• funkatron

    citali ste niekto toto?

    http://alltraining.cz/…rach-z-tuku/

    vobec sa to nezhoduje s vacsinou clankov a studii, ktore som doteraz cital…ze radsej sacharidy ako tuky…

    0 0
    • Rychlej turista  

      My ale za to nemůžeme, že čteš špatné články :-)

      To je známá věc, že na cukry daleko nedojedeš.

      0 0
      • funkatron  

        ide o to, ze doteraz som cital, ze sportovci doplnovali radsej sacharidy pred vykonom, lebo tukov ma kazdy dost, ale sacharidy su vacsi problem pocas vykonu

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tuků máš dost, ale pokud na ně tělo nenaučíš jezdit, tak stejně jezdíš na cukry, což na delší štrece znamená od krize ke krizi a to je celkem o ničem a končíš. Pokud ale je tělo naučené jezdit na tuky, tak strčíš do kapes třeba řízky ze štavnaté krkovičky a valíš. Nebo tam strčíš cokoliv jiného, třeba i suchou kůrku, protože tělo si většinu energie bere ze sebe a i ta suchá kůrka mu pak stačí. To je to tajemství vytrvalců – že likvidují zásoby glykogenu mnohem pomaleji a proto mají větší dolet :-)

          0 0
          • funkatron  

            ano aj toto som vedel :)

            ale myslel som si, ze aj pre vytrvalcov je dolezitejsie doplnat cukry, kedze tie sa minaju skor ako tuky :)

            a tak sa aj pise vo vacsine publikacii…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Není to tak, že nejprve vyčerpáš cukry a pak přijdou na řadu tuky. Obojí se spotřebovává najednou, ale u vytrvalců je při stejném celkovém množství spotřebované energie mnohem větší podíl spotřeby tuků a menší cukrů. Až vyčerpáš cukry, končíš. A to se u vytrvalců děje mnohem později a proto dojedou dále. Tím, že vytrvalci mají menší podíl spotřeby cukrů na celkové spotřebě, tak i při tom doplňování cukrů jich tolik nepořebují a proto jsou schopni kratší vzdálenosti objet bez jídla nebo jet tak pro jistotu něco zobnou.

              0 0
              • funkatron  

                ja som to myslel tak, ze sa skor minu ako tuky, ktore sa neminu nikdy :)

                nie ze sa minaju najprv cukry, potom tuky…:)

                0 0
          • treatt  

            No jo, ale jak mu to vysvětlit? :)

            0 0
          • Greyhound  

            A má smysl se snažit učit to tělo tak, že cukry v tréninku omezuješ nebo je ta schopnost pálit dobře tuky daná hlavně dispozičně, případně se to tělo naučí dlouhejma jízdama bez ohledu kolik těch cukrů dodáváš?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Asi to bude hodně dispozičně, ale hodně se dá naučit právě tím omezením a dlouhýma jízdama. Zjednodušeně se to dá říct i tak, že nejlépe se to tělo naučí, když budeš dělat přesně to, co dietologové považují za sebevraždu – žádné jíst pravidelně a 10 x denně, ale hezky nepravidelně a co nejméně často. Časem si tělo zvykne, že víc prostě nedostane a začne hospodařit. Problém je, když sportovat přestaneš, to pak nabíráš kila i ze vzduchu :-D

              0 0
              • martin_bakov  

                hm, to je primo vrazedny navod, v mem pripade by to znamenalo ze na konci sezony priberu 20kg :D …sportem ku zdravi

                0 0
              • treatt  

                Uf, tak to asi nebude cesta pro mě :)

                Ale opravdu na sobě i teď při najíždění cítím, že takhle funguju – za 60km už se mi svírá žaludek, nechce se mi jet, už bych uvítal, ať je za rohem cukrárna a dám si kafíčko, kofolku a mascarpone :) Jak ne, tak mi to přestává jet a hlavně jsem otrávenej..

                Tak jak teda tělo naučit, ať si pálí tuky a neotravuje mě? :)

                0 0
                • fousek  

                  Ja sem to kapku eliminoval tak, ze sem s hladakem jezdil z prace, sice docela neprijemny, ale ted bych rek ze kdyz jedu pohodicku tak nepotrebuju tak casto neco sezrat.

                  0 0
              • Zerocool  

                dle tvého návodu začne tělo žrát samo sebe a to je cesta do pekel, budeš ztrácet sílu a budeš unavený, nebudeš schopen kvalitně odtrénovat, naopak ve dnech tréninku žrát jako kůň a hlavně po něm, ale i to je někdy málo, protože je večer a už toho do sbe tolik prostě nestihneš naházet…

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Tyto stavy vůbec neznám. U mě platí nepřímá úměra – čím víc jezdím, tím míň jím a naopak :-) Kdybych jezdil krátké a rychlé divočiny, asi bych to dělal jinak, ale pro moje ježdění je to naprosto v pohodě. Ale taky hodně odpočívám, což se podceňuje a odpočinek tak lidi berou spíše jako ztrátu času, než jako velice důležitou součást přípravy. Osobně razím heslo „Raději nedotažený, než přetažený.“ Bez odpočinku věřím, že může nastat to, co popisuješ.

                  0 0
                • ememem  

                  suhlas, toto uz rychlej turista trocha prehnal aj ked inak s nim v „dietologickych“ otazkach suhlasim. hlavne s tym „natrenovanim“ organizmu je to imho slusne povedane nie pravda aj ked inak telo sa dokaze prisposobit hodne to je fakt.. asi ma skratka od boha organizmus vytrvalca ked dokaze hentak fungovat, drviva vacsina by asi zdochla resp. jak jak pises zozrala sama seba.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    nojo, ale mrkni na to co jezdí on.

                    Jestli bereš jako vytrvalost maraton co má 120km, který odjede špička za 4 hodiny plebs do šesti hodin tak máš pravdu. A turistův trénink nebude nejvhodnější.

                    No ale pokud budeš chtít jezdit 24hodinovky a ultra maratony tak má turista pravdu.

                    0 0
                    • ememem  

                      takze ked si das tyzdnovy alpencross 8 h denne v sedle budes zrat hentak? )teraz sa oprostime od toho ci mas alebo nemas natrenovane, povedzme ze mas)

                      0 0
    • gazman  

      PIVO!!!

      0 0
    • Vlady  

      jo, jo, poslední dobou se objevilo v časopisech pár článků na tohle téma. S bombastickejma titulkama v duchu – zapomeňte vše, co jste doposud o výživě četli, konec Nudelparty atd, atd. Poznatek byl zhruba ten, že když se tělu dodávají pravidelně kohlenhydráty (promiň terminologii, už jsem tady jednlou uletěl, chybí mi slovník), tak tělo špřípadě se naučí brát víc energii z tuků. Dělali jakési porovnání – u tech, kteří pravidelně baštili nudle se prý zásobníky glykonů vypráznily 4× rychleji… áhne do zásobníků glykonů mnohem rychleji a poctivě je vyprázdní, než když je jejich přísun omezený. V takovém

      0 0
      • Vlady  

        kruci, ještě jednou, nějak mi to proházelo řádky:

        jo, jo, poslední dobou se objevilo v časopisech pár článků na tohle téma. S bombastickejma titulkama v duchu – zapomeňte vše, co jste doposud o výživě četli, konec Nudelparty atd, atd. Poznatek byl zhruba ten, že když se tělu dodávají pravidelně kohlenhydráty (promiň terminologii, už jsem tady jednlou uletěl, chybí mi slovník), tak tělo šáhne do zásobníků glykonů mnohem rychleji a poctivě je vyprázdní, než když je jejich přísun omezený. V takovém případě se naučí brát víc energii z tuků. Dělali jakési porovnání – u tech, kteří pravidelně baštili nudle se prý zásobníky glykonů vypráznily 4× rychleji…

        0 0
        • Piiiiitrs  

          on jeste nekdo vozi iontaky? sem myslel, ze uz davno kazdej jezdi na cinskou nudlovou polivku. akorat je problem, ze se obcas udel suk na nudlich a ucpe to hadicku od camelu

          0 0
          • Rychlej turista  

            Když je hodně horko a jede se dlouhá štreka, tak nějaký hodně zředěný jonťák to chce. Aspoň ze začátku. Ale čínská polívka před švihem je už stará klasika.

            0 0
            • treatt  

              Hele to jako fakt tohle? :)

              0 0
            • pralin  

              Jarní nášupy končím skoro pravidelně na KOFOLE.(hlaďák?). Čím to může být. Po 4,5 – 5 hodinách prostě odpadám. (Tepy 140 ± 10). Klid. TF: 59, Max 189, AP: 156, ANP: 169.

              0 0
              • funkatron  

                celkom vysoke tepy na tak dlhu streku

                ja take dlhe hodiny jazdim s piemerom pod 130…(klud 49, max 210)

                0 0
                • raceman  

                  tepy se ridi podle prahu, kdyz pojedes 8h krokem jen aby ses neunavil, a tepes rekneme 20–25 tepu pod ap, tak poradne netrenujes a tak dlouhy trenink ztraci smysl..

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Jestli na jaře vydržíš takovou dobu, tak to je hodně slušné, o tebe bych strach neměl :-)

                0 0
                • pralin  

                  U mně platí zásada „sežeru co vidím“. Moc diety neřeším. Večer se nacpat co to de, to je u mně základ! Ráno už zmiňovaná poblivka od „ŽLUÁKŮ“. IMHO jsem masožravec :-) Ale i ta rýže a brambor je tam. Funguju tak zhruba 10 let. Ale prostě ke konci švihu se to zlomí a cukruju jak hrdlička. S postupným nárůstem „KILLMetráže“ se to lepší.

                  0 0
              • Zerocool  

                pěkné parametry…

                0 0
              • raceman  

                se nediv, jestli v průběhu tréninku nejíš ;-)

                0 0
                • pralin  

                  Ale jo, něco dlabu. „Schoko Corny BIG“ tak 3 skoro vždy po cestě padnou. Kdysi byly rozinky, různé ořechy, vločky, med a pikao a tak různě. Se to vdycky všelijak peklo v troubě.To pikao to byl hnus lepidlo :-). Jo to byly časy.

                  0 0
    • daymaker  

      Jez to, o co si tělo říká. Myslím, že na „hobby“ urovni je celkem zbytečné si huntovat tělo nesmyslnýma dietama. Trénovat samozřejmě dle obecných pravidel (ZV atd.), ale jíst s mírou klidně vše. Tělo se s tím naučí hospodařit samo. Když někdo jezdí 100km na prdelačku, tak pak po nějaké profi dietě a přípravě skončí na JIP. Kdybyste do Keňanů rvali vepřo, knedlo, zelo 7 dní v týdnu, tak vám stejně těch 500km uběhnou. .-)

      0 0
      • Dubys  

        Nevim, jestli je to běžná praxe, ale jednou mi to někdo vyprávěl o Hruškovi, když ješte jezdil v Itálii. Že má speciální tréninky v kopcích, během kterejch záměrně nedoplňuje energii, tak aby se tělo na takové stavy líp adaptovalo, a že právě říkal, že to je pro něj hrozný maso.

        0 0
        • raceman  

          jo a to že byl nasypany jinyma suplementama uz nezminil.. nezrat na dlouhych strekach je maximalni kokotina

          0 0
    • pepek  

      Nadějná teorie

      0 0
      • funkatron  

        :D

        ach jaj tieto vselijake clanky

        ja by som asi stravu vobec neriesil…treba jazdit a jazdit a skusat

        0 0
        • pepek  

          No myslím, že potvrzením této teorie je tak trochu turista: taky mu to jede na řízky.

          0 0
          • Rychlej turista  

            V podstatě jo, jen s tím rozdílem, že já to do sebe nacpu už večer a ráno tak už nejím. Tuky se v krvi drží ukrutná kvanta hodin a tím, že všechno ostatní přes noc strávím, jede se mi lehce a veškerý kyslík tak můžu využívat k výkonu a ne k trávení.

            0 0
          • funkatron  

            jasne ale je to jeho individualna vec

            urcite by tak nemohol jedavat kazdy…

            treba, aby kazdy zistil, co je pre neho najlepsie

            0 0
      • obda  

        Jenže anglický originál vyšel 1.4. ;)

        0 0
        • pepek  

          Tam je určitě i apríl seriózní den, tak jako každý jiný.

          0 0
    • Hrosik1  

      Pravidelně dělat dlouhé mezery mezi jídlem je nesmysl. Tělo se totiž nechce zásoby energie zbavovat, je to strategie pro přežití a tak sníží klidový metabolismus. Následky únava, špatné spalování tuků. Právě ke spálení tuků je potřeba cukr. Je to totiž poměrně složitý a energeticky náročný proces. Tělo trénovaného člověka začne přepínat na využití tukových zásob ( aby si cukry uchovalo právě na přeměnu tuku ) již po několika minutách výkonu. Kdežto netrénovaný jedinec spálí cukry a lehne.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.