• Meluzina

    Dotaz spíše pro ty, kteří se orientují v této problematice. Zajímalo by mne, jak pokračuje spalování tuků, když např. dvě tři hodinky jedu po horách, pak už mi začne nebýt Ok, začíná lehká hypoglykémie, je nutné se dojíst, tak si dám např. banán, sušenku, čokoládu, jedu dál. Co se stane potom? Jak je to se spalováním čerstvě přijatých cukrů a jak pokračuje spalování tuků?

    0 0
    • vasek80  

      Spalování se zastaví. Koukni na Vojtěchovského stránky. Něco jako motor se jmenuje ta kapitola.

      0 0
      • vasek80  

        Zkoušel jsem hledat, ale nenašel jsem. Buď jsem hledal špatně nebo je to v knize.

        V podstatě popisoval, že tělo jede na tuky a jakmile dostane sacharidovou nálož, vyplaví se inzulím, zastaví se spalování tuků, najede se na přijaté cukry a po jejich spálení se horkotěžko rozjede spalování tuků. Spše se dostaví hlaďák.

        Četl jsem to před rokem, tak nějak to bylo.

        0 0
      • biker jura  

        no zastaví je trochu silný slovo… Ono to na Vojtěchovského stránkách není uplně ideálně podáno. Když ti dojdou cukry tak se zastaví všechno:D, takže nějaká malá kvalitní musli tyčinka nebo kus ovoce během pár hodin je naopak ku prospěchu. nehledě na to že inzulin je během aktivity výrazně potlačen, což právě na Voltěchovského stránkách je popsáno trochu nešťastně, GI nemá při aktivitě vliv… ale to už je složitější zase.

        Hubne se hlavně tím co jíš (kvalita), kdy co jíš a jak sportuješ

        0 0
        • cace  

          Mohl by někdo poradit úplně jednoduše? Při jízdě na kole někdy trpím hypoglikemií (stává se to spíš dopoledne). Protože je to stav výrazně nepříjemný, dám si občas něco sladkého (limonáda, tyčinka..) Zároveň bych ráda mírně zhubla a neví, zda tento postup není kontraproduktivní. Jaký je názor na konzumaci piva (třeba i nealko) v průběhu jízdy? (170 cm, váha 67, žena 50 let)

          0 0
          • black.horse  

            Dobře, co nejjednodušeji – najez se tak, ať si kolo užiješ bez trápení a sportuješ co nejvíce. Klidně si dej s rozumem nějaké sacharidy ráno před jízdou, které Ti tělo dobře stráví (třeba pro někoho ovesná kaše pro jiného ovoce) a dle potřeby během jízdy pokud je delší a očekáváš hypku (ionťák, banán, musli tyčka). Za předpokladu, že budeš jezdit 2h denně, tak o tom hubnutí mnohem více rozhodne životospráva a strava těch zbylých 22hodin.

            0 0
            • cace  

              Díky, s tím se docela dobře dokážu ztotožnit.

              0 0
            • Tina  

              odporúčam pošas výjazdu piť iba čistú vodu. Žiadne sladené nápoje. Ak si sa dobre najedla pred výjazdom a predchádzajúci deň si nehladovala tak máš dostatok energie a nemusíš sladené nápoje. Jonťák si daj max. na konci výjazdu ak si jazdila vyššou intenzitou a ak začínaš cítiť úbytok energie. Ak však začneš piť sladké joňťáky hneď na začiatku výjazdu, tvoje telo prestane používať energiu z tukov, ale pôjde hlavne na cukry.

              0 0
            • Sipal  

              Mě letos na hubnutí funguje tohle

              • jezdím podle tepáku striktně na AP, kopec nekopec (takže do kopce se plazím, ale tak to prostě je)
              • minimálně 2 hodiny v kuse
              • minimálně 5× týdně
              • před jízdou pokud možno nejíst, nebo jen třeba půl rohlíku ať nekručí v břiše; jet co nejmíň najedený, ale ať to není utrpení
              • při jízdě mi stačí neslazená minerálka, díky nízké tepovce hypoglykémie nehrozí
              • po jízdě dám normální porci jídla
              • sladké a sacharidy dopoledne neřeším, odpoledne si je pokud možno nedám a jím spíš maso a zeleninu
              • nepřežírám se, ale hlady netrpím, v jídle se inspiruju Břicháčem a večerní kuchařkou pro dceru

              Zatím to funguje měsíc a půl, váha jde plynule dolů, necelé kilo týdně. Určitě hraje velkou roli strava, ale doufám že tomu pomáhám i tím pohybem. Vyžaduje to znát svůj AP nebo odhadnout tep tak, aby se ty 2 hodiny dalo jet bez jídla, a pak taky morál jezdit podle plánu.

              0 0
              • Tina  

                Cvičenie za účelom chudnutia iba do výšky intenzity AP je kontraproduktívne. Možno na začiatku to funguje (mesiac – dva – pri pevnej vôli aj tri :)). Ale zvyčajne iba v prípadoch ak mal predtým jeden málo pohybu, alebo váži nad 100kg. Takýto úbytok hmotnosti je väčšinou strata vody a mesiac a pol je krátky čas na hodnotenie.

                Do intenzity Ap telo totiž pracuje prakticky iba na tuky. To by sme mohli fungovať niekoľko dní v kuse. Toľko času však nemáme. Preto je lepšie zaradiť vysoké intenzity, aby telo pálilo aj cukry. Výhoda vysokej intenzity práce je potom aj tzv. dlhší dobeh organizmu Čím vyššia intenzita, tým dlhšie telo po tréningu ešte spaľuje tuky na doplnenie energetických strát.

                0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
                  • Sipal  

                    Ať si samozřejmě každý hubne jak chce. Mě třeba intervalové hubnutí nefungovalo. Teorie je jasná, ale v praxi jsem po jízdě sežral co mi padlo pod ruku, a zřejmě kvůli nedostatečné regeneraci jsem se nakonec dostal do takové únavy, že mi váha šla nahoru a výkon dolů. V praxi jsem nedokázal zjistit, kolik čeho mám teda sníst, abych zvládl pokrýt výkon při jízdě, regeneraci, a ještě u toho hubnul. Intuitivně to prostě nefungovalo, konkrétní postupy se člověk moc nedočte, jen obecné řeči. Tak jsem to zkusil jinak.

                    Možná můj postup není superoptimální, to je mi fuk, já mám času dost. Na druhou stranu je ale jednoduchý na dodržení, nehrozí žravé stavy, nehrozí přepálení tréninku, dá se tak jezdit pořád. Na hadrech vidím že to co jde dolů fakt není jen voda, ježdění mě baví, s výkonem nemám problém. Klidně je možný, že kolo na to hubnutí nemá vliv a je to jen stravou. Mě to takhle vyhovuje, neřeším a jezdím, ať si z toho každý vezme co uzná za vhodné.

                    0 0
              • Delkim  

                Už je opravdu na čase pochopit, že to dlouhodobé spalování tuků na nízké intenzitě prostě NENÍ EFEKTIVNÍ cesta!!! Již mnohokrát detailně rozebíráno, vysvětleno, odzdrojováno.

                Tady stručně a jasně vysvětleno:

                The Fat Burning Zone Myth

                https://youtu.be/8ND5C1CmMus?…

                0 0
                • 01carbon  

                  Jeste dej navod jak jet ma vlastni svalovou hmotu ;)

                  I pro ostatni – co misto Cytomaxu.

                  0 0
                  • 01carbon  

                    S tim cytomaxem – neco, na par 10km skousnu temer cokoliv, ale treba na 6+ hod. obcas nevim jestli se udrzi v zaludku – podobne I gely

                    0 0
                    • black.horse  

                      Ionťák z DM? Přihodil bych do každý druhý pixličky trošku amin a tradá:-) Poté co došla zásoba Cytomaxu tak jsem pár let na to DMko běhal, výhoda dostupnost a snášel jsem ho na dlouhé trasy slušně, aktuálně mám ještě zbytky „nového“ Cytomax a není to nějak ono, ale ono otázka je, jaká je realita nemám ze starého pro srovnání složení etiketu.

                      0 0
                      • 01carbon  

                        Ten mame taky. Vylepsuju ho ca a mg. Kombinujeme (jeden bidon dm, druhy aptonia) s tim co prodavaji v decatlonu (aptonia iso+). Necha se tak 2× otocit. Potom uz hledam neco jineho (birel, radler, cola..)

                        0 0
                        • black.horse  

                          Kvůli žaludku? Tak je to jasný, hodně sušená, slaná, středně mastná maďarská klobáska… nějaká méně pálivá, aby nedráždila:-) když jsem to vyndal z ledvinky na běžeckým závodu nechápal nikdo, ale tyhle věci umí u delšího výkonu srovnat žaludek, alespoň u mě mě… a pak jsem mohl ionťákovat dál:-)

                          0 0
                          • 01carbon  

                            Klobasa bylo prvni co jsme predevcirem vytahovali z lednicky pri prevlekani po akci – teda na me se nedostalo. Ja se musel spokojit s uherakem ;) Ale po ceste uz jsem se v druhe pulce obcas musel premahat k piti a hlidat si to.

                            0 0
              • Plechovka  

                Pro běžného člověka sportujícího pro radost či pro hubnutí nevidím nic moc pozitivního na sportování na lačno. Akorát se ochuzuješ o lepší pocit či výkon. Stejně tak nějaké zásady typu „sacharidy jenom ráno“ apod. Pokud chceš hubnout, musíš být v kalorickém deficitu. Dlouhodobě. Je úplně jedno, že sníš 5 rohlíků těsně před spaním. Pokud to energeticky zapadá do (deficitního) jídelníčku, budeš hubnout. Pro každé lidské tělo platí fyzikální zákony. Bez výjimky.

                Doporučuji i následující knihu: https://www.institutmodernivyzivy.cz/kniha/

                0 0
                • Boby83  

                  Naprosto přesné, jednoduché a pravdivé! U zdravého člověka v tom opravdu není potřeba hledat žádná věda, jen dodržet lehký deficit v poměru příjem vs. výdej. Problém je jenom v tom, že lidé jsou zblblí dogmaty a moderními lobby na základě moderních výživových způsobů.

                  K tvému doporučení bych přidal i knihu např:

                  https://knihy.heureka.cz/…pavel-walek/?…

                  0 0
    • MirosPikos  

      Ono hlavně otázka, jestli vůbec spaluje když jezdí po horách. Tep bude v průměru třeba okolo 150. Tělo si bude brát energii primárně z cukrů, pak ze svalové tkáně a pak až z tukové tkáně (teda tuším, že tak nějak to je…)

      0 0
      • Yura  

        A co když někdo nedela zadne aerobni sporty a jen chodi do posilovny, kde zveda tezke cinky po 5ti opakovanich, chces me rict, ze takovej clovek nebude spalovat tuky, když bude drzet dietu? Je to jen o strave o nicem jinym..

        0 0
        • MirosPikos  

          Ne, jen o stravě to není. Ale samozřejmě hraje strava důležitou roli. Činky po pěti opakováních, to je spíš silový trénink. Takže tam bude minimální využití tuků. Pokud tedy nepleteš hrušky s jablky a nemáš na mysli místo opakování 5 sérií o X opakování. Kde by X bylo číslo větší než 10. Pak už by se to mohlo blížit rýsovacímu tréninku.

          Je to kombinace stravování, správného pohybu při správné intenzitě a také se tělo musí naučit tuky spalovat. K tomu všemu je třeba tělo trochu zmást a zavádět třeba sacharidový vlny a podobný ptákoviny (cyklická ketogenní dieta…).

          0 0
          • Yura  

            Aha jasne, takze malo opakovani = objem a hodne opakovani = rysovani aha jasny. :) Ja nejakej ten patek v posilovne odcvicil a nejake ty kulturisty a co delaji proto aby rysovali sem taky sem tam za tech par let pochytil a muzu ti rict pro tebe asi zazracnou newsku. Veris tomu, ze plno kulturistu vůbec nemeni trening, ale jen stravu? Tzn. je jedno jestli je v objemu nebo v prirpave na soutěž, proste furt cvici to same jen s rozdilnym jídelníčkem, presto to funguje dokonale to je zajimave ze? Ty si opravdu myslis, ze když budes jezdit na stehna 5 opakovani v serii s tezkou vahou tak naberes jen objem zatímco s 20 opakovani jen rysujes? :DD Tohle je názor laicke, ale opravdu laicke verejnosti. Bez za nejakym soutezim kulturistou a pokecej o tom s nim a neposlouchej jen zvasty na netu a od kamosu, kteří videli cinku leda tak na obrazku. :)

            0 0
            • Delkim  

              jj, souhlas, v přípravě na závody jsem cvičil v podstatě stejně plus jsem přidal nějakou aerobní aktivitu na podporu spalování, nicméně alfou omegou byla úprava jídelníčku

              0 0
              • MirosPikos  

                plus jsem přidal nějakou aerobní aktivitu…

                No vidíš, a to je prej špatně, měl si jenom ubrat cukry ale tahat pořád na dřepy a bench 150 a parádně bys vyrýsoval.

                0 0
                • Yura  

                  Kdo tvrdil, ze to je spatne? Ty ses fakt hroznej retard. Ja jen a pouze reagoval na tvou teorii vycucanou z prsu, ze hodne opakovani v serii= rysovani a malo opakovani=objem.. Kdybys totiž nekdy chodil do posilovny a mel nejake svaly a pak je zkousel vysekat tak chapes, ze je dobře cvicit v diete tim treningem, kterym jsi ty svaly získal. Tzn. pokud je to mozne drzet se co nejvyšších vah. Co si myslis, ze se stane, když prestanes zvedat tezky cinky a budes delat jen miliony opakovani s lehkou vahou? Ztratis ten objem tech svalu, protože uz proste nepotrebujes ty svaly, které jsi nabral a potreboval pro zvedani tezkych vah ty chytraku mr.internet. :D Plno zavodaku nedela ani to kardio. Staci jim proste změna stravy a když mají dostatecne rychlej metabolismus, tak vysekají na 4% podkozniho tuku tak jak tak. Ale vetsine lidem se metabolismus v kalorickem deficitu spomaluje, takze je urcite vhodny zaradit nejaky to kardio. Ale jinak me bavíš to zase jo. :DD

                  0 0
            • MirosPikos  

              Ok v pohodě, klidně si v tý tvý iluzi nebo iluzi tvých kamarádů žij. Možná bys měl chodit do posilky i jindy než v pátek.

              Jen ti napovím, když nebude měnit trénink a jen stravu, tak bude tělo stagnovat. Je třeba ho trochu zmást, měnit tréninky. Což v praxi znamená různé cviky na různé partie s různým počtem opakování, intenzitou, pauzami a počty sérií.

              Proto se pro zpestření tréninku zařazují Korte, GVT, Bear Routine a podobné lahůdky. Korte mimochodem výborný objemový trénink, když člověk doslova žere jako protržené prase. Na rýsování se jedou tréninky na pokraji hypoglykémie a zařazují se aerobní aktivity.

              Ale zkusím kamarádům vicemistrům v naturální kulturistice poradit, třeba budou díky tvým radám konečně jednou první. Ale spíš se mi vysmějou.

              Nicméně tohle přeměřování penisů zakladateli příspěvku nijak neprospěje.

              0 0
              • Yura  

                Ty to prekrucujes jak se ti to hodi. To ze je potřeba ty svaly sokovat a stimulovat k rustu je jasny,(hlavne u naturalu) ale tys tu tvrdil, ze podle poctu opakovani delas objem nebo rysovacku, to je proste nesmysl. Tak tu neplacej. Jinak klidne se pochlub jak vypadáš, když mas takove zkusenosti. Taky ti pak ukazu nejakou fotku, ze v době kdy jsem se tomu venoval to nebylo tak marny a to co tvrdim mam potvrzene na sobe. Tak se sklidni hehe..

                Jinak ještě jednou uvedom si, ze muzes delat klidne 200 opakovani, ale vyrysujes uplny HOVNO, když budes prijimat stále vic energie nez budes spalovat. Bricho vysekas jak abys mel napečíno? Miliardou serii? V posilovnách jsou lidi, kteří cvici bricho furt a stejne mají vanu proc? Pak jsou taci, kteří si drzi stravu, necvici vůbec bricho a mají bricho vysekane na prach..

                0 0
                • mr.nikdo  

                  Sakra, to s tim brichem, prave jsi mi znicil kruhy :(.

                  Dik, teda!

                  0 0
                • MirosPikos  

                  Ale já nepolemizuju vůbec nad tím, že strava je důležitá. Naopak. Rozhodně si ale nemyslím, že je to jen o stravě, aneb jak si sám napsal: Je to jen o strave o nicem jinym.. Pak jsem tvrdil, že 5 opakování je spíš silový trénink (nikoliv objemový, to si zase překroutil ty).

                  Činky po pěti opakováních, to je spíš silový trénink

                  Ale ty si tu chceš neustále měřit ptáky a to mě právě přestalo bavit. Piš si tu co chceš, mě přesvědčovat nemusíš, já v tom mám jasno.

                  0 0
        • kali222  

          tady to je krásně v té tabuličce napsané :)

          0 0
      • jonti  

        Kdyz normalni trenovany clovek jde po horach, tak ma tep do kopce 120, jinak pod 100. Takhle slapat natezko s 20kg batohem 8h denne je na hubnuti idealni, vlastni zkusenost.

        0 0
        • MirosPikos  

          Jo jasne, ale on jede na kole a po dvou hodinách mu není ok. To nevypadá na tep okolo 120.

          0 0
          • Delkim  

            nad tím netřeba dlouze hloubat

            pokud by se jen plácala v normálních tepech ála klidná konverzace, tak pak není co řešit a hypo by neměla dostat, bude jenom prostě unavená a bolet jí zadek :)

            pokud jede ostřeji a nebo jen na to nemá fyzičku a je tepově výše, tak samozřejmě musí cukry doplňovat hned od začátku a ani takhle nedokáže jet nějak extra dlouho, tělo na to není trénováno, energii bere z cukrů a ty musí někde vzít

            0 0
            • Meluzina  

              poslušně hlásím, že je to na střídačku, slovíčko prohodím, ale raději jedu a dávám bacha, abych někam nevlítla:-)

              0 0
        • kali222  

          existuje jen jeden kopec a vsichni jsou ve stejne kondici… :)

          PS:jezdit po horach je jako kdyz lide sjizdeji patniky.. ikdyz jde pritom o obrubnik. :)

          0 0
    • Yura  

      Nejdulezitejsi pro zhazovani speku je hlavne celkovej denní prijem vs vydej energie. Takze nejakej banan nebo tyčinka není tak dulezita jako to, co jis a kolik toho snis během dne.. Jet vycerpana na kole s hypoglikemii asi není moc zabava, takze nejaka ta energie na doplneni je potřeba. Spis se zamer na jidlo mimo kolo… Jinak cokolada opravdu nebude to idealni na doplneni glykogenu při sportovani, spis si dej ten banan, nebo rozinky, datle, pripadne musli tyčinku, ale ne nic tucneho. Tuk obecne ma na gram nejvic kalorii, tak je logicke, ze by se to s nemá při shazovani nemelo prehanet a když uz tuky, tak kvalitni, které tomu telu něco daji tzn. avokáda, olivovej olej, ryby atd.. Dulezity jsou taky bilkoviny aby sis zachovala nejakou svalovou hmotu.. Nejjednodussi je drzet konstatni prijem bilkovin, nejake rozumne davky zdravych tuku a sacharidy prijimat podle toho jak moc sportuješ… Hodne dulezity je nekupovat a nejist nesmysly jako ruzne polotovary a výrobky jako ruzne slazene jogurty, salamy atd.. a kupovat jen suroviny jako maso, vajíčka, ryby, zeleninu, ovoce, olivovy olej, nejake ořechy, jako zdroj sacharidu ryze, brambory, pohanka, jahly atd.. Vetsine lidem prospiva, když se vyhybaji pecivu a mlecnym vyrobkum(alergeny) traveni a všechno je pak lepsi i to shazovani pak snazsi. No ne kazdej to bez klobasy s chlebem vydrzi. Toz tak no. :)

      0 0
    • Delkim  

      jestli si dáš sušenku nebo čokoládu tak spalování tuků fakt asi neřešíš :)))

      0 0
      • Meluzina  

        já to neplánovala, chtěla jsem jet jen tak, ale začalo mi být fakt blbě, motala se mi hlava, těžké nohy, pocit na omdlení, pokud jsem chtěla dojet, tak jsem si musela něco vzít…:-( fakt je, že jsem dvakrát kousla do Margotky co vozí manžel /DMI./, na hypo a pak už jsem dojela v pohodě, jen jsem začala cestou uvažovat nad tím, co se v tu chvíli začalo dít…

        0 0
        • Delkim  

          to byl pan hlaďák :)))

          0 0
          • Meluzina  

            mrcha pes:-) no což, tak zase doplním batoh müsli tyčkama anebo, asi lépe, emco müsli sušenkama, ty mi připadají méně sladké a dle kalorických tabulek dobře doplňují vlákninu…

            0 0
            • Yura  

              Na kole potrebujes rychlou energii a pokud možno co nejmene vlakniny. Abys doplnila energii, ale zarovne nemela narvanej zaludek a telo nemuselo nesmyslne při jizde na kole zpracovávat tu stravu plnou vlakniny. Naopak mimo kolo jist pomale sacharidy s obsahem vlakniny..

              0 0
              • novas32  

                ahoj, muzes mi poradit, co je vhodny zdroj energie s co mozna nejnizsim obsahem vlakniny? nez jedu rano do prace, nacpu se smesi vlocek, orechu a rozinek, ale jak to ctu, neni to asi idealni…

                0 0
                • blaf  

                  treba bila ryze

                  0 0
                • Yura  

                  Proc by to nebylo idealni? Jako snidane to je dobry, ja psal o tom, ze když chces doplnit energii NA KOLE, tak je nesmysl jist něco s vetsim obsahem vlakniny. Naopak třeba na tu snidani je třeba to musli s jogurtem ok…

                  0 0
                  • novas32  

                    ok, diky

                    0 0
                  • rasto1  

                    On ale zrejme narazal na to, ze ked si da na ranajky vlocky a hned nato ide na bajku do prace tak pocas jazdy bude travenie zatazene tou vlakninou kedze nejaku dobu trva kym sa spracuje. Poznam to moc dobre a riesim to tak, ze ked si davam rano vlocky a pod. a hned nato idem do prace tak sa nesnazim nejak trenovat a idem v ZDV. Ak idem na trening tak sa snazim nechat traveniu cas a vyrazat tak po 1 hodine. Druha cesta moze byt napr. ta ryza. Pocul som, ze ryzove kolace su perfektna vec na doplnenie energie pocas jazdy. Takze hor sa do pecenia :)

                    0 0
                    • Yura  

                      No sak jak jsem psal, jede do práce na pohodu a ne zadnou časovku. Takze nevidim důvod proc se nejak omezovat v jezeni poradne snidane, která je zaklad dne. :)

                      0 0
                      • rasto1  

                        Tak ono ked su v praci fofry tak to niekedy k tej casovke sklznut moze aj ked nechces ale to uz je na inu debatu :)

                        0 0
            • Delkim  

              těsně před kolem i na kole se vláknině vyhýbej, taky by jsi mohla dostat nepříjemné bolesti břicha…

              vláknina je supr, ale jindy, udělej si třeba ovesnou kaši, ale tak 2 hodinky před

              0 0
      • Meluzina  

        víš co, např. diabetici prvního typu se musí při fyzické aktivitě doplňovat sacharidy, přesto zhubnou, sice jim to trvá déle a musí se hlídat, ale přesto nějak spalují, tak mi to vrtalo v hlavě…

        0 0
        • Delkim  

          samozřejmě, „tuky hoří v plameni cukrů“, známá to věc

          0 0
          • lukysheck  

            Evidentne tu moc lidi nepochopilo dotaz, ona zrejme mysli to ze jede treba rano na lacno rychlejsim tempem ale po nejaky dobe ji dojde rychle sila, dostavi se velka unava, slabost, tak se pta cim doplnit energii aby mohla jet dal ale telo dal spalovalo tuky…

            0 0
            • nox159  

              rano na lacno 3h v horach sviznejsim tempem? no nemyslim si ze by se na tohle ptala…

              0 0
            • Yura  

              Ja to teda pobral tak, ze chce zhodit tuk na tele. Kdyby ji slo jen o tu jizdu samotnou a aby jela vylozene na tuky. Tak je jasny, ze jestli nemá natrenovany, tak musí jezdit v určitých tepech nekde na cyklostezkách. Jen tak muze bez problemu jet x hodin bez hladaku jen o vode. Jestli ale jezdi nejake useky anaerobne, tak je jasny, ze zacne spalovat dost cukru a bude ho muset doplnit..

              0 0
        • Breakpain  

          By me zajimalo, jak to delaji, u me to tedy moc efektivne nejde :-(

          0 0
    • Venda  

      Laicky si tředstav tělo jako kamna. Sacharidy jsou papír, tuky jsou dřevo a bílkoviny třeba pneumatika (pro tělo totiž není úplně výhodné primárně pálit bílkoviny). Při zahájení sportu zapálíš oheň a podle toho, jak moc do kamen ženeš vzduch (jaký máš typ aktivitu, intenzitu…) se mění poměr toho, co se pálí nejvíc (ale vždycky se pálí všechno najednou). Pak v nízkých tepech je poměr nejvíce nakloněn k tukům (ale celkový výdej je malý) ve vyšších tepech se poměr přesouvá k sacharidům (nicméně výdej je mnohem vyšší, celkový tedy i tukový). Takže jízdou v horách ve vyšších intenzitách spálíš víc tuků než při nízkých po rovince. V extrému, sprinteři jsou taky bez tuku a v nízkých intenzitách se nepohybujou promě rozklusání vůbec. A po horské vyjížce oproti rovinaté bude organismus i mnohem více nastartovám po dojetí, což se projeví v denním výdeji (hubne se i po sportu!).

      A k tvé otázce. Pokud začínáš mít hypoglikémii, v mém příkladu ti kamna přestávají hořet, tak je potřeba je zvonu nějakým impulzem zašehnout, takže se do nich naháže papír, oni zas chytnou. Vždycky platilo a platit bude, že tuky hoří v plameni sacharidů! Takže pokud máš hlaďák je nějká sladká sváča ideální řešení.

      0 0
      • Australopithecus  

        jasně napsáno i pro blbky, jen tahle baba by si jako každá druhá představovala zhubnutí na pár km o 20kg no marná snaha..hloupým žvatláním na netu nezhubne ani o deko :-D

        0 0
        • Tina  

          A ty Lucii poznáš osobne, že si ju tak hneď odsúdil? Možno by si mal vyliezť konečne z tej jaskyne.

          0 0
          • nox159  

            obecne hubnuti… tady resi uz roky a nekdy dost nesmyslne…

            takze mozna by bylo lepsi misto psani neco delat, ale tohle plati pro vsechny vcetne me samozrejem :)

            0 0
      • Yura  

        Pekne napsany, jen bych doplnil, ze pro nesportujici lidi, kteří třeba ani sportovat nemůžou, ale chcou zhubnout, tim padem nemůžou moc ty sacharidy spalovat, tak pro ne je idealni nizkosacharidova strava. Sacharidy prijimat jen ze zeleniny. Ono to trva, nez se telo preprogramuje, aby takhle mohlo fungovat na tukach bez cukru, ale pak uz to jde.. Takze i bez tech sacharidu to jde, jen pro ty sportovce to urcite není idealni volba, ale kolik tech sportovcu v dnesni době je ze.. :)

        0 0
        • Krys  

          Takto som zhodil kilá pred tým, ako som začal behať. Sacharidy len zo zeleniny a občas ovocie. K tomu mäso a tuky a kilá mizli pred očami.

          0 0
          • nitraq  

            A byly to kila tuku nebo svalů?

            0 0
            • Petr.T.M  

              No to by mně taky zajímalo!!

              0 0
              • Venda  

                S nadsázkou, ti co nesportují svaly nemají = nemohou z nich zhubnout ;-)

                0 0
                • Petr.T.M  

                  Jo?? To jako fakt?? No ale přece jen na těch nohách jakýsi svaly mám a o ty bych nerad přišel.

                  0 0
                  • Venda  

                    S nadsázkou!! Tělo si vždy bude držet tolik svalů kolik za prvé potřebuje ke svému běžnému životu (včetně sportovních aktivit), za druhé kolik je samo schopné udržet (kardiovaskulárně i metabolicky). Když se nepohneš, nebude mít tělo potřebu svaly vlastnit a proto se dietou vždycky snížej (pokud ještě jsou).

                    0 0
            • Yura  

              Tak u low carbu, kdy defakto nejis nic jiného nez biloviny+tuky, se drzi svaly docela dobře. Nehlede k tomu, ze když funguje clovek bez cukru, tak opravdu nemůže nejak blbnout, takze se clovek hejbe v tom aerobnim pasmu a pak to spaluje tuky opravdu dobře.. Na nizkosacharidove diete samozrejme jako první odteče z člověka prebytecna voda, která se tam držela diky nadbytku sacharidu coz i tohle většina lidi povazuje za vyhru, když zmiznou ty opuchle tvare, clovek se pak tak ani nepoti atd.. No většina lidi to vydrzi chvilku a pak se vrati k tomu co jedli předtím a mame to zpet + jako bonus další kila tuku navíc, protože si telo během te doby odvyklo od sacharidu a tak je na ne daleko citlivejsi, proto, když pak zase zacnou ladovat cukry, tak si telo uchova opravdu kazdej gram. :D Tzn. jojo efekt jak vysitej. Ono to není o dietách, je to o zivotnim stylu jestli někdo chce nejak vypadat no. :)

              0 0
            • Krys  

              Ako píše Yura, najprv voda, zmiznú opuchy, klesne krvný tlak, prestaneš sa potiť ako kôň. Na to u mňa stačilo prestať jesť chlieb a pečivo. No a potom postupne začalo miznúť brucho.

              Za dva mesiace som dal dole cca 10kg a potom som začal behať. Začal som znova chodiť na pivo občas, potom prišli nejaké dovolenky, aj ovocia dosť jedávam teraz, tak sa to spomalilo. Takže za ďalšie 3 mesiace len 3 kilá dole, ale asi mi pribudlo svalovej hmoty, lebo z brucha mi stále ubúda.

              Ale mám ešte z čoho dávať dole. Pri 183cm mám 91kg.

              Som ale s vývojom spokojný a tento spôsob stravovania mi vyhovuje a chutí.

              Cez víkend sme boli zas kdesi pri vode a nejak som to s tou polpenziou nehrotil a žral všetko zaradom, ale tešil som sa na zeleninový obed v práci. Už ho mám za sebou. :)

              0 0
      • Tina  

        Konečne niekto spomenul aj ten dobeh organizmu, t.j. že aj po výkone telo ešte niekoľko hodín pomerne intenzívne spaľuje tuky. Čím vyššia intenzita tým dlhšie po výkone. To je dosť dôležité pre tých, ktorí si myslia, že tuky budú spaľovať iba pri nízkej intenzite a nízkych tepoch.

        0 0
        • pendergast  

          aj po výkone telo ešte niekoľko hodín pomerne intenzívne spaľuje tuky

          Lenže ako bude to spaľovanie ovplyvnené jedlom bohatým na sacharidy po intenzívnom tréningu?

          Zastaví sa to spaľovanie, spomalí, alebo ho to vôbec neovplyvní.

          Je síce fajn povedať, že cca 48 hodín po intenzívnom výkone telo spaľuje tuky, ale ak by akýkoľvek následný príjem cukrov toto spaľovanie prerušil (ako je napísané hneď v 1. odpovedi na otázku zakladateľky témy), tak by to tvrdenie bolo zavádzajúce.

          0 0
          • Tina  

            Všetko zo všetkým súvisí. Keď však takto vytrhneš z kontextu jednu pasáž a pridáš svoj komentár tak to úplne mení zmysel. Ja som to nechcela vôbec rozvádzať. Iba som poukázala na fakt dobehu organizmu po záťaži.

            Je zaujímavé, že si neodpovedal zakladateľke vlákna priamo na jej dotaz, pretože na to sa pýtala, ale odpovedáš mne v úplne inom kontexte :D

            0 0
            • pendergast  

              Ja predsa na nič neodpovedám, ja kladiem podobnú otázku ako zakladateľka.

              Keď sa človek dostane do fázy spaľovania (prevažne) tukov, čo spôsobí príjem cukrov počas tejto fázy?

              Vasek80 tvrdí, že spaľovanie tukov sa zastaví, biker jura s ním nesúhlasí.

              Otázku som položil ako reakciu na tvoj príspevok preto, lebo ma zaujíma práve tebou spomenutá fáza spaľovania po výkone.

              0 0
              • Tina  

                Potom som ťa špatne pochopila. Ako píše Vašek nižšie. Záleží na intenzite predchádzajúceho výkonu ako dlho bude efekt po záťaži trvať, ale aj na tvojej trénovanosti. Čím si viac trénovaný tým trvá dobeh kratšie. Po výkone by sa však mal najesť pretože inak budeš okrem tukov spotrebovávať aj svalovú hmotu. Určite nie je dobré po výkone jesť sladké, alebo ťažké jedlá typu klobása s pivom. A hlavne rovnako ako počas dňa jesť častejšie a pravidelne v menších dávkach. A nie jesť pokiaľ necítim, že som plná. Pocit nasýtenia sa totiž zvyčajne dostaví až neskôr po jedle. Takže platí jesť do polosýta, … :)

                0 0
                • bagr84  

                  a ja mel za to, ze prave po vykonu by se melo snist neco sladkyho. Proc to neni dobre?

                  0 0
                  • Honz8t  

                    Nemyslím že v tomto jde jen o dobře/špatně. V první řadě je o to, čeho chceš dosáhnout. Pokud je to hubnutí, nebude to optimální. Pokud naopak už na své váze (a % tuku) jseš a jde ti o regeneraci a přípravu na další náročný den (tj. obnovu glykogenových zásob), určitě do sebe co nejdříve po tréninku/dojetí potřebuješ dostat dost sacharidů a klidně i z části rychlých a potom pomalých.

                    0 0
          • Petr.T.M  

            Takže jestli tomu dobře rozumím – po intenzivním tréninku, chci-li, aby se dále doběhem spalovaly tuky, nesmím jíst sacharidy??? Tož to jsem si ten oběd s těstovuinami v závodní jídelně asi dávat neměl…

            0 0
          • Venda  

            Opět si to zkus představit jako zmiňovaný kamna. Při nízké intenzitě po skončení aktivity oheň vyhasne celkem rychle, protože se moc netopilo Když budeš mít intenzitu vyšší, kamna budou pořádně rozhycovaný a budou chladnou dýl. Když to převedu zpět při vyšší intenzitě se i víc zvýší denní bazální metabolismus a tím celková denní bilance příjem výdej ve prospěch výdeje. To že se najíš, není nic špatného. Jen to nesmíš přehnat na druhou stranu a myslet si, že ve dny kdy cvičíš, můžeš sežrat vše a v jakémkoliv množství.

            0 0
    • noviisek  

      Dám sem odkaz na stránky Miloše Škorpila, je tam článěk na podobné téma, ale hlavně tam jsou 3 obrázky, které toho hodně vysvětlí ;)

      http://www.bezeckaskola.cz/…uspechu.html#…

      0 0
    • Petr.T.M  

      Tož já už su z teho dočista tumpachový… Každý radí cosik iného.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ale ne, autority si neodporují, jen se musíš podívat, v jak pokročilém stupni rozkladu už mají být spalovači, ke kterým promlouvají.

        0 0
        • Petr.T.M  

          V jakém stupni rozkladu asi jsem, když 43 km s převýšením cca 300 m ujedu na 29 MTB za 1:45??

          0 0
          • Petr.T.M  

            Jo – po silnici.

            0 0
          • nox159  

            co to ma s tim co spolecneho?

            0 0
            • Petr.T.M  

              No ptá se na stupeň rozkladu. Vyložil jsem si to jako stupeň fyzické degenerace, nebo jak bych to vyjádřil. Tož se na to ptám, abych se zařadil a mohl najít tu správnou radu pro svoji skupinu.

              0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            V pokročilém, pane Karfík, pokročilém. Už abyste se jel podívat do Pejřimova.

            Takhle se to nedá posoudit, ale co jsi psal dřív, tak určitě nebyl rychlostní průměr 24,57 km/hod.

            0 0
            • Petr.T.M  

              No to jsem jezdil víc na to, abych to vydržel celý měsíc, takže víc po rovince a jen tak – jak se tomu říká? – ZDV? No zkrátka abych se příliš moc neudejchal a mohl druhý den zas jet těch 110 km. To byly ty průměry tak 18 – 21,5 km/h. Dnes jsem jel tak skoro co to dalo, ale abych ujel celou trasu :-).

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                To už vypadá, že máš konečně natrénováno tolik, abys mohl začít trénovat a hubnout :-) Než přijde zima.

                0 0
                • Petr.T.M  

                  No, obávám se, že o tomto by se dalo s úspěchem pochybovat. To sem ani nebudu psát proč. Ale jinak jo, zas začínám mít chuť něco dělat.

                  0 0
          • cespa  

            Ještě to můžeš zlepšit, já víkend 40km 630Up za 1:14…

            0 0
            • Petr.T.M  

              Tož na takovou úroveň to už asi nezlepším. Ale dostat se pod 1:45 pravidelně bych chtěl.

              0 0
    • Matyáškova  

      zaujimave precitanie tejto diskuzie, jasi myslim ze s anic nezastavy a aj novy prisun cukrov sa spaluje moj nazor nevenujem sa tomuto vobec ale…

      0 0
    • Karlos009  

      Trochu do toho hrábnu.

      Osobně neznám nikoho, kdo by po čtyřicítce ježděním na kole zhubnul. Je to spíše naopak, kdo začal jezdit aby zhubnul, ještě přibral (maximálně zhubnul na chvíli a pak přibral 2× tolik). A to měli všichni (včetně mě) hi-tec sporttestery a pořád sledovali, jestli se pohubují v onom uctívaném aerobním pásmu. Blbost. Tělo odbourává tuky pořád i když ležím doma na kanapi. Teda až do doby než se necpu, pak vyplaví inzulín a ukládá. Nebo když se napiju (alkoholu), pak dokud odbourává alkohol, nespaluje tuky. Takže hlavním „užitkem“ 3 hodinové jízdy bez jídla na kole je, že si udělám hlad a po té co přijedu domů, vypráskám ledničku a i potom mám pořád pocit, že bych si něco dal. Nebo domů ani nedojedu, a dám si něco v hospodě a zaleju to pár pivama (alko). Že bych přitom spálil nějaké hmatatelné množství tuku je nesmysl, naopak, tím jak se potom nacpu, na dlouhou dobu zarazím štěpení a nastartuju ukládání.

      Tím chci říct: neřešit banán, čokoládu ani borůvkový knedlík, ani hodiny v sedle, nebo tepové frekvence, řešit životní styl. Mě(po 40ce) pomohla mnohem víc metoda 6 x denně v malých dávkách (téměř cokoliv) než tisíce naježděných kilometrů pod dohledem moderní techniky.

      0 0
      • Yura  

        To mas pravdu, je to o zivotnim stylu. To uz tu ostatne padlo. :) Jinak u me to jezdeni na kole funguje slusne, hlavne jako pravence abych se prezral neceho fakt nezdravého. Před tim, nez bych sezral třeba pytel chipsu si predstavim, jak je to sama sul, jak me to zase zavodni a jak se budu na kole potit jako prase, budu funet, tak si to prsote nedam. :) Taky si rikam, jak by to vypadalo, kdybych se celej den preziral a pak druhej den opuchlej se oblekl do upleho cyklo obleceni, tak se proste neprezeru. :) Nehlede k tomu, ze ta jizda proste potom stoji zaprd. Kdyz si clovek hlida co ji, tak se muze nadlabnout do plného zaludku. Ovoce, zelenina, ryze, brambory, pohanka, libova masa.. To jsou všechno jidla, ze ikdyz se nemá poradne nadlabnes, tak to telo nemá problém zpracovat ba naopak to tomu telu doda makro a mikronutrienty, nijak s nim nezapasi, bez problemu ho vyuzije a na druhej den se citi clovek fajn. Při takove strave si clovek muze fakt doprat a garantuju ti, ze jestli dotycnej fakt jezdi hodne na kole, tak nepribere, leda tak svalovou hmotu a tuk pujde pomalu dolu.. Ale staci mrazena pizza plna chemie, baleni chipsu a nejaka zmrzlina a na druhej den rano e probudim opuchlej s bolenim hlavy a to poslední na co mam chut je se oblec do cyklo hader a jet nekde ve vedru do kopce. O alkoholu uz nemluvim vůbec, To je konecna uplne.. :)

        0 0
        • raw 4  

          :-) Jo vždycky po propařené noci, když se přinutím vyjet tak si prvních pár km myslím, že mam něco s nohama a o dechu ani nemluvím…vždycky si připomenu proc většina cyklistů moc nepije…když to pivko je tak dobrý :-)

          0 0
          • jonys  

            Kluci, bacha na srdíčka…

            0 0
            • Petr.T.M  

              To jako že to pivo je nezdravý na srdce? Nebo ten trénink po propařené noci?

              0 0
              • jonys  

                Ta zátěž v módu „kocovina“ :-)

                Když se někde řešily náhlé kolapsy sportovců psal k tomu nějaký lékař že i trénink/zápas (tedy těžká zátěž) po flámu (chlast, málo odpočinku…) může s hercnou zamávat – poškozovat postupně nebo přímo fatálně rozbourat.

                Nic novýho pod sluncem, vždyť stres a nedostatek odpočinku jsou známou příčinou infarktů. A v jakým stavu je tělo po takovým tahu, že – neodpočatý a ve stresu co s tím chlastem :-)

                0 0
      • Delkim  

        máš samozřejmě absolutní pravdu, bez změny životního stylu funguje snad jen liposukce a to vlastně taky jen dočasně, než se dotyčný zase vyžere :)))

        bohužel to kolo může fungovat přesně jak píšeš, člověku to dá „psychickou propustku“ si třeba dopřát o něco více, že to vlastně teď může, že to spálil(spálí)

        a ještě když ty svoje jízdy napere ve vyšší intenzitě a dostane pořádný hlaďák a pak do sebe nacpe po zbytek dne několikrát více jídla než by snědl bez kola

        pokud neřešíme extrémy, tak sportem bez úpravy jídelníčku zhubnout vůbec nemusíte, naopak kidně přiberete

        a na druhou stranu úpravou jídelníčku i bez sportu klidně zhubnete

        nicméně nejlépe to jde dohromady :) aflou omegou je zejména odhodlání a pevná vůle co se vašeho žaludku a chutí týče

        0 0
      • sharkeeCZ  

        „A to měli všichni (včetně mě) hi-tec sporttestery a pořád sledovali, jestli se pohubují v onom uctívaném aerobním pásmu. Blbost. Tělo odbourává tuky pořád i když ležím doma na kanapi. Teda až do doby než se necpu, pak vyplaví inzulín a uklád“

        a co jet v pásmu SPALOVÁNÍ TUKŮ, také nepomáhá?

        Já loni shodil 20 kg, ale to změnou životního stylu a tím, že jsem zase začal sportovat (jezdit na kole). Poslední 2 měsíce, ale už leze váha nahoru a to protože jsem začal více jezdit a tím i více jíst, především v dny když nejsem na kole a tak si asi tělo dělá zásoby tuku pro splaování na dlouhé cesty, které jsem začal jezdit (dříve průměr 40 km, dnes 80 km).

        0 0
      • cespa  

        Ahoj, já bych zas tak nesouhlasil. Na kolo jsem se dostal náhodou a to tak, že jsem pře dvěma lety jsem zkusil doject do práce (2×21km) a od té doby jezdím pravidelně. Před rokekem a kousek jsem oběvil úžasný klub nadčenců „Vinohradské šlapky“ a začal s nimi najíždět další km. Letos jsem si okusil i pár závodů atd… a co se týče stravy, tak mám velikou radost, že konečně mohu jíst vše i v devět večer a přitom jsem za ty dva roky shodil 16kg. Jo a podotýkám, že alkoholu se nevyhýbám a kolikrát jdu „z hospody rovnou na závod“… timto se omlouvám autorum knih o strave a zivotosprávě…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Dalším stádiem je to, že budeš MUSET jíst hodně a pořád, což Tě bude neskutečně štvát a poleze to do peněz.

          (Se dívám, že letos už máš víc, než za celý loňský rok.)

          0 0
          • cespa  

            zatim je to furt levnejsi a chutnejsi nez granule a tycinky…

            P.S. asi lepší zima na nájezdy…

            0 0
      • Petr.T.M  

        Tož tos mě těma prvníma dvěma větama teda pravda nepotěšil…

        0 0
      • novas32  

        to je panecku konecne prispevek k veci!!! :) presne tohle jsem potreboval vedet, anzto je mi kratce 40, honim se na kole jako kreten, po prijezdu sezeru co se da a vaha jde samozrejme nahoru :))) ne ze bych netusil, kde je problem, ale videt to cerne na bilem je vzdycky lepsi… takze budu muset prehodnotit to svoje zrani, tusim, ze to bude tuze tezky :)))

        0 0
        • Petr.T.M  

          Áni mi nemluvějí… :-(

          0 0
          • novas32  

            ale jsem rad, ze evidentne v tom sirym svete nejsem zdaleka jedinej :)))

            0 0
            • Petr.T.M  

              Jo, člověk se necítí s daným problémem tak osamocen … :-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Já vás povzbudím.

                Minimálně jeden den v týdnu (o víkendu) nic nedělám, jen žeru, abych se nestal cyklistickou vychrtlinou.

                I během týdne se doma lehce nasnídám, jedu na kole do práce, tam znovu snídám, svačím, znovu svačím, obědvám, znovu svačím, dojedu hladový domů, tam opět posvačím, ještě jednou, povečeřím, znovu povečeřím, to vše dosti objemně, leč netučně.

                V podstatě jím nepřetržitě, přesto to stačí tak-tak, víc už nejsem schopen spořádat. Váha pořád stejná, hledím se držet na mamutích 90 kg, kdy se cítím dobře. Když jdu výrazněji pod, omezím lehce ježdění na kole.

                0 0
                • Petr.T.M  

                  Díky za povzbuzení. Teď jsem dosvačil. Tož schválně, esli se stravuju správně: Krajíc chleba (cca 60–70 g) s pomazánkovým máslem (tak normálně namazáno) a cca 50 g šunky 90 % + cca 80–100 g syrového zelí. Jedinou chybu bych snad spatřoval v tom pomazánkovém másle.

                  0 0
                  • Yura  

                    No chleba taky není zadnej nutricni zazrak. Me osobne lepek tezce nesedi a bez peciva se citim jako uplne jinej clovek.. Sunka jestli není fakt kvalitni od kosti, ale jen nejaka 40% masa, tak je to taky pro telo spis pritez nez něco pozitivního. Ja teda vůbec tyhle nesmysly kupovat a jist nepotrebuju, zadny polotovary ani výrobky nic. Proste kupuju jen suroviny ovoce, zelenina, maso, vajíčka, ryze, brambory, pohanka, jahly, ořechy, olivovej olej atd.. Jen si musí clovek varit no.

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      No právě. To vaření a příprava jídla bez chleba je dost vopruz. Nějak si nedovedu představit v práci svačinu bez chleba. A co k němu? Jistě by bylo lepší udusit kus hovězího a ukrojit si plátek místo té šunky. Musím si znova projít vlákno ‚strava špeky hubnutí výkonnost‘, tam byly nějaký tipy na jídelníček.

                      0 0
                      • Yura  

                        „Nějak si nedovedu představit v práci svačinu bez chleba. A co k němu? “

                        To je prave ten problém vetsiny lidi. Nedokazou se odprostit od peciva s necim. Ses jak moje tetka, ma bezlepkovou dietu a místo toho aby si dala k jidlu ja nevim třeba pohankovou kasi s ovocem, nebo ryzove chlebiky atd.. Tak si kupuje ty bezlepkove sracky a když se podivas na slozeni, tak by me s toho jeblo. Není tam sice psenicna mouka, ale aby to aspoň z dalky pripomelo pecivo, tak tam je napranych tolik sracek, ze se divim, ze ještě zije.. Ja jsem naposledy zral chleba s necim deno denne na ucnaku na svaciny a od te doby to nejak nemuzu dat do huby. Stejne mi není dobře s peciva, tak ho prsote nezeru. Tech moznosti co jist místo peciva mas fakt plno. Nebo když uz pecivo, tak opravdu celozrnne a jako opravdu celozrnne vidim v obchodch jen ten chleba, vypada to jak cihla, docela tezky a je to takove vlhke, proste plne semínek atd.. Všechny ty tmave bulky a kaiserky atd. to je to same jako bilej rohlik, jen je to obarvene a posypane par seminkama..

                        0 0
                      • Krys  

                        Ak chcem jesť spôsobom, „chleba“ a niečo k tomu, tak miesto chleba použijem napr. ľadový šalát. Ale keď chceš seriózne vyradiť z jedálnička chlieb a pečivo, tak musíš zmeniť spôsob stravovania. Takže nie tak, že niečo nahradíš niečim iným, ale celkovo prebuduješ návyky. Spočiatku je to otrava a aj ľudia okolo to dosť riešia.

                        Ale keď si nájdeš cestu, správne obchody, dennú rutinu, alternatívy v priebehu týždňa podľa ostatných aktivít, tak zistíš, že to až také ťažké nie je. A aj tí ľudia si nakoniec zvyknú, že si v kuchynke v práci krájaš zeleninu do veľkej misy. Kvalitná veľká misa je základ. :)

                        A vieš aký je to dobrý pocit, keď si po pár týždňoch všimneš, ako si iný kolega krája zeleninu do veľkej misy?

                        Tiež sa mi moc nechce každý deň variť nejaké komplikované jedlá, takže varím čo najjednoduchšie eintopfy. Ak chodievaš aj do reštaurácii, postupne zistíš, kde ti dajú serióznu zeleninovú prílohu a kde len nejakú prihriatu mrazenú zmes.

                        0 0
                        • Yura  

                          Aha, takze sacharidy a energii z chleba chces nahradit zeleninou? To by dotycnej do mesice skolaboval. Zelenina by mela byt, ale je to jen soucast toho jidla, nezbytna vláknina, nejake ty mikronutrienty, ale energii z ni nemas skoro zadnou. Teda ted se nebavim o zelenine jako jsou třeba brambory..(třeba anglani ve skolach povazuji za zeleniny hranolky. :DD)

                          Ten chleba musí nahradit necim co mu doda sacharidy energii. Vzdycky je nejlepší jist jidka s nejakou pridanou hodnotou a to opravdu není bile pecivo a nebo i třeba bile testoviny. To cloveku neda fakt nic, je to jen mouka a par dalších prisad, které leda tak zaserou traveni.. Tzn. když uz se někdo fakt nedokaze odprostit od peciva, tak aspoň jist to kvalitni a opravdu celozrnne. Bohuzel lidi jsou neznali, prectou si v krame u peciva třeba „cerealni bulka“ a rikaji si jee to je zdrave.. :) Pritom slovem cerealni by se mohl oznacit klidne klasickej rohlik nebo chleba sumava..

                          0 0
                          • Petr.T.M  

                            Tak v pečivu se celkem orientuju. Barvení „tmavého“ pšeničného pečiva barvivy je mi známé. Z pečiva nejradši chleba kvasový celožitný, nebo 70% žito + 30% pšenice. Co se týká zeleniny – orientuju se na obyčejné syrové zelí, protože je nejlevnější a nutričně je celkem plnohodnotné. Pokud nejsu u mámy na chalupě – to se nasvačímm při procházce zahradou – rajčata, okurky, teď jsou jablka žňovky a špendlíky, za chvíli budou švestky…

                            0 0
                            • Yura  

                              Ono je to ok tak ja to tady pises, horsi je, když někdo ji jen bile pecivo, zadnou zeleninu a jede rano rohlik se salamem, odpoledne rohlik se salamem a vecer chleba s parkem.. Vypada to, ze takhle se stravovat nikdo nemůže, ale ve skutecnosti na chlebu a rohlikach s odpadem jako jsou parky, ruzne salamy, kabanosy. Na tom zije většina lidi. Pak se divi, ze maj ve 45ti raka tlustého streva heh..

                              0 0
                          • Krys  

                            Neskolaboval som. Zemiaky tiež nejem.

                            A nie, nechcem energiu z chleba nahrádzať zeleninou.

                            Odcitujem sám seba: " Takže nie tak, že niečo nahradíš niečim iným, ale celkovo prebuduješ návyky."

                            0 0
                            • Yura  

                              Jasny, ted se divam, ze ty jsi tu psal, ze jedes ten low carb, to uz je ale pro většinu lidi extrem. Proto bych to ani cloveku co ji normalne a chce se stravovat aspoň trochu lepe nedoporucoval.. Ono to ani u sportovcu není potreba…

                              0 0
                              • Krys  

                                Áno, pokúšam sa o nízkosacharidové stravovanie. Nepripadá mi to ako extrém. Naopak, roky som sa necítil tak dobre ako teraz.

                                0 0
                      • jonys  

                        Jestli máte v Olmiku nějaký farmářský prodejny, tak zkus celožitný kváskový. Kupuju to v Dobrým špajzu a je výbornej, vydrží…

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          Máme, známe, kupujeme… :-) Teda když mám možnost. Po Olmiku se pohybuju na kole a teď mám zrovna pracovní doprácák v rozloženém stavu, tak jezdím na biku no a toho jaksi nechci nechávat byť zamčený před krámem, takže teď chodím na nákup do Hrušky co mám kousek od bytu.

                          0 0
                        • McBlacky  

                          máme podobný ze sklizeno a vydrží 10 dní v klidu, což je doba za kterou ve dvou ten bochník sníme. Taky se snažíme o relativne low carb

                          0 0
                    • Petr.T.M  

                      Teď mě ještě napadla taková otázka: Proč je dnes chleba tak zavrhován, či opomíjen, když na něm lidé úspěšně žijí už po celá tisíciletí???

                      0 0
                      • Krys  

                        Obilniny (počítajme medzi ne aj ryžu a kukuricu) boli i nás skvelým zdrojom energie v časoch, keď ľudia trpeli hladom. Aj dnes sú cennou potravinou v chudobných oblastiach.

                        Problém ale je práve v tej ich vysokej energetickej hodnote a schopnosti tela rýchlo spracovať sacharidy. Keď celý deň makáš niekde na poli a večer si dáš chlieb, tak je to niečo ako keď si dáš energy bar na švihu. Je to teda pre tvoje telo v pohode. Ale keď celý deň čumíš do kompu a niekoľko krát denne ješ jedlo, ktorého dominantnou zložkou sú obilniny, teda sacharidy, tak ten rýchly zdroj energie nemáš kam dať, tak si to telo odloží do tuku. A to chce málokto.

                        Nie je úplne nutné úplne zrušiť obilniny, ale treba sa zamyslieť nad tým, či ich potrebujeme konzumovať v takej miere. A to sme sa ešte nebavili o potravinách, ktoré obsahujú priamo cukor.

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          Aha, jo, to je logické. (O cukru vůbec netřeba ani mluvit) To je z hlediska řekněme energetického. A co z hlediska – jak to říct – nutričně-dieteticko-výživového, teda jako pominu-li to čistě energetické hledisko? Je takto chleba zdravá potravina?

                          0 0
                          • blaf  

                            z obycejny psenicny mouky ne, celozrnny chleba uz v sobe neco ma

                            0 0
                            • Petr.T.M  

                              Já myslel třeba žito-pšenice 70/30, kvasový.

                              0 0
                              • arny71  

                                Moc to řešíš. Klidně si takovejhle chleba dej, je to lepší zdroj energie, než 90% „musli“ tyček v obchodech. Akorát není nejlepší nápad si dát 2–3 pořádný krajíce k večeři, o nic víc nejde.

                                0 0
                                • Petr.T.M  

                                  Aha, tak to jo. K večeři mi stačí jeden. :-) A hrnek podmáslí.

                                  0 0
                                  • jakub  

                                    se sádlem a škvarkama

                                    0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      :-)) No bylo by to lepší, ale spíš s tvarůžkama nebo sardinkama, nebo sýrem či nějakým tvarohem nebo pomazánkovým máslem a šunkou. Ale když je velká chuť, tak klidně i s tím škvarkovým sádlem. :-)

                                      0 0
                                      • nitraq  

                                        Tvarůžky jsou super, že tam máš kupu bílkovin bez tuku, ale taky bacha na to, že v jednom balení máš 7 až 10 gramů soli, což je celá denní dávka.

                                        0 0
                                    • AV  

                                      … toho sádla jen filmeček, maximálně půl centimetru …

                                      0 0
                      • BB  

                        Po tisíciletí se pěstovaly jiné druhy obilnin a jinak se zpracovávaly.

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          Jo, to by mohlo bejt.

                          0 0
                        • jonys  

                          Přesně. Dnešní kdoví jak geneticky zprzněná pšenice hnaná na maximální výnosy (jasně, je nás moc…) nemá s tou, na které vyrostly ty generace, nic společnýho.

                          0 0
                          • Josef Panek  

                            Jaký tam jsou přesně rozdíly? Díky.

                            0 0
                            • jonys  

                              Asi takový, abych se držel v linii vlákna, jako mezi zdravotním stavem sportovce fungujícího bez podpory zakázaných preparátů a sportovce, který najede na zde zmiňované „hardcore“ sračky – bude mít hezčí, větší muscle, bude třeba rychlejší, víc vydrží, ale asi víme, co to udělá s jeho „interiérem“.

                              Nebo pokud to chceš jinak: asi jako mezi „šunkou“ z nějaké Babišovy Trikatelovské továrny za 80,–/kg a prosciutem.

                              0 0
                              • Josef Panek  

                                Řekněme, že přirovnání moc hezká! Nicméně to neodpovídá na otázku, jakej je přesně rozdíl mezi pšenicí před 100 lety a tou stávající geneticky upravenou.

                                0 0
                                • jonys  

                                  Nemám k dispozici jediný zrnko 100 let staré pšenice k provedení rozboru. Ale vycházím z toho, že když naši předkové pěstovali pšenici tzv. bio, byť s menšími výnosy a více napadávanou nemocemi, vypadala jinak než ta, co roste na polích prohnojených buhví čím a ještě všelijak nepřirozeně modifikovaná…a dále pak jinak zpracovávaná vč. toho způsobu pečení chleba, kdy je všechno doéčkovávaný, urychlovaný…

                                  Ale pokud jsi zastáncem toho, že přírodu porazíme nebo nejmíň přečůráme a brzy dokážeme mít pšeničné zrno velikosti trešně, který bude naprosto OK, nebo se domníváš, že rajče z Tesca, který se pěstovalo na druhým koci světa, trhalo nezralý a omývalo ve všeličems aby vydrželo cestu a měsíc na pultě, ti dá stejné množství lykopenu a jiných látek a vitamínů jako to od souseda ze zahrádky, nebudu tě přesvědčovat o opaku.

                                  0 0
                                  • Josef Panek  

                                    Takže tvrzení: geneticky zprzněná pšenice hnaná na maximální výnosy (jasně, je nás moc…) nemá s tou, na které vyrostly ty generace, nic společnýho neznamená vlastně nic jiného než:

                                    1. jinak vypadá
                                    2. jinak se zpracovává
                                    3. je odolnější

                                    Sorry, myslel jsem, že to tvrzení znamená úplně něco jinýho. Ten zbytek nebudu komentovat, protože chápu, žes mi potřeboval podsunout nějakou vatu, aby to trochu vypadalo.

                                    0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      Ono možná podtatnější je zpracovávání obilí. Tady je celkem zajímavý článek: http://www.vlaknina.estranky.cz/…laknina.html

                                      0 0
                                      • Josef Panek  

                                        Tomu rozumím. Ale v žádném případě to neznamená, že pšenice, na které vyrostly generace před námi, nemá s dnešní, geneticky upravenou, vůbec nic společnýho. Jen jsem chtěl vědět, v čem ten zásadní rozdíl spočívá.

                                        0 0
                                        • Petr.T.M  

                                          Tak to nevím, ale asi by se to dalo dohledat. Mě v tom článku zaujalo to, že při současných technologiích mletí se ty otruby vytahujou do jehliček, které následně poškozují střevo. Čili vlastně že ta dnešní celozrnná mouka vlastně moc zdravá taky není kvůli právě těm používaným technologiím.

                                          0 0
                                        • jonys  

                                          Společnýho jistě má! Pěstuje se na poli, dělá se z toho chleba a jmenuje se to pšenice…

                                          Stejně jako ta umělohmotná koule pod cedulí „rajčata, země původu viz etiketa“ s rajčetem z domácí zahrádky.

                                          Bohužel, u pšenice se těžko dají porovnat senzorické vlastnosti-prochází další úpravou než ji konzumuješ.

                                          Jednou dokonce bude-pokud do sebe budem tyto amarouny dál hrdinsky tlačit-lidský tělo na toto uzpůsobený, pár generací to potrvá ale dojde k tomu. Nějaký bio meruňky pak budou naopak zdraví nebezpečný.

                                          0 0
                                          • Josef Panek  

                                            Pšenice, rajčata, amarouny, meruňky… pšenice už prostě není, co bývala. Rozumím. Stačilo mlčet nebo prostě napsat: jen jsem to, že pšenice, na které vyrostly předchozí generace, nemá s tou dnešní vůbec nic společného, jen tak plácnul.

                                            0 0
                                            • jonys  

                                              http://www.annajermarova.cz/…-tloustneme/

                                              Jo jo. Plácám to já, plácají to výživoví specialisté co vystudovali potravinářství, a jedině tys to odhalil…

                                              0 0
                                              • pepek  

                                                Tak oni ti specialisti třeba 40 let tvrdili, že sádlo je smrt a že máš žrát Ramu. No a ted, kupodivu, američtí vědci zjistili, že je to naopak.

                                                0 0
                                                • jonys  

                                                  Tak o Ramě to snad tvrdili jen výrobci a možná nějací podmáznutí týpci v reklamě a článek o tom, že cpát se sádlem je vrchol zdravého lifestylu mi ukaž…:-)

                                                  Mimochodem – nejsi zrovna ty ten příklad že to nejsou ideální svačinky? Co dělá tlak??

                                                  0 0
                                              • Josef Panek  

                                                Nemám čas to teď číst, ale budu ti zatím věřit, že po x hodinách snažení jsi našel článek, kterej potvrzuje to, že pšenice minulých generací a ta dnešní je naprosto rozdílnej produkt. O tom celá debata je, to jsem chtěl vědět – ten rozdíl. Snad se to tam dočtu.

                                                0 0
                                              • JSt  

                                                vyzivovy specialista je stejna kategorie jako treba rekreolog ci environmentalista, tim bych se moc neohanel. ;-)

                                                0 0
                                                • jonys  

                                                  A tak o potravinách by něco vědět měli…To je jako meteorolog – jak bude za měsíc ví asi stejně jako já, ale proč včera chcalo vědecky zdůvodnit umí.

                                                  Čili když ty se posereš, víš, žes neměl splácat klobásy, mlíko a vodku. A výživák by ti vysvětlil co přesně se v těle dělo než sis do těch trenclí pustil :-)

                                                  0 0
                                              • Josef Panek  

                                                Tak jsem to prolítl a odpověď nenašel. Tvoje tvrzení, že současná pšenice už nemá s pšenicí nic společného je tedy blábol, kterej neumíš obhájit/vysvětlit (tedy krom odkazu na článek, kterej sám čteš prvně). Ale vypadá to chytře/zsvěceně, to jo.

                                                K tomu jsem se tedy dočetl ještě něčo o rajčatech, meruňkách, polích, amarounech, výživových specialistech, že nemáš 100 let starou pšenici a tudíž nemůžeš udělat rozbory (ale o totál změně mluvíš dost zasvěceně), nadopovaných sportovcích, Babišově šunce, mém souboji s přírodou. Z demagogie máš za 1!

                                                0 0
                                                • jonys  

                                                  Máš plnou pravdu! Tvrzení „Problém dnešní (hybridní, zkřížené) pšenice je ten, že má jiné složení bílkovin než pšenice původní. Obsahuje více lepkových bílkovin“ je vycucáno z prstu.

                                                  Takže tady spousta vědců a inženýrů desítky let vymýšlí nové a nové křížení odrůd, nová a nová hnojiva a přípravky…s cílem tu původní pšenici změnit. A na polích si zatím roste pořád ta samá pšenice jako kdysi. Čili jsou to buď totální břídilové, nebo geniální podvodníci :-)

                                                  0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    Takových rádoby vědeckých blábolů se po netu válí… Ale jo, pokud na základě toho hysterčíš, že už to není ono, OK. Čekal jsem, že vytáhneš nějaký vědecký srovnání, ne jednu větu v nějakým blábolu.

                                                    Pamatuješ doby, kdy ve 100g špenátu bylo 0.5kg železa?

                                                    0 0
                                                  • jonys  

                                                    Nepamatuju. To bude nějaký blábol. Můžeš to nějak dokázat, nebo jsi to jen plácnul? A můžeš nějak dokázat kolik železa ve špenátu je, nebo mi sem jen hodíš nějaký netový blábol jakých se na něm válí??

                                                    0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    Hodně slušnej pokus! Tak nějak tebe hodnej.

                                                    0 0
                                                  • jonys  

                                                    A v tvým stylu, co :-). Já když chcu, tak umím…a to jedu na půl plynu.

                                                    Už jsem na tebe zapomněl, ale Delkim mi poslal tohle:

                                                    http://authoritynutrition.com/…h-nightmare/

                                                    a tohle:

                                                    http://www.grainstorm.com/pages/rant

                                                    takže mu děkuji, předkládám a ač si nedělám velké ambice, jedno ponaučení by sis tam najít mohl: nepipláme se s pšenicí proto, abychom ji měli stejnou jako kdysi, ale abychom ji nějak změnili…a to se nám, zdá se, podařilo. Zda (a pro koho) to bylo (a bude, protože proces není u konce) k lepšímu ukáže čas, zatím se zdá, že pro konzumenty moc ne :-)

                                                    Zdar.

                                                    0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    A můžeš to rozjet na plnej? To bych chtěl moc zažít.

                                                    Takže vykřikuješ do světa názory, který pak za tebe musí někdo doložit? To je celý o co šlo a jsem rád, že alespoň máš tolik soudnosti se přiznat. Mno, je vás takovejch víc, nelam si s tím hlavu.

                                                    0 0
                                                  • jonys  

                                                    Hele, za plnej kotel mi ty nestojíš, promiň. Ale je vás takových víc, nelam si s tím hlavu.

                                                    0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    Já ti to shrnu: neumíš nic, ani když chceš (pokud tedy to „chcu“ je od slovesa chtít), plnej kotel jsi tu předvedl, žádnej půlplyn. Na nic jsi nezapomněl, palice ti šrotovala/šrotuje na plný pecky a pořád nechápeš, že když si někde slyšel dospělý, jak říkají, že svět (včetně pšenice) už vůbec není, co býval, že to vlastně nemusí bejt pravda. Ty to jak pako hloupě papouškuješ a pak zoufale hledáš nějakej faktickej důkaz, kterej jasně řekne, že pšenice vlastně není pšenice.

                                                    Až jinej klaun ti musel něco poslat, ale ouha, v angličtině. Přišlo kňučení, že tomu nerozumíš, klaun ti udělal výtah a ty to opět jak to pako doslova zkopíruješ z mailu. Lingo tě prozrazuje.

                                                    Myšlenka, že se pipláme s pšenicí, abychom nakonec sklízeli kaštany, je geniální!

                                                    Ale jak říkám, dávám ti bod za to, že se nestydíš přiznat, že tvoje názory musí dokládat někdo jinej. Toho si cením, asi to není jednoduchý, takovej coming out.

                                                    Co na závěr, abychom si udrželi styl á la 2. třída ZŠ? Třeba: Ale je vás takových víc, nelam si s tím hlavu?

                                                    0 0
                                                  • TomasHrdy  

                                                    Na svůj věk se chováš jak ****** ;o)

                                                    0 0
                                                  • Josef Panek  

                                                    Znamená to, že jsem tvoje matka?

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    A stává se Ti to často???

                                                    0 0
                                                  • BB  

                                                    ?

                                                    0 0
                                                • jonys  

                                                  Život bez pšenice. Tak se, tuším, jmenuje kniha nějakého US doktora, kterou mi kdysi ukazoval kolega. Tam to bylo opřený o studie, srovnával výnosy, psal jak se co modifikovalo a hlavně tam měl k dispozici srovnání dnešní a nějaké původní odrůdy z nějaké farmy. Ale chápu, že takových knih může každej vyblit 10 za večer, čili opět pro tebe žádný důkaz…

                                                  0 0
                                      • Petr.T.M  

                                        Taky zajímavé: http://www.withoutgluten.eu/lepek

                                        0 0
                            • BB  

                              Třeba dřív rozemleli pšenici i s obalem, což je vláknina, dnes melou jen to co je uvnitř zrna. Další věc je ta, že dříve pšenice neměla tolik lepku, takže nezalepovala střeva, ale zase nebyly takové výnosy a pšenice nebyla tak odolná.

                              0 0
                              • ulipik  

                                Dřív rozemleli i s obalem, to se mi úplně nezdá.

                                0 0
                                • BB  

                                  rozemleli celá zrna, dnes melou pouze vnitřek. Celozrnné pečivo je právě z obilí, kde umleli celá zrna.

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Babička mi říkala, že otruby dávali prasatům. Asi už tehdy nebyli dost Bio-sedláci.

                                    0 0
                                    • nitraq  

                                      A dneska se z těch otrub dělá grahamový pečivo.

                                      0 0
                                    • Delkim  

                                      otruby jsou slupky z vyloupaného obilí, to není ještě to hlavní co obsahuje celozrnná mouka, je to víceméně odpadní produkt

                                      0 0
                              • Josef Panek  

                                Čili dle tebe více méně není rozdílu v pšenici samotné, ale pouze v jejím zpracování. Info o tom lepku se vzalo kde? Díky.

                                0 0
                                • Yura  

                                  Ono jde taky hlavne o to, ze ze země se vytraceji minerály a další latky. Driv sice umirali lidi na banalni nemoci, umirali mladi, protože si proste nemohli zit tak pohodlne, takze se jejich tela rychleji opotřebovala, ale zem byla plna zivin. Takze to co z ni vykopali, utrhli, vypestovali jim dodalo zakladni latky, které lidske telo k fungovani potřebuje, tusim, ze je jich nejak 90? Ruzne minerály, vitaminy atd.. Není tak tezke si najit na netu kolik konkretne a jakých mineralu bylo třeba v zelenine v době x a v době xx. Je to fakt zajimave.. Dnes se všechno vic a vic zpracovava tzn. cim vic je to dal od prirozene podoby te suroviny, tim min to ma tech potrebnych latek.. Pridej k tomu chemii, která je všude a ve vsem. To jsou ty největší rozdily.

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    Áno, chémia je všade. A najhoršia chemikália je dihydrogenoxid. Každý, kto tú látku užíva, časom zomrie. A že vraj ju často užívajú vrahovia a pedofili. Strašná vec tá chémia. :)

                                    0 0
                                    • nitraq  

                                      Dihydrogenoxid zakázat, nenechám se zabít vrahem nebo zneužít dítě pedofilem!:D

                                      0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      Jojo, dihydrogenmonooxid je příčinou úmrtí mnoha lidí. Tvoří hlavní součást kyselých dešťů, způsobuje mnoho vážných silničních nehod, jeho vdechnutí může zabíjet. A co je možná nejzáludnější: jde o látku návykovou. Ti, kdo si na ni vypěstují závislost, bez něj nemohou přežít.

                                      0 0
                                  • Petr.T.M  

                                    Kdesi jsem četl, že dnes má běžně prodávaná zelenina asi o více než třetinu vitamínů méně, než před nějakými padesáti (?) lety.

                                    0 0
                                  • nitraq  

                                    A ještě k tomu přidej fakt, že abychom se uživili bez chemie, tak by bylo potřeba 2,5× větší Země, než jakou máme.

                                    0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      Vím, že se to tvrdí, ale pořád mě tak napadá, že za tím spíš bude touha po větších ziscích. Kolik je jen u nás zemědělské půdy nevyužito?? A kolik je jí plánovaně ročně doslova likvidováno?

                                      0 0
                                      • nitraq  

                                        Tak i zemědělství je byznys, to není charita. A co se týče zemědělský půdy, zjisti si, kolik bylo obyvatel ve středověku.

                                        0 0
                                    • jonti  

                                      Stačilo by 2,5× míň lidí, to jde zařídit.

                                      0 0
                                      • jonys  

                                        Nebo 10× míň řepek, solárních elektráren a fabrik na polích stavěných tak, aby zabraly co největší plochu…

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          ale blbost. Tolik lidí by v zemědělství nikdy nepracovalo pokud by nemuselo. Navíc pokud bychom se vrátili k extenzivnímu zemědělství to taky nebylo ideální, když neberu naprosto minimální zisky a daleko vyšší cenu produkce.

                                          chce to koukat na to realisticky ne populisticky

                                          0 0
                                      • nitraq  

                                        No, takový pokusy tu už v nedávný minulosti byly.

                                        0 0
                                        • vrazdit  

                                          akorat se to teda nedotahlo, bralo se to podle spatnych parametru a lidi to neprijali dobre…

                                          0 0
                                          • Petr.T.M  

                                            Ano, podle špatných parametrů. Proto se G.B.Shaw rozešel (myšlenkově) s Hitlerem, protože ten si dovolil tu redukci provádět podle jiného klíče, než jaký navrhoval G.B.Shaw.

                                            0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Nastuduj si, co je to lepek a proč je dnes potravináři žádaný. Prosím.

                                0 0
                                • Delkim  

                                  pečivo by nebylo tak obláčkově nadýchané a nedrželo tvar :)

                                  a třeba ty těstoviny by neměly strukturu a byly měkké, blátivé

                                  já když peču z kukuřičné a rýžové mouky (nebo jiné gluten free) tak tam musím přidávat xantham nebo guma guar, bez toho se to skoro nedá ani udržet v ruce jak se to drolí

                                  0 0
                                • Petr.T.M  

                                  Co je to lepek vím. Ale proč je dnes potravináři žádaný netuším.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Viz odpověď Delkima. Hlavne lepek je z bílkovin (krátce třeba wiki), takže není důvod, aby zalepoval střeva. Kdyby tomu tak bylo, byla by někde dost fatální chyba ve funkci žaludku a trávení vůbec.

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      Tady na tomhle YT kanalu jsou hodne zajimave názory. Jsou hlavne lekari, kteří chcou opravdu lidi vyléčit a ne jim jen předepsat nejake drogy na zmirneni neceho. Mam toho fakt naposlouchaneho hodiny a hodiny. Plno lidi, kazdej ma jinej názor, ale u toho lepku, obecne obilovin a ze nemaji moc prinost pro lidske telo, na tom se většina dnes uz shoduje.. Napr. názory tohohle typka nemuzu rict ani popel, proste to dava smysl..

                                      http://www.youtube.com/watch…

                                      http://www.youtube.com/watch…

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        ty čtyři potraviny co by se neměly jíst jsou dle toho videa pšenice, žito, ječmen a oves?

                                        takže i ovesné vločky? hmm, co odborník to jiný názor, já bych bez ovesné kaše nemohl být

                                        mrkni na tohle, ten závěr je rozumný

                                        http://www.margit.cz/psenice-z-mody/

                                        Jezte co nejvíce obilovin v jejich přirozené podobě, kromě pšenice také kroupy, jahelné kaše, rizota, žitné kváskové chleby anebo pohankové palačinky. V případě diety, která omezuje pšenici, nehledejte spásu ve speciálních bezlepkových potravinách. Mnohé tyto polotovary jsou založeny na škrobech a cukrech. Mají vyšší glykemický obsah, méně bílkovin a více cukrů.

                                        Pro všechny, kteří se neléčí s celiakií anebo alergií na pšenici, přitom úplně stačí jíst skutečné potraviny namísto polotovarů. Protože běžným základem většiny průmyslově upravovaných potravin jsou cukr, bílá mouka, tuky a aditiva. Nic z tohoto nám ve výživě nechybí.

                                        0 0
                                        • Yura  

                                          Ano to je bez debat. Je lepsi jist celozrnne pecivo nez sladkosti. To da rozum, ale ještě lepsi je jist třeba pohanku, brambory, rejzi nez prave tu psenici a jiné výrobky z obilovin.. Jinak ovesne vločky az takove zlo nejsou, ale problém je, ze se ovesne vločky zpracovavaji spolu s psenici atd.. a ten lepek s psenice se teda dostane i do tech vloček.. Jinak se daji koupit bezlepkove ovesne vločky, které se zpracovavaji oddelene, ale cena je fakt vysoka.. Jinak ja patrim mezi ty, kterym lepek dobře nedela, takze je jasny, ze jsem vic proti lekpu nez clovek, kteremu problém nedela, takze to vidim dost jednostrane ber to tak. :)

                                          0 0
                                          • jonys  

                                            Aha. Tak tos mě naštval :-). Já ovesný vločky (müsli) snídám skoro denně a jakkoliv nejsem celiak, tak se snažím lepek omezovat…

                                            0 0
                                            • Yura  

                                              Ja bych to neresil, Vlocky jsou oproti třeba bílému pecivu v pohode potravina. Jen si radsi kupuj sypane musli tzn. ze to nejsou ty slepene cucky plne stuzeneho tuku a cukru.. Takove to sypane, kde jsou vločky, ořechy, semínka, rozinky a jiné susene ovoce to je v pohode.. Ale ty ruzne cokoladove, zapekane musli to se zdravou stravou nemá nic spolecnyho. :)

                                              0 0
                                              • jonys  

                                                Jasně! To zapečené nebrat, to vím!

                                                0 0
                                              • jonys  

                                                A jestli můžu přidat radu já, tak si to vždy ohřeju – podle paní co dělá čínskou medicímu atp. není vhodný ráno tělo zevnitř zchlazovat, a protože já jogurty a mlíko mívám v lednici :-)…

                                                0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          O.T. Skoro, až na to, že pohanka není jednoděložná rostlina, nemá proto obilky a tudíž to nemůže být obilovina.

                                          0 0
                                          • Petr.T.M  

                                            Ale tak zas nebuďme tak cimprlich. Je to zkrátka jakési zrní. :-) Dělávám si občas k snídani krupičnou kaši z pohankové krupice.

                                            0 0
                                    • BB  

                                      Ta fatální chyba se nazývá celiakie a trpí ji čím dál tím více lidí.

                                      0 0
                    • Elwing  

                      Tak mě ještě napadlo, když se tu řeší všechno možné – jsou zdravé houby? Ne že by je člověk jedl každý den ale v tomhle období tak jednou týdně přijdou na talíř. Já je mám teď podruhé za týden. Nebo co je vlastně v houbách výživného? Jestli vůbec něco, nevíte?

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Teď jsem to řešil, protože jsme nasbírali tunu hub.

                        V houbách podle nějakého odborníka není vůbec nic, pouze voda a vláknina. Výhoda je snad ta, že jsou skoro bez tuku, pokud to neutopíš v oleji, když z toho budeš dělat řízky. :)

                        0 0
                          • Elwing  

                            Dík :) Já měla o víkendu smažené hřiby, ale v oleji neplavaly a dneska polívku s hlívou. Tak snad dobrý :)

                            0 0
                            • nitraq  

                              Kdysi jsem někde četl, že každá houba vytahuje ze země určitý kovy a zrovna hřiby prej do sebe tahaj selen, kterýho má člověk v potravě obvykle nedostatek:)

                              0 0
                              • Elwing  

                                Ono je asi dost loterie, co v které houbě zrovna je. Ale tak špatně mi po tom nebylo :)

                                0 0
                        • Yura  

                          Tak jasny, ze to je z velke casti vláknina a voda, ale nejake ty mikroživiny tam budou taky. U me jedna z nejoblibenejsich obloh k masu a příloze. :) Smazeny jsou ještě lepsi, ale bohužel, kdo chce vypadat jako cyklista, tak ma smulu. :)

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            To je jasné, taky jsem včera snědl asi 5 řízků z hub velkých jak dlaň. :)

                            0 0
                            • Yura  

                              Jsem se dival na ten tvůj jídelníček, jak tam pises, ze maso jis minimalne. Ja stihas regenerovat, když tolik jezdis na kole a přitom jis tak malo bilkovin? Davas aspoň protein po treningu? :)

                              0 0
                              • Biker jak Pes  

                                Kde jsi to četl? To je nějaký starý příspěvek.

                                Už nějakou dobu jsem se nad tím zamyslel a jídelníček pořádně změnil. Nevím, jestli to má na to vliv, ale výkonnost mi stoupla. Začali jsme si vařit, žádné obědy v menze/jídelně. Hlavní je, že vím, co jím a jím to, co chci. Hodně vaříme z domácích surovin (zelenina, brambory, občas i maso). Úplně jsem vypustil sladkosti, které jsem pořádně neměl snad víc jak 2 roky. Ale zase hodně děláme buchty, apod.

                                Co se týče masa, tak to jsem taky otočil. Vůbec se mu nevyhýbám, ale právě naopak. Po těžkém tréninku nebo závodu to do sebe peru ve velkém. Z něčeho ty svaly musí růst.

                                Doplňky stravy neberu vůbec žádné. Letos jsem si ani nekoupil ionťák, žádný sacahriďák, žádný proteiňák, všechno doplním v běžné stravě. Vlastně na závodech občas vyžebrám ionťák od kámošů. :D

                                Proteiny doplňuji i jinak, než jen v mase. Hodně jsem si oblíbil luštěniny. Přes léto jsme pojídali naklíčenou cizrnu. Vajíčka na tvrdo nejsou špatná. Sýrům moc nedám, ty nejím skoro vůbec, moc tuku na můj vkus. :)

                                0 0
                                • Yura  

                                  Ja mel za to, ze ten jídelníček byl v tomhle vlakne, jak si tam psal, ze ti vydrzi 1 500ml jogurt 3 dny. TO bylo ono ne. Tam taky nekde pises, ze masa minimalne.. Tak to hledim, ze neberes ani zadny minerály, aspoň horcik atd.. Prece jenom telo toho ztraci hodne, když clovek hodne jezdi. Jinak taky se snazim vyhýbat tucnymu. Nerikam, ze tuk je spatnej, ale ma jednou tolik kcal na gram oproti bilkovine a sacharidům a je většinou v takove forme, ze ho clovek sni hodne ani netusi jak a to pak ty extra kalorie naskakujou neskutečnou rychlosti. :D

                                  0 0
                                  • Biker jak Pes  

                                    To bylo jinde, v tomhle vlákně jsem příspíval jenom teďka ohledně těch hub.

                                    Minerály řeším šumákama z Lidlu a pivem, které mi začalo docela chutnat. :)

                                    0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      Tak zajdi ochutnat ke Kudějovi. :-) Ale upozorňuju, že pro některé lidi je to tam návykové. :-)

                                      0 0
                                      • Biker jak Pes  

                                        Tam už jsem samozřejmě párkrát byl. :) Hlavně proto, že bydlím asi 2 min daleko. :D

                                        0 0
        • oddie  

          Já se jako ******* nehoním, po příjezdu taky sežeru co se dá, ale váha mi nahoru neleze, takže mám takové tušení, že ten pravý problém je v tom honění se jako ******* :D

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ono zalezi jak se k tomu stavis…nekdo zere jako prase a na kole jezdi aby z nej nebyla becka, nekdo jezdi na kole aby mohl zrat:)

            0 0
      • ddan  

        Při své výšce 175cm jsem do 35let hrál celkem aktivně tenis a měl jsem problémy se dostat váhou pod 88kg… většinou však stabilně okolo 90kg, ale nebyl jsem tlustý, spíše hodně svalnatý… A při té četnosti jsem už začal mít problémy s koleny… Poté jsem přešel na kolo s celkem dobrým ročním nájezdem a s úpravou jídelníčku jsem to stáhl na 74kg, ale musím držet pravidelný trénink a dost upravenou stravu… Zvykl jsem si a OK, ale stačí vynechat více trénink či vrátit se k původnímu složení a množství stravy, tak jde hmotnost nahoru…

        0 0
        • jakub  

          jojo, genetiku prostě neochčiješ, já teda mám nadváhu a raději se ani nevážím, spíše sám k sobě přistupuju podle pohldeu do zrcadla. Na mne tedy hodně platí lcarnitin a jízda nalačno po ránu – dle mého ideální aerobní trening, do práce to mám cca 50 minut a odpoledne tak hodku (jendou jedu mírňě z kopce). Bohužel v minulosti jsem dokázal navařit si rýži, kuřata atp. do krabiček se zeleninou, hodně jsem posiloval a dělal JUDO, Ju-Jitsu, BOX atp. Byl jsem na sportovní škole s tímto zaměřením, takže jsem celý týden makal jak šroub, moje postava byla v závodní přípavě na JUDO 69,5kg – bych se vešel do 70ky dnes mám o 15 kg víc a rozhodně to není svalová hmota, jde to pomalu dolů. Nepřidalo mi v poslením roce ani to, že jsem řešil zásadní problémy v rodině. V tuto chvíli už se pomaličku zase dávám dohromady, začínám fakt makat což hrozně bolí – prostě jsem na začátku tak uvidíme. Jinak co jsem vždy doporučoval lidem, kteří se chtěli udržovat v kondici, vpodstatě jsem jim nikdy moc až na vyjímky nepočítal kalorie – příjmy a výdeje s ohledem na hmotnost, podkožní tuk a podobně, spíš jsem jim říkal, kdy a jak do sebe dostávat energii, kdy stavební hmotu a jak žít obecně zdravě. Popravdě, sám se v současné době v tom trošku plácám a vypadá to, že si budu muset skutečně začít ty příjmy počítat, což se mi fakt nechceeeeeee, takže mám respekt ke všem, co dodržují stravu a tím si udržují postavu, vím, že to není žádná sranda

          0 0
          • ddan  

            Jak říkáš… je to opravdu boj a ten kdo má prostě sklony mít silnější postavu, tak to držet není žádná hitparáda, natož shazovat tak, aby nešly hlavně svaly… zvláště když ti je okolo 40-ti… kdy už začíná být nutné si už hodně udržovat ztrácející se svaly…

            Jen okrajově ti řeknu průměrný pracovní den ;)

            • 06:30 když se přemluvím, tak ranní trénink na lačno, když ne ;) takminimálně rozcvičení a břicho (to už pravidelně)
            • 08:00 snídaně rýže basmati uvařená jen ve vodě (občas přidámpohanku) s 1/2l žinčice, nechám dojít, lžíce medu a skořice. Když topřeženu s žinčicou přidám ovesné vločky ať to není tak řídké,občas přidám tvaroh (na množství je to půl malého hrnce, celkemopravdu hod­ně)
            • 10:00 svačina postupně banán a jablka
            • 12:00 oběd cokoli s rýží
            • 15:30 svačina většinou rýže (občas celozrnné pečivo) + tuňák neboněco jiného
            • 16:30 trénink na kole
            • 19:00 večeře většinou to samé co snídaně opět s 1/2l žinčice
            • 21:00 něco lehkého na dojezení

            Zvyk jsem si, už mě to vůbec nepřijde, věčně před jídlem už mám obrovský hlad, cítím se super, váha drží… samozřejmě občas to proložím něčím méně vhodným ;) či pivo, ale to jsem musel sakra omezit s denně 1 pivo na 1 za týden… takže tak asi.

            0 0
            • karliner  

              Uff.

              Jak každej den to samé???

              0 0
            • Yura  

              Zajimave, ze zduraznujes udrzeni svalu a přitom tam mas naproste minimum bilkovin? Nerikam, ze musíš jist 3g na 1kg vahy jako kulturista, ale i ti 60kg vrchari tam mají vic bilkovin nez ty. Zakald je minimalne 3× denne nejake plnohodnotne bilkoviny tzn. zivocisne ne bilkoviny z rejze. Ty moc svaly nepodrzi a pak samozrejme po vykonu. Takze napr. rano vejce, odpo třeba toho tunaka, rybu, kureci a vecer třeba hovezi aspoň 150g nebo zase nejake libovější maso.. To je pro udrzeni svalu a pro udrzeni nejake rychlosti toho spomalujiciho se metabolismu zaklad. Docela hledim jak plno lidi ji jen sacharidova jidla jako třeba pecivo s marmeládou, rejze na sladko atd.. Svaly potrebuji pro regeneraci kvalitni bilkoviny a to at se na me vegetariani nezlobi v rejzi a zelenine jich moc teda není. Ono to s tim udrzenim vahy není zase tak horke. Ja mam odrovnanou stitnou zlazu(hashimoto) takze jsem na tom s metabolismem jako 60tileta zenska ikdyz beru synetickou T4 a stejne se to da drzet si nizky % podkozniho tuku. Je to jen o tom, ze cim min se hejbu tim min musim zrat a to hlavne sacharidu. Bilkoviny a zelenina(vláknina) je potřeba furt aby mi ten metabolismus nevyhasl uplne, ale sacharidy opravdu opatrne a to ještě ze zdroju jako je ryze, brambory, ovoce.. Pecivo nebo dokonce sladkosti jsou pro me tabu.

              Btw takovej typ k te tvoji snidani, prdni si do te rejze odmerku cokoladoveho proteinu a mas tam hned plnohodnotne bilkoviny a jako prijemnej bonus cokoladovou rejzi. Je to fakt dobrota, jen to chce kupovat dobrej protein. :)

              0 0
              • jakub  

                chválím a tomu říkám kvalitní informace, je vidět, že víš o čem píšeš, s těma proteinama je potíž, hrozně to leze do peněz…, když jsem dělal vrcholově judo, hodně jsem se do sebe snažil dostat max proteinů – tím myslím s ohledem na svou váhu pochopitelně a to mě vždycky dost distanocovalo, protože kvalitní maso je drahý jako svině… netvrdím, že to nejde, tvrdím, že je to trošku drahé… ale naprosto s Vámi oběma souhlasím

                0 0
              • Krys  

                Presne. Ony tie bielkoviny sú často vnímané trochu nesprávne. My vlastne nepotrebujeme priamo tie bielkoviny, ale aminokyseliny, z ktorých sú poskladané.

                Kdesi som čítal, že naše telo z nejakého dôvodu využije aminokyseliny v prijímanej bielkovine v závislosti od množstva najmenej zastúpenej esenciálnej aminokyseliny. Takže ak v zdroji úplne chýba nejaká esenciálna aminokyselina, tak telo tie ostatné nevie využiť. Zdrojom tzv. kompletných bielkovín je práve mäso, vajcia, mliečne výrobky a sója. Pri rastlinnej strave je potrebné kombinovať zdroje bielkovín, aby vôbec došlo k ich využitiu.

                Pogúglite „Rubnerov zákon“ alebo „limitná aminokyselina“. Kulturisti určite poznajú.

                0 0
              • ddan  

                nevím jestli si ty četl dobře nebo mám já špatné informace…

                • ráno do rýže půl litru žinčice
                • oběd rýže s čímkoliv – tzn. nejčastěji kuřecí
                • svačina rýže s tuňákem
                • večeře opět s půl litru žinčice

                Co teda vím, tak žinčice je mezičlánek když se dělá brynza a to převařováním syrovátky. A pokud vím, tak nejbohatší na bílkoviny je ovčí mléko – tzn. že to platí i pro syrovátku a pro žinčici… zkus si první zjistit co to znamená a jaký to má přínos, když ji piješ. Já jí dávám skoro litr denně…

                Pak u oběda mám sem tam třeba plátek kuřecího…, na sváču občas trochu tuňáka. To, že si dám občas ještě ovčí sýr či brynzu ani nepočítám.

                Přítelkyně od bráchy má dvě kozy (mimo ty svoje… ;) ale to je už jiná pohádka), takže mám možnost ještě kozí mléko, ale pití kozího mléka jsem už vynechal, když denně dávám litr žinčice…

                Ještě mám podle tebe málo bílkovin, že musím doplňovat jak uvádíš nějaký čokoládový protein…???? Myslím, že ne… zase není dobrý to s těmi proteiny přehánět.

                0 0
                • Petr.T.M  

                  Tak by mě zajímalo, na kolik Kč denně vyjde takovýto jídelníček???

                  0 0
                  • ddan  

                    to nechci ani počítat…

                    0 0
                  • McBlacky  

                    to mi zase nepřijde nijak extrém, když máš low carb s hodně zeleniny, kvalitní tuky, kvalitní šunky, masa, vejce atd, tak to pak lítá. Už jen třeba oblíbený zralý avokáda, nebo kvalitní mořské ryby

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      No tak o tom žádná. Jen když si člověk spočítá ty bílkoviny – Jura tu psal o bílkovinách 3× denně, to je 3 vajíčka nebo 150g tvarohu k snídani, v poledne 150g ryby a večer 150g hovězího a na kolik to vyjde? No počítám-li dobře tak cca 15,– + 30,– + 30.-. To máme dohromady nějakých 75,– Kč jen v bílkovinách. A kde je zbytek?

                      0 0
                      • karliner  

                        No, za 3 vejce denně by tě ještě před cca deseti lety „výživoví poradci“ snad ukřižovali a vozili by tě na kongresy a ukazovali vedle dvouhlavého telete :-)

                        0 0
                        • kOmE  

                          Já občas ujedu a sním i 4 za den

                          0 0
                          • Yura  

                            Hehe sou lidi co ji třeba 10 denne. Když sportuješ a je to tvůj hlavni zdroj tuku a nejis k tomu uzeniny, veprove, skvarky a smazena jidla, tak to problém není.. Nehlede k tomu, ze ve zloutku je blno lecitinu, mineralu, vitaminu a dalších latek, který ten cholesterol kompenzuji a ty zloutky tomu telu něco davaji. No o hranolkach z fritaku se to uz rict neda.. :)

                            0 0
                            • kOmE  

                              Já s tím problém nemám. Už jen těch bílkovin co v nich je. Sežeru jich asi 15–20 týdně k večeři.

                              0 0
                            • jonys  

                              Ono ten obrat nastal hlavně proto, že se snad ukázalo, že vajíčkový cholesterol tělo nepřijímá jak se myslelo – že zkrátka projde traktem a basta.

                              0 0
                        • Petr.T.M  

                          No ale tož dyť píšu 3 vejce NEBO 150 g tvarohu… Takže minimálně obden ne-li ob dva dny :-)

                          0 0
                        • Krys  

                          To si ešte pamätám. Že vraj jedno vajce denne je maximum. :)

                          Keď si robím praženicu so slaninou, tak minimum sú 4 vajcia.

                          0 0
                          • AsiJura  

                            Dost jsem tohle řešil a uklidnil jsem se, když jsem vyčetl žže podle WHO je bez prokoazatelných škodlivých účinků bezpečná dávka 15 vajec denně, takže klidně 8–12 denně valím, a žádný problém, je to rychlé, výživné a chutná mi to.

                            0 0
                            • Yura  

                              Pekne rozklepnout na panvicku s trochou kokosového oleje, az je bilek tuhej, tak obrátit na pul minutky a přendat na talir. Bilek je pevnej, ale zloutek uvnitř krasne tekutej, sul a cerstve pecivo hmmm. Moc lepších jidel neznam. No ted se snazim nejak hubnout, tak davam rano jen 5 bilku, občas tam 1 zloutek necham a s trochou kukurice a hrasku.. Zadna slava, ale da se to. :D

                              0 0
                              • AsiJura  

                                No téměř dokonalé, já nesnesu propečený žloutek, musí být tekutý, takže ani obrácení nepřichází v úvahu a tak jsem raději trpěl na povrchu ten sulc.

                                Ale s tím je konec, minulý týden jsem viděl video jednoho českého kulturisty a postřehl jsem geniální věc.

                                Prostě pečeš klasicky na pánvi, a když už je spodní část částečně propečená, ale vrchní ještě ne, tak to vypnu a přikryju pokličkou, nechám dvě minutky dojít a je to dokonalé, všechen bílek bílý a žloutek nádherně celý tekutý:)

                                0 0
                                • kOmE  

                                  To je sikovny

                                  0 0
                                • Yura  

                                  Ja když jim defakto jen ty bilky, takze o chuti nemůže byt rec, tak to proste dam na taliri do mikrovlnky na 4 minuty.. :D

                                  0 0
                                  • Petr.T.M  

                                    Tak to bych spíš nedělal, s tou mikrovlnkou. Je známo (a exaktně potvrzeno), že aminokyseliny vlivem mikrovlnného záření mohou měnit svou absolutní konfiguraci.

                                    Celkově se říká, že mikrovlnka rozhodně moc jídlu prospěšná není.

                                    0 0
                                    • nitraq  

                                      Zas ta zlá a škodlivá mikrovlnka… Jasně, degraduje potraviny, vitamíny a minerály, ale to dělá i konvenční ohřev.

                                      0 0
                                      • Atilla  

                                        No to sice jo, ale když si ohřeješ jídlo v mikrovlně a to samé na pánvi, tak to je sakra rozdíl. Doma už jsem jí odpojil a vyhodil. Stejně nevidím jedinou výhodu v ohřevu mikrovlnou.

                                        0 0
                                        • Petr.T.M  

                                          Možná že je to rychlejší? Ale jinak bych si rozhodně mikrovlnku nepořizoval. Zajímavá je taky krystalizace vody pod bodem mrazu, byla-li předtím vystavena mikrovlnám.

                                          0 0
                                        • nitraq  

                                          Je to sakra rozdíl, protože na pánvi ohříváš zvenčí, v mikrovlnce zevnitř. Sám mikrovlnku nemám ze dvou důvodů – není prostor a nejspíš by nebylo využití (spíš vařím než ohřívám), ale démonizace mikrovlnky mi přijde někdy až zarážející.

                                          0 0
                                          • pepek  

                                            Zvlášt, když si i ti kritici ochotně denně pouští ty zlé mikrovlny telefonem do hlavy, tam bych tu škodlivost viděl daleko větší.

                                            0 0
                                          • Atilla  

                                            Mě ani ne když z ní jídlo chutná hůř, nedej bože když je v něm zelenina, to je pak eklheft. (asi jsem rozmazlený, protože si vařím sám a snažím se jen z těch nejlepších surovin)

                                            0 0
                                        • blaf  

                                          rychlost, pohodlnost, neni tolik nadobi, …

                                          0 0
                                          • Atilla  

                                            o co je mikrovlna rychlejší než pánev meď/ocel a plynový sporák? Tak 20% max , zmáčknout piezo je stejné jako nastavit mikrovlnu a žrát se dá i z pánvičky:)

                                            0 0
                                            • nitraq  

                                              Kolik lidí má dneska plynový sporák? Přijde mi, že dřív byly všude, dneska už si většina koupí sklokeramiku nebo indukci. A tam než něco ohřeješ, tak člověk s mikrovlnkou už je po jídle.

                                              0 0
                                              • Atilla  

                                                Teda kámoš má indukci + k tomu nádobí a je to velmi rychlé.

                                                0 0
                                              • McBlacky  

                                                indukce je fofr, a ten úklid. Plyn jsem dřív čistil jednou týdně a bylo to pořád zablitý. Taky houbička hadr i po největších prasečinách a hotovo.

                                                0 0
                                            • Yura  

                                              No je to rozdil jestli rozklepnes vajíčka na talir, ten jen das do mikrovlnky a za 3 minuty vyndáš talir a jis, nez vytahovat panvicku, nahrivat ju, na necem to musíš delat, aby se to nepripalilo, pak tu panvicku umývat atd.. Napred jsem ty vajíčka varil, ale loupat to to je fakt o nervy.. :D

                                              0 0
                                              • Atilla  

                                                Tak míchaná vejce po Francouzku v mikrovlně neuděláš a já vím, že když mám na ně chuť tak se s nima musím 15minut pomazlit.

                                                0 0
                                                • Yura  

                                                  Ja jim ty bilky za ucelem prijmu bilkovin ne abych si pochutnal. No mozna bude ještě lepsi, když se na ty bilky vyseru a dam si proste syrovatkovej protein heh..

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    pro to jsem se vysral na kulturistiku -nejsem otrok jídla.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Ja nedelam kulturistiku, bilkovinz musí jist snad kazdej clovek a když sportuje třeba na kole tak obzvlast.. :)

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Tak v tom případě nechápu proč do sebe rvát jen bílky. Zvlášť když žloutek má víc bílkovin než bílek jen v horším aminospektru.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Protože to ma hrozne moc kalorii na tu bílkovinovou gramaz a ja chcu hubnout. No jak jsem psal, vyjde mnohem lepe odmerka proteinu nez 5 bilku. Asi to tak udelam.. :)

                                                    0 0
                                                  • File12  

                                                    Já ráno před prací když nestíham tak jak už jsem tu psal rozmixovaný vločky a protein. Ale stejně se snažim mít snídani, oběd, večeři pevnou. I místo nočního kaseinu si dávám tvaroh na noc. Ale to jen den kdy cvičim nebo běham po práci. Přeci jen i ten žaludek musí někdy odpočívat.

                                                    A velký příjem bílkovin je až pro ty kultiky nebo pro lidi co chtěj mít fitness postavu. což sem já. Cpu tam 2–2,2g na kg.

                                                    0 0
                                                • jonys  

                                                  Tak vařit v mikrovlnce je blbost, ale neříkej, že bys poznal rozdíl mezi těstovinama ohřátýma v mikro a na sporáku.

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Ohřívat těstoviny?! Jsi barbar?:)

                                                    0 0
                                                  • jonys  

                                                    Mám to žrát studený??

                                                    :-))

                                                    No jo, přiznávám, že někdy jich uvařím se záměrem že zbyde i na zítra…

                                                    A co řízek? Řízek ohřátej v mvt bys poznal??

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Vyzkoušej si to sám a uvidíš. Je to poznat i na guláši.

                                                    0 0
                                                  • nitraq  

                                                    Zrovna guláš se v mikrovlnce ohřívá snadno, má hodně vody. Naproti tomu těstoviny nebo řízek tam je nesmysl.

                                                    0 0
                                      • Petr.T.M  

                                        Nó, to je právě to, že s velkou pravděpodobností škodí ještě i jinak. Racemizace čistých optických izomerů aminokyselin je jednoznačně prokázána, a podle dalších výzkumů toho bude víc. Ony ty mikrovlny jsou schopny kdečeho.

                                        0 0
                                        • jonys  

                                          Na racemizaci optických izomerů jsem sice machr, ale přeci jen…můžeš to trochu rozvést…?

                                          :-))

                                          0 0
                                          • Petr.T.M  

                                            No, když jsi machr na optické izomery, tak co je Ti nejasné? V mikrovlnce dosáhneš přeměny jednoho izumeru na druhý. Z čistého izomeru máš racemát.

                                            0 0
                                            • jonys  

                                              Aha. A k čemu je to dobrý nebo špatný?

                                              0 0
                                              • Petr.T.M  

                                                No v případě toho jídla, by bylo možno považovat za kontroverzní třeba to, že tam takto může vznikat kdeco. Bílkoviny tak můžou degradovat za vzniku něčeho dost nežádoucího.

                                                0 0
                                                • nitraq  

                                                  Což může vznikat třeba při grilování, pečení… snad všechno má svoje negativa. Asi až na vaření v páře, ale to se nedá žrát.

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Házení hrachu na zeď…

                                                    0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    Pochopitelně. Při grilování na vysoké teplotě taky vznikají prokazatelně karcinogeny. Jenže mikrovlnný ohřev je diametrálně odlišný ok klasického. Ty reakce pak běží úplně jinak. Není to zdaleka ještě důkladně probádáno.

                                                    0 0
                                                  • File12  

                                                    Jak nedá? :D Já si to koupil a nedokážu si to vynachválit. Už ted jsem zvyklej jíst bez omáček a tak. ale s vařenim v páře to má skvělou chut než když to udělam třeba na pánvi nebo v troubě.

                                                    0 0
                                                • jonys  

                                                  Můžou…to už by snad bylo zjištěný, ne?

                                                  0 0
                                                  • Petr.T.M  

                                                    No, řekl bych že minimálně částečně jo. Ale bádá se v tom dál.

                                                    0 0
                                • Krys  

                                  Ja to prikrývam hneď na začiatku :)

                                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Nešikmí se Ti z toliké rýže oči?

                  0 0
                  • ddan  

                    zatím mě od Vietnamců jde v poho rozeznat… ale nijak ten můj jídelníček zase tak nerozšiřuju, protože koho to zajímalo, tak když to slyšel, nevěří a diví se, že to můžu tak jíst… když jsem s tím začal před více jak 3 roky, tak jsem šel opravdu z 90 na 75kg. Minulý rok jsem trochu podlehl pivu 1–2 denně, to pak jsem se trochu ještě i dojídal jak je to obvyklé a už jsem byl na 84kg… a hned to bylo poznat na kole v kopcích… tak od nového roku to opět držím a stabilně jsem na 74kg.

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      Nojono, to pivo.. ach to pivo…

                      0 0
                      • ddan  

                        v pivu ten problém přímo není… ale sakra s tím souvisí ;)

                        Teď už si dávám občas nealko, zvláště po větším víkendovém tréninku a to ještě s přestávkou a až po rýži s tím zázračným nápojem od ovcí… ;)

                        Klasické tak maximálně jednou týdně a jak jsem si odvykl, tak nějak vůbec mi ani nechybí… problém je totiž dáš si jedno, pak druhý a i když končíš tak už se pěkně roztáhne žaludek a řekne: mám hlad a co ty…? Nenecháš ho přece hlady, né?

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          Nó, jak kdy. Včera jsem byl zlobit v hospodě a po druhým jsem pravda neskončil :-( a jen jsem to zajedl hrstí lískových ořechů a asi pěti deky zelí a v pohodě.

                          0 0
            • McBlacky  

              to je docela přísný. K tomu bych se osobně nedonutil dokud by mě sport neživil.

              Přijde mi, že se dá jíst a sportovat s velmi pestrým jídelníčkem bez podobných harakiri. Ale ještě mi nebylo 40 a necílím na tuk pod 5%…

              0 0
              • ddan  

                máme to v rodině. kdyby jsi mě viděl na fotce před 4 roky a teď… tak mě fakt nepoznáš. Vůbec nemám problém začít přibírat i kdybych nechtěl, natož opačně ;)

                Já si tak zvykl, že to beru jako normál. Ani nevíš jak se cítím nyní a jak před tím… to se nedá popsat. Teď beze srandy, když vidím tu rýži smíchanou s žinčicí a medem se skořicí, tak fakt slintám – jako droga… 3× týdně si jezdím pro žinčici, sýr apod. ke kámošovi na Žítkovou ČR/SR hranice – jedno z nejkrásnějších míst u nás. Na kole tam jsem skoro pořád…

                0 0
                • Yura  

                  Tak to sorry tu zincicu jsem prehledl, takze jsem mel za to, ze tam peres rano a vecer jen sladkou rejzi.. :) Jo ty dobroty od oveček a koz jsou super, na rozdil od kravského mleka na které je plno lidi alergických a ani není tak kvalitni. V supermarketech uz vůbec ne.. Taky bych si daval třeba sejra od koz, ale cena je pro me uplne mimo… Jak tu pise McBlacky je jasny, ze pestrej jídelníček je nejlepší, taky bych jedl kazdej den 5 jinych jidel abych pokryl všechno co telo potřebuje, ale bohužel ne kazdej ma třeba 300kc na den jen na jidlo. Proto to většinou skonci u kurecih prsou, rejze, tunaka(jen v akci jinak uz tak je to drahe jako prase), nejaka zelenina, ovoce. Lzicka oliv. oleje pro nejake ty zdrave tuky.. Není to hitparáda, ale furt lepsi jak chleba s pastikou… Jinak taky se tu někdo pta kolik stoji ty bilkoviny. Ono to není zase tak drahe, ale nebude to nijak pestre a moc chutne, tzn. ja vždycky nakoupim kureci prsa v akci, rozdelim na porce po 200g dam do sacku a na mrazak. Pak jen postupne vytahuju. To same když je tunak v akci, tak nakoupim plno konzerv, třeba ten Franc Josef je fakt dobrej, za 30kc v akci se to da, mimo akci plechovka za 60kc to je uplne mimo.. Pak vyjde dobře protein, je levnejsi oproti masu. No a pak klasicky vajíčka, takze když si dam denne 1 odmerku proteinu, plechovku tunaka nebo par vajíček a tu porci kuřecího nebo třeba tresky/makrely když je v akci. Tak to ty bilkoviny pokreje slusne a není to zase tak drahe. Kdo nemá problém s mlecnyma vyrobkama, tak muze dat třeba tvaroh, Cottage..

                  0 0
                  • Yura  

                    Když to clovek nemá takhle rozvrzene a naplanovane a kupuje si na co ma chut atd.. Tak to pak ty castky za to jidlo vyleti slusne nahoru. Clovek jestli si nemůže s prachama moc vyskakovat a zaroven chce nejake výsledky třeba ve zmene postavy nebo ve sportu. Tak musí brat trochu to jidlo jako palivo. Proste prostředek pro to, aby to telo nejak fungovalo. Pak se to docela da zit na ne moc zabavne strave. Ono když pak vidi clovek výsledky, jak mu mizi ten rosol kolem pasu, jak ma vetsi vydrz, jak se tak nepoti atd.. To taky pomuze v tom setrvat. :)

                    0 0
                    • Peslezedirou  

                      Čím je způsobeno pocení, Slaný mi věcmi? Nemůžu třeba noc věci, kde je česnek, večer se pak budím s kokrým trikem.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Dej si česnek na sladko, opotíš se stejně. Glykosidy udělají své. Takže příčin pocení je víc, předně jde o fyziologickou reakci organizmu, která je nějak (hormonálně) řízena. Buď se potíš proto, že to tělo tak vyhodnotilo podle čidel, nebo proto, že jsi ošálil řízení pocení. Nebo jsi zasáhl do řízení nějakého jiného procesu a to druhotně vyvolalo pocení (třeba jsi vyvolal vasodilataci vlásečnic, tím prokrvil a zahřál periferii, tím spustil termoregulaci, k níž pocení primárně patří).

                        0 0
                        • Yura  

                          Jo ma to ruzny priciny no. Třeba když das palive jidlo hodne papriky nebo pepre, to se taky pekne spotim. Nejcasteji se ale lidi poti, protože jsou proste zavodneni. Ji hodne sacharidu a moc sodiku a proto zadrzuji hodne vody..

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Pleteš koše s baňama – příčiny a následky, nastuduj si základy fyziologie člověka. Potíš se proto, že hormonální řízení organizmu vyhodnotí, že je potřeba se potit, popř. je něčím zmateš.

                            Mechanismus pocení není primárně určen k regulaci množství vody v organismu, ale k termoregulaci. Prosté převodnění nevede k pocení, ale ke zvýšenému vylučování moči. Zeptej se strejdy googla, proč pálí paprika a pepř.

                            0 0
                            • Peslezedirou  

                              Měl jsem s pocením právě na jaře problém, asi jsem měl nějakou virozu bez teplot, ale v noci jsem se potil tak, že jsem mohl triko ždímat, většinou na prsou a nebo na zádech, během dne nic jen v noci, trvalo to určitě víc než měsíc. Když jsem snědl nějaké jídlo kde byl česnek, tak to byl pak hrozný mordor :-)Jak píšeš, tak si asi tělo vyhodnotilo situaci tak, že musí zatopit…

                              0 0
                            • Yura  

                              „Prosté převodnění nevede k pocení“

                              K tomuhle si dosel jak? Ja muzu srovnat, když jsem mel 115kg a byl jsem docela slusne zavodnenej, tak me stacilo par kroku a uz jsem se orosil. Ted mam 85kg, sodiku prijimam minimalne, sacharidu jim taky po skromnu a zacnu se potit jen když je venku opravdu vedro a nebo po 20minutach na kole. To byl teda zpusobene cim? Ted kdybych sezral třeba 1kg sacharidu v podobe slanych hranolku, chipsu, sladkosti, hodne k tomu pil, tak na druhej den navazim klidne o 5kg vic. Pujdu se projit a zacnu se znacne zadýchávat a potit, coz by se nestalo, kdybych nesezral to co pisu.. Diky za odpborne vysvetleni proc se tak deje. :)

                              0 0
                              • blaf  

                                vic svalu, vetsi produkce tepla, zafungovala termoregulace, zacal ses potit

                                0 0
                                • Yura  

                                  Ja jsem nemel vic svalu. Byl jsem jenom vic zavodnenej. Mel jsem tech 110/115kg. Stahl jsem sacharidy, prestal jsem tolik solit, zaradil jsem kardio a za tyden jsem mel třeba 100kg. Stejne svalu, ale vody v podkozi minimalne. Svalu stejne, ale potil jsem se minimalne o 50% min. Svalama to asi nebude..

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    10% vody jsi ztratil bez následků za tak krátkou dobu?

                                    To jsi musel teda mít tělo hodně v nepořádku.

                                    Ale může to být. Svein Tuft na letošní TDF přibral z jeho 74kg navíc 7kg vody a zase to, než TDF dojela, ztratil. Proč, to v době kdy jsem se já k této informaci dostal, nevěděl přesně. Přisuzovali to obranému mechanismu na tak extrémní zátěž. Bylo to v jednom back stage passu Oricy

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      No dost jsem cvicil, takze když ses osvalenej, tak oproti normálnímu cloveku jsou schopny ty svaly natáhnout fakt hodne tekutin. Ne jak u hubeného, u nej se ta voda nemá kde udrzet… Proste zavodnenej clovek ma tendenci se vic potit. Nebudu se tady zase hadat mesic o blbostech. :D

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        já se nehádám, píšu, že věřím, že to je možný, ale rozhodně ne normální.

                                        0 0
                                    • Josef Panek  

                                      Ty jsi pro mě zklamáním, nejchytřejší týpek na Zeměkouli a v přilehlém vesmíru? Podívej se, jak „hubnou“ MMA fighteři na vážení.

                                      0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Stejnou svalovou hmotou jsi obsluhoval podstatně větší tělesnou masu, námaha a vykonaná práce tedy byla větší, tedy i zbytkové teplo. Proto ses víc potil.

                                    0 0
                                • McBlacky  

                                  nebo trénink víc na sílu a méně na vytrvalost. Osvalený tělo na sílu je z hlediska ekonomiky provozu slabota.

                                  0 0
                                  • Madtomas  

                                    to znam dobre, ekonomika provozu jaks to nazval je spatna, zvlast kdyz jde jeste o kratkodobou maximalni silu :)

                                    0 0
                  • Madtomas  

                    Souhlas, ale ten tunak podle me dobre nevychazi. V te konzerve byva pevnej podil kolem 100–110g a to pri cene 30kc za konzervu vychazi skoro na 300kc/kg. Za to se da koupit lepsi maso teda vcetne ryb. Takova makrela (cerstva, ne uzena) ti da dost bilkovin a navic je to tucnejsi ryba takze i kvalitni tuk.

                    0 0
                    • Yura  

                      Je tam 130g. S tou makrelou to vyjde tak nejak na stejno. Třeba ty od nowaco, ty jsou docela dobry, jsou tam tusim 4 za nejakych 150kc a toho masa na jedne bude taky kolem tech 120/150g, takze to není moc rozdil. Pricti k tomu elektrinu, když to delas v troube nebo nekde a mas to to same.. Ale jo makrely mam rad, ja zeru aj ty krupave ploutve i tu hlavu oberu, když je delam v troube heh.. Jen třeba file z tresky moc nemusim, to je tak lehke maso, ze proste clovek sni 300g a jako kdyby nic nesnedl a přitom to není zrovna nejlevnejsi. Prece jen ten tunak třeba s rejzi me aspoň trochu zaplacne. :)

                      0 0
                      • Amoondre  

                        hmmm, uplne mi delas chute. Ted sem zrovna nakoupil Franza-Jozefa do zasoby, uz se tesim na testoviny nebo ryzi :)

                        0 0
                    • McBlacky  

                      tj ale makrela není nic moc. Dobrý mořský ryby máš od 350 kilo nekuchaný v Makru, jinde dráž (Vlk, pražma,…)

                      0 0
                      • Madtomas  

                        Me prave makrela chutna, ale mas pravdu ze vlk nebo nilskej okoun jsou vyrazne lepsi. Ja si docela pochutnam i na pstruhovi. V akcich jde sehnat i losos filet kolem 300 kilo.

                        0 0
                        • Janes  

                          Přichystej mi uzenáče, na snídani jsem zpátky! .-)

                          0 0
                  • ddan  

                    vidíš… a to brácha s tím mlékem od koz krmí prasata, psy, kočky atd. ;) – páč nikdo to nechce pit, že to smrdí ;)

                    Mě to vůbec nevadí, ale taky dám přednost žinčici

                    0 0
                    • Yura  

                      Met baráček se zahradou, tak první co bych poridil by byla koza na mleko a jako bonus sekani travy zadarmo. :)

                      0 0
                    • oddie  

                      Per to do Praheee, tady ti utrhaj ruce ;)

                      0 0
            • File12  

              Pěknej jídelák. Tak já při hubnutí

              • protein+ vločky nebo 5bílků 1 celé + vločky
              • 100g eidam 20%
              • oběd: většinou 200g kuřete nebo tunák
              • cca 1,5h před tréninkem protein+vločky

              těsně před kofein + synefrin

              v průběhu bcaa

              • poté protein
              • pak kuře,rejže
              • tvaroh

              Mezi jídly cca 3h. Samozřejmě to často měnim ale živiny zachovávám cca stejné.

              0 0
              • Yura  

                Dobry, ale chce to i nejake mikronutrienty a zdrave tuky ne? Sportovci toho horciku a ostatních mineralu a vitaminu potrebuji hodne a v kurecim s rejzi jich moc není.. :) Ja davam aspoň lzicku kvalitního olivace a stridam ruzny semínka. Třeba ted mam dynova, sezamova, mak. Dam od vseho trochu do mlynku na kafe, poradne rozemelu a obaluju tim třeba nakrajenej banan, je to dobry a telu to doda plno tech mikrozivin. Jinak horcik to je kapitola sama pro sebe, toho ma absolutni většina lidi nedostatek. Kdeyto třeba vapniku ma většinou kazdej az moc.. Ja furt chlastam vodu s hloridem horecnatym. Stoji to par korun oproti tabletovému horciku, to bych se nedoplatil, když chloridem prijimmam třeba 800/1000mg horciku denne.. A je to pak znat..

                0 0
                • File12  

                  Máš pravdu to jsem tam nevypsal. Beru V52 od extrifitu, vitamín B. Ze zdravejch tuků bud olivovej olej, ořechy nebo kokosové mléko :)

                  0 0
              • Delkim  

                tak při tomhle jídelníčku si to tělo slušně ničíš…

                nadměrné množství bílkovin přetěžuje ledviny, následně i játra a vede k poklesu (vyčerpání) některých vitamínů a minerálů jako vápník, zinek, vit. skup. B

                nadměrné množství močoviny v těle, zvýšená acidóza celého organismu, nadýmání, přetěžování střev a následné problémy jako nadýmání atd…

                a to mluvím v souvislosti s kulturistikou, u cyklistiky jsou ty hodnoty samozřejmě ještě nižší

                1.5–1.6 g/kg beru jako rozumné maximum pro fitness/kult.

                nemluvě o tom, jak je ten tvůj jídelníček chudý co se veškerých dalších živin týče

                0 0
                • Yura  

                  Taky si myslim, ze ten gram na kg vahy kvalitních bilkovin z masa, vajíček atd.. staci. Maximalne ještě po treningu proteinak nebo amina nebo bcaa třeba..

                  0 0
                  • AsiJura  

                    jaký je podle tebe rozdíl mezi aminem a bcaa? Vidím to tu už po druhé a vždycky mě to bije do očí, měl jsem za to, že je to jedna a ta samá věc.

                    0 0
                    • Yura  

                      Amina jsou defakto to same co proteinak.

                      http://www.fitness.cz/…0-s136663896

                      Zatím co BCAAcka jsou ciste jen ty 3 aminokyseliny leucin, izoleucin, valin…

                      http://www.fitness.cz/…330-s3555746

                      0 0
                      • Delkim  

                        jen malá vložka, tyhle konkrétní aminokyseliny jsem v době cvičení považoval za jedny z vůbec nejlepších na trhu, před soutěží to byl pro mne jeden z nejdůležitějších příjmů čístých bílkovin

                        http://www.fitness007.cz/…quid-twinlab

                        0 0
                        • Yura  

                          Ja muzu doporucit web 4fitness.cz mají tam třeba ten glutamin, bcaacka, proteinak, všechno bez prichute za přijatelnou cenu a je to stejna kvalita jako většina znacek prodavanych v evrope. Proste kupuji jen suroviny a ty dal prodavaji. Takze clovek neplati nejaky nesmyslny prichute, barviva a další palku za znacku atd.. Ikdyz musim uznat, ze to není nic moc kazdej den pit něco co je fakt hnus. :D

                          0 0
                          • File12  

                            Mě se hlavně ty bcaa vůbec nerozpustili. Ano je to víceméně čistý ale pozřít to se dá blbě a půlka mi zustane přilepená na sklenici. Měl jsem dřív od extrifitu ale cenově líp vyjde prom-in, kde je navíc arginin a trocha glutaminu

                            0 0
                        • jonys  

                          Twinlab určitě bude ok. Dík za tip. Já přidám dobrou zkušenost s champion nutrition protejňákama-rozpustný jak vitacit a dobrá stravitelnost (žádný prďení jak po nutrendu apod.) a i solidní účinek.

                          0 0
                          • Yura  

                            Heh docela silenost platit tolik penez jen za znacku. Neochucenej WPC z 4fitness udela uplne stejnou službu za pulku ceny toho championa..

                            0 0
                • File12  

                  Nedopsal jsem tam multivitamín + vit B a C. Zdravé tuky jako ořechy, oliv. olej a kokosové mléko.

                  Ledviny a játra si určitě nezatěžuju protože ty 2g/kg je ještě v pohodě. Nadýmáním netrpím a ani jiné potíže. Nestrávená bílkovina je docela tuk. A myslím, že při dietě a nedostatku sacharidů jsou ty 2g v pohodě.

                  Pokud má člověk bílkoviny rozložený do celýho dne tak je to podle mě v pohodě.

                  Ale ano 1,6g/kg je asi optimální.

                  0 0
                  • File12  
                    • docela smrad. Jinak jsem nedopsal ani zeleninu to beru jakosamozřejmost
                    0 0
              • McBlacky  

                vůbec tam nemáš zeleninu a rozmanitý kvalitní tuky, vlákniny málo.

                balast jako dvacku eidam – zbytečný

                Beru, že kuře máš bio a tunáka kvalitního, jinak by to nedávalo smysl vůbec

                0 0
    • File12  

      Tak přidám trochu mých zkušeností. Pokud k jízdě na kole má někdo rád posilovnu, je vše omnoho těžší. Při ježdění je prakticky nemožný nabrat svalovou hmotu ve větších objemech. na mých 93kg vychází příjem cca 2300kcal při nicnedělání. pro nabírání to chce tak 700kcal nad a ještě to přijmat z čistého jídla.

      Co se týče hubnutí, tak to mi moc na kole nejde a stejně mi pomáhá spalovat tak jen ráno před prací na 30min běhu při tepu v spalovací zone a nebo hned po posilovně.

      A to se snažím přizpůsobit jízdu na kole kratším časem a zhruba podobnými tepy.

      Co ale používám na kole při hubnutí jsou BCAA. A to pořádně jak by se měli takže min 10g. To potom tělo v šetřícím režimu zabrání katabolismu a veme si aspon minimum energie.

      Záleží kdo jak co chce hrotit.

      0 0
      • jakub  

        bcaa: jasně no, pakliže chceš udržet svalovou hmotu, navíc jsou BCAAčka také ideální pro regeneraci, rozhodně ale nejsou ideálním zdrojem energ"y"e – jak mimochodem někdo skutečně využívá…

        0 0
        • File12  

          Neříkáma že je to ideální zdroj energie, dokonce snad hodně drahý zdroj energie.

          Bílkovina nikdy nebude vhodný zdroj energie a už vůbec ne levný.

          0 0
          • jakub  

            jasne, to byla jen poznámka pod čarou, pochopitelně BCAA naprosto obecně schvaluji

            0 0
      • Delkim  

        jediný co ti zastaví katabolismus je anabolismus a to je chemický proces a ten nenavodíš žádným doplňkem ála BCAA a podobně, jsou to jen vyhozený peníze

        0 0
        • File12  

          přimo anabolismus nenavodí a katabolismus aspon trochu oddálí. Sval je tvořenej asi z 60% z glutaminu a pak z bcaa.

          Podle mě pokud někdo kupuje doplnky, tak protein základ a pak vše na bázi bílkovin jako glutamin, bcaa atd. Ale kdyby výrobci uváděli, kolik brát bcaa kdy už to má fakt význam, tak to nikdo nekoupí.

          Mě třeba vůbec nezabíral nikdy kreatin. I když dneska stojí taky pakatel.

          Gainery taky nekupuju. Vetšinou jsou to jen rychlý cukry a protein. Místo toho protein míchám s rozmixovanýma ovesnýma vločkama z lídlu, popřípadě dodám maltodextrin.

          0 0
          • Atilla  

            bcaa 2kg za 1705kč. To mě nepřijde nijak hrozný a za ty prachy si klidně ve dnech náporu nadávkuju 30g.

            0 0
        • jakub  

          tak to je pěkná kravina co jsi právě řekl…

          0 0
          • Josef Panek  

            Tak to bude přestřelka, pán totiž přečetl 2 knížky a za posledních 18 měsíců má desítky let praxe…

            0 0
            • jakub  

              nene, já se hádat nebudu, nejsem odborník, leta kdy jsem se tímto zabejval na profi úrovni (dělal jsem ve FIT Plusu, občas napsal nějaký článek, občas nějaká pomoc s přípravou kulturistů na závody atd… ale to je fakt už minulost), dnes se učím od lidí, kteří sem občas přispívají zajímavými informacemi, nicméně, něco ozkoušené mám a vím jak to funguje, víc se o tom rozepisovat nebudu, neb jak říkám jsem lajk a to neříkám s nadsázkou, sám mám v poslední době problémy s nadváhou atd… takže jsem už mimo

              0 0
              • Josef Panek  

                To se teprve uvidí!;-)

                0 0
              • File12  

                Tak v tom případě by ses neměl označovat jako Laik.Asi super zkušenost… Ono se toho asi moc nezměnilo. Akorát pixličky dělaj hezčí a dopolnky stále zázračnější. Sám jsem dřív strkal víc peněz do doplnků, než si koupit pořádný jídlo a maso. Doma jedl co dům dal. Takže nejlepší léta, kdy jsme měl testosteronu na rozdávání a platil za posilovnu jsem promrhal.

                Teorii jsem znal, ale ta lenost si vařit do krabiček byla silnější.

                Ale tak mám výmluvu, do dvaceti sem byl jen blbej hokejista :D

                0 0
              • jonys  

                Já bych rád kdyby ses trochu rozepsal…zajímá mě ta stránka ochrany svaloviny. Tady všude v těch příspěvcích a článkách alá Vojtěchovský samý cukrXtuk, pán A, pán B, jak kterej z nich dopadne s tukama, ale co muscle?? Čemu se vyvarovat aby tělo nesahalo při jízdě na kole (nebo třeba HIITu) po svalech? Dík.

                0 0
                • File12  

                  Dřiv nebo později stejně začně tělo sahat do svalů. Ono při nedostatku nejdřív sahá do svalů a pak do tuku.

                  Je to složitý ale v podstatě to chce mít dostatečnej příjem proteinů a aminokyselin. Pokud chci co nejmín pálit sval tak si dám 150g rozmixovanejch vloček s proteinákem zhruba 40min před cestou. A podobnou dávku vemu s sebou. V tomhle režimu ale nebude tělo brát energii z tuku ale z polysachari­dovejch vloček.

                  Co ale vyhovuje takhle mě, nemusí každému.

                  Kdysi byl v musle&fitness jak má člověk udržovat svaly, pokud je vášnivý cyklista. Už si to nepamatuju ale bylo tam třeba každou hodinu dodat tělu 60gsacharidů a 20g proteinu. Ale vozit to s sebou, nezapomínat a na to aby nestačil camelbag :D

                  0 0
                  • jakub  

                    přesně jak říkáš při aerobním výdeji se úbytku svaloviny neubráníš, lze to ale stravou a přípravky (VIZ BCAA) omezit na minimum a dalšími přípravky – termosuplementy (lcarnitin, kofein – taurin) zase nastartovat metabolizmus k rychlejšímu zahřátí a pálení toho, co potřebujeme

                    0 0
                  • McBlacky  

                    to postupné doplnování je jedna z věcí, které tady dost ´trenérů´ v poslední době absolutně nepochopilo a znám par lídí, kteří odjezdili mraky zdv čiste na vodu podle plánu a pak se divili, že regenerace na hovno a že jim to vůbec nejezdí.

                    já se snažím dávat co 90 minut nějakou tyčku, ve spojení s iontákem to moje potřeby celkem vykryje.

                    0 0
                    • Krys  

                      S tými tyčkami mám trochu mentálny problém. Čo vlastne taká tyčka obsahuje? V čom je vlastne jej výhoda oproti napríklad banánu, alebo inej prirodzenej potrave.

                      Teda okrem toho, že tyčka nezhnije tak rýchlo ako banán. :)

                      0 0
                      • Yura  

                        No jestli to jsou ty klasicke musli tyčinky, tak to je samej stuzenej tuk, cukr, nejaka chemie. To opravdu není zadna zdrava věc. O klasických tatrankách, banankach v cokolade atd.. uz vůbec nemluvim… No a jestli jsou nejake kvalitni, bez chemických prisad, nejaky ty bio, tak 1 tyčinka stoji 30kc minimalne a to kdyby si mel clovek davat kazdej svih ze dve, tak nevydelava na nic jiného.. Samozrejme ze je lepsi to ovoce a nebo si udelat sam treba ty ryzove kolacky atd.. Ty tyčinky kupovane jsou proste o pohodlnosti a prakticnosti. Při závodech to je jasny, nejaky ty energy bary, které se dobře ji, gely atd.. to je potřeba, ale aby clovek do sebe ladoval nejaky blafy kazdej den při vyjížďce me prijde zbytecny.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          jíme tyčky bez chemie z přírodních věcí.

                          S cenou máš pravdu, ale to je to jediný co musíš kousnout. Mi přijde lepší si připlatit než jíst pořád to samý z levných surovin vhodných pro dietu.

                          0 0
                  • jonys  

                    No a dokáže tělo s proteinem pracovat když ho přijímáš v podstatě během výkonu?? Jsem právě myslel, že vzhledem k jeho horší stravitelnosti je doplňování při výkonu neúčelné.

                    A ještě dotaz jak je to při HIITu – anaerobní zátěži? Taky se pálí muscle?

                    0 0
                    • jakub  

                      no, tělo si s ním ve většině případů poradí, problém je v tom, že bílkovinu, nebo řekněme protein si tělo umí předělat i na energii, takže do sebe vlastně láduješ totál drahou energii a co tělo nespálí, tak jednoduše v případě proteinu vyjede Tebou ale druhou stranou, takže protein při zátěži nebrat. Možná mě někdo opraví, jsem stará škola :D. Jednoduše řečeno dodáváš tělu totál neekonomickou energii

                      0 0
            • File12  

              Snad jsem tím nebyl myšlenej já :) Troufnu si říct, že s tím pár let zkušeností mám a zajímám se o to hodně dlouho.

              Knížky jsou fajn, ale většina rádoby cvičících musí mít doma svůj „maskláč“. :D

              0 0
              • Josef Panek  

                Nn, spoléhám na řazení příspěvků, že je vše OK;-)

                0 0
                • File12  

                  řazení OK. Ale potrefená husa… :D

                  Já jsem tu pár mouder vyplodil tak to na mě hezky sedlo.

                  0 0
        • jonys  

          No asi se nějak ten proces „zařídit“ dá když existují ANABOLIKA a sportovci je za drahý love kupujou…

          Takže když se dá pomoct dopingem, určitě budou i legální, byť určitě slabší, prostředky s tímto efektem, tipuji.

          0 0
          • Tina  

            Anaboliká nemusia znamenať doping. Anabolické steroidy áno. Veľa proteínových doplnkov výživy má anabolický efekt/účinok.

            Anabolika nejsou nutně totéž co anabolické steroidy. Ty jsou vlastně pouze podmnožinou všech látek, které je možno označit jako anabolika. Mimo steroidy lze najít i řadu dalších látek, jejichž užívání je podstatně méně rizikové a dají se označit jako tzv. přírodní anabolika. V širším slova smyslu je možno sem zařadit i látky, které sice reakce neregulují, ale samy do nich jako stavební kameny vstupují.

            0 0
            • jonys  

              No ale kolega tvrdí, že anabolismus je proces, který nejde doplňky vyvolat, proto to píšu…

              0 0
          • File12  

            existuje. třeba clenbuterol nebo efedrin. Tam jsou ty účinky pořádný. Extremisti na hubnutí maj látku která se dává do rozbušky k dynamitu. Co jsem se o ní dočetl, tak 41horečky, pořád hlídat teplotu nebo jít do studený sprchy, ležet a za den vypít 16l vody. A jde až půl kila tuku denně.

            No já se těhle věcí radši vyvaruju a necham to profíkum :)

            Edit: kdo chce at vygooglí DNP. Ale může si to fakt vzít jen blázen.

            0 0
            • jakub  

              uuuf no tam už je to trochu o tlamu. takto lze laborovat i třeba s inzulínem. Kamarád, který se intenzivně zabejvá kulturistikou, dělá exekutora a chce přibrat mi tekdom říkal, že dnes už existují i anabolika, která absolutně nezatěžují organismus – tedy mají minimální zátěž pro tělo a fungují jako starý dobrý testosteron (ne že bych s ním měl nějaké zkušenosti :D ). No v dnešní době pomalu začíná asi přicházet taky do hry úprava genetických dispozic, což už je úplně mimo, biogenetické inženýrství už je prý tak daleko, že de-facto umí naprogramovat tělo, aby si stavělo svalovou hmotu, aby hublo atp. uprava genetických dispozit není pochopitelně asi odhalitelná a já věřím, že i v cyklistice za chvíli budou ty tam podpůrné látky, které lze odhalit a budou ve hře uvedené záležitosti, to jsem se ale dostal úplně jinam, nicméně je to hodně zajímavý. Takže věřím, že se dožiju toho, že někdo bude žrát jak zjednanej, ale bude mít naprogramovány buňky tak, že bude vypadat jako ideální atlet a nepřibere ani gram tuku, jsem přesvědčenej, že to je budoucí obrovský buzzines.

              0 0
              • File12  

                To by mě zajímalo co to je a nezatěžuje organismus. To by se pak hodně rozšířilo.

                úprava genetiky tak tam už se toho bojim. Tam už to nebude nic společnýho se sportem

                0 0
                • jakub  

                  bohužel je to ale budoucnost, věřím, že za x let bude genové inženýrství na takové úrovni, že si jednoduše příjdeš do takové laboratoře, oni ti vezmou krev, udělají genetický rozbor a řeknou, na tohle máš náběh, na toto na toto, umíme ti za řekněme 10.000,–Kč zabránit této nemoci a za 100.000,– si zde v tomto katalogu vyberte, jak byste si asi představovali, aby vypadala Vaše postava. Ty ukážeš prstem, oni ti naprogramují buňky a už jedeš. Ne to fakt není utopie, to je genová budoucnost. Lidi se budou díky genetice i dožívat mnohem vyššího věku, nebudou existovat tlustí lidé, lze takto i zvyšovat výkon (na to jsem právě zvědav, jak si s tím poradí obecně sport) – toho se ale asi už nedožijeme. Nicméně genetických úprav jednoznačně ano

                  Co se týče sraček co do sebe cpou rádoby kulturisti, musím říct, že věřím opět tomu, že chemie je dnes na takové úrovni, že za určitých podmínek lze podávat anabolika – pod dohledem tak, aby z toho nebyly zdravotní následky, je to ale zase otázka peněz… údajně a to tedkom tlumočím jak jsem nakoupil, jedna taková kůra příjde na 150 tisíc

                  0 0
                  • jonys  

                    Já zas věřím tomu, že i když do sebe dostanou bezpečným způsobem anabolika, tak budou sami sobě nebezpeční tím neúměrným množství svaloviny, kterou samozřejmě musí nějak prokrvovat, což je možná větší záhul pro hercnu jak pumpovat krev cévama utisklejma špekem…

                    K tomu přidej totálně prasácký jídelníčky pro zažívací trakt (kvanta, extrémy…) a máš zaděláno na stejný problémy jako si můžeš způsobit těma sajrajtama :-)

                    0 0
            • jonys  

              No to jsou ty nelegály. A co myslíš je tomu nejblíž z „nejedovatých“ doplňků? Ty BCAA? Fakt je, že když jsem si je do pití přidával, měl jsem pocit lepší výdrže…

              0 0
              • File12  

                BCAA určitě ne. To je něco jinýho. Legální a nejblíž efedrinu je synephrine. A nebál bych se kofein tabletek a zelenýho čaje.

                Jeden z hodně dobrejch spalovačů co používaj takový ty lehký případi je efedrin,kofein,as­pirin.

                0 0
                • jonys  

                  Teď nevím, jestli si rozumíme. Bavíme se o ochraně svaloviny – anabolismus X katabolismus. Ty mi píšeš spíš nakopávače na výkon, ne?? Kofein, Taurin, efedrin…To by mě tak napadlo kdybych chtěl 3 noci nespat :-)

                  0 0
                  • File12  

                    Aha. Špatně jsem si našel na co jsi reagoval. Co znám tak BCAA asi nejpoužívanější pak někdo dává navíc lysin a glutamin.

                    0 0
      • biker jura  

        já zase někde v nějaké studii četl, že bcaa podané před výkonem a při něm se v podstatě chovají jako obyč. cukr, tedy vyplaví inzulin, mohou způsobit slabost a hlaďáka a energii dodají jen krátce…

        0 0
    • oddie  

      Já tuky nespaluji, sbírám je a poctivě nosím do sběrného dvora. Spalování tuků bez příslušného zařízení není ekologické.

      0 0
    • MachiSSS  

      Moc to řešíte. Já to taky kdysi řešil, tak moc, až mě to začalo *****, nedělal jsem nic jiného než řešil hubnutí a nabíraní svalů apod., až jsem z kola a cvičení přestal mít radost, protože vše se točilo kolem nějakých příruček a pak na kole jsem si hlídal to a ono… Přestal jsem to řešit, teď si kola opravdu užívám, jednou jedu na výkon, jednou na pohodu, jezdím pro radost. Jím střídmě, co mi chutná. Střídám s bruslema, plaváním a když je venku počasí na chuja, tak si jdu zacvičit. A jediné co používám na kole a vůbec při cvičení je ionťák a ovoce, hlavně banány :-)

      Lidi, neřešte to tak, nebo vás pohyb, kolo, cvičení.. přestane bavit! Já dělám sport pro radost, pro dobrý pocit a zlepšení nálady.

      Neberte ten život příliš vážně!! ;-D

      0 0
      • thomas666  

        Naprostej souhlas!

        0 0
      • Petr.T.M  

        Jako jo, ale ten metr a kousek obvodu v místech, kde kdysi bývávával pas, mě zkrátka míchne. A jak to tak tu pročítám, tak jsem z toho dočista vedle sebe, čili jelen, neboli tumpachový, no a tak to pak začínam moc řešt…

        0 0
        • MachiSSS  

          :-D nesmíš tolik sedět v hospodě!:-D

          0 0
          • Petr.T.M  

            Jo. Pivo je mým druhým velkým koníčkem.

            0 0
            • MachiSSS  

              :-D mně mluv :-P

              Kolo pro radost, pohyb pro radost, pivo pro radost…ono se to nějak poddá!:-D

              0 0
              • Petr.T.M  

                Ale ten břuch už pro radost teda nejni…

                0 0
                • Yura  

                  A ta cukrovka pak taky moc ne. :D

                  0 0
                  • Petr.T.M  

                    Nemaluj čerta na zeď prosím Tě… Proto se snažím jezdit na kole (teda vedle toho, že mě to baví) abych měl pohyb a k nedošlo k tomu.

                    0 0
                  • MachiSSS  

                    jako že by dostal z piva cukrovku?:-)

                    0 0
                    • Petr.T.M  

                      To ze samotného piva snad ne, ale jako důsledek nadváhy v důsledku pití nadměrného množství piva.

                      0 0
                      • MachiSSS  

                        tak důležité je, že se hýbeš a k tomu tě to baví ;-)

                        0 0
                        • Petr.T.M  

                          No ale co ten břuch??!?!?!? S ním mě to baví mnohem míň. Musí pryč. Navíc zavazí a kdo to má furt nosit.

                          0 0
                          • MachiSSS  

                            No tak se budeš muset hold vzdát dobrého pivečka, nebo si jej dopřát jen v malém množství. A určitě se mu vyvaruj během nebo po výkonu na kole. Aspoň tedy do té doby, než trochu splaskneš:-) A počítej s tím, že to nebude hned, chce to vydržet nějakou dobu ;-)

                            0 0
                            • Petr.T.M  

                              Tuším to, že se budu muset vzdát svého nejmilejšího koníčka. Ale herdek to snad ani nejde: Dnes narážejí z Beskydského pivovárku IPU. V sobotu jsou Tvarůžkove hode s pivovarem Melichárek. V nedělu mě zvali na otevřený vrata pivovaru Vyškov. Za čtyři týdny sou Chmelovy dožinke. A pořád neco.

                              A jak to tu čtu, tak je to celá vědo kolem toho splaskávání. Co jíst před a co po a co během… Prý co hodinu až hodinu a půl něco sníst. Jiný říká že klidně tři hodiny nic jen vodu. Tož jak? To mám kupovat nejaký drahý tyčinky a gely? Prý ne moc vlákninu na vyjížďce. A ne tuk. Jako hlava mi de z toho kolem dokola. Zrovna teď se chystám vyrazit. Tak na 2–3 hoďky. Na svačinu banán? To bych musel nejdříve do obchodu. Krajíc chleba? Suchý se jí blbě a co na něj? Jo, moc to řeším. Ale člověk když už se snaží, tak chce, aby se snažil efektivně a k něčemu to vedlo.

                              0 0
                              • MachiSSS  

                                :-D :-D :-D

                                kamaráde, pěkně napsané! Dva palce ti dávám nahoru!:-D

                                0 0
                              • MachiSSS  

                                Kde chodíš na takové akce, to je nádhera! To bych tloustl i já, kdybych o tomto věděl :-D

                                Jinak ti dám radu, jedno pivo je jak půl krajce, tak nic nejez a jenom pij! ;-)

                                0 0
                                • Petr.T.M  

                                  To my, co se o pivo zajímáme více než jen podle nejbližší hospody, jsme celkem informovaní. Těch pivních stránek je celá řada. A na ten Vyškov jsme se domlouvali U Kuděje. Ale asi tam nepojedu a pojedu rači na cyklovýlet.

                                  0 0
                                  • MachiSSS  

                                    Nebo tam jeď na kole, spojíš dobré s užitečným ;-)

                                    0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      No taky mě to napadlo. Ale kam tam s kolem? A kde se tam převlíct?

                                      0 0
                                      • Janes  

                                        Na tyhle akce musíš mít starou paštiku. Dojedeš tam sice pomaleji, ale o kolo se bát nemusíš. A je to punk :-) Jen si to kolo nesmíš potom moc vylepšit, pak se o něj tačneš zase bát. Mě se to stalo, přemýšlím, že ho zase přestrojím, aby se nelíbilo :-)A hadry do batůžku.

                                        0 0
                                  • McBlacky  

                                    zrovna Vyškov IPA je pivo který mi hodně chutná

                                    0 0
                              • Yura  

                                Tak to pivo když omezíš na vykend, tak to bude urcite stacit. Co se tyce stravy, tak urcite moc dobře vis co bys mel a nemel jist. Kazdej moc dobře zna zdrava a nezdrava jidla. Jestli si ma kupovat jen libova masa a ryby a nebo uzeniny, veprove atd.. Jestli ma jist jako prilohu spis ryzi, pohanku, cocku atd.. nebo knedle. Jestli ma kroupat zeleninu, sem tam ovoce místo sladkosti atd.. Kazdej to zna a tak nejak si to vymlouva, ze netusi co je a co není zdrave, aby to nemusel dodržovat… Clovek když s tim něco chce delat, tak nemusi znat zadny zazracny postupy. Moc dobře pozna, jestli zere z rozezranosti a na chut a nebo jestli to jeho telo opravdu potřebuje.. Jedno je jiste. Clovek, kterej chce zhodit speky bude mit hlad. Protože aby zhubl bude davat telu min nez je zvykle a to většina lidi nevydrzi.

                                0 0
                                • Petr.T.M  

                                  Jo to všecko víceméně vím. A i se podle toho celkem řídím. Knedlíky ani rád nemám. V závodce už říkám ať mi na talíř s jídlem nelejou tu nějakou omáčku, nebo jen trošku. O víkendu jím co máma či teta uvaří. Ono u mně asi jde především o tu výdrž a pravidelnost. Sladkosti skoro nejím (jednou za dva týdny).

                                  0 0
                              • Petr.T.M  

                                Třetí den bez. Ještě dvacet osm.

                                0 0
                          • Yura  

                            No hlavne nezrat. Když nejdes na kolo, tak se snazit vyhýbat sacharidům. Proste všechno navíc se ti uklada do tuku. Ten pupek pomalu budovat je fakt snadny, ale pomaličku po milimetrech stahovat, to uz je sakra boj. Furt nezrat.. Ja třeba dneska nejdu na kolo, je hnusne, tak bohužel zadna rejze jako když vyjedu.. Jen dam nejakej meloun, to je idealni. Je to sladky, člověka to zaplacne, je to sama voda a kalorii minimalne.. :)

                            0 0
                            • MachiSSS  

                              To si dáš jako za celý den jenom meloun??

                              0 0
                              • Yura  

                                Ne nejaka ta vajíčka, maso a zeleninu snim, ale bez priloh, protože ty sacharidy proste nevyužiju.. :)

                                0 0
                                • MachiSSS  

                                  Hele a co těstoviny? Já jsem právě dost těstovinovej a nevím, jak na tom jsou, co se sacharidů týče…

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    testoviny = mouka = skroby = samy sacharid…

                                    0 0
                                  • Petr.T.M  

                                    Řekl bych, že asi jako rohlíky. Pšenice a voda.

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      JJ je to proste cistej zdroj energie. Jako velke minus ma v sobe lepek, coz ja fakt nedavam. Sezeru 200g testovin a tak me to natlakuje, ze bych mohl provozovat vyhlazovaci tabor. Pak me aj hlava trochu tresti, proste vyrobkum z lepkem se vyhejbam. Obcas dam kukuricne testoviny, ty jsou docela dobry, ale zase je to drahy.. Podle me jeden z nejlepších zdroju sacharidu je pohanka. Stravitelnost je dokonala jako u bile rejze, ale jako velke plus ma vlákninu a plno mineralu, rutinu na cevy atd.. Fakt clovek sezere pul kastrolu pohanky a za hodinu ma hlad.. Pak ještě quinoa, jahly, taky super sacharidy. Paradni stravitelnost, bez lepku a hlavne mají nejakou pridanou hodnotu minerály, vitaminy… Ono něco na te bezlepkove a bez laktozove strave něco bude, když i tak velci jedlici testovin jako jsou cyklisti se jim na etapakch vyhybaji. Pecivo mají domaci bezlepkove, mleko většinou sojove/mandlove. Tstoviny často nahrazuje ryze atd..

                                      0 0
                                  • McBlacky  

                                    já je mám taky moc rád a nakoenc jsem zkončil u celozrných Barila, chutově paráda, na přípravu stejně v klidu jako semolinové a není to tak hrozné do co GI jako klasické

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      GI bych vůbec neresil. Jestli jis jidlo, kde mas bilkoviny a tuky a vlákninu. Tzn. das si s tema testovinama třeba vajíčka nebo tunaka, nejakou zeleninu, zakapnes olejem cokoliv. Tak z GI třeba 80 to spadne na 50. Takze v tomhle ohledu to je jedno. Jedine ze bys ty sacharidy jedl fakt samotne..

                                      0 0
                                    • BB  

                                      Strašně zajímavé je to, že když uděláš těstoviny po česku (to znamená rozvařené), tak mají vysoký GI a když je uděláš na zub, tak mají výrazně nižší GI. Ti Italové to mají vymakaný.

                                      0 0
                                      • jonys  

                                        Tak oni maj hlavně vymakaný ty samotný těstoviny. To je jiná liga než ty naše hladký běloby z Tesca…

                                        Jinak máš pravdu.

                                        0 0
                                        • Krys  

                                          Aj u nás sa dajú kúpiť kvalitné cestoviny. Niekedy stačí, keď si kúpiš cestoviny zo semoliny a hneď je to iný level.

                                          A iná cena samozrejme.

                                          0 0
                                        • bagr84  

                                          Mam pocit, ze v nejakym testu (Vanek?) skoncily Tesco spagety za 8 Kc jako druhy nejlepsi co se u nas prodavaj :)

                                          Vyhorely („prekvapive“) panzani.

                                          my nakupujem tady

                                          0 0
                                          • Delkim  

                                            zkus někdy celozrnné vyrobené v Itálii pro Tesco, stejné dělají i pro trh v Británii nebo celozrnné z DM

                                            http://nakup.itesco.cz/…001120046224

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              tak já testoval jejich špagety z téhle řady a proti barilla celorzným horší chut i lepivost. Ale pořád celkem slušný. Fusili jsem nezkoušel

                                              0 0
                                            • Atilla  

                                              barilla jsou chuťově fakt jinde a to nemluvím o těstovinách co stojí 100kč za 500g ty jsou úplně jinde.

                                              0 0
                                              • Yura  

                                                Pro bezlepkare.

                                                http://www.bezlepkovaprodejna.cz/…vretena-500g

                                                Fakt doporučuju. Mají je v kazdym obchode billa, albert… O vykendu si je musim dat s makem. :D

                                                0 0
                                                • nitraq  

                                                  To bude asi tvrdej víkend..

                                                  Tyhle těstoviny jsem jednou koupil, víc druhů a všechny byly docela naprd. Vařilo se to mnohem delší dobu, než co byla psaná na balení a ani to nějak dobře nechutnalo.

                                                  0 0
                                                • jonys  

                                                  No právě nemají! Dřív bývali v Kauflandu, ale dneska je musím kupovat ve zdravé výživě!

                                                  0 0
                                                  • nitraq  

                                                    Často jsem je viděl v Albertu a Lidlu.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    V bille mají snad všechny ty druhy, spagety, kolinka, vřetena atd.. V albertu jen vřetena ono asi to ma kazdej obchod jinak no. Jinak varim to cca 12 minut a je to dobrota. Kazdymu to chutnat nemusi no. Ja nejim vůbec normalni testoviny, takze tyhle jednou za cas jsou prijemna změna nez furt jist dokola rejzi, pohanku, zemaky..

                                                    0 0
                                                • Amoondre  

                                                  tvl ten „tvuj“ vYkend mne zabiji!!

                                                  0 0
                                          • jonys  

                                            http://www.stream.cz/…ti-a-spagety

                                            Mezi slepými jednooký králem :-)

                                            Že je Panzani sračka vím i bez Vaňka, jinak ty italský s tou modrou etiketou mohu doporučit, fantastiko!

                                            0 0
                                    • nitraq  

                                      Celozrnný Barilla jsou pecka, úplně k nerozeznání od normálních. Kde je v Praze kupuješ?

                                      0 0
                            • Petr.T.M  

                              Takže prakticky celej život hladovět??? Jak to dělá s těma lidma ta Cajthalmová s Havlíčkem? Lidi nemají hlad a hubnou.

                              0 0
                              • Madtomas  

                                Miliarda vlakniny. Veskery zdroje sacharidu co maji obsahuji velkej podil vlakniny, hromada zeleniny apod. Jak funguje vlaknina uz asi vis

                                0 0
                              • Yura  

                                Neco jiného je, když obezni clovek s nadvahou 40kg shazuje na vahu, která je furt nadvahou, ale uz v nejake mire, která není zivotu nebezpecna a shazovani u člověka, kterej ma třeba 12% podkozniho tuku a chce shazovat ještě dal.. Tam uz se to proste bez hladu neobejde. Protože tlacis telo tam, kde nechce byt. Ono nechce zit s minimem podkozniho tuku. Proto se tomu brani a říká mozku sakra ty blazne najez se. :) Teda zalezi jakej ses typ ze. Někdo je hubenej celej život. Tomu to problém nedela, ja priberu jen když se divam jak někdo ji, takze jsem bohužel zrovna ten, kterej musí hladovět jestli nechce met pupek oprenej o horni ramovou trubku… :(

                                0 0
                                • ulipik  

                                  39 let,Původní váha 5/2014 115kg a to jsem na tom byl i hůř. Nyní 91kg. Prostě jsem svůj život obrátil naruby. Počítám si sacharidy. Těstoviny celozrnné a málo cca do 150g na porci, chleba celozrnný cca 60g k snídani, namazaný Lučinou, nebo sýrem z jogurtu. Taveňáky vyškrtnuty z lednice. Bílkoviny maso vyjma ryby do 10Og na porci. Jediný co jsem si neupřel je parmazán a další tučný sýry. Z uzenin pouze kvalitní šunky a málo. Vyřadil jsem veškeré sladkosti, bílé pečivo, smažené věci,prostě pro mne neexistují. Pivo skoro zrušeno, tak jednu do týdne 2× malá. Raději si dám vinný střik. A velikost porcí dotahuji zeleninou, abych na ten talíř smutně nekoukal. Sním víc jak 0,5kg zeleniny denně + nějaké ovocetak 20dkg. 3× týdně na horským kole vždy 50 – 60 km tak půl na půl terén silnice. Já už do přežírání nehodlám spadnout, prostě jsem to vzal jako nový životní styl, ale až po důrazné hrozbě lékaře:-/ Možná to místní chrti nepochopí, kam jsem se až dostal, ale já to prostě neviděl. Dnes mám dobrý pocit, kopce nejsou tak prudký, frekvence šlapání je v pohodě a po 60km kdy dosebe láduju všechno co roste kolem + jablka, banány, bych klidně jel dál. Dřív bylo 50km po asfaltu hraničních a týden jsem se z toho léčil. Jo a nekopu se při šlapání do břicha. No a začátek shazování byl rychlý, nyní už to tak výrazný není, ale stále snižuju. Jen potřebuji dost zpevnit břicho a trošku ruce. a důsledek za 3,5 měsíce, cholesterol Ok, vysoký tlak už taky nemám a cukr v normě, to všechno jsem měl tak vysoko, že mi chtěli na všechno nasazovat léky, což jsem odmítl a začal něco dělat.

                                  0 0
                                  • Petr.T.M  

                                    Pěkný. Klobouk dolů. A taky díky za motivaci.

                                    0 0
                                    • Yura  

                                      Jo je to frajer, tohle je u me vitezstvi. Dokazat zmenit to co clovek delal celej život a co ho evidentne pomalu zabíjelo.. Vetsina lidi na to nemá, proste doktor jim rekne mate vysokej cukr, vysokej cholesterol, vysokej tlak atd. atd. a oni mu reknou no dobře, tak me vylecte.. Napiste mi prasky a vylecte me. Jenze oni si neuvedomujou, ze dnesni lekari neleci oni jen potlacuji příznaky skutečného problemu drogama. :) Takova cukrovka II tzpu je lehce resitelna. Staci zhubnout speky, nabrat svaly a sportovat, aby ten prebytecnej cukr sel do svalu a jist nizkosacharidovou stravu. Takovej clovek uz pak nepotrebuje zadne injekce inzulinu. Třeba me to prijde jako banalita. Prece když mam tak vazny zdravotni problém, tak udelam všechno proto abych byl ok, ale většina lidi tak nepremysli. On se proste nezda toho piva, toho zradla, nezacne sportovat…

                                      0 0
                                      • Josef Panek  

                                        Doba je taková, že chceme vše hned a bez práce. Tzn., že vzít si prášek je to nej řešení pro drtivou většinu. Sami sobě jsme si největšími nepřáteli. Porazíme cokoli/kohokoli, ale sebe samotnýho už málokdo. Ulipikovi a podobným respekt.

                                        0 0
                                        • Yura  

                                          Je to sranda, ale ja se na to divam jako ze sami regulujeme nase pocty aby jsem se nepremnozili. :) Uz tak je planeta prelidnena, ted si vem co by se delo, kdyby slo vsem o zdravi a ne o prachy a lidi by uz neumirali tak masove na všechny ty ruzne nemoci.. Tak jak v prirode mezi zviraty se reguluji navzájem lovec-korist. Tak když clovek nemá přirozeného nepritele, tak se regulujeme aspoň sami navzájem. Války, nemoci. To jen ukazuje jak ojedinelej a zvracenej ten humanoidni druh je. :) Chceme byt tak dokonali az se sami zničíme a skonci to tak jak to tady na zemi zacinalo. Jen s tim rozdílem, ze uz asi diky nam tady nic zit nebude…

                                          0 0
                                        • Petr.T.M  

                                          Jo, je to tak.

                                          0 0
                                      • Petr.T.M  

                                        Dají se vůbec po čtyřicítce ještě nabrat svaly? Kdosi tu kdesi napsal, že se pak už jen ztrácejí.

                                        0 0
                                        • kOmE  

                                          kdyz jich mas hodne tak se muzou ztracet ,kdyz jich mas malo ,tak je porad muzes nabrat az do celkem vysokeho veku.

                                          0 0
                                        • Yura  

                                          :) Ja nerikam nabrat svaly abys vypadal jako atlet. Jiste ze se daji nabrat svaly. Když ti teda není 70. V takovem veku je uz jaksi pozde něco resit. Clovek se musí zacit hejbat, aby telo mělo potrebu nejake svaly nabrat a taky musí zacit nejak jist, aby ty svaly mely s ceho rust.. Taky je potřeba si uvědomit, ze cim bachratější chlap je, tim vic ma estrogenu, tzn. testosteron klesa a nabrat svaly je fakt tezky. Proto je dulezity spalovat speky a drzet si nejake ty svaly..

                                          0 0
                                        • Krys  

                                          Ujo Sonny :)

                                          0 0
                                          • Yura  

                                            Tak amici mají moznost ty hormonalni zmeny ve vyssim veku nejak korigovat ze. Jde na kliniku a predepise mu antiestrogeny + nejakou davku testosteronu aby to mel v norme jako u 30letyho zdravého chlapa.. Pak to plno lidi taky zneuziva a nechava si předepsat toho testaku xkrát tolik aby nabrali nejake ty svaliky navíc, ale proc ne, když je pod dohledem. Temhle lidem pak koluje daleko méně estrogenu nez ostatním starym chapum, pteri tuhle moznost nemaji a ma se za to, ze prave vysokej estrogen stoji za rakem prostaty atd..

                                            0 0
                                            • AsiJura  

                                              Tak tohle je ta nejlepší cesta ve stáří, jakou se vydat, pokud mu to drží klouby tak výpomoc na klinice už bych neřešil, prostě je fit a užívá si život, u nás lidi o 30 let mladší vypadají kolikrát tak zralí do bedny.

                                              0 0
                                              • Yura  

                                                Nejvic zavidim, když vidim nejakeho sediveho dedu, jak si to hrne na silnicce, postavu ma jak 30tnik, noziska namakana. Je v duchode, zdravej a jen si uziva jizdu na kole. To si vždycky reknu ach jo, co ja bych za tohle dal takhle si zit ve stari. :) Kolik lidi to muze rict, ze si uzivaj duchod heh. Ja muzu rict, ze se ho radsi dozit nechcu, protože urcite nbudu patrit mezi ty statnejsi, kteří si ten odpocinek uzivaji..

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  nekažme si radost. Taky to tak plánuju. NA vysočině se občas dalo vidět trio 70+ staříků z Pce a Chrudimi jak brousí silničky. Pivko tatranka na zahrádce a zase dál. Tempo jasně turistika, ale spokojenost velká.

                                                  0 0
                                                  • Janes  

                                                    Na Malý Skále jsem nedávno v hospodě potkal partičku postarších silničkářů, těla bez gramu tuku, super kola,samej humor, podle řečí nejspíš nšjaký exrepre, čuměl jsem jak vejr a záviděl.

                                                    0 0
                                                • bernie  

                                                  …tyhle chlapíky zdravím co nejsrdečněji. Mají můj respekt, obdiv a můj sen, že tak chci na starý kolena taky dopadnout – a ideálně na Colnago :) /aby ten důchod měl nějakej šmrnc.

                                                  0 0
                                                  • Janes  

                                                    JJ, jsou naprosto k sežrání :-), než na ně narazíš…dojíždím po cca 45ti km z Mělníka a předjede mě jeden z nich…suchej, malej , na železný silničce( jako já), předje mě, říkám si „tak ty teda ne“. zavěsím se za něj…prohlídnu si ho lépe…skoro černý nohy, bez gramu tuku…za chvíli chce, abych vystřídal..zkusím to..není spokojen, znova jde na čelo.. za čas to se mnou zkusí znova..zase žádnej zázrak…za chvíli, přesně v ten moment, co to chci vzdát a dát mu zbohem se otočí, rozloučí se a… odbočí..paráda, hrdost zachována, rychlost snížena o řády…domů jsme dojel totál grogy. Od tý doby koukám všem, co mě předjedou na nohy, když je mají hodně opálený a šlachovitý, nepokouším osud..bez ohledu, jak použitě vypadají.

                                                    0 0
                                                  • Yura  

                                                    Ja nepředjíždím radsi nikoho, kdo vypada jako cyklista. Tzn. ze není obezni a ma cyklo hadry. :D Není nic trapnějšího nez nekoho skoro spurtem predjet, udelat si kousek odstup a pak byt zakyselenej zase dojet. :D Něco jiného je, když zkousim nejake vysoke tempo a před dojetim k domovu spomalit a jen tocit nohama. Tak me kolikrat plno frajeru predjede a mysli si pche co to na me zkousel chcipak.. :D

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    king of the hill game. Na kole se to ozevlovat v háku, ale teprve na běžkách to je smrt, když omylem dám někoho fakt krutýho a nechce mi to nechat :)

                                                    0 0
                                            • Krys  

                                              Sedel som raz v Bratislave v jednom podniku a prisadol si ku mne jeden elegantne oblečený starší pán. Niečo sa mi na ňom nezdalo už keď vchádzal do dverí. Dali sme sa potom do reči a prezradil mi, že má cez 70 rokov a že keď sa s ním žena rozviedla plus nejaké ďalšie životné sračky, tak začal posilovať a tuším aj nejaké bojové bazmeky cvičiť. A že práve ide z tanečného večierku, tak si prišiel dať jedno orosené.

                                              Holá hlava, ovisnuté kruhy pod očami, takmer žiadne zuby ale vzpriamené pevné telo, žiadne trasúce sa ruky, ani také tie drobné ťahy, ktorými si nevládni starí ľudia pomáhajú pri pohybe. Normálne to bilo do očí. Samozrejme bol vysmiaty ako lečo a sršal dobrou náladou.

                                              Pre mňa to bol jeden z impulzov, že musím so sebou niečo robiť a proste nenechať svoje telo schátrať.

                                              0 0
                                      • ulipik  

                                        Necítím se jako frajer, beru to jako nutnost a nezvratný fakt, je ale dobrý, že jsem vždy plaval, lyžoval a jezdil na kole a kolo mne začalo daleko víc bavit, než dřív. Jsem si za poslední roky svýho Durateca spíš oprašoval a měl ho pro parádu, vymlouval jsem se že nemám čas, najednou ten čas je a taky už vím proč to skvělý kolo mám. Legrace je když potkám kamarády, obchodní partnery a lidi kteří mne 4 měsíce neviděli, tak nechápou. Jo a já zas nechápal, když se do svýho saka vejdu se svým pětiletým synem. Jinak obměnu šatníku jsem si spočítal tak na cca 50– 60.000 Kč a to nepočítám vlněný komplet Voelk na lyže (doufám že si pod něj vezmu svetr). Ale ještě čekám. Kila jdou pořád dolů.

                                        dík za podporu a všichni co máte nadváhu, jděte do toho. Před půl rokem bych tomu sám nevěřil.

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          alespon si koupíš něco novýho hezkýho :)

                                          Když se chodí do práce v obleku, tak se to prodraží, prakticky vezmeš skřín a všechno to vyhodíš.

                                          funguje to i obráceně, nosíš slim střihy a pak najednou konečná…

                                          0 0
                                  • cespa  

                                    Gratuluji…

                                    0 0
    • Pepíček1  

      Ahoj,

      ještě dotaz k motoru. Moje tréninkové dávky obvykle 2–3 hod. Po dvou hodinách vzrůstající tepovka při stejné zátěži. Pocitově bez problémů, můžu jed další 2 hod. okolo AEP. Když dokážu první 2 hodiny jed na nízkých tepech (v ZDV) co se potom děje?

      0 0
      • biker jura  

        začínáš být přetíženej

        0 0
      • JFtryall  

        No ono to muze byt cela rada faktoru. Od spatne termoregulace, jidla, piti, nevhodneho posedu. Maly narust je u kazdeho, blby je kdyz to vyleti treba o 20, nepada a clovek pritom jede wattove vytrvalost a tepove tempo. To pak je prave bud uz unava, zacinajici nemoc nebo veci popsane vys.

        0 0
    • exxonvaldez  

      Tak sezona se rozjela, mám naloženou krkovičku a libovej bůček.Dnes se budou spalovat tuky na novém grilu.

      0 0
    • pnboss  

      Chtěl jsem se zeptat, jak nechat tělo při jízdě pracovat na tuky po celou dobu jízdy, je-li to vůbec možné (a žádoucí)? Jezdím 4–6 hod. MTB vyjížďky. Tepovka v průměru 150. Doteď mě nenapadlo to řešit. Ale chtěl bych tělu pomoct k výkonu. Ráno jsem vždycky posnídal váječnou omeletu, dal nějaké ovoce a vyrazil. Co hodinu dal lehkou sacharidovou svačinu (tatranku, müsli tyčka, přesnídávka atd) Během jízdy piju vodu s citrónem a solí. Kromě kola se věnuji silovému tréninku, takže bych nechtěl úplně rozbít svalovinu.

      0 0
      • Chlebovnik  

        Stačí tělo dostat do ketózy.

        0 0
      • doubleingram  

        Kdyz do tela peres sacharidy a cukry, tak IMHO tezko muzes cekat, ze bude palit tuky.

        0 0
        • JFtryall  

          Tuky nejlepe spalis tim, ze prave dodavas rozumnou davku sacharidu behem vykonu, ale ses na rozumne hranici tempa kdy to zvladnes vydrzet hodne dlouho, nekde v okoli sweetspotu a trosku mene. Tam to ma z mych zkusenosti nejlepsi vysledky. Jedes trenink na 3h pres 3 velke kopce a na kazdy kopec si das davku sacharidu, abys to vubec vydrzel. Tak docilis velkeho kalorickeho vydeje, ale porad ses v rezimu, kdy to telo zvlada a nedojede uplne na prach, jako s nizkosacharidovym rezimem. Hranice je to docela tenka a chce to uz mit neco najeto. Po dojeti si pohlidas skladbu vecere, neprecpes se sacharidem a ve volne dny jis v mirnem deficitu, hodne spis a vynechas junk food, pijes vodu. Tohle je dobra a hlavne udrzitelna cesta k tomu, jak hubnout tuk.

          0 0
      • Tina  

        Pokiaľ počas výjazdu začneš telu dodávať cukry v takej forme ako to robíš (tatranky a iný biely cukor) tak telo nemá dôvod spaľovať tuky. Snidane je dobrá, ale strava počas výjazdu úplne nevhodná. Tým cukrom to úplne zabíjaš. Taktiež je dôležité čo budeš jesť po výjazde. 4 – 6 hodinové vyjížďky je celkom slušná porcia hodín na kole.

        Píšeš o tepovke 150. Avšak nevieme či je to stále pod tvojím AP prahom kedy tvoje telo funguje hlavne na tuky, alebo je to už medziprahová zóna kedy už spaľuješ aj cukry. Ak je 150 stále pod tvojim AP prahom tak nepotrebuješ každú hodinu do seba valiť také množstvo bieleho cukru.

        0 0
        • pnboss  

          Právě si neumím poradit s tím, jak ten bílý cukr počas vyjížďky nahradit něčím „kvalitním“. Tady bych uvítal jakékoliv tipy co jíst.

          0 0
          • THORX  

            Nic jen vodu na 3–4h vyjížďky

            0 0
          • Ice601  

            Nevím kam to dát, tak třeba sem. Já když po cca 25 km v mém klidném tempu něco nesním, tak mě začne pálit žáha… Piju vodu. Pak musím dát třeba banán nebo kus chleba. Jinak se začnu trápit a zbytek vyjížďky se už jen trápím s pálící žáhou a ztrátou motivace… Pak už je to jen o „přežití“. A to nejezdím žádné dálky…

            0 0
            • JFtryall  

              Hmm to bude mozna spis dotaz na lekare, jestli to mas po kazde aktivite nebo ne? Na kolo je lepsi sedat s delsim casovym odstupem po jidle a spis doplnit prave behem vyjizdky, jist podle narocnosti profilu, teploty a dalsi aspekty. Ale neni uplne dobry si dat narocny jidlo na traveni a za pul hodky vyjet. Tam by mohl byt problem.

              0 0
              • Ice601  

                :-) myslím že na lékaře to nebude. Je to asi jen o jídle. Takhle jsem to míval loni dost často. Letos kvůli času, jezdím pouze ráno po snídani kolem 7.00 a ještě jsem letos tento problém neměl. :-) Tak nevím budu to pozorovat já to tipoval na hlad, jako že jsem překládlý a proto. Jinak s tím problém nemám.

                0 0
            • THORX  

              Kolegu v práci taky trápí žáha, a dnes jde na vyšetření hadici do Áčka podezření na hemeroidy 2 stupně.

              0 0
        • Tina  

          Vhodnými traťovkami na dlhé vyjížďky sú práve banány a športové tyčinky. Ani v prípade dlhších výjazdov to netreba s jedlom „preháňať“. Za predpokladu kvalitnej vyššie popisovanej snídane by mali na cca 4 hodinový výjazd v prevažne AP zóne stačiť 2 stredne veľké banány a jedna 100g tyčinka Flapjack od Nutrendu alebo jeden a pol tyčky Voltage. Na webe sa dajú nájsť aj recepty na vlastné musli tycinky z ovsených vločiek. Výhodou je, že si sám reguluješ zloženie a množstvo cukru v tyčinkách. Na dlhšie výjazdy v pohodovom tempe nie je na škodu si so sebou zabaliť klasickú bulku alebo kaiserku so syrom a suchou salámou alebo arašidovým maslom. Po 4 – 5 hodinách už človek väčšinou nemá chuť na sladké športové tyčinky.

          0 0
    • pnboss  

      Tak asi záleží i na stylu jízdy. Za 5 hodin se dá ujet 30 km ale taky 130 km a neberte mě prosím za slovo. Snažím se říct, že celou dobu jedu skoro na krev. Neumím si představit, že bych byl jen o vodě celou dobu…

      0 0
      • Zvanty  

        Na 5hodin cca. 140km si vystačím s margotkou a litrem vody a litrem jonťáku. Jediná přestávka bývá okolo 100km.

        0 0
      • Delkim  

        Pokud jedeš celou dobu na krev, tak bez cukrů to nejde. Každých 30 minut tam něco pošli, jinak půjde výkon do háje a pocitově zdechneš.

        0 0
        • pnboss  

          Přesně tak to mám… Jak něco nesežeru, začínám padat na hubu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.