Srážka cyklista - chodec => žádost o radu

391 nepřečtených
  • Cestgui

    Dobrý den.

    Jako cyklista jsem měl srážku s chodcem v roce 2016. O nehodě je psáno několikrát v médiích – viz https://www.tyden.cz/…_469351.html?…

    nebo např. https://echo24.cz/…sty-a-chodce

    Stalo se tak v Českých Budějovicích na Zátkově nábřeží v místě, kde se z leva napojuje dřevěný most od plovárny (viz foto) , na cyklostezce označené značkou C 10 a (cyklostezka s oddělenými pruhy pro chodce a cyklisty), navíc doplněné vodorovným dopravním značením jednoznačně rozdělujícím pruh pro chodce a pruh pro cyklisty – viz druhé foto.

    K nehodě došlo tak, že já jsem přijížděl k dřevěnému mostu po pravé straně cyklostezky na kole , most jsem měl po levé straně. Chtěl jsem pokračovat rovně, po mostě přicházel z levé strany chodec. Na konci mostu (a kraji asfaltového pruhu pro cyklisty) se rozhlédl a začal zrychleným krokem přecházet z mé levé strany doprava. Já byl před ním zhruba ve chvíli vykročení chodce cca 12 metrů. Proto jsem kolo stočil do prostřední části cyklostezky (nikdo proti mě nešel ani nejel) se záměrem objet chodce jdoucího doprava za jeho zády ve vzdálenosti cca 1,5 – 2 metry. Když jsem byl 2 metry před úrovní chodce, ten náhle bez zjevné příčiny, nebo jakéhokoliv podnětu uskočil dozadu, přímo pod mé kolo. Já na něj stačil pouze vykřiknout „ne“ a než jsem stačil přešáhnout a zmáčknout brzdovou páku, už jsem narazil do chodce. Ten byl mým kolem a mým tělem odražen na asfalt, bohužel dopadl zátylkem na asfaltový povrch a způsobil si těžký otřes mozku atd. Já zrušil kolo za 40 000 Kč, při nehodě jsem se však nějakým zázrakem vážněji nezranil. Chodem bohužel trpí dle své výpovědi dosud „ztrátou paměti“ z doby nehody, díky úrazu ztratil 95 % čichu, a cca 50 % chuti, dle lékařských vyšetření pravděpodobně trvale.

    Zavolal jsem záchrannou službu, chodci jsem poskytl první pomoc, zkouška na alkohol negativní, kolo do protokolu o dopravní nehodě zapsáno před nehodou s perfektním technickým stavem, já vybaven cyklistickou helmou, dresem, rukavicemi, brýlemi, prostě vším možným.

    Já jsem byl obviněn z trestného činu těžké újmy na zdraví způsobené nedbalostí.

    Protože jsem absolventem vysoké školy, dopravní fakulty v bakalářském i magisterském oboru a předtím jsem již měl absolvovanou střední průmyslovou školu dopravní, troufám si říct, že o dopravě něco málo vím.

    U prvního hlavního líčení jsem výpočtem dokázal, že na vzdálenost 2 metry nejsem při reakční době cyklisty 1 sekunda schopen zastavit (jako žádný jiný člověk) i při nejpomalejší jízdě cyklisty (která je odbornou literaturou stanovena na cca 7 km / h). Byl jsem zproštěn obvinění, krajský soud po odvolání státní zástupkyně zprošťující rozsudek Okresního soudu potvrdil.

    Po několika týdnech mi přišlo dovolání nejvyššího státního zástupce, který v životě na místě nebyl a který mi tvrdí, že nehoda byla způsobená mojí velkou rychlostí a „agresivní jízdou“. Rychlost byla ODHADNUTÁ, nikoli prokázaná Nejvyšší státní zástupce mi tvrdí (z Brna bez jediného přezkoumání místa, jediné výpovědi svědků proti mě, jediného důkazu soudních znalců o mé rychlé jízdě, bez jediného důkazu typu videozáznam, prostě asi podle svých dojmů a mínění), že jsem jel rychle, kdy jsem uvažoval s desítkami centimetrů a zlomky vteřin při vyhýbání se ⇒ z toho dle nejvyššího státního zástupce vyplívá i můj „agresivní styl jízdy“!

    Má argumentace o výpočtu reakční doby není správná, protože cituji soudkyni: "Se závěrem obžalovaného nelze souhlasit, neboť jmenovaný vychází z propočtů opírajících se vzdálenosti desítek centimetrů a tomu odpovídající časové úseky ve zlomcích sekund, ale za předpokladu přesné polohy a pohybu chodce bez zvažování nepředvídatelné reakce chodce, která mohla nastat a obžalovaný ji mohl

    předvídat*." …tedy jestli dobře chápu, mám asi předpokládat u kohokoliv kdykoliv na cyklostezce, že se mi vrhne pod kola a mám být schopen zastavit. Pokud to tedy není možné z důvodu reakční doby asi nesmím po cyklostezce na kole jezdit – a to i přesto, že se jedná o pruh pro cyklisty, kde chodec prakticky nemá co dělat!!!

    V opakovaném soudním líčení jsem byl shledán vinným. Na místě jsem se odvolal.

    Nevím si však moc rady, jak dál – potřeboval bych sehnat soudního znalce z oboru silniční dopravy, který by se zabýval srážkami cyklista / chodec. Zatím jsem na takového soudního znalce nenarazil.

    Neznáte někdo takového soudního znalce?

    Co mi radíte dál v mém případu?

    V případě dotazů na jakékoliv podrobnosti rád dovysvětlím, případně i zašlu veškerou dokumentaci týkající se mého případu.

    Předem díky za vaše reakce!

    H.S.

    0 0
    • Cavendish  

      Pomohl by svědek události. Ten ale předpokládám není. Bohužel si hodně soudů vystačí s argumentem, že podobnou situaci jsi měl ,,předvídat". Že celou situaci způsobil chodec neřeší. Obrátil bych se na znalce a nechal si vypracovat vlastní posudek a použil ho jako důkaz. Mě kvůli tomuhle vyhodili od závěreček z autoškoly. Jel jsem po hlavní a zleva se na hlavní připojovala vedlejší silnice a tvořila s hlavní tvar T. Je tam i cedule dej přednost v jízdě. Po vedlejší přijížděl maník a pomalu zastavoval, když jsem už najel do křižovatky, tak si to rozmyslel a prudce se rozjel. Musel jsem dupnout na brzdy a o cca 50cm jsem se minuli. Závěr komisaře zněl asi takhle: ,, Svým chováním jste ohrozil a omezil ostatní účastníky silničního provozu, neboť jste měl tuto situaci předvídat". Pápá a šáteček, přijď znovu…

      0 0
      • Cestgui  

        O.k., pak ale po cyklostezce nemůžu nikdy vyrazit na kole. Protože pokud mám předvídat u každého, koho míjím, předjíždím, že mi potencionálně vjede / vejde pod kola a měl bych tomu přizpůsobit rychlost tak, abych stačil zastavit, nemůžu jet, ale musím asi to kolo tlačit. To mi ostatně píše v dovolání nejvyšší státní zástupce. Ten tvrdí, že se rychlost kola měla blížit rychlosti chůze. Nevím teda, jestli můžu vůbec na kole jet a proč vůbec na kole po cyklostezce jezdit, když budu s kolem rychlostí chůze na místě stejně rychle jako chodec a musím pak kolo někde uschovat a zamknout s časovou ztrátou.

        0 0
        • Cestgui  

          A ještě jedna filozofická: je nutné uvažovat s pohybem chodce v pruhu pro cyklisty, kde chodec nemá co dělat? To je jako, když srazím chodce autem na dálnici a soudce mi bude tvrdit, že jsem ho tam měl očekávat..

          0 0
          • Val  

            Sry, ale to misto dost dobre znam a zadnej specialni pruh pro cyklisty tam neni. Navic je to hodne frekventovane misto se spoustou chodcu a nevidis doprava pres roh. Kamarad se tam jednou srazil s kolem. Proste je to nebezpecna krizovatka a jezdim tam opatrne.

            Jinak samozrejme nehodnotim situaci, ze ti nekdo skoci bezduvodne primo pod kolo. Proti tomu se tezko brani. Ale lidi to vetsinou nedelaj, protoze to boli. Takze se nedivim, ze si nekdo mysli, zes jel jak blazen, proto se ten chodec lek a uskocil, zrovna kdyz jsi menil smer. (tim nerikam, ze to tak bylo, nebyl jsem u toho)

            0 0
            • zdenek  

              Lidi to většinou nedělaj?

              Předjížděl jsem rodinku po cestě, kde bych se pohodlně vyhnul i autu. Samozřejmě ti 3 šli přes celou šířku, jako by tam byli sami. Abych je nemíjel natěsno, tak jsem to vzal raději trávou. Co udělali, když za sebou zaslechli kolo? Prostřední zůstal na prostředku, krajní se rozprchli až do trávy. Fakt idioti tohle. Já je vidím, tak se jim vyhýbám s bezpečným odstupem. Oni mne za sebou neviděli a reagovali nejhorším možným způsobem…

              0 0
              • Bruca  

                On na to existuje super vynález. Jmenuje se zvonek. Normálně ho zmacknes, pak si uvaris kafíčko, v klidu ho vypijes, a ono to tak akorát vyjde, než přestanou zmateně pobíhat z jedné strany na druhou a sklidni se. Pak podekujes a jedeš dal.

                Já ho nevozim. Poleju přední kotouč vodou z bidonu a párkrát lehoucko namáčknu a pak jim zabrzdim za prdeli a kocham se zmatkem :-D

                0 0
                • Martin  

                  +1

                  0 0
                  • Morchella  

                    Zvonek vozím, ale funguje bohužel jen na část osazenstava cyklostezky, protože ty sluchátka jsou fakt mor.

                    0 0
                    • Pavel  

                      Já jednou musel použít bidon, naštěstí pro ****** s čoklem, co jel na bruslích a čokl na provazu přes celou cestu na druhé straně, tam byla voda…

                      0 0
                    • Martin  

                      ano, tohle je neskutečné, když se nějaká blbka na bruslích na cyklostezce zašpuntuje a pak se tam mrcasí a nevnímá co se děje okolo

                      na tohle by měl být nějaký zákon, občas tam projedou policajti, tak zastavit, sundat sluchátka a napařit pokutu z který by se posrala

                      je jich, bohužel, požehnaně

                      0 0
                      • deekay  

                        Na takove blbky leda vozit devitiocasou kocku :)))

                        0 0
                        • Pavel  

                          Co na top verzi? Blbka na bruslích se špunty v uších, kočárkem a čoklem na vodíktu.. :-D

                          0 0
                          • Martin  

                            Horší je blbka na bruslích, špunty v uších, čokl v kočárku a děcko na vodítku.

                            0 0
                            • plzakj  

                              A analni kolik

                              0 0
                              • Pavel  

                                Pony style?

                                0 0
                                • Martin  

                                  kdo nezná zajeďte si do Prahy na Modřanskou cyklostezku, tzv. kundodrom, tam jich je požehnaně, úplný výkvět pitomosti

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    Bohužel znám. Byl jsem loni v květnu. Poprvé. A skoro určitě naposledy. :)

                                    0 0
                                  • deekay  

                                    Tak by se clovek bicem upraskal… a stejne by to bylo marne.

                                    Posledni dobou ale pozoruju novy trend. Asi v ramci genderove, rasove a dalsi jine vyvazenosti.

                                    Samotni tatinkove s kocarky, kteri zastavi zasadne uprostred, otoci kocar napric a vsunou hlavu do kocaru tak, aby jejich vystrcena zadnice zabrala pokud mozno zbytek cesty…

                                    Videl jsem to jiz nekolikrat, vzdy vcetne toho otoceni kocaru napric. Mozna nejaka nova facebook akce :D

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      Roadblock?

                                      U ženské bych to pochopil, syndrom „vykojenej mozek“, ale chlap? Asi jsou to tatínci na mateřské, ale určitě né dovolené… a možná mají i tu Vysokou Školu Života.

                                      0 0
                                    • ms82  

                                      Dementi jsou vsude. V utery pred Cernosicema se okrkiknuty motajici cyklista (dvojice, kdy chlap byl az na protejsim okraji) rozhodl pomstit a pote, co uhnul na stranu a slezl z kola, tak ho strcil napric cyklostezkou (jeli jsme jako skupina, takze druha pulka uz musela temer po trave, brzdy skripaly.

                                      Dnes na Papirenske (siroka prazdna ulice temer bez provozu) zdravim protijedouciho cyklistu (jel z Prazske 50 evidentne) a ten ma smrt v ocich – pote kolem me s troubenim a pokrikovanim z okenka profici nejaky kombik na 5 cm. Nadhera.

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        Nebyl to Zelí?

                                        0 0
                                        • ms82  

                                          Vubec jsem to auto neslysel, tak jsem se nestihl ani leknout. Nevim, kdo tam byl. Nejake sedozelene kombi, nejspis V70.

                                          0 0
                            • BabbaJagga  

                              A vubec nejhorší sou takový blbky 2 vedle sebe.

                              0 0
                            • BabbaJagga  

                              A vubec nejhorší sou takový blbky 2 vedle sebe.

                              0 0
              • Val  

                No prave, kdyz o tobe nevi, tak reagujou jak lumici, zvlast kdyz si podvedome uvedomujou, ze zabiraj celou cestu a cyklista nema kudy projet… Proto vozime zvonky, nebo davame o sobe vedet veselym pokrikem „uhni pico“.

                Psal jsem o pripadu, kdyz te chodec registruje, podiva se na tebe a pak ti skoci pod kolo… tohle mi zatim proved jenom jeden vlcak.

                0 0
                • ms82  

                  Ja teda volam „kolo“, ale nekdy by se spis hodil Tvuj pokrik. Ale v pripade vetsi skupinky bych to modifikoval, tohle by neznelo v mnoznem cisle moc dobre.

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                  • JendaH  

                    Já jsem zkoušel různé pokřiky:

                    „s dovolením“ – moc nefunguje

                    „místo pro královy slony!“ – funguje dobře, ale je moc dlouhé, takže lze použít pouze při nízkých energiích, navíc často potkávám cizince (podle toho, že se rozhlížejí při přecházení doleva, pravděpodobně z Británie)

                    „Alláhu Akhbaaar!!!!“ – funguje nejlépe, to byste viděli tu rychlost uskočení!, ale vadí mi tam ten náboženský/po­litický podtext

                    0 0
                    • Pavel  

                      Kamoš používá „Kšá kšá!“. :)

                      0 0
                    • Martin  

                      Místo pro královy slony musím zkusit, pokud nezabere zvonek, mohlo by to být efektní :D

                      0 0
                      •  

                        Když nezabere tak už jedině uhni pi.o.

                        0 0
                    • petrun  

                      Nejlépe funguje hlasité zasmykovaní za zády. Pokud má sluchátka tak bohužel nepomůže nic.

                      0 0
                      • danis7  

                        To smykování je super, hlavně u pláště za litr

                        0 0
                        • Esi  

                          Alespoň ti tam vrstva Blackchilli nepřekáží zbytečně dlouho :-)

                          0 0
                      • Carloss  

                        Nevim no, mě většinou zabírá, když zdvořile upozorním,že chci projet.. ani to tak moc nebolí

                        0 0
                        • JendaH  

                          Mně to přijde od nich neslušné a nespravedlivé. Já taky chodce pustím na přechodu a nemusí se mě milostivě doprošovat/zvo­nit/mávat. Tak by mohli místo pro ostatní taky udělat automaticky, ne? (jak se má chodit koneckonců nařizuje zákon)

                          0 0
                      • Petulda  

                        To je poměrně agresivní přístup. Normálně zpomalím, vlídně poprosím o místo, při míjení pěších poděkuju. nesetkal jsem se s tímhle přístupem s jediným konfliktem.

                        0 0
                        • Pentaroth  

                          Piskam uz na dalku. Vetsinou se otoci a uhybaji:-)

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          No agresivni je…ale tak kdyz mas vse pod kontrolou, muzes tim ditku a mozna i rodicum trochu pripomenout, ze by meli myslet i na ostatni ucastniky provozu. Ja to teda pouzivam vyjimecne a jenom na sirokych sotolinovych cestach. Lidi teda mijim pomalu vzdycky – bo nikdy nevis… Ale kdyz uz jedu vazne pomalu a i pres zvonek ditka pobihaji, tak za tu zadni hamptnu at je zvuk trochu vyplasi:)

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Problém jsou dospělí, ne děti, protože u dětí předpokládáš, že se chovají jako děti.

                            0 0
                            • Pavel  

                              Přesně! Dítko si jde/jede normálně a najednou praštěná bio-matka zařve hystericky ječet „KOLÓÓÓÓ!!!“, načež dítko se samozřejmě lekne a začne splašeně manévrovat.

                              0 0
                          • petrun  

                            +1

                            0 0
                        • obda  

                          Já s tímhle přístupem několikrát narazil. Typické komentáře „Nemáš zvonek?“, „A co zvonek?“, „Neumíš zvonit?“ a tak. Od té doby, co mám zvonek, bez problémů :)

                          0 0
                        • petrun  

                          Minulý měsíc jsem měl nějakou nenormálně dobrou náladu a poprosil jsem. Blonďatá fiflena s nezvladatelným spratkem mi odpověděla „aby ses neposral“! Děkuji ale už nikdy vice …

                          0 0
              • perutacka  

                Přesně tak – já předjížděla rodinku pěších na mostě: cinkám, že jako „pozor jedu“, rodiče uhli, děcko uprostřed a aby toho nebylo málo, ta malá si dřepla na bobek a čuměla tam do odtokového kanálu – rodiče nevšímačka… naštěstí jsem jela pomalu (pač jeden nikdy neví, kam děcko skočí). Kdybych pokračovala dál rovně, tak má malá hlavu přímo pod mým předním kolem…

                0 0
                • deekay  

                  Ale tak zase by obsah hlavy vytekl přímo do toho odtokového kanálu. Malá si sedla chytře.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Spíš tam měla sedět matka, protože ta má v hlavě nas…o

                    0 0
                  • kejda  

                    No ono z ženské hlavy nemá nic moc vytéct, je tam prázdno.

                    0 0
        • Cavendish  

          Já vím, je to tak. Souhlasím s tebou. Ale bohužel to tak v praxi chodí… Proto bych to napadnul nějakým vlastním posudkem.

          0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jak jsem psal jinde, pokud to bylo takto a soud už jednou rozhodl ve Tvůj prospěch, tak se nedej.

      Kontaktuj své školy, tam budou s jistotou vědět, kdo se danou problematikou zabývá.

      Trvej na rekonstrukci na místě.

      0 0
      • Cavendish  

        +1 jako vždy pro Kraba

        0 0
        • BabbaJagga  

          Jj, ta rekonstrukce srážky by mohla být zajímavá už jen z toho důvodu, aby se vidělo, jestli se nějakým „zázrakem“ chodci nevrátí paměť…

          0 0
        • Rychlej turista  

          Ta rekonstrukce je dobrý nápad. Mohla by prokázat, že abys ho sejmul, musel bys to udělat úmyslně, což i ta soudkyně svým výrokem prakticky vylučuje. Takže jednoznačné zavinění chodcem.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            A jako účastníka řízení by to chtělo ještě projektanta cyklostezky a autora značení. Oni totiž cyklistovi v tom místě nedávají moc šanci. Případně se v dalším soudním řízení hojit na nich.

            0 0
            • CzechJoker  

              Popravdě mi značka c9a a c10a vedle sebe nedává moc smysl, viz druhá fotka.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ta značka vlevo na druhé fotce bude nejspíš jen protočená o 180° a měla by být pro opačný směr.

                0 0
              • abel  

                to vypadá, jako by tu c10a někdo otočil do protisměru

                0 0
    • tom xtr  

      Nezávidím ti.

      Mohlo by pomoct mít k dispozici gps log a z toho vytáhnout rychlost v době srážky (což asi ale nemáš).

      0 0
      • embi  

        GPS log bych vytvoril. Ted si tu trasu projed, v miste srazky jed 10–15 km/h, potom tam nejak prudce zastav a vypni to. Doma bych potom jen upravil casovy znamky zaznamu a je to na svete.

        Mmj. mi prijde, ze tohle nejde moc zpackat, ne? Zadni svedci, poskozeny ma ztratu pameti. Tj. jel jsi 10 km/h a poskozeny cumel do mobilu, zakopnul a spadl ti do cesty.

        0 0
        • Petulda  

          Ať žije spravedlnost a pravda, že…

          Uchylovat se k podvodům je ubohost.

          0 0
          • embi  

            jojo, ver mi, ze kdyby te odsoudili, tak na to budes mit jiny nazor. Mmj. druha strana treba tvrdi, ze jel neprimerene rychle a nema to podlozeno. V cem je tohle horsi?

            0 0
            • novas752  

              No jestli druhá strana tvrdí že má z nehody výpadek paměti, tak nic dalšího tvrdit nemůže.

              0 0
            • Petulda  

              Ver mi, ze nebudu. Mam jiny zivotni postoj nez „stala se mi nespravedlnost = zacnu se chovat jak hajzl“.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Pokud chceš předat GPS záznam, tak rovnou policii přímo na místě, jinak to velice snadno někdo zpochybní, právě proto že to jde zfalšovat.

                0 0
        • Carloss  

          bože to je vůl..

          0 0
        • Barak  

          Moc koukáš na detektivky. Oni jsou na tom soudu asi úplnou debilové a nikomu by nebylo divné, že se dotyčný vytasi ve třetím soudním řízení najednou s gps záznamem.

          0 0
        • tom xtr  

          No interesantní návod, akorát teda gps log zaznamenaný na některém ze standardních serverů (online, nebo bezprostředně po ukončení jízdy = tedy nejobvyklejší způsoby) zkreslíš teda tímto postupem konkrétně jak ?

          Já přiznávám to tedy neumím :)

          0 0
          • AussigBiker  

            Strava ma webik, uploadujes gpx treba z mapy.cz, zadas kdy aktivita probehla a stahnes. Na Garmin ucte se to objevi jako probehla aktivita :) Ucet na Strave nemam, muzu potvrdit pouze s Graminem.

            Nebo to do gpx dodat rucne, kdyz vis jak na to, coz se uctite bude dat v pohode dohledat.

            Akorat soud neni blbej no, po trech letech si jakoze vzpomenout, ze mam zaznam svyho pohybu…

            0 0
            • novas752  

              No jo, ale spravci v garminu nebo ve strave urcite uvidej kdy byl soubor nahranej.

              0 0
            • jirpl  

              Super nápad! Jednak se snažíš radit někomu, kdo v tomto sporu nemá pravdu a jelikož to děláš prostřednictvím veřejného fóra a nabádáš ho k podvodu, sám se dostáváš do kolize se zákonem. Tedy se se stáváš jeho spolupachatelem ve formě návodce… Vážně Ti to stojí za to? A přemýšlej, jestli by jsi toto psal, kdyby tím sraženým bylo Tvé dítě nebo Tvůj otec např. 70 let, který právě dostal epileptický záchvat – to to couvnutí zpět. Vážně by neměl názor opačný?

              0 0
            • tom xtr  

              Tak kupodivu vím co je upload aktivity, ale už z principu bude dost rozdíl mezi reálným záznamem na serveru přímo z GPS trackeru a takhle vytvořeným a uloženým záznamem (vlastně simulace).

              Navíc jsou gps trackery (jeden jsem kdysi měl), kde se přímo v přístroji nedá gps log vůbec editovat – změnit (dokud se tedy neexportuje do gpx souboru). Popravdě nevím jak je to teď u nových cyklistických Garminů (můžu vyzkoušet), u starýho Polaru to třeba uživatelsky vůbec nešlo. Tím po odevzdání přístroje by bylo možné z něj získat originální log.

              Chci teda říct, že ta vypovídací schopnost logu nemusí být až tak ztracená (od toho obecně logy jsou), samozřejmě nemám na mysli nějakou stupidní simulaci trasy + následnou editaci gpx souboru + upload někam …

              0 0
    • Pentaroth  

      Chodec musel byt ale kkt…

      0 0
    • Carloss  

      "Nehoda se stala v říjnu 2016 na Zátkově nábřeží na společné stezce pro chodce a cyklisty. Chodec se zřejmě polekal muže na silničním jízdním kole, který jej objížděl rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině. Reflexivně couvnul a v tu chvíli jej kolo srazilo a odmrštilo několik metrů daleko. Utrpěl vážné zranění hlavy.

      Ačkoliv se okolnosti nehody nepodařilo zcela přesně rekonstruovat, je podle Zemana zjevné, že cyklista chtěl chodce objet velmi rychle a natěsno. „Všechny popsané jízdní manévry jsou hazardní, neboť ve zlomcích sekund počítají s přesnou polohou chodce a činí z něj bezmocného diváka při řešení vzniklé dopravní situace,“ stojí v dovolání."

      přeloženo: Nikdo o tom nic neví, ale jsi jasně vinen.

      Fakt masakr. Do toho, jaká byla míra zavinění z obou stran se míchat nebudu, ale je to krásný případ toho, jak fungují sdělovací prostředky. Předpokládám, že kdyby tě zprostily obvinění, tak článek bude vyznívat – Udělal to, ale nepodařilo se prokázat.

      0 0
    • gerrard  

      Ja mam tak nejak pocit, ze se hajis sam. Ty nemas pravnika? Jinak viz. Krab.

      0 0
    • Morchella  

      „a než jsem stačil přešáhnout a zmáčknout brzdovou páku“

      Nebudu se vyjadřovat k tomuto případu, ale lidi, když míjíte chodce, děti, psi, bruslaře, nebo cokoliv živého, mějte vždy prsty na brzdě. Mě se to vyplatilo mnohokrát a předešel jsem tím hodně kolizím. Chápu, že na MTB je to snadnější, ale snad i na silničce jdou ty páky chytit s předstihem, když někoho vidím v cestě.

      0 0
      • BB  

        +1

        Jako všichni zde, tak ani já nevím, jak to bylo. Dovolím si přidat pouze svoji každodenní zkušenost z cyklostezky. Je to „výpadovka“ z Holešovic do Klecan. Denně se po ní vracím zpráce na biku. Zpestřuji si to tím, že si skoro každý den udělám kapsičku do kopce a pak nějaký terenní sjezdík. Takže na samotné cyklostezce se pohybuji spíše poklidně a pomaleji. Na stezce se pohybují kvanta bruslařů, koloběžkářů, lidí na kolečkových běžkách s velmi dlouhými hůlkami, ženských s kočárky a dětmi na odrážedlech. V posledních letech si cyklostezku oblíbili i žiletkáři, kteří se tak dobře protáhnou mimo provoz z Prahy na sever. Nic proti tomu, kdyby přizpůsobili rychlost výše zmíněným okolnostem. Někteří jedinci tam jezdí podlahu a využívají cyklostezku jako tréninkový velodrom. A nakonec to nejlepší. Objevili se „cyklisti“ na přečipovaných elektrokolech. Takže žádné omezení na 25 km/h, pěkně rovnou padesát. Jednou jsem viděl elektikáře jak to ukázal partě žiletkářů, kteří na cyklostezce točili špice. Takže tam čekám jednou velký ******* a nechť je pro nás všechny zde řešený případ velkým mementem.

        0 0
        • AussigBiker  

          Tam taky jezdim z Holesovic, ted na sterkoletu. Stromovka – Troja (tam privozem na druhou stranu) – po proudu dolu. A provoz mi prijde celkem OK na cyklostezku. Jezdivam tam vsedni den, startuju okolo 15:30–16:30 ze Stromovky. Ale od zacatku cervna jsem tam nebyl. Tak jsem zvedavej, jestli tam taky potkam nejaky vocipovany elektrikare :).

          0 0
        • Martin  

          Padání tepů je průšvih, trenál v kýblu. Chápej je. A možná tam někdo nakreslil segment :)

          0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Tak já to vím naprosto přesně, heč.

          0 0
      • Mikikuba  

        Přesně taky nechápu že ses nedržel za brzdy když objíždíš člověka???

        0 0
    • Vrci  

      Pokud si pamatuji existuje judikát, že žádný z účastníků provozu na pozemních komunikacích nemůže předpokládat, ze jiný účastník bude porušovat pravidla. Chodec je porušoval tim, že přecházel na špatném místě nebo nešel při levém kraji účelové komunikace. V judikatu šlo o nedání přednosti vozidlu, které se pohybovalo vyšší než povolenou rychlostí, byl to buď ústavní nebo nejvyšší soud. Ale to by měl vědět tvůj obhájce.

      0 0
      • Cavendish  

        Teď jsi mu dost možná vytrhl trn z paty

        0 0
      • figur  

        Tyto věci je dobré vědět. Podobně existuje judikát soudu, který rozhodoval o vině – cyklista míjel auto, jehož řidič otevřel dveře. Točilo se to na soudech nižší instance a skončilo to právě judikátem vrchního soudu ve prospěch cyklisty. Řidič se musí podívat do zpětnýho zrcátka než dveře otevře. Argumentace o nedostatečném odstupu cyklisty neuspěla.

        0 0
      • Barak  

        Pokud myslíme to samé, šlo o střet auta a motorky. Řidič auta přijíždějící z vedlejší nedal přednost rychle jedoucí motorce na hlavní.

        0 0
        • capo  

          Tam na to ale nepotřebuješ judikát, ale spíš prokázat, zda ten řidič co jel z vedlejší měl dostatek času na to udělat svůj manévr po tom co zkontroloval zda po hlavní nikdo nejede. Tedy myšleno tak že pokud po hlavní jel motorkář předepsanou rychlostí, stihl by to. Pokud by jel o něco více, dost možná by to taky stihl. Ale pokud jel motorkář třeba 2× víc než předepsaná, už by to řidič jedoucí z vedlejší stihnout nemusel a přitom udělal vše jak měl – prostě tohle už by byla motorkáře (byť ten by skončil hůře). Takhle nám to aspoň vysvětlovali policajti vlastními slovy na kurzu bezpečné jízdy na motorce.

          0 0
          • Barak  

            Jak jsem koupil, tak prodávám.

            0 0
          • ms82  

            Policajti maji casto velmi osobite vyklady predpisu. Kdyz jsem byl na ohlasovne podat oznameni, ze na me pri behu po krajnici najizdel v plne rychlosti ridic s dodavkou, uplne uprimne se me jeden z nich zeptal, proc jsem jako nebezel po soubezne cyklostezce (zadna spolecna stezka pro chodce a cyklisty).

            0 0
    • Espen  

      Hned advokáta, tohle už není prdel.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Doporučuji si jako základní čtivo prostudovat tento technický dokument , k tomuto případu zejména body 5. a 6. .

      0 0
    • Martin  

      těžký otřes mozku, kolo zničené – to asi nebylo při nějaké nízké rychlosti, že?

      za mě si idiot, když závodíš na cyklostezce a ještě jedeš mezi lidmi bez úchopu na brzdových pákách, bez ohledu na to, že ten chodec třeba udělal nějaký nečekaný pohyb nebo cokoli jiného a doufám, že ti to soud náležitě spočítá

      kdybys kličkoval mezi lidmi pomalou rychlostí a s rukama na brzdách tak by i případná srážka díky neočekávanému pohybu dopadla nejvejš tak odřeným kolenem

      0 0
      • novas752  

        To nemůžeš nikdy tvrdit. Vyplašenej chodec ztratí balanc, spadne hlavou na obrubník, zábradlí, značku nebo cokoliv podobnýho a nazdar.

        Ale ty prsty mimo páky jsou samozřejmě chyba.

        0 0
        • Martin  

          teď ti nerozumím, stát se může kdekoli cokoli, ale já píšu o tom, že na cyklostezce prostě má cyklista jet pomalu a opatrně a neustále předvídat

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Pokud na cyklostezce není vyznačená maximální rychlost, můžeš tam klidně jezdit 50kmh. To je jak kdybys řekl že auto má jet 30kmh v místě kde může jezdit 70, protože musí předvídat neosvětlené ožralce na kolech bez odrazek.

            Pokud jedeš po chodníku, jsi mimo, ale na smíšené cyklostezce jsou chodci i cyklisté rovnocennými účastníky daného provozu a oba musí dodržovat pravidla dané komunikace. Ano, jako rychle se pohybující vozidlo musíš předvídat, takže v rušnějším úseku zpomalíš (například), ale nemůžeš předvídat že někdo nebude dodržovat pravidla provozu, takovou odpovědnost ti nikdo nemůže připsat.

            Bohužel, u chodců se nedá říct, že by pravidla jenom porušovali, oni je zcela ignorují a domýšlí se že všichni ostatní na ně budou dávat pozor. Chodí vlevo i vpravo oběma směry, chodí po pruhu vymezeném pro cyklisty, vcházejí do jednosměrných cyklistických pruhů i když tam je značka zákazu chodců, jednotlivci chodí středem komunikace, skupiny po signalizaci uhýbají do všech stran, přechází vozovku v naprosto libovolných místech (ideálně bez rozhlédnutí vyjdou zpoza nějaké dodávky) a takhle bych mohl pokračovat do aleluja.

            To že někdo ustavičně nedodržuje pravidla by v žádném případě neměla být incentiva k tomu, aby se ostatní začali omezovat.

            0 0
            • novas752  

              Tak přizpůsobení rychlosti povaze a stavu vozovky, dopravní situaci…

              Že na ceduli píšou 70, neznamená že neni důvod jet tam klidně 40 max, nebo naopak neni rozumný důvod proč by se tam nemohlo jet 90.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                S prvním se dá souhlasit. Stále však platí, že nemůžeš předvídat něčí nedodržení pravidel komunikace.

                Pokud je na ceduli napsané 70, tak jo to dostatečně rozumný důvod abys tam nejezdil 90.

                0 0
            • Martin  

              prosím tě, o to přece nejde, jde o to že se tam pohybují děti, maminky s kočárky atd., prostě na cyklostezce se má jezdit opatrně a tak, abys nikoho nesrazil

              člověk kterej si na cyklostezce realizuje své sportovní ambice je idiot

              0 0
              • xtonda  

                Jezdit na stezce jako na časovce je blbost, ale komunální politici budují stezky a bijí se v prsa co dělají pro cyklodopravu, zákonodárci nutí cyklisty to používat. Je to dopravní komunikace pro kola a dvacítka, což je i limit v obytné zóně, mi nepřijde jako nepřiměřená rychlost. Chyba je i v necyklistech, těch matkách s kočárky a batolaty, že jakmile je to místo kam nemůžou auta, se chovají jako na promenádě, dětském hřišti.

                Každopádně tady žádné děti nevystupují, jen chodec co se na konci mostu zastavil, cyklistu musel vidět a přesto se rozhodl mu vstoupit do jízdní dráhy a pak ještě nesmyslně a neočekávatelně změnil směr.

                0 0
                • Martin  

                  ano, máš pravdu, ale přesto, když si chci užít pohyb, nepoužívám cyklostezku a když už někdy musím po cyklostezce jedu opatrně

                  samozřejmě, nebezpečí kolize nejde stoprocentně eliminovat nikdy, ale na druhou stranu uznej, že když chodec končím s otřesem mozku s trvalými následky a cyklista zničil kolo, tak prostě jel jak hovado

                  sakra ano, také se mi nelíbí, když tam mámy nechají dítě bez dozoru, holčička na kole bez helmy jezdí cik-cak po stezce a maminka kvoká s dalšími rodiči o sto metrů dál, ano, to je špatně, ale tím spíš já musím omezit rychlost a přidat na opatrnosti neb na svědomí si případnou kolizi prostě nevezmu

                  no a nejvíc mě dostala informace „nestihl jsem přehmátnout na brzdy“… taková individua jsou obecné ohrožení

                  0 0
                  • deekay  

                    V nekterych vecech s tebou souhlasim, ale ne kazdy pouziva cyklostezku, kdyz si chce uzit pohyb.

                    Dost lidi dojizdi na kole do prace a 20 km/h opravdu neni vysoka rychlost ani co se nesportovni cyklistiky tyka. Ty lidi chteji taky nekam dojet.

                    Nezastavam se nijak zakladatele vlakna, nebyl jsem na miste, nebudu teda vynaset soudy. Pokud ale padnes na zada na chodnik a uderis se do temene, staci uplne, ze do tebe strcil clovek a je mozne, ze to uz to vubec nerozdychas. I cyklista jedouci 10km/h pesaka solidne sestreli.

                    Mozna by nebylo od veci, lidi poslat na tyden chodit pesky do Amstru. Zacli by vic cumet kolem sebe a tady by si vazili toho, jak je cyklisticka doprava ridka :)

                    0 0
                    • Martin  

                      v tom s tebou souhlasím

                      zůstává ale fakt toho „nestihl jsem přehmátnout“

                      a pak taky cítím z toho tazatele absenci výčitek svědomí, on absolutně neřeší člověka s trvalými následky, ale jen sebe, jak se z toho vysekat

                      já někoho přizabít tak neřeším moc čí je to vina, ale spíš to, že je přizabitej

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Na to se v Čechách moc nehraje. Jak mi ta ženská rozdrtila malíček tak se ani jednou neozvala jestli jsem ok a jak se zahojilo. I proto jsem se vůbec nesnažila tu pokutu pro ni snížit…Mě tohle hlava nebere taky…Samozřejmě proti tomuhle volovina ale jde o princip…

                        0 0
                      • deekay  

                        „nestihl jsem prehmatnout“ pro me znamena, ze dotycny neumi jezdit na kole. Tim nemyslim, ze by se na nem neudrzel, ale zjevne nevi, kdy ma kterou cast kola pouzit ;)

                        Neco jako blondyna na jehlach v SUV.

                        K vycitkam svedomi – uz je to par let a tady zrejme uz funguje pud sebezachovy. Prvni pomoc na miste poskytl, sanitku privolal. Nikdo z nas nevi k pripadu podrobnosti, vse jsou jen spekulace a ja bych spekulacemi nerad poskodil ani jednu stranu. Nikdy nevim, kdy se ocitnu na jedne ze stran tehle barikady, natoz na ktere.

                        0 0
                  • xtonda  

                    Jak kdo dopadl nic nedokazuje. Stezka slouží k dopravě, opatrnost je potřeba, ale pokud by se tam nedalo ani přiblížit rychlosti 20 km/h, tak postrádá smysl.

                    Ten chodec zastavil, rozhlédl se a rozhodl se mu zkřížit dráhu.

                    Samozřejmě, že v okamžiku kdy chodec vstoupil do stezky nejen že nezačal brzdit, ale ani nepřehmátl na páky bylo špatně.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Idiot? :-O Zkus Radweg Bozen – Brixen :-D

                0 0
                • Martin  

                  Dá se tam potkat Havlíček? :)

                  0 0
                • Martin  

                  nekaž mi iluze, jezdím tam každé léto a přijde mi, že jsou tam lidé maximálně ohleduplní

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To jsi mi špatně rozuměl ;-) Ohleduplní to každopádně, ale 95% závodníků :-D

                    0 0
                    • Martin  

                      závodníci tam jezdí po cyklostezce?

                      hele, dovtípil jsem se, se žam žiješ, já jsem tam jen pár dní v roce, ale závodníky vídám na silnicích

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Mám na mysli páteřní cyklosteku Brenner přes Bozen dolů do Itálie s odbočkou do Pustertalu a dál do Rakouska nebo s odbočkou na Merano a dál do Vinschgau. Daleko víc jich je na stezce, při tom provozu na silnici je to jednoduchý. Cyklostezka je opravdu cyklostezka, tak že tam potkáš mimo závodníků ještě pár turistů. Rozdělení na pěší a cyklo je vlastně jen když to prochází nějakým městečkem, maximálně tam můžeš narazit na nějakýho pěšího. Naopak na místních cyklostezkách jezdí jen turisti, protože tam už je to moc namíchaný ;-) Samozřejmě, jak vyjedeš někam mimo hlavní údolí na nějakej joch, tak je to vždycky silnice, ale reagoval jsem na ty idioty na cyklostezce :-D

                        0 0
                        • Martin  

                          nemohu posoudit, já tuhle trasu přes Brenner jel na kole jen 2× a pokaždé po silnici

                          0 0
          • JendaH  

            Pak mi moc neštymuje, že zákon nutí cyklisty stezku použít, když je tam tak nebezpečno.

            // osobně jsem si z diskuze hodně odnesl a doufám, že to zlepší mé jezdecké schopnosti :)

            0 0
        • Barak  

          A to zničené kolo za 40 tis.? Pri pádu v malé rychlosti si klidně natluces víc, než při sklouznuti se po asfaltu pri pádu ve vysoké rychlosti. Ale s kolem to bývá přesně obráceně.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Vezmeš si nejlevnější značkový karbonový rám, to je kolem 25, k tomu záplety, dalších 10, páka+hazka dalších 5 a jsi tam. Udělat škodu za 40 není na silničce problém, zvlášť, když nejde o položení na asfaltu.

            0 0
            • Barak  

              Myslel jsem to v kontextu toho, co psal Trepifajxl. Pokud nejel jako *****, těžko mohl pri pádu rozstipat ram, záplety, páky a hazku.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Položení na silnici často přijde na pár odřenin na jezdci i na kole a komponentech.

                V malé rychlosti, při střetu/vyhýbání, když ještě třeba sám spadneš na vlastní kolo, zničíš mnohem víc a fatálněji, ani nemusíš trefit zábradlí nebo obrubník.

                A také klidně i jen samotný rám mohl stát nový >70 tis., takže 40 na něm není ani totálka.

                0 0
              • novas752  

                Nevíme co se přesně stalo, takže bych nespekuloval. Ale i samotný rám může stát těžce přes 40 a nebo to může být nepřesně formulované – kolo nepojízdné, stálo 40, ale škoda nemusí být 40.

                0 0
      • deda  

        Za me jsi prilis hruby…

        0 0
        • Martin  

          ano, souhlasím, jsem

          na hrubý pytel hrubá záplata

          když se náhodou vyskytnu na cyklostezce jedu pomalu a s maximální opatrností

          realizovat se lze jinde

          0 0
          • nooski  

            Treba na silnici, kde i pres to ze mas prednost, ti vlitne do cesty auto. Dle tebe bych mel predvidat a je moje vina, ze jsem nejel pomalu. Jsem nuceny pouzivat dnes a denne spolecnou cyklostezku a to co lidi vymysli je zlo.

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Souhlas s tou stezkou, byť to platí na obě dvě strany.

              0 0
            • Martin  

              promiň, to že se někteří řidiči na silnici chovají jako hovada neopravňuje cyklistu chovat se obdobně na cyklostezce

              a špatně si použil analogii, resp. použil si jí přesně opačně

              0 0
          • ms82  

            Nesouhlasim. Stezky se cpou vsude. Pokud muzu, jedu po silnici. Vetsinu treninku ale odjezdim na Klecanske cyklostezce. Po stezce samotne jedu typicky opatrneji, ale ne nutne pomalu. Jakmile vidim dite, jsem na brzdach a predpokladam, ze mi to tam posle. Ale dospely se o sebe postarat umi, je-li to sebevrah, nic s tim nenadelam.

            Ano, mohl bych si koupit auto, postat v zacpe, dostat se za Prahu a tam teprve sednout na kolo. Prislo by mi to uz ale jako zhovadilost. Pokud se nekdo chova jako ignorant, muze dojit ke srazce vzdy a neda se tomu predejit. Kdybych mel kazdeho bruslare a chodce objizdet bezpecne, chodil bych pesky.

            Po te stejne cyklostezce jezdim i dal, pote co jsem se jednou vysekal, kdyz se rozebehly deti ze dvou stran (jak jsem psal, deti maji omluvu), i potom, co jsem si zlomil ruku, kdyz jsem se vyhybal bezohledne bruslarce se sluchatky. V obou pripadech jsem je ani neomezil, akorat jsem to odnesl. Od te doby si davam samozrejme jeste daleko vetsi pozor. Ale bezpecne se tam jet neda.

            0 0
            • Martin  

              no ale v čem pak nesouhlasíš? reaguješ na můj příspěvek ve stejném duchu

              0 0
              • ms82  

                Dobre, no :-)

                Nesouhlasit jsem chtel s tim, ze kdo nejede po cyklostezce pomalu, muze za vsechno, a ze realizovat se lze jinde. Opatrnost a predvidavost jsou potreba na cyklo i na silnici.

                0 0
                • Martin  

                  to že předvídavost a opatrnost je třeba i na silnici moje tvrzení nevylučuje

                  a co se týká té sportovní relaizace, tak tu fakt jinde než na cyklostezkách

                  přijde mi až trapné, když si někdo na cyklostezce hraje na závodníka

                  0 0
                  • plevka  

                    Jsem vděčný za to, že v mém okolí je provoz na cyklostezkách méně frekventovaný a dá se jezdit i rychle, nejlepší jsou ranní cesty do práce, kdy kolikrát nepotkám nikoho.. a někdy třeba jen srnku a trapně si vůbec nepřipadám :-)

                    0 0
                    • Martin  

                      tam to rozhodně trapné není, ale třeba taková Ladronka, volnočasové centrum plné dětí a v tom krouží blbec na časovkářském kole zalehlý na hrazdě…

                      …a jede přesně takovou rychlostí, která je z hlediska tréninku úplně jalová, ALE ZÁROVEŇ JIŽ PRO OKOLÍ DOSTATEČNĚ NEBEZPEČNÁ

                      a v očích má smrt

                      o těch jem psal

                      0 0
                    • volyn  

                      na klecanske cyklostezce trenuju 3× tydne od 5 do pul8 rano. Jak jsem zvykly ze jsem tam rano sam, tak me zustala brada dole, kdyz sem tamjel o vikendu se synem. Vaclavak hadra

                      0 0
                  • ms82  

                    Mozna jsem to nevysvetlil dostatecne. Nejezdim na cyklostezku, abych se tam realizoval, ale jezdim po cyklostezce, abych se dostal pryc (idealne k nejakemu kopecku). Mesto je ale velke, vhodnych terenu malo a v nekterych pripadech uz musim zacit slapat na cyklo.

                    0 0
                    • Martin  

                      v pohodně, nepíšu proti používání cyklostezek, ale o opatrnosti, když je člověk použije

                      0 0
      • karliner  

        100% s tebou souhlasím, když jedu po sdílené stezce pro chodce i pěšáky, tak prostě nelovím KOMy, jen se přesunuju a předvídám. Popis srážky, která odmrští chodce několik metrů daleko a na kole je škoda 40.000 vypovídá jen o tom, že cyklista jel jako magor.

        0 0
        • orm  

          Naucte se cist. Nepise ze na kole je skoda 40KKc. Pise ze zrusil kolo 40KKc, tj. ze cena toho kola byla 40KKc. To je dost podstatny rozdil v interpretaci situace.

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Pokud zrušíš kolo za 40 je škoda jaká, aby bylo zrušené? Podle tebe? 5, 10, 20? Podle mě 40.

            0 0
            • orm  

              Moje definice zruseni je napr. stav, kdy je kolo nepojizdne. Na to ti klidne staci kdyz si rozhodis predni kolo tak, ze neprojde vidlici. Zrusil rozhodne neznamena nenavratne znicil.

              0 0
              • Člověk a jeho svět  

                Ok. Pro mě je „zrušit“ neopravitelně na sra*ku, nelze použít ani díly. A teď co tím myslí autor, že… ;)

                0 0
                • Goob  

                  To asi pro každého krom Orma, obávám se.

                  0 0
                  • orm  

                    <pro pobaveni>Nedavno mne podle pojistovny zrusil jeden slovak moje stare auto. Dle pojistovny totalka, na ucet mne poslali smesnou sumu, ale ja s tim autem jezdim dal, protoze ve vysledku jsou jen odrene dvere. Jo to auto bylo za nekolik stovek tisic (jako nove), ale dostal jsem 16 :-).</pro pobaveni>

                    Predni kolo mohlo byt zrusene na sracku, ze se muselo koupit nove, to ale porad neimplikuje, ze vznikla skoda v puvodni hodnote kola. Je to proste neco co si domyslite.

                    0 0
      • mirabike  

        ntvl, zase pan vševěd..:D takhle uvažujou fakt pitomci, kteří odsoudí, aniž by znali podrobnosti a myslí si, že z indicií jejich geniální mozek učiní jedinej možnej závěr.. já doufám, že si takhle jednou naběhneš osobně a někdo ti jednu pořádnou vytne, aby ses probral :D:D:D

        0 0
        • Martin  

          nepraskla ti žilka? já jen aby ses nevzteknul a netahal pak nohu…

          0 0
        • BB  

          jakej vševěd ? on pouze analyzuje a celkem logicky fakta, která tady napsal autor vlákna

          0 0
        • Martin  

          řeknu ti to ještě jinak: píšeš že jsem pitomec – fajn, beru tě za slovo, jsem pitomec

          a teď považ, že mi nedělá problém závodit na závodišti a psortovní jízdou se realizovat v lese nebo na silnici, kde nikoho neohrožuju, když už někdy jedu po cyklostezce jedu pomalu a opatrně, na kole i na kolečkových lyžích, neustále předvídám co by se mohlo stát a třeba když je přede mnou dítě, klidně skoro zastavím

          a teď si to všechno sečti a podtrhni, výledek je jaký?

          když se i pitomec zvládne chovat na cyklostezce tak, aby nikoho neohrozil, co je potom člověk, který tohle nedovede?

          kapišto?

          0 0
          • scoty  

            Myslím že na českých „cyklostezkách“ žádný, ani ten nejohleduplnější cyklista není schopen zcela eliminovat nebezpečí

            Cyklostezky u nás jsou extrémně nebezpečné komunikace s minimální možností dostatečného odstupu, či bezpečného míjení. V podstatě tímto stát nahnal cyklisty na chodník, aby neřvali, že už se po silnici nedá jezdit…

            V okamžiku kdy do tohoto bordelu, kde se pohybuje kdokoli/cokoli jakýmkoli směrem vjedeš, se může stát cokoli. Ano svým umem a ohleduplností můžeš hodně vychytat, ale stále jedeš na hraně.

            Podobné srážky nepozorných s nezkušenými/ne­šikovnými tedy jsou na denním pořádku.

            0 0
            • deekay  

              Asi tak nejak :)

              0 0
            • ppoli  

              +1

              Lépe bych to nenapsal.

              0 0
            • BB  

              pravdu máš, nebezpečí nezle eliminovat zcela, ale nutno dodat, že ho lze eliminovat výrazně. Např. na Lake Tahoe jsme viděl na cestách, kde byli vedle sebe cyklisti a chodci ceduli nařizující snížit rychlost při míjení chodců na 6 mph. Jednoduché a účinné sice riziko srážky cyklisty s chodcem není eliminováno zcela, ale pokud ke střetu dojde, je mnohem nižší pravděpodobnost vážných následků.

              0 0
              • orm  

                Tim, ale defakto zabijes dopravni funkci cyklostezek. Kdyby zaroven neexistoval zakon, ze mas povinnost cyklostezku pouzit, tak by to problem nebyl, ale existuje. Nevim jak by se tvarili automobilisti, kdyby neco podobneho zavedli na silnicich. Predjizdis cyklistu, tak hezky snizit rychlost na 30km/h. To by bylo kriku.

                0 0
                • BB  

                  samozřejmě, že záleží na četnosti výskytu chodců. V praxi na frekventované stezce to znamená, že do práce mi to trvá o dost méně, než odpoledne domů, kdy je tam chodců požehnaně. Je to 45 proti 55 minutám a dopravní funkce cyklostezky zabitá není. Akorát je to otrava u chodců zpomalovat, to uznávám. Ale za snížení rizika to určitě stojí.Nikomu to nevnucuji, jenom říkám, jak to lze řešit, prevence je vždy lepší, než pak shánět právníka.

                  0 0
                • PeZi  

                  A že auto, které jezdí 200, musí přes vesnici jen 50, to ti divné nepřijde? Prostě stejně, jako jsou místa, kde autem bude 50 nebo 30, tak budu místa, kde bude na kole 10 nebo 15. Když okolo školy sníží rychlost, je to stejné, jako ji tobě sníží u chodce. Sice to nikdo nebude dodržovat, ale je pak jasný viník. Až tam někoho sundáš a znalci prokáží vyšší rychlost, nedoplatíš se.

                  0 0
                  • danis7  

                    To je snad něco jiného, výše se píše o zpomalení při míjení každého pěšáka.

                    0 0
                  • JendaH  

                    Prostě stejně, jako jsou místa, kde autem bude 50 nebo 30, tak budu místa, kde bude na kole 10 nebo 15.

                    Proč nemůžou být jen místa, kde na kole bude 50 nebo 30, a ne těch 10 nebo 15? Proč mě vyhání na infrastrukturu, která je zjevně nebezpečná, když tam musí snižovat rychlost násobně víc než všude jinde?

                    Když okolo školy sníží rychlost, je to stejné, jako ji tobě sníží u chodce.

                    Ale já (až na pár výjimek) kolem žádných chodců jezdit nechci!

                    0 0
                    • PeZi  

                      Tak to je celkem tvůj problém. Řešení je prosté. Nikde žádné právo jezdit si, jak chceš, neexistuje. Jsi povinnen se řídit pravidly a předpisy. Jestli se ti to nelíbí, nejezdi tam. Odvez si kolo do bikeparku na uzavřené tratě, kam nemám veřejnost přístup, a jezdi si tam jako prase podle sebe. Pohybuješ-li se po veřejných komunikác, respektuj pravidla, která na nich platí.

                      0 0
                      • JendaH  

                        Je ti jasné, že tímto „argumentem“ lze obhájit totální zákaz kol na veškerých veřejných komunikacích?

                        0 0
                        • BB  

                          pro určitý lidi by to fakt měli zakázat, to není špatný nápad

                          0 0
                        • Petulda  

                          Nelze. Přečti si to pozorněji. Provoz na veřejných komunikacích se řídí pravidly. A jen ten, kdo je nechce respektovat, tam nemá, co dělat.

                          Žádný totální zákaz kol na veřejných komunikacích to neimplikuje.

                          0 0
                          • JendaH  

                            Lze. Stačí přidat pravidlo „kola nikam nesmí“ a zopakovat přesně to, co jste PeZi a teď i ty napsali.

                            0 0
                            • Petulda  

                              „Kola nikam (na žádné veřejné komunikace) nesmí“ je fantasmagorie a polemizovat nad tím je podobné jako polemizovat třeba nad případným zákazem mluvení na veřejnosti.

                              0 0
                              • JendaH  

                                Souhlasím, podobná fantasmagorie, jako třeba zakázat v nějakém městě segwaye. Tak si tam zkus dát něco méně extrémního.

                                0 0
                      • Carloss  

                        zajímavé by bylo, jak by soudy posoudily, kdyby cyklista v bikeparku sundal pěšáka, kterej by po parkové trati šel (jakože to není nic moc výjimečného).

                        0 0
                        • Tommy_Lee  

                          To by mě taky zajímalo. Naposled v Koutech, dvě grácie si to téměř po všech čtyřech štrádovaly přímo prostředkem černé DH lajny v tom nejprudším lesním úseku. Asi proto, „bo nejkratší cesta nahoru“. Viděl jsem to naštěstí jen z lanovky a k přímé srážce s krávama nedošlo… Nebo asi před dvěma lety na Superflow přímo na stezce hned za zatáčkou děda v gumákách s košíkem hub. Tak tak, že jsem ho dobrzil a na větu: „Pane, tady jezdí lidi na kolech. A někdy i docela rychle.“ pokrčil rameny se slovy „Ja viem…“.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Z provozního řádu v Říčkách:

                            „Jezdec smí jezdit pouze po vyznačených trasách a musí respektovat upozorňujícího značení na trase (obzvláště v místě KŘÍŽENÍ TRAS s dalšími cestami – nutno zpomalit či zastavit a rozhlédnout se !) a tomu upravit a přizpůsobit rychlost své jízdy. Zároveň musí dbát na bezpečnost vlastní, dalších jezdců i ostatních návštěvníků areálu a počínat si tak, aby mohl při nebezpečných situacích vždy zastavit.“

                            Ostatní parky to mají plus mínus stejně. Že jedeš na trailech / FR / DH trati neznamená, že je zaručeno, že je trať vždy volná a že se tam nemůže někdo pohybovat jinak než jízdou na kole dolů.

                            0 0
                            • Tommy_Lee  

                              Hmm.. když už se teda hrabeš v provozních řádech, tak tady máš krátkou stručnou a myslím, že poměrně jednoznačnou citaci z provozního řádu bikeparku v Koutech:

                              „Pěším turistům a sáňkařům je pohyb na sjezdových tratích zakázán“

                              Dál s tebou nehodlám diskutovat.

                              0 0
                              • Petulda  

                                No problem. Jenže ani to ti nezaručí, že na trati nebude pěšák. Třeba biker, kterej slítnul a vrací se pro bike…

                                0 0
                                • Carloss  

                                  Proto je dobré jezdit DH tratě. Na těch jezdíš sám :) Slítlej bajker a pěšák by měl být hlediska práva dost podstatnej rozdíl. Pokud trefím bajkera, jde vina IMHO komplet za mnou s pěšákem těžko říct, ale myslím si že v konečným důsledku taky.

                                  EDIT: Dal bych do provozního řádu, že enduráci v parku nesmí vozit flašky v rámu. Kdo to má po nich sbírat? :)

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    No my to tady nerozlousknem. Asi by záleželo na konkrétní situaci, konkrétním místě, okolnostech, reálný možnosti bikera zabrzdit / vyhnout se atd…

                                    0 0
                            • Carloss  

                              tak, upřímně si taky myslím, že ta srážka půjde za cyklistou.. což je dost smutný. V koutech se pěšáci producírují celkem běžně – nutno podotknou, že třatě nejsou označené a zrovna u Mordoru v Koutech neznalého pěšáka třeba vůbec nenapadne, že by to mohla být trať pro kola.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                U nás záleží na tom jak je ta cesta registrovaná. Pokud je to oficialní trail, tak je to na začátku a na všech kříženích označený a pěší je tam na svoje riziko. Každej problém jde automaticky za ním. Na normální turistický cestě ma zase pěší absolutní přednost. V zimě jsou některý pěší cesty uznaný a označený jako sáňkařský dráhy. Pěší tam nemá vstup zakázán, ale musí brát ohled na saně, protože ty mají přednost. Pokud by byl problém, tak to jde opět za pěším. Na druhou stranu například cesta Vals – Fane Alm je uznaná jako sáňkařská dráha pouze v dolní části a ikdyž všichni jezdí až ze zhora, tak v horní částí mají pěší absolutní přednost. Někdy, když vidím některý italy jakým stylem jedou dolů, tak o tom evidentně neví :-D

                                0 0
            • Martin  

              to, že něco nelze eliminovat zcela neznamená, že se to nemáme pokoušet eliminovat a že máme jezdit jako hovada

              0 0
            • JSt  

              tohle vubec neni o koncepci cyklostezek, ale o lidech je vyuzivajicich. kdyby si kazdy rekl, ze ani kdyz pojede opatrne, nebude v bezpeci, budou vsichni jezdit bezohledne. casto tu zaznivaji stiznosti typu „matka s detmi a psem sli roztazeni pres celou cyklostezku a ja je malem srazil, kdyz jsem je objizdel travou“. za normalni chovani povazuju, ze jmenovane dojedu, zpomalim, reknu s dovolenim/zaz­vonim, oni uhnou a pokracuju dal. cyklostezky jsou u nas uplne stejne jako jinde v evrope. snad jen v holandsku po nich muzou jezdit i male motorky. ;-)

              a ano, cyklostezky jsou uplne na hovno, kdyz chces nekam rychle dojet. ale to je snad jasne kazdemu a rekl bych, ze to snad nikdy nebyl jejich ucel. ;-)

              0 0
              • Paja  

                V Holandsku maji kola prednost temer absolutni, pred chodci i auty.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Nevím jestli jsou všude stejné, ale u nás jsou to mezi městy označené cyklostezky a tak tam rodinu se psem těžko potkáš (na rozdíl od cyklostezky procházející městem nebo obcí, kde je to označení půl na půl). Proto snadno potkáš deset závodníků na kole ;-)

                0 0
              • bodlak2  

                Ja bych za normalni považoval, když kdokoliv na cyklostezce bude roztazeny na prave polovine ve smeru sve jizdy (chuze, behu). POLOVINE

                0 0
                • JSt  

                  urcite, ale kdyz uz na ceste potkas kokota, proc ho delat i ze sebe? ;-)

                  0 0
              • HonzaRez  

                „za normalni chovani povazuju, ze jmenovane dojedu, zpomalim, reknu s dovolenim/zaz­vonim, oni uhnou a pokracuju dal.“

                Už dlouho jsem nečetl něco tak nenormálního, ale tady na bejkfóru je to celkem rozšířená tradice. Preferuju zcela jinou jinou normu chování založenou na civilizovanosti a výchově.

                0 0
    • felix.org  

      Vyznělo to tak, že nemáš právní zastoupení. Pokud ne, tak je nejvyšší čas, protože jít v trestu k odvolacímu soudu za situace, kdy po dovolání SZ bylo nově rozhodnuto zcela opačně, není ideální stav. Výborní znalci jsou na VUT v Brně, sám jsem měl několik jejich posudků v soudních řízeních. Ale posudek počítej kolem 50k.

      Víc nehodnotím, neznám podrobnosti, soudní rozhodnutí ani nic dalšího.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Taky mam dojem, ze se zkousel obhajit sam…a mozna to byla ta prvni chyba, byt z toho vybruslil…ale protistrana si rekla „v dalsim kole ho proste semeleme“.....

        Koneckoncu nebylo by mozne pak vymahat soudni vylohy po druhe strane?

        0 0
        • felix.org  

          Podle judikátů Nejvyššího soudu lze v trestním řízení za splnění stanovených podmínek nárokovat po státu náhradu škody za trestní stíhání, které skončilo zprošťujícím rozsudkem a to podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Zákon to sice výslovně neupravuje, ale NS umožnil analogické použití právě v trestním řízení.

          0 0
      • JSt  

        bud nema pravnika nebo tady pise bez jeho vedomi, protoze z toho, co tady ctu, je vina jednoznacne na nem. nebyl pripraven brzdit, soude podle zniceneho kola jel rychle a chodce donutil zazmatkovat prave svou jizdou. muzu se samozrejme plest. ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Problem bych videl, pokud by se pravni zastupce druhe strany dostal k teto diskuzi…leccos se da vytrhnout z kontextu a pouzit…zeano…

          0 0
          • felix.org  

            Druhá strana je stát. Zas si nemyslím, že by státní zástupci opatřovali důkazy až na bike-foru :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              To mas asi pravdu…snad jenom v pripade, ze by manzelku statniho zastupce obtahl nejaky cyklista…

              0 0
        • sparrow_cz  

          Zjevne od zacatku blbe vypovidal. Ja bych se ani sluvkem nezminil o tom, ze jsem nemel prst na brzde. A jeste u soudu machruje s nejakymi vypocty.. boha jeho.

          0 0
          • orm  

            Ocividne to u dvou instaci melo uspech.

            0 0
            • novas752  

              U jedné

              0 0
              • orm  

                Pise ze okresni soud ho neshledal vinnym a krajsky soud, po odvolani statni zastupkyne, rozsudek okresniho potvrdil. Ja tam vidim dve instance, ale nejsem pravnik, tak se to mozna pocita jinak :-).

                0 0
        • kudlanka32  

          Chodec se na cyklostezce nema lekat cyklistu, to at tam radsi neleze. Cyklista je vul, ze hned nezabrzdil. Ale kdyz vidim, co tam lidi predvadej, tak to ani nemusel cekat. Z popisu to vypada tak, ze kdyby chodec pokracoval dal, vubec nic se nestane.

          Delal se experiment, ze se dala precist policejni zprava 5 skupinam subjektu a ty mely zrekonstruovat co se udalo. Samo, ze vzniklo 5 ruznych historek, uplne jinych. Z toho plyne, ze tady se nedobere nikdo skutecnosti (kor kdyz si to jeden vubec nepamatuje), ale doberou se akorat tak velkyho smradlavyho hovna.

          0 0
    • koudak_11  

      Tak zrovna v tomhle místě bych jel s max obezřetností a pomalu. Sice vidíš, co ti jde zleva od mostu, ale nemáš šanci vidět, co ti jde zprava od průchodu z Radniční ul.

      Co bys asi říkal, kdyby ti zprava vyjel cyklista a sestřelil tě?

      0 0
    • PeZi  

      Teď už je na rady pozdě, ale možná bych býval na srážku regoval útokem – hned začít řvát, co je to za bezohledného člověka, že nedává pozor, že tě srazil a hned bych ho žaloval o škodu na kole.

      0 0
      • JSt  

        …zatimco stojis nad srazenym borecem lezicim v bezvedomi na zemi. :-D

        0 0
        • PeZi  

          Proč zrovna při tom? Začneš hned, jak bude nějaký divák. Začíná to už telefonátem o sanitku. Je rozdíl mezi „srazil jsem a teď tu leží“ a „srazil mne a teď tu oba ležíme“. Ještě mi mohou děkovat, že jsem navzdory bolesti hlavy a naraženým zádům poskytl první pomoc. To samé Policie. Žádné „uskočil a než jsem stačil přešáhnout…“ , ale hezky „ten debil mne srazil, jedu si a najednou se rozběhne a prásk…“

          0 0
          • karliner  

            Myslím, že jsi pěknej *******.

            0 0
            • Pavel  

              Možná ano, možná ne, ale dost možná by neskončil odsouzen jako viník.

              0 0
            • PeZi  

              Jo, to je možné. Ale když už se to stalo, raději budu *******, než si jít sednout a pak do konce života někomu platit.

              0 0
              • Petulda  

                Tomu se rika zbabelost a vychcankovska hajzlarna. Ja ja ja jenom ja. Odpivednost za sve jednani nula. Smysl pro spravedlnost nula. Svedomi nula.

                Nepreju nikomu nic zleho, ale uvedom si, ze se muzes stat obeti treba dopravni nehody zavineny nekym jinym, pri ktere nekdo zemre. Narazis na vetsiho kretena, kterymu se povede to na tebe hodit a do smrti budes platit ty. Patrne budes spokojeny a stastny…

                0 0
                • PeZi  

                  A co budeš dělat, pokud narazíš na někoho, kdo to na tebe sehraje právě třeba kvůli pojištění nebo odškodnému? Počká si na tebe na podobném místě, nechá do sebe strčit, pak začne simulovat a buď ses ním mimosoudně vyrovnáš, nebo tě dá k soudu?

                  0 0
                • bezdratova.sprcha  

                  Takže jsi na straně toho hajzla co chce za každou cenu prachy z pojistky?

                  0 0
                • perutacka  

                  Petulda: Já Ti nevím, ale myslíš, že ten sražený chodec to podal také tak „čestně“ a řekl: „No já přecházel, potom jsem se lekl toho rychle jedoucího cyklisty a skočil mu pod kolo“?

                  Mně to nepřijde moc pravděpodobné, spíš mi to přijde jako: „Já přecházím cyklostezku – samože jsem se rozhlédnul a nikde nikdo-a najednou do mě v plné rychlosti naletěl magor na kole.. no letěl dobře 50, to vám můžu odpřísáhnout.“

                  Co se týče prstů na brzdách – tam se asi shodneme všichni, že prostě měl být připraven zabrzdit.

                  0 0
                  • Petulda  

                    Sraženýho chodce a to, co řekne či si vymyslí, neřeším. Jen píšu, že je ukrutná hajzlárna být za křiváka, falšovat důkazy a chovat se jako ******* jen abych se vyvlíknul z něčeho, na čem mám vinu.

                    Kolega z práce je takovej primitiv. Jezdí rychle v autě a vždycky, když ho chytěj, tak pak v práci vypráví srdceryvný zkazky o tom, jak je v tom nevinně, že prostě spěchal a že ty policajti jsou strašný hajzlové, že mu dali pokutu. Jako malý dítě.

                    0 0
                    • PeZi  

                      No jo, ale to je dost problém, protože co když jsem naprosto přesvědčen, že jsem v právu a vina není moje? Samozřejmě to neplatí s tou policií, ale co třeba ty děti v obchodech? Ustrašená maminka se omluví, ale co když si některá matka myslí, že vystavit třeba křehké a těžké věci někam, kde chodí malé děti, je prostě riskantní hloupost majitele obchodu? Jestli si dobře přečteš mé příspěvky, nikde nepíšu o falšování důkazů nebo podvodech. Jde pouze o to, aby se odradili lidé od to, aby na tebe pak něco zkoušeli. Ono je úplně jedno, co té druhé straně řekneš, pokud to bude něco závažného, rozhodnout soudní znalci a soud. Na mě u té nehody také řvali, že za to mohu já, ale bylo jim to houby platné.

                      V případech, o kterých jsem psal, já, nejde o to někoho přechytračit nebo podvést, ale o to, aby si idi nenechali zbytečně kálet na hlavu. A to je dost rozdíl od toho, jak to prezentuješ ty.

                      0 0
                    • Breakpain  

                      To, jak by to mělo fungovat a jaká je realita se vždy liší – a pokud někomu hrozí trest, křivé svědectví ho nijak nebolí ;) …

                      0 0
                  • JendaH  

                    Sražený chodec podle OP neřekl nic, má ztrátu paměti. Svědci také nejsou. Proto je mi „záhadou“, kde sehnali tolik informací na odsouzení za trestný čin.

                    0 0
            • Petulda  

              Bohuzel je to vizitka dnesni doby. Je jedno, jak to bylo doopravdy, dulezity je priohnout realitu tak, aby to hralo pro sketu.

              0 0
              • PeZi  

                Důležitá je jiná věc – důležité je, aby ses dostal ze spárů dementů, co vyvolávají podobné kolizní situace a pak se živí penězmi z pojistek a žalobami o velké finanční částky. Nemám problém přijmout odpovědnost, omluvit se a nahradit škodu. Ale nemám zájem o to, aby se po mě vozili právníci a předháněli se, komu se podaří vysoudit více.

                0 0
          • Excel  

            No ty vole, to by člověk blil.

            0 0
            • PeZi  

              To bys snad měl umět už od školky, ne? Dvěma maminkám se u nás v prodejně shodou okolností stala velmi podobná věc – dítě něco shodilo a to se rozbilo. Bylo to tam opravdu blbě a ještě nestabilní, stačilo se na to blbě podívat nebo projít rychleji a šlo to dolů. První maminka byla chudák slušná, začala to uklízet a omlouvat se, hned přišel šéf, pustil se do ní a ještě to chtěl zaplatit. A pak tam něco podobného vystavil znovu. Stalo se pak skoro to samé. Jenže maminka byla ranařka, okamžitě nastoupila na personál, a začala tam na ně řvát, co tam mají za bordel. A když přišel vedoucí, tak ho seřvala jak malého kluka, co si vůbec dovolují tam dát něco, co ohrožuje nakupující, a ať si nepřeje, jestli bude mít dítě jedinou modřinu, tak že je dá k soudu a vysoudí z nich oškodné, že se pos… Veducí se velmi velmi slušně omlouval a ještě dal ženské slevu na nákup. Jsi nikdy neslyšel, že nejlepší obrana je útok? :-)

              0 0
              • Mikikuba  

                A proto jsme kde jsme…Jinak taky je teď v módě odjíždět od nehod… Kdyby si na to nepřišel až se ti nějaká stane…

                0 0
                • PeZi  

                  Než tě zase napadne něco o odjezdu od nehody, tak se nedříve zamysli nad tím, že prakticky každý má dnes u sebe mobil… :-) Jinak nesměšuj vyčůranost s neochotou nechat si kálet na hlavu :-)

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    A ty si zas nepleť že máš povinnost u nehody zůstat případně dát první pomoc zraněnému…Nic nesměšuju tys začal psát nesmysly…A já se bohužel s českou vychc…setkala nejednou na silnici…Fakt bych s tebou nehodu nechtěla mít…Na silnici na kole jsem strávila opravdu hodně času a několikrát zachraňovala – 2× lidi, které srazilo auto a odjelo…Je to samozřejmě o člověku ale nést zodpovědnost za svoje činy se v Čechách moc nenosí…

                    0 0
                    • PeZi  

                      Nejsem si jist, zda jsi to pochopila dobře. Očividně ne :-) V dnešní době má mobil praktický každý, a stále jsi někde přihlášená k síti. A pokud si policie vyžádá od operátorů přehled čísel na daném místě v určitém časovém rozsahu, zazvoní u tebe velmi velmi brzy. Takže ne, odjet od nehody je opravdu hloupost. A znovu opakuji – odpovědnost za své činy ano, náhrada škody ano, ale nechat se zbytečně tahat po soudech určitě ne, zejména ne našimi soudy.

                      0 0
                  • Petulda  

                    No tak vyčůranost té hysterky, která začala v obchodě řvát, je iluzorní…

                    0 0
              • Excel  

                Vlastně kdyby nevolal rychlou, dědka dorazil šutrem, případné svědky postřílel a někde zahrabal tak by to bylo čistý, ne? :-)

                0 0
            • Jaroslávek  

              Hustý, co ?

              0 0
    • Smazaný účet  

      Něco podobnýho jsem už jednou sledoval. Nakonec se ukázalo, že za tím byly obrovský prachy z pojistky. Podmínkou bylo odsouzení a tak se to tlačilo a tlačilo až se to k tomu odsouzení protlačilo :-(

      Každopádně ti držím palce, aby to nebyl podobný případ!

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Hledáš soudního znalce z oboru doprava na BF a ne na dopravní fakultě, kterou jsi navíc studoval? NTVL :D

      Zajdi na fakultu a poptej se tam, buď to bude někdo z akademiků přímo dělat nebo bude mít x kontaktů mimo fakultu.

      0 0
    • orm  

      Jak ti tu radi uz jini. Najdi si pravnika, pokud ho uz nemas. Zde uz nic nepis a neres. Muze se to obratit proti tobe.

      0 0
    • kovar  

      některé tvoje argumenty nějak plavou na vodě:

      • druhé foto je z jiného místa, vzdáleného 200m, proč?
      • na tom místě, kde se to stalo, nevidím žádné oddělené pruhy, takže jaktože tam chodec neměl co dělat?

      atd,

      0 0
    • Fuser  

      Ahoj, 2015 mě sejmulo auto u pejskaru CB na prechodu s kolem v ruce.soud se tahl roky,to neni podstatny,podstatny je jmeno Ing.Milan Uttl, soudni znalec v oboru doprava, jeho vypocty a simulace byly naprosto neprustrelny a znalce protistrany ing. Michala Vyžrálka naprosto rozcupoval, druhého jmenovaného velmi nedoporucuji.

      0 0
      • jirpl  

        Když jsem si pečlivě pročetl příspěvek pisatele, obávám se, že znalecký posudek je v této věci zcela nadbytečný a v ničem mu nepomůže.

        0 0
        • Fuser  

          ,,Nevím si však moc rady, jak dál – potřeboval bych sehnat soudního znalce z oboru silniční dopravy, který by se zabýval srážkami cyklista / chodec. Zatím jsem na takového soudního znalce nenarazil.

          Neznáte někdo takového soudního znalce?"

          Jestli má někdo (narozdíl od nás tady na fóru) mandát a schopnosti přesně zjistit příčinu nehody,tak je to Uttl

          0 0
    • jirpl  

      Jinak stará známá věc, pisatel na fóru registrován dnes, stejně jako jiní, co chtěli právní rady. Už toto mi přijde mimo, na to pak slouží advokátní kanceláře (ty ale nejsou zadarmo…)

      0 0
    • xtonda  

      1. fotka je z místa napojení dřevného mostu na Zátkovo nábřeží, tedy z místa srážky, 2. je od Železného mostu (Biskupská x Zátkovo nábřeží), což je místo o 200m vzdálené od místa srážky. Dělená stezka začíná před křížením s Biskupskou u Železného mostu a pokračuje přejezdem pro cyklisty a přechodem a pak vyhrazeným cyklopruhem a chodníkem směrem po nábřeží k Zlatému mostu – křižovatce s Dr. Stejskala. Od Železného mostu k dřevěnému a dál je cyklostezka smíšena, viz značka vpravo na 2. fotce, tedy v místě srážky je jednoznančně stezka smíšená. Bohužel tam není street view ani panorama, takže nevím co je na značce jejíž záda jsou vidět na 1. fotce vlevo. Netuší někdo, jestli není ještě další podobná služba? Nedávno sem 2. potkal fotící auto Here maps, ale v jejich mapách nic takového není.

      Asi si nejel zrovna pomalu a asi si měl přibrzdit jakmile ten chodec vlezl z mostu do stezky. Na druhou stranu kdyby se mělo předpokládat, že dospělí lidé budou náhodně a nesmyslně měnit směr a lekat se běžných věcí jako auto nebo kolo, která navíc vidí, tak by ani na silnici podél které vede chodník nešlo jet rychleji než 10 km/h, protože přece chodec může kdykoliv skočit do strany přímo před kolo, auto.

      Každopádně jestli píšeš, že chodec změnil směr když si byl dva metry před jeho úrovní a zároveň píšeš, že pokud by směr nezměnil, minul bys ho o 1,5 – 2 m, tak mi to úplně nesedí – to by ten chodec musel skočit dozadu o dost přes metr za dobu menší než si ty ujel ty 2 metry a to mi nepřijde úplně reálné, takže odhaduji, že ten manévr byl ve skutečnosti asi o dost těsnější. Na druhou stranu jestli jak píšeš, že chodec zastavil, rozhlédl se a pak urychleně přecházel, tak tě zjevně viděl a rozhodl se to zkusit stihnout, patrně neodhadl tvojí rychlost a pak udělal zcela nesmyslný nepředpokládatelný manévr. Oba jste jednali riskantně a nedopadlo to, za mě minimálně půlka viny na chodci, byť tedy máme popis události pouze z jedné strany.

      0 0
      • Morchella  

        Ono to navíc fakt vypadá, že dělená stezka s pruhy tam v té době nebyla. Na plakátu u stezky je datum.

        0 0
        • xtonda  

          Teď sem tě nepochopil, u dřevěného mostu, kde se to stalo není dělená ani teď (Google letecký snímek je z letoška) a tím spíš nebyla ani tehdy. Ono to značení vůbec pokulhává, po stranách mostu by měly být značky vyznačující stezku aby ti co přijdou po mostě věděli, že jsou na stezce. Co je ta bílá šmouha pod tím plakátem a jestli má něco znamenat je taky otázka.

          0 0
          • Vrci  

            Tam dělení vodorovným dopravním značením chodec – cyklista není. Podle mě tam tedy platí to co na jakékoliv účelové komunikaci nebo silnici III. – IV. třídy, kterými stezky pro cyklisty jsou. Vozidla jezdí na pravé straně, chodci chodí vlevo.

            0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
    • Effa  

      Podle te druhe fotky je videt ze tak je značka chodce a pod tim cyklista.

      0 0
    • Vrci  

      Na druhé fotce je několik věcí, které neodpovídají tvému popisu. Oddělení pruhů končím par metrů od křižovatky, značka na levé straně je otočená a tebe ani zajímat nemusí. Nejsme v Anglii, u nas jsou značky vpravo. Takže stezka se smíšeným provozem chodců a cyklistů.

      Najdi si advokáta v Budějcích: Kříženecký, Vavroch Šimák. Kontakt na znalce by měli mít oni.

      0 0
    • Pikaču  

      Hele. Nevim jestli jsi nevinní na 100% ale lituji jak tebe tak pana. Shit happens. Snad se pan uzdravi, ty mu zacalujes nejake odškodněni az zacnes makat nebo zadluzis rodice.

      Kasli na zdejší komunikaci aby ti to spíš neublížilo.

      A na zaver. Najdi si fakt dobreho advokáta, i kdyby ses mel zadluzit nebo rodina- na to si vydelas.

      Tak ze advokáta hoooooodne dobreho!!!!!!!

      Preji at to dopadne.

      0 0
    • Rubi  

      zkus Doc. Ing. Jindřich Šachl, CSc., z CVUTu – dopravky, vedl u nas prednasky, ale nevim jestli ma primo nejakou specializaci na cyklisty, pripadne jine lidi z ustavu soudniho znalectvi na FD…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zkus kontaktovat ing. Ivana Krejsu ze Zábřehu, mimochodem jezdí taky na kole…

      http://www.crash.cz/kontakt

      0 0
    • petrun  

      To „nestihl jsem přehmátnout na brzdy“ se ti může jednou krutě vymstít. Buď rád, že jsi například nepřejel nějakýmu arogantnímu psychopatovi psa nebo děcko. To bys taky mohl skončit s kulkou v hlavě.

      0 0
      • JendaH  

        Hlavně je to klasická ukázka toho, jak na sebe dobrovolně poví něco, co nikdo nemohl jinak vědět, a právník protistrany se po tom samozřejmě rád povozí.

        0 0
    • petrun  

      Jinak držím palce …

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zdůvodnění státního zástupce Zemana mi přijde mimořádně alibistické. Kolikrát se vám všem vážení stane, že vás natěsno předjede auto nebo předjíždí jiné právě v momentu, kdy tam jedete vy. A že se občas leknu, když ten ***** za volantem jede agresivně až moc. Mě se to při každodenním 20km dojíždění do rachoty stává často, snad téměř denně. Podle tohohle zdůvodnění bych se měl asi válet pod kolama aut, což pochopitelně nečiním, protože dávám maximální pozor na to, co se kolem mě děje a snažím se na to reagovat a hlavně předvídat. Tady vidím hlavní důvod střetu v daném případu, jeden z účastníků nehody se nevěnoval dostatečně provozu a druhý mohl být asi opatrnější.

      Velmi chápu zakladatele vlákna, byl na místě, ví jak to bylo a je přesvědčen o tom, že udělal maximum, aby jel dostatečně bezpečně a kolize se nestala. Proto je, patrně poprávu, rozhořčen, že je obviněn a ještě majetkově poškozen.

      Stalo se mi něco podobného. Byl jsem sražen vlekem návěsu při nebezpečném předjíždění, dlouhý let vzduchem, kotrmelce, kolo odhadem 20m za mnou po nehodě, pomlácený, hadry roztrhaný, přilba popraskaná, kolo pobitý, už bych se bál na něj sednout, i když rám vypadal OK. Až na rozrušení z prožitého a spoustu tržných ranek se mi, díky Bohu – toto myslím naprosto vážně, nic nestalo. A jak to následně vypadalo? Týpek na místě úplnej oukropek, že s tím nešlo nic dělat, že foukal vítr bla, bla. U výslechu na dopravce byl po týdnu ale vypověděl, že mě objel s dostatečným prostorem a že jsem já spadl v důsledku nerovnosti vozovky. Prostě hajzl. Takže vážení moralisti, v takovýchto případech, účel světí prostředky.

      0 0
      • Mikikuba  

        Ano přesně takto to chodí velmi často. Na místě jak svaty po radách se vše zapře. Já měla vždy kliku že výpovědi proběhly na místě my je podepsali a jak říkáš na místě bývají i pravdivé. Toto už se pak velice blbě vyvrací a je to nevěrohodné.

        0 0
        • PeZi  

          Naopak na místě by se nemělo říkat a podepisovat nic. Člověk je rozhozený, ne vše si pamatuje, něco vnímá zkresleně, něco mu dojde až později. Často v šoku nebo pod tlakem člověk připustí svoji chybu, i když to tak ve skutečnosti opravdu nebylo. Takže na místě doporučuji úplně vše odmítnout, maximálně dýchnout, a vypovídat později, v problematických věcech i jen pouze za přítomnosti advokáta. Často i policie se plete, měl jsem takhle nehodu s protijedoucm vozem, všichni se na mne sesypali, včetně svědků, že jsem to podělal já. I policie mi navrhovala pokutu a uzavření. Asi jsem je musel celou dobu štvát, neb jsem se jen přiblble usmíval a mlčel jsem. Předali to na magistrát na oddělení přestupkového řízení. A výsledek? Za 3/4 roku přišlo vyjádření, že viníkem je druhý řidič, já jsem byl poškozený. A přitom stačilo neustát tlak okolí a policie a podepsat a bylo to bráceně :-(

          0 0
          • Martin  

            Jo. S policajty se zásadně nebavíme!

            0 0
            • orm  

              Je skoda, ze u nas ti policte nemusi rikat, ze mas pravo nevypovidat a cokoliv reknes muze byt pouzito proti tobe. Ono je to tezke, kdyz je clovek v soku, udrzet si disciplinu a nic nerici.

              0 0
              • Pavel  

                Říkat to musí, zove se to poučení, ale tak nějak na to serou. Však si přece jen tak nezávazně povídáme..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak co pane ridici, napil jste se pred jizdou?

                  0 0
                  • Martin  

                    A pane policajt, to si jen tak povídáme a nebo je to výzva k podání vysvětlení?

                    0 0
          • Mikikuba  

            To je pravda ale většinou mluví pravdivě o průběhu děje. Já mám zkušennost prostě obrácenou kdy po poradě s právníkem se vždy objevilo vychc…čecháčství a já nic to on. A jsem ráda, že vždy jsem obě strany výpověď udělali. Jinak ždádnej tlak od policajtů nikdy nebyl a byli velice korektní a profesionální. Moje zkušennost. Že máš jinou je holt tvoje smůla. A upřímně opravdu bych s tebou nehodu mít nechtěla:) naštěstí to vždy byli relativně slušný lidi a hlavně vždy byla jasná vina což také usnadňuje situaci a šetření.

            0 0
            • orm  

              Nevypovidat neni vychcanost, ale pravo. Clovek obcas placne vec v dobre vire a ono se to pak obrati proti nemu. Krasny priklad z minulosti je pro me Alan Turing. Zakladni pravidlo proste je, ze s policii se bez pritomnosti advokata nebavim, nic nepriznavam, nic nevysvetluji.

              0 0
              • Martin  

                Dokonce ústavní právo. Stejná argumentace, jako když presstituti píšou o „zatočení s osobou blízkou“.

                Policajti mají hlavně vyšetřovat. Výpovědi jsou jen jedna z částí vyšetřování.

                0 0
                • sis  

                  Souhlas. Akorát vyšetřovat sice mají, ovšem jejich motivace není až tak vyšetřovat, jako spíš uzavřít případ…bohužel.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Taky občas jedu jako prase. Je to poučný článek i diskuse. Můj problém není v tom: já jedu, vy uhněte ale: já jedu, vy ani hnout, jinak vás sejmu ..

      Takže od teďka už si to sakra rozmyslím, nestojí to za ten *******.

      0 0
    • pavel.b  

      Neporadím ti a tak nejspíš zbytečně zatláskávám tvé téma, sorry.

      Jen mne zaráží, že už máš ve svém věku nejspíš něco najeto a míjíš chodce bez prstu na brzdě.

      Mi připadá, že snad nejzákladnější pravidlo je předpokládat, že každý účastník silničního provozu se může v nějaké situaci dopustit zcela nepředpokládaného a nepochopitelného jednání.

      A mít připraven prst na brzdě, nebo v autě být přiraven šlápnout na brzdu nebo se případně jako chodec rozhlédnout i na zelenou, mi připadá jako základ.

      (Nebo, že třeba pejsek je spojen s majitelem takřka neviditelným vodítkem)

      Zvlášť pro tebe když máš odborné vzdělání a tudíž si následek případného střetu umíš nejspíš představit lépe než většina lidí.

      Jo a taky mám dopravku SŠ i VŠ a tak máš docela mé sympatie.

      Jinak si pamatuji, že se v Česku komplikovaně řešil případ zda řidič jedoucí po hlavní může nebo má předpokládat či očekávat, že řidič vjíždějící na hlavní mu nedá přednost. Zdánlivě jednoznačná situace prošla minimálně jedním odvoláním než vyšší soudní instance potvrdila, že účastník silničního provozu není povinen předpokládat i situaci, kdy jiný účastník provozu poruší předpisy.

      Nakonec někdo výše už zmińoval problematické posuzování odpovědnosti za otevření dveří u auta a sejmutí cyklisty či motorkáře.

      Odborníka na podobné záležitosti si rozhodně hledej (známého právník úplně bez následků vysekal ze situace kdy měl za volantem nad promile a chytili ho policajti, ovšem neudělal žádnou škodu. Jo ale stál ho docela dost peněz. :-)), ale zároveň nevěř v neomylnost svého právníka a zkus si sám vyhledat nezávisle maximum informací o podobných dříve řešených případech.

      0 0
    • sis  

      Místo neznám, nevím jak to bylo. Podle toho co jsi tady popsal, bych doporučil si v první řadě sehnat dobrého právníka sběhlého v řešení dopravních přestupků. Dále pak smáznout diskuzi, páč co mě taky trefilo do očí bylo to zbytečné přiznání s brzdama. Můžeš být tisíckrát v právu, ale tohle Ti může dost zavařit, pokud to protistrana použije.

      0 0
      • Barak  

        Hele, ty myslíš, že soudce bude zajímat, jestli měl nebo neměl prst na brzdě? Copak to je nějaká zákonná povinnost? To je, jako bys u soudu kvůli autonehodě řekl, že jsi neměl nohu nad brzdou a bylo to brané jako nějaká přitěžující okolnost. Prostě jsi nedobrzdil, hotovo.

        0 0
        • sis  

          Osobně si mám stejný pocit. Pokud se toho ale chytil nejvyšší státní zástupce, tak si dokážu představit, jak s takovou informací bude umět naložit… Dá se k tomu omáčka o předvídavosti (jakkoliv je tohle podle mě nesmysl) a co já vím co ještě. Prostě je to zbytečný bonz sám na sebe.

          0 0
          • Barak  

            No nevím, mě to přijde směšný a naprosto irelevantní.

            0 0
    • Rychlej turista  

      Zabýval se někdo taky tím chodcem, zejména, jak dostál svým povinnostem coby chodec?

      Zákon č. 361/2000 Sb.Zákon o provozu na pozemních komunikacích:

      • § 3

      Základní podmínky účasti na provozu na pozemních komunikacích

      (1) Provozu na pozemních komunikacích se nesmí účastnit osoba, která by vzhledem k věku nebo ke sníženým tělesným nebo duševním schopnostem mohla ohrozit bezpečnost tohoto provozu. To neplatí, pokud osoba sama nebo jiná osoba učinila taková opatření, aby k ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích nedošlo.

      • §53

      (3) Kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít po krajnici nebo při okraji vozovky nejvýše dva vedle sebe.Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na pozemních komunikacích nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou.

      (4) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí chodec ohrozit cyklistu jedoucího po stezce.

      (5) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je chodec povinen užít pouze pruh vyznačený pro chodce. Pruh vyznačený pro cyklisty může chodec užít pouze při obcházení, vcházení a vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit cyklisty jedoucí v pruhu vyznačeném pro cyklisty.

      • § 54

      (2) Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.

      • § 57

      (5) Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce. Je-li v místě křížení stezky pro chodce a cyklisty s jinou pozemní komunikací zřízen sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty, použijí se ve vztahu k tomuto sdruženému přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty pro jednotlivé účastníky provozu na pozemních komunikacích obdobně ustanovení upravující chování těchto účastníků provozu na přechodu pro chodce a na přejezdu pro cyklisty.

      0 0
      • zdenek  

        Jo, to je dobrá argumentace. Po cyklistovi se chce, aby předvídal a byl připravený na jakékoli nečekané jednání ostatních účastníků. Chodec se přitom může chovat jako nesvéprávný a vina se hodí na cyklistu.

        0 0
    • volyn  

      me by zajimalo jak se lekarsky dokazuje to, ze prisel o 50% chuti a 95% cichu. To ma regulerne poslozeny mozek? Jen nektere centra, ze to nezasahli zrak a rec treba.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Otestujou na definovamem vzorku pochutin?

        0 0
        • Martin  

          Je mezi tím i hovišo?

          0 0
        • PeZi  

          A simulant, který bude chtít vysoudit co nejvyšší odškodné? Myslíš, že ti přizná, že něco cítí?

          0 0
          • Smazaný účet  

            To mas s vysetrenim sluchu.....bud jses v kabince a mackas cudlik, kdyz slysis pipani…nebo te polepi elektrodama a snimani signaly pri podrazdeni receptoru.

            Jde to, nejsem znalec, nedelal jsem posudek, necetl jsem ho a tak nemuzu rict nakolik je prukazny. Ona tam totiz metoda a jeji spolehlivost uvedena bude. Je treba aby to nekdo znaly prostudoval a neco z toho vystrachal. Tohle je ale prace pro pravnika a druheho znalce.

            0 0
            • popokatepetl  

              si myslím že je důležité jestli byl vyšetřený na kvalitu sluchu ještě před nehodou. Třeba byl hluchý už předtím :-)

              V kabině s tím pípáním jsem byl několikrát, Ted jsem měl zaseklé ty kůstky v jednom uchu, pípání jsem slyšel později a byl jsem na 50%.

              0 0
              • Smazaný účet  

                No, to je problem. Nikdo asi nejde preventivne na vysetreni smyslu, aby mel po pripadne nehode papir, ze byl vporadku. Tak nejak se predpoklada, ze kdyby mel pred urazem problemy, jiz by je resil. Takze vysetreni po nehode – pokud neexistuje drivejsi zaznam poukazujici na problemy, je vpohode…

                0 0
              • Bruca  

                Já byl v té kabině teď kvůli řidičáku. Prý slyším velmi dobře. Ale když po mě žena doma něco chce, tak ji neslyším. Ptal jsem se na to doktorky po vyšetření a ta říkala, že je to normální :-D

                0 0
                • Pavel  

                  Já to znám opačně. Když ženě něco říkám, tak neslyší. Když si ale byť jen pomyslím něco o prdeli, tak to slyší perfektně. :)

                  0 0
                • PeZi  

                  Tohle je ale opravdu normální, i to má jméno – selektivní hluchota :-)

                  0 0
      • volyn  

        pochybuji, ze toto ukaze nejaka masina na neurologii, jestli borec sel na testovani a u 19 z 20 vzorku rekl, ze nic neciti........to bych do rozhodovani o nahrade skody a bolestnem netahal byt soudcem

        0 0
    • Kosta  

      Už to tady sice zaznělo, ale aniž bych jakkoliv hodnotil Tvůj případný podíl viny na DN, tak za mě:

      • VŽDYCKY, když kohokoliv míjím, mám prst na brzdě a jsem připravený okamžitě brzdit;
      • VŽDYCKY, když kohokoliv míjím, počítám s tím, že mně zkříží dráhu, byť se to na první pohled jeví jakkoliv nesmyslně, a snažím se na to být připraven.

      Ono můžeš být 100× v právu, ale je ti to prd platné, když jsi mrtvý / ležíš polámaný v nemocnici / taháš se X let po soudech.

      Zážitky z poslední doby:

      • paní na lesní asfaltové cestě, která když mě zaregistrovala, začala uhýbat ke kraji. Levému. Dobržděno. Rychlost před míjením cca 45.
      • kluk na cyklostezce, který jel ZA(!) svým otcem, to poslal bez zjevného důvodu do prostisměru (cyklostezka, mostek s dřevěným svrškem a kovovým zábradlím). Nebylo kam uhnout, dobržděno (v životě jsem nemyslel, že uslyším praskat dřevo na mostě od brždění – na kole :-)
      • malý kluk, kterého se rodiče snažili slovně udržet na kraji, to poslal přímo přede mě. Dobržděno, Dd rodičů omluva (nečekal jsem)

      atd. atd.

      0 0
      • oddie  

        Děti jsou nevyzpytatelné v každém případě, byť jsou sebevyježděnější. S tím je třeba počítat. Jak to má menší než 26" kola, tak očekávat absolutně cokoliv, a i u těch větších furt ještě leccos.

        0 0
        • HonzaP9  

          Nevyzpytatelné jsou nejen děti :-)

          Když jsem tohole téma četl, tak mi furt nešlo do hlavy to uskočení chodce dozadu, které způsobilo onu nešťastnou srážku. Doklaplo mi to až dneska – na stezce šla bába, normálně rovně po pravý straně, tak jsem ji chtěl zleva předjet. Ona najednou bez varování změnila směr o 90 stupňů doleva (asi tam rostla nějaká zajímavá kytička nebo co…). Tak jsem přestal šlapat, přibrzdil, že ji objedu za zády. Ona se lekla cvrčka a evidentně úplně instinktivně udělala krok nebo spíš skok dozadu. Jel jsem pomalu, takže v pohodě, ale teprve mi došlo, jaká je blbost objíždět za zády chodce, kterej o tobě neví – reflexy jsou svině. Bába mě následně samozřejmě poslala do zadele, že mám zvonit, ale z toho si nic nedělám :-D

          0 0
          • Rychlej turista  

            Zvláštní je, že takto neposkakují na/přes silnici. Přitom pravidla provozu na pozemních komunikacích platí pro chodce v obou případech stejně.

            0 0
          • BB  

            pěkný postřeh a chování, které nakonec není tak nečekané. Kdybys jel podlahu, tak už bys mohl vyzkoušet zde doporučené agresivní ohlášení nehody :-)

            0 0
    • vysmátej bajker  

      nemáš náhodou pojistku proti blbosti k bytu?

      pokud ano seznámil bych pojištovnu co pak bude plnit třeba vše vyřeší.

      0 0
    • sandy1  

      Zdar zkus pana Hasone v Jihlavě. Je to soudní znalec v dopravě. Ředitel Trivisu Jihlava.

      0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • designer  

      Jak to nakonec dopadlo?

      0 0
      • designer  

        Asi špatně… je fajn, že si sem občas někdo příjde pro radu, na to je mu bike forum dobré. Ale aby poskytl zpětnou vazbu, aby to bylo užitečné i druhým, za to už mu nestojíme.

        0 0
      • designer  

        zkusím naposledy…

        0 0
          • Chiron  

            Tak pokud mu napíše SZ, tak by mu na mail měla dojít zpráva, tak by se snad ozval. Pokud nesedí na Mírově…

            0 0
        • Pennywise  

          Bylo to vráceno zpět k OS v ČB:

          *Nejvyšší soud rozhodl v neveřejném zasedání konaném dne 8. 3. 2018 o dovolání nejvyššího státního zástupce podaného v neprospěch obviněného J. S., proti usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 9. 11. 2017, sp. zn. 4 To 466/2017, v trestní věci vedené u Okresního soudu v Českých Budějovicích pod sp. zn. 7 T 61/2017, takto:

          Podle § 265k odst. 1 tr. ř. se zrušují usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 9. 11. 2017, sp. zn. 4 To 466/2017 a rozsudek Okresního soudu v Českých Budějovicích ze dne 9. 6. 2017, sp. zn. 7 T 61/2017.

          Podle § 265k odst. 2 tr. ř. se zrušují také všechna další rozhodnutí na zrušená rozhodnutí obsahově navazující, pokud vzhledem ke změně, k níž došlo zrušením, pozbyla podkladu.

          Podle § 265lodst. 1 tr. ř. se Okresnímu soudu v Českých Budějovicích přikazuje,aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl.*

          0 0
          • Pennywise  

            Spisová značka: 7 T 61 / 2017

            Krajský soud České Budějovice > Okresní soud České Budějovice zpět

            Stav řízení: Odškrtnutá – evidenčně ukončená věc (od 24.02.2020)

            Průběh řízení

            Událost v řízení Datum

            Zahájení řízení 09.05.2017

            Nařízení jednání 09.06.2017

            Podán opravný prostředek 03.07.2017

            Odeslání spisu 17.07.2017

            Řízení o opravném prostředku u krajského a vrchního soudu 19.07.2017

            Vyřízení opravného prostředku 09.11.2017

            Datum pravomocného ukončení věci 09.11.2017

            Datum pravomocného ukončení věci 09.11.2017

            Vrácení spisu 05.12.2017

            Skončení věci 11.01.2018

            Podán opravný prostředek 19.01.2018

            Odeslání spisu 15.02.2018

            Vyřízení opravného prostředku 04.04.2018

            Vrácení spisu 04.04.2018

            Obživnutí věci 04.04.2018

            Podán opravný prostředek 17.08.2018

            Vydání rozhodnutí 17.08.2018

            Vyřízení věci 17.08.2018

            Nařízení jednání 17.08.2018

            Odeslání spisu 01.10.2018

            Řízení o opravném prostředku u krajského a vrchního soudu 02.10.2018

            Vyřízení opravného prostředku 20.11.2018

            Vrácení spisu 17.12.2018

            Skončení věci 24.02.2020

            Poslední změna ve spisu:

            Údaje platné k: 14.05.2020 20:01:15

            22.07.2020 19:29:11

            0 0
            • designer  

              Tak tohle je na mě moc :-D Vůbec nechápu… Skončení věci = nikdo nebyl obviněn z ničeho?

              0 0
              • Pennywise  

                Výňatek z Usnesení NS na dovolání:

                *V souladu se znaleckým posudkem lze shrnout, že poškozený chodec L. M. mohl střetu zabránit, pokud by důsledně sledoval pohyb cyklisty, kterého mohl pozorovat na vzdálenost více jak 30 metrů. Pokud by přitom pohyb cyklisty vyhodnotil jako rychlejší jízdu, než je na cyklostezce v přítomnosti chodců obvyklé, mohl zpomalit svou chůzi a nechat cyklistu místem střetu projet, případně by místo střetu zrychleně opustil a již se tam nevracel. Nehodě mohl zabránit taktéž obviněný J. S., pokud by se po cyklostezce v přítomnosti chodců pohyboval jen takovou rychlostí, která by mu umožňovala řešit krizové situace. Pokud obviněný uvedl, že chodce, který přicházel do jízdního koridoru po mostě, sledoval již na 50 m od místa střetu, potom měl i on možnost a dostatek času korigovat rychlost a způsob jízdy tak, aby umožnil projít chodci místem střetu, případně změnit směr jízdy tak, aby se chodci vstupujícímu na cyklostezku vyhnul.

                Nejvyšší soud tedy konstatuje, že v daném případě jsou závažné pochybnosti o naplnění znaku spočívajícího ve spáchání činu porušením důležité povinnosti obviněným ve smyslu § 147 odst. 2 tr. zákoníku, jak podává v dovolání nejvyšší státní zástupce, což bylo podmíněno zejména tím, že se soudy nižších stupňů nedostatečně vypořádaly s otázkou míry zavinění (podílu) obviněného i poškozeného na posuzované dopravní nehodě a jeho kauzálního významu pro vzniklý následek.*

                Na základě tohoto Usnesení, se čistě spekulativně domnívám, že KS ČB znovu rozhodl ve smyslu „vlk se nažral a koza zůstala celá“, t.j. možná podmínka a náhrada škody. Ze strany obžalovaného, tam opět došlo k odvolání.

                Nejsem účastník řízení, takže nemám možnost nahlédnout do spisu. Odpověď bychom dostali od zakladatele vlákna :)

                0 0
                • designer  

                  Díky, tomu už rozumím o něco líp :) Zajímavé a poučné. Bohužel pro cyklisty smutné…

                  0 0
    • Effa  

      Takze se potkali dva mamlasove a skončilo to nehodou.

      0 0
      • Breakpain  

        hezky řečeno v jedné větě :D

        0 0
      • Pennywise  

        Z celé kauzy, se mi cyklista jako mamlas nejeví, spíš naopak. Ihned zajistil pomoc apod. Jeden z nich měl dobrého právníka a cyklista to rozhodně nebyl :)

        0 0
        • Esi  

          to je sice možné, ale pomalu asi taky nejel, když toho chodce viděl z dálky tak ho měl objíždět tak aby jeden nenadálý pohyb nevyvolal kolizi, široké to tam je podle těch fotek více než dost. Když jedu náhodou na cyklostezce tak jedu klidně těch 30, když dojedu rodinku s dětma tak přibrzdím tak abych jel jen o trochu rychleji než oni když jedou proti mě tak přibrzdím klidně na těch 10 – 15km/h rychlost ze které zastavíš na 2 metrech prsty na brzdách. Děsně mě to irituje a proto se cyklostezkám vyhýbám jak je to jde, tak že letos mám třeba najeto cca 3000km a ještě jsem po cyklostezce nejel

          0 0
          • Smazaný účet  

            A teď si představ, že je objedeš rychlostí chůze (5–7km/h) a stejně to dítě srazíš. Pokud bude léčeno trochu déle, je to těžké ublížení na zdraví a soud ti to proklepne jako tvoji vinu. Moc se s tebou nebaví. Takhle se v Čechách soudí :/ Takže tyhle chytrý řeči jsou ti celkem na nic.

            0 0
            • Esi  

              pokud pojedu po své straně u kraje a dítě vjede do protisměru, tak mi to soud rozhodě nepřiklepne jako moji vinu, to je nesmysl. Od toho jsou právníci a kamera, zase tak bych to nedramatizoval.

              To že je aktuální „nenávist“ vůči cyklistům v určitých kruzích veliká je bohužel pravda

              0 0
              • Smazaný účet  

                Nebudu ti vyvracet tvoji víru. Nesmysl to není.

                0 0
                • Esi  

                  pokud budeš mít svědky nebo kamerový záznam a budeš na pravé straně a dítě ti vjede z protisměru pod kolo tak je to jasné to jsi totiž nemohl ani předpokládat a tím že jsi jel pomalu tak jsi udělal vše co jsi mohl

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Měl jsem svědka a stejně to dopadlo jak píšu. Teorie je super, já popisuju reálnou situaci. V podstatě nezaviněná srážka, ale soudy se s tebou moc nebaví. Neodvolal jsem se, nemělo to cenu. Odškodné (nad rámec přiznané škody) a právník za své, ostatní šlo z pojistky na blbost, i tak to bylo drahý. Když navíc narazíš na vychcánka na druhé straně tak ti to ještě hezky zpříjemní.

                    0 0
          • Pennywise  

            Rychle rozhodně nejel. Jak víš kolik se „nenadále vychýlil z osy“?, jaký je nenadálý pohyb co vyvolá kolizi? Ten člověk ho viděl z dálky, stejně tak jako on jeho. Jenomže on se mu vyhnul, jel po své straně dle předpisů a stejně to zjevně nebylo k ničemu. Proč jsou tedy zákony, staví se cyklostesky, na kterých jseš povinný dle zákona jet? Všeobecná (ne)vzdělanost je v ČR na bodu mrazu. Nenávist vůči cyklistům je bohužel velká. Cyklostezkám se vyhýbám a pokud není nutný částečný přejezd, tak na ně nepáchnu. Ale vyjíždět na kolo s vědomím, že cokoliv se stane je vždy tvá vina, je špatně a něco tady sakra smrdí.

            0 0
    • Morchella  

      Uvědomil jsem si, že při krizových situacích, když mi občas někdo skočí náhle pod kolo, brzdím tak, že zadkem gumuju asfalt až plášť kvílí. Brzdná stopa se tak docela může hodit při možném dokazování, jestli jsem reagoval. Kolikrát jsem si říkal, že jsem mohl vzít za páku citlivěji, ale v tom leknutí vždy zadkem smyknu. Máte to taky tak? Reakční dobu mám asi 300ms, tak mi ta v 1. příspěvku uváděná 1 sekunda přijde jako docela moc.

      0 0
      • Esi  

        reakční dobu 300ms asi těžko, to tak možná když to čekáš :-) piloti F1 mají kolem 500ms. běžná dobrá reakční doba je 800ms a k tomu 200ms se počítá v autě reakční doba brzd

        0 0
        • Morchella  

          Když mám prst na MTB páce, tak zpoždění od reakce k brzdění je minimální. Pokud jsem připravený a dávám pozor, mám reakci v průměru 230ms při kliknutí myší. Se zpožděním jsem to odhadl na 300, ale do 500ms se vejdu jistě. Že průměrný řidič auta brzdí až za 1–2 sekundy nezpochybňuji.

          _________________

          Reaction Time Statistics

          *Since this site was created, it's recorded over 81 million reaction time clicks.

          The median reaction time is 273 milliseconds.

          The average reaction time is 284 milliseconds.*

          0 0
          • Esi  

            ano když máš prst na páce, to jsi totiž připravený, pokud by tam bylo to že musíš ten prst na tu páku dát tak to bude kolem těch 800. Ta čísla jsou většinou z aut a tam se počítá s pešlápnutí z plynu na brzdu.

            Na druhou stranu na tom kole minimálně v potencionálně kolizní situaci jako je mijení se s chodcem nebo cyklistou na úzké cyklostezce není důvod ten prst na té páce nemít

            0 0
            • Morchella  

              Prst na páce mám vždy a vyplácí se to. Ono se to tady už řešilo, např. 14.9.2018 12:27

              Jinak, ten test na 230ms jsem dělal někdy před deseti lety a vida, s věkem (52) se to zhoršuje. :-( Dnešní výsledek na obrázku (PING 31ms)

              Reaction time test

              EDIT: další pokus obr.2 už je jak za mlada :-)

              0 0
              • Esi  

                mám postřeh důlního koně, průměr 0,271 :-)

                0 0
              • mr.antik  

                já teda nevim, ale postřeh když máš prst na myši a čekáš na červnej puntík uprostřed zornýho pole je něco jiného než celkem složitá analýza, že dítě prekročilo mez svého běžného kývání a začíná ti křižovat cestu a ty ještě musíš během té reakce vymyslet, jestli je lepší brzdit / uhnout / přeskočit

                0 0
                • makaltom  

                  lidi nalevo, lidi napravo do toho blížící se křižovatka, kroucení hlavou … ale ping má pod 300 ms to by měl určitě poškozený a soudce radost

                  0 0
                  • Morchella  

                    Tak já zatím vždy stihl zastavit do 1m, na rozdíl od zde obžalovaného. Nebude to tím, že kde jsou lidi nalevo napravo, tak jedu pomalu?

                    0 0
                    • makaltom  

                      jen chci říci, že přes všechnu dobrou víru se nehody prostě stávají.

                      0 0
                • Morchella  

                  Jaký je rozdíl v tom, že mám prst připravený na páce a čekám, co se stane? Na cyklostezce jsem ještě předpřipravenější a proto si již předem přibrzdím, když někoho vidím, ale psal jsem spíše o situacích, kdy ne tebe vpadne někdo zpoza rohu, nebo za autem. Navíc milisekundy tady vůbec nemá cenu rozmazávat, protože smyslem mého původního příspěvku byly právě ty prsty na páčce a s tím spojené kratší reakční době. 1 sekunda sekunda je prostě už moc.

                  A na vlastí oči jsem viděl na cyklostezce, v úzkém místě přímo před hospodou (Rosmarina), kde se lidi motaj s kelímkama a parkujou kola a přecházejí sem a tam, jak projel borec na silničce asi 30km/h BEZ DRŽENÍ mezi lidma.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    no rozdíl je obrovský, na obrazovce máš očekávaný signál → jediná možná reakce (klik). Na kole to tak není.

                    0 0
                    • Morchella  

                      Na kole to tak není a proto nebudu brzdit? Vím snad ještě, kolika střetům a jak rychle jsem reakcí na brzdách předešel. O uhýbání není řeč, když na tebe někdo bafne krok před tebou.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        To jo, ale není to prostě o tom, jestli na pc uděláš 220 nebo 320ms reakci.

                        0 0
                  • Pennywise  

                    Co dělají lidé na cyklostezce motající se s kelímkami (nejspíš alkoholu),, co tam dělají parkující auta? Ale určitě jsi viděl: jak projel borec na silničce asi 30km/h BEZ DRŽENÍ mezi lidma.

                    0 0
                    • Morchella  

                      Mluvíme o tom, že lze srážce předejít nebo ne? Borec tomu šel dost naproti a to nepochopím. Naopak je každému snad zcela zřejmé, že se na cyklostezce ty lidi motaj a tak opravdu nevím, o co ti jde.

                      0 0
                      • Pennywise  

                        I když předvídáš, tak ne vždy, lze srážce předejít. A to si myslím, že je tento případ. Jde mi o spravedlnost a princip.

                        0 0
                      • adam320  

                        Ono by melo byt stejne zrejme i to ze na cyklostezce se pohybujou cyklisti

                        0 0
                      • babkanakole  

                        Tak zrovna tady se může stát cokoli. Pro představu pro Pražáky: je to obdoba náplavky, jen v menším.

                        Kdyby to tu dotyčný neznal, možná to ještě pochopím. Jenže pisatel vypadá na místního, co tam nejel poprvé, a musí mu být jasné, že se tam budou motat lidi, a spousta z nich bude čumět všude jinde než jen po tom, co se děje kolem nich na stezce.

                        Ta cyklostezka je odjakživa smíšená, ten kousek s oddělenými pruhy co je vidět na Panoramě je tam, jako na mnoha místech v Budějovicích, jen pro srandu králíkům a fakticky nefunguje. Navíc je to vidět už i z geniálního Budějovického značení smíšené stezky z té druhé fotky, kde to vypadá, že ta značka vlevo je jen otočená blbě, a že má platit pro opačný směr než je to vyblejsknuté. U vyfoceného místa je hospoda a vyhlášený stánek se zmrzlinou. Pěšáků se tam pohybuje halda od svítání minimálně do setmění.

                        To místo, kde přesně se to stalo je na kole taky na dvě věci – přechází a přejíždí tam spousta lidí od náměstí k plovárně, motají se tam turisté, přejíždí cyklisté v tom směru z náměstí k plovárně.

                        Tohle není místo, kde je dvacet rozumná rychlost. Za určitých okolností tam prostě není jiné řešení, než zastavit a slézt z kola, nebo to opatrně projet jak na koloběžce. Pravda, netuším kdy v říjnu se to stalo, takže tam třeba opravdu byl jen ten jeden jediný chodec, viděli se na dálku a opravdu se nedalo předpokládat, že chodec udělá to, co udělal.

                        0 0
    • mantis  

      Není mi jasné pár věcí.

      1. Jet po cyklostezce, kde je evidentně řada motáků a nemít prst na brzdě je nepochopitelná věc, s tím nejde nic dělat.
      2. Týpek přechází cyklostezku, rozhlédne se, vidí blížící se kolo a i tak se tam zůstane motat? Co to sakra je? A ačkoliv viděl blížící se kolo, tak se ho pak lekne takovým stylem, že udělá nekontrolovatelný manévr a ještě do dráhy kola? Z těchto dvou poznatků mi vyplývá, že tento člověk buďto není svéprávný, nebo má jinou poruchu a neměl být bez doprovodu vpuštěn mezi lidi.
      3. Jezdec údajně jel rychlostí 20 kmh. Chodec byl odmrštěn „několik metrů daleko“. Wat? To je asi jinejch 20 kmh, než znám já. Ani auto, které má 1 – 2 tuny, jedoucí 20 kmh, člověka neodmrští několik metrů daleko. Natož jezdec na kole. Něco je špatně.
      4. Je závěrem to, že by cyklista, jedoucí v pruhu, určeném pouze pro cyklisty, měl předvídat naprosto cokoliv a být schopen kdykoliv zastavit na pár cm? Plus odpovídá za chování všech ostatních a nese následky za všechny mimozní účastníky provozu, kteří odmítají pochopit, že zrovna nejsou ve své polstrované cele a nekoordinovaně se motají všemi směry a serou na okolí? Přeneseme to takto analogicky i na auta? Která ovšem mají nesrovnatelně kratší brzdnou dráhu…
      0 0
      • psbiker  

        Chodec asi zmatkoval, cyklista taky. Soustředil se na vyhnutí, ne brždění. Jsou tam rozdělené pruhy a byla srážka v pruhu pro cyklisty? V tom případě by větší část viny měla padnout na chodce, jinak asi 50:50..

        0 0
        • babkanakole  

          Nejsou tam rozdělené pruhy a nikdy nebyly, ty pruhy jsou rozdělené jen kousíčku na jedné straně nájezdu na tu trasu. Pak už je to „děj se vůle boží“. Jo, to foto ukazuje jen debilitu místního značení, kdy si nikdo nevšiml opačně namontované nebo otočené značky po levé straně. Vpravo je jasně vidět značení stezky smíšené. Tohle rozdělení má teoreticky jen nahnat chodce na přechod a cyklisty na cyklo přejezd, které se nachází za zády fotografujícího.

          Doporučuji si prohlédnout ten odkaz na mapy.cz, co jsem dávala o kousek výš, nebo tohle, což je místo nehody podle popisu. Na letecké mapě je to taky vidět z téhož období.

          0 0
          • psbiker  

            Děkuji, vypadá to na místo, kde je radno zpomalit.

            0 0
          • Esi  

            No pokud nejsou žádní svědci tak že tam nikdo jiný nebyl tak nějak nechápu jak se tam mohli srazit když cyklista tvrdí že jel pomalu a on chodce a chodec jeho viděl.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.