedal že stačia len navrty , koleho ohýbam v pohode do pravého uhla ale chodím o barlách , doslapovat môžem asi na 25% a za týždeň mám začať koleno zaťažovať na plno .Bolesti po operácii nemám žiadne ,a cena bola zhruba taká istá aj v Rakúsku tiež prajem skóre uzdravenie

        0 0
      • iduska79  

        Ahoj @koky1987.

        Můžu se zeptat na Tvoje dlouhodobé zkušenosti s těmi návrty?

        Já byla před 3 týdny na artroskopii v ÚVN v Praze, původně to měl být pouze meniskus, ale nakonec jsem skončila s návrty 1×1 cm (mediální kondyl tibie).Bohužel k tomu mám ještě nefunkční přední zkřížené vazy. Jak poškozená chrupavka, tak vazy jsou následek dávného úrazu (23 let zpět), celou dobu jsem tak nějak normálně fungovala, ale teď mne bolesti kolene už dohnaly a proto ta artroskopie.

        Takže po operaci 6 týdnů nestoupat na nohu, pouze berle a seznam cviků na doma. Koleno mi naštěstí nějak výrazně nenateklo, rozsah pohybu mám skoro jako před operací, ale při určitých pohybech cítím bolest přmo na tom místě návrtů. Kontrolu u operatéra mám až za 2 týdny tak tu teď sedím a dumám, jestli ta bolest je ještě OK a nebo jestli to znamená, že se tam ta „fejková chrupavka netvoří“.

        Budu moc vděčná za Tvoje zkušenosti, případně i komukoliv dalšímu, kdo návrty (nebo i jinou operaci chrupavky) prodělal.

        Díky moc!

        0 0
    • Ralemo  

      Zdravím všechny.

      Moc děkuju za vaše zkušenosti z tohoto fóra, jelikož mi moc pomohly se psychicky připravit na transplantaci chrupavky. Defekt sem si způsobila při tenisu cca už ve 12 letech. V 17 mi dělali návrty do kosti, bohužel se nic nezměnilo. Až teď po strašný h bolestech jsem se dostala k odborníkům do FN Brno. Pojišťovně trvalo než mi to proplatila, ale naštěstí v červnu jsem podstoupila odběr chrupavky a před dvěma týdny mi tam chrupavku transplantovali. Zjistili, že operace v 17 mi spíše uškodila, než pomohla jelikož pod urvanou chrupavkou byla shnilá kost, kterou mi museli frézovat a ještě posunovali čéšku. Po operaci sem myslela, že mi tu nohu snad uřízli jaká to byla bolest. Den po operaci už jsem musela rehabilitovat a cvičit, což mi tekly slzy jak to bolelo. Ale dva týdny po operaci můžu říct, že nakonec jsem čekala mnohem větší bolest. Nyni koleno v klidu, oteklé už jen trošku. Analgetika beru pořád, hlavně na noc jelikož s tou ortézou se moc spát nedá. Nemůžu ale zatím více soudit, zatím nemůžu došlapovat. Uvidíme potom. Zajímalo by mě jak jste na tom ostatní co jste prodělali tuto operaci? Za všechny vaše odpovědi předem velké dík! :)

      0 0
    • Marek76  

      Ahoj všichni koho se to týká.

      Mohl bych požádat o nějaké zkušenosti ty, kteří už nějakou z těchto operací – transplantace chrupavky, Hyalofast, atd. podstoupili?

      Nejdéle z dlouhodobého hlediska, jak fungujete, jestli můžete bez bolesti chodit, příp. i lyžovat a jinak zatěžovat..

      A máte někdo zkušenost s operací Chondrofiller, kterou propaguje např. Mudr. Hospodár z kliniky Malvazinky?

      Jsem po opakované plastice LCA a mám defekt na chrupavce. Mám problémy s běžnou chůzi a ze sportů můžu už jenom omezeně kolo a v zimě maximálně lehce běžky v pěkné stopě.

      Dlouhodobě se to nelepší, výživové doplňky, injekce Hyalone a léčbu krevní plazmou mám bez efektu..

      Dík za jakékoliv (nejlépe osobní) zkušenosti :-)

      0 0
      • onuce  

        Mám podobné postižení, po operacích obou kolen již jen zbytky menisků a chrupavek. Běžky si nedovedu představit, kolo lehce ano, ale s bodavou bolestí, chůze prakticky vůbec. Handbike je jediné bezbolestné sportování. Transplantaci čehokoli mi nenabídli, injekce kyseliny hyaluronové též bez efektu, mám jich celkem za sebou již osm. Stále je mi ale nabízeno jako jediné možné řešení vyklínkování kostí pod kloubem, změna osy, přenesení váhy na zdravé poloviny kloubů.

        0 0
        • onuce  

          Ještě k těm preparátům výživovým. Přes rok do sebe sypu vše možné, na předpis i volně prodejné. Spoustu tisíc to stálo, efekt nulový. Ostatně s tím brzy skončím. Od 22.12. jsem zcela bez nemocenských dávek a jelikož asi odmítnu to přeřezávání kostí a klínkování, tedy odmítnu léčbu, těžko mohu čekat nějakou podporu. Ale chápu to. Sociální smrt vše vyřeší :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.