Stavba "bikeparku" v přírodní rezervaci a byrokracie s tím spojená

33 nepřečtených
  • DarthCedr

    Zdravíčko. Uvažovali jsme s kamarádem nad stavbou – nebo řekněme spíše úpravou lesního terénu v našem okolí tady u nás, v Praze. Zatím rozhodně žádná lanovka, spíš jen hliněné skoky, možná někdy časem nějaké dřevo…

    Proč to sem ale píšu. Taková věc určitě nesmí vyrůst v lese jen tak, zvlášť když je ta oblast přírodní rezervace, že?

    Máte s tím někdo zkušenosti? Tolerují se takové malé úpravy, nebo musíme shánět potvrzení? Nebo to raději vzdát?

    0 0
    • coolboy  

      Myslím, že jsou na to již dnes specializované firmy, které mají svou vlastní metodiku stavby takových stezek…

      0 0
    • pítrs  

      udělejte si secret spot, daleko od cest, at vás nikdo nevidí a nikomu neřikejte kde, co a jak…

      0 0
      • DarthCedr  

        Určitě mě to napadlo udělat to i takhle, ale trochu by mě to mrzelo. Kdybychom si tam s tím nedejbože opravdu dali práci, měl bych hroznou radost, kdybych viděl, že to používaj i cizí lidi a že je to baví – takovejch míst je v Praze fakt málo a je to škoda.

        0 0
        • Chiron  

          No ale dělat to oficiální cestou jako věc pro veřejnost. A v CHKO nebo PR. No to by skoro ani nešlo. Pokud by si s tím chtěl jít přes úřad, tak si ani nedovedu představit co by bylo potřeba. Určitě nějaký projekt, povolení na nějaké zemní práce, určitě vyjádření ochránců přírody a určitě by se ještě něco našlo. Raději to udělat na černotu a když vás tam někdo chytí, tak nevíte kdo to postavil, že tu jen jezdíte. On to časem objeví určitě i někdo další.

          0 0
    • LRRTM1  

      Tak určitě ten pozemek někomu patří… no a ten se asi nasere, až tam najde pár hromad hlíny. Podle mě na takovou akci potřebuješ souhlas majitele pozemku, určitě minimálně vyjádření nějakýho odboru ochrany přírody a nejspíš i stavební povolení.

      Můj osobní názor je ten, že bikepark, singltrek a podobný věci můžou vzniknout jen ve dvou situacích. Buď na tom někdo slušně vydělá (bikepark, kde už je sedačka a tohle je sqělej způsob, jak něco vyvařit i v létě, kdy se nelyžuje) nebo se sbíraj politický body a vedou se kecy jako regionální rozvoj, podpora tělovýchovy, evropské dotace apod. (no a nakonec ten sběratel politickejch bodů samozřejmě taky něco vyvaří).

      Sorry za moji skepsi, sám Vám držím palce, ale myslím, že realita je zkrátka taková.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Točná, Monínec, Závist, Hostivař, …je určitě dost míst co dělali lidi ne pro prachy ani politiku ) Oficiálně z těch jmenovanejch existuje asi jenom Monínec, ale dělali to všechno kluci co z toho nebudou mít ani korunu, proto aby měli kde jezdit..

        Je to těžký, ať je to legál nebo ne, tak pokud to nebude něco velkýho, a pokud to bude kolem prahy, tak je dost pravděpodobný že ti to tam jednou za čas někdo přijde trochu „poupravit“. Jinak papírování je asi blbost, úředník ti to jentak nepovolí(podle mě), spíš zkusit majitele toho pozemku, kdyby to nebyl stát tak by se třeba dalo něco řešit, no a v nejhorim prostě začít stavět někde, kde nechodí moc pěších. Sice většina pěších c potkávám u nás v „bikeparku“ bejvaj vlídný, třeba si pokecaj a někdy i pochválej že to děláme, ale někdy přijdeš a najdeš na skocích lidský hovna a zničený lávky. Ale ten pocit z nově postavenýho skoku, wóla nebo čehokoliv to dost významně přebije ;)

        0 0
        • LRRTM1  

          Musíš rozlišovat lidi, co to postaví a co to provozujou. Jasně že se v každým parku objeví parta nadšenců, co ho navrhne a zrealizuje, ale provozuje ho pak většinou někdo jinej (Špičák, Lipno…)

          0 0
        • DarthCedr  

          Díky za (slovní) podporu ;-)

          Vidim to prostě tak, že až se nám bude chtít, tak tam něco uděláme a uvidíme, co se s tím stane :-)

          Rozhodně nečekat nic ještě tenhle podzim, ty sis asi mohl všimnout, že já na to ještě ani nemám kolo :D

          0 0
          • Martin.K1  

            A kdepak to je, třeba by se někdo chtěl přidat?

            0 0
            • DarthCedr  

              Radotín. Je to po cestě z Prahy na Všenory, na Frantův trail, na Černošický skoky…

              0 0
              • Martin.K1  

                škoda, to mám přes celou Prahu.

                0 0
                • DarthCedr  

                  Stejně jako já na vaše bikrosky :-) Posledně jsem na tý nový přetrhl řetěz :D

                  A tam u vás, třeba na svazích k řece, by nic nešlo?

                  0 0
                  • Martin.K1  

                    Jo na bikrosku už raději ani nelezu, naposledy jsem tam ohnul patku a přehazku. V Draháňském údolí asi jo, ale je to taky nějaká přírodní rezervace nebo co. Jinak tam jsou slušný sešupy, ale je to krátký.

                    0 0
                  • rud1k  

                    Hlavne to tam prosim nezkur… :) V lesech nad Radotinem jezdim docela rad a casto, tak tam ty cesty moc nevylepsujte…jednak naserete pesi, druhak lidi co litat vzduchem nepotrebujou – kdyz by to bylo bokem tak super – nikdo vas tam nebude otravovat a muzete si skakat jak je libo ;) Popripade zachovejte stavajici prujezdnost…

                    0 0
                    • DarthCedr  

                      Určitě se budeme snažit dělat to co nejvíc bokem, je tu hromada malejch cestiček, který by šly použít, neboj ;-)

                      Taky aby to tak nebylo do očí. Mimochodem, neznáš tu lokalitu když se jede z černošic do Vonoklas po modrý značce? Hned za Černošicema je v lese hroooomada super věcí.

                      0 0
              • Ondrais  

                To mam kousek a určitě rád přidám ruku k dílu ;-)

                Můj názor je a to i přesto že je to v CHKO udělat to nenápadně, výhradně z přírodních materiálů tak aby to nenarušovalo stávající pěší nebo cyklocesty bez jakýhokoliv povolení ale s maximální ohleduplností k majiteli nebo správci pozemku. Pochybuju že má někdo přehled kde byla nebo nebyla nějaká hrouda, jestli nájezd na ten pařez vytvořila příroda nebo ne…

                Sám osobně něco takového stavím v Brdech – Hřebenech. Místo které mam neskutečně rád a zajímám se o něj nejen z pohledu ježdění ale i historicko-památkově. Nemam problém a občas udělám to že vezmu pytel a sbírám bordel kterej tam lidi vyhodili. Nelíbí se mi to tam a myslim si že pokud bych zašel za majitelem a ukázal mu ty pytle plný bordelu z jeho lesa, tak by proti pár hrbolům snad nic nenamítal. ( stejně jsou tam všude krátery od bomb )

                Když se to pak zasype listím, nikdo skoro nic nepozná. Prostě, dá se to udělat nenápadně a nebo hodně nápadně, to přijde na to kde a jak. A čím míň upozornění, tím líp, takže bych se nidke neptal. Když ti někdo řekne „NE“ tak jakákoliv stavba už je proti výslovnému zákazu a někdo si to může začít hlídat. a to jestli ti tam budou jezdit i jiní, s tím prostě nic neuděláš ( není to přece tvůj pozemek )a nevidim důvod proč by to mělo vadit. Jde přece o to zajezdit si, ne? :-)

                0 0
                • DarthCedr  

                  Naopak! Spíš si myslim, že to musí bejt dobrej pocit, když vidíš, že ti tam jezděj i cizí lidi a že je baví to, cos ty vytvořil.

                  Mluvíš o přírodních materiálech. Takže žádný nošení dříví do lesa, myslíš? Tedy nějaký prkenný věci jako klopenky (to musí bejt stejně hrozně moc práce s tim) nebo skoky raději ne?

                  Btw. čupr kolo :-)

                  0 0
                  • goofy  

                    No eknu ti to takhle. Delal jsem uz nejednu vec a proste cim vic lidi tam jezdi, tim driv si toho nekdo vsimne, tim vic bordelu se tam nazbira (ano ja a ty trebas po sobe uklizime, ale kolik nas takovych je?) a tim driv ti to nejdu zacne borit a delat problemy. Oficialni cestou dle me nemas sanci neco takoveho v prirodni rezervaci protlacit, tak to bych ani neresil…

                    0 0
                • Kubas.1  

                  postavit nenápadně se to dá, ale pokud je to někde blízko cesty, tak jezdit nenápadne už se moc nedá, a pak se možná někdo půjde podívat kde to vlastně jezdíš, a po čem…

                  0 0
        • goofy  

          A proc myslis, ze se na Moninci neco vubec stavelo? Protoze se podarilo presvedcit majtele a provozovatele, ze mu z toho neco kapne..

          0 0
          • LRRTM1  

            Přesně tak. Ono totiž nelze slučovat dvě rozdílný věci. Načerno si někde mimo civilizaci postavit pár skoků a oficiálně vybudovat bikepark. A vzhledem k tomu, že se zakladatel vlákna ptá na legislativu, tak jsem myslel, že mu jde o oficiální verzi.

            0 0
          • mr.antik  

            nevim, no co jsme tam byli, tak tam bylo 5půl lidí…

            0 0
            • goofy  

              Nerikam ze tym bude vzdy plno. To snad ani nejde. Nekdy ikdyz je pekno, tak clovek trebas i na javorovem skoro nikoho nepotka (a to donedavna byl vicemene jediny poradny kopec siroko daleko), ale proste bud nekteri nemaji cas, nebo se banda rozhodne jet nekde jinde, nebo jsou zavody. Tech faktoru je hdne, ale proste stejne tam nekdo byl a o to jde. ;o)

              0 0
    • KRAJIC  

      Jak už tu zaznělo – udělejte si to tajně. Hlavně ať máš spolehlivé kluky, kteří se nebojí vzít lopatu do ruky a nepřitáhnou tam tlupu čuráků co tam budou pochlastávat a péct párky. 95% všech tratí v ČR je v tomto duchu postaveno a většinou vznikají a zanikají s tím jak odrůstají stavitelé – v dnešní době spíš pouze zanikají protože generace internetový ichtilů neumí skoro jezdit a to, že by mohli pomoct s výstavbou už nechápe vůbec – na druhou stranu to umí perfektně poničit a prostě dojebat.

      0 0
    • kolombo  

      Především se podívej, co přesně je to za typ chráněného území a komu patří, to se dá dohledat na netu celkem snadno. Pokud je chráněn rekreační potenciál oblasti, tak by to tam teoreticky šlo, ale vždy záleží na ochotě úředníků, vlastníka a podobně.

      Něco podobného se řešilo kolem lávek na Točné, oprava byla řádně povolená, tak zkus zahledat v hlubinách bike-fora.

      0 0
      • mr.antik  

        hlavně i se všema povoleníma stačí jeden naštvaný místní jedinec a je po srandě (střepy, hřebínky, klády atd..). Takže i kdyby to bylo plně legální, tak bych se držel výše uvedených doporučení (minimum „staveb“)

        0 0
        • Ondrais  

          jj, tyhle ti nepřející naschválníčci jsou dnes uplně všude. Často si řikám, jestli v případě nějaký lávky by třeba nebyli schopni naříznout to aby se tam někdo přizabil. No snad ne, ale rozum teda na to „maj“.

          To s těma přírodníma materiálama, asi bych tam netahal dřevotřísku nebo nějaký nový svítivý prkna. Když už tak nějaký s „patinou“ co na ně nekde pršelo a nebijou tolik do očí čerstvotou :-)

          Dobře se staví ze starých spadlých kmenů ( klopenky ). Jinak jestli chceš dělat lávky / dropy tak to bez prken asi nepůjde, leda nasekat někde na špalku takový ty „půlky do kamen“ ale myslim že v případě tý lávky už je to uplně jedno, ta bude prostě trčet tak jako tak… :-)

          já jsem si udělal třeba pár odrazů pomocí prken z nějakýho nábytku po stranách aby se mi to moc nerozlezlo a zpevnilo se to ale zase jsem je zaházel hlínou a listím, takže nejsou vubec vidět. Chce to prostě maskovat co nejvíc :-)

          0 0
          • Ondrais  

            btw. nevíte někdo kde sehnat nějaký starý palety který někdo vyhazuje?

            0 0
            • Martin.K1  

              většinou někde u velkoobchodů nebo nějaký sklady, pila (odřezky), výkup palet atd.záleží kolik toho potřebuješ.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.