Učení jízdy na kole - dítě 3 roky - jak nato?

86 nepřečtených
  • jaradal

    Naše 3-letá ratolest se učí jezdit na kole. Poté co bravurně zvládla jízdu na odrážedle Trotter, kde nemá nejměnší problémy se stranovou stabilitou,jsme koupili první šlapací kolo. Na kole s pomocnými kolečky jezdí už několik měsíců a v poslední době už jí nedělá problém ani rozjezd do kopce a jiné podobné věci, se kterými se dříve nedokázala vyrovnat.

    Myslím si proto, že nastal správný čas na to začít se učit jezdit bez postranních pomocných koleček. Poradíte mi, jak na to? Mě učili s takovou pomocnou tyčí, nebo je lepší začít ta kolečka posouvat do pozice, kdy se dotýkají země až při větším náklonu? Nerad bych provedl nějakou pitomost, která by způsobila blok ke kolu.

    Díky za rady a zkušenosti. J.

    0 0
    • Matts.  

      Moje dve baby som naučil veľmi rýchlo, držal za sedadlo, nech si pomaly ťahá, ja som klusal za nimi ako v Chuchli, potom pustíš ruku, dieťa o tom nevie, a už sa vie bicyklovať. Pár krát drbne a to je všetko. Nič rýchlejšie nie je.

      0 0
    • Matts.  

      Moje dve baby som naučil veľmi rýchlo, držal za sedadlo, nech si pomaly ťahá, ja som klusal za nimi ako v Chuchli, potom pustíš ruku, dieťa o tom nevie, a už sa vie bicyklovať. Pár krát drbne a to je všetko. Nič rýchlejšie nie je.

      0 0
    • Hrabě  

      Už se to tu nedávno probíralo. Mrkni sem bike-forum.cz/forum/jak-naucit/672657/f­orum.html

      0 0
    • nawara  

      Nejlepší je koloběžka, na ní se naučí držet rovnováhu a přechod na kolo je pak bez problémů.

      0 0
    • martt  

      Ak su v okoli dalsie deti jazdiace na bicykli tak pride nejak samo. Nase tri deti sa bez nejakeho velkeho ucenia naucili jazdit vo veku 2–3 roky bez pomocnych koliesok.

      0 0
      • martasek  

        Ve 2 letech by to bylo o trochu brzy ne?, radši se přeptej manželky :-)). Jinak ve 3 letech je to na hraně, 1.odrážedlo, 2. kolo s kolečkama + koloběžka, 3. kolo bez koleček.Koloběžka je super na učení rovnováhy.

        0 0
        • pro_pa  

          Mě trochu nejde do hlavy, proč by mělo po odrážedlu následovat kolo s kolečkama, když už děcko rovnováhu udrží.

          0 0
          • martasek  

            naučí se šlapat, brzdit, atd. ale asi nejpodstatnější je motivace dítěte – musí samo chtít jezdit bez koleček.

            0 0
            • pro_pa  

              My jsme jezdili bez koleček, tak jí nenapadlo, že by je měla mít sama. Brždění pochopila celkem bez problémů.

              0 0
        • martt  

          Pamatam si to celkom presne. Starsia dcera sa naucila bicyklovat ked mala tri, mladsie dvojcata o rok skor. Na starsej sme testovali pomocne kolieska az kym raz nespadla, preletela v zakrute cez to koliesko do strany. U dvojciat sme pomocne kolieska vynechali.

          Myslim si, ze je to vplyv sidliska, kde vsetky deti jazdili na bicykloch. Synovec zijuci v sterilnej mestskej domacnosti sa napriek snahe jeho rodicov nevedel naucit bicyklovat. Potom bol u nas na dovolenke a vzdy musel behat za ostatnymi detmi co sli na bicykloch. Trvalo to len chvilku a naucil sa bicyklovat aj on. :-)

          0 0
          • cubas  

            ted jestli tvoje deti jezdi na kole od dvou let bez pomocnych kolecek, tak to cumim.

            0 0
        • adco  

          Je to individualne. Moj syn nemal este 3 tri roky a uz lietal na bikrosovej drahe, sice prvy den bola poriadna drska, ale ho to vobec neodradilo, dalsi den uz mal prejazdene vsetko. Dceru som na bicykel dostal az v 5-tich. Z trojkolky isli rovno na maly bicykel bez pomocnych kolies, par okruhov som s nimi behal, postupne pustal sedadlo bez ich vedomia, syn to zvladol za pol hodinku, dcere to tak trvalo dva dni, kym uz isli bez pomoci.

          0 0
      • Blabas  

        zase souhlas.

        0 0
    • pro_pa  

      My jsme přeskočili kolečka úplně. Měla malé kolo, z kterého jsem odmontoval šlapky aby to mohla používat jako odrážedlo, jakmile dokázala držet rovnováhu, tak dostala normální kolo a přechod byl úplně bezproblémový. Jediné, že potřebuje pomoci s rozjezdem, má totiž sedlo nastavené tak, že dosáhne na zem pouze špičkou, takže je to pouze psychika, která jí říká, že se nerozjede, přitom zastaví úplně v pohodě, dá špičku nazem a stojí.

      0 0
      • Yann  

        Naprosty souhlas. Odmontoval jsem slapky a po cca 2 dnech odstrkovani (a nalezni rovnovahy) jsem montoval slapky zpet. Potom jsme uz pouze potrenovali rozjezdy…

        0 0
        • whom  

          +1, kolečko Blesk s furtkou, dolů šlapky… v roce a půl na tomhle, od dvou šlapal sám.

          Zato teď :o)) (v 26)

          aaaa, sem o 10 let zpožděn :oD

          0 0
      • Biker.61  

        Taky si myslím, že pokud dítě udrží balanc na odrážedle bez koleček, tak přechod na kolo s kolečky je krokem zpět. Dříve žádný odrážedla nebyly, takže moje dvě holky jezdili chvíli s kolečkama, který jsem jim, po dovršení třetího roku věku oddělal, a pokud chtěli jezdit, museli to zvládnout bez koleček :-) a ony jezdit chtěli, takže se to naučili velice rychle :-)

        0 0
    • Kenya  

      Určitě neposunuj kolečka. Buď ať to kolo jede po všech bočních, nebo je sundej úplně. Když je to napůl, tak si dítě zvykne jezdit nakloněné a na křivo. To je pak naprd. Mé děti si řekly že chtějí sundat kolečka. Pak jsem chvíli běžel vedle, jak to někdo popisoval. A pak to bylo už OK. Ano ne tak problém s ježděním, jako ss bržděním. :-)

      0 0
    • děd (ek)  

      1.krok (necelé 3 r.) shodný – odrážedlo TROTTER:

      0 0
      • děd (ek)  

        2. krok – bez koleček (šlapat jsme ji naučili na trojkolce), mírně skloněný terén, aby to samo nejelo, ale musela snadno šlapat, za půl hodinky jezdila sama. Kolečka jsme po první negativní zkušenosti hned zavrhli.

        0 0
        • ivaneck  

          ta je skvela… hlasuju pro ni jako Miss B-F :o)

          0 0
          • Blabas  

            škoda, že mám fotky doma. Mám moc krásný z prvního dne bez koleček. To jí bylo 2,5roku

            0 0
    • Martin11  

      Já učil malou tak, že ani nezjistila, že by kolečka potřebovala. Prostě dostala kolo bez koleček a musela jezdit (ve 3,5 letech). Měla trénink z koloběžky, takže rovnováha bez problému a naučila se jezdit sama za tři hodiny. Pravda – většinou jsem jí držel zezadu za kolo, potom už jenom jistil. Další dva dny mě bolely záda, ale stálo to za to. moc se jí to zalíbilo a teď když je jí 6 let, tak spolu dáme třeba 60 km a baví jí to…

      0 0
      • Medunka  

        ty jo, v 6 ti letech 60 km – to ujede sama nebo ji mas na tyci?

        0 0
        • Martin11  

          Na tyči z toho jede tak 5 km do největších kopců, jinak šlape sama. Ale když jedeme tak daleko, vybíráme trasu spíš po rovinkách. Občas vyjedeme třeba vlakem na Moldavu v Krušných horách – po vrcholcích a zpátky domů je to právě těch 60… Někdy to jedeme i nahoru, ale to je tyč v permanenci víc :-)

          0 0
          • Medunka  

            Tak to je teda sikovna, takove ditko mit, to musi byt radost. Pokud ji to jeste navic bavi, tak at ji to neopousti

            0 0
            • Martin11  

              No snad vydrží – k vánocům plánujeme nové kolo, tak na jaře vyrazíme testovat pořádně do terénu. Asi to bude GT Agressor (zvláštní název pro dětské růžové kolo), ale snad to bude stát za to.

              0 0
    • nobody  

      vidím tady pár zkušených učitelů jízdy :), tak se zeptám, od kolika může dítě jezdit na tyči (trailgator,…), musí umět jezdit na kole? Jde použít na tyč i na kolo typu na fotce? thx

      0 0
      • Martin11  

        To kolo je ještě moc malé, to by na tyč asi ani nešlo přidělat. A kdyby, tak by přední kolo bylo tak ve vzduchu, že by z něj prcek padal na záda :-). Opravdu bych to neriskoval – lepší počkat až bude mít větší kolo, tak 20" ideálně. Jinak na kole by podle mne měl umět jezdit-minimálně držet rovnováhu, protože na tyči by se strašně mrskal a není to nic příjemného, udržovat rovnováhu za dva…

        0 0
        • pro_pa  

          S tím bych až tolik nesouhlasil. To přidělání tyče by podle mého mělo jít, záleží na výšce hlavové trubky u TG jdou dát ty úchyty i obráceně, takže se nutnost dlouhé hlavové trubky snižuje. Nejlepší je to vzít do prodejny a zkusit to přidělat před nákupem.

          Já jsem používal TG ještě předtím, než holka začala držet rovnováhu na kole sama a nebyl to problém, důležité je aby nedělala blbosti a nenakláněla se do dtrany. Nyní již jezdí na kole sama a když je na tyči tak nepozoruji rozdíl v rovnováze.

          Poslední je, že je možné seřídit sedlo dětského kola tak, aby když je upnuté na TG, tak bude vodorovně a děcko poté nemá problém, protože nesjíždí.

          0 0
          • pro_pa  

            Ještě jsem pozpomněl napsat, že výšku předního kola nad zemí můžeš regulovat podložkami, které vkládáš pod přední úchyt.

            0 0
    • nobody  

      začínám řešit kolo pro syna (asi na březen), v létě bude mít teprve 3 roky, ale je celkem vysoký, teď už má 96cm. V jednom cykloshopu mě nabízí 16" kolo, ale mi to přišlo ještě moc velké, prodavač mi tvrdil, že 12" jsou zbytečně vyhozený peníze. Takže do jaké výšky cca, vydrží prcek jezdit na 12" kole? Je lepší vzít 12 nebo 16?

      0 0
      • BlickM  

        vem podle velikosti, ať ho vyzkouší. A jestli ještě neumí jezdit, vem aby dosáhl na zem… sundat kliky a ať se učí jako na odrážedle (rovnováhu).

        0 0
    • norman  

      Jak bylo uvedeno – žádný postranní kolečka, sedlo dolů tak aby oběma nohama dosáhlo dítě na zem, zpočátku trénovat jako na odrážedle, dítě si nakonec začne samo přišlapávat – i když má kolena pod bradou. Pak sedlo postupně, velmi pomalu zvyšovat.Chce to vhodnej prostor – dostatečně širokej, čili žádná stezka pro cyklisty nebo chodník, nejlíp parkoviště s velmi mírným sklonem. Moje děti už po pár hodinách jezdily slalom :-). A ještě jeden důležitý detail – kolo musí mít nožní brzdu čili „torpédo“! Při řízení má dítě plné ruce práce a nelze po něm chtít, aby brzdilo rukou. Já tohle podcenil: koupil jsem bazarové čínské kolo s pouze ručním brzděním. Jednou to kluk vzal z kopce z lesní cesty přímo na hlavní silnici, jak to drncalo měl plné ruce práce s řízením a nebyl schopen brzdit. Byl to můj nejrychlejší sprint v životě.

      0 0
    • Blabas  

      Bylo to o bolavých zádech z toho jak jsem držel sedlo. Ta tyč pomůže hlavně tobě, abys nebyl zrasovanej. V necelých třech letech už bez koleček. Na jaře se malá dozvěděla, že kolečka odletěly k jiné malé holčičce a basta. Stejně jsme střídali období jezdím jako čert s obdobím bojím se jak čert kříže. Nevýhodou je, že kola pro děti jsou těžká a tak neušlápnou, co bychom rádi. Pěkná helma a ozdobení kola pomohlo k nadšení pro věc. Loni už se mnou najížděla mé běžecké tréninky. Ted otravuje, kdy už zase začnu běhat.

      0 0
    • kochese  

      Jako prvni krok jsme dceri koupili odrazedlo a na podzim nastal cas pro koupi kola, na kterem jezdila vicemene hned. Napoprve ujela cca 15 metru, a vzdalenosti se prodluzovaly. Ale jezdila z mirneho kopce, do kopce mela problem to uslapnout. Balancni kolecka jsem zavrhl hned, dite se nenauci drzet balanc, protoze spoleha na ta kolecka.

      0 0
    • Johny5 OSHA  

      takto jsme zacali, ale potom jsme odlozili a zaciname s timto…mladej ma 1,5 roku.....8)

      0 0
    • Lance  

      brutalne rvat: „JED“!!!!!!!!!

      0 0
    • pete_ax  

      premyslim jak ted na jare s prckem zacit. na odrazedle jezdi v pohode. zvazuji prechod z odrazedla rovnou na 16" kolo (nektera jsou pro deti od cca 90 cm, prcek ma 100). zkusit 16" nebo radeji nejdriv 12" kolo?

      0 0
      • Lišák  

        Když dostal mladej 12", tak měl 3 roky / 95 cm. Vydrželo mu rok. Byl jsem rád, že jsme 12" nepřeskočili. Zatím jedeme takto: 12" – 16" – 20" – 24" a teď skládám 26".

        0 0
      • kemo  

        Začni 12'' nebo pokud je větší tak 14''. Bude se na tom cítit lépe, má to blíže k zemi, lépe dosáhne na zem …

        Jak chytne stabilitu, naučí se brzdit atd. tak klidně rychlý posun na 16''. Záleží jak je dítě velké a šikovné.

        Mladej začal na 12'' asi ve dvou a něco málo a ke třetím už dostal 16, ke čtvrtým 20, takže jestli to takhle půjde dál, bude mít v sedmi 29'' :) Jak na tom byl výškově už si nepamatuju.

        0 0
        • MlokCZ  

          Proč by to mělo být blíže k zemi a lépe dosáhnout na zem? Pedál ve spodní úvrati je pořád ± stejně vysoko (rozdíl daný konkréntím modelem kolem a nezávisí na velikosti kola) a od toho se odvíjí jak bude sedět vysoko.

          Tím neříkám, že má brát rovnou větší, na větším se bude učit hůře, ale určitě to nebude z důvodu, že by to bylo dál k zemi.

          0 0
          • kemo  

            Nikdy jsem to neměřil, ale pocitově – možná i v souvislosti s celkovou geometrií a sedačkou danou schválně níže k zemi – lépe dosáhl na zem z 12'' kola. Na 16'' a 20'' už jsme lehce řešili i posed a musel si trochu zvyknout na rozjezdy.

            0 0
      • oddie  

        Pokud ta 16" bude Belter, který je menší než většina hytlermarketových 16", tak při téhle výšce úplně klidně. Pokud to bude 10-kilová neforemná nefunkční obluda, tak na to zapomeň.

        0 0
        • gerrard  

          Kdyby se na tebe dalo vsadit, tak jsem prave vyhral spoustu penez. :) Cekal jsem kdy to prijde.

          0 0
      • Člověk a jeho svět  

        U nás z odrážedla rovnou na 16" taky ve třech letech a něco kolem 105 cm. Chvíli s kolečkama, za cca dva měsíce kolečka pryč a samostatná jízda asi po pěti minutách a pár jízdách s přidržením… Je to řekl bych hodně indivindi. Někdo kolečka proklíná, já osobně proti nim nic nemám.

        0 0
      • MlokCZ  

        Začínali jsme na myslím 98cm a na 14" Isle a bylo to akorát (16" Isla by pro začátek byla ale asi už moc i když tam zase takový velký rozdíl není). Předtím dlouho malá jezdila 12" odrážedlo a to už jí začínalo být malé, tak jsem nechtěl brát 12" kolo.

        Akorát je trošku problém co potom. Když odjezdila rok na 14", tak byla otázka co dále. 16" není moc rozdíl a byla by sotva na pár měsíců, takže jsem se nakonec rozhodnul vzít rovnou 20". Teď je ta 20" ještě trochu velká (výška sedla není žádný problém, tam je ještě rezerva pro snížení, ale celkově je to pořád trošku velké), ale jednak ještě pár měsíců (teď na kole nejezdí) a pak po delší pauze začnu nejdřív pár jízd pro zopakování všeho na staré 14".

        Nejvíce bych se rozhodoval dle toho, jak moc jezdil a na jakém odrážedle a jak mu je velké a jak to zvládal.

        0 0
        • gerrard  

          Rozmery 14" a 18" jsou zlo. Jednak na to nejsou moc plaste a jednak to pak nenavazuje. Ja vsem doporucuju se temto rozmerum vyhnout a jit 12",16",20", 24–26".

          0 0
          • oddie  

            Kdepak, ideální je jít 12–14–16–18–20–22–24–26–27,5–29 :)

            0 0
            • gerrard  

              :) a jeste pridat charioty, odrazedla, kolobezky, bikrosky, silnicky, drahovky, cyklokrosky, fully vsech kategorii, fatbiky, at nam ten cykloprumysl nezdechne a jeste teda ebiky :)

              0 0
          • MlokCZ  

            To je otázka s tím navazováním. Co bych na začátku dělal s 12", která by rovnou byla už malá? A s 20" to nejspíš vyjde nakonec dobře podle prvního zkoušení a jak rychle roste.

            Takže nakonec to ušetří jedno celé kolo a názanost bude slušná.

            U jiného dítěte to může být zase úplně jinak.

            Když jsme u těch blbých rozměrů, tak za nejblbější rozměr považu 24". Tam je nabídka také bídná. A v menších (do 20") se ještě tolik neřeší výměny plášťů když se koupí rozumný celek (já třeba na Isle 14" neměl potřebu měnit vůbec nic a na tak malém kole mi to ani dvě děti po sobě nestihnout opotřebovat, abych něco měnil).

            Takže pokud by mi to náhodou vyšlo, tak půjdu z 20" rovnou na 26". Ale je možné že to nepůjde a ta 24" bude ještě mezi tím nutná. Vše se uvidí jak zrovna v kterém období děti rychle porostou a jak to vyjde se zimou (kdy v podstatě na kole nejezdí).

            0 0
            • gerrard  

              Tak jestli ti nic deti nestihnou opotrebovat, tak si jich vaz. Ja jsem menil porad plaste a gripy a dokonce i na helmu jednou doslo a na kazdem kole je poznat ze se na nem jezdilo. Kolo 12" jsem nevynechal nikdy a taky jsem nikdy nekupoval kolo s tim, ze se do neho doroste a tam pak tech 14 a 18 nedava smysl. Prvni dite je kluk a ten jezdi porad. Jen kdyz je moc snehu tak ne. Takze kdyz se koupilo kolo, tak hned jezdilo. A prvni kolo, ktere jsem tunil byla 24", ale tam tuneni spocivalo v odmontovani velkeho prevodniku a namontovani rockringu, takze ja si na tuneni detskeho kola moc nepotrpim. Za me osobne pro dite co rado jezdi a jezdi i do terenu, tak rozhodne 24" nevynechat. S dobrou vidlou 2 roky zabavy ram velky jen 11" a pak plynuly prechod na 14" 26" ram.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak dokud nebudou děti moct jezdit bezpečně sami, tak mohou jen se mnou. Žena jednak malou na kole nestíhá a když k tomu má venku obě děti a menšímu ještě bere kočárek, tak už vůbec.

                Proto malá zase nejezdila tolik když mohla vždy jen se mnou (já s ní přes teplejší část roku jezdil co to šlo, v zimě se na kolo sama vůbec nehrne a raději jde třeba bobovat). Teď už pomalu bude moct vyrazit na kole i s ženou, už začíná být rozumná a nevezme to někam rovnou pod auto, takže přestává být problém, že ji žena nestačí.

                I když máme třeba do lesa pár set metrů od domu, tak mezi tím je silnice, kde jezdí hodně aut. A ze začátku trénovala více na asfaltu, což bylo hned vedle velké hlavní (vedle široký chodník s pruhem pro cyklisty a ne přehnaně velkým množstvím chodců a dlouhá rovinka, takže na trénování ideální).

                Takže na to opotřebení kola větším ježděním nejsou podmínky.

                A do terénu se moc nehrne. Do lesa ano, ale raději po pěkné cesty než nějaké kořeny.

                0 0
                • gerrard  

                  Teren je na opotrebeni v pohode. Nejvetsi opotrebovani bylo na rampe do Pennymarketu. :) Vyjel nahoru rozjel to dolu, zaflekoval a zkousel udelat co nejdelsi smyk. A to vydrzel delat treba hodku v kuse. Skoda ze jsem tehdy nemel na co natacet. :(

                  0 0
        • pete_ax  

          odrazedlo Kellys Kite 12, jezdi v poho – odrazi se, zvedne nohy, frci. v lete, cca ve dvou a pul zkousel u dedy na 12" Jipi kole, bo jak se to jmenovalo. viz foto. sam ale jeste nejezdil. ted uz je zase o fous vetsi. je to tak, ze doma ma prave jen to odrazedlo a u prarodicu to 12" kolo. takze co poridit domu. na 14" jsem taky koukal vcera vecer, konkretne KUbike (dle popisu 5,9 kg).

          0 0
          • oddie  

            Kolik měří? V létě mu bylo 2,5, takže v další sezóně 3,5 – pokud není malinký, už by to klidně mohlo být na 16. I ta bude stejně jen na ten jeden rok…

            0 0
            • MlokCZ  

              Přesně tak. Věkem je jako moje malá, ale jako kluk může být vyšší. A kdyby byla (malej je ve stejném věku o dost vyšší než ona), tak by to rovnou na 16" (po odrážedle) u ní vyšlo.

              0 0
          • zdenal8  

            To tvoje Jipi kolo je Blesk. Měl jsem oranžovej. Můj první bike fixka.

            U dětí je ta velikost individuální. Malej měl 12 pak rovnou 20 a teď 26.

            Dcera 12, 16 a teď 20. Hlavně růžový nebo fialový.

            0 0
      • Vrci  

        Začínali jsme na 12" s fix převodem bez koleček, pak 16" fix a pak 16" otočená na klasického cvrčka.

        Kluk nikdy neměl torpédo, které považuju za komplikaci při učení rozjíždění.

        0 0
        • MlokCZ  

          Torpédu jsem se taky cíleně vyhnul. Nejen komplikace pro učení rozjíždění, ale navíc proč mu dělat navíc další zbytečnou změnu do budoucna.

          0 0
          • gerrard  

            Opravdu se zadne komplikace nekonaji. Jednou si to zkusi a vic nic neresi. Fobie z torpeda je zbytecna.

            0 0
            • Vrci  

              Viděl jsem to na výletě se sousedovic klukem. Filip nasednul pootočil šlapačky dozadu nohou a jel. Sebík zvedal kolo do vzduchu a rukou točil šlapačkama. Měl jsem srovnání u dvou stejně starých kluků.

              0 0
              • gerrard  

                Tak technika rozjezdu je jina :) uznavam, ale zvedat kolo do vzduchu to nedelala ani moje blondyna. Ony se ty deti nezdaji, ale dovedou se strasne rychle naucit spoustu veci. Jen je to musi nekdo naucit a musit byt ochotne ty rady poslouchat. Proste muzou mit to i to a nijak je to nepoznamena.

                0 0
                • Vrci  

                  Vadila mi ještě jedna věc, poměrně dlouhá prodleva na klice než kolo přešlo do záběru. Na 12" to bylo, kvůli lehkému převodu, skoro 90 stupňů.

                  0 0
                • oddie  

                  Byl jsem párkrát svědkem toho, jak dítě naučené na torpédo při přechodu na větší kolo s cvrčkem v nějaké krizovce místo brždění šláplo dozadu a vysekalo se, jednou dokonce na Tčkové křižovatce, kam se sjíždělo z kopce, naštěstí tam nic nejelo. Ono je děsně fajn, že se to naučí, ale něco zažité se leckdy přeučuje docela blbě a dlouho. A vzhledem k tomu, že prakticky není důvod, proč děcku to torpédo na 16" kole vůbec cpát, tak i zbytečně, takže jsem rád, že i my jsme se mu zcela vyhli také.

                  0 0
                  • zdenal8  

                    Bych řekl, že se to tu až zbytečně moc hrotí. Když si vezmu na čem jsem se učil jezdit já a neměl jsem nejmenší problém. Děti se taky dost přizpůsobí a učí se rychle.

                    0 0
                    • oddie  

                      Jo? A V KOLIKA letech ses to učil? V době, kdy nejmenší jakž takž dostupné kolo byl 22" Pionýr, ke kterému se dítě dostalo spíš až ve škole, se tohle vůbec řešit nemuselo, protože taková situace vůbec nenastala…

                      0 0
                    • MiKED  

                      Děti se samozřejmě přizpůsobí. Na druhou stranu – proč to neřešit, když tu možnost máš? :-)

                      0 0
                  • gerrard  

                    Asi potkavame uplne jine deti, to se neda nic delat. :) Nedelal bych z toho jestli cvrcek nebo torpedo flame. Kdyby to s torpedem neslo, tak jsme se nenaucili jezdit nikdo. A i ted je tech detskych kol s cvrckem minimum. Tak z toho zas nedelejte pravek. ;) Nauci se uplne normalne jezdit kazde.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Vždy to bude individuální. Některé děti s tím nebudou mít problém vůbec žádný a některé mít problém budou.

                      Hlavní pointu bych viděl v tom, že jezdit na torpédu nic nepřinese a proto není důvod ho použít.

                      0 0
                      • oddie  

                        V lepším případě nic nepřinese. V horším případě přinese zbytečné problémy.

                        0 0
                      • gerrard  

                        Jo jo kazde dite je jine a pokud mas rozpocet a moznost koupit kolo s cvrkem, tak si muzes vybrat co koupis. Kdyz jsem kupoval 12 a 16" ja, tak co vim jeste zadna alternativa nebyla. A jak to maji s brzdenim na takovem kole? Je ta brzda udelana i na male ruce a nemaji treba v prudkem kopci problem?

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Cíleně jsem bral kolo (Isla), kde jsou uzpůsobené brzdy (jak pro menší ruku, tak jdou hodně zlehka a jdou nastavit i hodně blízko k řídítkům) a malá je v pohodě umáčkla od začátku. Naopak dokázala brzdit moc, tedy více než by se udržela na kole (to se postupně zlepšilo).

                          I se snažím co nejvíce, aby využíval obě brzdy. Tedy nebyl problém v tom, že by mačkala jen jednu, to chápala rychle. Ale problém byl v tom, že je mačkala hodně odlišně, tedy jednou skoro nebrzdila.

                          Teď už odbrzdí i docela prudký kopec na lehkém povrchu. Teď se ji snažím učit, aby na horším povrchu nebrzdila moc a nešla do smyku (hlavně zadním).

                          Je jasné, že více let zpět nabídka kol pořádná nebyla a pak s tím nešlo nic udělat, to ale teď už neplatí.

                          0 0
      • KAPLIS  

        Záleží na stavbě kola. Když mel malý 3,5 roku a 100cm tak už jezdil 20". Dost jsem to tenkrát sledoval, tak to vím naprosto přesně :-)

        0 0
    • racek_chechtavy  

      Postrani kolecka jsou zlo, hned jak se nauci slapat pryc s nima, jedine to decko mate protoze musi zatacet proti veskere logice toho co se naucilo na odrazedle!!!

      0 0
      • MiKED  

        Jop, ale bez koleček se naučí šlapat jen stěží.

        0 0
        • racek_chechtavy  

          a píšu snad něco jiného?

          0 0
        • MlokCZ  

          Proč by se to nenaučil/a?. Postraní kolečka jsem cíleně vůbec nepoužil a malá i když není moc šikovná se naučila šlapat v podstatě téměř okamžitě. A neztratila tak pracně naučenou rovnováhu.

          Rovnováha ji na odrážedle trvala poměrně dlouho (ve srovnání s okolím). Když ale už z odrážedla měla zvládnutou rovnováhu dobře, tak šlapání na prvním kole šlo samo.

          Jen to chtělo začít na úplné rovině, aby se neučila vše najednou. Ze začátku jsem tedy pomáhal s rozjížděním a nemusela brzdit a mohla se soustředit na rovnováhu a šlapání. Pořádný trénink brždění samozřejmě hned následoval, aby mohla i jinam než na rovinu.

          U malého, který za chvíli začne na odrážedle postraní kolečka opět určitě dávat nebudu vůbec.

          0 0
          • oddie  

            Přesně. Ta postranní kolečka jsou tak akorát krok mimo. Obě děti se to úplně v pohodě naučily bez nich, a to ten starší ani náhodou není pohybový talent. Navíc na to kolo, co jsme měli, stejně ani nejdou nandat…

            0 0
          • gerrard  

            Je to jen otazka jak k tomu pristoupis. Muzes je ucit s koleckam i bez, ale kdyz uz je ucis s koleckama, tak jak je naucis slapat a brzdit, tak hned sundat.

            0 0
            • Lišák  

              Přesně jak píšeš, naše děcka na odrážedle jezdila bravurně, ale protože neměla nic šlapacího, tak se jim nedařilo zkombinovat držet balanc a přitom provádět nový pohyb. Kolečka na naučení šlapání a pak hned dolů a nebyl problém. Původně jsem je tam nechtěl dávat vůbec, ale nebylo to na škodu.

              0 0
          • MiKED  

            Na odrážedle drandil jako drak, ale se šlapáním byl problém (je to paličák). S postranními kolečky strávil tak týden – jakmile získal návyk, šlo to samo. Je to prostě individuální.

            0 0
    • Yura  

      Ja si na zadna kolecka nepamatuju. Pamatuju si jen jak me nekdo z rodicu vzdycky pustil a ja se vymlel do travy a pak uz jsem jezdil v pohode heh.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.