• BrunoCZ

    Slyšel jsem, že při zátěži prvních 20 minut se spalují cukry a pak teprve tuky a to ještě musí mít člověk minimálně 130 tepů za sekundu. Co vy na to?

    0 0
    • Redman  

      Hmm… že nejvíc tuků spálíš při přechodu GR20 na Korzice:-)

      0 0
    • malko  

      No jestli tě to zajíma nějak víc, tak si můžeš o tom něco přečíst třeba tady: www.kpo.cz/…ziologie.htm

      0 0
    • Blade  

      cca, jen ty časy a tepy budou dost individuální.

      0 0
      • pegas  

        pokud vim ja tak ten cas je cca kolem 40 minut kdy pak dochazi ke spalovani tuku..a ty prahy sou indivindy podle dispozic a trenovanosti jedince…

        0 0
        • Blade  

          20 minut je málo, to je fakt, ale i tak je to těžce individuální..

          0 0
          • pegas  

            to je..ale ta casova hranice neni urco 20 minut..

            0 0
            • MlokCZ  

              U někoho klidně ano, dokonce u některých profíků už od cca 10 minutyy. Na druhou stranu u někoho to může být zase až k hodině. Prostě individuální. U trošku trénovaného jedince by to většinou pod 30 minut být mělo.

              0 0
              • Blade  

                Jak říkám, prostě těžce individuální :o)

                0 0
                • Chytra Horakyne  

                  kdyz budes frcet v maratonech na pravidelne amaterske urovni a jen tak z hecu si das nejakou kratsi variantu 4× tydne a budes takhle tlacit sebe na pilu pak te to prestane bavit, ale jako zakusek na svacinku lupnes celou nutelu tak dlouho a pravidelne, az zacnes vozit krosnu v predu, tak verim, ze to za tech 10 minut das.

                  0 0
                  • Lada,s  

                    Tak ani o pátém přečtení tohoto příspěvku jsem nepochopil co tím chtěla autorka říct :D

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Jsem rád, že nejsem sám a že to někdo napsal jako první. Nechtěl jsem se prezentovat jako debil první. :-D

                      0 0
                  • nox159  

                    prvni slovo v nicku bys mela zmenit, je to dost zavadějici ;-)

                    0 0
              • pegas  

                jasan,ale pokud uz to zobecnuje v prvnim prispevku tak urco ne 20 minut…

                0 0
    • MlokCZ  

      Rozhodně neplatí žádná přesná hranice pro minimální tep. Podle toho v jakém pásmu se pohybuješ, jak dlouho, jak si trénovaný tak se mění poměr mezi spalováním tuků a cukrů. Čistě zcela 100% jen na tuky jet ani nemůžeš, vždy tam bude aspoň minimální spotřeba i cukrů. A naopak platí, že od určité tepové frekvence nebudeš pálit tuky téměř žádné nebo vůbec žádné a pojedeš jen na tuky. Největší podíl tuků budeš pálit v zóně základní vytrvalosti, tj. v pásmu těsně pod aerobním prahem (končícím právě tím aerobním prahem). Nad aerobním prahem až do anaerobního prahu pořád budeš pálit tuků ještě poměrně dost, jak se budeš tepem přibližovat ANP, tak podíl tuků bude pomalu klesat. Nad ANP pak podíl tuků už klesá strašně rychle až od určité hranice nad ANP nebudeš pálit tuky žádné. Pod pásmem základní vytrvalosti také ještě nějaké tuky pálit budeš (takže není třeba žádných 130 tepů minimálně), ale už relativně málo, protože už se budeš tak flákat, že budeš mít vůbec i celkový výdej energie malý. No a taky v tomto pásmu nebudeš ani schopný normálně pořádně někam jet (maximálně se ploužit pomalinku po rovině).

      0 0
      • jizby  

        souhlasím se vším, jenom doplním, že když chci hubnout, nebo to spalování tuků trénovat, tak je to v praxi o dlouhých jízdách pohodovým tempem. Když chytnu hlaďáka po třech hodinách, tak to nebyla jízda na tuk. Když jezdím pohodově aspoň dvakrát tak dlouho a pak skoro ani nemám hlad, tak to je to správné, byť těžce individuální tempo.

        0 0
      • camron  

        A naopak platí, že od určité tepové frekvence nebudeš pálit tuky téměř žádné nebo vůbec žádné a pojedeš jen na tuky

        …aha, to jsem netušil…:-)))

        0 0
        • MlokCZ  

          Njn, překlep se stane každému a každý trošku inteligentní pochopil, že tam mělo být na konci věty na cukry.

          0 0
      • rud1k  

        *jen na cukry

        0 0
    • Smazaný účet  

      Využiju tématu.

      Dá se přibližně říct, kolik kcal je třeba spálit na gram tuku? Někde jsem vyčetl 9kcal/1g tuku, ale rád bych nějaký ověřený zdroj. Díky!

      0 0
      • funkatron  

        turista niekde pisal, ze 2000 kcal je u neho 0,25 kg tuku dole:)

        kazdopadne ale zalezi na tom, v akych tepoch ides…

        500kcal nad anp ti moc tuku neuberie, aj ked nasledne pri regeneracii cosi spalis aj z tych tukov

        0 0
        • Smazaný účet  

          no to..ale turistuv metabolismus je uz za ty leta vytrenovany…kdo by si troufl odjet dvacetictyrho­dinovku na rohliky

          0 0
        • Smazaný účet  

          To je jasný. Mluvíme tu o hranici AP a níž ceteris paribus. Jen mě zajímá, jestli se dá takhle namodelovat orientační číslo a jestli se aspoň blíží tomu, co jsem napsal.

          0 0
          • funkatron  

            to by bolo treba nejakeho chemika…mozno sa to da nejak vypocitat, kolko energie sa vytvori pri tych urcitych chemickych reakciach

            0 0
            • ZuzicK  

              Energii určitých chemických reakcí sice vypočítáš, ale kolik tuku spálíš při určitém výkonu za nějaký čas ani náhodou. Nepůjde do toho zahrnout to množství faktorů na kterých to závisí a navíc to bude silně individuální.

              0 0
        • Rychlej turista  

          Když jsem jezdíval na MCT olej, tak na něm uváděli 800 kcal/100g. A vzhledem k tomu, že je to tuk, tak předpokládám, že i tuk pod kruponem bude mít podobnou energetickou vydatnost.

          Jinak jsem psal, že jsem spokojený, když mi měřák ukáže 2 000 spotřebo­vaných kcal, protože to odpovídá energii ze čtvrt kila tuků. Tedy ne,že jsem spálil čtvrt kila tuků, ale vydal energii, jako ze čtvrt kila tuků. A vzhledem k tomu, že tuky pálím docela dobře, dá se předpokládat, že mi jich něco ubylo a tedy si bez výčitek svědomí můžu dát polívku. A plný talíř :-)

          0 0
      • McBlacky  

        takhle se to nedá počítat. Říct si třeba pojedu 150wattů 4 hodiny = 9028kcal = zhubnu 1kg (za předpokladu, že daný výkon se ideálně realizuje celý v aerobním režimu). V reálu to ale dost záleží na struktuře a množství uložené energie v těle a funkci metabolismu. Druhá věc je regenerace po výkonu a reakce těla při znovuobnovení energetických zá­sob.

        prostě číslo přepočtu energetické náročnosti na ztrátu tuku je IMHO dobrý tak na server žena.cz do článků pro znuděný tlustý sekretářky.

        0 0
        • funkatron  

          jj presne na takom podobnom serveri som nasiel toto:

          „Z 1 gramu cukru a rovnako aj z 1 gramu bielkoviny človek získa asi 4 kcal (17 kJ), 1 gram tuku poskytuje vyše dvojnásobok – 9 kcal (38 kJ).“

          ci to plati obratene pri spalovani vsak netusim :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Taky sem na to natrefil, proto se ptám. Zajímalo mě, jak došli k takovýmu číslu. Jenže nikde se nikdo neodkazuje na testy, studie a ststistiky.

            0 0
            • Eva  

              kJ je spalné teplo,tedy je to takové množství tepla, které se uvolní dokonalým spálením te urcite latky,tuku,cu­kru,bilkovin.Hod­noty tak namerily,ale neptej se mne jak :-).

              Pro vetsinu lidi to ma vyznam pri prijmu,ale ze by to nekoho zajimalo i pri vydeji, z ceho presne ta energie je,slysim prvne :-)

              0 0
              • Eva  

                samozrejme ze je nemerily jen zeny :-),to by mi bracha dal :-)

                0 0
          • McBlacky  

            vzhledem k tomu, že při běžné aktivitě je spotřeba hrazena jen z jaterního a svalového glykogenu a tuků je zbytečný uvažovat bílkoviny. Pokud dochází k metabolismu bílkovin na energii – tělo žere svaly, je něco už špatně.

            tukové zásoby jsou primárně funkční při krizových situacích -prokazatelně dokáže člověk bez jídla vydržet týdny a čekat na záchranu – tělo beze energii z tuků.

            Ale na výkon je potřeba trochu jiné palivo. Všechno je to napojeno na funkci metabolismu. Snaha špičkových sportovců je maximalizovat jeho rychlost a doslova tak propálí tisíce kalorií denně, při zachování celkového tuku pod 10%. Cílem je efektivní obnova glykogenových zá­sob.

            0 0
        • Smazaný účet  

          Navic nikdy neni presne jasne v jakem rezimu jedes, rotoze nektere skupiny svalu muzou klidne chvilema ficet v anaerobnim a zbyle dopalovat laktat…

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ale nějak k tomu museli přijít. Sice je to okleštěná prázdná informace, ale někde na počátku musela být hodnotná informace.

          0 0
          • funkatron  

            neskusis napisat do poradne ondrejovi vojtechovskemu?

            on by mohol o tom cosi vediet

            0 0
          • Beeda  

            jak prisil? ze zakladnich SI jednotek a definice prace :-)

            0 0
      • Mamut  

        Opacna otazka su uplne bezne zname cisla. Na vacsine potravin najdes veticku: vyuzitelna energia…, pricom, ked si to spocitas, tak dostanes, ze to sedi s (bielkoviny+cu­kry)*17kJ + tuky*37kJ. Ak to chces v kCal, tak vysledok podel 4.18. (Takze ano z 1g tuku je vyuzitelnych cca 9kCal.)

        Daj si hladat do googlu, „energeticky obsah“ a najdes milion clankov na to iste. Kolko overenych zdrojov potrebujes, ked sa to uci rovnako aj na strednych skolach?

        Ale tvoja otazka, nema jednoznacne riesenie, pretoze ked pojdes na hranici odpadnutia (anaerobne na maximalke), tak nespalis tukov skoro nic.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Takto ano, ale jak říkáš, to je opačný postup. Spálení 9kcal neznamená 1g tuku ani orientačně. Proto mě zajímá, jaké bude to číslo pod hranicí AP v modelu (když nebudu muset uvažovat změni jiných veličin).

          0 0
          • Mamut  

            Tepak mi ukazoval (nez mi ho slohli aj s bikom) okrem spalenym kalorii aj spalene gramy tuku. Pricom tepak sa konfiguroval vlastnou vahou, vyskou, vekom a zlahka aj urovnou kondicie. Pri priemernej tepovke cca 70% pri viachodinovych vyletoch to vychadzalo, ze palim cca v pomere ako je to v horkej cokolade – 2/3 energie z tukov. Nakolko sa tomu udaju da verit, netusim.

            0 0
        • onuce  

          Energetická hodnota potravin je pouze orientační. Záleží na mnoha faktorech, nakolik se v těle skutečně vstřebá. Nejvíce to ovlivňuje podíl vlákniny. Pokud je vlákniny opravdu hodně, tak zejmána pomaluvstřebatelné potraviny energii nepředají téměř vůbec, neb spolu s ní nás opustí bez užitku koncovým otvorem.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Diskuze se tu krapet znepřehlednila, tak to dám pod sebe.

        Mistrova odpověď:

        //Takhle problém bohužel nestojí – kolik kalorií vznikne spálením 1 g tuku se dá říct úplně přesně, to je dané fyzikálně chemicky. Problém je jinde, v určení kolik kalorií jste při pohybu doopravdy vynaložil, protože tam je moc neznámých a nebo prakticky neměřitelných veličin (počínaje efektivitou přeměny chemické energie na pohybovou, kterou dokážeme změřit).

        A u lidí, kteří chtějí/potřebují zhubnout pohybem stojí problém ještě jinde: jejich trénovanost a výkonnost (což je v určitém úhlu pohledu totéž jako schopnost pálit kalorie) je příliš nízká, takže mají při pohybu příliš malou spotřebu a jejich svaly (a

        mozek) se nevydrží pohybovat tak dlouho a tak často(z důvodu fyzické únavy, nikoliv z důvodu spotřebování dostupné energie), aby dostatečně výrazně ovlivnili svojí energetickou bilanci do mínusu.

        Ondra

        //

        0 0
    • fredy.k6  

      Obecně platí poučka, že tuky při běhu nebo jízdě na kole se nejvíc „spalují“ při tempu, při kterým ještě dokážeš plynule mluvit, aniž by ses výrazně zadýchal. Při delší činnosti (delší než cca. 1 hodina) je potřeba dodávat tělu cukry, protože se tuky spalují za přítomnosti cukrů.

      0 0
      • martin_bakov  

        ale zas neprecukrovat, pak by telo bralo z toho cim se naladujes ne ?

        0 0
        • fredy.k6  

          Máš pravdu, přecukrovat se není ideální :) Je dobrý namíchat potraviny, kde jsou jednoduchý „rychlý“ cukry (glukóza, fruktóza) pro okamžitý výkon a pak složitý škroby, z nichž se energie neuvolňuje hned, ale postupně po určitý době.

          0 0
      • yetti  

        Znamená to, že aby se při dlouhém švihu správně spalovaly tuky musím dodávat tělu nějaký cukr?

        0 0
        • destr  

          Dodávat ho nemusíš, toho máš v sobě zásoby ;-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Troufl bych si polemizovat. Lidske telo ma „v zasobe“ cca 900g glykogenu(zivocisny skrob, ktery jse docela snadno na glukozu)…tyhle zasoby se pochopitelne doplnuji samy, nejlepe z potravy, ale jde to i z tuku-pomalu. Pokud se ti podari spalit vsechen cukr, tak vyhoris a ses rad, ze se dosoupes do knajpy na kofolu a pivo. A sam vis, ze odvarit se (prijit o cukry) se da pomerne snadno a rychle.

            0 0
            • destr  

              Ano, ale ne když jedeš vytrvalost na tuky, teda prvnich cca 45 min pojedeš pohodu na cukry, pak přejdeš na tuky a cukru spaluješ minimum…takže těch 900g vystači relativně na dlouho

              0 0
              • Biker jak Pes  

                No, ale za 4 hodiny jízdy ti prostě dojde. Zvlášť teďka v zimě, to chytám hlaďáka i po 2 hodinách jízdy a bez jídla v zimě nikdy nejezdím.

                0 0
                • destr  

                  Jak už tu někdo psal, potom nejedeš jenom na tuky ;-)

                  0 0
                • black.horse  

                  Nevím co dojde Tobě, ale mě většinou dojde, že je mi zima a že se mi chce domů:-)

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Na to jak trénuješ je to hodně divné. I já mnohem méně trénovaný vydržím jet 4 hodiny zcela bez problémů a nedojde mi (samozřejmě v situaci, kdy jedu základní vytrvalost a nejedou se během těch 4 hodin vyšší intenzity).

                  V zimě totéž není problém na běžkách, když se zrovna flákám a jedu nízkou intenzitu.

                  Na kole jako black.horse, to mi v mrazech do dvou hodin taky dojde, že je mi zima a že bych měl jet domů :-)

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    V létě nemám problém objet třeba i 5 hodin v kopcích průměrem přes 30km/h bez jídla. Ale přes zimu pálím rychleji a musím víc jíst. Už to mám za poslední roky vypozorované.

                    V létě, když občas trénuju dvoufázově, tak nemám ani problém jet ráno lehčí trénink na lačno.

                    Ale jak říkám, k tomuhle stavu se musím přes jaro propracovat. Pak už není problém objet i větší dávky s minimem jídla. :-)

                    A to, že je v zimě zima, to už je bohužel fakt, na který si musím zvyknout. :-D

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A nemáš v zimě o to posunuté i prahy při pohybu a nepřekračuješ celou dobu AP a nejedeš tak vyšší intenzitu než si myslíš?

                      Já s tím v zimě nikdy neměl problém, protože v zimě se většinou i více hlídám intenzitu, abych zabránil přílišnému propocení.

                      V mrazech jsem nikdy nejezdil na kole opravdu dlouhé časy (to bych zmrznul), ale na běžkách ano.

                      A třeba na kole jsem jel před myslím dvěma týdny (jak byl teplejší víkend). Tady bylo dle Polaru 5–7st. a dal jsem 3 hodiny jízdy, před odjezdem jsem nejedl a po dojezdu vůbec neměl hlad. A to jsem předtím pár týdnů na kole neseděl. Sice byly běžky a squash. Squash je mi ale na učení organismu na spalování co nejvíce tuků na nic. A běžky byly jen jednou týdně. Tak jsem čekal, že to bude výrazně horší na tom kole.

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Právě, že vůbec. Minulý pátek jsem byl na testech a prahy mám AP 170, ANP 178. Takže přes ně se nedostanu vůbec. Maximálně na pár vteřin v nějakém kratším sprintu za celý trénink. Tepově jezdím průměry do 140 na lehce zvlněném profilu.

                        Mám už vyzkoušené, že když jedu ZDV a dlouho, tak tělo mi rychleji tráví a rychleji dostanu hlad. Jak jsem napsal výš, v zimě to je ještě rychlejší. Asi proto, že tělo vynakládá část energie na samotné zahřátí, jinak si to nedovedu vysvětlit. Zato když jedu něco rychlejšího nebo nějaký fártlek, tak nemám hlad vůbec, protože tělo „nemá čas“ hladovět. Pořád se něco děje.

                        ALE:

                        Pak se třeba zvolní tempo, jede se chvíli v klidu na nízkou intenzitu a začnu hladovět, to je čas, kdy se musím najíst, jinak v příštím kopci odletím.

                        To je stejné jak u profíků. Jedou do kopce, vyoská intenzita, není čas na jídlo. Pak se jede z kopce (někdy potom po rovině) a tělo začne trávit. Potom je vidíš, jak se všichni začnou doslova futrovat vším, co mají po kapsách, aby jim v dalším kopci nedošlo. Takhle už odpadli třeba Andy Schleck a mám tušení, že i Cadel Evans, kteří se nestihli najíst ve sjezdu.

                        To jsem ale trošku odbočil. :-) Časem se ale dostanu do stádia, kdy už jím jenom z prevence, abych náhodou nevyhládnul. Už jenom ze zvyku.

                        0 0
                        • martin_bakov  

                          AP170 – ANP178 ? zrejme slusnej oddil

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Tou otázkou jsem myslel jestli nemohou být posunuté prahy kvůli teplotě, ne kvůli tomu, že je nemáš teď změřené.

                          Testy jistě děláš v teple uvnitř. Mně by vůbec nepřišlo divné, kdyby se chování organismu za různých teplot měnilo a to včetně snižování prahů.

                          Tohle ale nevím, proto se ptám.

                          Na samotné zahřátí jistě telo nějakou energii vynakládat musí, taky výkony za nižších teplot jsou menší.

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            Aha, to mě nenapadlo. Je to možné, někde jsem i četl, že prahy ovlivňuje i nedostatečné ochlazování. V létě je to v klidu, máš na sobě dres a kraťasy. Ale v zimě jsi navlečený jak pumpa a ta ventilace je o poznání horší.

                            Tak dalece do toho už nevidím. :-)

                            0 0
                            • black.horse  

                              Jj, Mlok má pravdu, funkční prahy se mění v závislosti na okolních podmínkách (teplota, vlhkost), stavu těla a druhu pohybu. Na vyšetření laktátu se Tě obvykle zeptaj, zda třeba běháš nebo tak a doporučí Ti o kolik posunout orientačně prahy v zimě a při jiných aktivitách.

                              0 0
                        • McBlacky  

                          napiš ještě výkon na kg na těch prazích, dík

                          a k tomu jídlu na GT, oni jedí tam kde můžou díky intenzitě – což do kopce fakt není :)

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            S tím jídle mi to vysvětloval Libor Matějka, tak jsem si říkal, že je zkušený dost, tak jsem mu to věřil. :-)

                            Watty nic moc, čekal jsem, že to bude lepší. Po zimě jsem slabý. :-)

                            AP 170/278W, ANP 178/327W

                            0 0
                            • Beeda  

                              po zime? dit zima bude jeste 2 mesice, to budes jeste slabsi:-)))

                              0 0
                            • Tomahomo  

                              Čili 3,86 a 4,54, pokud máš deklarovaných 72. To já jen ať ostatní nemusí hledat a počítat :o)

                              0 0
                            • nox159  

                              cau kdyz se to tady resi tak se tu přiseru z dotazem :D

                              jak moc velky skok to je respektive kdyz vemu BJP x moje vysledky zajima me jaky je v tom skok… treba kolik min na 30km…

                              cosi jsem s nekym resil a kdyz nekdo napise napr 150 a nekdo 170 tak nevim jestli je to maly skok nebo velky… tak proto me zajima to srovnani… ;-)

                              moje mereni

                              AP 159/217

                              ANP 181/300

                              0 0
                              • McBlacky  

                                záleží kolik vážíš, ale ani tak se to nedá říct přesně, záleží jak dlouho na těch prazích dokážeš jet.

                                jak jsem psal dole Hrušku, tak v roce 2009 objel Pražskou 50ku s průměrem 340 nebo 350w. Časově to je cca 1,40 závod. Tedy při jeho parametrech to znamená téměř pořád výkon ANP+. Nevím jak přesně ale měl nastavené měření a jaké korekce pro jízdu bez šplapání atd…

                                0 0
                                • nox159  

                                  vahove jak BJP cca 70–72

                                  jen me to zajima pro porovnani aspon trochu at vim kde jsem… :)

                                  presne to nebude s tim pocitam…

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    ujede ti kdy se mu zamane :)

                                    prostým počtem zjistíš, že na AP má zhruba o 1/4 lepší výkon. Výkon na ANP zas takový rozdíl není, ale to se dá snadněji trénovat -do určité míry- než vytrvalost a záleží v jaké fázi tréninku se nacházíte.

                                    V nástupech bys mu tedy mohl uviset, ale brzo by tě utahal.

                                    0 0
                                  • McBlacky  

                                    pro srovnání -čísla z I-magic, zvlněná trasa 55km.

                                    včera

                                    AVG 278W čas 1,27,06

                                    to samé jsem jel v roce 2009

                                    AVG 269W čas 1,28,48

                                    otázka jak to bylo předtím kalibrovaný a taky je důležitá rovnoměrnost šlapání, kadence. A nakonec to jsou všechno jen čísla :)

                                    Docela mě ale překvapilo, že 3,5% změna W je 1,6% změny času.

                                    0 0
                                    • jizby  

                                      Fyzikálně je to v pořádku. Souvisí to s jízdními odpory a jejich závislostmi na mocnině rychlosti, či výkonu.

                                      0 0
                                • Lada,s  

                                  Jinak kdyby se někdo chtěl podívat tak ten test je tady

                                  http://www.janhruska.cz/v7/news.php…

                                  0 0
                            • McBlacky  

                              pokud to je dobře změřený, tak letos budeš při 70kg váhy prohánět Elitu.

                              4w/kg na AP měl loni na začátku sezony naměřeno Hruška, na ANP 5,3 – ale až nasadíš intenzity, tak to k 5ti dotáhneš v klidu…

                              0 0
                              • Biker jak Pes  

                                Uvidíme, chtěl bych letos udělat pořádný krok, spíš skok. Tak doufám, že mě to nezastaví, ale naopak pomůže.

                                0 0
                              • kenapets  

                                No s tím proháněním elity bych si nebyl tak jistej. nevím jak má prahy nastavený BJP, ale ten Hruškův test jsem taky viděl a když se na to podíváš, tak on má na AP laktát 1,0mmol a na ANP cca 3,6mmol. Přičemž ještě na 5W/kg má pouze 2,2mmol!!! A předpokládám, že ty hodnoty od BJP budou na 2 a 4mmol, takže rozdíl je tam značný, nehledě na to, že Hruška nejspíš dokáže podávat výkon odpovídající daným prahům podstatně déle:-)

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Neber mi iluze! :-D

                                  0 0
                                • Chaingang  

                                  prahy podle pravidla 2 a 4 mmol snad už v dnešní době nikdo neurčuje…kdybych podle toho měl trenovat,tak jsem za měsíc uplně našrot :)

                                  0 0
                                  • Pebe  

                                    a jak se to teda určuje? ptám se doopravdy

                                    samozřejmě ti nikdy neodeberou krev přesně v momentě když máš 2 nebo 4mmol, takže se vykreslí do grafu nabrané hodnoty a podle toho se „udělá“ křivka a odečtou tepy na 2 a 4mmol ne?

                                    0 0
                                    • funkatron  

                                      toto pise mistr Ondra

                                      "Představte si velmi dobře trénovaného borce, který má na 145 tepech hladinu 1,1, na 150 tepech stále ještě 1,1 a na 155 tepech mu koncentrace naroste na 1,4 mmol/l. Podle definice o zlomovém bodě bychom naprosto správně umístili aerobní práh právě na 155 tepů. Jenže ono 1,4 mmol laktátu není žádná hladina a takové navýšení nemá pro metabolismus žádný zvláštní význam. Pak bude asi lepší použít pravidlo o 2 mmol/l, kterých zmíněný borec dosáhne až na 165 tepech.

                                      Naproti tomu tu máme víkendového jezdce, který má už na 130 tepech hladinu laktátu 2,1 na na 135 2,3, na 140 2,8 a na 150 3,4. Pokud bychom tady aplikovali pravidlo o 2 mmol, zjevně by pro tohoto člověka nebylo možno vůbec vytvořit zónu základní vytrvalosti, která se nachází pod aerobním prahem! Při použití pravidla o prvním zlomu bychom mohli usadit jeho aerobní práh je velmi zhruba na 140 tepech."

                                      0 0
                                      • kenapets  

                                        byls rychlejší, ale aspoň je vidět odkud to beru:)

                                        0 0
                                      • jizby  

                                        naproti tomu máme v práci starší bábu, která má v klidu hladinu laktátu tak vysoko, že s ní nechce nikdo sdílet kancl a dokáže zasmradit i chodbu, když jen projde. Co to může bejt za metabolismus – nějaká porucha?

                                        0 0
                                    • kenapets  

                                      individuálně, úplnému začátečníkovi se určí prahy klidně i na vyšší koncentraci laktátu, protože 2mmol dosáhne sotva co otočí klikami a při normální jízdě prostě není schopen udržet se do těch 2mmol. naopak dobře trénovanému borci se prahy posadí níž, protože při takový koncentraci už si slušně dává:)

                                      0 0
                                      • Pebe  

                                        ale tady se přece nebavíme o špatné trénovaném jedinci, to bych sem vůbec netahal :-)

                                        přece když jsi dobře trénovaný a máš 2mmol na třeba 170 tepech(což předpokládám u BjP), tak je to dobře, protože tělo dokáže fungovat ve vyšších tepech a výkonech s menším množtím laktátu. proto ti s trénovaností roste práh AP. Kdyby ti někdo určil AP s hladinou 1mmol, tak ti z toho vyplývá, že místo vytrvalosti jedeš kompenzaci a celé se ti to posune. Taky proto u BjP je rozíl mezi AP a ANP pouze 7 tepů a proto Blacky píše, že by Noxe(nebo kdo to byl) by utahal, protože do těch tepů jeho tělo parádně hospodaří s laktátem a dokáže na těch tepech a výkonech strávit mnohem delší čas.

                                        0 0
        • fredy.k6  

          Přesně tak. Když jedeš dlouhej švih, tak začínáš spalovat hlavně cukry, postupem času se ten poměr energie získaný z cukrů začíná zmenšovat a začínáš brát energii hlavně z tuků. Ale nikdy to není jenom z tuků, cukry (glykogen) se s tuky vždy pálí taky. Tělo má zásoby glykogenu při vytrvalostním výkonu na cca. 2 hodiny (značně individuální, u sportovců víc), proto se doporučuje už po hodině aktivity dodat tělu nějakou tu musli tyčinku – je to ochrana svalové hmoty, která se začne s tuky odbourávat po tom, co „dojde“ zásoba glykogenu.

          0 0
          • Vlady  

            nevím, jak to Kubíkovi spočítali (redaktor Touru), při Ötztaler Radhmarathonu prý vydal 23.000 kilojoulů, z toho 35–50% spalováním tuků, zbytek ze zásobníků glykogenů a cestou přibrané potravy. Nevím nakolik jel pohodově, nebo na doraz, na cestě byl 8,5 hod., baštit musel poctivě. Jinak co článek, to zjevně jiný poznatek. Osobně jsem četl, že zásoby glykogenů stačí max. na 90 min., jeden článek píše, že tělo „přepne“ na spalování tuků po 30ti, 45ti, 60ti min a pod. (podle trénovanosti), jiný článek píše: – nesmysl, spalování tuků začíná prakticky okamžitě…

            0 0
            • fredy.k6  

              Je to tak. Ono je tohle tak strašně individuální, že co platí pro jednoho, nemusí platit pro druhýho. Někde jsem viděl zajímavej graf, kde na jedný ose je naznačený, z čeho tělo bere energii a z kolika procent, a na druhý ose je čas při jízdě na kole. Pro představu docela dobrý, jak postupně narůstá spotřeba energie z tuků.

              0 0
              • kuba.kuba1984  

                A zdaleka to není takhle jedoduchý :D… není to výlučně „teď cukry“, „teď tuky“, spíš jsou to různý poměry, pak jsou tkáně které frčí jen na cukry (mozek), na oboje (svaly) a srdce schrupne i laktát :)… Těžko se rozepisovat, na škole jsou to 3 semestry biochemie.

                0 0
                • fredy.k6  

                  Jj, jsou to složitý procesy a kdyby chtěl jít člověk víc do hloubky, tak narazí na těžkou chemii.

                  0 0
                  • kuba.kuba1984  

                    Jakou těžkou :D? Krásnou, zábavnou :D…

                    0 0
                    • fredy.k6  

                      Zábavná chemie? Tyhle dvě slova bych zakázal používat dohromady :D

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        chemie je zabavna, matika je zabavna, fyzika je zabavna, literatura je zabavna, historie je zabavna…problem je, ze kazdy z nas je trotl na neco uplne jineho a nekdo je rad kdyz umi pouzivat sroubovak…

                        0 0
          • Rychlej turista  

            Lidi, přestaňte hledat páčku, kterou se přepnete na spalování tuků, protože je to blbost :-)

            Tuky i cukry tělo spaluje pořád, jde jen o ten poměr, který je u vytrvalců výrazně vyšší ve prospěch tuků. Zásoby glykogenu v těle jsou zhruba stejné a to, že někomu dojde po hodině a jiný dokáže jet na lačno nebo bez příjmu jídla dlouhé hodiny, je dáno právě tímto poměrem. V dobách, kdy jsem se připravoval na 24 hodinovky a měl fazónu, tak jsem prakticky bez jídla dával dost zvlněné asfaltové dvoustovky okolo průměrných 140 tepů průměrem 32 km/h. Prostě při tomto stupni trénovanosti a poměru spalování tuky/cukry se mi zásoby glykogenu úplně nevyčerpaly ani při tomto výkonu a dokázal jsem bez jídla vydržet hodně přes 4 000 kcal. Toto je tajemství vytrvalců – glykogenu mají v těle zhruba stejně, jako ostatní, jen jim vydrží až několikanásobně déle, než ho spotřebují a na dlouhé štrece jim k doplnění zásob cukrů stačí jen sem tam něco zobnout. Kdo tuto schopnost nemá, tak po vyčerpání glykogenu jede od krize ke krizi a proto není delšího výkonu schopen.

            0 0
            • McBlacky  

              zásoba glykogenu se dá ovlivnit -kdo chce at si nastuduje sacharidovou superkompenzaci a její využití ve vytrvalostních sportech.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Tak jistě, třeba kamarád Viki na to nedá dopustit, ale já to nikdy nepraktikoval. Tím myslím, abych to strikně dodržoval. Jinak způsobem stravování se tomu občas přiblížím, ale abych si dělal násilí, tak to ani omylem :-)

                0 0
                • McBlacky  

                  mě by zajímalo jestli to fakt funguje, protože já jediný co dodržuju, že dávám nějaký lehčí jídlo večer před závodem. Jinak jím co mi padne do ruky :)

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Mám kamaráda, co dělá chůzi (je v repre). Chodí ty šílené 50km trasy. On to praktikuje docela běžně. Prý to je docela peklo, ale dá se. Já osobně jsem to ještě nezkoušel. :-) Na to nemám žaludek. :-)

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Funguje, ale od pokusu to na sobě vyzkoušet mě odradil právě Viki. Vyzvedl jsem ho tehdy před kolbenkou a dali ve dvou obvyklý švih. Ale celou dobu byl úplně chcíplý a jen sotva visel v háku. Až po dvou hodinách jsme zastavili v krámu, že se musí najíst. Koupil si jeden rohlík, snědl necelou půlku a na to dojel domů. O víkendu mu to ale fakt jelo. Tak tohle je moje zkušenost se sacharidovou superkompenzací :-)

                    0 0
                    • black.horse  

                      jj, to je jak sacharidové vlny při hubnutí, je to mňamka:-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Sacharidové vlny jsou tak dobré jak se dostat na psychiatrii :-)

                        Jsem ohledně stravy a jejího dodržování hodně odolný (když už si někdy řeknu, že z nějakého důvodu budu něco dodržovat).

                        Sacharidové vlny (stkritně dodržené) jsem zkoušel 2× a bylo to peklo. Účinnost ale slušná.

                        Možná pro mě horší v tom, že třeba vůbec nemám rád ani samotné maso bez přílohy, to mi to ještě zhoršovalo.

                        0 0
                        • black.horse  

                          To bude asi tou nechutí k masu, chápu, že to někomu vadí, jsem to loni držel striktně necelé 2 měsíce. A letos to plánuju během 1–2týdnů zase nasadit a na 2měsíce (možná na 3) uvidím dle vývoje. Je to trošku horší na psychiku, ale zase je to účinný nástroj a při pravidelných denních kontrolách se celý proces dá dobře řídit. V práci mě měli za totálního magora, když jsem jim ukazoval grafy na denní bázi závislosti příjmů sacharidů, kalorií a hmotností stravy na vývoj fyzické hmotnosti:-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Nechuť k masu obecně ale nemám vůbec. Maso mám hodně rád, jen musí být i s přílohou (třeba mám řád maso hodně s čerstvým dobrým chlebem).

                            Spíš bych to popsal jako větší závislost na sacharidech.

                            Tím jsem si současně znechutil to dobré maso a jiné bílkoviny co mi taky chutnají, když to bylo bez sacharidů a současně měl i velkou potřebu po sacharidech.

                            Co bych nedal vůbec je Cyklickou ketogenní dietu, to by bylo ještě mnohem horší.

                            Dnes už nic takového nepotřebuju, použil jsem to 2× v období kdy jsem rok a půl se snažil vážně posilovat a přibrat a následná dieta.

                            Když chci jen lehce zhodit, tak i přesto, že se mi po 30tce hodně zpomalil metabolismus, tak stačí moc nežrat a více pohybu. A nikdy jsem neměl navíc víc než tak 3–4kg, oproti tomu co bych chtěl (o trošku více jsem přibral pouze při tom posilovacím období a tam jsem to chtěl).

                            0 0
              • Biker jak Pes  

                Tak.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Fuj, takhle se mucit:(

                0 0
              • Mamut  

                Asi 1–2× som si to vyskusal. Nie ze by som potom trhal asfalt, ale ten 4–5 den po, mi to dobre slo. Porovnatelne s tym, ze „mam fakt svoj den“. Niekto, kto tych vln zvladne viac ako 1, tak to mozno dotiahne aj dalej.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No jasne..ale ja se raeji projedu 3× tydne nez abych tri dny hladovel a pak se tri dny cpal ryzou:D

                  0 0
                  • Mamut  

                    Tak teraz neviem, ci som sa nezapojil do debaty o niecom inom. Pointa je, ze vycerpam zasoby glykogenu, co to ide a potom sa nadstandardne futrujem sacharidmi par dni. A na 4–5 den (da sa zistit vazenim, ale na to som sa vysral), by mal mat clovek viac glykogenu, nez pred pokusom.

                    Ja som ten glukogen spalil planovanim uhnanim sa k hladaku. Nejak som ale precenil vlastnu kondicku, takze koniec hladaku nevysiel prave pred dom ale o 15km a jeden poctivy kopec skor. Cim som to odjazdil poctivejsie, nez bol plan.

                    0 0
              • destr  

                To se ale doporučuje tak max. 3× za rok, navíc nevím, čím se ty tři dny ti lidi cpou, dyt sacharidy sou ve všem.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  zelenina a maso bez tuku (kuřecí nejčastěji, co já vím)

                  0 0
                  • destr  

                    No to vím, ale myslím jako složení jídelníčku na ty tři dny. Prostě žrat samotny maso by mě moc nejelo.

                    0 0
                    • black.horse  

                      Normálka, u sacharidových vln mám dny s příjmem 30–40g sacharidů na den (počet dnů po sobě jdoucích může být různý). Vypadá to tak, ze jíš: dušené či vařené maso, smažené (bez nebo s minimem oleje) maso, k tomu občas můžeš lehce zeleninu, vaječné bílky a pixlu tvarohu a občas trošku soju.

                      0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Však nic víc nejí. :-)

                      I Black horse ti to napsal. :-)

                      0 0
                      • destr  

                        Já to myslím tak, že žrat jenom toto, tak se z toho zebleju :-D

                        0 0
              • treatt  

                Jo, akorát třeba můj pokus dopadl dost tristně z hlediska zažívání. Takže to jde po dlouhé přípravě a v opravdu hodně dobré kondici :)

                0 0
            • mastihuba  

              jeden známej, pravda už mu tahne na šedesát a celej život se drží v perfektní kondici razí heslo jezdit nalačno a bez pití, prej aby si tělo moc nezvykalo. :D

              0 0
              • Mamut  

                Bez zradla budiz. Clovek je biologicky prisposobeny na dlhe hladovanie a zaroven stale vie podavat vykon (aj ked nizsi). Ale bez vody je silno o ladviny. Vody bolo vsade (kde sa clovek vyvijal) dost, sme prisposobeni sa napit v kazdom druhom potoku. Clovek nie je pustny pavuk.

                0 0
                • McBlacky  

                  přesně, je to *****. V organismu tak zůstane mnoho škodlivin a následně to odnesou vnitřní orgány, prodlouží se regenerace atd.

                  tyto tréninky hladu a žízně mají mysl pro lidi co trénují na solo polární přechody, přechody pouští,kde se nese minimum zásob

                  0 0
                  • op  

                    telo se nauci byt hospodarnejsi, je to jako se vsim.. Ale ze by to bylo nejak zdravy, to asi nebude ..

                    0 0
                  • hribik A1  

                    nj, ale čo vtedy keď ti cez deň piť v podstate nejde (alebo iba málo, lebo by to po pol hodine skončilo v kríkoch a ešte viac ťa dehydrovalo) a potom veškeré denné množstvo vypiješ večer v priebehu 3 hodín? môže to moc škodiť? stáva sa mi to keď som v zime vonku alebo naopak v lete vo vode

                    0 0
              • op  

                kdyz jsem jeste chodil na vetsi hory tak jsem to tak taky praktikoval – pri vykonu co nejmin pit, aby si telo nezvyklo. Piti je to nejproblematictejsi na horach do batohu – tezky, mrzne, blbe se ziskava. Celkem mi to fungovalo – 1 flaska na 12h vykonu. Ted uz bych to nedal. Na jednu horu v pousti jsem nesl 12litru (byl jsem vodonosic :) – na 4 dny pro 3 lidi.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hele, nerikal ji Plachac a neznas par lidi z gymplu v Hrabuvce?:)

                  0 0
                  • op  

                    jmenuju se Plachy a tudiz mi Plachac obcas nekdo rekne :)) ale jinak to bude nekdo jinej .. Hrabuvka mi nic nerika.

                    0 0
                • ememem  

                  kdyz jsem jeste chodil na vetsi hory tak jsem to tak taky praktikoval – pri vykonu co nejmin pit, aby si telo nezvyklo – no neviem, to asi nebol najlepsi napad. telo si na nedostaok tekutin proste zvyknut nemoze.

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Jo, kdysi to bylo populární, jezdit bez pití. Naštěstí se od toho ale upustilo. Jet nalačno ale ničemu nevadí, v nejhorším neotočíš klikama a v lese okusuješ stromy :-)

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  A prosíš staré báby v zapadlých dědinách a suchý chleba. :-)

                  0 0
                  • hribik A1  

                    to je tak keď krom toho že bez žrádla vyrazíš ešte aj bez peňazí :-) ináč by si v zapadlých dedinách neprosil staré babky o suchý chleba, ale by si si ten suchý chleba kúpil v miestnej jednote :-) je pravda že to má negatívny účinok v tom, že to neni možno spraviť za plnej rýchlosti jazdy, musíš pritom zastaviť alebo aspoň spomaliť (aby si dokázal za jazdy vyskákať schodíkmi a vykrúžiť ostré zatáčky medzi regálmi), poklesnú otáčky aj rýchlostné priemery a tréner ťa zjebe jak sirotu za taký slabý priemer z tréningu. s trochou ostrých lakťov ale vo fronte pred pokladňou predbehneš tie staré babky, ktoré by si ináč prosil o suchý chleba, za jazdy vrazíš peniaze na pokladničný pult, zoskáčeš zo schodíkov a to zdržanie zas tak veľké nebude. v prípade zastavenia by si mohol dopadnúť horšie, pretože sa môže stať, že v medzičase sklerotický dedinčan nerozozná svoj bicykel od tvojho a odíde na tvojom cesťáku. v takom prípade budeš museť tréning dokončiť na jeho ukrajine, čo môže mať na rýchlostný priemer ešte neblahejší vplyv za súčasného výrazne pozitívneho vplyvu na výkon pri jazde. pri častejšom opakovaní by to mohlo trebárs mať vplyv aj na tie prahy čo sa tu furt riešia, a to dokonca možno aj na obidve, totiž tak tú prahu na vltave ako aj tú prahu pri lučenci

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Fuj, to jsem moc unavený číst tak dlouhý příspěvek, snad zítra na tom budu líp. :-D

                      0 0
                • mastihuba  

                  jako ja netvrdim že to je dobře, von se po cestě na pivo nebo na sodovku zastaví a jede dál, ale trasu např. Brno Třeboň mi tvrdil že to dává bez jakýhokoli jídla, což až tak nepochopitelný ne­ni.

                  0 0
                • jizby  

                  Zase je to příležitost, jak si ujasnit, co je v přírodě jedlé. Někdy je to velmi překvapivé. :)

                  0 0
                  • hribik A1  

                    jedlé je skoro všetko, určité veci však iba raz :-)

                    0 0
                    • jizby  

                      Proč hned umírat. Pochybuji, že někdo bude baštit vraní oka:-)

                      Měl jsem spíš použít „co je v přírodě jedlé a funguje na hlaďák.“

                      Když se něco neosvědčí, člověk si dá příště bacha.

                      Například zrající kukuřice moc neuškodí, ale ani moc nepomůže.

                      Má někdo jinou zkušenost?

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Kukuřice je v pohodě, ta je skoro jako chleba, ale houby opravdu nefungují :-)

                        0 0
                        • jizby  

                          Houby jsou jasný, ty bych neriskoval.

                          Ale třeba dobře zralý ovoce by nějaký cukry mělo dát.

                          Nejprudší spalování dokáží zajistit hrušky. Mají bohužel silné vedlejší efekty, jejichž popis se nehodí do slušné společnosti:-)

                          0 0
                          • hribik A1  

                            a čo tak použiť hrušku pálenú? :-)

                            0 0
                            • jizby  

                              To mi řekni, kde ji někde venku vezmeš. Leda vytěžit nějaké pocestné, což nás dostává tematicky jinam. :-)

                              Somrovanie už nie je pástva.

                              0 0
                              • hribik A1  

                                viď vyššie:

                                to je tak keď krom toho že bez žrádla vyrazíš ešte aj bez peňazí :-) to potom bez penez do hospody nelez. potom nevezmeš, jedine mať pleskačku v povinnej výbave hneď vedľa lekárničky, náhradného svetla, náhradnej prilby a reflexnej vesty :-)

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  Na každé trase je třeba mít v záloze hospodu, kde ti dají na sekeru, případně nějakou tu kotelnu… nebo podobný zařízení, kde se dá najíst a napojit. :D

                                  0 0
                          • Rychlej turista  

                            Ovoce se dá i nezralé. Když máš hlaďák, ta chutná skoro jako zralé :-) Co mě ale překvapilo, tak cukrová řepa nic moc :-)

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Mě cukrová řepa docela chutnala. :-)

                              0 0
                              • Rychlej turista  

                                Já měl představu, že když do ní kousnu, bude to, jako bych strčil do pusy kostku cukru. A ono ne :-D

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Já měl teda skromnější představy. :-D

                                  Taky záleží, jestli to zkoušíš, když už jsi prošitý jak deka a hlaďáka nebo plný sil. :-D

                                  0 0
                                • mastihuba  

                                  jsem jednou zkoušel tu krmnou a nebylo to tak zlý, cukrovka je hnus :D

                                  0 0
    • jarda850  

      130 tepů za sekundu bych tedy zažít nechtěl…

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Víš jaký to je pak fičák, to dýcháš za celý peloton. :-)

        0 0
        • jarda850  

          to je 7800 za minutu to už slušná práce pro pořádnej motor :-) můj při tom dává 170 koní a žere 35 litrů plnotučnýho…

          0 0
    • Rychlej turista  

      Pro spotřebu tuku je rozhodující čas. Při dlouhodobém výkonu tuky prostě spaluješ, ať chceš nebo nechceš :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Tady je ale potřeba (Ty to samozřejmě víš) si uvědomit opačný pohled:

        Když nespaluješ tuky, tak dlouhodobý výkon nedáš ať chceš nebo nechceš :-)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Ano, to je přesně to, co jsem tím chtěl říct :-)

          Je zbytečné se zabývat tím, kolik jsem spálil tuků, když nejsem schopen podat dlouhodobý výkon. Tato schopnost – podávat dlouhodobý výkon – je totiž měřítkem, jak umím spalovat tuky. Za první náznak této schopnosti bych považoval, pokud dotyčný dá 100 km švih na lačno, aniž ho skolí hlaďák :-)

          0 0
          • Richi  

            Tak po dálnici, když není bouračka, je to sranda na pár minut a to dám jako prd.

            To spíš bude mít leckdo problém vydržet to bez cíga. :-)

            Jestli myslíš na kole, tak to dá jen Chuck Noris a ty. :-)

            0 0
          • McBlacky  

            jako, že ráno vstaneš a dáš 100km bez jídla?

            tak to bych nepovažoval za laťku, ale za extrém.

            pro normální cyklisty i 100km se startem hodinu po vydatném jídle je dobrý ukazatel trénovanosti pro vytrvalostní výkon.

            mírně zvlněný profil, výkon do AP, čas do 4 hod.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Tak přímo extrém to není, ale pro jistotu jsem tam dal smajlíka. Jinak jak píšeš, kdo trochu jezdí, tak bez problémů vydrží jen s obědem v břichu po práci odpolední 100 km švih s chasou.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Kdyz jsem byl mladsi- asi okolo 14ti, tak 150Km na jablko a tatranku nebyl problem…ted bych asi chcip:D

                0 0
            • Manas  

              Tyve, tak to možná nebylo tak zlý když jsem dával 105km švih na silnici (i když rovinatý), a vystačil sem si s jednou tyčinkou bez hlaďáku.

              0 0
            • MlokCZ  

              Zase tak černě bych to neviděl. Já s mojí mizernou výkonností jsem občas těch 100km bez jídla po silnici jezdil a při mojí malé výkonnosti a jetí nízké intenzity (jinak bych to bez jídla samozřejmě nedal) to znamenalo třeba jet celých 5 hodin.

              Nebylo to tedy na lačno, to už bych asi nedal, ale s pořádným najedením před odjezdem.

              Spíš si myslím, že tohle je hodně o tom, že dost lidí prostě neumí jezdit nízkou intenzitu, zvlášť při menší výkonnosti, kde je pak pro někoho dost demotivující se do kopce opravdu plazit krokem.

              Ti co vážně trénují a cíleně najíždí na začátku sezóny kilometry v základní vytrvalosti by to ale umět měli dobře.

              Na druhou stranu někteří pomalí turisti pohodaří jezdí klidně nízkou intenzitu skoro pořád a pak dávají i věci typu 7–8 hodin v nízké intenzitě (i když třeba ne striktně v základní vytrvalosti) a jejich tělo může umět jezdit z většího množství na tuky než leckterý amatérský závodník.

              U mě se využití tuků v posledních pár letech možná lehce zhoršilo i když jezdím o něco více než dříve. A to proto, že teď jezdím více terén a intenzitám se někdy nevyhnu, pokud nechci tlačit.

              A kdysi dávno, když jsem jezdil jen asfalt, tak právě nebyl problém jezdit tu turistiku téměř pořád v nízké intenzitě a po delší dobu.

              Kdysi i 8–10 hodin čistého času jízdy nebylo tak ojedinělé, dnes už přes 6–7 hodin nejezdím téměř nikdy.

              0 0
            • hribik A1  

              100 km rýchlosťou „plazením vpred“ po vyprážanom syre neni zas nič také extrastrašné :-)

              0 0
          • Mamut  

            Pred peknymi par rokmi som cital rozhovor s Hruskom (v case ked jazdil v Taliansku). Timovy lekar usudil, ze na dosiahnutie idealnej vahy potrebuje este zhodit 2kg z chrbtovych a medzirebernych svalov (!), tak Hruska jazdil 180km na dve jablka. Tusim opakovane.

            Tak neviem, da sa Hruska povazovat, ze mal aspon prvy naznak?

            0 0
          • martin_bakov  

            Kdyz chce clovek stabilne hubnout myslite ze to je vhodny zpusob jezdit dlouhe trasy s minimem jidla ?

            Me to neprijde jako dobry napad, pak ma clovek zachvaty hladu a nutkani se nacpat po prijezdu domu. Rozumejsi mi pripada jezdit dlouhe trasy bez velkeho hladu a telo z toho nebude tak vystresovany.

            Kdo ma silnou vuli tak to vsechna cest ze vydrzi jezdit a nezrat :)

            0 0
            • treatt  

              Z vlastní zkušenosti to funguje. Ráno k snídani čínskou polívku a v půlce švihu proteinovou tyčinku, vodu a kafe. Rovinka na Poděbrady a dom se dala pak už v klidu. Po příjezdu jsem doplnil glykogen, takže mísa špaget a tuky šly dolů jako po másle..

              A proti stresu těla jsem bojoval institutem nedělí – v neděli jsem prostě žral, na co jsem měl chuť :) Tělo nemusí být ve stresu, že zhebne a úbytek tuků to nenaruší :)

              0 0
              • fredy.k6  

                A víš opravdu, že šly dolů tuky a ne voda a svalová hmota? Byl jsi pak na nějakým přesným měření, kde ti řekli, kolik kg tuku jsi shodil?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Důležité je při tom následném nezřízeném žraní do sebe dostat dost proteinů. Což mi ukrutně vyhovuje, protože jsem masožrout :-)

                  0 0
                • treatt  

                  Jj, už jsem to tady někde psal. Byl jsem na měření, na váze úbytek jen 2kg, ale shozeno 6kg tuku, naopak +4kg svalové hmoty..

                  O váhu jsem se vůbec nezajímal, šel jsem právě po tuku..

                  0 0
            • Rychlej turista  

              Tímhle způsobem se dá zhubnout, protože nárazově do sebe tolik energie, co jsi vydal, nedáš. To se mi na tom líbí, že můžu jíst bez omezení. Problém nastává, když ty porce km přestanou. To pak letí kila nahoru, jen se na jídlo podíváš. Tímhle trpí hodně cyklistů a já samozřejmě taky. Jako reprezentativní vzorek se dá uvést Ullrich na jaře :-)

              0 0
    • Kaco  

      ještě bych dodal jednu věc: Tuky spaluješ taky během regenerace po intenzivním výkonu v anaerobním pásmu. A spaluješ jich poměrně hodně.

      Jinak platí co tu bylo napsáno, během výkonu spálíš nejvíce v aerobním pásmu a toto spalování začíná cca po 40ceti minutách (individuálně).

      0 0
      • destr  

        No po při regeneraci jich spáluješ relativně málo, zato relativně dlouho (třebas i dva dny)

        0 0
        • mobil567  

          Ahoj.

          Máte někdo zkušenosti s tímhle výrobkem?

          http://www.hyperslevy.cz/…-l-carnitin/

          0 0
          • Smazaný účet  

            :DD

            0 0
          • bagr84  

            Mam, bral sem l-carnitin a hubl, ale s tim co jsem delal bych hubl tak jako tak. Jen cloveku jinak smrdel pot a mozna se trosku vic potil… Jinak bych rek ze spis placebo :)

            0 0
            • destr  

              No tak ono jediny co to udělá je, že ti to zvýší tělesnou teplotu.

              0 0
            • ememem  

              mozete mi chlapi vysvetlit aky je suvis medzi chudnutim a pozieranim carnitinu? pytam sa celkom vazne.

              0 0
              • bagr84  

                treba tady

                0 0
              • martin_bakov  

                carnitin by mel zrychlovat metabolismus – nevim jak moc – umi to trochu i kofein, a tim padem telo spotrebuje vic energie a hubne se – samozrejme to neni tak ze zhubnes jen tak s karnitinem ale muze ti to lehce pomoct…

                Metabolismus urychlis na cely den taky treba rannim behani na lacno :)

                0 0
                • ememem  

                  no ty brdo ale ta veda pokrocila, ja si pamatam jeho vyuzite uplne inde :-). ale dobre, zas som muderjsi.

                  0 0
              • Internaut  

                UTFG – př.1 , př.2

                0 0
              • Memphis22  

                jednoduše se naváže na mastnou kyselinu v cytosolu, která díky tomu může prostoupit přes membránu mitochondrií dovnitř, kde jsou enzymy, který můžou ty mastnou kyselinu rozštěpit (beta oxidace). sám karnitin pak putuje zpátky do cytosolu a naváže se na další MK…

                tělo má ale samo karnitinu dost, cpát do sebe další nemá moc smysl.

                0 0
        • MlokCZ  

          V součtu jich ale může být poměrně dost za tu dlouhou dobu.

          Na druhou stranu je tu ten problém, že po vysoké intenzitě je pak také po tu delší dobu spalování tuků při regeneraci velká tendence do sebe cpát všechno co potkáš :-)

          0 0
        • Kaco  

          jo sry, tak jsem to myslel

          0 0
      • hribik A1  

        a vieš kde sa spaľujú tuky celkom najlepšie? pri smažení keď máš blbú panvicu. to potom spáliš celých 100% prítomného tuku :-)

        0 0
        • royal  

          Naftovej motor v tom je taky dobrej ;-). Jak me se v lete libila cenova valka supermarketu, kdy byl slunecnicovej za 19 kc/litr, to si moje stary TDI chrochtalo ;-)

          0 0
    • Ovca  

      vše záleži na člověku!!! jak moc je na sebe tvrdý a co jí jak dlouho spi a co děla. potom lze něco počítat a vymyšlet jak co upravit aby to bylo nejefitivnější a lepe se spalovalo na kole a zaroven se chránila svalová hmota, člověk si muže dávat do těla jak prase !!! ale jak mile se stane chyba coš je ve vědšíně případu tak se sval začně požírat člověk začně slabnout, ale tuky zustavaj a to jen díki tomu že ví o svem tělu malo informací a neví co ma rádo a co mu vyhovuje tak aby dal ze sebe maximum a zároven ho posílil!!! a njake tabulky na internetu jsou jakemu koliv člověku na hovno protože každý člověk je jiný!!!! a ma jinou stavbu těla a je jinak trenovaný a dopnky stravy a přípravky na hubnuti maji smysl! ochrání svalovou hnotu a přidaji člověku na chuti a energiji dodá si vice motivace do cvičení a do to co dělá.

      0 0
      • martin_bakov  

        Ano kazdy je jiny typ, ale na urcitych zakladlnich vecech se shodnout muzeme. Ja bych vsechny tabulky na internetu nezatracoval ;)

        0 0
        • Ovca  

          mno rad by věděl které :-) , nechci tu házet ramena ale už njake skušenosti docela s výživou a dietami mam a ne malé, ale klidně sem něco hod se rád přiučim v tomhle směru !!!!

          0 0
          • black.horse  

            ale s češtinou je to u Tebe už horší:-D

            (sorry, nešlo jinak, tohle je i na mě dost)

            0 0
          • martin_bakov  

            Ja osobne pouzivam treba tabulku glykemickych indexu (GI) abych vice mene svacil veci po kterych budu mit vyrovnanejsi hladinu cukru v krvi a tim padem nebudu mit tak silne pocity hladu.

            viz. Jaký je přesně vztah mezi glykemickým indexem a pocitem hladu? http://www.pravidlahubnuti.cz/…emicky-index

            Jedna z tabulek na webu :

            http://filosofie-zdravi.abecedazdravi.cz/…dex-potravin

            • Treba hořka cokolada 70% kakaa ma hodne nizky GI ale bacha na tuky, to samys vlaskyma orechama
            • Lepsi snist k svacine merunky nebo jabko nez Banan, banan je rychlej (protoho jedi bikeri behem zavodu aby rychle obnovili cukry) a dostanu po nem pocithladu driv
            • Nejvetsi GI ma pivo a bile pecivo takze na tyhle 2 veci se musizapomenou­t uplne…
            0 0
            • McBlacky  

              pivo forever! fuck off meruňky & jablka

              0 0
            • Ovca  

              mno tak todle je základ ale vědět která potravina co obsahuje…jednoduché a složité cukry řečeno zjednodušeně ! ale dobre :-) mno ořeky a takove věci jsou dobre tak 1hod a pul před výkonem maj složitější cukr a pomahaj z energiji později,ale pozor na veci u kterych při výkonu dělaj neplechu a podráždí vam štitnou žlázu to zkazí každou vyjiždu a nebo závod

              0 0
    • Smazaný účet  

      na to jsou nejlepší lojový svíčky ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.