HT bike do 30k na závody, RB/Sup/stavba?

22 nepřečtených
  • Mawic

    Zdravím bikery,

    už delší dobu se poohlížím po novém stroji za slušnou cenu. Do 30k se tu vybíralo již několikrát, ale většinou je to téma pár let staré a bylo vybíráno z nového, takže bych se rád poradil s někým zkušenějším přímo tady..

    Do teď jsem jezdil na 26" HT, takže u toho chci zůstat, už kvůli ceně, až na to, že bych rád přesedlal na 29". Rozhodně nehledám nové kolo. Spíš něco od roku 2015 a vejš. Co byste mi za tu cenu doporučili a jaké komponenty bych měl očekávat? Jsem poměrně rozhodnutý pro 1×11, kdyby náhodou, tak měnič a placka se dá dokoupit..

    Dost jsem pročítal forum ohledně nějakých staveb a zarazil jsem se na RB. Dal by se ten rám používá i na nějaký slušnější závodění? (Mtbo, občas nějakej maraton, chtěl bych zkusit i nějakej triatlon letos..)

    Má někdo s RB delší zkušenosti i z nějakého závodu s porovnáním s ostatními 29tkami?

    Co jsem tak posčítal, tak kdybych sehnal občas nějakou komponentu z bazaru, mohl bych se do 30 vejít. Takže co bych tam chtěl dát?

    Rám RB CRR 290

    Reba RL Tapered – https://www.kupkolo.cz/…unce_z93520/

    SLX – kliky, presmyk, kazeta

    Brzdy – Deore

    S kolama bych to viděl okolo 4k. Jaké by se za tu cenu daly sehnat? Nové nebo bazar?

    Co byste řekli na tyto? (https://www.kupkolo.cz/…6der_z96921/)

    No a když ne RB, tak jsem se poohlížel po nějakém karbonu. Otázka je, jestli se za takové peníze dá vůbec něco sehnat, aby to za něco stálo? Koukal jsem dlouho po Supovi 969, 979, protože je v podstatě na komponentech, které bych si představoval, ale málokdy se objeví pod 35k, což by ještě asi připadalo na zvážení. Možná by mi trochu vadilo pressfitový složení, to stále vnímám jako nevýhodu..

    Samozřejmě mi jde i o váhu a vydrž kola, čím min tím lépe. Rad bych, aby toho dost vydrželo, protože ho nebudu za 2 roky měnit. Což možná hraje pro RB díky záruce na rám?

    Snad jsem to nějak shrnul a na nic nezapomněl. Ještě doplňuju, že měřím 182cm a mám cca 73kg.

    Díky za názory, snad mi pomůžete si v tom nějak utřídit myšlenky. :-)

    0 0
    • JFtryall  

      1×11 SLX, SunRace kazeta, dobry gumy, kola treba na ZTR Rapid a vidli bych bral radsi potunenej Epicon, bude to fungovat velmi dobre.

      RBcko bude dobry a vydrzi to. Bude to pekna univerzalni raketa. Asi ne tak pohodlny jako karbon, ale to se da celkem dobre podchytit sedlovkou a objemnym obutim se spravnym tlakem.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Víc polarizující kombinaci značek, převodů a určení sis snad ani nemohl vybrat. :-) Ale popořadě. Pokud zvažuješ RB, tak se nejdřív zeptej přímo u nich, jestli by ti nějak cenově a komponentově neupravili ten basic setup, co prodávají za 33 000,–. Druhou variantou je kompletní stavba, ale tam bych určitě nepočítal úplně s Rebou. Spíš s levnějším Epiconem\Epixonem. Nevím, jak jsou na tom dneska cenově 1×11 sety Shimano SLX. Nicméně mně loni vyšlo nejlépe vzít kliky Sram Gx + SunRace kazetu 11–42 a Shimano XT M8000 hazku. Letos bych hledal to samé v rozsahu kazety 11 – 46.

      Závodit se dá na čemkoliv, záleží na odhodlání a ambicích. Ale vážně. CRRko rozhodně nesplňuje parametry závodní rakety a to především kvůli váze. Tenhle hendikep ještě umocní nízký rozpočet. Zase snese hodně.:-) Já na svém RB odjel třeba Trans Brdy a letos, pokud si zase něco nezlomím, se chystám i na delší podniky. Nedávno se tu na bazaru mihnul hezký (bílý? červený?) Stumpjumper HT za slušnou cenu, kterého bych považoval spíš za závodní náčiní. Ale RB je zase každodenní univerzál. :-)

      0 0
      • Mawic  

        No rád bych sladil alespoň kliky s hezkou, vyjde to úplně stejně a Gx kluky jsou dost těžítka..

        Je fakt, že v L verzi má 1,9 kg, což není málo, ale dá se sehnat lepší rám do 10k? Občas se dá narazit třeba na karbon pod deset, ale to člověk vůbec neví, jestli není už 6× lepenej.. Nebo je to u karbonu jedno?

        Co jsem tak četl, tak se ti nikdy diskuze o tom, jestli se RB hodí i na závody nerozjela, tak bych byl rád, kdyby to někdo měl šanci porovnat.

        Na RB nějak nestojím, pokud by se objevilo něco lepšího..

        Jaký kola by se daly pořídit okolo 30 z bazaru, aby za něco stály?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Už tady to tady zaznělo. Na startech stojí hromada RB. Já crrko vnímám jako perfektního univerzála. Můžu porovnávat s jeho předchozí generací a to kolo je živější (kratší zadní stavba). RB x SUP je v daný kategorii a relaci spíš o pocitu z geometrie, posedu a vhodném osazení. Co bych sledoval na bazaru jsem psal, nema smysl se opakovat:-)

          0 0
    • Džey Ár  

      RB v klidu, stačí se podívat kolik jich na startech závodů stojí. Na maratony bych ale volil dvoupřevodník, proč poznáš při prvním delším blátivém závodě :-). Rebu bych nechal kvůli váze a kola samo co nejlepší. Jinak čím řadíš je šumák všechno to nějak funguje. Na váhu a projev kola budou mít velký vliv pláště, ale to je dost těžké rozhodování (poměr váha/ neprůstřelnost ), každopádně bezduše (osobně bych volil UST, žádné pitomé pásky). Celkově ta tvoje stavba jak ji máš, mi přijde docela logická.

      0 0
      • MlokCZ  

        Když radíš UST, tak to zkus konkrétně, protože opravdu netuším, jak bys to v sestavě do 30tis. Kč chtěl udělat…

        Tedy jestli vůbec tušíš, co se aktuálně na trhu v UST dá pořídit:

        • samotné ráfky nejsou (Mavic je přestal dělat)
        • žádná levná kola nejsou, všichni je přestali dělat

        Pro 2017 v UST ve 29" zůstává pouze:

        • Fulcrum Red Metal XRP 29: ty jsou na sestavu do 30tis. Kč úplně mimo, navíc jen 19mm ráfek
        • Mavic Crossmax Pro 29: opět na sestavu do 30tis. Kč úplně mimo, jinak se mi na XC a případně lehké trailové ježdění líbí, cena je tedy dost přepálená (aktuálně 900E), ale určitě se zase během roku objeví sem tam o dost levněji

        A to je pokud vím vše, jestli náhodou nenabízí ještě něco Easton. Jinak je vše s TLR s páskou (výběr ráfků s dobrým profilem srovnatelným s UST je dost, takže je to jen o té pásce, což dnes problém není, pokud se páska dobře nalepí; já ale také pásku nemám rád).

        Na bike24 pak mají poslední kousek Crossmaxů XL 29 2016 za ještě docela rozumnou cenu (660E). Ty už nově nebudou, takže poslední možnost případně koupit. Na sestavu do 30tis. Kč ale samozřejmě také zcela mimo.

        V každém případě srovnatelná TLR kola jsou levnější, takže UST je opravdu jen pro toho, kdo nemá rád pásky a je ochotný si připlatit.

        0 0
        • Džey Ár  

          To je mi jasné že se s novýma do 30 nevejde, to je spíš do budoucna. Ale i tak se dá, loni jsem koupil UST Mavic ráfky za 1000,– oba nové z bazaru (XM 819), pochopitelně 26". Takže výhledově se dá splašit kdeco. Ale je pravda že jsem nevěděl jak jsou UST na ústupu, holt drahá výroba. Také jsem psal že by to byla má volba :-).

          0 0
        • Rubi  

          Shimano uz ust rafek nedela?

          0 0
          • MlokCZ  

            Na to jsem při hledání úplně zapomněl, protože když byl výběr ještě velký, tak mi nikdy ničím nezaujalo. Na to se podívám (pořád monitoruju stav UST, protože chci u UST kol zůstat, teď tedy mám aktuálně doma 3 páry Crossmaxů XL 29", takže na pár let vyřešeno, ale kdybych je třeba zrušil…).

            A kdyby to někoho zajímalo, tak jsem nově objevil pěkný doprodej Crossmax XL na CRC (ještě nedávno je tam neměli v nabídce za tuhle cenu):

            http://www.chainreactioncycles.com/…p-prod140703

            600E už je pěkná cena.

            0 0
          • MlokCZ  

            Tak Shimano jako ostatní, také pá, pá UST ráfkům:

            Z recenze na XT kola:

            „Compared to the outgoing XT wheels that we reviewed back in 2014, the new rims no longer feature a solid tubeless rim bed. They’re still labelled as UST Tubeless, but the conventionally drilled rims now rely on a tubeless rim strip to keep things airtight.“

            Aspoň tedy 24mm vnitřní šířka ráfku.

            0 0
    • nomecz  

      Asi mě tady některi sezerou ale skus se podivat po ramu pells razer, da se sehnat za par tisic a oproti RB je urcite jezdivejsi GEO

      0 0
      • maajkee  

        Jezdivější GEO? V čem konkrétně?

        Naopak RB CRR 290 byl asi můj nejlepší HT rám.

        Geometrie akorát pro mě, přo sedlový trubce 480mm délka rámu 620mm, délka zadní stavby 435mm což považuju za dobrej univerzál mezi hravostí a stabilitou. Hlavový úhel je taky na XC kolo fajn kompromis, aby to bylo ovladatelný v nížších rychlostech a ještě trochu stabilní v rychlých sjezdech. Já jsem tam měl ještě 120mm, takže hlavový ůhel byl cca 69,5° a bylo to pecka kolo.

        Jinak konkrétně teď stavím jedno RB s rozpočtem 31 tisíc.

        Je to na SLX 2×10, s vidlicí Axon RL-RC a kolama Mach1 3.90SL + Náboje Force 4in1 (Novatec D882 a D881) 15mm a 12/142m

        Takže dá se postavit pěkný kolo.

        0 0
    • Mawic  

      Co byste řekli na tento bike?

      https://www.cyklobazar.cz/…k-superfly-9

      0 0
      • Mawic  

        I když rám jako takový je možná stejně těžký jako CRR 290, rychloupínák bude mít taky pár gramů, takže na tom budou nejspíš dost podobně.

        Trochu se mi nelíbí, že je osazený Sramem – cena kazety se mi zrovna dvakrát nezamlouvá.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.