• doonio

    Mám takovej asi pro většinu z vás blbej dotaz-vyplatí se tretry.Chci si koupit tretry,ale nevím jestli to má u mě(hobíka)cenu,je to velkej rozdíl jezdit na normálních šlapkách a na tretrách,a o kolik se zvíší účinost šlapání,pro profíka to je jasná volba,ale má to u hobby jezdce nějakej pádnej důvod.

    0 0
    • Lowrider  

      Účinnost se zvýší o dost, ale jen pokud si k tetrám koupíš i nášlapy :-).

      0 0
    • till  

      Jezdit na kole s naslapama a bez nich je jako nebe a dudy… Pokud nepotrebujes v tech tretrach i chodit (nevim jak to lip formulovat…proste jestli treba nekam nejedes, tam se des nekam kouknout pesky, a zase jedes dal…) tak jsou jasna volba. Pro tretry hraje to, ze mas nohy na pedalech v idealni poloze, tvrdou podrazku a tim ze jsi s kolem spojenej napevno, je lepsi i ovladatelnoost.

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Fakt se to vyplatí. Jízda je mnohem příjemnější – nestaráš se o to, jestli ti třeba při sjezdu nebo menším skoku nespadne noha z pedálu (protože nespadne :-) a i účinnost šlapání se zvedne. Jestli jsi doteď neměl ani klipsny, tak to bude velkej posun vpřed. Jednoznačně doporučuju.

      0 0
      • luci liu  

        To je pravda, tu nohu ani nevytahnes a spadnes i s ni a kolem :o))

        0 0
        • jIrI___  

          Vytahnes a ani nevis jak :-)))

          0 0
          • cekanka  

            přesně. Noha vyletí z pedálu skoro sama.

            0 0
            • bikerzdenek  

              Ano, ale musíš si na to zvyknout. Mám nášlapy 2 týdny /předtím klipsny/ a vedou nade mnou dva nula :-) Na silničce nic, ale v terénu je to horší. Klipsny mi připadají bezpečnější Ale pokud si člověk zvykne, asi nic lepšího než nášlapy není.

              0 0
              • Lowrider  

                Mě moc klipsny nepřipadají bezpečnější. SPD Tě pustí když spadneš, ale klipsny? Už sem slyšel o pár otevřenejch zlomeninách kvůli tomu, že ta noha v tej klipsně zůstala ;-).

                0 0
              • MlokCZ  

                U klipsen jsou dvě možnosti:

                • povolené klipsny, noha tam nemůže zůstat, vyndávání v podstatě skoro jako bez nich; ovšem v tu chvíli zase skoro neplní funkci, fixace nohy žádná, v podstatě jen pomohou držet předozadní polohu (a ani tu ještě ne správně, protože málokdo řeší přesnou délku klipsen na velikost svojí nohy; u nášlapů se přesně nastaví poloha kufrů)
                • utažené klipsny; fixují celkem ok, ale pořád hůře než nášlapy, v terénu ovšem sebevražda
                0 0
                • bikerzdenek  

                  Nemůžu si na klipsny stěžovat. Dosud jsem je jezdil hlavně v terénu a zvykl si na ně dokonale, teď si budu zvykat na nášlapy a zatím to bolí:-) Sice bez následků, ale naprosto trapně jsem si ustlal 2×. Zvyk je prostě železná košile, vysadíš dozadu a ono ejhle, seœ na zemi. Jezdil jsem klipsny asi 35 let, nášlapy asi 3 týdny. Efektivita nášlapů je ale bez diskuzí a určitě si taky zvyknu, jen to možná bude stát ještě nějakou modřinu.

                  0 0
                  • bikerzdenek  

                    A jinak jízdu s nečím jiným než s tretrami si nedovedu představit. Teď jsem koupil Shimana SH-M225 a postoupil asi o 2 třídy výš. Prostě si je nemůžu vynachválit. Noha jak ve vatičce, jen jsem musel hodně zkoušet než mi opravdu tyhle padly. Za tretry se vyplatí připlatit. Není nic horšího než tlačící boty 50km od baráku.

                    0 0
                  • HockeyBiker  

                    klipsny vzit a zakopat deset metru pod zem…uz je nechci nikdy vic ani videt:-Dvadi mi i na ty fotce miho bika kde je porad este mam:-D

                    0 0
              • cekanka  

                Jsem asi jeden z mála, ale mě to přijde v terénu s nášlapama lepší. Spadl jsem jen jednou a to když jsem neměl kufry dotažené do treter:D při prvním testování.

                0 0
    • doonio  

      Jo lidi když už jsme u toho,nemáte někdo nějaký kontakty na nějaký tretry(i s ba­zaru)velikost nevím(né že bych nevěděl svou velikost.ale všude se tady pše ať si koupím větší,potom že se to zas natáhne tak fakt nevím-normální velikost mých bot-46.Cenu bych prosil ukrutně nízkou-kolem 1500,Bude to asi těžky,ale já vám věřím

      0 0
    • makki  

      Jednoznačně to cenu má!Bez nášlapů ani ránu.

      0 0
    • Oakey  

      Je to sakra znát, zvlášť v kopci. Nesklouzává, ani se ti nijako nehejbe noha, máš pevnou podrážku, která se nekroutí jako ta u kecek a tudíž tě z toho nebolej chodidla a taky ušetříš nějakou tu energii efektivnějšim přenosem síly. Já si prošel všema fázema od kecek na platformách, přes klipsny jak s keckama, tak tretrama až na tretry a nášlapy a na XC je ta poslední varianta pro mě nejpřinosnější.

      0 0
    • smith22  

      Řešil sem ten samej problém jako ty.Kolo mám taky jenom hobby a jezdím rekreačně,žádný honění.Asi rok sem nad tím špekuloval jestli jo nebo ne,jestli to pro mě má vůbec cenu.Loni v létě sem se to rozhodl zkusit.Od té doby nechápu jak sem mohl jezdit vůbec bez pedálu a treter.Dneska už to dávno není o tom jestli seš profík nebo ne.Když v létě potkávám rekreanty tak každej druhej mám tretry a SPD pedály.Ze začátku je to trochu zvláštní ale sakra rychle sem si nato zvykl.A ještě něco vím že do toho nechceš moc vrážet ale pokud koupíš nějaký levný křusky který tě budou tlačit tak si tím akorát znepřijemníš jízdu.Doporučují radši přišetřit prašulky a zajít do obchodu a hlavně vyzkoušet.Já mám kvůli kloubům tyto a jak už sem zde tisíckrát opakoval,poho­dlnější botky nemám ani na normální chození.Je dobrý že se vnich dá chodit narozdíl od těch tvrdych sportovních treter.Takže závěrem JEDNOZNAČNĚ DOPORUČUJI.

      www.kola-radotin.cz/…zed-taho.htm

      0 0
      • doonio  

        CHtěl jsem se tě zeptat,na jednom fóru jsem se dočetl že kvůli té ,,měkké"podrážce asi tak po 2 hodinách začne mravenčit noha,a zvlášť na kořenech že to dost tlačí na nohu zepsod,(od pedálu do nohy,stalo se ti to někdy?

        0 0
    • doonio  

      tedka jsem si našel jednoho chlápka,co mě prodá Specialized Comp MTB vel. 46 za 1500.Mám do toho jít,asi jo že.Jakýbyste mě k tomu doporučlili pedálky(m520?nebo jiný).Mám ještě jeden dotázek,protože to bude pro mě premiéra(jako tretry)-je stejnej průměr té válcové části se závitem jak se montuje do kliky,

      0 0
      • peeet  

        Jestli jsou nové a víš že ti budou, jdi do toho…jinak se mrkni třeba sem: www.cyklo69.cz/…kategorie-2/?…
        …za podobnou cenu je prodávají ještě na pár e-shopech ale doporučuji ti, si je někde vyzkoušet.

        0 0
        • doonio  

          můžeš mi napsat na kterých ještě e-shopech je maj za takovou cenu,ať hledám jak hledám ty ceny co vidím já jsou dost vysoký.Můžete se zapojit aj ostatní:nějaký stránky kde sou výprodeje nebo dost levný tretry.díky moc

          0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Rozhodně nekupuj tretry bez vyzkoušení. Já jsem taky sháněl co možná nejlevnější a nakonec jsem narazil na Shimano SH-M021 za 979 Kč, který jsem v krámě vyzkoušel a jelikož mi suprově sedly a byly příjemný (i hezký), tak jsem je koupil. Pedály M520 mám taky (jako asi velká část bike-fóristů :-) a jsem více než spokojen. Za tu cenu si není na co stěžovat. Všechny normální pedály pasují do jakýchkoliv klik.

        0 0
        • Janes  

          Bez vyzkoušení nekupuj ani náhodou, mám normálně 45 a tretry 47, kámoš teď kupoval nějaké Nike a museli mu sehnat 48 i když má normálně 46ky.

          0 0
      • smith22  

        JJ vzhledem k tomu že chceš šetřit tak bych bral ty M520.jak si můžeš všimnout má jich tu na Bikeforu spousta lidi a mám je i já – samozřejmě sem je taky bral kvůli penězům.Je to totiž dobrej poměr cena/kvalita.Ten dotaz s tou válcovou částí sem nějak nepochopil ale jestli myslíš jestli ti bude pasovat pedál do kliky tak to se nemusíš bát :-) závit je tam stejnej jak na klasickým šlapátku.

        0 0
    • MITY  

      Nevidím jedinej důvod proč do treter neinvestovat.

      0 0
    • BlickM  

      určitě ANO jsem taky hobbík a na manželky kole se bez nášlapů docela bojim v terénu :-D

      0 0
      • Strangerr  

        Taky rikam ano, i jako hobby ti to hodne pomuze. Minimalne nebudes mit rozedreny holene pri vlhkym pocasi jako sem mel ja. Koupil sem tyhle www.eobchodnidum.cz/…-mx-190.html

        0 0
        • menzic  

          vůbec bych neváhal, tahle investice se určitě vyplatí. nejdřív ti bude chvíli trvat naučit se šlapat dokulata, ale pak už to půjde samo. a jestli jezdíš v klipsnách tak nášlapy jsou určitě bezpečnější.

          0 0
    • doonio  

      Ještě mám jeden dotázek.Ty pedály shinamo520-prodávaj se jako pár nebo ty prachy dám za jeden kus,protože někde píšou:Špičkové pedály za příznivou cenu(1300),ale já jsem je našel za 550(kupkolo.cz),ne­vím no,asi se zeptám prodejce

      0 0
    • kolečko  

      Přešel jsem na tretry před půl rokem, předtím jsem jezdil v klipsnách. Ze začátku to byl trochu nezvyk a paradoxně jsem byl více nejistý, ale asi to byl strach, že nevytáhnu nohy. Ale při prvním pádu samy vyletěly, ani jsem nevěděl jak. Takže nakonec to vidím jako posun k lepšímu. Ale Spešly mají vytvarovanou vložku, říkají tomu body geometry, a ze začátku jsem po patnácti kilometrech necítil prsty. Teď tu běžel o tom dred,takže nejsem sám. Někdo to řešil výměnou vložky za normální, ale prý až se ta origoš prošlápne, přestane i to neprokrvování. Tu to je www.bike-forum.cz/…2/forum.html#…

      0 0
    • Belial  

      Z mých postřehů. Tretry a nášlapy jedině Shimano. Na stupnici od 1 do 10 ve výkonosti tě nášlapy posunou o dvě příčky nahoru (až se s nima naučíš jezdit). Nejdůležitější! Pokud jsi jen turista, kup si turistické tretry s jedním sucháčem na překrytí tkaniček. Hlavně nekupuj závodní!!!

      0 0
      • MlokCZ  

        Proč by neměl jako turista kupovat závodní tretry?

        Já jsem jednoznačně turista a jezdím Spešly comp carbon a jsem s nimi mnohem více spokojený než s měkkými turistickými. Chůze není o tolik horší než v měkčích turistický (třeba oproti Spešlům sport je úplně stejná, oproti úplně turistickými modelům je trošičku horší ale ten rozdíl není až takový), ale zato ježdění je o několik tříd lepší s tuhou botou. A nachodil jsem v těch botech už poměrně dost (občas se povede i více chození, když se jede nová neznámá trasa, nejvíc jsem šel skoro 10km, to už byl extrém a nelíbilo se mi to, ale ne kvůli botám).

        Já bych jako turista do turistického modelu už nikdy nešel.

        0 0
        • Belial  

          No vidíš. Já mám turistické i plastové (ani jedny se už nedělají tak ti odkaz nepošlu) a jako turista bych nikdy nešel do plastových. Asi věc názorů. Pokud mně někdo zaručí, že kolo nebudu tlačit, tak je to samozřejmě jedno. Každopádně tvrdit, že plastová podrážka je např. v mokrém listí, bahně, mokrých kamenech, atd. stejná nebo ještě lepší než klasická gumová je hodně odvážné :o)

          0 0
          • pitos  

            no já vozil sportovní/závodní tretry,přešel jsem na BMX tretry a spokojenost největší:)

            0 0
          • MlokCZ  

            Každé závodní tretry mají na podrážce celkem vysoký vzorek, který samozřejmě není plastový.

            A pokud to ujede na mokrém kameni, tak vždy po kufru, který vystupuje nad podrážku. Materiál podržáky je v tomhle ohledu nepodstatný. Podstatné je pouze jak je hustý a vysoký vzorek a o kolik vystupuje nad kufry. V tomhle problém nevidím žádný (kdysi jsem turistické tretry také vozil) a tohle jsem vůbec na mysli v tom příspěvku neměl. A nikde jsem nepsal, že jsou na chození ty tuhé sporotovní modely treter lepší, jen že v chození je rozdíl velmi malý, ale v ježdění velký (a předpokládám, že i když turista občas v tretrách chodí, tak na kole více jezdí než s ním chodí).

            Já hovořil o vlivu tuhosti boty na chození, to je problém treter. A vadí to hlavně při škrábání se do superprudkých krpálů, kde se bota neohne jako klasická bota na chození. Jenže ona se ta turistická také moc neohne, proto ten malý rozdíl. Kdyby se ohnula stejně jako klasická obuv (třeba jako u běžeckých bot), tak se v tom nebude dát jezdit vůbec.

            0 0
            • v POHODÌ klokan  

              Já teda nevím, ale zkoušel jsem několikery tretry – i závodní (je fakt, že levný) a ty závodní měly mnohem tvrdší podrážku (dá se říct, že to byl už plast a ne guma). Je to logický, tím je taky daný to, že jsou ve výsledku tužší než turistický. Dooniovi bych stejně doporučil turistický, neboť mi prostě přijdou pohodlnější (závodní mají zevnitř tu samou hmotu jako na povrchu – takovej ten plast). Turistický jsou těžší, ale to myslím moc nehraje roli. Ale stejně nejvíc záleží na tom, jak mu tretry sedne.

              0 0
              • MlokCZ  

                Podrážka je z tvrdého plastu (nebo karbonu) u všech tuhých bot, ale uvnitř boty máš vložku, takže na tom přímo nestojíš a ze spodu boty je tam na podrážce vzorek, takže také nestojíš přímo na tom plastu (karbonu).

                S pohodlností je to složitější. Turistické jsou při krátkém použití možná pohodlnější, ale při dlouhý výjížďce (tím myslím aspoň 5h čistého času jízdy nebo ještě o hodně delší) se z toho pohodlí na začátku stane značné nepohodlí. A zevnitř každé boty je vložka, takže nikdy nemáš nohu přímo na tvrdé hmotě.

                Přijde mi to trošku analogické jako u sedel. Měkké sedlo je také na první dojem pohodlné, ale na časté ježdění ne.

                Sednout tretry samozřejmě musí dobře, s tím naprostý souhlas.

                By mě zajímalo kolik jste toho všichni (kdo tu na turistiku ty tuhé boty zavrhujete) najezdili v pořádných závodních (sportovních) tuhých tretrách a hlavně kolik jste toho v nich nachodily? A konkrétně v jakých?

                Nebo jestli to tu u některých není zase typu, tohle nedoporučuju, ale nikdy jsem v tom nejezdil/nechodil a vlastně o tom tedy nic nevím.

                0 0
                • MlokCZ  

                  A pak by mě ještě zajímala jedna věc u těch co preferují měkké boty, kolik toho najezdí v poměru k tomu kolik toho nachodí. Asi nejlepší porovnávat časy.

                  Já se poslední dobou snažím, aby se na vyjížďkách moc nechodilo, ale občas se prostě nezadaří. Ale už se mi tak často nestává, že by byly pěší úseky dlouhé často. Naposledy delší pěší bylo loni když jsme jeli Žihle->Plzeň kolem Střely se kousek nevydařil a bylo tam tak 3–4km po zelené značce, které byly velmi špatně schůdné i bez kola. S koly jsme to šli skoro dvě hodiny a bylo to místy opravdu nic moc při té špatné schůdnosti a k tomu srázu k řece. Ale vypadalo to jako vždy ze začátku, že to nemůže být dlouhé a že brzo bude lepší cesta a kdo by se vracel, že :-)

                  K 10km už jsem šel také víckrát. Ale je to vždy horší než by se zdálo na kilometry, protože když už se tlačí a nejde to jet, tak se tam i tlačí a jde hodně blbě.

                  A když do toho je třeba ještě polom a přelejzání třeba 20 stromů na krátkém úseku (jako třeba loni na Komářím vrchu v Krušných horách), tak to stojí někdy opravdu za to.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Jo, v pohodě se dá chodit i na „sporťácích“. Viz příloha z loňskýho bikování v Maštalích, fotka je ze stránek Luky a Habiba. :-)

                    0 0
                • pitos  

                  Přešel jsem vývojem treter přesně obráceně něž ty. První byly závodní tretry Answer(nevím už konkrétně ale byly z vrchního patra nabítky)seděli perfektně,chůze samozřejmě nic moc…nestěžoval jsem si. Potom jsem přešel na turistický tretry a vida,šlapalo se mi taky dobře,to že nejsou tak tuhé mi vůbec nevadilo a navíc jsem se cítil tak nějak svobodněji,při­rovnal bych to k elasťákům a volným kraťasům,prostě paráda:) Momentálně vozím BMX či skate tretry,sice nic kvalitního,docela obyčejné a je to pro mé ježdění zatím to nejlepší co jsem mohl obout.Jen musím upozornit že tato obuv už vyžaduje i odpovídající nášlapy,takže žádné SH520,nebo egg beater:)

                  Dle mého názoru nejsou super tuhé závodní tretry na pohodové ježdění důležité a plně dostačuje obuv turistická. Vyjímku můžou tvořit turističtí chrti,nebo ti co si prostě prošli vývojem a zjistili že jim tuhé boty sedí více.Mě tedy rozhodně ne.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jenže u použití takových pedálů je situace úplně jiná. Tam takovou tuhost nepotřebuješ, opěrná plocha je velikostí úplně někde jinde.

                    A samozřejmě každému to může vyhovovat jinak. Ty jsi vývojem prošel a vše zkusil, takže je jasné, že teď vozíš to, co je pro tebe nejlepší a nepíšeš jen spekulace o tom jaké to asi je (aniž bys to jezdil).

                    0 0
                    • pitos  

                      jen doplním že jsem vždy nevozil CB Mallet ale také SH520 a CB egg beater

                      0 0
                  • Black knives  

                    Dopadl jsem stejně. Kdysi,v pravěku jsem měl na silnici klipsny,kufry,kla­sika. Pak ksem měl SPD s závodníma botama Vittoria. Ale stávalo se mi,že bylo potřeba chodit,a boty jsem chůzí zničil.Pak měkčí SPD turistické Shimano boty. A ve finále mám platformy s pořádnýma pinama na všech kolech,a skate boty „placáky“ Pro turistu,jako pro freridera,pohoda. Jezdím,chodím,ne­řeším.

                    0 0
                    • Black knives  

                      Ty překlepy mě štvou,ale stává se mi to. Ta nemožnost opravy textu mě štve dost.

                      0 0
            • smith22  

              Jak už sem to psal níže.Závodní se nejmenujou jen tak ze srandy.Sou to tretry především na závody.To nemění nic na tom že svezení s nima je velice kvalitní ale můj názor je ten že na rekreační a hobby cyklistiku to není zrovna ideální.Co já vím tak turistické tretry Lake měli docela měkou podrážku ale to je spíš vyjímka,většina z nich je dostatečně tuha a jak si už psal rozdíl je minimální až na to že v turistických se o poznání líp chodí.Když kolikrát vidím borce jak slezou z kola se závodníma tretrama tak se musim smát,ta chůze vypadá jak kdyby měli ******** v gatích :-))

              0 0
              • Belial  

                :o)

                0 0
              • MlokCZ  

                To jsi ten můj příspěvek špatně přečetl.

                Právě, že minimální rozdíl je pouze v tom chození (a jak už jsem psal ve Spešlech comp carbon mám nachozeno už dost km), kdežto v tuhosti podrážky a tedy při ježdění je rozdíl obrovský. Je to dané tím, že pro ideální chození je potřeba úplně měkká podrážka jako u klasických, což ani ty turistické nemají (by se v nich nedalo jezdit vůbec) a tedy pro chození je to stejně už horší (a pro chození je rozdíl tuhosti proto zanedbatelný, na chození jsou příliš tuhé všechny). Kdežto na ježdění jsou ty turistcké prostě měkké a tam je rozdíl velký.

                Rozdíl v tuhosti je dost velký i třeba mezi Spešly sport a Spešly expert (dříve comp carbon). A Spešly sport jsou takové něco mezi (ani vyloženě turistické ani tuhé závodní).

                A nevim co jsi kde viděl, jsem ještě neviděl nikdy nikoho, kdo by v bikových tretrách chodil nějak divně. Jestli ty jsi neviděl někoho v silničních tretrách, které mají nezapuštěné výrazně vystupující kufry a v kterých se chodit nedá moc vůbec.

                0 0
                • smith22  

                  Dobře sem si ten tvůj příspěvek přečetl a napsal sem to tak jak sem chtěl.Tys napsal že cituji ,,v chození je rozdíl velmi malý, ale v ježdění velký,, A podle mě je to přesně naopak.Nevim jak ostatní turisticky botky ale já mám Specialized Taho a co se tuhosti týče tak noha mě v tom na kole drží perfektně a to při maximálním pohodlí.A o chůzi s nima radši basnit nebudu. :-)) ale pořád je to věc názorůnn a každej máme to svoje co nám pasuje.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A znovu se ptám, jaké jsi jezdil sportovní tretry, že víš, že se v nich oproti těm Taho špatně chodí a že jsou ty Taho tak tuhé na ježdění (mě také přišly na začátku měkké tretry celkem tuhé, protože oproti klasickým botám jsou a co jsou tuhé tretry jsem tenkrát netušil).

                    Nebo píšeš názor na něco, o čem vůbec nic nevíš?

                    A napsal jsi: „většina z nich je dostatečně tuha a jak si už psal rozdíl je minimální až na to že v turistických se o poznání líp chodí“ Z toho plyne něco jiného o mojem příspěvku než já v něm psal.

                    0 0
                    • smith22  

                      No já vím že z toho plyne něco jiného a tak sem to taky chtěl napsat-možná sem to mohl napsat trochu srozumitelněji aby to šlo pochopit.Možná mám tretry rok ale mám kámoše a lidi z rodiny co na tom jezdí delší dobu tak sem měl možnost zkoušet než sem do toho šel a podle toho sem si vybral turisticky místo závodních.Ani sem je nemusel jezdit delší dobu abych poznal že mě ty tvrdy závodní nesedijou.Ale jak sem už psal každýmu sedí něco jinýho.Já mám rád hold pohodlí.

                      0 0
        • Jirik123  

          souhlasim, ze zacatku to chce trochu cviku, ale i v tvrdejch tretrach se da chodit. parkrat jsem ve speslech sport mtb sel i pres hodinu a prezil jsem:-)

          0 0
          • smith22  

            Dá, samozřejmě že dá, v dřevákách se taky dá a přežiješ to ale tady jde především o pohodlí.Ty závodní sou závodní proto že se s nima jezdí většinou závody na kterých minimálně nebo vůbec slízáš z kola.Muj názor je že na pohodový výlety to není úplně to nej.

            0 0
            • MlokCZ  

              A kolik jsi toho nachodil v těch tuhých tretrách, které tak zavrhuješ? A v jakých? Pokud si tu z threadů dobře pamatuju, tak vůbec nemáš ani delší dobu tretry.

              Já jezdím v tretrách už tak cca 12 let a prošel jsem si celým vývojem všech typů a v každých jezdil aspoň 2 roky a v každý toho nachodil docela dost.

              První tretry jsem měl vyloženě turistické s tkaničkami a s dost měkkou podrážkou a jezdil je cca 3 roky. Pak jsem vozil jedny hodně levné už sportovního charakteru, ale také měkké, skoro nebyly ani tužší než ty turistické. Ty jsem měl cca 2 roky. Tyhle první dvoje už netuším ani co to bylo za značky. Pak jsem měl 3 roky sportovní Vittorie (nevim už přesně typ). Ty byly tuhé slušně. Pak jsem měl dva roky Spešly sport (stále mám doma). Ty na tom s tuhostí byly o trošku hůře než ty Vittorky, ale ušlo to. A teď už jezdím skoro 2 roky Spešly comp carbon. Nejtužší tretry co jsem měl a největší spokojenost.

              Kromě těch turistických se ve všech chodilo úplně stejně, přitom rozdíly v tuhosti za jízdy velké. V turistických se pak chodilo nepatrně lépe, ale rozdíl minimální.

              0 0
              • MlokCZ  

                Nezmínil jsem jedinou drobnou nevýhody hodně tuhých bot. Přenášejí výrazně více otřesy od terénu do nohou (lepší přenos energie prostě funguje logicky oběma směry). To je ale na fullu fuk :-)

                0 0
            • Jirik123  

              je otazka co si predstavis pod pojmem pohodovy vylet, pokud to je ze nekam dojedes a omrknes si vyhlidku, obcas tlacis v tezsim terenu, tak i tvrdy tretry jsou v pohode. pokud to beres tak, ze nekam dojedes a pak tam budes 2 hodiny trajdat pesky, tak asi tak vhodny nebudou.

              0 0
    • rasto  

      sveho casu, tak cca 12 let dozadu, byla celosvetove provedena anketa mezi cyklisty. jako nejlepsi doplnek po vymysleni kola byly vyhodnoceny tretry.

      0 0
      • wroum  

        njn, 12 let :-)

        dneska je to zadni tlumic a vidle…

        0 0
        • soc  

          Nene, dneska je to B-F… zadní tlumič a vidle jsou přežitek…

          0 0
    • Dados  

      ano

      0 0
    • fairy  

      jasně že ANO, i pro hobíka. když v nich jezdí i taková lemra jako já, tak z nich budeš určitě nadšen :) hlavně do kopce je to pro mě výrazný zlepšení – dřív jsem nevyjela nic. teďka aspoň do půlky :))) ale ani po třech letech jsem se z toho nenaučila vycvaknout. Ale neznám nikoho jinýho, kdo by s tím měl takový problém jako já. takže chyba je v mé (ne)šikovnosti :)

      0 0
      • Bafoon  

        včera jsem je namontoval přítelkyni, zatím jezdila jen do půlkdy tak ted to třeba dá celý :-D

        jinak si zkoušela na trávě rozjezdy a zastavování – vycvakla pravou a spadla do leva :-) pak teda vycvakla levou a spadla do prava :-) taky je (ne)šikovná

        0 0
        • fairy  

          hehe, tak aspoň nejsem sama ;) no ale silně pochybuju, že bude takový telátko jako já, že by se to nenaučila ani po 3 sezónách ;)

          0 0
    • lysergine  

      Tretry – ANO, určitě, rozdíl je myslím velmi značný. Já měl půjčené na dovolené v Ekvádoru kolo, které mělo platformy. Byl jsem velmi nejistý, celý nesvůj a nohy mi padaly z pedálů a bál jsem se pořádně zabrat, aby mi nesjely podrážky a já si neodřel holeň.

      0 0
    • lizar  

      Taky jsem jednoznačně pro ANO, spíš bych věnoval větší pozornost jaké zvolit nášlapy.

      0 0
    • doonio  

      Jak se tady bavíte jakej druh treter-jestli rekreační nebo závodní,řeknu to asi takhle,JEdem někam na kopec,na nějakje hrad,tam to cca 2 hodky pochodíme a jedem zas někam jinak(nejčastěj do hospody),tam taky chvilku zakempime,...­.....,takže je to něco mezi.ale asi půjdu do spešlu sport,ako to vydíte,máte někdo tady tyto ťapky

      0 0
      • Bafoon  

        uvažoval jsem o nich nakonec vyhrála přezka a líbivější design :-D a mám compy zakládaj jsem vlákno www.bike-forum.cz/…0/forum.html#… ted asi po 30hodinách na válcích bych si vybral spíš sporty mám vyšší nárt a ta přezka je na doraz

        přítelkyně ted kupovala meridy turistické, nejsou tak odvzdušněné jako compy tuhost mě lamě přijde stejná jsou na tkaničky a suchý zip kdyby nebyly tak ošklivý neviděl bych v nich rozdíl, při chůzi ji kufr cvaká mín než mě www.axitbikes.cz tuším za nějakých 1100? compy mě stály 2700

        mno a pedály bych ti doporučil M520 levný osvědčený na kupkolu mají v sekci sundáno z nového kola za 520kč

        :-D

        jo a jezdil jsem jen pedály, pak klipsny a ted nášlapy a ty nášlapy bych doporučil (ty pády a vycvakávání bych nechal stranou to se poddá) pocitově daleko lepší tah síly na kliky při záběru apod

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Celá přezka jde posunout. Nabízeny jsou tři polohy, takže ta, v který se prodává, nemusí být konečná.

          0 0
          • Bafoon  

            ahoj osůbko :-D už mám kejml :-D

            neb jsem zvídavý hoch tak na to jsem se jednak zeptal a posléze i sám zjistil, přenastavil (pak jsem je konečně zapnul))) ale pořád je to tak tak

            0 0
    • climber  

      Tretry JEDNOZNAČNĚ ANO

      0 0
    • OCG  

      Jejdamane, tady nekdo resi jestli vubec tretry? :o)

      Ja osobne nevidim jediny duvod, proc tretry NE, tedy krome toho financniho.

      A jestli to pomuze: pritelkyne nechtela (prej je to zbytecny, ze se na tom zabije atp.), ve sve podstate jsem ji k naslapum a tretram dokopal. Koupil jsem ji starsi model Adidas El Moro za 900, takže měkči podrazku, nastavil nizke predpeti a kdyz pak jednou jela bez treter, v teniskach, rekla, ze nechape, jak mohla chtit jezdit bez treter.

      A to moje pritelkyne najede tak 500 km… Ultimatni hobik…

      0 0
      • xentar  

        kde? kde jsi koupil adidas tretry? tedy jestli to nebylo před lety.. já viděl jedny ještě na podzim v Hudy, ale než jsme se vrátil se ženou, aby si je vyzkoušela, byly fuč…

        0 0
        • OCG  

          Nee, kupoval jsem je loni. Tady v Brně, v Bazaru u lyžaře. V zimě tam jsou lyže, jaro, léto, podzim věci na kolo atp. Nevím odkud to berou, ale jsou to výstavní kusy nebo možná poslední kousky odněkud ze skladů v cizině, a to jak tretry (Adidas, loni byly i Pearl Izumi), tak elasťáky, trika (Giordana, Adidas aj.), bundy, dresy atp. Já tam kupoval Adidas dresy za 400 a šortky s plínou za 800.

          Kolikrát hodně zajímavý ceny, nevýhodou jsou omezené velikosti (většinou M u hadrů, boty všehochuť) a počet. Každopádně už netrpělivě čekám, co navezou v březnu nebo kdy vozí letní zboží. Kámoš chce tretry pro přítelkyni, mně by se taky nějaký šikly.

          Pokud bude zájem, zkus se mi nějak ozvat (březen, duben), mrknu, co tam mají a dám vědět!

          0 0
          • xentar  

            díky za nabídku, pokud do té doby něco neseženeme, budu rád. Klidně potom do Brna vyrazíme na výlet

            0 0
    • doonio  

      Takže máme tu asi závěr tohoto threadu.Jdu do:boty Specialized Taho,po všech zváženích pro a proti jsem došel k závěru že tyto tretry pro mě bude jasná volba.Mám poslední prosbu:Napiště mi pls stránky kde jsou nejlevnější?doprava není problém.Můžou být i minulý modely.Hlavně aby to bylo za příznivou cenu.Našel jsem už aj za 1500(ale neměly mou pacičku-46)tak mě někdo hoďtě nějaký www..........

      0 0
      • Bafoon  

        ty vago jestli si je neměl na ťapce tak to je drsnej risk! Já musel zkoušet diadory, meridy, lake, axon až nakonec specialized mi sedly a nota bene ne v mé obvyklé 46 ale 47 tak bacha bacha čeče :-)

        0 0
    • HockeyBiker  

      naslapy rulezz:-D hlavni si nesnaz tak jako ja vnucovat si ze klipsny taky splni ucel…k tem ovsem musis prikoupit peroxid, obvazy a pinzetu na vyndavani silnice z nohou:-D v lepsim pripade…:-D

      0 0
    • beavis  

      Dlouho sem se naslapum branil, ale neubranil:-) Byla to nutnost a ted bych uz nemenil. A nechapu jak sem driv mohl honit kolo v keckach:-( Mam 2 rokem Spesly Sport MTB a sem s nimi max. spokojeny. Neskutecne vydrzi a prekrasne sedi na noze. Jedna parada je nosit:-) Akorat se uz s naslapama nedaj delat takovy koniny jako v keckach kdy sem se nemusel bat ze nestacim slezt ze slapky. Takze pred kazdym pokusem vyjet nebo sjet nejakou tu „pekelnost“ je lepsi si z naslapu boty vycvaknout. Jinak naslapy jen a jen doporucuji!

      0 0
      • MlokCZ  

        Hlavně žádné vycvakávání předem před těžším sjezdem nebo výjezdem. To je to nejhorší co se může udělat a pokud to tak děláš, tak tu jistotu s nášlapy nikdy nezískáš.

        0 0
    • Volf  

      odpovím ti jednoduše. Na ples nebo na obchodní jednání taky nejdu v sandálích…

      0 0
      • hribik A1  

        potom to pochopitelne zalezi od toho, ci beres bajk tak smrtelne vazne ako obchldne jednanie :-)

        0 0
    • MichaelaVNM  

      Už je to hodně stará debata, ale nechci zakládat nové vlákno … moje otázka tady byla zodpovězena … takže tretry i pro hobby ano … chci se zeptat co říkáte na tyhle … http://www.mall.cz/…mano-sh-m089?…

      teda radeji bych něco levnějšího, ale dám i na vzhled a zatím jsem dámské nějak výrazněji levnější nenašla …

      0 0
      • skvedo  

        Pokud ti sednou na nohu, tak s tretrama Shimano chybu neuděláš.

        0 0
        • zdenek  

          souhlas. Shimano boty jsou nezničitelný. Pokud sedí, šel bych do nich.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.