• cukerko

    Zdravim. Raz som cital ze pri ceste do kopca treba zacat zhlboka dychat skor, aby ked sa dostavi potreba kyslika, ho nebolo nedostatok. Skusil som to v praxi a zda sa mi ze to podstatne zvysilo vydrz v jazde do kopca. Sice som dychcal ako parna lokomotiva a bal som sa ci takym saskovanim nedostanem len zapal priedusiek. Naozaj to tak ucinne funguje alebo je to len moja paranoja? Praktizujete to tiez?

    0 0
    • prasík  

      Ano, opravdu to tak účině funguje, protože hlubokými nádechy do těla přivádíš více vzduchu, čili více kyslíku. A kyslík pak putuje samozřejmě do krve a do oběhu a svalů, to znamená, že se líp a rychlej okysličuje svalstvo, pomalej se vytváří kyselina mléčná, takže to má za následek to, že dýl a víc toho vydržíš a budeš i míň unavený.

      Pozn.: Hlubokým dýcháním se nemyslí pouze nádechy pusou, ale i nosem (což je ještě o něco efektivnější). Pokud to nemůžeš vydržet nosem, tak můžeš i pusou (nedoporučuju v chladném/větrném počasí) nebo můžeš dýchání střídat nebo se naučit dýchat nosem při menších stoupání

      PS: dobré jsou pásky na nos (proti chrápání) ;)…

      a tohle je spíš jen tak pro zajímavost jak to je ;)

      0 0
      • Toutou  

        Když už jsme u toho nosu –

        Je tu někdo, kdo taky nosem absolutně nemůže dýchat? Já se dokážu „zásobovat“ nosem opravdu jen když sedím u počítače nebo na kole překlápím kliky z kopečka. Jakmile byť malinko zrychlím, okamžitě mi přestane „průsvit“ nosu stačit, a musím dýchat pusou. Pak pořád vdechuju mouchy :/

        0 0
        • kocka  

          Mám to taky tak, kdybych na kole dýchal jenom nosem, tak se udosím 100m od baráku…

          0 0
          • pee.tr  

            Nemám to sice tak drsný, ale nosem bych si taky nevystačil, pokud chci jet trochu víc odbytně. Podíl na tom má určitě i to, že mám v ne úplně ideálním stavu nosní přepážku, čímž se mi častěji ucpává jedna díra.

            0 0
        • Richi  

          Uplně stejný. Obě dírky dohromady mi dávají méně, než když bych měl jednu plně průchozí.

          Na kole mi to nevadí, při běhu je to horší.

          Tu pásky jsem zkoušel, funguje to parádně, nevěděl jsem ani jak mám takovou spoustou vzduchu zužitkovat, jen se mi po chvíli odlepila.

          0 0
          • prasík  

            Doporučuju před nalepením pásku nos pořádně utřít, popřípadě vysušit nějakou vodičkou nebo něčím a nalepit. Používám to teda jen na silniční závody a taky se mi to obvykle po cca 2hodinách začne odlepovat, až to pak nedrží vůbec a zahodím to…jinak to asi nejde :((

            0 0
            • pee.tr  

              Kde se ty pásky dají sehnat a za kolik? Už dávno jsem to chtěl vyzkoušet.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                v lékárně? :-P Někdy pomáhá i vata namočená v mentolu nebo něčem podobném a strčit do nosu předem…

                0 0
        • medved.m  

          +1 :-(

          (Jinak pobavil mne výraz „průsvit nosu“ – ještě ho naštěstí nemám průsvitnej, to měl akorát nebožtík Michael Jackson :-)

          0 0
        • cukerko  

          Odkedy som mal zlomeny nos mam krivu prepasku a dycha sa mi tazsie. Preto dycham naraz aj ustami aj nosom, snazim sa co najviac nosom a to co potrebujem navrch nacucam ustami:)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.