• mosquito

    nechci se vracet k predchozim diskusim ovsem tohle me opravdu hezky pobavilo :)


    Č. j.: 1651/2006–010-Z106

    Věc: Nová pravidla – chodci

    Žádost o informaci:

    Dle nového silničního zákona nesmí cyklisté coby účastnící silničního provozu před jízdou nebo během jízdy požít alkoholický nápoj či jinou omamnou látku. Rád bych se dozvěděl, proč tento zákaz neplatí i pro chodce, který je ze zákona rovněž účastníkem silničního provozu.

    Odpověď:

    Vážený pane,

    k Vašemu níže uvedenému podání si dovolujeme uvést, že důvodem je zřejmě skutečnost, že chodec vzhledem ke své tělesné konstrukci a rychlosti pohybu představuje pro bezpečnost a plynulost silničního provozu podstatně menší riziko než například cyklista, jehož rychlost jízdy je zpravidla nejméně 2× vyšší než rychlost chůze. Stejně tak následky srážky mezi cyklistou a chodcem jsou zpravidla podstatně větší pro chodce. Nelze také zapomínat na skutečnost, že v případě schválení podobné restrikce proti všem chodcům by se Česká republika vrátila do doby platnosti prohibice v USA, která ovšem žádoucí účinek nepřinesla.

    S pozdravem

    Darina Sedlářová, DiS.

    Ministerstvo dopravy Odbor personální a organizační

    www.mdcr.cz/…ce/2006-1651

    1 0
    • pepino  

      No, tak ještě jí napsat dotaz na koloběžkáře, bruslaře, skejtry atd., co se dozvíme.

      0 0
    • Jarous1  

      To snad není možné ;-))) Podle tohoto je tedy vlastně neopodstatněné vybírat pokuty i za alkohol za řídítky… Pokud pojedu po silnici, tak vzhledem ke „své tělesné konstrukci a rychlosti pohybu“ nebudu představovat pro auta jakékoli riziko ;-)))

      To by stálo za to poslat ten její dopis zpět jejímu nadřízenému ať se také pobaví ;-)

      0 0
    • Twister  

      Mně to přijde docela rozumný.

      0 0
      • Lobo  

        S rostoucim mnozstvim vypiteho alkoholu klesa rychlost cyklisty (neprima umera) tak bych to tak kategoricky nevidel :-)

        0 0
    • ushi  

      Hahaha,asi neví co napsala.(Na takove lidi platíme daně)

      0 0
      • Max  

        Je kuriózní, že odpovídá někdo z odboru personálního a organizačního. Jen tuším, k čemu takový odbor je, ale předpokládám, že ne pro výklad zákonů. Tahaj si z klobouku, kdo odopoví? Nebo byla zrovna nejstřízlivější :)

        0 0
    • marapara  

      s těma následkama bych to viděl spíš obráceně v případě srážky chodce s cyklistou.

      0 0
    • rock  

      Jejda, to je nešťastnice. Proč prostě neposlala tazatele ve vší slušnosti do háje s odůvodněním, že cyklista je narozdíl od chodce řidič (a onen zákaz se vztahuje na řidiče a ne na účastníky silničního provozu. Alespoň doufám)?

      0 0
    • pegal  

      ma pravdu, za by to bylo jak prohibice v USA .. jak by se pak meli ty opilci premistovat? .. jedine ze by cekali v hospode az vystrizlivi nebo jak? ..

      0 0
      • fousek  

        Autem ne?, kdyz jdou tak muzou spadnout a odrit se:-)

        0 0
      • rock  

        To by mne zas tak netrápilo; buď ať nechlastají, nebo ať se nepřemisťují :-))) … ale chápu že by se to -bohužel- nedalo uhlídat :-) …

        0 0
      • Stancek  

        Nebo z bys v te hospode musel zustat nadozivoti… se mi jeste nepovedlo v hospode vystrizlivet… :-/

        0 0
      • cabbage  

        nevidim smajlík takže: po chodníku.

        1 0
        • Radek Broz  

          Takze na vesnicich by se nechlastalo?

          0 0
          • CZiko  

            odkdy nemáme na vesnicích chodníky?:) neboj, tahle moderní věc zvaná „chodníky“ k nám už taky dorazila:)

            0 0
            • orca  

              zas tak moc vesnic chodníky nemá … kde niky nebyly tam ani většinou není kde je postavit. Jednou jsem byl na zasedání vesnického parlamentu a řešili se tam chodníky a vůbec to není jednoduché – mají přesné parametry a nelze je jen tak někam dát…

              1 0
            • pegal  

              u nas na vesnici jeste chodniky nemame .. a ani nebudou ..

              0 0
    • mho  

      Kdyz se to zacne rozebirat tak se sice najde spousta blbosti, ale v principu s tim nazorem souhlasim.

      Problem je v tom, ze rozhoovani je na policistech a zejmena mestskejch policitech, jejich uroven je velmi nizka. Souhlasim s tim, ze ozraly clovek na silnici treba prvni tridy zaslouzi pokutu. Na druhou stranu mne treba zastavili na cyklostezce (zcela mimo silnici) a davali mi dejchnout. Pritom jsem byl normalne pres na svihu, takze jsem ani nijak podezrele nevypadal. Take jsem nic nenadejchal, ale je to buzerace, ktera vytoci.

      0 0
      • wroum  

        neni to buzerace, je to jen kontrola dodrzovani zakonu. rekneme stejne jako preventivni financni kontrola treba. a je uplne jedno jestli si byl na svihu a mimo silnici – zakon hovori jasne (to ze je blbej je vedlejsi)

        1 0
        • mho  

          Je to buzerace. Policie nema delat namakove kontroly. Ma delat kontroly pokud ma podezreni na spachani trestneho cinu. Coz v mem pripade nebylo. Chapu, ze kdyz pojedu vecer mezi dvema vesnicema tempem sneka a po sinusoide, tak mi daji dejchnout.

          0 0
          • maxtor  

            Nerad dávám USA za vzor, ale tady si to neodpustím. Alespoň co jsem zažil a co jsem slyšel, tak tam se nestane, že by tě jen tak preventivně zastavili a dali ti dýchnout, když nemají aspoň trochu podezření. Takže v podstatě platí, že si můžeš jezdit v jakém stavu chceš, ale v momentě, když způsobíš nějakou nehodu, z vězení se nedostaneš. To je pro většinu jednoznačná motivace, proč nejezdit opilý. Kéž by to takhle fungovalo i u nás.

            0 0
            • jonti  

              To s tymi USA tak nie je, ak jazdis v starsom aute, tak ta zastavia dost casto, Smog check a doklady ukazujes. Ale fukat asi nie..

              0 0
              • maxtor  

                Jedinou praktickou zkušenost jsem měl v Tennessee. Tam mi borci, co už tam byli déle, říkali, že klidně můžeš jezdit bez papírů a nikdo si tě spolehlivě nevšimne. Běda ale, jak něco provedeš. Jinak ale nevím. Může se to stát od státu lišit. O tom testu na „smoke“ jsem ještě neslyšel.

                0 0
            • orca  

              obávám se že v „našem“ zkorumpovaném státě tohle zavést tak půl národy vyhyne na silnicích , páč „vyvolení“ by jezdili jak chtějí a pak úplatky by to zalepily případné nehody… ne ne na tohle my nejsme uvědomělí… vidina trestu neodrazuje !!! je to ověřeno......

              1 0
          • wroum  

            nedavno sem platil 1000 kc za proslou lekarnicku. myslis ze me zastavili (v pulnoci) protoze meli podezreni ze mam proslou lekarnicku?

            nechci se hadat, ale to co tvrdis je IMHO nesmysl. namatkovy kontroly jsou v poradku – a ten polis co te zastavil klidne moh mit podezreni…vzdyt kdo si na svihu nikdy neda pivo…myslim ze treba v lete by takovejch 35% cyklistu melo problem a to nemusej byt ani viditelne nachcany, ale zakon zni zcela jasne. Rek bych ze to je prirozena soucast prevence a kdyz pojedes jak snek po sinusoide, tak uz je pozde a prichazej (nebo by mely) tresty.

            1 0
            • mho  

              To jsou proste dva pohledy. To co popisujes vede k vetsi moci policie. Obcan se trvale boji, protoze policajti vzdycky neco najdou. Misto modelu, kdy se boji az nasledku svych cinu.

              0 0
              • maxtor  

                Tady musím souhlasit. Jednou mě zastavili při výjezdu z parkoviště ve 3 ráno, když jsem odjížděl z plesu (bylo mi 19). Bylo vidět, že jdou na jistotu. Hned, jestli si dýchnu – nic jsem fakt nepil a také nic nenadýchal – což oni nějak nemohli zkousnout, takže následovalo: techničák, doklad o pojištění, stav vzorku pneumatik, rezerva, povinná výbava, nálepky na značce a když fakt nic nenašli, tak mě velkoryse a evidentně zklamaní propustili.

                Tohle je ale moje jediná špatná zkušenost s dopraváky. Jinak byli vždycky v pohodě a slušní.

                1 0
                • marapara  

                  Prostě jedním slovem kokoti.

                  0 0
                • wroum  

                  jo tohle se stava a kdyz chcou, tak i vetsinou neco najdou, ale tohle je o lidech a ne o pravu te zkontrolovat.

                  0 0
                • Jarous1  

                  To mi silně připomíná toto ;-)

                  Dopravak ma sluzbu. Cely den, ale vsichni jezdi perfektne podle predpisu, nikde zadnej prestupek a zadna pokuta a tak se nasranej vraci vecer domu. Sedne si za stul a pta se co je dnes k veceri. Manzelka odpovi: „Hned to bude, dneska budes mit svuj oblibeny borsc, hnedka ho prinesu!“ Prinese jidlo, policajt se skvele naji, rozepne si pasek a pta se: „A jak je na tom synator ve skole?“. Manzelka odpovi, „Hned to zjistim!“ a bezi za synem do pokoje. Zepta se ho jak dneska dopad a syn na to: „No na pikacu, dostal jsem petku!“. Tak manzelka vezme zakovskou, strci do ni penize a odnese to manzelovi. Ten si ji vezme, penize soupne do kapsy, petku podepise a rika: „No aspon ze doma je vsechno v poradku!“

                  1 0
                • mho  

                  S dopravaky ma dobre zkusenosti (jezdim slusne autem i na kole). Ale mestska policie to jsou megazmrdi.

                  0 0
              • wroum  

                ja si to nemyslim a to uz jen proto, protoze pokud na tebe nic nemaj, tak ti to muze byt fuk a s vedomim, ze te muzou kdykoliv namatkove zastavit a zkontrolovat napriklad na alkohol, si to dvakrat rozmyslis, nez se napijes. pokud by te meli pravo zastavit az potom co ses zjevne nachcanej, tak by se urcite naslo hodne tech co si reknou: na me to neni poznat/ tri piva, co to je?/ … a to ze by nasledky pripadnyho pruseru byly nekolikanasobny oproti strizlivymu cloveku si clovek v takovou chvily vubec nepripousti – to bude resit az bude pozde. takze ja namatkovy kontroly beru jako prevenci – aby si lidi, kterych se to tyka rozmysleli svoje jednani vcas a nespolehali na to, ze kdyz se budou tvarit normalne, tak je nikdo nesmi zkontrolovat. takze mas pravdu, ze to je o trvalym strachu, ale bojej se jen ti, kteri maj duvod. A bat se dopredu nasledku svych cinu bude malokdo – lidi nekoukaj takhle daleko dopredu (a Cesi uz vubec).

                1 0
                • MlokCZ  

                  Jenže teď to funguje tak, že sice jsou preventivní kontroly, ale když někoho zastaví opilého při preventivní kontrole, tak stejně je trest nedostatečný a příště pojede opilý zase.

                  A nesouhlasím s tím, že se bojí jen ti, kteří mají důvod. Většinou se teď bojí ty hodně poctiví, kteří mají strach, že jim najdou nějakou kravinu a hned bude pokuta (tím myslím např. nebudu mít něco z povinné výbavy na opravu auta, co mi stejně bude úplně na nic, když si to neumím opravit). A ty co vědomě něco porušují na to mají většinou náturu a nebojí se vůbec ničeho a jen se smějí, jak jsou nízké tresty.

                  0 0
                  • wroum  

                    za chlast je mastna pokuta a pripadne zakaz rizeni, to mi prijde adekvatni.

                    jak strach ze jim najdou nejakou kravinu? bud maj vse naprosto OK a pak nemaj duvod se cehokoliv bat a nebo se bojej, protoze vedi ze nemaj neco OK a pak at se klidne bojej, protoze maj duvod. Povinna vybava je jednou povinna, tak by ji vsichni meli mit v poradku (vubec neresim jeji z velky casti zbytecnost) a kdo ji nema Ok, tak at plati (taky sem platil 1000 za proslou lekarnicku a prijde mi to naprosto v poradku a kdybych za to neplatil, tak jezdim s proslou dodnes).

                    takze kdyz to shrnu. slusnej clovek dodrzujici pravidla se nema ceho bat a vyse trestu za prestupky mu muze byt uplne jedno stejne jako namatkovy kontroly, protoze ma vse v poradku (treba me ted na aute fakt nenajdou jedinou vec za kterou bych musel platit a sem si tim jistej). clovek kterej jezdi s vedomim ze nema vse v poradku se bude bat namatkovejch kontrol, ale to mi prijde naprosto v poradku a lidi co maj naturu a nebojej se niceho, tak na to driv nebo pozdejc dojedou a narazej, aspon si to myslim, protoze oni uz ty policajti taky nejsou jako driv a 200 do kapsy si vezme malokdo…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      „(vubec neresim jeji z velky casti zbytecnost)“

                      To je právě ale jeden z velmi důležitých faktorů obecně, kvůli kterému mám názor jaký tu píšu. Teď mi nejde vůbec o to jestli nějaká konkrétní věc výbavy je zbytečná nebo ne, ale že existují zbytečné věci, jako spousta zbytečných a špatných dalších zákonů.

                      A pokud by praxe fungovala jen podle modelu bez náhodných kontrol a vyšších trestů, tak to často řeší problém zbytečných věcí ve výbavě a dalších špatných zákonů (a nedělám si iluze, že by někdy mohly být všechny dobré), protože např. zbytečná věc ve výbavě nemůže způsobit žádný problém, takže by ani nemohlo dojít ke kontrole, že ta věc chybí. A takto podobně to řeší dalších dost věcí, které jsou v zákoně špatně.

                      0 0
                      • wroum  

                        takze bys zrusil namatkovy kontroly, protoze jsou spatny zakony? to mi nedava logiku, lepsi by mi prislo prepracovani zakonu tak aby povinna vybava (napriklad) mela smysl a pak by melo smysl to preventivne kontrolovat a nejednalo by se z vaseho pohledu o buzeraci. myslim si totiz ze prave moznost preventivnich kontrol je to, co donuti lidi ty zakony dodrzovat spis nez strasak vysokejch trestu.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Rozhodně to není jediný důvod.

                          Přepracování zákonů, to je sice správná cesta, ale je zcela nereálné čekat, že budou někdy všechny dobré.

                          Já si právě nemyslim, že preventivní kontroly lidi donutí ty zákony dodržovat. Kdyby to tak 100% fungovalo, že to opravdu zajistí dodržnování zákonů, tak bych byl klidně pro kontroly. Naopak v některých případech právě kvůli kontrole dojde i k porušení zákona u někoho, kdo to běžně nedělá (kontrola ho zdrží v pro něj kritickou chvíli kdy už spěchá na něco opravdu důležitého a pak kvůli tomu po zdržení překročí rychlost nebo udělá jiný přestupek ke zrychlení jízdy).

                          Nejvíc mi na preventivních kontrolách vadí ten princip, že vlastně předpokládají, že každý je automaticky vinen a rovnou ho kontrolují.

                          0 0
                    • mho  

                      No abych se predstavil – majezdim 30tis rocne autem a za pet let jsem zaplatil jednou 200kc za spatne parkovani. A je to i tim, ze jezdim slusne + urcite stestim. Ale rozhodne nejsem pirat silnic, ani si tu nestezuju protoze mne pokutovali.

                      Nicmene preventivni kontroly jsou hlavne nastrojem pro korupci. policajt je schopnej temer vzdy ti budto neco najit, nebo te vycukat tak ze mu radsi to kilo das.

                      Navic na vasem pravnim radu je presumpce neviny a dukazni bremeno je na zalobci. Zatimco preventivni kontroly toto stavi na hlavu. Dokazte, ze jste neco neudelal.

                      Ano, v urcitem rozsahu jsou potreba, protoze lide jsou proste lide. Ale nase policie toho naduziva a specialene mestaci s jejich novymi pravomocemi. tesne po zavedeni noveho zakona mne kontrolovali petkrat za jeden den. Ani jednou mi nic nenasli, ale nasranej jsem byl slusne.

                      Takze ja jsem na ne vzdycky neprijemne. Zapisuju si cislo policajta, trvam na tom aby mi oznamili jakeho prestupku jsem se doposti apod.

                      0 0
                      • wroum  

                        ja najezdim cca 35 tisic vetsinou po praze za rok. pokutu obcas zaplatim (parkovani, lekarnicka, rychlost…). policajta se mi nikdy uplatit nepodarilo a nikdy mi nebylo nabidnuto zadny takovy „vyrovnani“. presumce neviny – neprijde mi ze by to tak nebylo, jednou sou dany pravidla a oni kontrolujou jestli se dodrzujou – je to stejny jako MHD a revizor, taky mu tu litacku ukazes a jdes dal a kdyz nemas tak zaplatis a je to tak v poradku. Ja nejsem neprijemnej, chybu uznam, pokutu zaplatim…nemam duvod bejt neprijemnej, delaj jen svou praci a pokud platim opravnene, tak nevidim duvod bojovat. auto a veci mas mit v poradku, kdyz nemas tak plat.

                        1 0
                    • rock  

                      Úplně souhlasím. K poldům se chovám slušně a nekonfliktně, bez reptání a smlouvání zaplatím, pokud je za co (naštěstí obvykle není) a ještě jim s úsměvem popřeju příjemný zbytek služby. Kontroly mi nevadí, ty 3 minuty mne nezabijí … v posledních min. 5 letech jsem jenom jednou narazil na policistu, který by se nechoval naprosto korektně a slušně, ale na blbce člověk narazí kdekoliv …

                      1 0
                    • fousek  

                      No ja z chlupatcu mam strach a to dost velkej, napr. zastavi me na motorce a rekne ze mi to moc rve, ja na to ze to proslo technickou a ze to takhle funguje od zacatku a ta motorka ma homologaci pro silnicni provoz v CR on na to ze ho to nezajima, tak mu radsi dam za pravdu protoze je lepsi kdyz ho nenastvu, ale ja vim ze to mam v poradku a stejne se bojim aby me nezastavil. Podle me by policajti meli spis fungovat jako sluzba lidem a zejmena mestaci, ale ti to chapou uplne naopak. Jinak ja mam na chlupatce stesti neuveritelny a zatim co me zastavili tak sem to vzdy ukecal bez pokuty.

                      0 0
              • MlokCZ  

                Přesně tak. Taky jsem pro model, kde se mají bát až následků činů. Preventivní kontroly bych zakázal. Na druhou stranu bych razantně zvednul tresty.

                0 0
            • fousek  

              Rozkaz znel jasne clovek v plasti a brasnou nesmi projet:-)

              0 0
        • jipík  

          Je to buzerace, všude v cizině, tedy kde jsem byl tak policajti když k nám nebo ke mě přišli, služně pozdravili a řekli důvod proč otravujou, neboli česky „Dobrý den, jelikož se nám zdáte podezřelí, že jste požil před jízdou dovoluji si u Vás provést kontrolu“, tak nějak a nebo podobně „mohli by jsme provést kontrolu totožnosti“, jenom u nás a samozřejmě nejvíc měšťáci pomalů tykají a nejdřív by tě kopli do zubů než se tě zeptají na doklady, vlastní zkušenosti, dokonce jednou vlítli do restaurace a přesně jak píši "ty, ty a ty ukažte občanky, tak to teda jeli občanku nedostali a museli ještě zasahovat státní švestky. Asi to bude trvat než se nějakých inteligentních policajtů dočkáme vždyť maturitu ještě donedávna nemuseli mít a teď si ji třeba dodělávali dálkově, tak že podle toho to vypadá.

          0 0
          • wroum  

            s timhle sem se nikdy nesetkal, vzdy se policajti chovali slusne, pozdravili a slusne se zeptali zda jim ukazu obcanku, zda jsem ochoten se podrobit dechove zkousce… zadny tykani a osloveni „pane ridici“ mi prijde naprosto OK…proste nic co bych moh v tomhle smeru vytknout a to me kontrolujou pomerne casto, protoze jezdim autem po praze casto az do brzkeho rana. a dokonce kdyz mi dal dejchnout a ja prvni naustek ztratil pod sedackou a pak mu to nafoukal az asi na 8 pokus, tak nehnul ani brvou a este mi popral hezkou cestu. kdyz me skasnuli za rychlost, tak taky ve vsi slusnosti…

            fakt nevim proc z toho delate problem. nemam problem nekomu preventivne neco ukazat pokud na to ten clovek ma pravomoc a jedna se o kontrolu dodrzovani pravidel a o jejich nesmyslnosti vubec nepolemizuju – jednou platej a i kdyby byly sebedebilnejsi, tak se proste maj dodrzovat.

            1 0
            • MlokCZ  

              Jen k tomu druhému odstavci (s tím prvním bych i celkem souhlasil). Já si ještě poměrně dobře pamatuju dobu před 89 a prostě z principu s tou naprostou poslušností v případech, když má někdo pravomoc a je to v sebedebilnějších zákonech, nesouhlasim. Teď už to sice není tak hrozně jako tenkrát, ale těch úplně špatných zákonů je spousta a ještě dlouho bude. Prostě mi to pak trošku zavání totalitou. Na druhou stranu rozhodně nejsem pro cílené porušování zákonů, to se pak zase blížíme k anarchii.

              Obecně jsem prostě pro to, aby represivní složky státu měly vždy, co nejméně pravomocí, ale ještě dostatečně na to, aby celý systém fungoval. Samozřejmě je velmi složitá otázka, jaké množství pravomocí je na to dostatečné.

              0 0
            • hawrda  

              Nežiješ v ráji?

              0 0
              • hawrda  

                wroun

                0 0
              • wroum  

                dneska sem byl opet zaplatit pokutu (zakaz zastaveni – cisteni silnice a ja mel dovolenou, takze sem zapomel sluzebaka preparknout) a po dlouhe dobe u mestskejch a v pohode. prijemnej typek, slusny chovani a zadnej problem, pokecali sme a mam to za 200, a to jen proto ze to je minimum co jde.

                v raji neziju, ale nehledam problemy tam, kde nejsou :-)

                1 0
    • maxtor  

      Nevím, co tady řešíte. Když orgán uvidí opilého chodce se motat po cestě, tak jej zbalí a odveze na záchytku, napaří mu pokutu nebo s ním jinak naloží. Kdyby se zákaz „být pod vlivem“ vstahoval i na chodce, klesli bychom na úroveň USA.

      0 0
    • Krys  

      Skutocne si neviem predstavit, ze by bolo protizakonne ist domov z krcmy peso. Hroza. To by som porusoval zakon kazdu chvilu.

      0 0
      • Max  

        A představ si, že by bylo protizákonné odejít z krčmy. Kdo jednou vejde neodejde :)

        1 0
      • kubad  

        Pokud nepujdeš po silnici – prostředkem tak je to OK Ale bohužel takových je dost

        0 0
        • Krys  

          Ked ides prostriedkom cesty porusujes iny zakon. Je uplne jedno, ci si naliaty alebo nie.

          0 0
          • kubad  

            Souhlas, ale tohle většinou střízlivé moc často nenepadne.

            0 0
    • kolombo  

      Podle iDnes.cz byl v Brně přistižen naprosto ožralý poslanec. Jakápak je asi společenská nebezpečnost poslance, navíc ožralého a ještě za volantem?

      0 0
      • rock  

        Jakápak je asi společenská nebezpečnost poslance, navíc ožralého a ještě za volantem?

        Stejná, jako by chytli pekaře nebo horníka. Byl v Brně (do poslanecké sněmovny daleko), navíc v noci, takže se nedá předpokládat, že by chtěl pod vlivem alkoholu vykonávat svoje zaměstnání (i když ani to by u nás nebylo nic neobvyklého). Takže je to jen další nametenej chlápek za volantem, co zatlačí za všechny páky, aby mu to prošlo (ale to dělají i „nepolitici“, podnikatelé hvězdičky showbyznysu atd) …

        1 0
      • djano  

        U nas je to bezne a nic sa zial nedeje ani ked sa havaruje.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.