• Dalas

    zajímalo by mě, kolik toho kdo vypije během závodu při různých délkách trasy…hlavně se mi jedná o 50 km trasy mtb závodu a taky jaké složení-třeba v jedné láhvi voda a v druhé ionták apod. Mnoho lidí pitné vaky v batohu nevozí sem si všiml a přitom je dost lidí vychvalovalo, že nemusí na závodech sahat pro flašu a jen strčí hadičku do huby a je to :o).. Taky pár lidí využívá svých známých, kteří jsou s něma na závodech a podávají jim svoje pití během závodu. Jaké jsou ionťáky podávané pořadatelem?

    Já když jsem kdysi :o) jel závod-50km, tak jsem nevypil magor ani flašku-skoro se jí ani netknul, jak jsem horlivě jel :) a ani si nedal nic na občerstvovačce. Ale naštěstí to se mnou neseklo a nic..

    0 0
    • jIrI___  

      Jedna 0,5 l flaška do rámu a na každé občerstvovačce doplnit. Takhle mi to vyhovuje, ale asi to nebude moc vhodné pro chrty co nezastavují :)

      0 0
    • michals1  

      Na 50km zavod je piti uplne zbytecne. Je to jen vaha navic.

      0 0
      • Dalas  

        to bych neřekl.. jednou jsem to ale přežil :D

        0 0
      • marapara  

        Takový nesmysl už jsem dlouho nečetl :)))).

        Pití je samozřejmě důležité. Popravdě, dřív jsem jezdil 50 km závody jen s flaškou 0.9l a skoro třetinu jsem dovezl do cíle, ale za cenu bolestí hlavy, dehydratace a velké únavy, která se v druhé části podepíše i na výkonu nemalou měrou. Pak jsem jednou koupil malý batůžek s 2l camelem a postupně jsem jej při závodu celý vypil + ještě 2× kelímek na občerstvovačkách. Sice to bylo ještě málo k ideálnímu příjmu nápojů při takové zátěži, ale jelo se mi výborně, v pohodě, hlava mě nebolela, nebyl jsem dehydrovaný a neztácel na výkonu ani před cílem, pokud jsem nepřepálil start.

        0 0
    • miki  

      Tak zrovna při včerejším Kralovickým maratonu 54 km jsem vypil 1,5 litru z camelu  + 2× se napil na občerstvovačce.

      0 0
      • lukas.rusty  

        ja pri 85km  cca 3,5l :) .. OT: Krasnej zavod, co?

        0 0
        • miki  

          joo ,hezky se jelo a příroda nádherná a brody super .

          0 0
      • Dalas  

        pěkná spotřeba ;) to bych nejspíš zastavoval pořád u keřa :) Osobně počítám tak na těch cca 50 km tak litr max? Samozřejmě podle toho, jestli je horko, atd..

        0 0
        • marapara  

          Neboj se, to bys nikde nezastavoval :). Na 50 km závod, pokud jedeš a je dost teplo a jedeš na maximum, počítej vypotíš i 4 litry potu, možná i víc, pokud je závod trochu v kopcích. Ideální je camel aspoň 2 litry + pít na občerstovačkách. 1 litr je „plivnutí to kaluže“ … jeto hodně málo. Neříkám, že se to nedá ujet, taky jsem tak jezdil, ale za cenu dehydratace a bolestí hlavy po závodu.

          0 0
          • Dalas  

            je fakt, že při 2,5 lt camelu naplněného 2 lt, nemusíš sebou tahat zas flašku. nevadí to nijak při závodní jízdě? jako ne že bych chtěl jezdit na bednu :o) spíš pro zábavu, ta atmosféra mě opět vtáhla a opět se chci vrátit na stará kolena :) na občasný závodek. K tomu bych měl ještě otázku ohledně kola ale hodím to do nového vlákna i s popisema…

             
            0 0
            • jIrI___  

              Pokud ti nevadí batoh na zádech při normálních vyjížďkách, pak by ti neměl vadit ani na závodech. Jen musíš počítat s tím, že ho třeba 4 nebo víc hodin nebudeš mít možnost sundat ze zad.

              0 0
              • Dalas  

                Občas si batoh beru na vyjíždky, 5 hodin v kuse a vpoho. Jen by neměl být zapocený z předchozí jízdy ani batoh ani dres, to pak nedělá na zádech dobrotu :)

                0 0
            • marapara  

              Právě, nemusíš s sebou tahat flašku a když ji máš, tak stejně jedeš tak, že ji málokdy vemeš a napiješ se. Většinou jedeš v terénu naplno, kde to situace moc neumožňuje, abys řídil jednou rukou, tak to raděj nepiješ a v druhé části závodu ztrácíš výkon a začínáš se trápit. U camelu prostě strčíš hadičku do huby, nacucáš, vyplivneš a můžeš stále držet řídítka obouma rukama a dávat pozor, co dělá jezdec před tebou. Ty 2 kila na zádechp okud máš dobrý batoh ani moc nepoznáš, nehledě na to, že postupně ulehčuješ a pak ho nepoznáš už vůbec. Ale je fakt, že pokud máš ambice na bednu, tak většina takových borců jezdí jen s flaškou a na trati má rozestavěné lidi, kteří mu je mění a na občerstvovačkách taky. Takže v podstatě ani nestavují.

              0 0
              • Dalas  

                ambice na bednu, jak jsem již psal, nemám :) Ale jestli se mám rozhodnout, jestli jít do hospody nebo na závody, tak spíš na ty závody :)  (do hospody případně až pak :D)

                0 0
            • miki  

              Jaký starý kolena ,co mám říkat já??.

              0 0
        • petrbw  

          Nezastavoval.Při Kopřivnickém drtiči( 130km/3000m) jsem vypil cca 3 camely po 2,5 litru a nezastavoval jsem ani jednou.Ale bylo dost horko.

          0 0
          • jIrI___  

            Tak to je spotřeba jak u slona :). Já když si dám do Camelu 2 l a jedu třeba 100 km, tak jsem ho ještě v životě celý nevypil (a jezdím i ve vedrech), protože pak ke konci mě už natahuje jen při pomyšlení na pití. Z dlouhodobého sledování jsem přišel na to, že pro mě je optimální maximálně 0,5 l na 30 km a to už musí být sakra horko.

            0 0
            • Ricci  

              Tak to my,co sa potime,nemame problem vypit v lete v kopcoch 3L na 60 km :-)))

              0 0
            • l-e-t-o  

              tak tak. ani já nepiju nějak moc, když jedu na bajku. většinou si dám do camelu tak litr, litr a půl a stačí mi to i na celý den, protože nepiju jenom vodu z batohu, ale i pivko v občer­stvovacích stanicích :)

              0 0
            • Gorgov  

              tak to musis jezdit dost pomalu.

              0 0
              • jIrI___  

                Velmi pomalu, nejsem závodník ;-)

                0 0
                • Gorgov  

                  to s tim ani tak nesouvisi, ovsem ta spotreba vody tomu napovida:)

                  0 0
    • lukas.rusty  

      800ml flaska, doplnovat dle potreby na obcerstvovackach; tzn kazdou nebo treba ob jednu, dle zavodu, pocasi. ;)

      0 0
    • jonti  

      Idealne je mat dve flasky, velkost 0,5 alebo 0,7 litru, podla dlzky trate a teploty. Vozim v oboch jontak, radsej ale viac zriedeny vodou.

      Na 50km maraton to moze stacit, pripadne sa raz zastavit na obcertvovacke.

      Vzdy je lepsie mat dve mensie nez jednu velku flasu, ak ti jedna vypadne tak to neni taky problem, navyse tie male lepsie drzia v kosikoch. A na niektorych zavodoch aj usporiadatelia podavaju na obcertvovackach bidony.

      0 0
      • Dalas  

        s tou výměnou bidonu by to bylo stejně asi nejlepší-stačí jedna flaša a jen vyměnuješ ;)

        0 0
        • jonti  

          Idealni to je, kdyz ale jezdis na zavody sam, tak to byva horsi s realizaci :(

          0 0
      • Pavel  

        Dřív jsem brával taky dva bidony a na čerpačkách nezastavoval, časem jsem ale zjistil, že jsem ten druhý vezl přes 1/2 závodu zbytečně. Je to váha navíc, 3/4 kg je cítit. Takže jezdím jen s jedním, ze kterého ucucávám a na občerstvovačkách do sebe naleju jeden až dva kelímky (vody), případně ho trochu dotankuju (bez slézání z kola). Po dojezdu sice do sebe musím nalít dva litry vody (někdy i víc; prostě dokud nezačnu čůrat), ale dá se to zvládnout…

        0 0
    • Tomcat  

      Zase další co hledá jednu univerzální radu, jednu pravdu, jedno právné nastavení atd..

      Hele když si to po sobě přečteš nepřipadá ti zprominutím dotaz pitomej? Jsme nad všichni kloni? Máme snad všichni stejnej počet džáků bidonů, máme u nich všichni stejnej objem bidonů? Máme všichni snad stejně velký vaky? Jezdíme snad všichni stejný závody a za stejnýho počasí? Jak se říká sto hlav , sto jazyků, sto chutí.

      Nějak nechápu co ti odpovědi mohou užitečného pro tvé závodění přinýst.Podle mě se ničeho nedobereš.

      0 0
      • Dalas  

        a to si myslím, že to je právě vono-100 hlav-100 názorů a člověk si pak snadno odvodí, co by pro něj dobré bylo a co už ne a hlavně, jak to ted na závodech probíhá, jaké jsou možnosti a proč třebas se moc nevozí cejmly, atd atd-z toho všeho si udělám svůj vlastní názor, co by pro mě mohlo být dobré

        0 0
      • Dalas  

        onehdy jsem se takovýmto způsobem ptal na stravu a taky tu zazněla odpověd-100 hlav, 100 chutí, apod. Ale kdosi poradil že dobré jsou ovesné vločky s jogurtem, jinak to do sebe nedostane-ty vločky..tak jsem zkusil vločky s čokojogurtem a ejhle, jím je pořád a je to good… Normálně by mě to ani nenapadlo..

        0 0
        • Tomcat  

          Jako inspiraci aha Hm… tak to no

          0 0
    • raceman  

      na 60tky 0,7l bidon stačí úplně v pohodě…

      nejde jen o to co a kolik piješ při závodě, ale před…

       
      0 0
    • Wojtek  

      na 50km beru flašku 800ml, a podle náročnosti a počasí ji buď vypiju, nebo ne, ale dycky se snažim od pořadatelu vzit iontak(ale nezastavuju), páč mám rád změnu a maj to aspoň vychlazené:-)

      0 0
      • Dalas  

        jo měly na výběr ionták a vodu. Jak se ti zdál ten ionták? Jsou všude stejně podobný iontáky?

        0 0
        • Wojtek  

          nejsou, někde je to jen voda obarvená a někde je to i dokonce sladké s příchutí :-)

          0 0
    • teepeex  

      co deset minut loknout decku az decku a pul(vedro) iontaku,

      at mas zizen nebo ne,

      takze, pokud pojedes prumer 17, tak to mas 3 hodky na 50km

      tj. neco kolem 2–3 litranku podle teploty by mohlo stacit

        
      0 0
      • Dalas  

        občas loka, to je jasné. Radši vzít např ten kejml s 2 litrama vody, cestou na občerstvovačce ten ionták-banoš-oplatek a uvidíme, kolik v jakém počasí zbyde atak. A do kapse dresu energ.tyčinku nebo něco.. a mimochodky před závodem něco vydatnějšího na energii pojest..

        0 0
    • kacerak  

      NA 50tky 0,5–0,7 l pred zavodem a pak 1 – 1,5 l inotaku behem zavodu. Kdyz chlastam min tak mi to nejede a ke konci uz boli hlava. Doplnuju na obcerstvovackach.

      0 0
    • JakeF  

      Posledně ve vedru jsem to jel stylem: 0.5l ionťáku před startem, 0.8l flašku s ionťákem s sebou + na každý občerstovačce kelímek za jízdy. Jet se to dalo, na konci už to bylo horší, ale že by velká krize, to ne, jen jsem do sebe v cíli naházel tak čtvrtku melounu a vypil tak půl litru vody. Teď mám konečně druhej košík, takže budu asi vozit 0.7 + 0.7l.

      0 0
      • Dalas  

        když už těch skoro 1,5, nebyl by lepší-pohodlnější už ten kejml?

        0 0
        • JakeF  

          Možná by byl, ale odrazuje mě to čištění od jonťáku. Ale i tak bych to rád časem zkusil, ale současný finanční možnosti jsou spíš proti.

          0 0
          • Kubiczech  

            Jonťák v Camelu jsem vyřešil koupí nějakého levného noname vaku (třeba na Aukru), který po použití prostě vypláchnu vodou. Až odejde, odejde. Do originál vaku pak jen vodu.

            0 0
    • McBlacky  

      spíš to beru podle toho jaký je počasí a jak dlouho to pojedu.

      na letecký 50ky do dvou hodin vozím 0,7 + 0,5, pokud vím, že na 100% dávaj bidony tak jen 0,7. Delší závody vozím 0,7+0,7.

      když to chci hodně ladit tak v jednom ionták víc naředěný a ve druhým profidrink od nutrendu podle doporučeného ředění.

      někdo vozí i doplněný o BCAA, nebo řízlý redbulem,

      0 0
      • Dalas  

        „letecký 50ky“- to je pro mě ještě hodně vzdálený pojem :o) Představoval jsem si to tak, že do batohu-kejmlu čistou vodu a do flašky ionták-líp se čistí. Ale když dávají ionták i na závodech-sice kvalita nevím, tak asi stačí ta voda v kejmlu…?

        0 0
        • miki  

          no většinou bejvá ten jonták hodně naředěn,ale na samotnou vodu se snad ani nedá jet.

          0 0
          • Gorgov  

            na samotnou vodu se da jet uplne paradne:)

            0 0
        • McBlacky  

          camel bych nevozil, snad jen pokud je nejistý počasí nebo hodně dlouhej závod.

          dost překáží, potí se záda. Dobrý je to snad jedině při pádu na záda :) ale to uvidíš sám. Na turistický pojetí závodění je fajn.

           
          0 0
        • Scully  

          Já třeba vozím camel a v něm obyč vodu, jak na normální švihy tak i na nějakej ten maraton, sice fakt nemám ambice na bednu ani na první 200ku :-D

          Ale nevidím důvod měnit návyky, prostě pokud si zvyklej jezdit na vodu tak vem jen vodu, aspoň nebudeš riskovat že ti nesedne poměr ředění atd. Navíc podle mě je uplně směšný gramaření některejch „závodníku“ kteří si sundaj v den závodu podsedlovku a její obsah si přilepý izolepou na představec, sedlovku a nevím kam ještě :-D

          0 0
          • McBlacky  

            to je spíš proto, že podsedlovku vůbec nemají a nebo vezou dvě duše, případně tolik zobání, že to nedaj do kapes :)

            0 0
          • Dalas  

            Stejně naředěný ionták mě jednou sedne a podruhé moc ne- při normálních zhruba stejných vyjíždkách. Nebo se ještě nadopovat před startem nějakou ener.tyčinkou-gelem.

             

            Ty polepence na sedlovkách..když jedou závod za mokra, bych chtěl vidět kdyby pichl, jak si rve zasranou duši dovnitř pláště :) hmm

            0 0
            • Scully  

              Pití před startem je duležitý, mě hodně pomáhá si dát před stratem aspoň jednoho birela. Pěkně se „vsákne“ a nejsi po něm ulepenej. :-)

              I to normální pivo není špatný pokud ti netěžknou nohy, ten alkáč odbourává zábrany při sjezdech a tlumí bolest :-D

              0 0
            • Ricci  

              Ked je inteligentny,tak tu dusu ma zabalenu v sacku…

              0 0
              • Dalas  

                tak ten koho jsem viděl na posledním závodě, asi inteligentní nebyl..

                0 0
    • Jenda  

      vozim 2l cumela a 0.5 flasu protoze na trati travim vzdy pomerne dost casu:-). Nevyhoda vaku na zavodech je ze se blbe odhaduje kolik jeste zbyva. Flasu vozim abych mel co menit na obcerstvovackach, pripadne do ni doplnit – preci jenom je to kratsi procedura nez lit do camelu. Na posledni obcerstvovacce davam vetsinou pivo, akorat me sere ze kdyz nejede Bulda byvam pak prvni kdo si o nej rekne a to aby clovek kricel dlouho pred bo to nemaj jeste roztoceny:-)

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce