• chodec

    nezávisle na sobě mě těď několik známých ukecalo na různé bikové závody. Nemám ambice jet na bednu, ale ani se mi na nich nechci trápit. Doteď (jeda jeden dva nebo max. 3 závody za sezónu) jsem to neřešil a nějak prostě jel, nicméně teď to vypadá, že pokud se zadaří toho bude víc a bude to hlavně víc nahusto, tak se chci zeptat zkušenějších, jak načasovat nějakou regeneraci před závodem, nebo jak to definovat. Prostě jinými slovy, jak dávkovat optimálně ježdění v týdnu před závotem.

    Je mi jasné, že to nikdy není univerzální a nejlepší by bylo si to odzkoušet na sobě, ale jak píšu, sešlo se to trochu najednou a zrovna tenhle pátek mě kdosi láká na posázavskou MTB. Přitom zrovna poslední dny jsem jezdil na mé poměry celkem dost a dnes jsem se do práce celkem trápil a nejelo mi to – tepovku jsem pomalu nevyhnal nad 150 ani když jsem funěl. Nerad bych se takhle trápil na závodě, kde to člověka přeci jen hecne.

    Takže i když orientačně, uvítám nějaké nápady, jak se dát trochu dohromady do víkendu, abych ale zase úplně nevytuhnul.

    Pokud se ptám blbě tak sorry – závodník fakt nejsem a tohle jsem zatím neřešil :-/ Pokud na to neexistuje doporučení nebo už je pozdě, tak tohle jen ignorujte, přinejhorším nepojedu ;-)

    0 0
    • Michell  

      Na internetu ne návodů na přípravu před závodem spoustu. Asi nemáš tréningový plán, tak je zbytečné mluvit o změně řežimu přípravy týden před závodem, ale základní věci lze aplikovat i tak.

      1. v týdnu před závodem žádný extrémně namáhavý tréning (podle tvých měřítek)
      2. ideální je sedět na kole každý den a střídat tréning techniky, vytrvalosti a explozivity v menších dávkách než obvykle
      3. dva dni před závodem už trénovat jen techniku a neunavit se
      4. velmi důležité a zároveň podceňované je složení stravy (!!!) takže žádný alkohol (!!!) žádná těžká jídla a nic co dráždí žaludek, způsobuje zácpu atd.
      5. večer před závodem slané, ale lehčí jídlo a hodně pít
      0 0
      • chodec  

        oj to je na mé výkony asi zbytečně podrobné, ale dík :-)

        Hlavně my šlo o radu cca ad 2 a 3 co píšeš.

        Na jednu stranu jsem nechtěl jít na start s nohama vytahanejma jako dnes ráno po ježdění minulý týden a o víkendu, ale na stranu druhou jsem si říkal, že nehejbat se celej tejden asi také nebude to pravé neb bych ztvrdnul jak dvousložkový lepidlo. Tak jsem si říkal zda se mám přes tejden jen tak vozit, nebo do toho sem tam i trochu šlápnout a pokud, tak jak moc.

        Stran té stravy a pití je to teoreticky celkem pochopitelné, ale jsem ochoten riskovat propad o několik míst ve startovním poli, pokud si budu moct dát sem tam dvě deci večer po práci :-)

         
        0 0
      • Biker jak Pes  

        Mě se zase vyplatilo trénovat trochu jinak. Například:

        Pondělí – vyjetí po závodě

        úterý – volno

        středa – krátký rychlý trénink totálně se zničit do mrtva

        čtvtek – vyjetí nebo volno

        pátek – rozjetí

        sobota a neděle – závody

           
        0 0
        • Michell  

          Zajímavý to téma rozjetí se den před závodem. Profíci to dělají a někdy pěkně zostra. Ale mě se to nikdy nevyplatilo. Buď jsem to vždycky přehnal, nebo nevím co, ale prohlídka tratě a vyzkoušení převodů (nejezdím skoro nic jiného než XC) mi vždy udělala líp.

            
          0 0
          • Biker jak Pes  

            Jasně, je to jak u koho. Mě spíš vyhovují delší závody, tak se rozjíždím už den předem a ještě v den závodu v případě nějakých kratších závodů nebo časovek.

            0 0
      • tuleník  

        Slané? Mein Kája! VŠETCI čo tu sme, až na výnimky, solíme až príliš, bežná strava aj bez solenia obsahuje solí dosť… ja nesolím viacmenej vôbec už roky (teda, do varenia už nepridávam žiadnu ďalšiu soľ okrem tej, čo už v tých surovinách je) a som happy.

        Dokonca sa lepšie drží/znižuje hmotnosť, klesá spotreba ionťákov v priebehu výjazdov možno o 20–30 % a celkove sa uľahčuje srdcovocievnej sústave.

        0 0
        • Michell  

          ANO, SLANÉ!

          Proč? To je velmi snadné vysvětlit a snad i pochopit. Dehydratace organismu je při intenzivní cca 2 hodiny dlouhé zátěži (XC závody, u maratonů ještě více) enormní a výrazně snižuje podaný výkon. Nemluvě o tom, že může vézt i ke křečím a podobně. Ze zkušenosti vím, že v teplém počasí je moje ztráta hmotnosti při dvouhodinovém závodě cca 3,5 KG. Samozřejmě tu mluvím o vodě, kterou člověk (já obzvláště) vypotí a vydýchá. Rada by mohla být snadná – více pít. Ale tak jednoduché to není. Tělo nedokáže vztřebat více jak 0,7 litru vody ha hodinu. To znamená cca 1,5 litru za 2 hodiny. Pokud piješ víc, tak máš vody plný žaludek a maximálně se tak pozvracíš. Logicky tak (já osobně) ztratím 2 kg vody, která pak tělu chybí (dehydratace). Sůl v jídle pomáhá udržet vyšší hladinu (procento) vody v orgamismu a tudíž je se dehydratace neprojeví tak silně. Tělo jednoduše použije vodu, co už je uložená v těle.

          To, že klesá spotřeba ionťáků během jízdy, považuji za dobrý vtip ;-)

          Fakt je, že moc solíme. Říkají to i kanibalové. Maso býlých je prý moc slané a proto ho nejdedí rádi.

          0 0
          • weekend warrior  

            proto v lete vozim lahev se slanou vodou, vydrzi i nekolik tydnu:) sranda je, kdyz to nekdo netusi a napije se s logickym usudkem, ze jde o normal vodu.

            0 0
            • weekend warrior  

              sorry, spis sladkoslanou, davam tam i trochu trtinovyho cukru. Nevim jak moc je to zdrave, ale zizen mi to celkem spolehlive zahani – mozna placebo. Mam samozřejmě sebou i normal vodu.

              0 0
          • Beeda  

            sednout, za pet!!

            0 0
            • Michell  

              Částečně správné hodnocení, Paní učitelko. S tím slaným jídlem je to už falzifikovaná teorie. Konzumace slané stray před závody se už dnes doporučuje jen ve zpecifických případech. Všechno ostatní, co se jistojisté dehydratace týče je už v pořádku. Ale jestli znáte nějaký způsob, jak přinutit tělo vstřebat 3–4 l vody za 2 hodiny, tak by si s vámi určitě rád promluvil třeba Johan Bruyneel a za tohle tajemnství by rád vypsal tučný šek :-). A nejen on, prostě budete milionáři. Za normálních (!!!) podmínek tělo vstřebá asi litr za hodinu – to víme všichni. Ale intenzivní silový výkon a všechno kolem spjaté bohužel ideální podmínky pro vstřebávání vody neposkytuje (stažený žaludek atd.). V takovém případě je 0,75 l / h celkem reálných. A dehydratace je tu a když je velká, tak ste v řiti. Jako třeba letos Tom Boonen na Milan-Sanremo.

              0 0
          • horvas  

            Maso býlých je prý moc slané a proto ho nejdedí rádi…tady se člověk pobaví…piš pomaleji a víc u toho přemýšlej…:-))

            0 0
    • Beeda  

      celkem jednoduchy, dva dny pred zavodem uz volne do 1,5h…tim nic nezkazis…

      0 0
    • ememem  

      mozes to riesit ako ja – kedze nemam cas na jazdenie v tyzdni resp. jazdim s deckami prip. sa venujem inym aktivitam tak chodim iba na dlhe maratony v sobotu a je s regeneraciou poriesene…(to si ale asi ako radu nechcel pocut :-) )

      0 0
    • Pebe  

      jelikož už jsi v práci na kole, tak domu volně, tak nějak v kompenzaci, zítra pauza, v pátek cestou na start lehce rozjet, můžeme jet spolu ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.