STRAVA, aneb pokus o shrnutí stravy pro Hobby jezdce

144 nepřečtených
  • Dalas

    STRAVA,aneb pokus o shrnutí stravy pro Hobby jezdce..

    Pořád si říkám, jestli jím aspoň trošku tak jak bych měl jíst, abych se na kole cítil vpohodě, neunaveně, atp..tak budu rád za každý váš příspěvek navíc..

    Jo a ještě budu zkoušet nový recept na snídani: makovou pomazánku-se skládá v poměru: 100g mletého maku, 80–100g medu (asi podle tuhosti)a například s rohlíkem.. denní dávka maku by měla být tak 50–80g v závislosti na tom, jestli ten den jím třebas sýr apod. Totiž mák má nejvyšší podíl vápníku a denní spotřeba by měla být cca 80g denně-což odpovídá 100% dávky vápníku denně.

    1. K snídani si dejte sacharidy

    Odborníci na výživu to opakují stále znova: nejdůležitějším jídlem dne je snídaně. A platí to i při sportovních aktivitách.Vaše snídaně před výletem by měla obsahovat zejména sacharidy, dejte si tedy ovoce s vločkami, neuškodíte si ani sladkými buchtami. Vláknina ve větším množství naopak není dobrá, mohla by vás tlačit v žaludku. Snídani zapijte mírně slazeným čajem nebo ředěným džusem. 

    2. Po jídle si dejte pauzu

    Důležité není jen to, co jíte, ale také kdy. Určitě nezkoušejte na kolo sednout hned, jak jste dosnídali či doobědvali. Vaše tělo potřebuje na trávení nějaký čas – a také energii. Tu byste pak při šlapání na kopce postrádali. Ráno se tedy vyplatí přivstat si, i když zrovna nejste typ skřivan. 

    Ideální přestávka mezi jídlem a kolem je mezi jednou až dvěma hodinami. Pokud nejedete víc než devadesát minut, žádné další jídlo na cestu potřebovat nebudete. Ale při delších výletech byste měli občas něco malého zakousnout. Mějte na paměti jedno ze základních pravidel: v momentě, kdy začnete mít hlad, už je pozdě jíst. Pít je ještě důležitější, láhev s nápojem budete potřebovat každých 10 až 15 minut. 

    3. Oběd: rýže nebo těstoviny

    Čekají-li vás ještě po obědě nějaké ty kilometry, volte lehké, ale na energii bohaté jídlo. Dejte si třeba těstoviny, rýži nebo vařené brambory s libovým (kuřecím)masem. To doplňte jakoukoliv zeleninou třeba ve formě malého salátu. Zeleninový salát je sice zdravý, ale při zvýšené fyzické zátěži přece jen dodá vašemu tělu málo energie. 

    4. Na tuky zapomeňte

    Sice si správně pamatujete, že v tucích je spousta energie, což je jeden z důvodů, proč lidé, kteří si potrpí na tučná masa, mají problémy s obezitou, ale při sportování to vypadá ještě trochu jinak. Tělo potřebuje na zpracování energie z tuků delší čas. Proto když si dáte tučný oběd, budete se cítit unavenější. Jídlo vám bude dlouho ležet v žaludku, což se podepíše také na vašem výkonu. Platí také o sladkých tyčinkách, které mají například v polevách hodně tuku.

    5. Zkuste banány, dodají draslík

    Nejoblíbenějším ovocem cyklistů je bezesporu banán. Banány jsou velmi syté a plné energie. A mají ještě bonus – tělu doplní draslík, který se vylučuje v potu. Čerstvé ovoce by při delších cestách nemělo chybět. vitaminy jsou při námaze nezbytné. Zkušení cyklisté doporučují nakrájet si různé ovoce na malé kousky a pak z tohoto sáčku ujídat během cesty.

    6. Tatranky a lentilky nabudí

    Někteří cyklisté zvládají i předlouhé cesty výhradně na tatrankách. Tento rychlý a prověřený zdroj energie byste při větších vzdálenostech také neměli opomenout. Před cestou si můžete vytvořit vlastní zásobník energie, když si do sáčku nasypete různé druhy oříšků a přidáte rozinky nebo lentilky. Spolu s ovocem a tekutinami to bude ideální zdroj všeho, co na kole budete potřebovat.

    7. Nejezte velké porce

    Jak už bylo řečeno, energii byste měli načerpat ráno a pak jen postupně doplňovat. Důležité je slovo postupně. Právě proto jsou pro vás lepší předpřipravené sáčky s drobnými dobrotami než velké porce v hospodách po cestě. Když budete ze sáčků ujídat po celou cestu, nebudete mít ani potřebu spořádat talíř vepřového na posezení, což by se vám mohlo snadno přihodit, kdybyste na pravidelný přísun energie nemysleli. 

    8. Pozor na hypoglykemii

    Prudký pokles hladiny cukru v krvi ohrožuje zejména diabetiky, ale při zvýšené tělesné námaze může potkat i člověka, který cukrovkou netrpí. Po několika desítkách kilometrů se můžete začít cítit slabí a budete mít pocit, že už nemáte sílu ani na jedno šlápnutí do pedálů, navíc hlad vás bude až fyzicky bolet. Někdy hypoglykemie může vést až k mdlobám, to ale není u zdravých lidí příliš časté. 

    První pomoc je v případě takového „vlčího hladu“ až překvapivě snadná. Postiženému stačí podat něco sladkého, účinek je okamžitý a člověk, který ještě před pár minutami vypadal, že neudělá ani krok, zbytek výletu zvládne bez problémů. 

     
    0 0
    • art1  

      co tam nemáš a co je hodně důležité je jak se stravovat před závody .Takže 2dny před těžkým závodem jíst velké množství sacharidů

      0 0
      • Dalas  

        „STRAVA,aneb pokus o shrnutí stravy pro Hobby jezdce“..  tož já to psal hlavně pro Hobíky, ale i Hobík si zajede ten závod, takže…:)

        0 0
        • art1  

          právě hlavně pro hobíky   je to taky důležité .Jede se pak úplně jinak

          0 0
          • Dalas  

            ono co se třebas týče mě, tak já moc snídat nemusím, pak to leží v žaludku a nic se mi pak nechce. Ale něco do sebe před závodem dostat určitě jo…

            0 0
            • art1  

              tak to já papám rád   ráno klidně 4000kj

              0 0
            • kwaker  

              velká hooodně velká chyba!!!!

              0 0
              • Dalas  

                každý má jiné tělo a každému snídaně jinak sedne…no právě jestli třebas není problém ve složení snídaně-co nesedne mě, může sednout jinému a nesedne jinému, tak může sednout mě :)

                0 0
                • kwaker  

                  :-))) hezky napsany. snídaně pokud je správná tak sedne každýmu!!!! a je to opravdu nejdůležitější jídlo z celého dne – tělo po 12ti hodinovém jídelním půstu NUTNE potřebuje nakrmit – vše se během noci vstřebalo a nemá z čeho fungovat a první po čem šáhne (když jej nenakrmime) tak je svalovina. Snídaně třeba – 100gr oves.vloček s 0,3l mlíkem a banán, trošku kaka – rozmixovat a hned je na světě plnohodnotná RYCHLÁ snídaně. Jinak na snidani hodně sacharidů a hodně bílkovin (ty zasytí a jsou stavebním prvkem pro svalovinu)

                  0 0
                  • Zerocool  

                    nesouhlasím s tím, že je tělo po noci bez energetických zásob, máš jaterní i svalový glykogen, pokud jsi den před tím nejel 5-ti hodinový trénink tak zásob energie máš dost, když ráno nepojedeš kaši převážně v meziprahu až v anaerobní vytrvalosti, tak ti na lehčí trénink v aerobním pásmu stačí, pokud jedeš v nižších pásmech, tak by jsi měl jet stejně převážně na tuky…

                    0 0
                    • kwaker  

                      ee! na tuky se jede až uplně v poslední řadě. Opravdu po tak dlouhém půstu musí člověk do sebe hodit aspon dva banany jako rychly zdroj energie!! a aminokyseliny pro ochranu svalovych vlaken. nejsem odborník, nevím co přesně sníst, ale určitě aspon sacharidy a trošíčku bílkovin tak 2hodky před výkonem!!! jinak to tělo de do katabolismu!!

                      0 0
                      • Zerocool  

                        tak ještě jednou, pokud nejedeš kaši, tak spaluješ tuky a tento režim nastává velice rychle, proč myslíš, že je pravidlem provozovat aerobní aktivity (mezi, které cyklistika patří, samozřejmě v daném – aerobním pásmu) právě ráno na lačno pro obézní lidi to nejvhodnější??? odpovím ti, protože cílem je spalovat tuky…

                        0 0
                        • kwaker  

                          jo ale tuk se spaluje se až po nějaké době. No to na lačno není uplně pravda – MĚLO by se vypít aspon nejaky amina Leucin Valin Isoleucin, ktery ochranujou svalovy vlakna, jinak de váha dolu v první řadě z nich a pak až z tuků! a aerobka po ranu není zrovna moc fajn třeba pro alergiki a astmatiky, kterym se jejich stav poté může zhoršit.

                          0 0
                          • Zerocool  

                            moc to „žereš“ s těma doplňkama…pokud to chceš ale dohnat k dokonalosti…

                            0 0
                            • kwaker  

                              právě že vůbec ne, pokud bych to přeháněl tak bych tam dal ještě glutamin a nějakej termospalovač, b-komplex, moře Céčka a protejnák.  A­minokyseliny jsou opravdu duležity – aji ti diky nim vydrží dyl energie.

                              0 0
                              • Zerocool  

                                říkám, že to moc „žereš“:)

                                0 0
                                • kwaker  

                                  :-)))) no bavila mě kulturistika, ale právě kvuli tomu jídlu sem to vzdal, nemam takovou velkou vůli.

                                  0 0
                                  • Dave.6  

                                    je videt, ze ses o to zajimal. Ja jsem ted v posile docela casto a snazim se neco pribrat, ale jde to pomalu. Protejnak piju, zeru co to da a dalo by se rict, ze pouze zdrave veci. ale jde to nahoru strasne pomalu… Pokud bcyh chtel prasit tak je pry dobry zrat vsechno na co prijdu ale zase nemusim nabrat x kg tuku abych to pak musel shazovat… to radsi nabiram primo svaly a na to chce asi hodne trpelivosti…uvidim jak dlouho me to vydrzi :)

                                    0 0
                                    • art1  

                                      je to v pohodě ,musíš jíst každé 2 hodiny , špagety ,rýži ,kuře ,vejce  . Hlavní je snídaně a trénink zatím 3× týdně max hodinu . Já jedu 4× týdně a zatím  jde váha nahoru hodně rychle

                                      0 0
                                      • Dave.6  

                                        No nekomu to jde v pohode ale ja proste vzdy zeru  co to da a nic moc teda, mama si rychle spalovani.. ale jak pises uz nejakou dobu se snazim dodrzovat poradne jidlo kazde ty 2–3 hodiny – kureci maso a ryze, rizoto, testoviny, rano vlocky a jogurt, pres den sunku, celozitny chleba a cotagge a navecer co nejvice bilkovin vetsinou tvaroh…

                                        Trening teda v posilce jedu 3× tydne a mamt o rozdeleny na jedotlive partie 1. den – prsa a biceps, 2. den – zada a triceps, 3 den – nohy a ramena zatim me to tak vyhovuje, ale u nekterych cviku bojuju s technikou, ale v posilce hodne radej nebo kdyz se sejdu s kamosem co cvici uz dlouho tak poradi, no chce to trpelivost… :)

                                        0 0
                                        • art1  

                                          když budeš dodržovat 2,5 hodiny odstup v jídle a budeš používat i doplnky ( gainer a protein ) tak nabereš . Já si dám třeba v den co necvičím k večeři celou pizzu . Já mám 7–8 jídel + 2× sacharidák a 2× protein  . Masa mám za den 600g kuřecího . Dodržíš to taky tak ? Jestli ano tak nabrat je sranda . Jo a piju 5–7 litrů vody za den

                                          0 0
                                          • Dave.6  

                                            Ano zatim se snazim je to zatim jen nekolik mesicu ale zatim to dodrzuji celkem dobre… vaha sla nahoru za tu dobu dejme tomu o 4 kg, vazim se rano zacinal jsem na 88 kg ted mam po ranu 92 a nepribral jsem temer zadnej tuk nebo ho alespon nevidim. Hlavne kdyz jsem hubej kazdej sval je hned videt, coz je dobre.

                                            Takze mezi jidlem max 3 hodiny to jsem snad nikdy neprekrocil. gainery moc nemusim, ale asi je taky zaradim kvuli doplneni sachru. zatim jedu na protejnu 70%. Ja teda mam vetsinou 500 g kureciho na den (platky, nudlicky, do rizota nebo spaget) nekdy k tomu grilovane kure ryby a to cottage a vlocky. Docela se to da stihat, Piju asi tak 4,5 litru za den (3 lahve neperlive mattoniky) takze zatim to jde jen teda se to pry nekdy zastavi a pak zacnu resit navyseni tech sachru zatim to mam spocitany na 180–200 g bilkovin kolem 400 g sachru (coz je na me asi malo) a kolem 50 g tuku… a trening teda 3× tydne

                                            0 0
                                            • art1  

                                              no nevím ,ale po 500g masa a k tomu dáš tak 3–4 sáčky rejže a další jídla   ti dá 400g sach. a 180–200g b .   ? to je nějak málo  né ? spočítej to znovu

                                              0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Hlavně ale musíš vědět, jestli ti ta dřina v posilovně + to žraní za to stojí. Mám (tedy spíš před 10 lety jsem měl, teď už se to s věkem znatelně mění a už se nemůžu neomezeně cpát aniž bych přibral) taky rychlý metabolismus a měl jsem úplně stejné problémy kdysi přibrat. Když jsem ale pak opravdu nonstop do sebe něco cpal, tak to nakonec šlo a to jen s nějakým tím proteinem. Gainery jsem ani nemusel.

                                          Co chci ale říct. Tělo se snaží držet svoji optimální váhu, ty budeš třeba 1–2 roky makat a žrát a pracně nabereš pár kilo navíc. Jenže při takovémhle typu postavy a metabolismu pak stačí začít zase hodně jezdit na kole nebo dělat hodně jiný aerobní sport a během pár měsíců přijde všechna ta dřina vniveč. Navíc pro ježdění na kole ta váha navíc bude kontraproduktivní a jezdit se ti bude s ní hůře.

                                          Já jsem si tohle cca před 12 lety vyzkoušel. Rok a půl jsem chodil pouze do posilovny a bral to hodně vážně a k tomu strava. Přibral jsem 7kg téměř čistě na svalech (třeba v pase jsem měl o 1cm méně než při té původní váze). Silově jsem šel neskutečně nahoru. Dělal jsem to ale proto, že mi v tom období posilovna bavila. A bylo to moje jediné období, kdy jsem téměř vyřadil aerobní aktivity včetně kola. Pak už mi to takhle dál přestalo bavit a také jsem zjistil, že se začínám cítit hůře. Tělu ta váha navíc neseděla, výrazně se mi zhoršila i fyzička. Tak jsem posilování nechal a vrátil se ke kolu a squashi a během 4 měsíců bylo těch 7kg zase fuč a hned jsem se začal zase cítit o něco lépe.

                                          Takže pak zásadní otázka je, k čemu je takové přibrání vlastně dobré? Dnes si myslím, že k ničemu.

                                          0 0
                                          • art1  

                                            tak já se cítím lépe oplácanej než hubenej

                                            0 0
                                            • Dalas  

                                              já se zas cítím líp, když provozuju nějakou aerobní činnost, at už kolo, běh…no a s tím je spojená ta váha a vše kolem toho. Hlavní je, že se mi váha pořád drží v normálu a nijak neklesá ale ani nestoupá-takže ze zdravotního hlediska naprosto vpořádku.

                                              A jestli jsem štíhlí nebo tlustý, to neřeším:) když jsem byl mladší, tak mě to trošku trápilo, ale ted na takové blbosti není čas a nic si nepotřebuju dokazovat, nejsme přece malé děti žejo:D

                                              Spíš se mi jedná o stravu vhodnou na to kolo, abych někde nezkolaboval po cestě :D a vpohodě zvládl cestu, závod… a tělo aby dobře fungovalo

                                              0 0
                                          • Dave.6  

                                            No zatim me to za to urcite stoji, byl jsem fakt dost hubenej a zadnej sval, byl jsem na kontole u ortopeda a dokonce me posilovani a nejaky pribrani doporucil (jsem vysokej kvuli oslabene stredni casti tela) takze jsem jel nejdrive asi 2 mesice sviky na vnitrni svalstvo a pak presel na posilovani normalne. Hlavne jak pises stoji me to urcite za dobrej narust sily zacinal jsem treba na bench jen s prazdnou tyci ted jedu serie s 60 kg a celekm v poho takze za posileni celeho tela to urcite stoji, pribrani taky, vsichni kolem me rikali at jim ze jsem desne hubenej atd ted uz vypadam lip, takze z hlediska sveho dobreho pocitu taky super, nerikam ze chci vypadat jako kulturista, ale normalni sportovni postava neni k zahozeni. No ja myslim ze u me by ta vaha sla nahoru jeste rychleji ale treba ja kolo nejak neomezuji an to bude cas az v zime., ale treba bratranek taky posiloval kdyz mu bylo tolik co me a ted ma rodinu neni na to cas ale porad ma svaly videt a ma dobrou postavu takze snad uplne na nic to neni. A jak jsi plsa hlavne me to porad bavi, rekl bych ze jakakoliv fyzicka aktivita je dobra a prospecna, lepsi nez sedet doma u pocitace nebo po hospodach :)

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Když tě to baví, tak to je nejdůležitější.

                                              Co se týká síly, začínal jsem na benech podobně, možná ne prázdnou tyč, ale takových 30kg to mohlo být. A dostal jsem se nakonec přesně na rovné kilo (to jen maximální výkon, série celou sám po 8 opakováních s 85kg), takže silové zlepšení bylo extrémní.

                                              Když teď necvičím a trošku chodím přes zimu, tak začínám stejně opět na 35kg a síla je po tom 3/4 roce na kole všechna pryč. A další rok to samé. Ale je fakt, že aspoň ta síla teď jde nahoru mnohem rychleji (a to i přes to, že cvičím jen hlavně ty nejvíc zanedbané partie jako břicho, prsa; cvičím tedy vše, ale na ty zanedbané partie se vždy zaměřuji více) a během těch cca 3 měsíců co chodím přes zimu se na těch 60kg na bench dostanu.

                                              Přitom ale ani třeba nohy tu sílu na kole neudrží. Kdysi jsem dával 100kg i na dřepy a mrtvý tahy a teď na začátku zimy stejně i na dřepy začínám s prázdnou tyčí.

                                              0 0
                        • art1  

                          právě ,že obézní lidi musejí pravidelně jíst a cvičit po snídani a né  na lačno

                          0 0
                          • drtyc  

                            ma pravdu majer. treba na obed akorat nejakej salatek na pulku talire a pak si jit zabehat na hodinku.

                            0 0
                            • drtyc  

                              ale uplne nejlip, kdyz budou pravidelne jist a non-stop cvicit. pokud chteji vysledky a ne cekani, tak strava je zaklad bez ktere se to nepohne a cviceni je urychlovac… kazdopadne teorie o nenabirani svalove hmoty a pritom hubnuti obezity nejdou moc dobre dohromady. se svaly to jde rychleji.

                              0 0
                            • art1  

                              tak to se nedivím ,že se nikomu nedaří hubnout , takle můžou jíst sportovci ,ale né obyč. lidi ,kterejm nefunguje metab.

                              0 0
                          • Zerocool  

                            blbost…

                            0 0
                    • cubas  

                      Přesně tak – po ránu lehký trenink teda 1,5–2 hodiny (130–155 tp.) bez problémů zvládám.

                      0 0
                  • obda  

                    Na to, že nejsi odborník, máš hodně kategorické soudy. Že by se „všechno během noci vstřebalo“ je pitomost. Pokud jsi den předtím normálně jedl  a nijak extrémně nesportoval, tak máš glykogenu ještě celkem dost. Zřejmě si chtěl říct, že máš po ránu sníženou hladinu glukózy. Teď by mne ještě zajímal zdroj tvé informace „první po čem šáhne (když jej nenakrmime) tak je svalovina“. Proč nešáhne po glykogenu?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Kdyby taky hned tělo takhle snadno sáhlo po svalovině, tak dávno nidko žádný svaly už nemá.

                      0 0
                    • Zerocool  

                      protože přece žádný nemáš, ne?:)

                      0 0
                    • kwaker  

                      no pokud se vyčerpa glukoza, tak jsou jako zdrojem energie bilkoviny = sval. 

                      0 0
                      • Zerocool  

                        ještě jednou, vyčerpá se glukóza, a pokud nejedeš kaši tak dál v pohodě pokračuješ na tuky…

                        0 0
                      • obda  

                        Pokud se sníží hladina glukózy v krvi, tak se jako zdroj další glukózy/energie použije:

                        • glykogen (glycogenolysis)
                        • tuky (lipolisys)
                        • aminokyseliny (gluconeogenesis)

                        Zajímá mne ten zdroj, podle kterého se začně nejdřív s aminokyselinama.

                        0 0
                        • kwaker  

                          jojo máte pravdu, musím si to pořadně načíst, nějak sem to popletl omlouvam se za mistifikaci. Myslel sem, že si tělo schovává tuky na „horší“ časy a používa se jako zdroj energie svalovina do určité míry (myslel sem tím některé aminokyseliny jako Leucin Valin Isoleucin) a pak ty tuky.

                          0 0
                          • kwaker  

                            ale do prkynka už… když tělu člověk nedodá z vnějších zdrojů bilkovinu, tak se svalovina rozpada, páč je zdrojem energie a to mě zmátlo – když člověk má dostatek tuků, tak proč se to berer ze svaloviny:-))))

                            0 0
                            • Zerocool  

                              no pokud pojedeš kaši, tak na tuky nepojedeš a pokud nebudeš mít glykogen, tak se vyvrátíš, podle tvé teorie by z lidí, co chytnou hlaďáka a pojedou dále byly kostry:)

                              0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Tělo se ráno probudí. Mozek se protáhne z polobdění a kouká, jestli je všechno v normálu: „No jo, hladina glukózy v krvi se snížila, klasika, tělo se napapá a bude to v pohodě.“

                      Ale co to? Ono se jde sportovat? Bez snídaně? I ke spalování tuků je nutná glukóza, nemluvě o tom, že k využití tuku dochází až po nějaké době přiměřeného pohybu, první dlouhodobější zdroj energie je glukóza. A mozek přemítá: " Držím speciální dietu, můžu jíst jen glukózu. Její množství v krvi se blíží kritické hladině, sice nějakou získám přeměnou glykogenu, ale to taky nějakou dobu trvá", a nařizuje ostatním tkáním a orgánům, „nechám si glukózu jen pro sebe a vy si berte z čeho chcete. Ostatně, kdyby došlo k tomu, že glukózy bude málo i pro mě, zemřete se mnou. Nebudu riskovat, zavírám vám zásobník glukózy.“

                      Svaly smutně kývnou, chápou to: " Ale co my teď smlsneme? Á, tuk! Ten vypadá dobře. No jo, jenže k hoření tuků potřebuju glukózu, a mozek nám ji nedá. Hmm, tak zbývají jen bílkoviny…"

                      0 0
                      • Featherbed  

                        Sice nemám páru, jak to v těle doopravdy je, ale napsalas to moc hezky a pochopitelně :-))

                        0 0
                      • art1  

                        tak snad to každej pochopil ,že se tuk nespaluje jako první

                        0 0
                        • Featherbed  

                          Já právě po pročtení kpo.cz žil v představě, že dokud to stačí, jede se na tuky… ale tam to je asi značně zjednodušené…

                          0 0
                          • drtyc  

                            neco mytu a pravd je tu

                            http://wapedia.mobi/cs/Glukagon

                            jinak teda pokud si das skopek po ranu nebo si jeste nevystrizlivel po vecernim tahu, tak sportem fakt nezhubnes ;-)

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Na KPO to je napsané dobře, takhe jak to prezentuješ to tam taky není.

                            kámen úrazu to popsala dobře, to je ta část na počátku. Vždy je potřeba nějaká glukóza pro první minuty pohybu. A tady je to hodně závislé na trénovanosti organismu. Profík dokáže přejí na spalování tuků po dost krátké době kolem 10–15 minut a naopak třeba zcela netrénovaný obézní jedinec na úplném počátku když začíná s pohybem (tím myslím např. prvních několik vyjížděk na kole), tak se také může stát, že tuky během pohybu nedokáže jeho tělo spalovat vůbec ani při základní vytrvalosti. Časem se to samozřejmě zlepší.

                            Další věc je ta, že u každého jedince se liší jaké množství tuků spaluje v závislosti na zátěži. V základní vytrvalosti to je obecně největší zastoupení tuků (ale až po tom začátku, kdy tělo nastartuje spalování tuků), s narůstající intenzitou klesá množství tuků a roste spotřeba glukózy až se jede při velké intenzitě jen na glukózu. Ale dále se to liší dle trénovanosti a konkrétního jedince, tedy např. pro základní vytrvalost po tom nastartování pojedou profíci téměř na 100% na tuky, málo trénovaný jedinec ale zdaleka 100% na tuky nepojede až k tomu extrému toho obézního zcela netrénovaného, kterému z počátku tuky nemusí dokázet jeho organismus při pohybu využívat vůbec.

                            Tedy 100% na tuky nejezdí téměř nikdo a téměř nikdy.

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              To, jak během švihu člověk potřebuje jíst, je dost dobrým ukazatelem toho, jak je trénovaný, tedy aspoň, co se vytrvalosti týká. Kdysi, když jsem ještě v zimě moc nejezdil a zjara dal první rychlejší švih, tak mě hlaďák dokázal dohnat už po 30 km. S trénovaností se to zlepšuje a v obdobích, kdy mám fazónu, tak se dá říct, že jím už jen ze zvyku a traťovku, když nejdu často přes ANP, dovezu domů většinou i z 5i hodinového švihu a třeba nalačno dokážu dát nekutečné dardy. Bez této schopnosti se dlouhé štreky jezdit nedají, protože tělo má určité zásoby, po jejichž vyčerpání člověk raději sleze z kola, protože i když pak bude energii doplňovat, už to prostě nebude ono. Tím, že na dlouhé štrece jím včas, jaksi preventivně, tak tyto přirozozené zásoby šetřím, aby vydržely až do konce, aniž bych jezdil od jednoho hlaďáku ke druhému, od jednoho ukrutného seknutí k dalšímu, ještě horšímu :-)

                              0 0
                      • Lukecz  

                        Mozek je naštěstí tak důležitý, že má i jiné zdroje energie, ale jinak to v podstatě sedí. Tělo se prostě  snaží zabezpečit glukózu pro důležitější části než sou svaly

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Většina glykogenu je uložena ve svalech a ten je okamžitě k dispozici pro práci. Menší část je v játrech a ten je využíván pro celé tělo, přednostně pro životně důležíté funkce. Takže když ti sekne, znamená to, že ti došel svalový glykogen a slezeš z kola. Jsou sice exoti, co dokáží vyčerpat ji ten z jater, ale to pak skočí klasickou větou v úmrtním listě.

                          0 0
                          • Lukecz  

                            Souhlas s kola slezeš, protože po vyčerpání glykogenu tělo ti prdí na svaly a glukózu posílá radši do ledvin, CNS a červených krvinek. Jinak zkoušels jak dlouho můžeš jet jenom na svalový glykogen? Co sem četl tak profíci 45 –90 min podle intenzity

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Tam to záleží na intenzitě, ale na časovku do hodiny mi to stačí blahobytně.

                              0 0
              • Rychlej turista  

                Píše něco, takže tak strašné to zase není.

                0 0
                • kwaker  

                  ok :-) ale to něco nesmí být třeba párek

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Pokud jich není půl kila tak v pohodě. Lepší je ale snídat už večer, to se člověk omezovat nemusí a ráno jídlo už řešit nemusí :-)

                    0 0
                    • kwaker  

                      :-)))) ok, jak chceš. jen mala poznamečka – jídlo se vstřeba ze žaludku pruměrně za 3hodky, pak to tělo bere energii v první řadě ze svalů. takže kvalitní jídlo každy 3hodky je důležité a zdravé, dokonce i v noci tělo spaluje – je v neustalym svalovym tonusu.

                      0 0
                      • drtyc  

                        tak to jdu zatahnou a lehnout si tak na tri tydny. to bude tak akorat kondicni dietka :)

                        0 0
                        • kwaker  

                          :-))))) dobrou

                          0 0
                        • Rychlej turista  

                          jj, spánek je ukrutně vyčerpávající :-D

                          Teoriemi odborníků na výživu bych se nějak neřídil a nepřikládal jim valný význam, protože ti se zabývají zejména nespor­tující, tlustou a nemocnou většinou. Tito lidé žijí jinak a proto se i stravovat musí jinak.

                          Pokud člověk hodně a pravidelně sportuje, tak může jíst prakticky cokoliv, kdykoliv a v jakémkoliv množství a nemá s tím problém. Způsob výživy má pak už jen vliv na momentální podaný výkon a nějak výzazněji řešit to, má význam ve vrcholovém sportu. Normální sportující člověk už se zná a sám ví, co má a nemá, aby se mu jelo dobře. A pokud je člověk trénovaný, pak nemá problém jet i několik hodin nalačno a opravdu mu to vůbec ublížit nemůže.

                          0 0
                          • Dalas  

                            asi bych to řek i nějak takhle…není špatné občas měnit stravu, která ovšem neublíží:)

                            0 0
                          • Hornet  

                            Nesuhlasim s tebou, ty to beries podla seba, ale ty mas dost odlisny metabolizmus od vacsiny, takze nemozes takto zovseobecnovat. Viis, ked tebe vyhovuje ranajkovat v noci, neznamena to ze to musi fungovat vacsine. Ak ked pravidelne a hodne sportujes, nemozes jest prakticky vsetko, niekto-napr. ako ty, to zvladne, ale dalsich 98% nie.

                            Stari greci mali jedno krasne a pravdive prislovie: ranajky zjedz sam, obed si rozdel s priatelom a veceru daj nepriatelovi. Plati to do dnes, a nikto ani ty ma neoresvedcis ze napchat sa vecer je zdrave :-)

                            0 0
                            • Zerocool  

                              zdravé to není, ale pokud máš mezi posledním jídlem a spánkem 2 hodiny, nic se neděje, samozřejmě nepovažuju za správné jíst tučná a nic nedávající jídla plné „prázdných“ kalorií…

                              0 0
                              • Hornet  

                                Jasne, lahka vecera tie dve-tri hodinky pred spankom urcite neuskodi, chcel som len poukazat ze on ma svoj metabolizmus dost odlisny od prevaznej vacsiny ludi a potom asi nebude celkom koser sa drzat jeho systemu.

                                0 0
                            • hribik A1  

                              akurat idem zbodnut vyprazany syr, nejak mi po tych 150 km vyhladlo, a s prazdnym bruchom sa blbo spi :-D

                              0 0
                              • art1  

                                po zátěži sacharidák a před spaním protein

                                0 0
                          • kwaker  

                            jej tak to si řekl hroznej nesmysl. Ty to bereš asi jen z pohledu tloustnutí atd… ale to jídlo by se mělo hlídat právě hlavně kvuli zdraví a to právě, když hodně sportuješ tak potřebuješ kvalitní živiny.

                            co se týče tlloustnutí, tak to taky není pravda že můžeš sníst co chceš. Ja sem typ endomorf – mam sklony k tloustnutí když budu přijímat víc jak cca 7gr sacharidů na 1kg tělesné váhy tak budu moct běhat celej den a stejně stloustnu!!! u ektomorfa je to opravdu jedno co sní.

                            0 0
                            • art1  

                              7g sach . na kg mam v objemovce  ,tak proč jich dáváš tolik když nechceš nabrat svalovku ?

                              0 0
                              • Zerocool  

                                myslím, že napsal víc jak, navíc na kolo, pokud pravidelně trénuješ potřebuješ trochu vyšší množství sacharidů než netrénující člověk…

                                0 0
                                • art1  

                                  tak to si nedokážu představit ,že ten kdo jezdí závodně spotřebuje třeba 455g sach. za den

                                  0 0
                                  • Biker jak Pes  

                                    Půl kila cukru ti sním na posezení … :-D

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Někde jsem kdysi viděl kolik přibližně vydají profíci na etapácích jako TdF energie za jednu etapu a ta čísla byla kolem 20–30tis. kJ, dle etapy a jezdce.

                                    A teď to energii musí z něčoho doplnit…

                                    0 0
                          • jim1f  

                            To co jsi tu napsal je PRAVDA.Já třeba ráno než vyjedu nesnídám vůbec,bo bych musel vstávat tak o dvě hodinky dřív.A když chci vyjet kolem 7–8 hod,tak v pět určitě vstávat nebudu!!!A navíc do sebe ani nic nedám.Řeším to nějakou polívkou na prvním kopci(chatě)a pak už mi stačí jen nějaká tatranka nebo musli tyčinka.A když už mám hlad,tak si dám to na co mám zrovna chuť.Tělo neprotestuje a nepociťuju žádné problémy.Jen se nesmím přecpat,pak se mi nic nechce.

                            0 0
                      • Lukecz  

                        pokud máš svalový tonus tak nic nespaluješ :) energie je potřeba na relaxaci svalu, ne na jeho stah

                        0 0
                      • pelhrimov  

                        jsem si přisahal, že přispívat nebudu, ale nevydržel jsem: Jídlo se nevstřebává v žaludku a i v příspěvcích výše jsou strašné bludy, hrůza.

                        0 0
                        • kwaker  

                          taky už sem psát nechci, ale co řekneš třeba nan hroznovej cukr?

                          0 0
              • Dalas  

                já to mám tak, že když vstanu, tak do sebe můžu hodit jídlo tak za 1–2 hodiny..tzn. když vstanu kolem 7–8, tak pojím tak v 9, pak čekat 2 hodky nez se to vstřebá, to už je zas čas na oběd, pak zas počkat než se vstřebá oběd..kua bych se na to mohl vys… :D stakovou bych daleko nedojel :D

                0 0
                • kwaker  

                  tak jasně to by bylo v idealních podmínkach – jíst každý 3 hodky, ale pokud jedeš dlouou štreku, tak u sebe mít určitě aspon piškoty

                  0 0
                  • Dalas  

                    tak já to udělal tak, že i snídani jsem si vzal sebou a asi po hodce jízdy jsem posnídal, měl jsem sebou bagetu co se prodávaj za těch cca 40 kč, 2 banoše, 2 tatranky, 2 sojové suky a 2 rohlíky s nutelou na tu snídani. Zachránila mě ke konci cesty 1 tatranka a 1 sojový suk a koupená bonaqa..chytl jsem asi po 130 km (10km před domem) „vlčí hlad“, nemohl jsem udělat pomalu fakt ani jeden šláp a sedl jsem kdesi v Suché lozi před školou na schody asi na 10 minut..

                    0 0
                    • Dalas  

                      a sebou jsem měl 2 litry čisté vody..což jsem zjistil že je fakt málo:(

                      0 0
                    • kwaker  

                      hrozně málo jídla – ta bageta je špatná volba (je v tom hodně majonezy a plno špatnych sacharidů, žádny pořádny živiny). během te projiždky sis někde měl dat pořadny jídlo – dušenou rýži, trochu masa (pak chviličku trávit). pomohl by ti po cestě i pytlik piškotů, ovoce, cottage sýr na svačinu. rozhodně volit lehká jídla.

                      0 0
                      • Zerocool  

                        během jízdy je jsou sacharidy z bílé bagety naprosto ideální, no to, čím je obložená už tolik ne…no cottage sýr ti asi pro výkon dá velké hov..

                        0 0
                        • kwaker  

                          cottage byl jen příklad svačinky – nějaky bilkoviny taky člověk potřebuje. cottage třeba s tím bílým pečivem.

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        Jídlo je taktéž vhodné doplnit nealkoholickým pivem, které dodá tekutiny, minerály, nějaké cukry a tuky. Alkohol, jakožto jed, se v játrech odbourává přednostně a tím zpomaluje tvorbu glykogenu…jenomže ve vedru se orosenému špatně odolává:)

                        0 0
                • hribik A1  

                  presne :-)

                  0 0
    • Dalas  

      jo a ten mák s medem se smíchává dohromady a pak maže:)

      0 0
    • hribik A1  

      no, skoro vsetko robim naopak… :-D

      0 0
      • Rychlej turista  

        Já hlavně nesnídám. A když už, tak večer, než jdu spát.

        0 0
    • Zerocool  

      třeba tady něco http://is.muni.cz/…cyklisty.doc?… 

      0 0
      • Dalas  

        Todle je pěkná práce, kterou takto ucelenou na netu asi nenajdu…jenže samé plky plky a než se dostanu k nějakým potravinám,nebo k tomu co si mám dát na snídani, oběd, večeři-různé alternativy tam ani nejsou, tak vyhladovím a zemřu:)

        Smyslem tohodle vlákna bylo: různé možnosti snídaní-obědů-večeří-svačin (třebas i před závodem-vyjížďkou, po závodě-po vyjížďce),(nebo když zrovna nejede), nějaký sestavený jídelníček a každý může přidat co mu právě dělá dobře na to aby v pohodě zvládl závod-vyjížďku…

          
        0 0
        • kwaker  

          právě takovy „plky“ kolem metabolismu jsou nejdůleži­tější, člověk napřed musí pochopit co tělo potřebuje a jak to vlastně všecko funguje a pak si ten jidelniček sestaví sám. Takhle když ti dá někdo příklad třeba na snídani, tak to dodržíš jednou dvakrat a pak se stane, že budeš někde týden kde ta potravina není a jsi nahranej, zase sáhneš po bilym rohliku s gothajem a zjistíš, že jsi z toho akorat unaveny a maš brzo hlad s tím, že se ti to převažně uložilo do tuků a energie z toho žádna. Jen takova rada před nějakym fyz.vykonem se vyplatí používat aminokyseliny v tekuté formě, ale to za předpokladu vyváženého jidelníčku po cely den, jinak jsou to vyhozeny peníze.

          0 0
          • Dalas  

            myslíš, že tydle věci jsem nepročítával? kolikrát už jo, ale komu by se to chtělo propočítávat nějaké vzorečky atd:) když to jde jednoduše, když někdo poradí…

            No a když pojedu někde na týden, tak si raděj ty potraviny vemu sebou a vydržím to případně na chvíli i bez nich.

            0 0
          • Zerocool  

            před závodem je třeba bílé pečivo jednou z alternativ, samozřejmě místo salámu dáš med nebo džem…tmavé pečivo je těžko stravitelné, protože má hodně vlákniny, jinak samozřejmě pouze tmavé pečivo, protože bílé má vysoký glyk. index, tudíž je to zbytečné, pokud tě nečeká v nejbližší době (do dvou hodin) nějaký náročnější trénink nebo závod…

            0 0
            • kwaker  

              souhlas! a s tím glyk.indexem je to pravda – rychle vylitne hladina cukru v krvi a pak tak rychle zase klesne a je brzo pocit hladu – proto se jí vícezrnné tmavé pečivo (které se déle traví), bohužel to barví třeba karamelem a člověk ani neví jestli nejí obyč.chleba :-(

              0 0
        • Rychlej turista  

          Co mě se týče, tak nejlíp se mi jede, když jím jen tolik, abych nedostal hlaďáka. Bohužel ale jím rád a hodně a proto jím až několik hodin po startu, jinak bych se vůbec nerozjel :-)

          0 0
      • mastihuba  

        něco podobnýho :)

         
        0 0
        • Splinter  

          Ta třetí hypotéza, to je blbost, co?

          0 0
          • mastihuba  

            jasně, tam by si nikdo ani nelíznul :)

            0 0
    • kral  

      ahoj , já se snažím řídit touto fylozofií  (Mudr. Šácha) ,díky tomu jsem se zbavil i ekzému a jezdí se mi skvěle :-)

       http://www.symbinatur.com/

      0 0
    • siafu  

      mně se před kolem (jedno kdy snídaně, oběd) nejvíc osvědčila ovesná kaše (ty kupované jsou za prvé drahé a na mě moc sladké); dám: 40 g vloček, 2 g cukru, kolem 100 ml mléka, vše uvařím), když je ovoce, vemu ovoce, někdy to jím jen s trochou jogurtu a když není nic, tak to jím jen tak:) No mám pocit, že právě ovesné vločky mě dokáží nejvíc zasytit a mohu po nich hned na kolo…

      Jinak typická svačina (tak třikrát denně) je opět jogurt a ovesné vločky… Konzumace velkých porcí jídla mě nevyhovuje, potřebuju jíst relativně často a spíš malé porce.

      Na hobby ježdění stravu na kolo neřeším, beru jen vodu z vodovodu, do camelu sbalím obvykle nějakej krajíc chleba (obyč. konzumní) a k tomu, co je … někdy trochu paštiky, často sýr (tavený, tvrdý) nebo šunku. Traťovky s sebou vozím výjimečně , protože obvykle když něco koupím, tak to stihnu sníst ještě dřív než v den, kdy vyrazím na kolo:( Za vhodnější traťovku než tatranku, která se v teple v camelu rozteče, považuju např. sójové řezy.

      0 0
      • ememem  

        clovece ty si nejkay kontraverzny typek :-)

        prve dva odstavce – ma napinalo na blitie len ked som to cital. toto bych nezvladol ani na pretekoch nieto este doma.

        posledny – skoro jak kebych to pisal ja sam. (akurat sa snazim sa nevozit nic bo ma to otravuje a ked sa da tak sa radsej zastavim v krcme)

        0 0
        • Dalas  

          já jsem ty ovesné vločky taky zkoušel ale nijak mě do žaludku prostě ne a ne a nesedly..nevím proč:)  Ale mám dojem, že jako malý jsem to občas jedl..asi jsem si to i hodně přisladil a promíchal grankem či čím, abych to do sebe dostal

          0 0
          • drtyc  

            ono nejsilenejsi je vlocky zalivat trebas ty instantni ovocny. to je des. to bych do sebe taky nedostal. ale koupit syrovy vlocky v sacku 400 nebo 500g za 8 kacek a k tomu malou jogobelu kiwi a promichat to si necham libit. to je snad jedinej zpusob, jak jsem schopnej vlocky konzumovat aniz bych je videl odchazet…

            0 0
            • Dalas  

              myslíš normálka obyč tydle vločky… třebas to promíchat s nějakým tím jogurtem, nebo něčím podobným, to by možná šlo:)

              ty vločky jsem jedl zamíchané s mlékem, cukrem, grankem asi, ale ted jsem to zkoušel a nic moc teda..asi už mám jiné chutě a stále přicházím na nové a nové

              0 0
              • siafu  

                jo ty na tom obrázku patří podle mých zkušeností k těm nejlepším – na vločky maj i nadprůměrný obsah vlákniny cca 9 g na 100 g vloček – co vím, prodává je třeba Spar nebo Billa. Pak taky nejsou špatný vločky v zeleném balení (prodává je asi jen Tesco – viz první obrázek) – ty jsou takové jemnější, a tím mají i vyšší nasákovost (v jogurtu jsou dřív měkčí, při vaření je to dřív uvařené a připadá mi, že snad spotřebují o něco víc mlíka:) – takže ty oboje jsou dobré

                0 0
                • drtyc  

                  jak kdy ktera varka. zeleny jsou hned blativy snad skoro vzdy. u tech prvnich to byva ruleta podle toho co tam nasypou. stejne tak penam hnedy baleni a dalsi podobny. bio me nejak pohledem nepresvedcily ke koupi.

                  to co nemusim je cokoliv co vypada pred konzumaci jako hotovy emco express…

                  0 0
                  • drtyc  

                    jinak pravidlo cislo jedna. pokud neradi zvykate bahno, tak s tim jogurtem opatrne. jen aby se ochutily. musi byt videt jednotliva zrna a jogurt skoro nikde nesmi to v tom plavat a nebo druha moznost rychle to sezrat.

                    0 0
                • Dalas  

                  myslím že ty vločky jsem v tescu viděl. Jinak co tam máš ty vajíčka, není to trošku moc 5–6 denně?? Několikrát jsem četl např: „Doporučuje se sníst tři až čtyři vejce týdně. Ti, kdo nemají problémy s hladinou cholesterolu v krvi, si můžou klidně dát jedno vajíčko denně,“ říká Věra Králová. Počítají se však i vejce, která jsme snědli v těstovinách, pečivu, žloutkových krémech nebo v majonéze. „Poněkud méně přísná jsou doporučení pro vegetariány,“ doplňuje nutriční terapeutka. Pokud nejíte maso, měla by se ve vašem jídelníčku pravidelně objevovat aspoň vajíčka.  Já jím cca 3–5 vajec týdně.

                  Jinak tu rýži Parboiled mám taky, dávám si to s kuřecím masem včetně spoustu hrášku přimíchaného do rýže a to v poměru Kuřecí maso-cca 600 gr/3 sáčky rýže.

                  0 0
                • Karkulka  

                  Já ti nevím…raději než pořád řešit (komponenty, stravu) bude lepší více jezdit,ne?

                  0 0
                  • siafu  

                    no popravdě řečeno vzhledem k současné situaci na trhu práce nemám náladu asi už vůbec na nic:(( …jít na kolo jako budiž, ale víc by mě tedy uspokojila práce, jenže pořád nic, nic a nic (!?..!?..!?)

                    0 0
            • Dalas  

              takže ovesné vločky vyzkošeny v jogurtu-čokoládovém (dobrá máma:D), (ono totiž já jsem čokoládový, včechno čokoládové-zmrzlina, jogurt…sem tam i ovocné…) nechat to v jogurtu 5–10 minutek nasáknout a dá se to jíst ;)

              0 0
    • mastihuba  

      po tomdle čtení mi nezbejvá než si skočit do jídelny na řízek :)

      0 0
      • Blackbiker  

        hodím do placu jinej dotaz: Potřebuju nabrat váhu a nedaří se-problém s trávením tuků takže rady typu jez tučné, řízky, maso a pod padá:-). Umíte někdo poradit?

        0 0
        • Blackbiker  

          jako našel jsem docela dobrou věc -syrovátku,ale prostě tohle nestačí:-(valím do sebe i B12,pangamin),ale vše je málo a výdej energie za jeden výjezd na bajk je daleko větší než přísun živin za den…

          0 0
          • drtyc  

            olma fruit action napoj – syrovatka… kefiry tucny. pripadne kofoly. a tak.

            0 0
          • kwaker  

            B12 je jen a jen vitamin – možná trošku podporuje chut k jídlu, ale není to nic moc, ale není to taky špatně :-) Nabrat může každej, „bohužel“ jsi asi tělesny tip ektomorf, ktery když chce nabrat tak by měl jen ležet a jíst a jíst a sem tam si zacvičit. Takže obří porce po celý den a trošku civičit a přibereš, sice málo a za dlouho, ale pude to.

            0 0
          • Dalas  

            to je úděl co??? jen ležet a žrát a hýbat se minimálně… :DDD

            0 0
        • Dalas  

          Tak tenhle „problém“ mám taky..i když nevím jestli problém-možná lepší jak nosit-vozit několik kilo navíc:) Ale takých 5 max 8 kg by asi ještě bodlo;)

          Ono je to as dané i geneticky, protože můžu žrat jak urvaný a nic, maximálně tak z toho náporu zhubnu:D 

          Příklad: sním 5 řízků a nic. Brácha koukne na jeden a má 5 kilo navíc

          0 0
          • Blackbiker  

            jo dalasi je to geneticky dané,ale problém je, že pak když nemáš tuk tak pak trávíš ty svaly což je u mně na denním pořádku když jezdím na bajku…je to fakt problém… 

            0 0
            • ememem  

              kukni sem  , ide to len je to hardcore

              0 0
              • Dalas  

                :D jak to nejde po dobrém, tak to pujde po zlém :D Jo to už jsem zkoušel jíst víc, přibral jsem i 4 kilča navíc, ale pak to zas spadlo, akorát jsem chodil častějc ***** na wc :(  To je takový ten jojo efekt :) akorát že opačný :D

                Možná do sebe ládovat potraviny, co mají hodně kalorií, nevím.

                Ale zas sice ani nepřibírám, ale ani nehubnu, což je myslím vpořádku. Spíš dycky přiberu o 1–2 kila a po jízdě je ztratím na nějaký den.

                0 0
          • art1  

            začni jíst každé 2–3 hodiny a uvidíš jakou máš genetiku

            0 0
        • náčelník  

          Já bych se tak pět, šest let válel a pak by se vidělo :)

          0 0
    • Dalas  

      takže jsem udělal tu makovou pomazánku-namlel mák (na robotovi-mlýnek nemám), smíchal s medem tak aby se to dalo mazat, ale aby to zase neteklo-a je to good, sladký. Pořád lepší jak makovou buchtu z obchodu-když jsem se koukl co v ní mimo 30% maku je, tak prostě katastrofa!!

      0 0
      • Dalas  

        oprava: 30% maku v makové náplni

        0 0
      • Krys  

        Makovo-medovú pomazánku som si raz urobil za mladi. Do piatich minút po zjedení som dostal brutálne kàče. Asi žlčník. Odvtedy som to už radšej neskúšal. :/

        0 0
        • drtyc  

          a to si tam namlel zeleny mak z pole i s makovicema? nebo obchodni ze sacku?

          0 0
          • Dalas  

            jestli tam dal tendle, tak se nedivím:)

            0 0
          • Krys  

            No čo myslíš? Som debil alebo nie som?

            0 0
            • Dalas  

              Krys nieje narkoman, to by si mal viedet!! :D

              0 0
    • padlos  

      Kolik tak spotrebujete gelů na jeden zavod, rekneme okolo 50km?

      0 0
      • art1  

        jak kdo , ten kdo má najeto ,nepřebuje žádnej

        0 0
        • padlos  

          hmm to jsem si tak nejak myslel :-(

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce