• Bojka1

    Šikovný či nešikovný pád z kola a je zlomená klíční kost. Včera jsem si ji zrovna zlomil.Doufám že se to bude dobře hojit a já budu moci za 3týdny zase jezdit. A co vy-Jaké máte zkušenosti.

    Anketa: Srostlo vám to za jak dlouho.

    10x
    8%
    17x
    13%
    19x
    15%
    0 0
    • Smazaný účet  

      Se třemi týdny nepočítej. Já si jí zlomil v květnu a v červenci sem až vyjel na kolo. Nejde o to že by nebyla za měsíc srostlá, ale nezvedl jsem tou rukou kolo jak to bolelo. Takže to jsou mé zkušenosti. Nehledě na to jak sem byl od těch kšír rozedřenej :O( už nikdy více.. Přeji hodně štěstí s uzdravováním a hlavně aby tě to nebolelo ještě po roce(ale bolí to jen občas jako každá zlomenina asi)

      0 0
    • Luža  

      Zkušenosti s tím nemám, ale přeju brzký vyzdravení. Doufám, že Ti u čkd v dubnu mávnu na pozdrav :)

      0 0
      • Bojka1  

        Tak to si piš že ano.Jak se vlastně máš už jezdíš. počkam do konce března a vyrážím.Nemohu déle čekat.

        0 0
      • Bojka1  

        tak to si piš že se potkáme.

        0 0
    • Archer  

      3–4 týdny.

      29.04.07 jsem ji zlomil. 21.05.07 (tři týdny) mě sundali obvaz, za par dni jsem už řídil auto 31.01.07 15km na kole 01.06.07 36km na kole 03.07.07 s Bajkrem na Točnu, naštěstí on mě šetřil :)

      Pod ten obvaz si dej tričko, jinak rozedereš pokožku.

      0 0
      • Archer  

        Jo, a přeji rychle uzdraveni. Jsem během hojeni bral „Mumijo“, jednou tabletu večer hodit do sklenici vody, ráno to vypit.

        en.wikipedia.or­g/wiki/Mumijo

        Najdeš to nejspíš v ruských obchodech, nebo u číňanu. Není to drahé.

        0 0
    • jirka88  

      já si ji zlomil před 3 lety, srostlá byla asi za ty 4 týdny, ale ještě pak při jízdě dost pobolívala co si pamatuju. Přeju pevné nervy při uzdravování.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zalezi aj na veku. Cim si starsi tym pomalsie sa hoja rany a zlomeniny. Ak mas naozaj 2008 rokov ako uvadzas tak ti to nezrastie nikdy. :-)))

      0 0
    • Davy  

      Snad na tom budeš líp. Moje zkušnosti jsou následující(ale já nemám skoro nic normálně): Zlámaná levá v sobotu 16.6.2007. Jako první to doktor srovna a dostal jsem kšíry (Delbethovy kruhy), ale kraj popruhu šel přímo do toho zlomu, takže zlomeninu spíš otvíraly. Měl jsem trochu obavy z deformace, špatného srůstu a zdlouhavého průběhu. Po několika konzultacích-návrh na operaci. Původní termín středa 20.6., ale pro „velký zájem“ a nával to dopadlo až v pátek. Zdrátovali to a myslím, že v pondělí mě pustili. Na biku jsem byl po měsíci, ale jenom pomalu a po silnici. Do terénu jsem si troufnul asi za dalších 14 dní, ale hodně opatrně. Přes prázdniny jsem dal i pár 100km výletů. Bolesti po měsící trochu polevily a v září jsem to cítil už jenom občas. Dráty mi vyndali v polovině prosince 2007 už bez hospitalizace. Od tý doby to v podstatě bolí. Není to nic co by nešlo vydržet, ale vim o tom a je to nepříjemný. Když něco dělám tak je to v poho, ale třeba ležet na tý straně dlouho nevydržim. Možná je to tim, že je to druhý úraz stejnýho ramene, ale oproti AC luxaci a operaci z roku 2005, mi ten průběh a následné prblémy přijdou horší. Asi to bude tim, že nemládnem. Takže držim palce a co nedřív zpátky do sedla.

      0 0
    • djchaoosz  

      Heh, já měl zlomenou kličku 13. dubna a za nějaké dva, tři týdny sem se pomalu rozjížděl na cestě, měsíc po zranění sem byl i opatrně v terénu:) Chce to jen trpělivost;)

      0 0
    • MartinS  

      Hodně záleží na tom jak ta zlomeina vypadá: Možnosti léčby jsou v podstatě dva, konzervativní-Delbetovy kruhy,dnes je poměrně jednoduché zařizení, které fixuje obě ramena. Zásadně je nesundávat!. sledovat vypnutí kruhů, při povolení je nutná úprava polohy. Druhá možnost je operace, fixace dráty nebo dlahou. Nelze říct, co výhodnější, hodně zaleží na tvaru a typu zlomeniny. Po konzervetivní léčbě bývají větší deformity v oblasti klíčku. Doba hojení je cca 4 týdny. Při předčasné zátěži horí refraktura nebo pakloub, pak je možná jedině operace a doba hojení se může protáhnout na měsíce.

      0 0
      • Martinson  

        Druhá možnost je fixace ohnuté ruky k břichu, taky se to nějak jmenuje už si to nepamatuju. Fixace 3 týdny, rehabilitace cca 14 dní. Operaci mi dělali když mi kus klíční kosti chyběl, protože byl na kaši a dali mi tam na rok drát. Fixace 5 týdnů, rehabilitace 8 týdnů všechno hrozně ztuhlo.

        0 0
        • Trainman  

          Na bricho jsem to mel ja. Clovek s tim vzpada ponekud komicky. Chybi mu ruka a pod trickem se vytvori asymetricky „pivni sval“ pripominajici spise nador :-D

          0 0
    • kroska5  

      Já jsem měla obvaz taky jen 4týdny, ale stejně mi to bylo prd platný- nohu jsem měla v sádře 3měsíce :-( :-DD takže nebylo tam spěchat…

      0 0
    • lábus  

      taky mě to bohužel potkalo a naneštěstí jsem si ji zlomil tak špatně, že to byla tříštivá zlomenina. Zlomený to bylo 1.října a druhý den jsem šel hned na operaci, kde mi tam dali kovovou dlahu a taky mi kus tý kosti vyndali. Pak jsem vpodstatě 3 měsíce nic nedělal a až na Silvestra jsem byl na horách, kde to ale trochu pod batohem bolelo. Takže na kole jsem byl prvně až někdy v únoru. Ted tam mám ten kov už asi 1,5 roku a zatim to je dobrý a nebolí to vůbec. Stejně se ale radši snažim jezdit opatrnějc. Tak hodně štěstí s tim.

      0 0
      • alrider7.4  

        já si ji zlomil v září na Dolomiťáku, doma mě pak operovali drátem, prý max. na 3 měsíce, ale teď je 13 týdnů po a stále to není strostlé a drát dost omezuje (moc se s tím nevyspím, bolesti zad u lopatek, samozřejmě o sportu nemůže být ani řeč), takže už se modlím, aby byl venku a cpu do sebe všechno možný (první 2 měsíce Phlogenzym – 600 tablet, pak homeopatika(Sym­phytum, Calcium Phosphorica), k tomu Mumio, Caltrate, Zinek)… kost nebolí, ale ten zatracenej drát …

        0 0
        • McBlacky  

          jsi měl mega smůlu. Mi říkal Vláda jak se ti to stalo.

          já si ji jen hodně vyhodil v létě v Itálii a na kolo po 5 týdnech, závodně až po 9. a to hodně s rezervou. Bolí to při určitém pohybu pořád, max rozsah phybu zatím taky ještě nemám, ale už cca 95%, cíleně už t necvičím.

          přeju pevný nervy a ať se ti to dá brzo do kupy

          0 0
        • Pytlik  

          Jsem si prerazil klicni kost na konci cervence. Dalsi den operace a sesroubovani. Prej taky na par tydnu, a po roce ze mi vyndaji tu kovovou dlahu. Az do rijna se to moc nehojilo – srouby v dlaze se povolovaly, dlaha menila polohu, kost srustala dost pomalu, srouby drasaly zevnitr kuzi a ta se nehojila – rana se otevirala. Ke konci rijna mi radeji dlahu vyoperovali ven. Od te doby se to lepsi. Na kolo to ale jeste moc nevidim (a to jsem si zlomil kost dva dny pote, co jsem koupil novej bajk – jeste nemam ani garancku:( ). Na posledni kontrole doktor rikal, ze prej muzu pomalu zacit ruku zatezovat – taze zkusim opatrne bezky…Snad na jare budu OK. Tak preju hodne stesti…a at ti to sroste rychleji nez mne…

          0 0
          • McBlacky  

            běžky bych zrovna jako první zátěž netestoval, nebo opravdu jen hodně vlažně rovinky

            0 0
            • Pytlik  

              Jo, je jasny, ze budu jezdit opatrne. Urcite ne pres bolest. Spis aby byl snih… Se zanetem slach v zapesti jsem docela dlouho skejtil s jednou rukou a slo to dobre…Je to o nohach a o technice :)) Akorat letos misto Jizerek jedu do Krkonos a tam jsou prece jen kopce. To v Jizerkach nepotkas…:)

              0 0
        • alrider7.4  

          ajaj, tak po 10 měsících a půl roce bez drátu včera pád na Beskyd Tour (rozbitý sjezd ze Smrčku) s diagnózou refraktura v místě svalku, naštěstí bez dislokace… zatím fixace Matzenovy kruhy … tak uvidím

          0 0
    • Santus  

      3tydny nepocitej, spis tak v patym tydnu a opatrne po silnici.Hlavne brzo zacni rozcvicovat, ja jsem to mel dost zatuhly , ale taky zalezi na veku. Preju brzky uzdraveni, ale neboj jsou daleko horsi veci.

      0 0
    • Fenous  

      Stalo se v pulce srpna, na kole poprvy nekdy v rijnu.

      0 0
      • simon111  

        Já si jí zlomil na hokeji. Měl jsem jít na operaci, naštěstí nešel. Necelé 4 týdny a vše ok, akorát ruka dost ochabla

        0 0
    • Vrci  

      se zlomenou klíční kostí se dá objet TdF na 4. místě www.cyclingnews.com/tour.php?…

      0 0
      • Vrci  

        ale chce to 3 omotávky na beranech www.cyclingnews.com/tour.php?… nechápu jak to mohl vydržet

        0 0
        • Pavel  

          Vydržet se dá spousta věcí… Já například vydržel nejít se zlomenou nohou k doktorovi – no, trošku to bolelo, ale přece kvůli naraženině nepoletím na chirdu; za cca tři měsíce mne v rámci vyšetření kolen našli čerstvě zhojenou zlomeninu lýtkové kosti – v tom obloučku, jak se „napojuje“ na koleno). A taky jsem se zlomenýma žebrama tři dny lyžoval… Žebra srostla za tři týdny, dopovolal jsem se vitamínama a (hlavně) směskou vápník-hořčík-zinek. Až bylo od dr požehnáno, že srostlo, začal jsem zase „lehce“ najíždět na sport (lyže, spinning). Pochopitelně, že v „korzetu“ (bolelo to méně).

          0 0
    • menzic  

      klíční kost jsem si zlomil koncem července 06 a na kolo jsem sedl na začátku září. no ještě dnes to občas cítím.

      0 0
    • pegal  

      ja jsem dopadl si takhle www.bike-forum.cz/…ky/pady.html?… – kost rozdrcena na nekolik kousku s vyraznym posunem ..

      stalo se to 2. cervna .. na kolo jsem mohl az v zari, ale hodne opatrne .. v lednu jsem byl na vyndani .. a ted to jeste obcas docela zaboli, hlavne pred destem, to je docela vohen .. nyni je ruka jeste stale docela ochabla a klicni kost nema uplne prirozeny tvar, je jakoby vyhnuta ven, ale na to jak to vypadalo, si myslim, ze se to doktorum, podarilo dobre vyspravit ..

      .. nekde jsem cetl, ze u ciklistu je zlomena klicni kost nemoc z povolani :-D

      0 0
    • Venda  

      Zlomil jsem si ji v zimě na snowboardu a za čtyři týdny jsem jel na povinnej lyžák, kde jsme půl času strávili na běžkách. Akorát pak při rozboru techniky na videu instruktoři furt říkali, že se tam nějak divně kroutím. Jel jsem to s madzenem.

      0 0
    • Braunis  

      Taky se mi ji povedlo zlomit – vloni v dubnu – ale na motorce, jeli jsme 2 a za jízdy se nám prostě ulomila přední vidlice :) no nářez… Praskla mi celkem blbě, přímo u ramene, kde je při každým pohybu nejvíc namáhaná, v pohodě jsem byl za 5 týdnů…Nejhorší bylo si ty 3 týdny než to celkem srostlo utírat prdel levou rukou :)

      0 0
    • marekmaue  

      se zlomeninou kliční kosti jsem najel ještě 16km domů :-)

      0 0
    • Blabas  

      hojení trvalo asi měsíc. Pobolívalo to mnohem déle a vadí občas dodnes, ale byla tříštivá. Čeká tě ( ne, že bych ti to přál ) odřeniny od kšír a bloklý záda a nespavost ( nenajdeš polohu ) zkrátka léčba byla mnohem horší až po pár dnech. Na kolo, tak za ten měsíc. Přeju moc lepší průběh než u mě

      0 0
    • DAWE25  

      Měl jsem jí zlomenou třikrát v životě. A v průměru bych řekl že to trvá tak 5 týdnů…

      0 0
      • André Vebr  

        Pokud je to zlomený čistě, neviděl bych v tom takovou tragédii. Je to taková cyklististická chřipka. Mě se to taky kdysi jednou povedlo a po týdnu jsem už jel časovku a byl na bedně. Jde o to, jak moc tu bolest chceš překonat, alespoň takhle nějak mi to tenkrát vysvětlil doktor. Ale bolí to festovně, to ne že ne :)

        0 0
        • Blabas  

          André Vebr buď neměl kompletní zlomeninu, nebo je mimozemšťan

          0 0
        • McBlacky  

          teoreticky pokud to je bez AC luxace, a nemáš urvaný žádný vazy by to i šlo /ale nechápu jak pak dojde ke zlomenině/. Ale nedokážu si to představit. Jsi nemohl přece vůbec tahta za řidítka ne?

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tak se mi to taky včera „povedlo“. 4 km jsem dojížděl domů. Snad stihnu časovku do kopce 1. září.

      0 0
    • Lasky  

      No, to tě lituju. Já si po pádu zlomil obě ruce a klíční kost, v tý jsem měl 2 šrouby a bylo celý léto v háji :-(

      L(.)

      0 0
      • McBlacky  

        to že je vysokej level zranění. obě ruce = 24 hodin mít opatrovníka/ci

        0 0
      • Martinson  

        Obě ruce najednou jsem si zlámal ve 13 na skejtu. Na záchodě nic moc. :-)

        Ale dokázal jsem si i zlomit dvakrát klíční kost během jednoho roku. Levou v lednu a pravou na konci prosince. To bylo v práci chytrejch kolegů !

        0 0
    • Majkrosoft  

      s tímhle naštěstí nemám zkušenosti ale rozhodně přeju brzké uzdravení, já teď ležím doma se sešroubovanou holení kostí a doufám že si na jaře šlápnu :o

      0 0
    • kassar007  

      Tak pred tydnem jsem byl vyndat draty po trech mesicich od nehody a jeste dalsi tri mesice nesmim mit zadnou zatez. Je ale pravda ze jsem ji mel docela rozmasirovanou :-( Vychazi to ale dobre a v polovine brezna budu moci zase jezdit.

      0 0
    • Charlie_R  

      Hlavne nespechej, ja ji mel roztristenou, coz 70ti lety chirurg na ambulanci bohuzel nepoznal, vyfasoval jsem kruhy a nazdar. Po roce operace pakloubu, dlaha, 5 sroubu a brali mi step z holeni kosti. Za dalsich pul roku vymena uvolneneho sroubu a po dalsich osmi mesich konecne zelezo ven. Dodnes o tom vim

      0 0
      • felix.org  

        no, snad už je zakladatel v pořádku :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        A kurwa. Přesně to se mi stalo až do fáze 1 týdnu po kruzích. Protože se to nelepšilo, šel jsem za ortopedem mimo PŘEROVSKOU nemocnici a hned druhý den jsem byl po operaci u Mudr. Holibky v Olomouci. Po 7 týdnech po operaci první trénink. Nicméně již před tím jsem sundával dlahu a rozcvičoval ruku. Vím o tom jen, když cvičím tricepsové kliky na bradlech.

        0 0
    • roud  

      mno osobně doporučuju začít jezdit nejdřív na trenažéru a pak na silničce rozhodně neni dobrej nápad začít jezdit hned v lese akorát by sis s tim zase něco udělal…

      0 0
      • McBlacky  

        ono to ani nejde, dost to bolí. i ta silnice je blbá, pokud není pořádný povrch

        0 0
        • roud  

          vím měl sem ji letos rozštíplou a ten popis je přesně to jak sem se do toho pustil já…

          0 0
          • McBlacky  

            já začal běh+trenál a pak silnice. Ale často jsem dojížděl s jednou rukou podel těla ze začátku

            0 0
            • roud  

              jj taky sem občas dojížděl s rukou podél těla ale je to asi nejlepší způsob jak začít a neublížit si…

              0 0
    • figurka  

      29 ledna pád na lyžích – verdikt lékaře zlomenina klíčku klíční kosti vnějšího ramenního kloubu

      30 ledna operace

      duben – začátek rehabilitace, bohužel to nebylo ale ještě 100% srostlé (na což se přišlo až při zátěži a kontrolním snímku pod C ramenem) tak znova do ortézy

      koncem května znova pokus o rehabilitaci ale ty drátky vadili v pohybu tak po dalším snímkování jsme se domluvili na vytažení

      30 června dráty ex

      dva týdny klid a teď začínám trošičku rozcvičovat prozatím v bazénu ale přísti týden začínám z rehabilitaci svalstvo skoro žádné, ruku zvednu do 90 stupňů, tak to bude mazec a jízda na kole nic moc, cítím každý kamínek

      0 0
      • kassar007  

        Hmm tak skoro presne jsem to mel ja :-) … taky dva draty, ale bylo to tristive. Navic mi zacali samovolne vylezat draty a museli po 3 mesicich pryc. Pak rehabko, ale pomalu protoze to nebylo na 100pro srostle … po 5 mesicich plne zatizeni a plny srust a hybnost 95 procent. Tak preji brzke uzdraveni.

        0 0
      • Arny  

        Tak můžu dát k dispozici čerstvé zkušenosti:

        12.června mě při závodě Kolo o život, jeden idiot stáhnul z kola za dres- následoval pád a zlomená klíční kost. Zlomená byla úplně a kosti přessebe. Odvoz do nemocnice v Příbrami a druhý den operace. Dali mi tam dlahu a 7 šroubů. Po čtyřech dnech jsem je uprosil aby mně pustil o den dřív. Ruku jsem měl v ortéze. Oproti tomu jak to bolelo při zlomenině, bych pocity po operaci již nenazval bolestí, spíš nepříjemné pocity. Po týdnu to bylo celkem ok. Při kontrole po cca 13 dnech bylo na rentgenu vidět jak to začíná srůstat.V celku to ani nebolelo, tak jsem po 14 dnech vlezl opatrně doma na trenažer (pšt ať to neslyší doktor) a vydržel jsem na tom nejdříve 30 min, pak i 45 min. 4 týden vyšel na již dávno zaplacenou dovolenou na Korfu, nevím jestli by se to tak zhojilo i tady, ale tam moře, vzduch a sluníčko udělalo zázraky a každý den jsem subjektivně cítil zlepšení. V moři jsem si ortézu sundaval a pomalu a opatrně plaval a poslední tři dny jsem ji již ani nenosil. Druhý den po příletu (přesně 32 dní po opraci), kontrola u doktora, na rentgenu laického okou nepoznalo, kde to bylo zlomené. Doktor mě ale nepotěšil, na kolo nejdříve v září, hm. Tak jsem druhý den sednul na silničku a dal 1hod. 2.den jsem dal 1,5 hod a včera jsem dal 2hod. První den to bylo jako když jsem jel sbáglem přehozeným přes rameno, ale třetí den už skoro úplně jen OK. Jen jezdím velice optraně. Během měsíce jsem zvýšil přísun vápníku (ementál, gouda, mlíko, plus vápník v tabletách). Když jsem si pár dní po úraze přečetl zkušenosti na fóru spíše mne zo poděsilo, tak přidávám svoje vcelku optimistické. Nevěste hlavu, věřte v rychlé uzdravení a ta víra vám urychlí uzdravení (nebo aspoň neuškodí :)

        0 0
    • marios  

      Tak moje čerstvé zkušenosti: (neoperováno)

      po 18 dnech jsem na silničce vydržel 20km, nešlo to, ani jsem se nemohl ohnout, abych dojel řídil jsem jednou rukou.

      Dnes (přesně po 4týdnech) jsem na biku v poho objel přes dvě hodiny po zpevněných cestách ve VPP brdy. Díky famozní Milanově tuningu mého SIDa jsem si mohl na závěr dovolit i vložku v lehčím terénu. Tak snad už to půjde jezdit, ale fyzička už je v čudu a narostlá vanička překáží nohám ve šlapání.

      0 0
      • McBlacky  

        to se vrátí rychle, já ještě docela pozávodil i na bednu. Na to, že se mi to stalo v půlce sezony…

        0 0
        • marios  

          Jenže ty jsi mladší a trénovanější. Ale dík za podporu.

          Včera 80km silnice, zranění nebolí, po rovině jakž takž ale do kopců ke konci už pěkný trápení.

          0 0
    • vlk123  

      osobní zkušenost byla, že v půlce června jsem si jí zlomil na silničce a sádrový krunýř jsem měl poctivých 6 týdnů. A to jsem ukecal chirurga o brzdké sundání, protože taky jezdil (Nymbursko určitě zná dr. Milana Hrubce). A to mi radil nespěchat. Koncem srpna jsem poprvé sedl na silniční kolo (a pěkně to bolelo) a v září jezdil průsmyky v Alpách.

      Ale nech to na doktorovi. On ví moc dobře, jak zlomeni srůstá a jak vypadala po úraze.

      Každopádně já Milanovi věřím, další zlomeniny (2× na motorce, 2× při horolezectví)jsem léčil taky u něj a vždycky léčení chtělo trpělivost. Ale jak jsem po rehabilitaci mohl zase na kolo, na motorku, na lano, do hor, tak mne pustil. Zkrátka nech dělat doktory svoji práci. Alespoň Ti, co znám,ji umějí opravdu dobře.

      0 0
      • vlk123  

        Jinak všechny zlomeniny vždy léčeny konzervativně a jsem tomu rád. Při rovnání ve špitále jsem trošku uchcával olej, ale je to pár vteřin. Pokud to jde, tak nechat tělo, ať dělá co umí s podporou chirurga a sama pacienta.

        Ale pikantérie k tomu krunýři od krku až po bimbase byla, že 4 dny po jeho nasazení byla, že jsme dostal od dětí plané neštovice. Pánové, to je slast mít ty beďary po celém těle pod krunýřem ve vatě a při 30 stupních a nemoct se umejt.

        0 0
        • McBlacky  

          to jsi hustej, to nevím jestli bych dal.

          0 0
          • vlk123  

            No jo stane se. Akorát to byla komická souhra. Měl jsem horečky a beďary jak nežidy. Když jsem volal doktorku, co s tím, tak mi řekla ať k ní ani nechodím, že mám neschopenku na zlomeninu. Ani mi neřekla, že proti svědění zabere antialergikum. Tak jsem se tři dny trápil, jako když se válíš v kopřivách. Až známej doktor mi něco přinesl a bylo po problému. Doktorku jsem vyměnil, jak to šlo…

            0 0
            • McBlacky  

              já mám hodně citlivou kůži a bandáž jsem si serval v noci po 20 dnech od úrazu – měla být měsíc. Pak jsem se ještě léčil dva měsíce s vyrážkou co se mi pod tím udělala :/

              0 0
        • Smazaný účet  

          Tos shodil kuzi a do konce leta cekal na novou, ne?

          0 0
    • thesecond96  

      Moje zkušenost z roku 2010: 25. únor: uklouznutí na ledu s tvrdým dopadem a zlomenou klíční kostí. Léčba konzervativní (delbetovy kruhy). Po 2 týdnech jsem zvládal už i chodit bez nich, po 3 týdnech na asfaltu pohoda jízda a po 4 týdnech (30. března) jsem zvládal i terén.

      0 0
    • Mushroom23  

      poradi ti doktor z hor

      0 0
      • Ruuzha  

        Tak já se přidávám také do klubu. Včera jsem si zlomil KK v laterární části v oblasti klíčku. Mám odlomený prý fragment z kosti, který ale zůstal na místě. Dostal jsem ortézu a pozítří jdu na RTG a posoudí se jestli mi zůstane ortéza nebo půjdu na operaci. Musím říct, že KK jako taková mě bolí trochu, mnohem horší je rameno, které mi kvůli nedostatku pohybu hrozně tuhne :(

        0 0
    • Pedro404  

      Jen tak pro zajímavost, setkal se někdo s lupáním v rameni a bolestí okolních svalů po zlomenině/operaci kličky?

      Já mám skoro tři tejdny od zlomeniny a přesně dva tejdny od operace, biceps fixovanej ortézou k trupu, ale přesto mi v tom při určitym protáhnutí lupne/citelně přeskočí anebo pozoruju, že začne ve svalu jakoby tahat a pálit. S tim sem se nikdy nesetkal, projevuje se takhle natáhnutej/na­trženej sval? Jak dlouho by to v takovym případě mělo bolet? Doktor se tváří, že to je po operaci normální, ale sem z toho trochu špatnej – když to dělá tohle v situaci, kdy hejbu ramenem ani ne 20 stupňů, tak nechci vidět, co to bude dělat, až mi tu ortézu sundaj a budu chtít hejbat v plnym rozsahu.

      Připadá mi, že se to postupně zlepšuje, ale stejně by mě zajímalo, jestli to někdo zažil taky.

      0 0
      • Carloss  

        lupat ti v tom bude ještě dlouho.. řekl bych že to dělá v místech uchycení té kosti.. já sem to měl léčený neinvazivně od konce října a ještě teď to dost cítím při rázech do ruk..

        0 0
      • ulipik  

        klíček u klíční kosti jsem si zlomil v 10ti letech. někdy to bolí i teď že blbě zvednu ruku. Možná to má souvislost i s počasím, Ale nepozoruju se tak nevím.

        0 0
      • Pytlik  

        Z vetsi casti to casem prejde. Muzes mit trochu poskozenej sval, at uz pri zlomeni, nebo pri operaci. On se spravi. V male mire to bude porad (spis to lupani), ale celkem to nicemu nevadi…Hodne zalezi i jak dobre to potom rozhejbes…

        0 0
    • Radek753753  

      Zdravím,

      Mám podobnou zkušenost z loňska. V květnu jsem upadl nešikovně z kola a zlomil si klíční kost. Nejdříve mi u nás na maloměstě dali jen ortézu, a že prý jsem mladý, že to sroste. Jenže nic nesrůstalo a bolelo to jako čert. Jel jsem tedy pro jistotu na kontrolu do jedné pražské nemocnice. A tam mi bylo řečeno, že pokud se kosti nedotýkají, tak nesrostou. Takže operace a dráty. Po operaci jsem měl rameno šíleně nateklé a bolavé. Doktor mi na otok doporučil Wobenzym a do 14 dnů otok splaskl. Každopádně rameno se ještě pár týdnů hojilo a já si to léto moc nezajezdil.

      0 0
    • Mazziworld  

      Nevím jak kdo na těchto stránkách, ale myslím že 2 měsíce na fyzickou zátěž fakt stačit nebude ani omylem.

      Aby kost, která je mimochodem velmi namahaná při téměř 70% pohybů, které člověk běžně dělá, srostla je třeba aspoň 6 týdnů.

      Pak ale přijde ta horší část. Rehabilitace a následné rozpohybování atrofovaného svalstva. Je známo, že za jediný týden nehybnosti (fixace) ztratí svalová tkáň asi 12–17% pružnosti a síly. Spočítáte si sami, kolik toho ztratíte než Vám sundají Delbetovy kruhy či krunýř.

      Co se děje v těle, pokud začnete neúměrně zatěžovat zatuhlé svalstvo ?

      Je to prosté. Hrubé hrany zlomeniny začnou při pohybu (zjednodušeně) nařezávat jemná svalová vlákna a tělo se brání otokem. Zde je hláška typu „Jsem přece chlap, něco vydržím“ zcela nepřípustná. Můžete si totiž snadno způsobit i trvalé následky a úplné zhojení nemusí nikdy přijít.

      Mnoho lidí táhne kolo, příroda, čerstvý vzduch…faj. Je to výborné. Ale jízda na kole je na klíční kost ještě namáhavější než běžná chůze. Část tělesné hmotnosti totiž ještě přidáte k těm 70% běžného pohybu a je tak zaděláno na prodloužení rehabilitace a úspěšné rekonvalescence.

      Samožřejmě je to jiné u 20ti letého siláka a nebo třeba u 50ti letého táty od rodiny, ale vždy je potřeba zrovna klíční kost šetřit a obrnit se trpělivostí. Zdraví máme všichni fakt jen jedno a co je týden či dva zdržení, oproti dvěma měsícům komplikací či riziku trvalého poškození funkce.

      0 0
    • Mazziworld  

      No tak to je i můj problém. Boural jsem 3.6. a dnes 7.7. nejsem přes bolest a praskání (následně otoky) shopen ani zvednou ruku sám. Musím si pomoci tou zdravou a i přesto to ve dvou místech bolí jak čert.

      Srostlé to je, ale možná to bude tím, že jsem měl ruku úplně znehybněnou díky operaci zápěstí, které jsem měl otočené asi o 40° a praskly my v něm 2 kůstky. Ty byly nahrazeny železem.

      Takže první cvičení jsem zahájil až tento týden. Možná je to to, co mě v rekonvalescenci tak zdržuje. Nevím.

      Ovšem dnes v noci mě palčivá bolest klíčky vyhnala z postele. 2 brufeny, za 2 hodiny voltaren a výsledek…bolí furt a navíc to oteklo. Teď tu sedím a váhám, zda by přes výborný rentgen a dobrý pocit ošetřujícího lékaře, nebylo lepší zajít na pohotovost.

      Je to sajkryš boj !!!

      0 0
      • McBlacky  

        vždycky záleží jak moc to je zmasakrovaný a jak dobře to dají do kupy.

        když je to čistě zlomené a dobře operované za 5 týdnů se dá závodit.

        Rozštípaný na víc kusů a doktor lempl = nebude to 100% už nikdy

        0 0
        • alinceb  

          Přesně tak. Už jsem měl zlomené oba klíčky a u obou to bylo srostlé a rozcvičené celkem rychle. Základem je, nechat si ten klíček zdrátovat. A pokud bude doktor tvrdit, že to není potřeba, tak na tom stejně trvat.

          První klíček byl asi v 15ti – jednoduchá zlomenina, takže stačilo drátové „očko“ a bylo. 3 týdny sem měl obvaz a pak pohoda. Jinak obvaz už doufám, že nikde nedávají. Mám od té doby kožní problémy v podpaží, kterých se už asi nezbavim.

          Druhý klíček byl 2.11.2010 – dvojitá zlomenina , takže byla třeba dlaha a 7 šroubů . Měl sem strach, jestli se vůbec povozim na kole a jestli budu jezdit v zimě na SNB. Dostal sem sundavací fixátor – na 14 dní. S rukou sem už během této doby pomalu hýbal aspoň v lokti, aby svaly neatrofovaly a po 3 týdnech sem znovu seděl na kole. Sice jen hodně opatrně, ale přece. Sezónu na SNB sem odjezdil bez problémů a bolestí, ale samozřejmě bez skákání, jibbů atp. Dlahu mi vytáhli až letos v zimě po více než roce. Prý by ji tam klidně i nechali, ale šrouby mi vadily při nošení batohu. Zdravotní problémy kvůli předčasnému zatěžování žádné nemám.

          0 0
          • Haruky  

            já měla zlomený klíček třikrát na stejné ruce a nikdy bych si to drátovat nenechala,stačila mi vždy osmička a po 4 týdnech jsem plně ruku zatěžovala…dráty nikdy,se jako správný zdravotník těchto masakrů bojím,brekeke

            0 0
            • McBlacky  

              s tím souhlasím, dráty až když to jinak nejde. Po pár desítkách let se na díry skrz kost moc netváří.

              0 0
            • alinceb  

              Já bych osmičku nesnesl. Při prvním úrazu to zkoušeli, ale ta bolest byla nesnesitelná. Prvních několik dní než se chytne srůst se o sebe kosti třou při sebemenším pohybu, takže musí být člověk permanentně pod práškama a o to fakt nestojím. Drát to vyřeší rychle a přesně. A díry v kosti bych se nebál. Pokud dokáže kost srůst se stejnou pevností, tak dokáže i vyplnit díru po drátu/šroubu.

              0 0
              • Haruky  

                no jo,jako bolí to,ale dá se to vydržet,jsem si brala prášky první dva dny jen na spaní a jinak se to dá překousnout…šma­rijááááá chlapi…

                0 0
                • alinceb  

                  Už sem překousnul různé druhy akutní bolesti a všechno se dalo, ale nevidim ani minimální důvod, proč několik dní trpět a navíc riskovat nepřesný nebo křivý srůst, když se dá celá věc elegantně vyřešit 2 děrama vrtačkou a kusem drátu…:)

                  Btw.: Mj. mám křivě srostlý loket právě proto, že si páni doktoři mysleli, že „to přece sroste samo“…:(

                  0 0
                  • Haruky  

                    tak loket není klíční kost…mám na klíční kosti už svalek,ale normálně s ním funguju…jsou horší věci .o))

                    0 0
    • bathed  

      Poserové! :-)))) Jak tam ***** není železo, není to chytlá klička! :-))))

      0 0
      • Haruky  

        no mezi námi,tyhle pitchovinky drátečky v zápěstí,v klíčku a já nevím kde,tak tahle trauma medicína je pro nemocnice velmi výhodná,drátuje se ted v podstatě vše…až na mou levou klíční kost,je to drátová panna :DD

        0 0
        • bathed  

          to je jinak :-) To není zlomeninka: to je vyrvaná klička zezadu z lopatky :-))) To jsem si v roce 05 pořídil na šestidenní co se tehdy jela v PoBysu (SK) novou Kačenku (KTM) v edici Factory Racing… U nás v horách bylo po pás sněhu, tak jsem to v únoru nevydržel a jel trénovat do Břeclavi (Hrušák) – mokrý písek… Ta motorka jela fakt ostrým tempem max 5 minut, když jsem si poskočil na dropu a letěl těsně nad zemí tak 20–25 metrů… Na konci toho klesání byla ostrá na pravou ruku. Tak jsem dosedl na zem, podřadil z 5tky na 3 naježil lokty a ve stoje začal zostra brzdit… No a jak jsem už byl v tom vinklu, tak to udělalo křup a eště tutaj … Nové rejdy od Magury, vada materiálu – prdly u levé klemy… Tak jsem i s motorkou udělal v tom hlubokém písku kotoul letmo… ty skobičky s očkem z drátku jsem měl asi měsíc, ale gillchrist obvaz jsem zahodil po týdnu. Původně ty dráty tam měly být tři měsíce, jenže jak jsem po třech týdnech už zas seděl na motorce, vylezla ta skoba kůží ven.

          0 0
          • Haruky  

            šmarijá ani mi o těch motorkách nemluv,jsem loni viděla nepěkné záležitosti,bre­keke…ta Zašová je snad prokletá

            0 0
          • StuntJ  

            To vo*e, zlomit takovej ingot … To bych nečekal husté

            0 0
            • bathed  

              tak předně jsou tam síly, kterých na kole nikdy nedosáhneš a druhak tam byla zřetelná vada materiálu.

              0 0
              • StuntJ  

                Vím na moto jezdím :o), ale i tak, se divím že to na moto nekontrolují … No jo, Magura není co bývala …

                0 0
      • albion66  

        K tomudle zázraku ještě klíční kost a pět žeber. Havárie 23.10.2010, na bika jsem sedl 20.03.2011. Během jízdy jsem sice téměř usnul,ale pak už to bylo OK. Dodneška mám respekt k polským cyklistům.:-)))Tak že cca 4 měsíce.

        0 0
        • bathed  

          to je jak malba od Hieronyma Bosche!!!! :-)

          0 0
          • Haruky  

            Zahrada pozemských rozkoší to zrovna není :DD

            0 0
          • Smazaný účet  

            spíš od Gigera…

            0 0
            • Haruky  

              to spíš…nicméně bacha,Giger nejvíc frčí v tetovacích salonech a tohle se mu moc nepodobá,chi

              0 0
          • albion66  

            Maloval to primář s kolektivem tramatologického odd. FN Olomouc. Dnes ruka funguje na 95%. Bolí, ale rozsah pohybu je téměř stejný jak před tím.

            0 0
            • Haruky  

              tyhle zlomeniny dlouhých kostí bolí fest a v podstatě to ucítíč navždy

              0 0
              • Pavel  

                To asi skoro každá zlomenina. Žebra mám hoodně citlivá v místech lomu i po šesti (či kolika to vlastně) letech…

                0 0
                • Haruky  

                  mě bolí všechno,obzvláště prudké změny počasí,to jsem málem vozíčkář,chi

                  0 0
        • Haruky  

          panečku…uf

          0 0
    • majkee86  

      Zdar,

      ja sice nejsem cyklista, ale přidám se svým pádem přes kolobrdu když jsem jel z Pusteven dolů asvaltkou :D Nikdy nedávejte ani jednu ruku dole z říditka kolobrdy, neni to kolo:D Zlomil se mi klíček ve dvou místech s tím, že jeden fragment malinko vysel do ramene. Naštěstí jen malá dislokace fragmentů a bez operace. Bolelo to tři dny, pak jsem ještě 5 dní oddychoval a po 10 dnech jsem už řídil do práce. Mám matzena z obvazu a dnes (3 týdny) už o tom ani moc nevím. Zrůsta se to dobře a fixaci budu mít ještě 2 týdny. Mějte se. Majkee

      0 0
      • Haruky  

        no další adept na Pustevnách,to pak ve VM nestíhám foukat bolístky,chi

        0 0
    • miran  

      Ahoj, 22.7. jsem si při bajkování okolo Ještědu zlomil levou klíční kost tak, že se mi vylomil asi 3cm kousek v půlce kličky. V Liberci mi kost spojili plechem a šroubama.Dostal jsem ortézu, takovou tu fixační s rukou při těle do pravýho úhle.Asi po třech dnech nošení té ortézy jsem zjistil, že mě to bez ní bolí míň. Těď asi po 15 dnech od operace mě to bolí minimálně, a ruku nosím svěšenou při těle a nevím jestli jestli bych se neměl donutit nosit tu ortézu pro lepší srůst. V nemocnici do mě pod práškama hustili všelijaké rady a návody, ale teď už vím kulový. Na rentgen jdu až 21.8 a jsem nějakj nervozní, jestli nedělám něco blbě.

      0 0
      • Pedro404  

        Jestli to máš zafixovaný železem, tak by se to hnout nemělo, ale já teda radši tu ortézu měl pořád, poprvý (měl sem dvě operace) sem myslel, že to nesmim sundávát vůbec, takže sem jí měl tři tejdny v kuse a nesundaval jí ani na sprchování – po sundání sem musel eště léčit zánícený uzliny v podpaží:)

        0 0
        • miran  

          No já jsem si ji sundal hned den po operaci při sprchování a pak když jsem začal pociťovat jak ruka tuhne tou nepohyblivostí a jak mě začaly v okolí ramene a prsou tahat úpony či ,,svaly,,, které mě i pálily, tak jsem ortézu pro úlevu sundaval a snažím se v určité míře s rukou pohybovat. Ten pohyb je spíš u těla, pamatuju si že mi kladli doktoři na srdce nezvedat loket do boku. Ale jak říkáš Pedro, doufám i já že dlaha vše podrží.Vlastně jsem možná paradoxně v lepší situaci, než lidi co mají kličku zlomenou jednou a nemají operační zákrok.

          0 0
      • alinceb  

        Tak to si na tom skoro stejně, jako sem byl já…:) Po 3–4 týdnech sem seděl na kole…;)

        0 0
    • mcking  

      teda když to tady tak čtu a koukám na vaše RTG snímky tak asi přestanu dělat blbosti na kole … moje prokletí je spíš fotbal.. v roce 2009 mi jeden mladej idiot na turaji zlomil na 3× holenní kost + přetrhal vazy v kotníku… operace a 3 měsíce sádra.. naštěstí nemám žádné následky následky následky následky následky následky následky jsem v pooooohodě bzzzzz ťuk.. a při změně počasí nic necítím :-)))

      0 0
      • Dawez  

        Tak také přidám svojí zkušenost se zlomenou klíční kostí – v pátek 13.7. jsem vymetl skoro v 50ti km/h díru v docela pěkném sjezdu, následoval dlouhý let (vyjímečně jsem neměl helmu, takže díky bohu za zlomenou klíční kost). Poté převoz sanitou, navlékli mě do kruhů a když jsem po dvou dnech zjistil, že je to naprosto o ničem a představa trpění 4 týdnů v tý parádě, ve který to snad ani nemůže srůst, tak jsem si řekl to fakt ne, šel jsem do nemocnice znovu a jiný doktor mi doporučil operaci, rameno mi zdrátovali a dali do ortézy. Asi po 3 dnech se ruka už jakž takž dala používat. No včera to bylo 27 dní a už jsem seděl na kole – sice hodně opatrně a po cyklostezce a hodně lehkém terénu, ale jel jsem! :-)) Z toho vyplývá, nebojte se operace a klidně si jí i vyžádejte! Rozhodně tak uděláte pro sebe to nejlepší…

        0 0
        • McBlacky  

          převažující názor lékařů je naopak operovat jen pokud to je nezbytné. Díry skrz kosti v pokročilém věku způsobují často problémy

          0 0
          • Haruky  

            já to vždy s osmičkou přežila a jezdím vesele dál…pokud mi netrčí kost ven,tak pod kudlu nepůjdu

            0 0
          • Dawez  

            Mám tam jen dva drátky, rozhodně ne žádné šroubování. ;-)

            0 0
    • vsn  

      říká se tomu cyklistická rýmička :)

      0 0
      • luper  

        Já byl na operaci klíční kosti 2× levá prává. Jednou drát to nebylo zrovna košér drát mi propíchl kůži a trčel ven ,ale musel jsem ho tam mít nebylo to ještě srostlé a vytahování drátu v plném vědomí, bez oblbováku nebylo nic moc. Následně mi místo začalo hnísat a znova jsem si poležel v nemocnici. Podruhé to byla dláha to už bylo lepší http://www.bike-forum.cz/…-a-kolo.html

        cyklistice zdar

        0 0
        • miran  

          Zdar,když už se tady probírají samé drátky a šroubky tak se můžete podívat jak opravili mě. Dnes mám cca 50 dní po operaci, s rukou hejbu do všech světových stran,ale větší zátěže se zatím bojím, čekám na další rentgen a vyjádření doktorů. Na kolo si sednu jen u baráku,abych nezapoměl jak se na něj leze :-),nikam nespěchám(ale cukání mám obrovský)

          0 0
          • Excel  

            Tož přesně totok jsem měl i já a do měsíce jsem jezdil, po 3/4 roku mně to vytáhli ven. Jen ta jizva byla pár let citlivější, když mě někdo za to chytil.

            0 0
          • Ondrasik  

            Cau, tak ja mam jeste o chlup vytunenejsi zalezitost. Stalo se mi to v breznu na lyzich. Ted uz zvladnu udelat i par kliku…ale boli to porad a hlavne rano nez se to rozhybe. Doufam ze po vytazeni to bude jako driv. Kolo uz ted neni problem.

            0 0
          • havran.p.  

            Ahoj, tak má čerstvá zkušnost je z 30.9.2012 kdy jsem si zlomil klíček, 1.10.2012 mě operovali (sami mi navrhli že se tam daj dva dráty + smyčka, z nemocnice jsem šel po 3 dnech. Fixaci jsem měl nosit 4 týdny, 10 dní po operaci začínám lehce ruku rozcvičovat(mačkání míčku, ohýbání lokte), po 16 dnech odkládám fixaci a nahrazuji jen šátkem. 18 den po operaci poprvé na ergáči. 20 dní po operaci odkládám i šátek a beru ho jen na delší výlety. 23 den již na ergáči občas i chytnu řídítka oběma rukama. 25 den po operaci jdu na kontrolu, ofiko již bez fixace. Po té jdu za fizioterapeutem a ten po 1hod. masáže mi dokáže dát ruku za hlavu i narovnat nad hlavu. Půjdu k němu ještě nejmíň 2× a cvičím ruku každý den. Sám mi říkal, že je škoda, že jsem nepřišel na masáž již tak 10 až 12 dní po operaci, protože by rehabilitace svalů,úponů a šlach probíhala rychleji.Pokud je kost takto operavitně zafixovaná tak sroste přesně tak jak má již do 3 týdnů. Nicméně od včerejška již na ergáči chytnu říditka v pohodě oběma rukama a dovolím si jít i ze sedla a opřít se o obě ruce. Na silničku ven bych prý mohl jít tak za 10 dnů. Takže pokud můžu doporučit tak jedině operaci, nebojte se toho!!! Na vyndání drátů jdu 29.11.2012

            Podobný úraz se stal 9.10.2012 cyklo­krosaři Martinovi Zlámalíkovi viz.odkaz http://martinzlamalik.com/…vodu-c53.htm

            PS: všem co máte podobný úraz přeji brzké uzdravení

            0 0
            • radek01  

              Tak tady je ta moje paráda stalo se to 29.9. na rtg 13.11. a doufám,že bude vše Ok co se týká hybnosti tak to šetřím na spinning kole jsem to zkoušel ale nestálo to za nic vydržel jsem jenom 20.min takže chodím na delší procházky a doufám,že se tím trochu udržím.Ortézu nenosím ale zase nechci moc blbnout když jsem měl po operaci kolene..plastika křížového vazu tak jsem byl děsně nedočkavej po pár týdnech jsem dřepoval se 70kg a trochu si to dokurvil začal mi z nohy lézt šroubek asi špatně utažený :-) Po této zkušenosti sem trochu víc podělanej tak je potřeba najít hranici kdy začít i když ti to doktoři nedoporučují.Jak říkal doktor když jsem byl zase děsně chytrej na vyndavání stehů jako kecy typu jestli můžu příští týden na kolo a další na hokej a tak..JAK CHCETE JE TO VAŠE ZDRAVÍ…A vo tom to je

              0 0
            • McBlacky  

              pokud je nutné, abys to tak brzo zatěžoval (jako třeba profi sportovci) je tvůj postup pochopitelný.

              obecně se doporučuje dát tomu více času a operovat jen kde není šance, že to samo sroste dobře.

              0 0
              • havran.p.  

                No pokud si mám vybrat mezi operací (kde je 100% jistota správného srůstu a doba rekonvalescence je podstatně kratší) a nebo Delbetovy kruhy (kde je celkem velká pravděpodobnost, že to sroste špatně) tak si radši vyberu operaci.Jinak jak jsem již psal ve svém prvním příspěvku, úraz jse měl 30.9.2012 po 14 dnech jsem již začal ruku rozcvičovat. Od 20.10.2012 již znovu jezdím na kole (silničce) a do konce listopadu jsem najel 2000km. 30.11.2012 mi vyndali dráty a dnes 2.12.2012 jsem dal v pohodě 60km. Celej listopad jsem ruku procvičoval, chodil plavat a na masáže. Takže když to vemu kolem a kolem za pouhé 3 týdny jsem byl schopen víceméně normálně fungovat.Mimo jiné po týdnu po první operaci jsem šel do práce. Jinak je mi 40 let , profík nejsem , ale kolo mě baví a pokud si mám tedy vybrat jestli mám bejt v pohodě za 4 tejdny a nebo žít v nejistotě jak to sroste a jestli se za půl roku posadím na kolo , tak si radši vyberu operaci :)

                0 0
                • Pedro404  

                  No vidiš, a já měl tu nejistotu, jak to sroste, a jestli se za půl roku posadim na kolo, s operací:) Ale za to s největší pravděpodobností moh neschopnej chirurg.

                  0 0
            • Tehu  

              Skoro ten samy den. 29.9. uraz. 1.10. operace klicky. 4tydny orteza, po dalsich 2 dolu s omezenou hybnosti do 90st. Celkove po 6ti tydnech draty ven. Dnes mam po 4rehabilitaci, pred sebou jeste dve a hybnost takrka stejna jak zdrava ruka. Jinak me nic neboli ale samo ze o tom vim co taky chtit po 63dnech. Nejak zatezovat cinkama v posilovne mam zatim obavy. Udajne se hoji rany 12tydnu. Takze doporucuji hodne plavat. Takze souhlas operace se nebat, lecba bez bolesti, prasku ale samo ze neprijemna !!!

              0 0
    • Pedro404  

      Otázka na všechny s železem v kostech: Mám přes rok od operace kličky, mám v ní dlahu a jak se mění počasí (má pršet nebo sněžit), tak mám tu oblast nepříjemně tuhou a lehce pobolívá. Zajímalo by mě, jestli se to změní vyoperováním dlahy, nebo jestli se to děje i se zlomeninama bez želez.

      Máte s tim někdo zkušenost?

      0 0
      • Pavel  

        Můžu ti posloužit jen zlomenýma žebrama, loktem a lýtkovou kostí (vše bez „želez“)… Ano, při změně počasí se ty bývalé zlomeniny ozývají, hlavně ta žebra jsou jak barometr…

        0 0
      • Ondrasik  

        Hele ja jdu na vyndani te moji neskutecne perfektni dlahy v pulce ledna po roce. Mam ji zcasti chycenou pod lopatkou. At to boli pri desti jak chce, ale hlavne at uz muzu dat normalne ruku k uchu, spat na levem boku a delat normalni kliky. S tim zelezem je to utrpeni a jak to bude venku tak at klidne padaj (docetl jsem se na BF) hovna s hakama. Jen kdyz to bude fungovat jak ma:))

        0 0
      • miran  

        Zdar, já mám cca 6 měsíců po operaci kličku (viz pár příspěvků výše), už asi měsíc se vyspím na levém boku a při změnách počasí necítím výraznější změny. Jen občas mě štípne v oblasti dlahy, zřejmě šroubky. Přez zimu jezdím na běžkách a vše OK. Jsem zvědav co kolo.

        0 0
    • v7  

      čau

      zasílám mojí zkušenost se zlomenou klíční kostí

      před rokem na jaře jsem si zlomil klíční kost na lyžích v

      Rakousku. (první den dovolené a poslední jízda na modré sjezdovce). Po návštěvě doktora mi řekl že je nutná operace protože ta kost byla na víc kusů a rameno jsem měl celé zaražené cca o 3 cm směrem dovnotř. Celou noc jsem nespal pro příšerné bolesti. Druhý den proběhla oprace v Sportclinic Zillertal.(byla to taková malá horská soukromá nemocnice). Dali mě tam titanový implantát a 7 šroubů plus jizvu s 18 kovovými sponkami. V nemocnici bylo všechno super, když jsem ji vzpoměl tak mě přinesli jídlo i v noci, to se vám v čechách nepodaří, protože vás radši nechají chcípnout hlady. Po operaci byly bolesti snad ještě větší než před operací. Další den mě propustili z nemocnice a zbytek dovolené jsem strávil na chalupě v rakousku (opravdu příjemná dovolená). Pro strašné bolesti jsem celý týden nomohl spát, nedalo se ani sedět, porostě totální paralizace těla, když jsem se pohlnul, tak to bylo tak šílený že jsem myslel že radši spáchám sebevraždu. Po týdnu jsem jel domů s kámošema co tam byly se mnou (opravdu příjemná cesta cca 700 Km neskutečnejch bolestí na předním sedadle osobního auta). cca po měsíci jsem šel na kontrou k lékaři v Liberci, tam mi udělal rentgen a výsledkem takovým že zlomenita je bez výrazného kostního hojení. Bolestivost byla docela snesitelná. Začal jsem chodit na rehabilitaci. Za další měsíc proběhl další rentgen se stejným výsledkem že kost stále neroste a že to je normální a že to chce více času. Toto pokračovalo cca půl roku. kost sále nerostla a byla silně omezená pohyblivost. samozřejmě že psychika šla do záporných hodnot když vám říkají že to neroste a že to je normální, že to chce čas. Po 7 měsících to teprve začlo srůstat a po roce následovala další operace(vyndání toho titanového krámu z těla). Operace proběhla v pohodě hned mě pustili domů, bolestivost byla se srovnáním s prnví operací minimální. Po týdnu jsem šel do práce, teď jsem cca měsíc po operaci, Bolesti jsou minimální, trochu je ještě omezený rozsah pohybu a vypadáto ,že to nakonec bude všechno docela v pohodě. Takže na závěr:

      jeden rok života totálně v háji

      nejdůležitější rada: nikdy si nezlomit klíční kost je to opravdku brutální bolestivá záležitos se stovnáním se zlomeninou stehení kosti, kterou jsem už taky zažil je to prostě brutalita.

      další důležitá rade je mít urazové pojištění do ciziny, protože ta operace stála 136 000 Kč, naštěstí pojištovna zaplatila do poslední koruny

      Člověk má akorát jednu jedninou možnost „Vydržej pionýr“.

      0 0
      • Pedro404  

        Tos musel bejt dost specifickej případ, já měl kličku zlomenou dvakrát, poprvý asi v deseti letech, to si moc nepamatuju, takže nějaká velká agonie se asi nekonala, a podruhý dva roky zpátky, kdy to bylo tříštivý a byl sem za cca 6 měsíců na celkem třech operacích, kdy mi vystřídali dvě různý dlahy, a na bolest jsem si dal ibalgin tušim jednou, po tý první operaci. Možná sem teda dopoval bezprostředně po zlomení (na operaci jsem šel až po tejdnu), to si nejsem jistej, tak abych nekecal.

        0 0
      • Pavel  

        Jsi si to fakt užil… :-/

        0 0
      • alinceb  

        Ten tvůj příběh je hodně specifický.

        Měl sem v těle zlomených už hodně kostí a taky obě kličky (pravou v r. 2001 a levou v r. 2010). Poprvé mi chtěli dát jen kruhy, ale naší si vydupali operativní řešení (jen jednoduchá zlomenina). Podruhé byla operace jasná hned (dvojitá zlomenina). V obou případech sem byl do měsíce zcela v pořádku – hlavně rozsah pohybu. Jinak do týdne přestala bolest kosti a ozývala se jen jizva po operaci.

        Kdybych si mohl vybrat mezi zlomenou stehenní a klíční kostí (o které se říká, že bolí neuvěřitelně), tak bych volil teda znovu radši klíček…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Po včerejším zlomení klíční kosti, následující bezesné noci v nepřirozené poloze jsem narazil při hledání info i na tuhle diskuzi a můj psychický stav po přečtení je ještě horší :-(

      0 0
      • XarlieN  

        2Crazym: No já měl pravou 2×, poprvé ne kole, podruhé na SNB. Na kole čistá zlomenina, blbě fixlé a blbě srostlé (bolelo mě to fest, zobal jsem tramal skoro 14 dnů), podruhé tříštivě na 3 kousky (zvažovala se operace, nakonec na riziko nedělali) bolelo to výrazně méně, tramal jsme zobl asi jen 2×.

        První jsem rozhýbával 2 měsíce a celkem to trvalo asi půl roku. Ta druhá nějak srostla lépe a hne po 1,5měsíci co mi sundali popruhy jsem měl skoro full hybnost. Ihned jsem začal hrát badminton (fakt dobrý na rozhýbání, člověk jak je ******** že prohrává, tak ho to ani tolik nebolí). Po 2 měsících kliky, po 3 měsících už normálně drtím na kole i technické věci směrem dolů, ale asi na to nesmím spadnout, tak fakt jezdím jemněji. :-)

        Je třeba to brát vždy pozitivně. Holt člověk musí počítat cca 3 měsíce v nejlepším případě a rok v nejhorším. Já to dycky řeším tak, že se začnu soustředit na posílení jiných partií, na které jinak není čas/nebo to dlabu. Takže můžeš dřepovat k smrti, mačkat posilovací kolečko. Trénovat břicho a záda taky de (jen je teřba najít cviky) řešit strečink a hybnost atd.

        A nakonec musím říct, že každá zlomenina mě v jistém smyslu vždy někam posunula.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Moc jsi mě neuklidnil, měsíc bez práce jsem chopen zvládnout, na sport seru jsem schopen se na něj vybodnout a kolo prodat ale práce se kterou je to tady čím dál horší mě živí a nad jeden měsíc to pro mě může být likvidační. Žiju sám, tudíž žádná opora ani finanční. Teď zrovna řeším, že si nejsem schopen ty ******** Delbetovy kruhy ani dotáhnout, nedošáhnu na ně a tak organizuji kdo se tu ke mě zastaví a pomůže. A taky kdo mi to odborně zkontroluje protože dojem z Emergency v MN Ostrava Fifejdy je katastrofický. Oni si snad ani neuvědomují, že to co člověk nejvíc po úrazu potřebuje je lidský přístup a co nejvíce informací ať pacient který tomu nerozumí nemá prostor ke spekulacím které psychicky ubližují. Æert mi to byl dlužný… :-(

          PS. Když teď zvoní telefon a zákazníci po mě chtějí práci, tak je jedno z jakého důvodu je odmítnu, nemusí už příště zavolat a to je hodně depresívní.

          0 0
          • standoslav  

            Já osobně 3× klíční kost na pravé ruce- v 8mi, 10ti a ve 22 letech. Zkušenost, že s přibívajícími lety vždy horší rehabilitace. Vždy se to léčilo tahdy postaru, takže celé tělo zabandažované v obvazu a uvnitč smrad jak noha. Nejhorší na tom bylo, že naposled v těch 22ti letech jsem celý podzim, zimu, jaro tvrdě trénoval, měl zaděláno na úspěchy na silnici a na prvním závodě pád .

            0 0
      • plachák  

        Pokud bys chtěl to hojení trochu urychlit, tak ti můžu doporučit Wobenzym – dostaneš ho koupit v lékárně. Sice to není úplně levná záležitost (800 tbl. stojí zhruba 2690,– jsou i menší balení, ale výrazně zkracuje dobu rekonvalescence u otoků, zlomenin a podobně. Klidně si o něm něco přečti – na netu je toho dost. Ale z vlastní zkušenosti, i podle toho, jak si jej pacienti po úrazech v lékárně pochvalují, ti ho můžu s klidným srdcem doporučit. Je to registrovaný lék s garantovanou účinností, takže žádné placebo. Dávkování vypadá šíleně, ale funguje to – ze začátku 3× denně 10 tbl., po 1–2 týdnech pak 3× denně 3 tablety, vždycky 1/2 hod před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Hlavně hlavu vzhůru a ať srůstáš!

        0 0
    • Tehu  

      Cago tak se taky přidám. Loni 30.9. zlomenina kličku a vymknuti klíční kosti s následkem operace. Po 4těch týdnech ortezaá dolu hybnost max 90st. za další dva dráty ven. A rehabilitace. Furt to bylo tak nějak divné na ruce jsem se nevyspal, když jsem zatížil více byla cítit xdni.Psychika šla dolů jak říkáte. Ono to bylo tři měsíce po uraze a já o ní furt vcelku otrávené věděl a strašně se omezoval ve vsem. Pak jsem se dočetl že se rána hojí min 25týdnu a jizva srůstá uvnitř až rok. Dnes opravdu mužů říci že doba byla skutečně taková. Pomalu se to lepsilo a lepšilo až mám pokoj mužů dělat vše :) bez omezení.

      Co bych radil rozhodně trvat na rehabilitacich, pak plavat a cvičit a cvičit !!! Když si vzpomínám tak po cca 11týdnech jsem měl po rehabilitacich a šel do práce s tím že jsem nebyl schopen udělat ani klik… takže vydržet nezoufat a makat !!!

      0 0
    • Zavit  

      22.6. pád přes kolo na asfaltu, zlomená pravá klíční kost. V nemocnici mi na to dali ty kšandy (kruhy). Po čtyřech dnech mi to doktor utáhl a že mám dojít za dva týdny na kontrolu. Nosil jsem to pět týdnů, kosti celkem u sebe, ale nechtělo to srůstat. Takže návrh na operaci. 6.8. mi tam dají dlahu se šroubama. Pět týdnů v tahu, kdybych šel na operaci hned, tak jsem už mohl být na kole… takto se budu zase několik týdnů trápit. Někomu tahle fixace asi pomůže, ale podle mě ji nejjistější operativní řešení.

      0 0
      • hanina13  

        ahoj, skoro můj případ, 22.6 zlomená klíční kost a žebro, následně kruhy, psychika bod mrazu, po 7 týdnech zjistili, že kost nesrůstá, špatný RTG, na 21.8. naplánovaná operace, celé léto v pr…i, kdyby mě operovali hned, mohla jsem teď už být v pohodě… všem přeji hodně hodně trpělivosti

        0 0
        • Zavit  

          Tak to Ti nezávidím… Navrtali mi do kosti takový tenký šroub (Hofer Clavicula Pin) a dostal jsem takovou ortézu, na které nosím zavěšenou ruku. Doktor co mě operoval mi sdělil, že se mi tam už vytvářel pakloub, což předchozí doktor přehlédl a furt mě nutil nosit ty nesmyslné kruhy!!! Jsem zvědavý kdy sednu na kolo… snad koncem záři. Přeji hodně štěstí :)

          0 0
          • hanina13  

            ahojky, mohl bys mi prosím napsat, jak jsi se po operaci cítil, za jak dlouho jsi šel domů a takový ty věci kolem pohyblivosti atd., jsem zvyklá se dost hýbat a teď jsem úplně vyřízená, nejezdím sice tak moc na kole jako tady všichni, ale jsem cvičitelka aerobiku, body bodyformingu, mám ráda spinnik ,heat atd…měla jsem od začátku smůlu na doktory, při každé kontrole jiný doktor a jiný názor a takhle to dopadlo :-)…21.8. operace

            předem díky za odpověď H

            0 0
            • Iv15  

              Já jsem se vysekala na kole v pátek 19.7. poslední den dovolené, taky zlomená klíční kost.V Českém Krumlově mi dali kruhy a poslali domů.

              V pondělí jsem pak šla doma v Hradci do fakultky na chir. ambulanci a nakonec mě napsali na operaci ve středu 31.7. Druhý den po operaci jsem to s rehabilitační sestrou už začala rozhýbávat a v pátek jsem šla domů. První dny to bolelo jako čert, ale v pohodě se s tím už dalo hýbat, chodit apod. Minulý pátek jsem šla na vyndání stehů a prý všechno v pořádku, ruku mám pomalu zapojovat do pohybu ale ne nic silového. Můžu s ní hýbat v celém rozsahu a víceméně to skoro nebolí. Tento týden již jezdím do práce na kole, sice jen na biku po silnici a při nerovnostech si dávám pozor, ale jinak paráda.

              Oproti kruhům, kdy jsem si nebyla jistá, jestli jsou kosti správně u sebe, potila jsem s nimi jak čert a měla akorát vyrážku, je to nádhera.

              0 0
              • hanina13  

                :-) díky za zprávu, tak nějak jsi mě uklidnila…mám teď před operací docela nervy, kdy se budu už konečně hýbat :-)

                0 0
                • Iv15  

                  ale asi hodně záleží, jak to máš zlomené…mě řekli, že to mám šikovně a že se to bude dobře operovat…

                  vedle mě ležela holka a té to blbě srostlo, takže jí to lámali a dávali taky dlahu a tu teda druhý den nerozcvičovali, takže nevím, co doporučí tobě…

                  0 0
            • Zavit  

              Do nemocnice jsem došel v úterý ráno na 7:00, asi po deváté odjezd na sál. Operace začala po desáté a před druhou jsem se probral. Domů jsem šel ve čtvrtek po vizitě. Po operaci jsem cítil takové trnutí v kosti a menší bolest, ale to se dalo vydržet. Sestra Ti případně píchne něco proti bolesti. Měl jsem po operaci celkem stuhlé rameno, ale to je dáno tím, že to má člověk opíchané bůhvíčím. Rukou jsem hýbal hned normálně, myšleno od lokte dolů. Paži od těla moc nedám, protože tam cítím celkem dost ten šroub. Strašně moc záleží jak to má člověk zlomené, já to měl blbě a ještě úlomky, tak mi tam dali tu závitovou špejli do kosti. Ale po dnešní kontrole mi doktor řekl, že za tři týdny ji můžu začít zatěžovat a mělo by to být OK. Jen jsem si při tom pádu ještě rozbil obočí až na kost a rozbil zuby, takže se bude ještě zpravovat :) Neboj, po operaci to bude jistě v pořádku.

              0 0
              • hanina13  

                Jejda tak ty sis pěkně nandal…já mám jen tu kost a žebro, takže oproti tobě pohoda :-), doktor říkal, že jí mám zlomenou blbě, ale jinak nic, při každý kontrole jsem měla jiného doktora, každý měl jiný názor, pak si mě přehazovali jak horký brambor až je z toho operace…jo jsem ráda, že už se to někam hnulo, jen mě štve, že jsem si 2 měsíce vytrpěla a teď to začne nanovo…tak ti přeji brzké uzdravení :-)

                0 0
                • Zavit  

                  Dostal jsem tady tohle, není to přímo můj klíček, jen fotka z netu, ale moc se to od toho co jsem viděl včera na rentgenu neliší. Při vyšroubování stačí jen malý řez v místě konce šroubu (cca dva stehy) a vydělá se to ven. podle hmatu cítím, že kosti jsou přesně u sebe.

                  0 0
          • gazman  

            Kruhy jsou v pohodě, jen né pro každý případ. Měl jsem už přeražené obě kličky a dycky to řešily kruhy. Pokaždé do měsíce v sedle i když samozřejmě s počátku na půl plynu.

            0 0
    • vmisech  

      Já měl tříštivou zlomeninu klíční kosti a existoval jsem celou dobu v nastřiženém andělu z nemocnice/po­hotovosti. Cokoli, jakkoli volného jsem oblékl, hned mi nabíhaly lymfy.

      Vřele doporučuju opatřit MUMIO od Dr. Popova (místní prominou, ale toto mumio je znatelně kvalitnější, než ostatní, které jsem později měl možnost vidět). Také není k zahození konžská mast – Tedy pokud ti nasadili osmičku a nešel jsi na operaci.

      Brzké uzdravení.

      0 0
      • saintjv  

        Koukam ze moje „pouze“ utrzena klicni kost od ramenniho kloubu nic moc tady v te hitparade…:)))))Ale jsem hrdina taky tam mam 2 titanovy nitky…:))

        0 0
      • Stingray  

        Hele a ta konžská mast je nějaká novinka na poli léčivých mastí? :-D

        0 0
    • Radari  

      Zaklad je hlavne necist tuhle diskuzi:) dost to ubira na psychice a clovek pak zbytecne premysli nad komplikacemi. Jinak u mne srostla nadvakrat tristive zlomena kost po 4 tydnech a dnes po 6 tydnech jedu konecne na kolo.

      0 0
    • michal56  

      zdravim po padu na kole tristiva zlomenina klicni kosti,reseno operativne jelikož dislokace cca 3cm,dali mi tam drat,po 3 mesicich vatazeni dratu po 5 mesicich nastup do práce.odrobene 2 mesice v nove praci a lup zlomil jsem si to zas na treningu boxu,stacila 1 silna rana do ramene.takze po 7 mesicich od první zlomeniny zase další.ale uz mi to jenom zafixovali ortézou,tak cekam jak dlouho budu zas marod.jsem ve zkusebni době a mam strach o novou praci.nj co nadelas uraz je uraz.

      0 0
      • Pedro404  

        Na to z tý druhý fotky ti dali jenom ortézu? To bych si nechal operovat, už jenom pro lepší pocit, že to nesrůstá nakřivo (i když by to pravděpodobně bylo bez omezení funkce) a rychlejší funkčnost. Tu ortézu máš aspoň na měsíc, ne?

        0 0
    • michal56  

      ta druha fotka je podruhe zlomene,chtel jsem to puvodne nechat operativne zpravit,ale 3 doktori mi to vymluvili tak nevim no,snad to sroste jak ma ,je to sice nakřivo,ale rikali ze to sroste.

      0 0
      • Pedro404  

        Tak že to nesroste bych se nebál, ale bude to křivý. Ale jestli to máš potvrzený od tří různejch doktorů, tak snad v pohodě.

        0 0
    • michal56  

      jo mam to ted v orteze,nevim na jak dlouhu

      0 0
    • michal56  

      mam trochu pocit ze se jim to proste nechtělo operovat,jeden ortoped mi to vylozene nedoporucoval operaci.trosku mi to spadlo i ta kost niz.snad to nespadne uplne od sebe

      0 0
    • Sistematicx  

      Zlomenina operovana 9.2 a zatim posledni RTG nekdy 14.3

      Od dubna to zkusim po silnici aspon jezdit.

      0 0
    • honza.zemanek.1990  

      pred 4 dny sem si zlomil klicni kost a lopatku chci se zeptat je jistota ze to sroste? A za jak dlouho se asi normalne vyspim? Nejdel spim max 2 hodiny pak me vzbudi ta palciva bolest.

      0 0
      • wilda81  

        Měl jsem jen klíční kost a blbě se mi spalo tak týden. Pak už to celkem šlo. U té lopatky netuším – zkus se zeptat hekynena

        0 0
      • Barak  

        To je dobrá kombinace, to se musí nechat. U mě to byly při zlomenině klíčí kosti asi 2 týdny, kdy jsem dokázal spát a nebudit se v noci při menším pohybu bolestí. Ale nebral jsem žádné prášky.

        0 0
      • Rorejs74  

        Já jsem si letos v červnu zlomil současně klíční kost a záprstní kůstku. Řešeno operačně tahovou cerkláží. Spaní na pytel minimálně měsíc, teď po 7 mi týdnech už na té straně můžu i spát a skoro o tom nevím. Sem tam jsou tam cítit ty dráty, ale ty půjdou časem ven.

        Cca po 4 týdnech už to šlo na spinneru, po 5-ti týdnech bajk ( po silnici ) a pak už celkem v pohodě i silnička ( jen teda třeba kostkovým úsekům se vyhýbám co to jde ).

        Podle RTG to vypadá že to srůstá pěkně a nemělo by to do budoucna mít žádný vliv na funkci ;-)

        0 0
      • Pavel  

        Jak je to s klíční kostí, to nevím, nabízím jen tu lopatku. :)

        Zlomeno 12.6.2016 (tříštívá zlomenina levé lopatky s posunem o 1/2 šíře). Bez operace, řešeno jen fixací ortézou. (plus ještě zhmožděn 7. krční obratel, šel jsem nejprve na hlavu). Zpočátku jsem mohl spát jen na pravém boku a jen v určité poloze (no, spát), za cca měsíc i lehce na zádech (ale stočen doprava), tento týden jsem se už párkrát přetočil i na levý bok, ale musím si ruku „naštelovat“ na „supermana“, jinak to bolí hodně, takhle jen snesitelně. Ale ještě jsem se za celou dobu opravdu dobře nevyspal, dost často mne probudí bolest, jak je ro či ono přeležené, případně mne bolí ta lopatka, když je ruka asik v nějaké blbé poloze. Ale vůbec nepráškuji, takže s nějakou oblbovací pilulou by se asi možná spalo lépe.

        Nicméně je to den ode dne lepší, jsou už někdy rána, kdy to nebolí vůbec, velmi mi pomohla rehabilitace (mimochodem, fyzioterapeuti jsou taky docela slušní řezníci:-D).

        Co se týče kola, poprvé jsem seděl 5 týdnů po úraze, moc to teda nešlo. Předminulý týden jsem v rámci rehabilitace :) dal na kole (bajk) „na těžko“ jižní hranici ČR (Domažlice – Břeclav), celkem to šlo, spíše omezovalo omezení hybnosti. S čím mám zatím poměrně velký problém, je silnička a cyklokroska, na silničku se prostě neposkládám, na CX taky moc ne a hlavně to „drncá“. Včera 55 km na CX a dnes mne to teda docela slušně bolí, je to halt ochablé a ještě ne na 100% rozhýbané.

        Asi jsem tě moc nepotěšil, ale chce to čas. A hlavně to neuspěchat.

        Letošní sezonu jsem odpískal, teda ve smyslu terénů. Kost bude srůstat a zpevňovat se hodně měsíců a fakt si to opět nechci zlomit nějakým blbým pádem, kter7 bz ya norm8ln9ch okolnost9 dopadl naprosto v pohod2.

        0 0
        • Pavel  

          Jé, soráč za tu matlaninu v poslední větě, se mi nějak přepla klávesnice. Ale yntelygent :) to pochopí. ;-)

          0 0
    • capo  

      Vy co vám klíční kost fixovali – jak jste na tom s vyndaváním té výztuhy? Necháváte si ji tam nafurt nebo ji budete při další operaci znovu vyndavat? Já ji dostal před rokem a sám doktor říkal že neví co z toho je lepší varianta…

      0 0
      • alinceb  

        Měl jsem dvakrát fixaci (každá strana, jednou dráty, podruhé Merkur) a nechal jsem si to v obou případech vytáhnout. Oboje mi vadilo při nošení batohu…

        0 0
      • Rorejs74  

        Já jsem o tom zrovna včera mluvil s dokorem a říkal mi, že u těch fixačních kovových dlah je teď spíš tendence to tam nechat napořád ( hlavně u starších lidí ). Je to přímo borec co to operuje a říkal, že dost často je to vyndání té dlahy podstatně pracnější a náročnějsí operace než její instalace.

        Já tam teda mám draty ( viz.výše ) a ty teda ven půjdou tak do měsíce .. maximálně do dvou ;-)

        0 0
      • Pedro404  

        Jestli máš dlahu, tak určitě vyndat, dvakrát sem si to zlomil na jejím konci, de to pak o poznání snadnějc. Dráty snad tenhle problém nemaj, ale ty mi zas byly nepříjemný.

        0 0
        • capo  

          No nevím jak tohle nazvat – merkur? Dráty to asi nebudou…

          0 0
          • Pavel  

            Hezký řetízek! :-)

            0 0
          • Pedro404  

            To je dlaha, no. Do toho stačí trochu ťuknout a udělá to todle.

            0 0
            • Rorejs74  

              No pěkný, vypadá to jakoby to ulítlo v tom zeslabení v místě toho krajního šroubu. Při jakým manévru se Ti to povedlo ?

              Doktor mi vysvětloval že ta klíční kost trochu rotuje ( při pohybu paží nad cca 80st. od těla ), tak mi připadá, že ta dlaha i ty šrouby delší než je ta kost tomu musi přece bránit v pohybu.

              0 0
              • Pedro404  

                Vono se to podle mě hlavně zlomí o ten kraj tý dlahy, protože kost chce pružit a tuhá dlaha jí nenechá.

                Todle se mi stalo, když sem totálně selhal na metr vysokym dropu s relativně strmym dopadem a zapích přední kolo dolů hned za odpalem, tam eště věřim, že by se to mohlo zlomit i bez dlahy. Ale pak mi tohle zafixovali novou dlahou, co šla od prostředka kosti ke konci (viz fotka), a když sem na Ještědu v relativně malý rychlosti (+– 20 kmh) nechal přední kolo v nějaký díře, šel přes řídítka do měkoučký hrabanky do nataženejch rukou a ta kost rupla v prostředku zase přímo na hraně dlahy, tak už mi to přišlo dementní.

                Pak mi dali drát skrz a cajk, to mělo i tu výhodu, že mi ho vyndali v lokální narkóze a eště ten den sem šel domů. S těma dlahama je to dycky aspoň na dva dny ve špitále.

                0 0
                • Rorejs74  

                  V Brně v Bohunicích už teď ty dráty v lokálce netahají ( a zatím se mi nepodařilo je na to přesvědčit ). Údajně s tím měli špatný zkušenosti, tak to dělají striktně v celkové narkóze.

                  Tak teď zvažuju, jestli to tam ty dva-tři dny vydržet, nebo zkusit sehnat nějaký jiný zařízení, kde by si na to třeba v té lokální anestezii a bez hospitalizace troufli. Ono by asi bylo lepší, kdyby to tahal ten co to tam dal, ale zase na tom snad není až tak co pokurvit ;-)

                  0 0
                  • Barak  

                    Mě v Liberci tahali drát také v celkové narkóze. Nechali mě chvilku poležet a ještě ten den odpoledne mě pustili domu. Musel jsem, ale mít z nemocnice doprovod.

                    0 0
    • rasto  

      tak to me vyskocila KK z luzka. bouracka autem. pani (vinnik) dostala 18 mes. podminku.

      lecba tzv. konzervativnim zpusobem, tj. bez chirurgickeho zakroku. bohuzel, po roce od urazu kost vystupuje jeste vic… priste bych asi sel pod kudlu.

      0 0
      • alinceb  

        Tohle má můj otec už asi 10 let. Akorát se na to vykašlal a neřeší to…

        0 0
        • Esi  

          tohle v menší míře jsem si pořídil loni na lyžích a taky jsem to nijak neřešil, ani to nebolelo, ani teď s tím nemám žádné potíže.

          Brácha to má z motokrosu už asi 7 let po konzervativní léčbě a žádná omezení mimo kosmetického to není

          0 0
      • McBlacky  

        já tohle měl taky, akorát jsem se dostal včas (2h od úrazu) do slušnejch rukou a normálně my to natlačili zpátky (au au au) a pak mě celýho zafixovali do „tejpky“ na 3,5 týdne. Měl jsem to jak ty, možná víc. Po zhojení je to vidět jen minimálně.

        0 0
      • Tehu  

        Měl jsem to taky tak, možná více. Léčeno operativně. Po 3mesicich jsem byl fyzicky i vizuelne OK. Teď po 4 letech už 5tydnu bojují s luxací druhého ramene. :D je to pech… :D rozcvičení do zapazeni a předpažení, abdukci bych měl začít příští týden… Takže za 2–3 týdny snad zas pomalu na bike…

        0 0
    • Adin  

      Včera jsem jel od Tuchoměřic do Přední kopaniny a pověsil se ze mě týpek na silničce. U parkoviště nás předjelo auto a prudce zabrzdilo. Musel jsem jít na brzdy ale nijak výrazně, borce za mnou to do mě samozřejmě narval a poslal mě na zem. Byl jsem dost nasranej, cizí člověk se za mnou vyváží a ještě mě shodí. Odřený páky, odřený dres, křivý přední kolo. Borec mi podal vypadaný bidony a po chvíli odjel, mě postupně začalo bolet rameno. Teď jsem přišel z pohotovosti, diagnóza zlomená klíční kost, zavřená. Dostal jsem osmičku na stažení ramen, odhad na 6 týdnů.

      Jestli to čteš tak fakt moc díky! Nikdy mi nevadilo, že se za mnou někdo vyváží, teď asi změním názor.

      0 0
      • Pedro404  

        :( To je fakt k nasrání, když ti to prakticky udělá někdo jinej.

        0 0
    • Cerchenka  

      Mám zlomenou klíční kost s posunutím 1,5 cm (pád s koněm). Týden jsem zkoušela osmičkou to srovnat, zhoršilo se to ještě. Operace22.2.2017 na 3 dny v nemocnici, 2 dráty čouhající vzadu z ramene, 9 cm jizva. Hned po operaci bolest šílená, tlumit injekcemi a analgetika cca 3 dny, pak bez léků se to dá i snést ta bolest. V každém případě musím říct, že ten týden s osmičkou před operací byl celkově více bolestivý než po operaci. Po operaci zlomenina bolí každým dnem míň a míň, ale výstupy těch dvou drátů z ramene štípají neustále a špatně se s tím spí, tlačí to. Vyndání drátů cca za 8 týdnů. Spaní jen na zádech a později na břiše:-), už si utřu i zadek – pozitivní. Všem kšandařům posílám sílu to vše snést.

      0 0
    • Cerchenka  

      Pokračování II. Po 8 týdnech mi vyndali ambulantně 2 dráty z klíční kosti – nebolí to, bez opichu a umrtvení, jen je to nepříjemné, taková „dutá“ bolest z kosti. Určitě lepší varianta než vyndávání drátů s celk. anestezii a 2 dny pobytu v nemocnici. Klíční kost srostlá není po 2 měsících, jen osvalená. Srostlá prej bude nejdřív za 6 měs až 1 rok.

      0 0
      • Pedro404  

        8 tejdnů chodit s takhle trčícíma drátama? To je fakt drsný, navíc nechápu proč, já měl drát normálně pod kůží, sice občas píchal, ale stokrát lepší než todle.

        Kde to dělali? Ať vim, kam nikdy nejít na operaci.

        0 0
        • puka  

          Taky jsem je měl normálně pod kůží. Jeden po pár týdnech začal vylézat, tak mi ho vytáhli bez umrtvení, s druhým jsem šel na sál. Jediný následek jsou dvě malé jizvy. Pak jsem měl ještě v prstu dva dráty a ty šly s lokálním umrtvením. Ještě že jsem mladý a hojím se tak rychle, že jsem si ji zase poškodil

          Toto bych asi taky nedal.

          …jak se s tím spí na zádech, když to trčí do peřiny?

          0 0
          • Rorejs74  

            Tohle fakt laickým pohledem vypadá jako děsná řezničina … taky by mě zajímalo kde to takhle udělali.

            Já jsem to sice jsem měl zlomený evidentně jinde, ale měl jsem to hezky pod kůží a moc jsem o tom nevěděl … jen teda na kole na nerovnostech to občas píchalo.

            Vytažení ambulantně cca po 3 měsících, ale u privátního chirurga, v Bohunicích trvali na hospitalizaci a celkové anestezii.

            0 0
            • puka  

              Měl jsem to podobně, jen kratší dobu v sobě.

              0 0
              • Cerchenka  

                A výstupy drátů trčela ven?

                0 0
                • Rorejs74  

                  No podle toho komentáře z 18.4.2017 20:57 bych řekl že ne … rozhodně ne úmyslně. I když ten RTG snímek není úplně přesvědčivej a ten jeden drát tam vylejzá celkem dost. Ale to už je možná z té fáze, kdy mu to začlo vylejzat.

                  Já jsem to měl víc zkrácený a pod tou kúží to moc na omak nešlo najít ani když jsem chtěl.

                  0 0
                  • Rorejs74  

                    Úraz 11.6.2016, Operace 15.6.2016, Dráty ven tuším 4.10.2016.

                    Aktuálně to vypadá takhle a na funkci to nemá vliv ;-)

                    0 0
                • puka  

                  Trčelo půl cenťáku cca týden. Bylo mi z pohledu na to zle. :D

                  0 0
            • aala  

              Ahoj, pokud v době operace je rameno hodně nateklé, tak potom (po splasknutí se) se stává, že drát se musí stejně zkracovat, protože působí při námaze bolest. Z tohoto důvodu může být varianta nechat dráty vystupovat možná, protože se to bude stejně zkracovat. Má to výhody a nevýhody (delší dobu otevřená rána s rizikem vstupu infekce versus nechat to jednou zahojit a pak to znovu rozřezat na stejném místě). Tak nějak tomu laicky rozumím. U mne jsou dráty pod kůží, intenzivě jsem zažíval cca 2 –3 týdny po operaci pálení v místě, kde právě drát zasahoval z kosti do kůže, hlavně při námaze (vytvářené druhou rukou). Nyní to trochu ustává, asi se to osvaluje. Doktor mi řekl, že se to eventuelně zaštípne a je to dáno právě splasknutím otoku.

              0 0
              • aala  

                Tak teď s odstupem času si nejsem jist, zda nechávají drat ven úmyslně. Jinak delší konec dratu ma nevýhodu- je to citlivy, zanecovalo se to, ale i velkou vyhodu: vyndali mi jej v motole po 5 mesicich v lokálním umrtvení, cili misto 3 dni v nemocnici 45 minut.

                0 0
          • Cerchenka  

            Špatně se s tím spalo, napůl polštáře vpravo, kdy levé zraněné rameno viselo ve vzduchu a podloženou levou ruku polštářem. Dala sem si na výstupy drátů špunty do uší ke konci bez zalepování drátů, to hodně pomohlo :-). Poslední týden sem i spala na pravém boku i na břiše – opatrně ale při otáčení. :-) No nigdy více tohle fakt. Teď ještě půl roku se do toho nebouchnout, protože to NENÍ srostlý, jen osvalený a dráty sou venku :-)). A poslední 4 dny mi kun zvedl ruku a klíč kost mi natekla jak po operaci, na rentgenu se zjistilo 1mm rozšíření obou kostí od sebe a ihned vyndali dráty (prakticky v termínu plánovanho vyndání). Zase ty dlahy a šrouby sem četla že se posunujou a lámaj. Takže nevím co je lepčí… Když se člověk dobře hojí, sou lepčí dráty, daj se vyndat ambulantně, vstupy se desinfikují a sprchují, hlídají aby nezahnisaly.

            0 0
        • Cerchenka  

          Nemocnice Domažlice. No dráty byly na pikaču celkově. Při otázce „co mi tam voperují“ mi bylo řečeno že neví, že to rozhoduje operater chirurg na sále.

          0 0
    • creater  

      Máš to jak věšáky :-) ty dráty myslím :-D :-D

      0 0
      • Pavel  

        jj, hezká práce a hezké suvenýry. :)

        0 0
    • jarouš2  

      Kde to dělali? To je otřesně udělané!!! Toto kdyby mi někdo udělal, tak ho asi zažaluju.

      Mám tam titanový plát, 8 šroubů, vnitřní stehy že jizva skoro nejde vidět, Na podzim to půjdu vydělávat.

      Kost jsem měl srostlou za 6 týdnů.

      0 0
    • jarouš2  

      Moje jizva. Operace byla koncem října 2016.

      0 0
      • Cerchenka  

        tos měl – máš ten plát v rameni rok jako? to bych nechtěla mít v sobě tak dlouho cizí věc. a za 6 týdnů klíční kost nesroste ani omylem, maximálně se osvalí.

        0 0
        • jarouš2  

          Ještě to pořád mám. Tato fotka je ze včerejška. A osvalené to určitě není, mám tam jenom kůži. Nebo alespoň z vrchu.

          A cizí to není, po vyndání mi to zůstane ;-)

          Když ti to sešroubují správně, máš jistotu že kost sroste tak jak má. Na RTG po 6 týdnech bylo vidět že je to srostlé.

          Uvidíme jak to bude vypadat až mi to vytáhnou.

          0 0
        • Pedro404  

          Většina kliček prej sroste za 4–8 tejdnů, takže 6 tejdnů v pohodě. Jestli to máš po 8 tejdnech nesrostlý, tak je to spíš výjimka.

          0 0
        • kpitti  

          Já zlomená klička 2.6.2016. Už podle RTG posunuté a tak na operaci. Operace týden na to v Motole. Pan doktor hodnotil zlomeninu jako roztříštěnou známkou 9 z 10 :(. Po 4 týdnech jsem byl na kole a po 6 ti týdnech rentgen potvrdil že kost je srostlá. Mám tam dlahu a budu plánovat vyjmutí, snad letos koncem roku. Po operaci se vše rychle lepšilo.

          0 0
        • alinceb  

          Měl jsem to podobné jako kpitti – merkur . Pár měsíců po zranění jsem se stěhoval, tak mi to nevytáhli tam, kde mi to montovali (FN Brno – Bohunice). Nakonec se to protáhlo merkur jsem měl v rameni skoro 2 roky. Ničemu to zas tak nevadí. Akorát bylo trošku nepohodlné nosit těžší batoh.

          Rozhodně jsem to měl radši, než kdyby mi z ramene trčely 2 dráty…

          0 0
          • Pedro404  

            Ničemu to nevadí, dokud na to znovu nespadneš a relativně malá síla ti nezlomí kost na konci dlahy, jak se mi to stalo dvakrát:)

            0 0
    • Cerchenka  

      Pojmy a dojmy, průjmy: Mluvila jsem s ortopedem, který mi vysvětlil konečně – pojem že je klíční kost „srostlá“ znamená, že je již jakžtakž osvalená (což mám) a mohou se v mém případě vyndat dva dráty. Na rentgenu jde vidět mezi obouma klíčníma kostma světlo, tzn. dle lékařů to srostlé NENÍ a úplné zahojení bez světla na rentgenu trvá 6 – 12 měsíců. To světlo tam bude dlouho, než mezi kostmi začne růst tkáň, která bude postupně sílit. Pak si myslíte, že kost je ok, srostlá, začnete jezdit na kole a různé sportovní kraviny a bum, stačí malá rána a kost se znovu zlomí – čím to je? Přece jste to měli srostlé pánové ne? Takže dle mého opravdu minimálně 6 měsíců, abych znovu neskončila na operačním sále si nesednu na koně a budu si dávat na klíč kost sakra pozor. :-) A už mě to s…re, 5 dní po vyndání drátů a bolí to,jak dlouho bude? rozhejbávat opatrně a prej bude líp. Žít 3 měsíce s bolestí je na nervy.

      0 0
      • Pavel  

        Buď v klidu, pár měsíců to ještě bolet bude. ;-)

        0 0
        • MiSm53  

          Ahoj,

          po pádu na lyžích v únoru zlomená 3 horní žebra a čistě vykloubená klíční kost z kloubu u krku.Byl jsem

          s tím nezávisle u tří ortopedů a nikdo mi to nechtěl operovat,dokonce jsem s tím byl ve Vinohradské na

          CT.Operace je prý příliš riziková,blízko krční tepny,je to jen pod kúží,výsledek je nejistý,každá operace

          je ve vyšším věku nebezpečná.Takže mi zústala pod krkem v kloubu klíční kosti pořádná boule a kost

          pořád nějak putuje,tlačí se ven,je to nepříjemný pocit.Na tom boku spát nemohu,rameno má omezenou hybnost,určité pohyby bolí.Jinak se snažím dělat vše.na kole opatrně jezdím,více zatěžuji zdravou ruku.

          Jaké jsou s vykloubenou klíční kostí Vaše zkušenosti,stalo se to také někomu ?

          Dík,Mi.

          0 0
          • Pavel  

            Jó, žebra, to je taky chuťovčička, taky jsem měl tu (pochybnou) čest a dokonce dvakrát…

            Ta vykloubená kost by měla jít „nahodit“ zpátky, ne? I bez operace. Ale nevím, nejsem doktor, a ani jsem neměl to „potěšení“.

            Jinak, jestli tě to „uklidní“ se a po zlomenině lopatky jsem na té straně mohl začít spávat tak po půlroce (a to ještě s bolestí), v pořádku to (spaní na boku) není ani teď, po 10 měsících od úrazu.

            0 0
          • puka  

            Nedávno jsem si prý vykloubil klíček, ale na druhé straně (u ramene), takže s tím jen nehýbu a nějak se to spraví. Momentálně mi odtud čouhá boule, ale nic, co by šlo vidět přes tričko. Kdo ví, co mi řekne doktor zítra.

            0 0
            • MiSm53  

              Doktor v Krumlovské nemocnici ,kde jsem ten den asi jako patnáctý úraz z Lipna skončil,mi tam kost

              vtlačil,ale ta tam nedržela a se slovy chtělo by to zdrátovat,ale je to blbé místo a my s tím nechceme

              mít nic společného,mě dal ortézu a že se to nějak zahojí.Z vlastní iniciativy jsem chodil po doktorech

              a každý mi říkal,že se s tím nic dělat nedá,operace je prý kontraproduktiv­ní…Jo,kdyby jste měl problémy,tak přijďte.Ani rehábko mi nenapsali.Údajně by se to mělo do půl roku nějak zhojit,asi

              nějaký pakloub,a potom by to měl být jenom kosmetický problém…No uvidíme.

              0 0
              • McBlacky  

                me to tam ve dvou narvali zpátky v nemocnici Itálii ale k tomu to na tesno zatejpovali pres pulku tela v nekolika vrstvách. To jsem měl tri týdny než to pod tím svedilo tak, že jsem si to jednou v noci musel servat. Dál v závěsu. mel jsme to stupen 2–3 urvaný od ramene i od lopatky.

                0 0
              • 01carbon  

                No krumlovske nemocnici bych se vyhnul obloukem. Zvlaste ortopedii a chirurhii urcite. Pokud to je jenom trochu mozne.

                Hyml skoro vykopavka

                0 0
    • aala  

      Ahoj, každopádně díky za tuto diskusi, kterou jsem fakt ocenil. Musím říci, že obdobná diskuse na motořkářských stránkách nedělá úplně dobrou vizitku motorkářskému IQ, ale tím nechci paušalizovat, jen vtip pro kamarády motorkáře :-) U mne zlomená kost po střetu s protihráčem na lakrosu 5. 4. Vyšetření v Motole, klíční kost zlomena na 3 kusy, daleko od sebe. Lékař doporučil operaci z důvodů (1) je to daleko od sebe, 2) je to na víc kusů). Rovnou jsem byl objednanej na 10. 4. Dostal jsem Delbetovy kruhy, který bolest jakžtakž korigovaly, v nějaké fáze mně spíš bolely a svěděly víc kruhy než ruka. Zkusil jsem v nich řídit auto, nic moc, navíc je to o průšvih, kdyby si toho všimli policajti. Nosit 8mikilové dítě druhou rukou jakžtakž šlo, na chvíli. Nástup do Motola 10. 4., operace v celkové anestézii 11.4., cca na 80 minut. Nakonec jsem tam dostal PIN (dráty), zvažovali i dlahu. Vlastně mi provrtali kost podélně a jednotlivé kusy navlékli na drát, jako korálky na niti. Propuštěn 12. 4., z nemocnice jsem dojel sockou, s batohem na druhém rameni, ale s velkými přestávkami po cestě domů. Na doporučení jsem bral homeopatika (arnika montana), ale pak babička přišla s tím, že má doma procházející wobenzym, který nechce, tak beru ten. Řízení auta skoro okamžitě, nepříjemné jsou zatáčky, po 10 dnech ale v pohodě i delší vzdálenosti. Rovněž nošení dítěte jde, sekání se sekačkou taky. První kontrola bývá jen o zhojení operační rány a vytažení stehů. Jen když aktivity člověk přežene, tak místo kudy je drát veden pálí. To může být i tím, že drát je trochu delší a vystupuje (píšu výše). Kolo chci vyzkoušet tento týden (tedy měsíc po operaci). Rentgen (kdy konečně uvidím, co tam mám) mne čeká 15.5. Díky doktorům a ať se hojíte.

      0 0
    • snílek  

      Zlomeno dvakrát v půlce kosti. Poprvé před rokem na několik kusů – tříštivě. Pád na rameno. Po týdnu co se to nerovnalo jsem dostal nitrodřeňový šroub se závitem po skoro celé délce a malinkou cirkláž. Po dvou týdnech to přestalo bolet a přestal jsem nosit závěs. Za tři měsíce jsem jezdil na kole bez omezení, lezl atd. Po 9ti měsících mě vyndali šroub i cirkláž. Jizvy přiměřené – jedna už skoro neni vidět :)

      Měsíc a půl po vyndání šroubu zlomeno podruhý při pádu na rameno. Na stejnym místě, protože kost zde byla zřejmě lehounce oslabená – nedorostla do 100% původní tlouštky – po pár měsících prostě přestala růst a asi si řekla, že to takhle stačí. Nestačilo. Tentokrát zlomeno čistě na dva kusy. Delbetovy kruhy mě to po třech týdnech nošení 24h denně srovnaly tak, že se kosti dotýkaj. Nebolí to nijak extra, normálně funguju, ale samozřejmě nesportuju a nespim na blbym boku. Doktor tvrdí, že pořádný bakulovitý svalek v místě zlomení by mohl být paradoxně pevnější, než předchozí čistě sešroubovaná a srovnaná kost. Na další operaci se mi fakt nechce, takže mu dávám za pravdu :) Používám magnetoterapeutický přístroj a každý den tim místo ozařuju. Refraktury se hojí pomaleji.

      Řeknu vám, dvakrát si zlomit kličku na začátku sezóny rok po sobě – lahoda a motivace do života… Kdyby se mi to stalo v listopadu, tak nemrknu, ale květen…

      0 0
      • McBlacky  

        Slovy klasika z doby, kdy se DH pohár zahajoval na červený hlíně: Všenory-kvalda-Motol :)

        0 0
        • snílek  

          Hmm, poprvé se to stalo kousek od Všenor, něco na tom bude :)

          0 0
    • Zoid  

      Budou to 4 týdny od zlomeniny klíční kosti. Neustál jsem dopad jednoho menšího, ale rychlého skoku a kost mi praskla v polovině, bez dislokace. Ideální případ na hojení. Takže delbetovy kruhy a nepříjemná bolest v tomto mučícím nástroji. Proces hojení jsem si prošel s různými úlevami, první noc jem dokonce spal na boku, pak už ale radši jen na zádech, ale bez podložení polštářem, kruhy jsem si nestále povoloval, chodil jsem s tím ven, až mi nechutně otekla ruka. Pak jsem se rozhodl pro klidovější režim. Kontrola po týdnu a doktor řekl, že se to hojí ideálně v dobrém postavení. Byl jsem spokojený, jen kdyby v tom tolik nekřupalo. Po 3 týdnech kontrola s dalším RTG a jiný doktor, prý už je to zhojené, poklepal mi na to a že můžu sundat kruhy a rozhýbávat. Za týden plná zátěž. V duchu jsem si ťukal na čelo. Křupání prý vychází s vazivových spojů u ramene a zmizí. Jenže mně opravdu křupe i v tom spoji, potvrdil mi to kamarád fyzioterapeut, který mě podrobně vyšetřil. Na druhou strany je to asi normální, když vlastně v období několika týdnů se ve spojí oba konce zlomeniny, která není v ideálním postavení a vznikne vazivový svalek, který funguje podobně jako vazivový spoj mezi kostí a kloubem. Jde o provizorium, které se později v řádu měsíců vyplní skutečnou kostní tkání a svalek ustoupí. Jinak doktor už neříkal ideální postavení, ale celkem dobré postavení, tedy mírná dislokace. Jinými slovy mám tam mohutný svalek o délce asi 4 cm a budu tam mít už navždy bouli. Nechal jsem si zjistit názor od německého kolegy specialisty mého kamaráda, který dlouhodobě pracuje v DE. Podíval se na můj rentgen a že prý v Německu se klíční kost daleko více operuje, můj případ by ale s největší pravděpodobností taky řešili konzervativně. Pokud bych nebyl špičkový tenista :) Jinými slovy, operace bude v 90% vždycky lepší, ale jen jako profi sportovec dostanete vždy 100% péči, jako běžný člověk Vás budou operovat pouze v případě nutnosti. Jeho doporučení znělo, že mám začít pasivně rozhýbávat s dopomocí druhé ruky do 90 stupňů od těla a po 6 týden jít už do aktivního rozhýbávání. Bacha na doktory, nechte si vždy zjistit názor od více odborníků.

      0 0
    • Samoseto  

      Tak moje zkušenost zatím takováhle:

      Úraz pádem na bok, přilba to pobrala ale rameno ne.

      Špitál, rtg vypadal prvně dobře, ale při pomačkání mi ty kosti protočil.

      Druhej rtg, kosti přes sebe. Možnost operovat nebo léčit konzervativně.

      Šel sem do konzervativní léčby, následovala fixace obynadlem.

      Nakonec jsem i zůstal ve špitále přes noc, protože mi z tý řachy bylo nic moc.

      Druhej den sestry konstatovaly že to mám zavázaný na prd takže převaz. Pak přišla třetí a znova převaz protože zase špatně.

      První tejden doma v posteli na zádech, mezi lopatkama dva polštáře na sobě.

      Kosti přeskakovaly při zvedání a trochu to bolelo ale žádný drama.

      Druhej tejden kontrola a výměna za sundavací obvaz, na rtg se kosti pěkně srovnaly.

      Kosti pořád trochu tancovaly ale už výrazně lepší.

      Třetí tejden už dost na pohodu, začínám lehce používat ruku aby neztuhla úplně.

      Kontrola po třech týdnech dopadla tak že mám ještě 4 týdny nosit fixaci.

      Zatím ji nosím sem tam a pomalu to rozhýbávám.

      0 0
      • marius  

        Neděláš dobře, že s tím hýbeš. Nechci malovat čerta na zeď, ale můžeš si (nebo taky ne) uhnat pakloub, což je vlastně pružný srůst kosti. Léčba je pak operace ale je to problematické. Radím nechat v klidu, poslouchat doktory. Šlachy budou sice ztuhlé, ale to na rehabilitaci rozhýbeš.

        0 0
        • Samoseto  

          Ono to s ním nebylo zase tak horký :D a radši sem to nechal bejt.

          Pohyby ruky omezuju jak to jde.

          Kšandy sem zatím sundal kvůli bolestem v oblasti ramene a prsím se jak to jenom jde. Jinak zátěž žádná.

          0 0
      • Samoseto  

        Konečně je to snad za mnou, po 7 týdnech pěkně zhojeno. 7 týden jsem to doléčil na kole :)

        Zatím to není jako dřív, ale nikde mě nic nebolí a hybnost je 95% toho co před, ale to se podá :)

        0 0
    • radovann  

      Na podzim jsem si na kole roztříštil klíček.Druhý den mě čekale operece,osteo­syntesa.Špatně to srůstalo,rekon­valescence trvala půl roku.Na bike jsem usednul po 3 měsící,bez nároku na pád.

      0 0
    • crazyape  

      Hlásím se do klubu s cyklistickou chřipkou :) jeden blbej pád a předčasně ukončená sezóna bikeparků..... Jak dlouho vám při fixaci v Delbet. kruzích přeskakovali kosti? Bude to 2 týdny od pádu, kosti mám srovnané u sebe, bolest již skoro žádnou necítím ale pořád v tom lupe… Další věc co mě celkem děsí je spadlé rameno, doktor k tomu nic neříkal…srovnala se vám výška ramen po rehabce? Díky

      0 0
      • wilda81  

        Neměly by právě kruhy fixovat rameno proti pádu? Rehabka je podle mě na nápravu hybnosti a ne na rovnání výšky ramen.

        Jinak lupalo mi v tom určitě pár měsíců.

        0 0
    • ruinin  

      Tak se přidám se svou zkušeností. Nebudu nosit dříví do lesa, vše tu už bylo popsáno, ale dvě věci tu nikdo vůbec nezmiňuje. Ty případy, kdy není operace a řeší se to osmičkou – moje zkušenost je taková, že většina lidí neví, jak to utáhnout. A povolená osmička v mým případě znamená plíživá bolest, která postupně přechází v sotva snesitelnou podivnost. Doktor mi řekl, každý ráno utahovat, tak mi to utahujou lidi v práci, ale ne každej to umí správně. No a to pak třeba dvě hodiny musím snášet, že se kosti rozlezou od sebe. To mi teda osobně přijde horší situace než trochu cvičit s nohama nebo zdravou rukou. Tak jsem si koupil osmičku na suchej zip, to už umí zapnout každej. Ale když to utáhnu tak, aby bolest zmizla, začne to dost řezat do podpaží… ale to už tu lidi zmiňovali. Druhej problém je mravenčení v ruce na nemocný straně. Permanentní mravenčení, permanentně napůl odumřelá ruka. Když ji nechám na procházce viset delší dobu dolů, tak už odumře téměř zcela. To je normální? Osmička sice škrtí, ale zdravou ruku to vůbec netrápí. Není to poškození nervů? Neměl jste to nikdo?

      0 0
      • McBlacky  

        jak dlouho po úraze?

        nervy je normální, že si poraníš při úrazu a trvá měsíce než se to dá 100% do kupy. Plus otoky který dělají tlaky a mohou omezovat ve spojení s utaženou fixací cirkulaci = mravenčení.

        0 0
        • ruinin  

          V pátek to bude tři týdny. Někde jsem četl, že kousek odlomený kosti můře vážně poranit nerv, kterej vede do ruky a musí se to operovat. Ale to je asi v případě, že s rukou skoro nelze pohnout.

          0 0
          • Stingray  

            pořiď si ortézu která tě neřeže, to je základ.

            0 0
            • ruinin  

              Nějaký tip? Co je na netu, tak to má vše popruhy jak lehčí batoh.

              0 0
      • štája  

        Já si zlomil klíční kost před 5,5týdne. Kost nemám po 5 týdnech vůbec srostlou, operace ale prý není třeba. Každá procházka nebo cesta do práce přesně jak píšeš, pomalá vlezlá bolest až postupně nesnesitelná. Ještě do včera jsem nosil ortézu viz foto. Včera jsem si ale sám naordinoval od kámoše lehce obnošené Delbetovy kruhy na suchý zip a dneska první pracovní den od zlomeniny kdy v práci netrpím a to sedím u PC. Zítra se jdu raději zeptat jestli ty kruhy můžu nosit, klíční kost mám zlomenou skoro až nad ramenem. Snad jsem jen neoblbnul mozek, že se akorát bolest přesunula do podpaždí :D

        0 0
        • ruinin  

          S ortézou vůbec nevím, jak to může fungovat, ale v USA tomu dávaj přednost, tady osmička nebo ty kruhy, já si bez toho stažení ramen dozadu vůbec neumím představit, jak bych fungoval, takže přitahuju, přitahuju, a to pak škrtí jako čert, ale nebolí ta zlomenina, no. Taky jsem zvědav, jestli to sroste, budu vědět na začátku listopadu. Kdybych to měl nekompromisně utažený osmičkou od začátku do konce, tak bych i věřil, že to sroste, takhle fakt nevím nevím. Ta vatová osmička z nemocnice je pohodlnější, když to ovšem někdo umí správně zavázat a utáhnout. Má to tlustý, měkký části, kdežto ta z prodejny škrtí, protože jsou ty popruhy tenký a málo vycpaný.

          0 0
          • Morchella  

            Loni jsem na zlomeninu bez dislokace dostal jen tu ortézu a pak pouze RTG po čtyřech týdnech. Šestý týden už jsem jezdil, ale až letos, po roce, jsem si náhodou všimnul v zrcadle, že mám rameno o pár cm níž, než to druhé.

            0 0
            • štája  

              Přesně tento problém jsem měl teď i já před zrcadlem, když jsem ji sundal, rameno dole a vepředu. Jen doufám že těch 5tydnu s ortézou nebyl jen zabitý čas a nezačínám teď od začátku. Jako kruhy nejsou pohodlné, ale člověk má aspoň lepší pocit jak zlomenina nebolí, že se třeba bude i konečně hojit.

              0 0
              • d  

                Tak to se na vás na oba doktoři vysrali s motem, že „na křivou kostru a hrbatá záda se neumírá“.

                0 0
                • Pavel  

                  No maj ale recht. Ostatně, jsou mladí, si zvyknou.. ;-)

                  0 0
                • ruinin  

                  Bych si skromně tipnul, že to je nesymetrickým nastavením tý osmičky nebo kruhů, musí to bejt na obou stranách stejně utažený, jinak to bude jedno rameno logicky stahovat dolů a když tak budeš chodit měsíc?

                  0 0
                  • štája  

                    Já měl právě přes měsíc jen tu ortézu na jednu ruku, teď už mám taky kruhy a mám pocit že jsem aspoň rovně. Jinak mi řekl doktor že můžu ruku zkusit zvednout, když ji natáhnu tak ji nedám ani na úroven pasu až mě to děsí…

                    0 0
                    • ruinin  

                      Můžu loket zvednout zhruba na výšku ramen. Víc to ani nezkouším. Kam zvedneš loket? A jak vypadala zlomenina hned na začátku? Viděl jsi RTG? Moje byla asi nejjednodušší, co jsem kde vyštrachal, dvě půlky kosti uplně u sebe a rovně. Tak to vidím trochu optimisticky.

                      0 0
                      • štája  

                        No loket zvednu když se snažím taky na úrovni ramene, ale když ruku předpažím, tak ji zvednu tak o 20stupnu, spíš skoro vůbec. Zlomeninu mám nad ramenem a taky bez dislokace.

                        0 0
          • wilda81  

            A proč ty delbetovy kruhy furt povolujes a utahujes?

            0 0
            • ruinin  

              Tak kruhy jsou kapku odlišný od osmičky. Kruhy maj na zádech kr uh, osmička uzel. Osmička za 24 hodin povolí sama. Tak se musí dotáhnout. To na suchej zip buď řeže do kůže nebo to málo drží zlomený kosti.

              0 0
              • wilda81  

                Asi nechápu rozdíl. Měl jsem něco na suchý zip a nosil jsem to stažené jak mi to nastavil doktor. To jsem si označil a když jsem je po X dnech sundaval, tak jsem zapl stejně. Bylo to otravné, rezalo, ale furt to bylo nic proti prvnímu týdnu při spaní. Zatni zuby, jsi chlap ne?!

                0 0
                • Pavel  

                  Je to pražák… ;-)

                  0 0
                  • ruinin  

                    Tak vzhledem k tonu, že každej ortoped mi radí něco jinýho, tak experimentuju.

                    0 0
    • KláraBart  

      Ahojte, přítel, vášnivý cyklista na trailech, si v neděli zlomil klíční kost. Na úrazovce v Brně byl 3× na rentgenu,než se rozhodli že operace zatím ne..mezi jednotlivými rtg mu to narovnávali. Nakonec mu to dali do kruhu a za 4 dny na kontrolu.

      Dnes mu řekli,že v pondělí asi operace..on se na nic pořádně nezeptá…

      Jak jste spávali? Řekli mu jen v polosedě,nic víc..a že mu to mám každé den utahovat,jenže on že to bolí a tak na sebe nechal sáhnout jen jednou..

      Dají mu to po operaci do nějaké dlahy,aby se mohl trochu hýbat a líp spát?

      Někdo tady psal,že bral Mumio…můžete mi doporučit jaké? Našla jsem různé výrobky i masti…

      A něco co by mu ulevilo?

      Děkuju za tipy

      0 0
      • Pedro404  

        Spával sem na zádech.

        Po operaci to přestane bolet, protože se ty úlomky zafixujou a při pohybu těla se nepohybujou vůči sobě.

        0 0
      • puka  

        Rozsekal jsem si levé rameno, takže pravá strana či záda.. Nic jsem nebral, nemohu poradit.

        0 0
      • Barak  

        Ze začátku jsem spal v polosede, až bolest dovolila, tak už na zádech v leze. Po operaci to bude výrazně lepší, jak je napsáno už vyse, protože uz nedochází k pohybu. Pokud to bylo na hraně, operace je dle mého názoru lepší řešení (1× jsem byl na operaci, 1× konzervativní lecba).

        Kdyz ho to bolí hodně a nemůže ani spát, tak nejake léky na bolest, co jiného s tím. Obvykle je automaticky předepisují.

        0 0
      • madik  

        Ted jsem asi 7tydnu po zlomenine, kruhy už postupně odkládám. Tzv jsem je nosil opravdu hodně dlouho a celková doba léčby bude 8týdnů… Srusta mi to snad dobře, tak tuhle kapitolu snad brzo už hodím zahlavu. Každopadně podpaží jsem měl rozřezané dokrve, prubezně jsem si to nechal dotahovat i povolovat na noc a podle pocitu. Dokonce mi otékala ruka od zaškrcení.. Průběžně jsem bral prášky na bolest, 1 až 2 denně. Kvuli bolestem z podráždění ortézou… Doporučil bych dát nějakou měkkou výstélku do podpaží, aby se tlak z popruhů ortézy rozložil na větší plochu.

        Spal jsem vždy na zadech, pod lopatky ručník nebo ůzké polštáře. Aby nebolely tolik záda, používal jsem spoustu dalších polštářů.. Spaní v polosedě je asi možná lepší, ale to jsem nezkoušel. Kazdopádně na usnutí to chce prášek na bolest či přímo na spaní.

        Přítel má asi štěstí, že jde na operaci, dřív se to vyhojí a nebude trpět s ortézou. No ale kdoví..

        1 0
        • KláraBart  

          Děkuju za tipy :-) už mu to vystýlám druhý den,tak zítra koupím něco lepšího v lékárně. Ale spát na zádech nechce,bojí se že si s tím pohne nějak…prý i doktor mu řekl radši spát v polosedě,ale už tak bude spát skoro týden…

          0 0
      • wilda81  

        Při spaní pár polštářů pod záda a fakt skoro sedět.

        Bolí to jen že začátku, pak se udělá po bulka a už to bude dobré. Ať není bábovka, něco vydrží a nechá si kruhy dotáhnout. Hlavně nesundavat a nenosit povolené. Lepší přežít trochu bolesti než pak rameno dolů zbytek života.

        0 0
      • Pavel  

        Vyměnit, simulanta! :-)

        Já teda neměl kličku, ale lopatku, a trochu slušně jsem se vyspal po cca 1/4 roce. A zhruba 3/4 roku jsem spal na jednom boku..

        Ulevit není moc čím, pokud teda nechce být člověk denně na plech. Prostě se to musí vydržet. Však je to chlap. ;-)

        Jinak mám zkušenosti i s žebry.. Prostě najít polohu, kdy to bolí nejmíň a zatnout zuby. Pro krásu se musí trpět. :-):-)

        0 0
      • black.horse  

        Se zlomenou kličkou v mládí jsem spal taky téměř v sedě, opřenej o polštář na peřiňáku… po pár dnech už šlo trošku spát, musí se to vydržet, bohužel u mě bez operace, jen fixace popruhy a následky mám víceméně stále, protože totálně křivě srostlé, každé rameno v jiné poloze a výšce, bolí při pádech, při usnutí na špatném boku a při maximálkách při cvičení s velkou osou (bench, military press)… za mě operace lepší, dlaha by měla řešit rovný srůst. Kráva doktorka co jsem k ní chodil se mi pak divila, že ještě v životě chci sportovat, dostat se mi někdy ještě na dostřel… k druhému lékaři jsem se dostal pozdě, už to srůstalo a nešlo s tím hnout silou, mrzí mě dodnes, že jsem si to nenechal znova zlomit a operovat, pokud by to tehdy šlo.

        Edit: pak jsem si to párkrát ošklivě narazil, ale bohužel nikdy neurval, aby to bylo na rovnání při operaci.

        0 0
      • Rorejs74  

        Mrkni se tady : https://www.bike-forum.cz/…i-kosti.html#…

        To mi dělali v roce 2016 v Brně v Bohunicích. Byl tam takovej šikovnej mladej doktor, Jakub … a teď si nevzpomenu jak dál. Ale podle aktuálního seznamu lékařů už tam není.

        Pokud je to nerozhodně tak bych se přikláněl k té operaci, teď po 3 letech vůbec nevím že se něco takovýho přihodilo. Je to spravený 100%. Jen jsem si teda pak ty dráty nechal vytáhnout jinde a ambulantně, v Bohunicích to chtěli dělat v celkové narkóze s vícedenní hospitalizací.

        0 0
    • KláraBart  

      A po té operaci bude mít nějaký kruhy dál nebo dlahu..?

      0 0
      • black.horse  

        bude cca rok sešroubovanej s tou dlahou, ale bude s tím moct začít jezdit mohem dříve než kdyby byl bez šroubů při neinvazivní léčbě… pak asi po roce to vyndají a to si dá jen krátkou pauzu (vycházím z popisu lidí kole mě co to měli operované)

        0 0
        • 01carbon  

          Po blbem srustu (cca 8 tydnu kruhy, 3tydny orteza) operace ve ctvrtek a v pondeli jsem sel do prace. Na vyskakovani to nebylo, ale oproti kruhum pohoda jazz. Po roce toho merkura vyndaji (kdyz vadi)

          0 0
    • Parduch  

      Ahoj, sice jsem neměl zlomenou klíční kost, ale zlomený a vykloubený klíček nad ní a šel jsem na kolo po 4 týdnech, ale nic moc :-( 6 týdnů je asi ideál… Nic moc potěšujicího co? Ale lepší je to mít teď než já v srpnu :-)

      0 0
      • Pavel  

        Taky jsem měl tajmink docela na h…o..

        12.6.2016 – kreš (sjezd z Javorového; po otřepání jsem sedl na kolo a jel dál; při zastavení po cca 10 km jsem zjistil, že nemůžu slézt z kola), tříštívá zlomenina lopatky s posunem (plus nakřaplý 3. nebo kolikátý to krční obratel)

        10.7.2016 – první vyjetí na kole (18 km)

        16.7.2016 – Drtič

        23.7.2016 – týdenní čundr na těžko po hranici ČR (solo, celkem 580 km; jako rvát péřák do kompresního obalu tak nějak jednou rukou docela bolelo)

        :)

        0 0
        • KláraBart  

          Děkuji vám za vaše reakce…na zádech nespí,pořád v polosedě. Snažíme se utahovat ale dneska už jsme naopak povolili trošku,dost ho to tlačilo :-(

          A co to Mumijo..? Vůbec nevím jaký mu mám pořídit…

          0 0
          • Pedro404  

            Vzhledem k tomu, že to bude fungovat asi tak jako placebo, tak je jedno jaký.

            0 0
            • KláraBart  

              áha…četla jsem i tady někde,že to někomu pomohlo k pěknýmu srůstu a celkově že se pak člověk cítí líp,tak jsem myslela že na tom něco bude a klidně tudíž bych koupila i dražší :-(

              0 0
              • Barak  

                Kup mu láhev nějakýho snapsu , to bude mít asi lepší efekt. Jak na pěkný srust, tak na to, že se pak bude cítit lépe.:)

                0 0
              • Pedro404  

                Jestli něco pomohlo ke srůstu v individuálnim případě nikdy nezjistíš, protože netušíš, jak by ta kost srostla bez toho.

                0 0
      • pavel.b  

        Zlomená klíční kost mi naprosto bezboletně srostla fixováne těmi kruhy,

        jen mám lehký problém s kupováním hadrů.

        Srostlo mi to dobře a skoro bezbolestně jen o půl cenťáku mimo původní polohu.

        Funkčně to nevadí, ale dost mne to ser… štve.

        Myslím, že kdyby lékař který se mi věnoval měl více zkušeností mohlo mi to srůst lépe.

        0 0
        • madik  

          Nj jenze co od doktoru cekat? Operace delat nechteji (Na Bulovce) a jedine co umi je vice dotahnout krouzky. Kdyt jsem se chtel ujistit jeatli to dobre srusta, protoze s tech klasickych rtg neni videt jestli se kosti nerozjizdi predo/zadne tak na me cumeli co si to vymyslim a zase mi jeste vix dotahli ortezu a mleli ze neoperuji. Jak mluvit do dubu… No nastesti mi zo srrusta relativne dobre. V zrcadle nejake viditelne posunuti nevidim, tak snad. Hlavne ze jsem se po 7 tydnech uz konecne zbavil krouzku :))

          0 0
    • D-anda1  

      Zdravím, ze zoufalství jsem pročetla všechny příspěvky, ale pořád si nejsem jistá. Dnes je to 4 týdny, kdy jsem si zlomila klíční kost na tobogánu na Slovensku. V místní nemocnici bezprostředně po úraze RTG a utáhli mě od obvazů (osmička) a to dost pevně. Tak, že jsem po pár dnech měla úplně rozedraný podpaží a prakticky mi zmizela v podpaží kůže. Nicméně 3 dny na to jsem šla na kontrolu ve spádu, kde doktor řekl (zkontroloval to jen ze židle) že to mám dobře zafixované, udělal mi další RTG a poslal mě domů s tím, že další RTG a kontrola za 14 dní. Kosti prý dobře postavené a osmičku mi nechal stále tu samou (o smradu a bolestech nebudu mluvit, chápu, že to k tomu patří). Po 3,5 týdnech mi to sundali a dali kruhy. Vůbec to neutáhli, takže jsem si to utáhla sama. Nicméně můj dotaz zní. Je tady někdo, kdo si ty kruhy sám sundal třeba na sprchování, nebo doma u TV, když byl v klidu a nehýbal se? Přiznám se, že mě to dost láká, protože si potřebuju léčit ty šílený boláky v podpaží. Doktor mi řekl nesundávat, nepovolovat. Ale fakt se to nedá vydržet. Nemám vůbec žádné bolesti, co se týká zlomeniny.

      Díky za vaše zkušenosti. Nechci nic podcenit, ale už jsem zralá na psychiatra :-D A všem, co to prožívají přeju klidnej průběh a pevný nervíky.

      0 0
      • Barak  

        Prvních několik dní jsem to nesundaval, protože jakýkoliv pohyb dost bolel. Po pár dnech jsem to sundaval každý večer před sprchou. Jde o to, aby to po většinu času bylo fixované a ne, že to nemůžeš za žádnou cenu sundat.

        0 0
      • Pedro404  

        Pokud máš už teď vyloženě boláky, tak rozhodně ošetřit.

        0 0
    • Tulipanek666  

      Tak me to nakonec potkalo taky, spadl jsem na skoku ale tak nesikovnym zpusobem, ze jsem si narazil prave rameno o kladu co drzela dopad skoku pohromade. Udelala se mi takova vetsi boule jak ta zlomena kost jakoby vylezla ven ale byla nastesti pod kuzi. Podle chirurgie v Thomayerce prej tristiva zlomenina klicni kosti a mozna operace bude nutna. Bylo mi narovnano prave rameno, fakt chutovka a jeste bez umrtveni :-( .Mam ted na sobe ten obvaz popruhovy a je to nesnesitelny. Vetsinu veci uz jsem se naucil zvladat jen s levou rukou (jsem pravak).

      Myslite, ze operace bude lepsi nebo bez ? A pokud operace, co byste zvolili, dratky nebo dlahu se srouby ?

      Diky za nazory predem a budte tam venku opatrni :-)

      0 0
      • Morchella  

        Každá zlomenina je jiná a řiď se tím, co ti doporučí doktor. Jestli je to tříštivé, tak dlaha bude asi opravdu nutná.

        0 0
      • Pedro404  

        Za mě tříštivou rozhodně operovat, pokud ta kost neni nějak zázračně totálně srovnaná. První doktor mi nasadil kruhy, že by to nechal bejt, a druhej po kouknutí na RTG řek, že léčba bez operace by byla kravina.

        Po operaci to hned přestane bolet a máš jistotu, že to bude rovný. Akorát je pak třeba nechat si dlahu vyndat, sem si tu kličku pak zlomil ještě dvakrát, vždycky na konci nevyndaný dlahy, přes kterej se to zlomí.

        0 0
      • McBlacky  

        ty obvazy jsem mel mít 5 tejdnů, ale po 20ti dnech jsem si je serval, protože to nešlo vydržet. Kůže pod tím uplně v hajzlu, dohromady mi to dával kožař dva měsíce.

        ale já neměl tříštivý. Težko vymyslíš neco jinýho než doktor tady na BF. Pokud máš volbu, tak jdi na operaci. Jen pak, než ti to vyndaj si dej pohod (1–2 roky) at si to nedolámeš znova a znova. Kámoš z teamu si to zlomil s dlahou uvnitř už dvakrát a ted tam má mega guláš a navíc je to křivý a nejde s tím nic dělat.

        0 0
        • Tulipanek666  

          Jo taky to vidim, ze operace, idealne dlahu se sroubama, kdyz vidim ty nepovedeny ,,dratky'' tak je mi z toho blbe snad jeste vic. Jinak jsem s tim smireny ze cca rok minimalne se hodim do klidu a budu max jezdit lehci veci a skakacky asi uplne na ten rok vynecham. Diky za postrehy.

          0 0
          • Rorejs74  

            Záleží na tom jak to máš zlomený, já bych dráty obecně nezavrhoval.

            Mně to v Brně zadrátovali a když jsem se ptal, tak říkali že s tím mají lepší zkušenosti. Pak asi za 3 měsíce jsem si ty dráty nechal ambulantně vytáhnout a je to už skoro 4 roky v cajku a vůbec o tom nevím.

            Viz. https://www.bike-forum.cz/…i-kosti.html#…

            0 0
          • Pedro404  

            Dráty sou v pohodě, minimálně protože nezjednodušujou další zlomení a nevznikaj s nima po vyndání slabý místa tam, kde byly u dlahy díry na šrouby, ale nevim jak by je dávali na tříštivou, podle mě na drát skrz musíš mít dva čistý kusy kosti.

            0 0
            • Tulipanek666  

              Dobre diky, tohle jsem zrovna nevedel jaky je tam rozdil mezi dlahou a dratama. :-) Zitra jdu na kontrolu tak uvidime.

              0 0
      • Barak  

        Prodělal jsem jak léčení pomocí popruhů, tak pomocí operativně vloženého titanového drátu. Buď rád, že ty popruhy máš v zimě. Já to měl během letních veder a to bylo celkem na prd. Řešil jsem to tak, že jsem je nandaval až na triko. Tím jsem dost omezil tření a nebylo to s ohledem na vedra, až tak hrozný, jak se ze začátku zdálo.

        Operativní řešení mi přišlo lepší, v podstatě můžeš hned fungovat, zvedat ruku atd. Problém jsem měl hlavně s tím, že mi několikanásobně prodloužili dobu vyndání, než původně avizovali. Nejsem ale schopen posoudit, jestli to fakt blbě srůstalo, čímž to prodloužení odůvodňovali.

        Pokud ti nabízejí operaci, asi bych to využil.

        0 0
        • Tulipanek666  

          Dobra, zitra jdu na kontrolu a uvidim co doktor rekbe, pokud nenabidne operaci, sam si o ni reknu pro jistotu. Jinak ja ten popruh mam taky pod triko, bylo to fakt nesnesitelny prvni den a uplne mi to otlacilo loket. Diky za postrehy.

          0 0
      • PeJu  

        Pokud je to tříštivá zlomenina tak tě čeká operace, protože ty volné kusy jinak nesrostou a hlavně se s tím nedá fungovat, já čekal čtyři dny na operaci a byly hodně dlouhé, stejnou dobu po operaci už jsem drandil do práce na kole ;), Přes díry a přes přejezd jsem musel sice držet řidítka jen jednou rukou, ale dalo se. Ohledně volby vyztužení to nech na doktorovi, ale myslím si, že dlaha. Právě na tu dlahu mi našroubovali ty malé úlomky, u mne by to bylo drátem neřešitelné. Jinak návrat do terénu jsem měl tak po čtrnácti dnech, ale takové spíš xcčkové vyjížďky. Funguje takové to klasické poporodní šestinedělí ;), to přišly první skoky ;).Teď ji mám necelý rok a vcelku v pohodě, na kole o tom nevím, jen v posteli se mi občas stane, že si lehnu do špatné polohy a bolí to, píchají ty šrouby co lezou skrz tu dlahu, je to docela slušná zámečničina a asi neměli kratší, na druhou stranu pan doktor věděl, že to musí vydržet pády z kola, takže to dělal festovější, povedlo se mi na to jednou pořádně spadnout asi po pěti měsících od operace a drží to. S operací neváhej rychle se ti uleví. Přeji rychlé uzdravení.

        0 0
        • Rorejs74  

          Souhlasím že čekání 3 dny na operaci na tom celým bylo to nejhorší … nemohl jsem se dočkat až se to tam přestane samovolně hejbat.

          0 0
        • McBlacky  

          když na to blbe spadneš tak se dlaha ohne a zlomí se to znova.

          Jako bonus to pak zustane tak a sroste to ohnutý.

          0 0
          • Pedro404  

            To je tvoje vlastní zkušenost? Moje zkušenost je ta, že kovová dlaha se právě narozdíl od kosti neohne, což je to, co způsobí prasknutí.

            0 0
            • McBlacky  

              Hofi od nas z teamu. nejdřív 3× zlomenina, dlaha se sroubama, další pád v 5. týdnu, ohnutá dlaha a krive srostlý. Už to nebylo kam šroubovat/opra­vovat. Ted si to vykurvil znova – vykloubil.

              Takže když už to je jednou dojebaný, tak je dobrý tomu dát fakt čas na zhojení. Jinak to je pak nadosmrti dojebaný…

              0 0
        • Tulipanek666  

          Dekuji. Prozatim asi nejvic uzitecnych informaci od Tebe :-) Kdyz to tak ctu, tak mozna jeste mam sanci a sezona mi uplne neskoncila :-)

          0 0
          • PeJu  

            No, trochu jsem si zapřeháněl se čtyřma dny, ale takhle to je z Garmina. 17.5.- zlomenina, mimochodem vyfoukl jsem vidli, asi to chce jednou za rok udělat servis ;), já jí nechal předělat na pružinu ;), 24.5. – operace , pak romantická dovolená se ženou, 5.6. – první cesta do práce, 11.6. – první xc vyjížďka, 16.6. – první skok, takovej lehkej dvojáček asi 4 m, ve svejch skoro padesáti letech jsem z toho měl radost jak malej kluk a pak už se to zlepšovalo každým dnem hrozně rychle. Hlavně to po operaci nenamáhej od výše ramen nahoru, lezení na strom tomu nedělá dobře, za to jsem dostal vynadáno od doktora, ale mohl mi za to sám, napsal namáhat do bolesti a nenapadlo ho, že zrajou třešně a žena tam nevyleze ;)))). Po operaci je to vlastně mechanicky v pořádku, jen bolí ta rána a to, jak to montujou, takže je to čistě jen o Tvém prahu bolesti, někdy na konci září už jsem měl srostlé i ty úlomky, ale to už jsem to zatěžoval jako kdyby mi nic nebylo. Na podzim mám zase přijít kvůli vyndání, ale já mám plán ještě to o rok odložit, údajně není problém to tam nechat třeba 5 let. No a když čtu ty příspěvky výš, tak na to nesmíš upadnout jako na zdravé to je jasný, byl jsem podvědomě opatrnější, ale spíš v tom, že jsem dřív přezul sjetou gumu, než abych jezdil opatrněji, ale to si musí každý vymyslet sám, s více zkušenostma to jde lépe ;))))).

            0 0
    • puka  

      Zdravím holkykluci,

      vloni 11. měsíc jsem si zlomil klíční kost (Zamilec na xc bez ramenních chráničů je hloupost). Chci sednout na kolo co nejdříve. Veškerou hybnost už mám zpátky.

      Dotaz tedy zní – jak vrátit potřebnou pevnost pro řádění na trailech a bp? Wobenzim? Magnetická resonance? – jediné co, žeru déčko.

      0 0
      • Atilla  

        Činky. Na Wobenzin už je pozdě a magnetická rezonance je diagnostika. Jinak pomoct z hojením můžou lasery, nebo elektromagnetická léčba. Nic méně pokud už máš hybnost, tak posiluj. Tělo dostane impulz a bude se hojit.

        1 0
        • puka  

          Jako vážně? Celkem mám strach.

          Takže pomalu zvyšovat zátěž nebo to rvát co to půjde? :D

          0 0
          • Barak  

            Jestli si to chceš odrovnat, tak to rvi, co to jde…

            Určitě bych ze začátku začal pomalu. Klidně začít cvičit jen s gumami. Když uvidíš, že to jde, přidával bych. Ale je leden, takže není úplně kam pospíchat a rozhodně je lepší zatěžovat postupně.

            0 0
            • puka  

              Díky :)

              Zatím jedinou zátěži jsou krabice do 10kg a 1–2× běh 12km za týden.

              0 0
            • Atilla  

              Záleží jak spadneš. Pokud na rameno tak určitě pomůžou, protože se svezou do boku. Pokud na ruku tak tam je to KO.

              0 0
              • File12  

                No já letěl a šel plnou vahou na rameno zezadu, takže to šlo krásně dopředu a dolu. Na to nepomůže žádný chráníč

                0 1
      • wladeq  

        Ve tvých letech je to celkem jedno, tělo se hojí rychle. Maximálně tomu můžeš pomoct cvičením. Nenapsal jsi jak zlomené jsi to měl, takže věštění. Btw. Ramenní chrániče proti zlomení klíčky v podstatě nepomůžou. Btw2. Fakt máš úplnou hybnost? Postav se před zrcadlo a natáhni ruce nad hlavu, esi obě strany vypadají stejně tak ok

        0 0
        • puka  

          Mám to zlomené podruhé – poprvé s K dráty, tentokrát neinvazivně s Delbetovy kruhy. Zlomené v jednom místě bez vážnější dislokace.

          Jestli jsou ramena skoro k ničemu, na kolo snad už raději sedat nebudu.. :D

          Vyzkouším doma. Hybnost se značně zlepšila, nepozoruji žádné omezení.

          0 0
          • wladeq  

            Tak ona vetsinou prdne tlakem z boku do ramene, ne ze bys ji prelomil tim ze do te kosti neco primo narazi (jakoze zvrchu)…a tam ti ramenni chranic nezachrani vpodstate nic, to bys musel mit plechove brneni

            0 0
      • jerrymouse  

        Byls na rehabech? Taky jsem si myslel, že mám hybnost a vysvětlili mi, že ne (kroutí se moc dřív rameno, zapojují špatné svaly). Jinak na kole jsem byl poprvé opatrně po 10t od operace (dávali mi po 2t, co to špatně srůstalo, titanovou desku) a eště to trochu bolelo, po 14t už lehce na enduru, ale dávám si pozor.

        0 0
        • puka  

          Rehabky ani nic takového jsem neměl. A to ani při prvním zlomení s operací.

          Od zlomení to mám 53 dnů. Chci už pomalu začít jezdit, ať vím, jestli si kupovat nějaké startovné. Jen nechci nic hnát či podcenit. :)

          0 0
          • rasto  

            na ty rehabky se objednej co nejdříve. není nic vhodnějšího na rozhýbání, než rehabky pod dohledem

            0 0
          • jerrymouse  

            Určitě se objednej, máš na ně nárok od pojišťovny.

            0 0
            • wladeq  

              Hlavne nechapu ze ho tam automaticky neposlal doktor, kor takhle mladeho kluka. Mel jsem zlomene obe a dycky me na rehabky poslal

              0 0
              • puka  

                Poslední, co jsem slyšel: ,,Jestli to bude zlobit, zastavte se za mnou"

                0 0
                • Atilla  

                  Za ním zajdi a nech si je napsat. Brácha se taky musel přihlásit při AC Tosa III. A bez rehab by byl určitě mimo o dost delší dobu.

                  0 0
              • skillzthatkillz  

                Já jsem si to prožil koncem července.....prdlá helma a zlomená klíční kost (s posunem). Dostal jsem dlahu a šrouby. Na rehabky mě nikdo neposílal.

                0 0
              • File12  

                Mě je minulý květen taky nechtěl napsat. Asi řeší hlavně covid. Šel jsem ke svý doktorce a pomohl si sám. Ale do jaký míry dobře nevím. Já měl 6t donjoy a pak teda narovnat loket a zvednout rameno do boku bylo peklo. V posilovně byly nejhorší prsa a ramena. ale sílu už mám stejnou na obou. trvalo to ale

                0 0
      • RUSH  

        Zlomenou klíční kost jsem měl loni v září. Ovšem řešeno operačně pomoci titanové dlahy v ÚVN Praha. Na XC kole jsem opatrně jezdil už po cca třech týdnech. Na poslední kontrole začátkem prosince, tedy po třech měsících, je na RTG stále slabě patrná čára zlomu. Bylo miřečeno, že moje kost srůstá nadprůměrně rychle. Lékař oficiálně povolil běžné ježdění na kole, s vyjímkou nějakých DH kreací.

        Ve tvém případě bych se poradil s ošetřujícím lékařem, který také na základě aktuálního RTG určí, v jaké stavu klíček je.

        Plnou pevnost samotné kosti bych očekával po 6–12 měsících.

        0 0
        • sheenecek  

          Já si ji zlomil loni v červnu, letos jsem jsem byl v lednu na kontrole a byla tam pořád linie lomu, doktor řekl, že to vyndáme, měl jsem dráty a v případě, že to nebude držet dostanu dlahu. V pondělí operace, kosti naštěstí drží. Já seděl na trenažeru po 4 týdnech se svolením lékaře a na kolo ven jsem se dostal po skoro 2 měsících, to jsem vyjel vyloženě asfalt a hodně krátkou projížďku. Do terénu na MTB jsem si troufnul až o další měsíc později :)

          0 0
    • zechy  

      Chtěl bych všechny, kteri to máte teď zlomené a jste vyděšení z těchto komentářů, uklidnit. Já si klíční kost zlomil 29.4.22 na fotbalovém tréninku. Nasadili mi takový ty osmičky a pravidelně jsem chodil na prohlídky. Pil jsem hodně mléka, jedl ořechy, vitamíny a hlavně Wobenzym. Za 2 týdny hmatatelný svalek. Po 5 týdnech mi sundali osmičky a klíční kost byla nadherne srostlá. Po měsíci od sundání jsem zase naplno začal hrát fotbal a všechno bylo úplně v pořádku.

      0 0
      • TommyRS  

        Taky se přidávám, měl jsem kličku zdrátovanou a do měsíce už jsem seděl na kole. Dráty sice škrábaly jak se chtěly dostat ven a zatím jsem jezdil opatrně, ale šlo to ;-) Akorát ten fotbal jsem naštěstí hrát nezačal :-D

        0 0
    • barcaaa  

      7.2. jsem si zlomila na 2× klíční kost, bohužel to bylo tak blbě zlomené, že nebyla jiná možnost než operace. 9.2. jsem šla na operaci, v nemocnici jsem byla dva dny, mám tam daný drátek, který je po celé šíří kosti a trčí ze zadu ramene (pod kůži). Na asi tři týdny jsem pak dostala takovou tu osmičku. Teď je to cca 7. týdnem co tam mám zavedeny drát a příští týden půjde konečně pryč, ale pak stejně ještě budu muset měsíc vydržet než zaroste ta díra po tom drátu a budu ještě muset počkat nějakou dobu než se vrhnu s tou rukou do všeho na plno, ale konečně se budu moct začít trochu hýbat. :D

      0 0
    • kucka7  

      S jakými doplňky stravy na podporu hojení máte dobré zkušenosti. ( klíční kost:) ).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.