"Psychická" únava po tréninku

42 nepřečtených
  • krokus

    Každý rok na jaře mám tento problém: když jedu na kole o trochu déle (např. 3 hodiny a více), jsem pak třeba až do konce dne hrozně „psychicky“ (lepší slovo mě nenapadlo) unavený. Nedokážu se soustředit na žádnou duševní práci (učení např.), hůř vnímám věci okolo… Jako by mozek nefungoval, jak má. Je to docela nepříjemné. V čem může být chyba? V délce tréninku? V jeho intenzitě? Snažím se jezdit podle tepu, ale řídím se hodnotami AP a AnP naměřenými zhruba po měsíci tréninku (loni); navíc je, to přiznávám, ne vždy zcela přesně dodržuju. Nebo tělu chybí nějaká látka (kterou by bylo možno dodat)? Vím, že po nějaké době tento problém ustoupí, ale docela rád bych se ho zbavil co nejdříve. Díky za reakce

    0 0
    • Darkson  

      tak já to mám přesně naopak. po 3 a více hodinách na biku jsem naprosto psychicky vyrovnaný a spokojený:-)

      0 0
    • Krys  

      Hm, zaujimave. Mam presne opacnu skusenost. Po dlhom vyjazde som uplne kludny a v dobrej nalade. V tvojom pripade by som tipol nedostatok mineralov. Proste ich na kole minies. Nie som si isty, ale tusim nedostatok horcika sposobuje az depresivne stavy. Horcik by sa mal konzumovat spolu s vapnikom, C vitaminom, pripadne zinkom.

      0 0
    • Daf  

      Mozna je chyba ve spatne regeneraci.

      0 0
    • J.A.V.  

      Podle toho jak to popisuješ, bych viděl problém v té délce, nebo spíš kombinaci délky a intenzity. Platí že čím delší trénink, tím víc by sis měl tepy hlídat a držet se spíš níž. Zvlášť teď na jaře, a dvojnásob, pokud jezdíš teprve rok (nebo jak mám chápat to s tím měsícem tréninku a testama AP a AnP).

      I s délkou je potřeba nakládat rozumně, podle toho co si dělal v zimě. Pokud tvůj nejdelší trénink v zimě byl hodinovej fotbálek, tak sou čtyři hodiny v sedle pro tělo prostě šok.

      0 0
    • krokus  

      Ale já jsem v docela dobré náladě, jen prostě nejsem schopen nic dělat:-) Jezdim už několik let, až loni jsem si ale pořídil pulsmetr a zašel na testy. V zimě jsem toho opravdu moc nedělal (i když občas jsem běhal a běžkoval). Snažím se na jaře najíždět objemy na silnici (pokud možno na rovině), ale asi skutečně budu muset s délkou i intenzitou tréninku nakládat rozumně(ji)…

      0 0
      • Daf  

        Tak to bude asi lenost :)

        0 0
        • krokus  

          Lenost mám bohužel chronickou:-) Tyhle problémy jsou ale zjevně fyziologického rázu – ač se projevují jakoby psychicky, zhoršenými kognitivními schopnostmi (vnímáním apod.).

          0 0
    • Mamut  

      Byvam tiez niekedy prilis „zdrbly“. Vacsinou sa je to vysusenim. Takze vychlastat cez liter vody vacsinou pomaha.

      0 0
    • Brzdič  

      Když už by mě něco takovýho potkalo tak bych:

      • na týden vynechal kolo i v případě, že bych věděl že to mám z kola
      • zkusil nějaký multivatamíny, případně změnit jídelníček

      Problémy přetrvávají → doktor Pohoda? začal bych jezdit o 10–15tepů míň. Zpočátku ob den. 3–4 hoďky je pro mě v pohodě to bych neměnil, nevím ale jak na tom jseš ty. Podle situace buď pozvolna přidávat intenzitu a obnovit četnost vyjížděk, nebo hledal pomoc u doktora.

      Nebo zkusit na nějakej čas vyjížďky zkrátit. Doufám, že nejezdíš stylem 2× týdně co to dá, jinak leháro!

      0 0
      • krokus  

        Poslední dobou jsem spíš jezdil jednou týdně:-( Prostě jsem se na kolo více nedostal. Překvapilo mě ale, jaké jsem pak měl problémy, i když jsem nejel nijak zvlášť intenzivně. Ukazuje se asi, že když člověk nemá najeto a na kolo se dostane jen jednou za čas, musí jezdit důsledně pod AP a přizpůsobit i délku tréninku. Jinak je jasné, že to chce jezdit daleko častěji. Ale někdy to prostě nejde…

        0 0
        • Rychlej turista  

          To bude nejspíš ono. Kdysi, když jsem ještě přes zimu pravidelně nejezdil, jsem na jaře trpěl jako pes, než jsem se trochu rozjel. Kolik ti je?

          0 0
          • krokus  

            25. A přes zimu jsem nejezdil skoro vůbec, bohužel. Budu si asi muset koupit trenažér:-)

            0 0
        • šlapatko  

          Tři týdny jsem seděl na prdeli bo sem rozmlátil kolo.Teť mi to taky dává zabrat.Chce to pozvolna přidávat.Začínám tak dvě hoďky denně každý den a zatím v poho.Jednou až dvakrát v týdnu volno.Když se necítím zůstanu doma.Každý to má jinak chce to skoušet

          0 0
        • Brzdič  

          Jednou za týden je málo. Defakto začínaš pořád od nuly a nikam se neposouváš. I 2× týdně je málo, pauza by měla být max. 2 dny. Něco jinýho je pokud máš najeto a jseš utahanej. Tam ti týden pauza moc neuškodí, někdy naopak prospěje. Většinou se jezdí buď ob den, nebo na superkompenzaci 2–4 dny (1. den málo, nejvíc poslední den) potom volno, nebo jenom vyjetí. Chce to jezdit pravidelně, jinak se zbytečně trápíš :-(

          0 0
      • krokus  

        Jo, jinak si skoro myslim, že by stačilo ubrat třeba i jen pět tepů nebo tak. Včera jsem měl průměr 167; onehdy naopak asi 160 a bylo to v pohodě (taky ale byla vyjížďka o něco kratší). Těch čísel se netřeba lekat: jsem vysokotepec, AP mám zhruba 167, od doktora mám doporučeno jezdit základní vytrvalost do 170.

        0 0
        • MlokCZ  

          Jenže je klidně možný, že máš v tuhle chvíli AP o dost níže.

          0 0
          • krokus  

            To je pravda. Loni jsem si ho nechal změřit asi po měsíci tréninku. Chtělo by to nechat se za sezónu několikrát přeměřit, jenže kdo na to má mít?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Pokud jsi zdravý a mladý nebo nemáš potřebu každý závod vlézt na bednu, tak se bez toho vyšetření pohodlně obejdeš, zbytečně se to přeceňuje. Já na něm nikdy nebyl a jsem v pohodě. Daleko důležitější je ta pravidelnost v ježdění, bez toho ti nepomůže ani svěcená voda. Jezdi podle chuti.

              0 0
    • norman  

      Jsem přesvědčen že to dělají uvolněné transmitery nebo, lépe řečeno,posun v jejich rovnováze (ony známé endorfiny, serotonin, atd…). Mám to stejné, ale naopak ve smyslu opačném – nabuzení .Nemůžu spát často celou noc. Stejné to mám i na lyžích. Po pár vyjížďkách si zvykne nejen tělo , ale i mozek , a spím zas jak dudek.

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Zkus isofruit, nebo kokeš. Jinak jsetli piješ kafe, tak by asi taky pomohlo. Já ho nemusím :-(

      0 0
      • Kovak  

        jesofkórs, coca THC LSD- to jsou ty správné látky na zlepšení nálady:-)

        0 0
        • krokus  

          Zkouším si teď dělat vodu s hroznovým cukrem a citrónem, ale nevim, jak moc to pomáhá. Nicméně je to levné:-)

          0 0
    • ehvie  

      Skoro isty som si ze to je vycerpanim. Mas vycerpane zasoby glukozy a mozog to takto zle znasa. Chce to jazdit pod AP a pocas jazdy pit a jest.

      0 0
    • fluider  

      Mne sa stava, ze ked sa vratim po 2–3 hod. jazde na biku, tak behom 15 minut kedy sa osprchujem a sadnem k niecomu, na mna dolahne smutna nalada a som sklesly. Asi mi po jazde velmi rychlo klesne endorfin :-). Par krat som na to skusil sex a pomohlo … ;-). Takze: bike, sex a az potom ucenie :-)

      0 0
    • jonti  

      Uplne rovnaka skusenost, ale aj ked idem vecer tak 4 hodiny, tak som rano neschopny sa uplne sustredit v praci :( Ale iba ak sa fakt znicim.

      0 0
    • Luka  

      tak to mam opacny problem. priletim ze dvou tri hodin na biku a mam tak skvelou naladu, ze se svlikam ze zabahnenych veci jeste v chodbe, hazim na zem, poskakuju a nadsene vypravim zazitky, chrlim informace, smeju se, pak se vetsinou neceho najim, piju, stale neprestavam nadsene vypravet o novych trailicich co jsem objevila cestou, o vsech technickejch zaludnostech a tak. to me prejde asi po pul hodince, dam sprchu/vanu, sednu na gauc a relaxuju a endorfiny utikaji. Cim intenzivnejsi vyjizdka, tim delsi je nadseni. Naopak cim delsi vyjizdka tim jsem unavenejsi a euforie je kratka a strida ji vdecna odevzdanost unave a spanku…

      0 0
      • jonti  

        Ja som po kratkych vyjidzkach, tak do 2h uplne v pohode, nad 4h cisteho casu takmer vzdy unaveny.

        0 0
        • orca  

          o tom to přeci je né ? se příjemně unavit.....

          0 0
      • wendak  

        …takhle to mám taky, dneska jsem se vrátil po třech hodinách a teď tady sedim po koupeli, umytí kola, jídle a pivku u kafíčka před monitorem a užívám si pohodu až do devíti, pak jdu na noční…

        0 0
    • Zerocool  

      jíš málo sacharidů…

      0 0
    • luban666  

      ja kdyz si dam nejakej delsi vylet, tak pak jsem docela vycerpanej jak fyzicky, tak psychicky. vetsinou jen shodim hadry, lehce protahnu, dam sprchu a pak jen sedim a nejsem schopnej temer niceho. mozna jen koukani na tv bez premysleni a pomalu jim /pripravene jidlo/. dalsi den a i rano uz je vse v poho, jen citim telo … jinak si myslim, ze ve vyzivu a pitny rezim dodrzuju.

      0 0
      • Manas  

        Tak mi prijde asi jako fakt mineraly/vitaminy. Ja po kazdym sportu i po tom co se znicim na blato, tak mi mozek funguje o dost lepe … presne jak pise Luka vyse.

        0 0
        • krokus  

          To mě právě na tom mém případu zaráží. Nohy po včerejšku cítím jen slabě, ale únava v hlavě ještě pořád je. A netuším, jak se jí zbavit. Asi počkat, až sama odezní…

          0 0
          • Manas  

            Nebo zkusit prekopat jidelnicek, aspon pul kila/ kilo zeleniny denne, lehci jidla. to by teoreticky mohlo pomoci. Ja jsem po tom aspon trochu veselejsi. Mozna i zkusit rozbor krve, ale to uz jsme moc daleko …

            0 0
    • jonti  

      U mna to tak funguje uz cca 10 rokov, viac menej je to normalne, ale na skole ma netrapilo, ze som potom nebol schopny nic robit, lebo som nic nerobil, teraz ked pridem do prace a cumim do bedne, tak to vadi.

      0 0
    • Dados  

      Zkus cukr, klid, hodně pití…to pomáhá mě – tak do dvou hodin je to ok. Pivo? :)

      0 0
    • timoty  

      hele sice takovej problem nemam ale kdyz jsem fakt na dne a nemuzu na bajka nebo si jit zabehat tak si vezmu Caffit nebo neco podobnyho a je to tak do 15min v poho ale treba to u tebe funguje jinak :-)

      0 0
    •  

      Zdravíme Ječňáka!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.