• Luky11

    Zdravim, mel bych dotaz ohledne pití. Na priblizne 5 – 6 hodinovou vyjizdku si beru 2 a pul litru nutrendu, slysel jsem ze tolik tekutin na 5 hodin je moc a ze to nedela zrovna 2× dobre ledvinam. Muzete nekdo poradit? Jak jste na tom vy a kolik toho tak vyžahnete? Venku 27 stupnu tak si nejsem jistej. Diky za rady

    0 0
    • vasek80  

      3–4 hodiny v letních měsících jezdím s 1,5l vody. Na jaře a na podzim stačí polovina.

      0 0
    • Blade  

      Udává se cca 0,5l na hodinu, takže to sedí. Nicméně závisí na zátěži, počasí, atd…

      0 0
      • Luky11  

        Počasí je podle me kruty a vyjizdka povede do Krusnych hor tak snad dobry, jeste jsem si rikal jestli treba nevzit trochu min nutrendu a vzit misto toho cistou vodu aby to nebyl furt jenom ten sladkej nutrend

        0 0
        • Azmir  

          Sice nevím co obsahuje nutrend, ale zdraví škodlivý snad nebude, takže nevidím důvod proč brát místo něj vodu, pokud ti nějak yloženě to sladké nevadí pít celou vyjíždku, objevím pití záleží fakt hlavně na počasí a náročnosti, jak jsem byl v rakousku a stoupal na nějakou dvoutisícovku v 35 stupnovém vedru, tak jsem na 35 km trase vypil 4,5 L vody, ledvinám udělá špatně jenom obrovské množství vody, ale pokud máš potřebu pít a vypotíš to, tak bych si s objemem nedělal starosti.

          0 0
          • mr.nikdo  

            Nutrend ma urcite omezeni na objem koncetratu za den. Takze pokud davas slabsi, dodrzis doporucene omezeni a navalis to treba do 10 l, tak by nemel byt problem :)

            0 0
        • mrozu  

          Mozna bys nam mohl prozradit, o jakyze to Nutrend se jedna, precejenom je tech vyrobku od Nutrendu vice.

          Pokud se jedna o Unisport, tak krome toho, ze je to chemicka sracka plna umelych sladidel a barviv, tak ma tusim na obale i maximalni doporucenou denni davku, takze bych s nim setril.

          0 0
    • Jamin  

      10 piv na 100 kilometrů – ideálně

      0 0
    • Blazer  

      Ideálně slabý zelený čaj, Kukichu, Banchu – minerály, vodu, co hrdlo ráčí, při námaze se alespoň odvedou z těla nežádoucí látky a toxiny. Ledvinám to neuškodí, těm škodí pití ve večerních hodinách, kdy potřebují odpočívat.

      0 0
      • jonti  

        To není nejlepší nápad, moc solí to neobsahuje a když se bude hodně potit, tak potřebuje doplnit především ty.

        Poradím normálně pít jonťák, jen ho víc zředit.

        0 0
        • Blazer  

          Soli máme nadbytek v běžné stravě a myslím, že pokud nejede maraton nadoraz, nebude potřeba sůl doplňovat, pokud je pocit že ano, stačí do nápoje špetku nerafinované nasypat.

          0 0
          • vasek80  

            JJ. Ondřej Votěchovský někde psal, že vůbec není potřeba doplňovat sůl.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              A co ti, co nesolí vůbec?

              0 0
              • vasek80  

                Já nesolím vůbec. Mladá, když občas vaří, tak solí celkem málo, ale já nikdy v životě si nikde nepřisoloval a miluju sladké, tak mi to nevadí (jsem schopnej k masu přikusovat sladkej perník, či sladké rohlíky) a i když dělám maso na gril, tak většinou zapomenu osolit a pak mladá nadává, mě to chutná i tak. Jedině tedy sůl přijímám z uzenin (ty jím ale minimálně), pečivu, pokud je tak v margarinu, v medu není, marmelády asi také ne, Nugeta nevím a z obědů v zaměstnání něco dostanu.

                Myslím, že soli bych asi měl mít hodně málo a málokdo bude přijímat soli méně. Dnes jsem měl pod přilbou pěkně osolené čelo, ale v životě jsem na kole neměl křeče, tak to asi stačí.

                Čemu by jinak škodil nedostatek soli a minerálů? To je snad jen v souvislosti s křečema.?

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Právě taky nesolím, proto jsem to napsal. :)

                  Jsme na to hodně podobně, sladkého se taky nemůžu dojíst.

                  Nicméně nedostatek minerálů je docela *******, pokud nemám ionťák, tak alespoň šumáky piju. Na druhou stranu pokud toho je hodně, tak to zbytečně zatěžuje ledviny (viz. zakladatel tohohle vlákna → 5L nutrendu mi přijde docela jako nálož).

                  Každý minerál je k něčemu dobrý a jeho nedostatek může mít následky. Ze sportovního hlediska mají hlavní roli asi jako prevence křečí.

                  http://www.anamneza.cz/…alu/nemoc/69

                  0 0
                  • Luky11  

                    5 hodin, ne 5 litru to by bylo hodne :)

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Jo vidíš, trochu se mi ty čísla pomotaly.

                      Takže těch 2,5 L byl čistě ionťák? Čistou vodu jsi vůbec neměl?

                      Tolik ionťáku nevypiju ani během 6 hod závodu v 30°C.

                      0 0
                      • Luky11  

                        No podle toho co povazujes za cistej iontak, nakonec jsem si ho docela dost naredil, dojel jsem po 5 hodinach a vypito jsem mel asi 1,5

                        0 0
              • Blazer  

                Pokud se stravuješ běžnou stravou, netřeba mít obavy o sůl, je jí tam nadbytek. Jinak ony zelené čaje doplní vše potřebné, sem tam možno minerálku – mattoni, magnezia ale vyhnout se všemu chemickému, jonťáky nevyjímaje.

                0 0
    • Tina  

      Určite by som to kombinovala s čistou vodou. Inak v teplých dňoch to vôbec nie je moc. Záleží aj na intenzite jazdy. Pri väčšej intenzite v teple to môžu byť aj viac ako 3 litre. Dôležité je však správne namiešať a zbytočne nedávať veľa prášku. Na dlhý tréning si namiešaj hypotonický (redší) nápoj. Hypertonický (hustejší) sa pije hlavne v závere alebo pri kríze.

      0 0
      • JSt  

        takze rikas behem jizdy desinu a kdyz mne dojde, plynule prejit na dvanactku. jo. ;-)

        0 0
    • Bruca  

      když jsem jezdil loni v létě cca 50 km z domu do Zlína, tak na tu hodinu a půl jsem potřeboval cca 2 litry vody (1,5 flaška v batohu + bidon).

      ale je fakt, že hodně piju i normálně, dát i v zimě za směnu v práci 3 litry vody a víc pro mě není problém, v létě za den vypiju kolem 5.

      ale mluvím o čisté vodě z vodovodu, ne o nějakých minerálkách či jonťácích ;-)

      0 0
      • vasek80  

        Tolik pít je příznak začínající cukrovky. Ale snad jsi jen trochu jinej.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Zase tolik jiný není, přes zimu taky dávám běžně 4L za den, v létě to je mnohem víc. ;)

          0 0
          • Smazaný účet  

            2l kafe + 2l vody:)

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Někde jsem četl, že pokud chceš být poctivý, tak ke kafi musíš vypít dvojnásobnou dávku vody. Takže jsi v mínusu. :D

              0 0
          • vasek80  

            Mě o volném dnu nebo v zimě občas večer dojde, že jsem za celej den vypil ráno 2 dc čaje, k obědu 2 dc koly, pak 1 kafe a po večeři jedno pivo. A vzhledem k tomu, že čak, kafe i alkohol je diuretickej, tak jsem také v mínusu. Tělo si prostě neřekne. Málokdy v zimě za den vypiju víc jak litr.

            0 0
            • Smazaný účet  

              v takovych rpipadech to vecer dohanim pivem:)

              0 0
            • Biker jak Pes  

              To nechápu, takhle bych nepřežil ani dva dny. Už mám naučený rituál, že ráno vstanu a než se nasnídám, tak vypiju minimálně 0,5L vody. Po snídani taky pár deci, takže když někam ráno vyrážím, už mám skoro litr vody vypito. Přes den víc jak 3 hod bez pití nevydržím a i to už je limit. Taky s sebou všude tahám minmálně litr vody. :)

              0 0
              • vasek80  

                Já zase nechápu kamaráda, co si na kolo pití nebere. To i já jako nepiják třeba vezmu v podvečer na 2 hoďky po lese alespoň 0,5l vody a on nic.

                Já třeba podvečer a večer piju po vyjižďce. Dnes jsem se vrátil v 5 a od té doby vyzunknul snad 1,5l. Ve volné dny vůbec.

                0 0
    • Rychlej turista  

      Ze zkušenosti vím, že na kole je voda silně nedostatková komodita, takže nějakého přepití bych se nebál.

      0 0
    • saddik  

      Jak rikaji ostatni, na tuhle delku urcite redit hypotonicky (at uz primo pri michani piti, nebo isotonicky roztok zapijet cistou vodou).

      Jinak zatez ledvin poznas snadno, podle toho, jestli musis mocit – pokud stavis pri jizde casto na malou, tak pijes zbytecne moc, pokud nemocis vubec, pijes malo.

      0 0
    • Luky11  

      OK diky vsem za rady, zase jsem o neco chytrejsi :)

      0 0
    • žuri  

      na 5h som si vzal cca 1,7l s iontakom a bolo mi to malo, 1l som na druhel polovici musel doplnit niekde z potoka a aj tak mi este 0,5l chybalo, no ties to ale bolo tempo s priemerom 30

      v jednej knihe som videl rozobrane, kolko by sa malo/mohlo pit, myslim okolo 1l/h, len to niekedy nieje realizovatelne a cloveku staci aj menej aby sa nerozsypal

      ties treba uvazovat s okolitou teplotou, ja ked chodim skialpove preteky a je vonka –10 tak si toho vezmem ovela menej ako na svih v 30 a este cim vacsie teplo, tym menej syteny by napoj mal byt, lebo dolezita je aj osmolalita, cize schopnost vstrebat latky do tela a tu ma cista voda lepsiu. Ked ides v horku, musi telo vynalozit dost energie na ochladzovanie a zataz v podobe vstrebavania zivin sa ties pocita

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.