• son-goku

    Zdravim cyklomaniaci,

    Tak jsem po rekonstrukci a rocni jezdeni po meste na historickem vraku favoritu zjistil, ze vsichni kamaradi jezdi stejne jenom po lese a ja nemam jak jezdit s nima.

    Takze pryc se starym a sem s novym!

    Tudiz jsem se dal na dlouhou cestu stavby noveho kousku. Ponevadz nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit dobreho fulla, vydam se tedy cestou pevneho ramu. Jako moderni konstrukci dle meho gusta si predstavuji pevnou 29 s dlouhym zdvihem a razenim 1×11.

    Uz se doma dily hromadi na novy krasny bajk. Kupkolo nabidlo levne epixona od suntouru, na skrini se tez vyjimaji brzdy XT s kotouci a ted je na rade ram.

    Ohledne ramu bych ocenil par tipu pro sirsi moznosti vyberu. Mam v predvyberu nsbikes eccentric djambo2 a dartmoor primal plus. Oba dva kousky disponuji odbobnou geometrii, ktera mi prijde optimalni pro budouci vyuziti.

    Nevite nekdo o nejakych dalsich hlinenych kouscich v cenove hladine do 10k, abych se pak nenazyval zbytecne blbcem ci idiotem, ze jsem si nenasel nejaky lepsi ci levnejsi kousek v dane kategorii.

    Az bude hotovo, jiste se pochlubim.

    Dik za pomoc,

    Son-goku

    0 0
    • k3nyL  

      Tak dobry, ale problem budes mit s lowcost tuhejma zapletama 29 na ht… LESNI jizdou… zlikvidujes vsechno. Taky bych zvazil nakej cromo ram. Jinak gl.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ponevadz nejsi bohaty, pustil jsi se do stavby levneho kola, ktera vyjde draho. Hlavne po koupi vidlice bude laborovat nad ramem, ktery ji pobere…epicon je vyslovene vidle na HT EN. Jeste pred koupi ramu sis mel koupit kola, abys to vybirani mel jednodussi…

      0 0
      • son-goku  

        Diky za reakci,

        Ad K3nyl: nad crmo ramem taky uvazuju, dela ho opet nsbikes pod nazvem eccentric cromo.

        K zapletum bych dodal, ze nad nima budu tez chvilku rozmyslet a asi nebudou nejlevnejsi, ponevadz epixon ma obycejnou pevnou osu a vzadu je boost, tak je na zvazeni jak to presne udelamNa cyklobazaru se daji casto najit docela zajimave kousky za prijatelnou cenu, takze si hraju na rybare a cekam na spravnou nabidku u nich mam predstavu 29er s 23mm.

        Ad Lukas: samozrejme jsem si koupil vidlici po te co jsem zkontroloval vyse zminene navrhy ramu a jejich konfigurace hotovych sestav od vyrobce, ponevadz chci 29 nikoli 27,5+, tak si kolo poskladam. Koupil jsem vidlici z duvodu vhodne cenove nabidky a eventuelni ram mam jiz predvybran. Jadro me otazky je rozsireni nabidky ramu jinych znacek se stejnym zamerenim.

        0 0
    • k3nyL  

      Ja nevim pride me ze si to nak komplikujes… Asi to bude tim ze si pod EN ht predstavujem oba neco jineho. Epixon na 32 nohach v tom zvejkacka 29 kolo to bude tuhost sama. Mels radsi vzit nakyho aurona. S boost neboost je celkem jedno zalezi na klikach + jak ti pak vyjde linka. Ohledne cromo, zalezi jaka ocel nicmene vecinou je to pohodlnejsi nez hlina, vic to vydrzi a de to opravit. Sam eccentric mam v cromo a je to dobrej ram… prezil uz celkem dost ;) Pokud chces mermomoci 29, tak treba http://ragleybikes.com/…ig-29-frame/

      0 0
    • Sunshine 29  

      Tohle ve finále vyjde dráž než koupě fulla bv bějaký pěkný akci…

      Tady to máš složený za cenu kterou podle mě stavbu nepořídíš (tak aby to rozumně fungovalo).

      https://www.commencal-store.com/…-c2x17774324

      0 0
      • k3nyL  

        @29er ;)) o tom ze v tom zahuci zadna… bo to bude nakej prasopes na xc vidli a kolech…

        0 0
        • Sunshine 29  

          29er je úplnej nesmysl za ty prachy.....

          0 0
        • Atilla  

          Tak epicon, nevydrží úplně málo. Osobně budu stavět něco podobného, ale víc do XC ovšem vidle bude aion, nebo auron

          0 0
    • Dolejs  

      Kde se dá rám ns bike koupit v čr? Řeším teď podobnej problém a tohle téma mě hodně zajímá..

      0 0
      • Fidži_CZ  

        Třeba Katmar.

        0 0
        • Dolejs  

          rámy mají ale ne djambo v černé..

          0 0
          • k3nyL  

            to ti rekli ? Nebo ho nevidis v eshopu… Pokud ti v katmaru nevyhovej, tak se zkus zeptat jinde. http://www.nsbikes.com/…rs,6,pl.html jinak cromo urco maji, ale ta cena…

            0 0
            • Dolejs  

              nevidím v eshopu, psal jsem jim tak uvidím..

              0 0
              • Strakááč  

                když je katmar dovozce, tak po domluvě by ti měli vyhovět, když si řekneš jakej rám chceš…

                29"kola mi přijdou velkej nesmysl, k čemu to potřebuješ ? nejlepší kola na světě 26" což už je sice mrtvej rozměr, ale pořád bych řekl, že nejni nákej velkej problém s tím.. a 27,5 je nejlepší volba.. dělají na to rámy, tunu ráfků, plášťů, prostě všeho…

                k rámům..

                z hlediska pevnosti, tuhosti bych se primala nebál.. tuhej a pevnej je fakt hodně, taky to nejni nejlehčí rám :) . Já mám od dartmooru ocel quinii a kámoš má horneta 4X a rozdíly v pohodlí jsou neskutečný, ale i přesto je ocel dost tuhá.. takže doporučuju určitě ocel, taky by měla víc vydržet :)

                eccentric CrMo jsem taky několikrát prohlížel… a bejt tebou bych ho vzal

                mimochodem… jak vydává dartmoor videa jejich návrhář, tak jsem s ním pokecal a zjistil, že pracuje na CrMo primalovi, kterej by měl bejt geometrií a zdvihama atd na tom nějak podobně.. takže příští rok očekávám nákej hodně zajímavej rám :)

                k vidli..

                To chce aurona nebo jinou vidlu, nebál bych se bazaru – nějakých zánovnějších kousků..

                zbytek něco z bazaru, náký lehce jetý věci, sundaný z kola a tak… nebo nový..

                počítej že to vyjde draho.. já ten svůj zbytečně dobrej stroj stavěl přes rok, dal jsem za něj peněz hafo, než jsem chtěl.. nejni mi těch peněz líto, naštěstí.. :D

                0 0
                • Dolejs  

                  já spíš řeším to že na svýho fulla nedám dětskou sedačku tak hledám nějakej univerzál HT ale úplně klasický XC nechci.. tenhle rám se mi jeví jako dobrá volba a nebo ještě primal.. psal jsem jim do katmaru ale nemají s tímto rámem a dětskou sedačkou zkušenosti..

                  0 0
                  • Strakááč  

                    Primal vem :) ,detskou sedacku bys tam mel mit moznost dat :)

                    0 0
                    • Dolejs  

                      co mi bylo sděleno tak na primal dětská sedačka nejde, na djambo by jít měla..

                      0 0
                      • Strakááč  

                        musí jít, podle toho co koupíš za sedačku… :) ale djambo bych vzal radši než primala, ptže se mi líbí víc :D tak ho vem :)

                        0 0
                  • pumpy  

                    ja resil podobny problem a nakonec jsem koupil 27,5+ jako kolo na zimu a na sedacku na leto. plus sem si koupil 29" zaplety na ktery jeste musim koupit plaste ;) a musim rici ze to plusko me bavi ;) – jen ti chci dat dalsi alternativu aby jsi to rozhodovani nemel tak jednoduche ;)

                    0 0
                    • Dolejs  

                      díky za tip ale spešla nechci, měl jsem možnost se na pár kolech projet a moc mi nesedí geo. Ale díky za tip+foto sedačky

                      0 0
                  • Sunshine 29  

                    Proto mám fatbike (27,5+ byla přes rozpočet).

                    0 0
                • son-goku  

                  Diky za obsahly a vecny komentar,

                  Ke kolum si jeste nejsem jisty jestli 27 ci 29, ale prijde mi ten rozmer proste sympaticky, kazdopadne jeste promyslim, pripadnu ‚downgrade‘ neni nijak slozity a mozny.

                  K ramu:

                  Crmo se mi libi, ale jeho cena je opravdu vysoka.

                  K vidli:

                  Poridil jsem epixona z nekolika duvodu. Hlavni byla cenova nabidka, ktera byla hodne lakava, dalsim duvodem je vsudypritomne oznaceni, ze ma epixon totozny tlumic s auronem a treti duvod je, ze ramy nsbikes a jine jsou koncipovane v rozsahu 120–140mm a auron je delsi. Na bazaru jsem hledal a nic schopneho jsem nenasel v prubehu 2 mesicu, tak jsem koupil novou vidli.

                  Brzdy mam od kamarada shimano xt za slusnou cenu i s deskama 70% a kotoucema 80%. Razeni chci moderni1×11 a to na bazaru se tezko shani, hlavne nejdrazsi cast kliky, nejspis je budu kupovat nove.

                  Muj puvodni zamer je jezdit uz v srpnu, nevim jestli se mi to povede.

                  Netusim, zda se vlezu do sveho trochu skromneho limitu, ale takoveto projekty se nekdy financne natahnou.

                  Je to pro me i hracka pri stavbe, udrbe i jizde.

                  0 0
                  •  

                    Auron se da zkratit na kolik chces, optej se do Tuning Testu tam to delaji tyhlety ,,upgready'' Suntour vidlic :-) Pocitej s tim, ze pokud hledas kvalitni kolo pro jeste lepsi pocit z jizdy, tak si musis holt priplatit :-) Samozrejme se da koupit jeste od corky kolo ktere bude mit hodnotu nekde v bazaru tretinovou cenu puvodniho, ale myslim si, ze corky podporovat nechces, nebo snad jo? :-) Kazdopadne cyklistika jako takova uz neni jako drive, v dnesni dobe to je samej novej standart, boost sem boost tam, rozmery kol, sirky rafku, riditek, karbon tohle karbon tamto…No nevyberes si, je za potrebi s timhle vsim doopravdy pocitat. A pokud je Tvuj limit investice pod rekneme 20000,– kc, tak to si asi moc neporidis kolo ktery tu mas rozepsane jake by jsi chtel mit. :-)

                    0 0
                  • Fidži_CZ  

                    O patronu nejde, jde o tuhost. Auron jde nastavit 100–160. A pokud ti šlo o peníze, tak si mohl vzít Aion. Nedávno tu byl za hubičku nový.

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      maajkee to nakonec neprodal a nechal si ho…už jsem si liboval :X

                      0 0
                      • Carloss  

                        neprodal? Kamarád ho má doma ;)

                        0 0
                        • Fran-tic  

                          hmm, no já byl první z reagujících a nakonec to padlo, že prý mu přišla vidle s krátkým sloupkem nebo něco v tom smyslu, tak že zatím odkládá prodej na neurčito.

                          0 0
                  • k3nyL  

                    27/29 Je to jenom o tom co si predstavujes pod enduro… Jestli jezdis vejlety po lese s kamosema po cestickach sem tam koren, ale jinak kochacka, tak klidne tu 29.. sice to bude spis xc/trail, ale taky to pojede.

                    Pokud ses strelec co si rad troufa, jezdi rychle, skaces a nemas problem to poslat (nebo to planujes)… je jasny, ze 29 kolo na 32 nohach vidle neni nic pro tebe. Jednak to znicis a navic to nebude nic funkci. (koukej po necem co ma pevny osy – ram + vidle, aspon 34" nohy vide, ls/hs compresse, 650b s poradnyma kolama (klido levnej rafek dozadu, ale pevnej vejlpet – 36dratu nazad neni spatny u ht) U vidle Nevim jestli auron, ale aion, nebo durolux jdou prestavet na zdvih co potrebujes. U klik a razeni si ohlidej retez linku… na eccentricu to vychazi celkem napicu resp se 42t to facha ale krizi se to.. + obecne kratka zadni stavba tomu body do plusu neprida ;]

                    tldr:pokud nemas 2 metry a nejezdis jak baba s nusi 29 je blbost ;)

                    0 0
                    • son-goku  

                      S kamosema jezdime teren na pomezi allmountin/enduro, hlavne delsi trasy nad 50km kopce, lesni cesty, kdyz se najde nejaky kopec na divocinu, tak se toho moc nebojime, ale podle toho co technika dovoli. :)

                      Merim 185.

                      Beru jako vyhodnou moznost kdykoli predelat kolo na 27+. Pri nejhorsim prepletu kola :)

                      Vidla uz je doma :) takze neni co resit.

                      Cenovy ramec mam 30k, coz odhaduju, ze se tam s hlinenym ramem vejdu, s zelezem budu lehce nad timto limitem.

                      V ramci razeni asi nebude problem 11–42 shimano, spis je problem u techto ramu malo mista pro velke prevodniky, u nsbikes se vejde snad 32z a u primalu si nejsem jisty zda se tam vleze 34.

                      0 0
                      • k3nyL  

                        Husty debilni boost… sem ani nevedel ze to omezuje max prevodnik… tak to bych nebral. 32T je na blbnuti dobry, ale dost schazi tezky prevody, proto nekdy prehazuju 34T nebo 36T :D tohle by me vyautovalo.

                        0 0
                        • Strakááč  

                          myslím že všechny dartmoory jsou dělaný na minimálně 36z.. i já můžu na svojí street/dirt quinnii dát 36z a taky ho tam mám :D psali u mojí quinnie že se tam vejde max 160mm kotouč a mám tam 180tku :D ten převodník je tak 1mm od rámu :D nevím jak jsou na tom NS :)

                          0 0
                      • Sunshine 29  

                        30k? Tak to hodně štěstí…

                        0 0
                        • zdeno1  

                          Me se to povedlo za mnohem min, ale rám je Werk a něco bylo doma no;-)

                          0 0
                    • Atilla  

                      Mě zase přijde, že pokud nemáš HT vyloženě na skákání, tak nic jiného než 29" nemá smysl. 26" HT EN jsem měl a nebyla to úplně správná cesta

                      0 0
                      • Kubiczech  

                        Souhlas. Pokud to není na nějaké enduro závodění, respektive enduro závodění s ambicema, tak bych taky dneska stavěl na 29" kolech.

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nic ti tímhle příspěvkem nechci cpát, spíš jen sdělit můj názor.

                    Když se mrkneš ke mě do profilu, tak tam mám EX: SingleBe RAW – to bylo pro mě nejlepší kolo, které jsem měl, jen mi hold neseděla velikost na delší trasy, ale to s kolem nemá moc společného. Bylo to pěkně hravé a pokud bych šel teď do něčeho, tak by to byla ocelová 29" se zdvihem třeba 120mm. Odjezdil jsem na tom vše včetně nějakých menších skoků apod.

                    Pár fotek níže :)

                    Je tam i první verze, proto ten RAW. Druhá verze je ten „hnědý“ lak :)

                    0 0
                    • Strakááč  

                      ta tvoje singlebe byla luxusní, škoda jí fakt.. :D

                      já jsem toho názoru..

                      že nejlepší kolo na všechno, na hraní, ježdění atd… je prostě¨nějakej pevnější CrMo HT rám na vidlu se zdvihem 130–150mm (140 akurát) takže sníženej auron/aion/bjet při penězích tak durolux… na 26", možná bych snesl 27,5" kola, řazení 1×10 / 11 minimální rozsah kazety 11–42.. určitě teleskopku… takovej ideál na zábavu :D

                      Jsem taky ňákej zblblej z těch oceláků.. je to strašně velkej rozdíl jezdit na CrMo vs Alu HTčku..

                      0 0
                      •  

                        A co celopero? To je teprve jinej vesmir Strakaci :-D

                        0 0
                        • Strakááč  

                          já to zkusil.. a strašně se mi to nelíbilo :D ale je pravda že jsem to zkoušel chvlku.. třeba by se mi to po čase začlo mnohem víc líbit :D

                          0 0
                          •  

                            Ja zase kdyz na to poprve sedel na pujcenym tak jsem malem chtel s tim ujet typkovi domu…:-D Na mym aktualnim kole stacilo trochu doladit tlumic a nastaveni a zase to jede jak na pevnaku ale pohlti to vsechny nerovnosti a narazy apod. :-) A jsem taky zastancem a Tvym bliznim v tom ze 26 kola jsou proste nejlepsi…

                            0 0
                            • Strakááč  

                              já žádný dálky nejezdím a jen kravnu, takže 26"je jednoznčaná věc.. a vůbec by mi nevadilo s tím někam jezdit :D 29" by mi přišli prostě zbytečně na obtíž ve všem.. :D

                              0 0
                              •  

                                Ano, pro lidi trpasliciho vzrustu (tzn. pod 170cm) je opravdu 29' na pikacu, vyjma XC kde rozhoduje predevsim rychlost a cas. Ale doporucil bych ti nekam zajet treba do TT nebo Rychleby a pujcit si nejaky celopero…Nejlepe na cely den. Bude se ti to dost libit a poznas nektere veci o kterych by se ti mohlo na tom tvym ocelovym Quinie jenom zdat :-)

                                0 0
                              • Atilla  

                                Řeknu to asi takhle. Pokud vlezu na obyč 26" kolo se starou geo, tak je to taky děs a běs se srovnáním třeba S Enduro Evo(když to vezmu do extrému tak s hornetem 4×). Pokud sedneš na obyč 29" od ghostu je to taky děs, ale vlez si na stumpjumpera v 29" a zjistíš, že to kolo je super. Jo sice v zavřených točkách se s tím popereš, ale zase ti dovolí přejet to co musíš na 26" vyskočit a ta styčná plocha je taky poznat.

                                Velikost kol, nedělá kolo – geo rámu dělá kolo.

                                Myslím, že o tomhle získáš povědomí až zkusíš víc kol než 2 někde na parkáči

                                0 0
                                • Strakááč  

                                  to ale dává smysl :) ale zase rám se k 29" taky musí uzpůsobit žejo :D

                                  0 0
                                  • Atilla  

                                    To sice ano, ale na druhou stranu mám dva 29" rámy ve výběru a oba mají kratší zadní stavbu(425 a 427mm) než moje RB na 27,5 (435mm). Když uděláš nízkou hlavovku a zvětšíš BB drop, tak vy výsledku sedíš na stejně velkém kole jenom má větší obruče.

                                    0 0
                                    • Strakááč  

                                      moje CS má 383mm, je to paráda.. ale zas mě někdy štve, ptže se mi několikrát stalo, že jsem při bunnyhopu šel málem na záda :D tam stačí trochu a už je to na zadním, plus vejš posazenej střed tomu taky pomůže :D

                                      ale už věřím, že nějaká 29" na moderním rámu s krátkou zadní stavbou bude hravá dost :)

                                      0 0
                                      •  

                                        Ale tak mas posuvny patky ne? Bys teoreticky mohl mit klidne i 395mm CS . :-)

                                        0 0
                                        • Strakááč  

                                          ajaj… :D :D to mi nedošlo.. tak to mám asi 390mm – tipuju podle toho, jak daleko mám osu od obloučku patky. :) ale tak ono se zas tolik nestalo ne ? :D

                                          0 0
                                          •  

                                            No, 385mm je velky rozdil nez treba 400mm…:-D Ale ne tak markatnni jako 420mm a 435mm.....:-D Jinak mam takovy pocit ze Dartmoor vyrabi snad ty stahovaci patky, neco na zpusob" tohohle":http://www.katmar.cz/…_bmx10mm.jpg akorat to nemuzu najit jak se tomu rika cesky…:-D

                                            0 0
                                            • Strakááč  

                                              česky se tomu říká napínák :D pořád to napíná řetěz.. :D já ten sajrajt ale nechtěl :D další prachy.. nedrží pak tolik osa podle mě a napínat ten řetěz nějak extra se taky nemá takže to vždycky mám povolený, zatáhnu na straně řetězu silou abych ten řetěz napnul, utáhnu female šroub na straně řetězu a pak si přitáhnu female šroub na druhej straně ale jen trošku, vystředím kolo v rámu, aby nebylo šikmo a hotovo ještě se ***** s nějakýma napínáčkama, který se různě kroutili a byl by s tím akorát bordel :D

                                              0 0
                                              •  

                                                Tak ja nevim no, mohl by jsi pridat clanek-dve do retezu, a tenhle ,,napinacek'' pritahnout na max a tim by jsi dosahl tech 395mm ne? To by pak bylo urcite stabilnejsi nez 383 :-D Jinak opravdu jsem nevedel ze je to napinak, totiz pod slovem napinak si predstavuju neco jineho, ne tohle :-D Jinak co se mi libi je ze ramy P3 od Socialized to maji celkem vychytany tohlensto. Asi to urcite znas tenhle ram. Jezdil ho nakou dobu Michal Prokop v 4X setupu. Na konci zadni stavby nad mistem pro osu mas 2 srouby a na druhe strane taky, tim si muzes jak napnout retez, tak zaroven i nastavit vzdalenost zadni osy od stredu. Vymakany co? Tenhle system kdyby mohl byt uplne na vsech kolech, kdyby se to tak dalo aplikovat, tak by to byla bomba a lidi by si podle me nestezovali porad ze jim nevyhovuje tahle a tamta zadni stavba a jeji rozmer…:-)

                                                0 0
                                                • Strakááč  

                                                  znám no, nemá to jen sociál ale i jiný rámy, a vymakaný to to je, to bych taky uvítal ani tak nejde o lidi který si stěžujou že maji krátkou stavbu nebo dlouhou.. ale napíná se s tím dost dobře retěz u singlu.. a hlavně se ti nemůže kolo v jednej patce pošoupnout víc, když dostane hýbu :D má to tak celkem dost kol už.. já jsem si na ty moje patky zvyknul, vymejšlel jsem pořád ja kto dělat nejlíp, až jsjsem zůstal u nějako způsobu, kterej funguje jakou dobu.. :D

                                                  jinak přidávat článek řetězu abych měl tu CS delší nechci.. bych se zbytečně okrádal o hravost :D že to snáž přeženu a můžu přepadnout je blbost řešit takhle.. to je chyba ve mě a měl bych jí řešit ve mě, né takovýhlema vejmyslama :D

                                                  tu jedem celkem OT už.. :D můžeš pokračovat v SZ :D

                                                  0 0
                                                  •  

                                                    Ne me to tady bavi :-D Nac intimco kdyz se od toho muzou pripadne nekdo poucit ze? SZ je pro geje :-D :-)

                                                    0 0
                                                  • Strakááč  

                                                    tak povídej dál.. :) já jen aby tu s tím někdo neměl problém..

                                                    0 0
                      • Atilla  

                        Jsem toho názoru, že jsi na takovém kole ještě pořádně nejel. Přesně co popisuješ jsem měl a myslím, že daleko lepší cesta je to co psal Lucase. 29" max 120mm, moderní geo- nízké – dlouhé

                        k tomu ostré EN 27,5 a skákačku na 26". pro fajnšmekry ještě DHčko :)

                        Jak mile máš HT na 29", tak ten rozdíl Alu – Crmo není tak markantní

                        0 0
                        • Strakááč  

                          ano nejel.. odvozuju od svojeho dirtu.. vyšší zdvih trochu delší rám atd..

                          29" jsem měl taky pujčený ale taky se mi to nelíbilo jsem si na tom připadal strašně divně.. v lese to sice nerovnosti pobíralo líp ale chyběla mi taková ta ovladatelnost a v hlavě mi pořád šrotovalo jak je to nahorvno :D ale zase to byl jen jeden den. určitě bych si třeba časem zvyknul..

                          0 0
    • son-goku  

      Edit: tak jsem si neuvedomil jake jsou epixoni verze.

      Mam epixona tr

      https://www.kupkolo.cz/…ered_z99061/

      :)

      0 0
    • Bobin2  

      Nevim proc vymyslet nejakou stavbu, kdyz za 37( ve sleve momentalne) muzes mit tohle. Zkousel jsem, jede neuveritelne.

      0 0
      • Dolejs  

        ?????

        0 0
      • Albek  

        Bobin se tak rozvášnil,že zapomněl dát odkaz :)

        0 0
        • Bobin2  

          Jo sorry :D byl jsem na mobilu tak mi to nejak vypadlo.

          https://www.whyte.cz/901

          0 0
          • Fran-tic  

            no ja nevim, za ty prachy bych měl jasno i kvůli rám-teleskop-vidle https://www.commencal-store.com/…-c2x17774324

            0 0
            • obda  

              No tvl, HT a 160mm zdvih :-O Jinak bf klasika, zakladatel da limit 30k a vsechny tipy jsou na kola o 20 a vice % dražší :D

              0 0
              • Fran-tic  

                to není klasika, nereagoval jsem na borce, co si na am ježdění koupil debilní vidli, ale na tu nabídku od bobika pro srovnání :) metu do 30 jsem mu nadhodil už předtím.

                jinak 160 je už overkill, 140–150 proč ne…snížit se dá vždy

                0 0
                • Sunshine 29  

                  Toho Commencala sem házel taky, mít prachy tak už je doma na tahání prcka.

                  160mm proč ne, ta geo je na to dělaná.

                  BTW ten Whyte za ty prachy opravdu nee.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Osobně mi přijde na ht ideální max 130mm, stejně to kope vzadu. Méně zdvihu – méně houpání v Sagu.

                    0 0
                    • Sunshine 29  

                      Nemám zkušenost, ale obecně mi přijdou HT s vysokým zdvihem vidle geometrií sympatičtější.

                      0 0
                      • Atilla  

                        JJ, geo mají hezčí většinou. Dle mě se jim dost povedl blizz od RM se 120mm vypadá dost agresivně a v 27,5" ten whyte s 130mm o kus výše.

                        Pevňáků už jsem měl docela dost a postupně zdvih snižuji:) Werk měl být původně taky 120mm, ale nepřišel jsem na to jak totema 2-step předělat na nižší zdvih.

                        0 0
                        • Sunshine 29  

                          Ten Whyte je pěknej, ale zabíjí to vidle + cena

                          0 0
                          • Fran-tic  

                            tak on sektor gold s pevnou osou a tapered není nic špatného, spíše entry model do téhle trail kategorie kol. Ale je příjemně citlivý na malé překážky, s většíma už to není výhra + ta tuhost taky není nic extra. za tu cenu už tam mohlo být i něco jinačího.

                            0 0
                      • Fran-tic  

                        musím uznat po commencal el camino, kde bylo 120–130, ze meta se 140–160 je mnohem klidnejší, stabilnější, hravější a více si dovolím. A zdvih neomezuje nijak jízdní vlastnosti, spíše pak začne vadit ten pevný zadek.

                        0 0
                        • Atilla  

                          Tak rozdíl na hlavovce 4 stupně musí udělat fakt hodně ,TT taky o 20mm delší. vsadím se že pokud by byla meta na 130mm se stejnou geo, tak by ti taky přišla o parník lepší

                          0 0
                        • Atilla  

                          Tak rozdíl na hlavovce 4 stupně musí udělat fakt hodně ,TT taky o 20mm delší. vsadím se že pokud by byla meta na 130mm se stejnou geo, tak by ti taky přišla o parník lepší

                          0 0
            •  

              Jo tak tenhle Commencal bych taky bral, ale urcite bych si nechal snizit vidlu na 140–150 max :-D

              0 0
              • Sunshine 29  

                Proč?

                0 0
                • nomecz  

                  protože sarkasmus :-)

                  0 0
                •  

                  Protoze mam strach o ten hlavovy uhel (udajne 66.5 HA) ktery se mi zda az moc extremni na Alu ramu bez zadniho pruzeni, kdyby to byl celo-ocelacek tak bych se s tim smiril, ale takhle asi ne no…:-)

                  0 0
                  • Sunshine 29  

                    Já myslím, že to mají dobře spočítané

                    0 0
                    •  

                      Jo to jo, ale tak preci jenom Alu neni ocel ze (mysleno tuhosti ramu)? Ale pravdou je, ze jsem na takovym kole jeste nikdy nesedel, tak vlastne do toho nemam co remcat :-D

                      0 0
                      • Fran-tic  

                        u tohodle rámu bych se toho absolutně nebál…navíc když vemu, jaký je profil trubek a provedení, spíše bych měl obavy z ocelového rámu (a to píšu jako vlastník :) )

                        0 0
                        •  

                          To ja bych se teda tohodle s timhle 66.5 HA bal vic nez s ocelakem s 60 HA.....:-D

                          0 0
                          • Fran-tic  

                            a to kvůli čeho prosimtě ? :) ona ta ocel je poslední dobou nějaká hype super úchylka, chápu, že jak je méně tužší, tak pohltí vibrace. Ale i to bych bral s nadhledem, stejně jako fakt, že když si dám na silnici karbonovou vidli, tak už to bude jen žůžo labůžo.

                            0 0
                            •  

                              To je slozity, asi taky protoze mi prasklo vic hlinikovych ramu, tak proto tomu hlinikovymu moc neverim krom celopero provedeni. Ocel je rozhodne o dost tuzsi nez hlinik, nechapu proc o tom debatujeme kdyz je to odjakziva znat :-)

                              0 0
                              • Fran-tic  

                                Ale nedělej :) Pevnostní charakteristiky jsou sice lepší pro ocel, ale měrná pevnost už tak dobrá není. Když k tomu přídáš v potaz konstrukční možnosti hydroformingu u hliníku, tak je pravda, že není o čem debatovat. Natož o nějaké tuhosti oceli :)

                                0 0
          • Atilla  

            to je moc pěkný – dle mě úplně ideál, jen místo sektora třeba aion aby se tomu dalo víc přiložit

            Edit: akorát koukám není to plusko. Kdyby tam šla natlačit 29" .....

            0 0
    • nozaki  

      Měl jsem rám Dartmoor Primal 2016 a byl jsem s nim moc spokojený.Na HT hodně hravé a byl to pro mě takový přechod na fulla.

      0 0
    • filous  

      Zdar, už se mi doma hřeje rám NS bikes eccentric evo. Vidlici mám vymyšlenou Aurona RC2 na 140mm zdvihu. Jelikož vidlice už je takhle vysoká jako prase, sháním hlavový složení který bude pasovat a spodní miska vůbec nebude nebo bude jen nizoucka, abych nezvedal hlavu víš než je nutný. Samozřejmě co nejvíc parády za co nejmíň peněz. Díky moc za rady.

      0 0
      • Strakááč  

        Tak muzes si ubrat pul cm zdvihu, nebo tak :) a crmo bys nechtel zkusit ?

        0 0
        • filous  

          140 zdvihu bych si chtěl dopřát…Crmo jsem vynechal kvůli ceně a váze…mám to jako „jedno“ kolo. Spíš trail bike než HT enduro. Jde mi o krátkou zadní stavbu kvůli trialovejm píčovinam. Myslím že do budoucna nebude problém materiál vyměnit. Měl jsem RB Bandit HT a byl to super stroj. Hledal jsem náhradu…

          0 0
      • wilda81  

        jaká je tam hlava? Mrkni na superstarcompo­nents – do konce měsíce je tam akce –20% na jejich hlávka.

        0 0
        • filous  

          Specifikace je:Head tube: integrated tapered IS42/IS52 Fits forks: standard 1–1/8” or tapered 1.5 1–1/8” steerer tubes. Superstar components jdu ceknout.

          0 0
          • Atilla  

            bral jsem mortop je nizoučké. Divím se, že jsi šel do HT na 650b.

            0 0
            • filous  

              Už jsem měl kola doma… rozměr mi vyhovuje, měl jsem stumpjumpera FSR na 29" a to bylo neštěstí…krom toho tuším že 29" se tam nacpat dá taky. Na mortopa mrknu.

              0 0
              • Atilla  

                29" jdou narvat jen do Jumbo verze.

                0 0
                • filous  

                  Hele koukám na na to hlavko, patří tam integrovaný IS99,101 nebo IS100? Je tam rozdíl v průměru spodní misky…a ty máš integrovaný nebo semi?

                  0 0
                  • Strakááč  

                    Dle me davaj kvuli pevnosti vsude integrovany.. a tam se resit prumer nemusi nijak zvlast.. teda jen podle myho nazoru.. takze milik sem milik tam.. sam mamu integrovanyho hlavka prumyslovy loziska hodne velkou vuli.. no mam v sobe tretinu rumu s colou, tak to berte s nadhledem :)))

                    0 0
                    • filous  

                      V pořádku… chytrá voda je žádoucí… akorát řeším průměr spodní díry pro hlavko… budu to muset přeměřit (rám je u kámoše co má servis) a pak rozhodnout jestli chci spodní misku s tím tenouckym lemem(semi) nebo bez něj.

                      0 0
                      • Strakááč  

                        Urcite bez… je to integrovany.. dartmoor, mortop delaj takovy hlavka.. je jich mraky..

                        0 0
            • filous  

              Jinak tady píšou že by to mělo bejt 29" kompatibilní, ale můžou tam mít chybu: https://www.katmar.cz/…-p-3774.html

              0 0
              • Atilla  

                To mají špatně. Na oficiálních stránkách mají pouze 650b.

                Hlavko :https://m.cycology.cz/…rvy-p761240/

                0 0
                • filous  

                  Jj taky jsem to na to koukal na oficiálních stránkách, že to tam neuvádí… obecně jsem z toho shopu dost otravenej, nedali mi k tomu osu(jen ten plastovej blábol) ani ty držáky bowdenu, ještě na mě koukali co po nich chci…dnes to tam hledají, tak jsem zvedavej… hrozná veteš…

                  0 0
          • filous  

            Tvl mrknul jsem na to a je tam variant těch horních a spodních misek jak Turků v Německu. Tusis ty nebo někdo jakou variantu potřebu pro vise zminenej rám? http://www.superstarcomponents.com/…complete.htm

            0 0
          • wilda81  

            Tak to jsou ložiska v rámu, ne? Tzn. že stačí mrknout jen na výšku horního víčka.

            0 0
      • bezdratova.sprcha  

        No par milimetru uz nic nezachraní. Aspoň teda nic, co bys cítil při jízdě.

        Já osobně budu dělat obdobný projekt na rámu Onza Jackpot, který při 150mm vidlici má hodně neutráních 68 stupnu. Planuji to teda na 140mm vidlici a s 29" kolem na predku. Samozrejme je potreba pocitat s nejakym sagem. Hlavovka samotneho biku nebude stejna jako hlavovka biku s jezdcem.

        0 0
    • Dolejs  

      Je pevnější crmo meta ht nebo klasika alu? Praskla mi teď zadní stavba na fullu a mám po záruce tak řeším levnější alternativu přeházet komponenty a chtěl bych nějaký ht endurko.. díky za tip

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.