• Blink

    zdravim, chci si koupit nový tretry na MTB a jeliž to budou moje první tak se chci zeptat co si mám při zkoušení ohlídat, jestli se tretry kupujou trošku větši či menší atd. jde mi o specifické vlastnosti a požadavky oproti klasic. sport. obuvi.. Možná můj dotaz zní trošku přiblble, ale neorientuju se v tom.

    0 0
    • jecnak  

      Musi sednout akorat a natesno a pritom nesmi tlacit. Vyzkousej nekolik druhu od nekolika vyrobcu a pak se teprve rozhodni. Nepocitej, ze se ti tretry roztahnou. Na sportovni jezdeni samozrejme tretry s tuhou podrazkou – zadny turisticky. Dobry je, kdyz tretry umoznuji namontovat dvopredu takovy ty spunty jako jsou na kopackach – lip se s tim chodi do svahu.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • lubos  

        spunty se kupuji osobitne ?

        0 0
        • MARIN  

          Vetsinou jsou soucasti baleni u bot. Kdyz je moc oslapec do nekterych pasuji spunty do kopacek.

          0 0
      • rasto  

        ano, ano – tretry musi sednout jako backurky!

        0 0
      • notakale  

        Koupil jsem si vcera tretry, vel. 43 mi byla moc velka, 42 natesno, tak jsem je vzal, na delku dobry, ale celkem uzke. (Jsou to silnicni sidi iron) Prodavac rikal ze do sirky by se mely trosku roztahnout, ty 43 co se dival rikal ze spis ne. Jeste mi nedosly objednane pedaly, takze je nemuzu vyzkouset. Ted ale kdyz jsem si precetl tuhle diskuzi tak zacinam mit celkem strach, ze kdyz v nich pojedu nekolik hodin ze to bude fakt neco jineho nez ty 2 minuty co jsem se v nich prochazel v obchode. :( Tak se chci zeptat, jestli v necem vadi, kdybych kdyztak vytahl z toho vlozku co tam je, to by bylo asi o dost lepsi.. Nevim jestli ta vlozka tam ma naky zvlastni vyznam, nebo jestli ji muzu klidne dat pryc?

        0 0
        • Beeda  

          Byl bych v klidu a vlozku netahal. Ja si koupil kelvarovyMTB PearlIzumi vel. 42 a zkousel jsem i 43. Ty 43 vsak byli trochu volne a 42 zase trochu tesne, mezi cislo nedelaj. Ted jsem rad, ze mam ty 42, si presne sedly a jsem naprosto spokojenej. Kamos si koupil prave trochu volne, a ted si rika, ze mu plandaj… Mensi problem jsem mel, ze asi na 3 vyjizdky jsem si musel dat flastr na patu jelikoz me hrana boty udelala odreninu, nicmene si to brzo sedlo a ted je to naprosto v pohode. B.

          0 0
        • Jogador  

          Vložku nesundavej. Já mám MTB Luise Garnier, a vzimě, když mi umrznou kufry je to jediná izolace pro mou nohu, a ikdyž se spotim, a zmrzne mi tam ta voda, tak se mi stejně přilepí ponožka ke kufru vložka nevložka, ale to je asi tím, že jezdit celodenáky v zimě je blbost.Nakonec jsem to vyřešil koupí o číslo větších bot…

          0 0
        • BB  

          Nekolik let trpim v tretrach Sidi, kde mi prodavac poradil koupit presne, ze se lehce vytahnou. Nehnuly se ani o milimetr a moje nohy zacinaji tak po 2 hodinach trpet.

          0 0
          • blue  

            to ti musi bejt hodne lito tech penez, ze jim to trpis takhle dlouho :-)

            0 0
          • zdenek  

            Já jsem na to vytáhnutí u „plastovejch“ Shiman moc nespoléhal a koupil jsem větší. Noha mi lehce plandala, tak jsem to doladil silnější ponožkou.

            0 0
    • kovar  

      nohy meni svuj objem a tretry se vetsinou roztahnou behem pouzivani malo! spis pocitej, ze noha behem vyjizdky muze trochu otect, takze tretry natesno v zadnem pripade nekupuj, nejaka mala rezerva by mela byt – dejmetomu pul cisla, nesmi byt zase prilis volne, v kazdem pripade musi mit takove upinani, aby noha v nich po dotazeni pasku nejak neplavala nebo se nesoupala pata nahoru a dolu. A uplne nejlepsi je do treter pak dat ortopedickou vlozku, ulevi se tim noham.

      0 0
      • Luka  

        Hm. Bohuzel, ja mam zase jinou zkusenost. Mam nohu cca 39. Jenze damske tretry jsou nejen blbe sehnatelne a drahe, ale navic mi zadne nebyly. Koupila jsem tedy 39,5 NortWejvy (nevimpresne model – stribrnocerno­cerveny). V obchode padly jak pr.el na hrnec. Absolutne akorat, snad jen palec se dotykal spicky, ale pohoda. A ted, po roce jezdeni jsou „rozplacly“ do strany, noha mi v nich lita ze strany na stranu a utahnout uz nejdou. Cekam az se rozpadnou a na pristi sezonu planuju neco zajimavejshiho.. Specialized :)

        0 0
        • kovar  

          no buď ráda, že ti ještě neuletěla podešev, jak je prej u NW běžné. To roztahování asi jiné značka od značky. A taky záleží na kvalitě atd. Ale lepší než trpět, je si tam (po případném roztáhnutí) dát třeba ortopedickou vložku nebo silnější ponožku, ne ?

          0 0
          • Luka  

            Nechavam si delat vlozky do bot na miru… protoze me z tech neklenutejch treter boli moc nohy…

            0 0
        • Vrci  

          Tak s NW mám tu samou zkušenost. Měl jsem model Team (každá bota v jinej barvě). Vytahaly se tak, že jsem do nich musel dát sympatex (taková ta dirkatá guma co se dává do koupelny) a nosit fusky Moira Trek. Už nikdy víc.

          0 0
        • RUMcajs  

          Tak to je přesně můj případ. Mám Northwave Action a jsou po necelech 10k Km roztrhaný. Koupil jsem je o 0,5 čísla větší a ještě se roztáhnuli, takže bez tlustých ponožek mi v nich lítá noha, nebo musím vozit sucháče na fest a to pak tlačí na nárt. Taky gumový spodek podrážky se odlamuje a sklolaminátová část co drží kufry na obou praskla, takže botky s ohýbají jako normální tuhé tenisky. No a se slabou ponožkou se nedá dupat, páč si obtiskávám kufry do nohy… Asi se plácnu přes kapsu a koupím nějaké SIDI, nebo cokoliv, co málo praská a zůstává tuhé. Možná i ty Specializedy, ale kdo ví?

          0 0
          • Air  

            ja akorat vim, ze priste uz nemusim davat na rady lidi, kteri tvrdi, ze se v tretrach neda chodit. Da a docela dobre. Zkousel jsem nejake Answer za 2,5 kkc, pak Specialized comp i sport a Lake MX160. Ve vsech bych klidne par km usel. Mozna bych mel puchyre (spis urcite),ale da se to. Takze ja priste urcite tuhe zavodni botky. Pro chuzi mi to tak vadit nebude a pro jizdu je to urcite lepsi. Mozna ale je dobry koukat na podrazku, jestli jak je pevna (Lake ma super, ale jsou hodne tezke) a taky jestli ma plastovy nebo gumovy vzorek. A taky jeste jedno doporuceni – radsi vzit vetsi a vozit i v lete trekove ponozky, nez vzit male aby tlacily. Me osobne v lete trekove ponozky zas tak nevadi. Nebudme rozmazleni, vydrzet se to da uplne v klidu a tretry vetraj pres ty sitky pri jizde docela slusne.

            0 0
            • kolombo  

              Prohlížel jsem si botky LAKE u Kerdy v Liberci a docela se mi líbily. Jak jsi s nimi spokojen?

              0 0
          • Milan  

            Taky problem s NW. Hydrogeny.Spalcla se na nich spicka, ze uz se do nich nevejdu.No a jak je to udelany z nejaky syntetiky, tak to prej nejde vyrovnat.Lom-trading nezajem-po zaruce-osobne na spotpragu, u Sterby taky nic-tam sem je koupil, obuvnik naproti se toho taky vzdal, neopravitelny. Fuck Off NW. Nikdy, kdyz se podivam na ostatni prispevky.

            0 0
            • Lance  

              Ty jo Hydrogeny jsem silene chtel, ty cervene,ale sralo me,ze ty suchace byly kratke a neprekryvaly ten dil s tim plastem, tak jsem koupil tesne spesly a max. spokojenost, predtim jsem mel vetsi John Lucky a nebylo to ono

              0 0
      • Air  

        kovari, prosim te, je treba mit vice mista v tretre na tu ortopedickou vlozku nebo ona nahrazuje tu ktera tam je ted – standardne? Protoze to bys musel vedet uz pri koupi treter ze si ji tam das, ne?

        0 0
        • Paja  

          Ja vozim ortopedicky vlozky taky – misto tech puvodnich, davat tam dve vlozky je zbytecne

          0 0
          • Air  

            no a jak to vypada – jsou tlustsi nebo v cem jsou tak vyjimecne (krome zrejme lepsiho tvarovani).

            0 0
            • Paja  

              No od tech puvodnich se lisi hlavne tim, ze jsou ortopedicke:) tj. tvarovane tak jak by zdrava noha mela byt. Ortopedickych vlozek je moc druhu od moc firem, z ruznych materialu – od lehcich z nejake jakoby gumovopenove hmoty, ktere nejspis min vydrzi az po kozene, ktere vydrzi dlouho a mozna jsou min prodysne a vic zvysuji vahu boty. Vyjimecne nejsou nicim, ja je vozim proto, ze me obcas boli klenba:)

              0 0
            • Paja  

              Jo a vic mista v tretre asi potreba neni, ikdyz ja mam tretry velke ´dostatecne, ze muzu pouzivat jak silnejsi tak slabou ponozku (na zimu vymenuju i za zateplenou vlozku s aluminiem odspodu, ale to je uz nafest, ale nohy z toho neboli).

              0 0
              • Air  

                dik, jeste mi please napis, kde se da ta vlozka sehnat – vyrobi ti ji u doktora? A na kolik to cca prijde. DIk

                0 0
                • Paja  

                  Univerzalni si muzes koupit normalne v obuvi nebo ve zdravotnickych potrebach tusim ze cca od 70Kc vyse podle materialu a proslulosti znacky:) nebo pokud dojdes na ortopedii, tak ti 1× rocne na vlozky prispeje pojistovna + doktor te posle na ortopedickou protetiku, kde ti udelaji vlozky podle tve nohy (neni to zadny zazrak, na papir si obkreslili nohu a zaznacili kde presne udelat ty polstarky, ale treba kamaradce pry kdysi delali sadrovy odlitek). Na tu vlozku od ortopeda jsem jeste doplacel neco pres stovku – jsou ale kozeny, takze vydrzi dyl. Nevim, jestli se da na tu protetiku objednat primo bez doporuceni od ortopeda. Ja osobne mam jak ty vlozky od ortopeda tak univerzalni z obuvi a sedi-vyhovuji mi oboje.

                  0 0
                • Beeda  

                  hele, ja si vcera vsiml ve spitale www.svorto.cz ceny tam, ale taky nemaj …B.

                  0 0
    • BB  

      Pozor na to natesno, pokud nejsou kozeny, tak nepovolej ani o chlup a je neco jineho natesno na 5 minut zkouseni v obchode a nekolikahodinovy svih. Natesno v obchode pri zkouseni nikdy !!!! Stalo me to uz dost penez, dvakrat jsem se takhle napalil.

      0 0
      • Daf  

        Take se pridam tretry uplne natesno nejsou dobry. Nejen kvuli tomu ze se noha v horku muze trochu roztahnout, ale v chladnejsim pocasi nemuzes pak nasadit ani teplejsi ponozku.

        0 0
        • Blink  

          Mám ještě jeden dotaz, byl jsem vybírat tretry a zjistil jsem , že některé mají zespoda dírky jen dvě a jiné většinou čtyři a navíc se ta část (kus plastu s dírkama) pohybuje v podrážce. Vůbec nevím co a jak má fungovat a sloužit.

          0 0
          • Daf  

            Jestli na dve, nebo ctyri diry je celkem jedno. Kazdopadne to slouzi k prisroubovani kufru. Kufr je potreba nastavit proto je tam ta mozmost posunu. Jakmile kufr dotahnes, zakousne se do podrazky a uz s nim nehnes.

            0 0
            • Blink  

              …já myslel , že počet děr je dělaný pro různé typy kufrů, ale všechyn kufry jsou na dvě dírky, takže logicky mě vychází že ty další dvě dírky jsou tam zřejmě na možnost širšího spektra nastavení toho kufru. (?)

              0 0
              • Daf  

                Presne tak.

                0 0
              • Bobisak  

                A nebo kdyz vyrves kufr a ponicis si zavity v tech prvnich dvou jako se to stalo mne :-)

                0 0
                • Man  

                  mal by si jazdit lahsie prevody :-)))

                  0 0
                  • Bobisak  

                    Heh … problem byl jinde … jezdim spis svih – uz predtim mi vypadnul puvodni sroubek. Ve Faborech jsem si za neuveritelnou sumu 10.50 Kc koupil dva novy nerez sroubky, nasrouboval jeden a par dni na to po dojezdu se chci odepnout a noha se protaci a nic – vsichni se desne bavili jaxe to pako neumi ani odepnout od kola. A tak sem zarval a … jel si pro dalsi sroubky a montoval do druhych direk :-))

                    0 0
    • smirek  

      Prosim v cem je hlavni rozdil mezi sportovnimi a turistickymi? V turistickych stejne nemuzes normalne chodit a ceny jsou asi nastejno.

      0 0
      • kovar  

        rozdil mezi turistickymi s portovnimi je ten, ze turisticke s mekkou podesvi jsou nepouzitelne na naslapne pedaly hlavne pri delsich vyjizdkach.

        0 0
        • K2  

          Mám turistické Specialized, jsou široké pohodlné a turistickou vyjížďku Drtič v nich bez problémů zvládám. V chladnějším počasí do nich dám trekovou ponožku. Závodní tretry mi připadaly strašně úzké a nepohodlné.

          0 0
          • Pepazdepa  

            hm.. souhlas.. taky mám ten názor i když jsem chtěl závodní pro jejich pěkný vzhled.. to jsem ovšem netušil jak pěkné a kolik druhé je turistických bot!

            0 0
          • vlk  

            psecialized byla snad jediná značka-co má botu na širší nohu a navíc ta body geometry mi plně vyhovuje, ale jak se tu kdosi píše, že se neroztahují, tak zrovna specialized trošičku povolí-asi je to tím že jsou z části z pravé kůže.Specialized si taky moc chválím.

            0 0
        • vlk  

          no zrovna u specialized pokud nepočítáš ty modely s karbonovou podrážkou mají podrážky všechny stejné.

          0 0
      • Daf  

        Turisticke tretry krome civilnejsiho vzhledu jsou tezsi a nemaji tak tuhou podrazku. Precijenom se v nich da chodit lepe nez v zavodnich. Zavodni tretry jsou casto delane tak ze si treba pomoci presek a suchacu muzes za jizdy povolovat, nebo utahovat tretru. Jsou vetsinou z umelych materialu kvuli hmotnosti odpudivosti vody a snazsimu cisteni.

        0 0
    • zwwak  

      Na dýlku akorát, na šířku raději těsnější. Akorát-tím myslím, že pokud v nich budeš hlavně jezdit a nechodit, tak při chození se může nejdelší prst ( obvykle palec ) i dotýkat konce.

      0 0
      • Volf  

        To je možná dobrý pro závodníky, ale bejt zadarmo nacpanej do těsnejch bot za který ještě zaplatíš pěkný prachy je blbost a u nějakých turistických o kterých se tady povídá nejčastěji dvojnásobná. Pokud budu kupovat tretry a 42 budou těsný tak vezmu 43. Do větší boty můžeš dát třeba i vložku do malý si můžeš nechat jedině ořezat nohy. Většina dnešních treter se dělá z uměliny a nevěřím tomu, že se nějak vytáhne. To spíš může změknout podrážka a pak budeš stejně muset koupit nový. A pak je taky dobrý si chdit boty kupovat až navečer, kdy jsou už torchu naběhlý.

        0 0
        • vojta  

          Pred par dny jsem kupoval turisticke Spesly. 43 se mi dopoledne v obchode jevily tesnejsi, ale snesitelne. Vecer jsem si je doma na pul hodiny obul a … druhy den jsem je sel vymenit za 44 (v pulcislech se nedelaji). Radej dam silnejsi ponozku ev. nejakou vlozku, nez abych po hodine upel.

          0 0
    • tjuren  

      Platí pravidlo, že na botkách se nešetří, protože v nich strávíš obrovskou část roku a nohy máš jen jedny. To platí na chození i na šlapání. Kartáček na zuby si taky může koupit levnej, ale budeš s ním brzo čistit protézu. Nechci tím říct, že co je levný je špatný, ale když ti budou sedět drahý SIDI tak di do toho i kdyby byly nejdražší.

      0 0
    • Daník  

      Hodně lidí tady chválí Spešly – měl jsem zálusk na letošní Compy, super mi seděly, snad jen byly na celoroční ježdění hodně odvětrané, ale už několik lidí mi je rozmlouvalo – při šlapání vržou (podrážka? loňské?). Ještě jsem koukal na letošní Axon Wizard (zatím nejsou na trhu),Shimano 180 nebo Louis Garneau. Co byste doporučili?

      0 0
      • PePu  

        Mam Compy 04 a o zadnem vrzani nevim. Jestli nejake je, vubec ho nevnimam. Pokud ti sedi perfektne, neni co resit (ale pro klid duse radsi jeste vyzkousej ty ostatni – treba budou sedet jeste lip). Jen pozor na sklopenou podrazku u speslu – nekomu muze dost vadit.

        0 0
        • Daník  

          Ten náklon podrážky se mi líbil (prý to je ok pro šlapání..kole­na??)Spíš se obávám, abych nemusel jezdit celoročně v návlecích (mohutné odvětrání). Ostatní značky často dosti úzké na mou haksnu.Jaké máš pedály, že to nevrže??

          0 0
          • PePu  

            Sklon se ti sice muze libit, ale kdyz ho odmitnou klouby, neda se toho moc vymyslet. Celorocne v navlecich??? :) To musis byt sakra zmrzlik, kdyz treba pri 30C ti je zima na nohy. Ja vozim do takovych 15–17C jen slabou ponozku, pod 15 pridam tlustsi, eventualne navleky, a pod 10C vetsinou nejezdim (kolena :-( Pedaly mam Time Atac.

            0 0
          • Jirik123  

            mam od vanoc spesly sport 04, zatim mam najeto 700km a o zadnym vrzani nevim, pripada mi to jako blbost, nechapu co by tam mohlo vrzat. jinak odvetrane jsou opravdu dobre(v hlubokym snehu dovnitr tou sitovinou propadava snih:-)), ale ja s nimi jezdim bez navleku, mam jen tlustou trekingovou ponozku, ale nejezdim dyl nez 2hodky a z kopce jezdim pomalu

            0 0
      • Lance  

        Mam Compy 04 a o zadnem vrzani nevim. Jestli nejake je, vubec ho nevnimam. Pokud ti sedi perfektne, neni co resit (ale pro klid duse radsi jeste vyzkousej ty ostatni – treba budou sedet jeste lip). Jen pozor na sklopenou podrazku u speslu – nekomu muze dost vadit.

        0 0
    • hydrant  

      Chci koupit ke kolu Scott tretry Scott, máte někdo zkušenosti s touhle značkou ? Dík

      0 0
      • jonti  

        su obycajne dost siroke, velmi sa mi pacili ale nesedeli, maju fajt tuhe podrazky, aspon najvyssie modely

        0 0
    • orca  

      Ahoj, koupil jsem zhruba o 1/2 větší tretry aby v nich byla noha OK . Koupil jsem Gearne Rey graphite – udělal jsem dobře ?? máte zkušenosti ??

      0 0
    • Petr 1  

      Já jsem dal na recenze starýho bikefora/ach jo/a šel jsem do SIDI.Velice dobře jsem udělal,s Buletama mám už nalítáno 17tis.a jsou jako nový.Teď jsem koupil Eagly,abych měl na střídání,když mám jedny propocený.Na siberii mám uzavřený turistický Basiky.Co tím chci říct,že potřebuješ minimálně dvoje na nášlapy.Na penězích bych nešetřil,na kvalitní sportovní výstroji je blbost šetřit.Každý výrobce má jiné číslování.Já mám č.42 u SIDI č.43.Takže jsem si mohl dovolit kupovat Eagly na dálku,sedí perfektně.U téhle značky,když ti nesedí hned,tak ti nesedí nikdy.Bullety se nehly za dvě sezony ani o milimetr.Nevím jak je to u jiných výrobců.Díval bych se i na větrání,dobře větraný paráda na léto,ale úděs na jaro a podzim.Zimu nejezdím,jsem staréj kozel a mám se rád. Ahoj mizerie na jaro a podzim.

      0 0
      • Meesha  

        Ja sem taky na podzim koupil Eagly. Ale venku sem s nima este nebyl… :-)) Mam docela sirokou nohu (rozumej platfus:-) a nejakej chlapek v shopu v Budejovicich mi rikal, ze Sidi nebrat, ze se po sezone povolej a pak nestojej za nic, ze mam jit spis do Gaerne nebo Lake (ale ty kvalitni se k nam nevozej).

        V tech sidech mam nejezdeno docela dost na valcich i na spinningu a v pohode.

        0 0
        • Twisp  

          helet ja to samy slysel v bikesportu v Usti, ze sidi tak na dve sezony pak to sou backory. Ale ze pry mi je muze obednat. Nakonec sem teda zvolil Spesly comp 05 s prezkou.

          0 0
          • Meesha  

            Mozna pro nejaky profesionaly, co najedou 40tisic za rok, ale nez to najedu ja, tak myslim, ze to bude chvili trvat – spis je do ty doby nekde necham nebo nejak znicim.

            Zase sem cet, ze nektery lidi (i snad tady na foru a pak na MTBR) je maj nekolik let a fut v poho…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.