• Dzany

    Chtel bych se s Vami podelit o moje pocity a eventuelni radu.

    Casto jezdim na kole 3×-4× tydne, cca 150km/tyden, k tomu kazde pondeli chodim hrat na hodinu basket a jednou tydne posilovna cca 3/4 lehkeho cviceni. V posledni dobe, ale mi dochazi dech, citim, ze nohy nejedou a dela mi problem udrzet vykonnost, chybi sila v kopcich. Driv jsem jezdival, ze jsem spise partakum ujizdel, hlavne v kopcich, dneska je to naopak. Sotva se jich drzim. Pres zimu jsem hodne trenoval 2× tydne na spinneru 1 a pul hod., behani, bezky atd. Citim ale, ze mi chybi energie a sila v nohach. Co se tyce stravy, tu snad nezanedbavam, hodne se orientuji na sacharidy, takze rano mussli, velky ovocny slazeny jogurt s buchtou, pres den, ovoce, vydatny obed (testoviny, steaky, brambory, ryze atd), odpoledne tvarohy, ovoce a samozrejme po vykonu rychle cukry v podobe ovesnych kasi, bananu atd. Snazim se odpocivat 2 dny v tydnu… 3 dny trenink = 1 den volno, 2dny trenink = 1 den volno, 1 den trenink = 1 den volno (semtam i 2 dny volna), tedy 3–2–1.

    Chodim do prace od rana do odpoledne, delam kancelarskou praci, zadny stres.

    V cem je tedy chyba, co delam spatne?

    Dekuji za vase nazory.

    0 0
    • SOBYS  

      Tréninku není tolik, ale záleží jakou máš tréninkovou historii. Zkus si dát pár dní volna a zajdi si k doktorovi na odběry, nechci strašit, ale může být za tím i něco jiného. Je lepší mít jistotu, že si ok, pokud si dřív takovéto problémy neměl. Pokud budeš zdravotně v pořádku, zkus přehodnotit svůj trénink, dej si volno po každých dvou dnech tréninku a hlídej si intenzitu. Nevím, jestli používáš pulsmetr, ale když se s ním naučíš pracovat, dost to pomáhá.

      0 0
      • Tekka78  

        Určitě s tím odběrem to není od věci. Manželce takto zjistili boreliózu. Jediný příznak byla únava (žádné teploty ani nic dalšího). Švagrová jí měla taky půl roku před ní a ani neměla poslední roky klíšě – prý stačí už i bodnutí hmyzem, který je boréliemi infikován.

        0 0
        • Zerocool  

          nepřeháněj:)

          0 0
          • Tekka78  

            Bohužel nepřeháním. Viz. třeba http://www.borelioza.cz/…i_boreliozy/?

            Manželka klíště měla, ale žádný flek po kousnutí se jí neudělal – nic. Až teď před 4 měsíci kdy už byla dost unavená jí doktorka vzala krev a měla nadlimitní hladinu protilátek proti boreliím. Takže na měsíc antibiotika.

            U švagrové to bylo pravděpodobně po kousnutí něčim jinym – prý klíště neměla, ale něco jí hryzlo a udělal se jí flek.

            Netvrdím, že to je případ Dzanyho, ale pro klid duše si krev může nechat zkontrolovat.

            0 0
            • Dzany  

              A to mam zajit kam eventuelne? K obvodacce?

              0 0
              • Tekka78  

                Určitě bych začal u obvoďáka. Manželce to zkontrolovali na imunologii, kam chodí se synem.

                Obvoďák na žádosti do laboratoře jen zaškrtá, co všechno chce z krve zjistit. Pokud tedy víš, že jsi třeba klíště měl, tak bych mu to určitě řekl.

                Jinak pokud se nepletu tak zdravotní pojišťovna hradí jednou za 2 roky preventivní prohlídku (pokud nejsi třeba zaměstnanec kde to z povahy zaměstnání je prováděno u závodního lékaře i častěji) kde ti udělá obvoďák i kontrolní odběr krve.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  já bych ho takle nestrašil, to že seš unavenej může znamenat 1000 jiných věcí, jedna možnost je třeba borelioza…

                  0 0
        • MirosPikos  

          Přesně na boreliozu jsem také myslel, ale čekal jsem, že se toho ujme někdo jiný. V okolí to taky často pozoruji. Třeba přímo v rodině, když ji zjistili strejdovi a tetě (mají hospodářství, takže ovce, kozy, pes…mraky klíšťat).

          Nebo kamarádka, která lítala měsíce po doktorech, až nakonec někoho napadlo udělat odběr na boreliozu. Mezi tím se jí rapidně zhoršil zrak a byla skoro na umření (řečeno s jistou nadsázkou).

          Takže pokud je člověk unaven a neví proč, klidně bych se nebál vyžádat si i tyto testy. Lepší zbytečný test, než na to pak přijít pozdě s nevratnými následky.

          0 0
    • MirosPikos  

      Zvláštní, pohybu tak akorát. Rozhodně bych neřekl, že se bude jednat o přetrénovanost. Ještě bys mohl napsat věk, výška, hmotnost.

      Zkusil bych se 1–2 týdny na všechno vykašlat, jestli tělo nepotřebuje na chvíli vysadit. Jinak strava vypadá v pohodě. Důležitý abys necítil hlad. Každý 2,5 – 3h do sebe něco dostat. Kvalitní stravu, sacharidy pomalejší – takže bych trochu redukoval ovoce a nahradil rýží nebo vločkami. Co nějaký vitaminy v doplňcích? Multi, C, B-komplex apod.

      Pokud máš pocit, že nemáš šťávu, tak se zkus jeden den soustředit na to, abys snědl třeba 0,5 kg rýže po malých dávkách. třeba po 100g. Budou to muka, ale druhý den bys měl mít pocit, že odjedeš Tour de France :) Potřebuješ uložit glykogen do svalů abys měl z čeho čerpat.

      Co pitný režim, co a kolik toho vypiješ? To si moc nezmínil.

      0 0
      • Zerocool  

        bílou rýži bych takto nedoporučoval, je jako cukr s vysokým glykemickým indexem a rychlym uvolnováním…

        0 0
        • biker jura  

          s tím uvolňoválním je nesmysl co píšeš a GI se dá ovlivnit dobou vaření a nebo přidat kapku oliváče, nebo nasladko s trochou oříšků

          0 0
        • MirosPikos  

          No vidíš, a já myslel, jak má každá rýže nízký GI. A to jím zrovna kvalitní jasmínovou :) Ale přiměřeně, to plnění mi doporučoval známej z naturální kulturistiky, ale zatím jsem to nepotřeboval. Ale asi mi zapomněl říct, rozdíl mezi druhy rýží a já to víc nekoumal. Tak dík za poznámku.

          0 0
          • Zerocool  

            glykemický index obecně ovliv¡muje řada faktoru a jeden základní a nejvýznamnější je obsah vlákniny, a proto vše v „přírodnějším“ stavu (bavíme se o obilovinách) má nížší glykemický index, takže radší než bílou rýži – tmavou natural, radši než bílé těstoviny – celozrné, radši než bílé pečivou – celozrné (pozor tmave neznamená celozrné, barviva), atd…

            0 0
    • Dzany  

      Takze: vek je 33, vyska 178cm, vaha 85kg.

      DO 22 let jsem delal ledni hokej, 3–4 fazove treninky pomalu denne. Maximalni tepova frekvence je 174 tepu/minutu.

      Denne vypiju 2,5–3 ltr. vody.

      Ja jsem odjakziva sportoval a daval si do tela. Letosni zimu jsem navstivil sportovni fakultu, kde jsem si nechal udelat EKG, zatezove testy, nastavili mi aerobni a anaerobni prah, poradili i s jidlem. Snazim se to dodrzovat, ale proste chybi mi stava. Na silnici jezdim s tepakem, na bajku nikoli. Jsem zdravy jak repa, zadne zazivaci problemy, ale je mozne, ze delam neco blbe v tom jidle. Mozna malo sacharidu, a vice odpocinku.

      0 0
    • Zerocool  

      vyprdni se na tyden na dva na kopce a uvidíš, dle meho ti chybí ZV i ten bysket je spíše AN zátěž, tělo si nemá kdy odpočinout a je pořád hnané do vyšších pásem a tím stresované navíc žádná rege…

      0 0
      • Dzany  

        ZV? prosim o vysvetleni? :))

        0 0
        • Zerocool  

          aerobní/základní vytrvalost… lehce a déle

          0 0
          • Dzany  

            Vsak prave, ja se snazim jezdit lehceji a v nizsich tepovych frekvencich = aerobni prah… vic ne. A nejvic citim, ze mi chybi energie v kopcich, tam proste citim,ze jdu hodne pres anaerobni prah, abych dokazal udrzet tempo ostatnich.

            Totez i na bajku, snazim se jezdit v klidu a hlavne ne na krev, spis se vozit a uzivat si prirodu. Loni jsem jezdil prave na rychlost a to bylo asi blbe.

            0 0
            • Zerocool  

              v tech kopcich to je právě ono, pokud nevybuduješ kvalitní základ, tak jdeš brzo do vysokých tepů a tam se tělo strašně ničí…

              0 0
              • Dzany  

                U me je jeden problem. Ja jsem zvyklej z hokeje na maximalni zatez a jde to tezko predelat… Byl jsem zvykly 3/4 minuty makat naplno a stridat. Telo je takto trenovany do 22 let. Takze i to je duvod, proc se tak chovam na kole. Ja nejsem vrcholovy cyklista, ale byvaly hokejista a jsem zvykly na uplne jinaci davky treninkovych davek. Takze me nedela problem ujet 70km na bajku v plne zatezi, ale dneska to nedam. Dneska je mi prijemnesi se neprepinat a dat si 50km max a jsem spokojeny.

                0 0
              • Smazaný účet  

                nici? tak je clovek driv unavenej ale zase bych to tak drsne nenazyval..

                0 0
            • MirosPikos  

              Já se snažím vždycky všechno dělat na krev a je mi fajn :-D Třeba je ta tvá únava jen v hlavě.

              0 0
              • Dzany  

                Unava je v celej tele, vis? Nejvic citim nohy atd.

                0 0
                • MirosPikos  

                  Já ti rozumím, že jsi unavený v celém těle. Jen podotýkám, že to může být někdy v hlavě.

                  0 0
    • bagr84  

      Ja bych zkusil volnejsi tyden a pravidelne ho zarazovat jednou mesicne, telo se musi nekdo dat dohromady a kompenzovat, jinak tezko dojde ke zlepseni, spis naopak…

      0 0
    • Dzany  

      Me taky prijde, ze by to chtelo vic odpocinku. Ale uznejte, kdyz je venku hezky, vy byste se valeli, kdyz muzete na bajka? :)

      0 0
      • fousac  

        klidně..

        0 0
      • RUSH  

        Ono ještě záleží jak trénuješ. Tělo totiž má tendenci si zvykat, a pokud ho párkrát nepustíš, i krátkodobě, do vyšších tepů 90–95% a občas i do max, za čas se mu přestane chtít. Proto je dobré během tréninku měnit intezitu zatížení (intevaly), a nejezdit pořád tempo (jakousi neustálou časovku).

        Dále je tu otázka otáček, můžeš něco změnit, např. do kopce jezdit místo nižších otáček a silového šlapání, točit rychleji a šlapat více frekvenčně.

        0 0
    • Dzany  

      Ja jsem urcitou cast zivota byl ve fazi shazovani vahy, ted si ji chci udrzet, tak mam trosku strach, abych, kdyz vysadim, abych nepribral.

      0 0
      • MirosPikos  

        Tak si hlídej energetický příjem/výdej a nepřibereš. Ale je to ****** si všechno psát :)

        0 0
        • Dzany  

          Vsak to se snazim. Delam, ale je to na hlavu, to by clovek musel mit nejakeho fyzioterapeuta a vyzivovyho specilistu, kterej ti to bude chystat.

          0 0
      • Zerocool  

        kolik kalorií za den sníš?

        0 0
        • Dzany  

          Cca 10500KJ + samozrejme zalezi na vykonu, co delam, nekdy i 12000KJ.

          0 0
          • Zerocool  

            tak nedojezený bys být neměl:) kolik vážíš???

            0 0
            • Dzany  

              85Kg

              0 0
              • Zerocool  

                tak to by ti strava mela stacit 2,5 az 3 tisice kalorii´dost vzhledem k výdeji

                0 0
              • Zerocool  

                tak to by ti strava mela stacit 2,5 az 3 tisice kalorii´dost vzhledem k výdeji

                0 0
            • Dzany  

              Ja si spis myslim, ze nejsem dospany, chodim spat kolem pul jedenacte a vstavam o pul sedme… :( Samozrejme ve 4 uz se podvedome budim, ze musim do hokny.

              0 0
              • radek.n1  

                Já když si dám náročnějši vyjížďku, potřebuji minimálně 2 dny na regeneraci a hodně na druhý den spím. 9 hodin úplně v klidu.

                0 0
                • Dzany  

                  Tak to ja ne, ja si dam jeste jeden svih a pak den volna :)

                  0 0
                • MirosPikos  

                  Někde jsem četl, že stačí poměrně krátký spánek pro fyzickou regeneraci. Delší spánek slouží hlavně k tomu, aby se „defragmentovala“ paměť. Tím nechci zpochybňovat tvou délku spánku.

                  Jinak stává se někomu, že je tak unavenej, že nemůže ani usnout? :) Mě se to pravidelně stává, když jsem celý den na kole a přijedu úplně vyšťavenej.

                  0 0
                  • Dzany  

                    To se me taky stava, kdyz se pretahnu, tak pak nemuzu ani usnout. Jsem pak 2 dny uplne vyrizeny.

                    0 0
                  • jIrI___  

                    S tím špatným usínáním po výkonu mívám taky problémy. Pomáhá mi do sebe lupnout dva, tři lahváče a spím jak mimino :)

                    0 0
                    • Dzany  

                      Vyzkousim, ale to asi nebude to prave orechove, vzhledem ke spravnosti vyzivy :)

                      0 0
                      • jIrI___  

                        To je asi pravda. Já naštěstí řeším jen jak usnout, ostatní jde bokem :))

                        0 0
                      • Rogosek  

                        2 piva jsou ještě ok, to se dá. Regeneraci to výrazně nenaruší a když to pomůže spánku, je to podle mě + (samozřejmě, že ty dvě jsou strop)

                        0 0
                  • radek.n1  

                    Tak asi jak u koho :). Já nejsem trénovaný, na biku jsem pořádně začal jezdit až letos a navíc jezdím většinou na pohodu a ne moc pravidelně. Takže když mám náročnější den, padnu jak mrtvola :).

                    Ale odpočinek bych nepodceňoval. Zkus si dát týden volno, tím nic nezkazíš :).

                    0 0
              • maajkee  

                Jak říkal Arnold, stačej bohatě 4 hodiny spánku. :)

                0 0
    • Dzany  

      Jeste jeden dotaz, delate po bajku kompenzacni cviceni?

      0 0
    • juraive  

      Teď jsem byl 4 dny v zápřahu, naběháno a nachozeno tak 50 km, na kole najeto cca 150 km. 2 dny jsem nic nedělal, pak jsem si šel zaběhat a bylo to jako kdybych měl k nohám přivázanou železnou kouli. Za ty 4 dny jsem se ani jednou neprotáhl, takže to bylo nejspíš tim, jinak když se protahuju, tak tenhle problém nemívam a naopak po správném protažení se cejtim daleko lehčí, takže to rozhodně nepodceňovat. Taky je důležitý nepřepálit začátek, což by mohl být tvůj problém, když si hrál hokej, nech si tak 10 km na pozvolnej rozjezd ať se svaly nejdřív pořádně prohřejou :)

      0 0
      • Dzany  

        Videl bych asi 2 priciny:

        • vice odpocinku, jak to pozoruji, tzn. i spanku
        • protahovani, strecink
        0 0
        • juraive  

          A pozor, neni protahovani jako protahovani, kdyz vidim jak se naky lidi protahujou, tak se spis bojim, ze si jeste ublizej, ale to snad neni tvuj pripad ;)

          0 0
        • Zerocool  

          protahovani ti v tom nepomuze:)

          0 0
    • Delkim  

      jestli se pravidelně po 4 hodině ráno budíš kvůli práci (pocit abych nezaspal apod.) tak to samozřejmě svůj vliv má a ne zrovna zanedbatelný

      v tu chvíli bych rozhodně neřešil stravu a další, tam bude zakopaný pes

      když není pořádný spánek tak to prostě nejde jinak dohnat

      co takhle zkusit si občas dát 30 min spánku přes den? a ta půlhodinka dělá svoje, třeba hned jak dorazíš z práce, zkus to

      taky bych to někdy bral… :)

      0 0
      • kankrlicek  

        Někdy (když přijedu na šlupky) používám toto schéma: Přijedu, piju, sprcha, jím a za chvíli se jdu natáhnout, budík na 30 min, déle ne a pak zase funguju normálně :)

        0 0
        • MirosPikos  

          Já bych to trochu rozšířil…

          Přijedu, piju, jím, piju, sprcha, jím, piju a za chvíli se najím. Pak se jdu natáhnout, vzbudím se když jsem ready. Což je většinou v obvyklý čas :)

          To mi připomíná jeden citát: „jím lůj, piju líh“

          0 0
    • Richi  

      A není to všechno jen přirozený stav daný tím, že už ti není 22 let?

      Jak člověk stárne tak regenerace se začíná zpomalovat, pokles formy se zrychluje, návrat do formy se výrazně prodlužuje a podobně. Ještě k tomu je to všechno výrazně individuální záležitost.

      Ono třeba máš stále vynikající formu a klidně lepší než většina ostatních, ale jestli se náhodou neporovnáváš s nějakou svou „vysněnou“ ale neobjektivní výkonností. :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.