• džony

    Zdravím, vlastním krosové kolo Pells Crono Elite 19", měřím 176cm a : snažím se „správně“ seřídit posez na kole, ale ať dělám co chci pořád se mi to nedaří dle návodu ( např.viz Velo ) Jde o to, že při posezu a zacvaknutí tretry, spuštěná olovnice od kolení čéšky neprochází osou pedálu ( je cca 5cm před osou ), a to mám kufry na tretrách úplně vepředu a sedlo posunutý na max.do zádu … koupil jsem si „krátké“ kolo? :-) dík za rady

    0 0
    • Thidney  

      máš rovnou sedlovku nebo hokejku? máš sedlo dostatečně vysoko?

      0 0
    • MlokCZ  

      Tohle nesouvisí s délkou kola, ale pouze s úhlem sedlové trubky a s typem zámku sedlovky. Máš hokejku nebo rovnou? Pokud rovnou, tak vyměnit za hokejku. A pokud ani to nepomůže, tak je úhel sedlovky moc velký. Ještě by pomohla případně (kdyby nestačila hokejka) vidlice s vyšším zdvihem, pokud by ale nebyl problém zase s hlavovým úhlem.

      To pravidlo ale není dogma, pokud se ti jezdí dobře, tak to řešit nemusíš, i když 5cm před osou je už fakt hodně.

      Jak kdo potřebuje sedlo vzadu nebo vepředu záleží na poměru délky stehení a lýtkové části nohy. Pokud má člověk krátkou stehení část a k tomu delší lýtkovou, potřebuje sedlo mít dost vepředu (můj případ) a pokud opačne, tak dost vzadu.

      0 0
      • Thidney  

        tady jsem našel to koleso //pells.eu/de­fault.asp?lan­g=

        0 0
      • džony  

        sedlo mám vysoko dostatečně ( opět dle rad na Velo …) jen si nejsem jistý tou „hokejkou“, nevím totiž jak vypadá :-), jedná se o zakřivení v oblasti zámku?, mám něco podobného, jak je vyobrazeno v radách Vela/domácí dílna/výměna sedla…

        0 0
        • MlokCZ  

          V tom odkazu je kolo sedlovka s hokejkou.

          0 0
          • džony  

            ok, zas jsem o něco chytřejší, díky za rady pojezdím, uvidím…

            0 0
          • Lišák  

            V tom odkazu je sedlová trubka docela položená a ještě sedlovka hokejka. Je divný, že mu to vychází 5cm před.

            0 0
            • Lister  

              no já mám na silničce taky hokejku, sedlo vražený dozadu, úhel sedlovky je standart – 73 st a stejně sedím 1,5 cm před pedálem.

              Na HT sedím podobně

              Na fullu mám zahnutýho Thomsona a to samé sedlo vražené taky úplně dozadu a vychází mi to jen tak tak.......

              asi mám nějaké dívné nohy :-)

              0 0
              • džony  

                nechci už tímto problémkem dlouho zaclánět, ale nabízí se otázka, jak to vlastně je s tím měřením olovnicí? trošku jsem se propátrával po netu a zjistil jsem, že jsou dva způsoby přiložení provázku olovnice ke kolenu – někde to dávají na vrchol tj provázek jde po hraně holení kosti, a někde to přikládají z boku čéšky… tak co je správně?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Oba přístupy jsou používané a nedají zas tak moc odlišný výsledek. Stejně je to individuální, takže právě někde v tom intervalu těch dvou poloch je dobré začít.

                  0 0
              • džony  

                no vidíš, a je to vyřešený bude to divnejma nohama…:-(( a nebo je taky dost možný, že moje žena neumí měřit s olovnicí :-)))

                0 0
            • MlokCZ  

              To je sice pravda, ale možné je vše. Třeba zajímavé je srovnání předozadní polohy sedla u mě a mojí manželky. Nohy máme dlouhé stejně (je tam nepatrný rozdíl cca 1cm, ale to nehraje takovou roli). Na stejném kole já potřebuju sedlo cca o 3–4cm více vepředu než ona. Takže mě to vychází už skoro na rovnou sedlovku nebo na hokejka + sedlo co nejvíc vepředu. A ji také pomalu nestačí ani hokejka + sedlo maximálně vzadu (třeba sedla s krátkými lyžinami mít nemůže a nestačí ji). A na těch kolech není nijak velký sedlový úhel.

              Pak jeden kamarád má hokejku + sedlo s dlouhými lyžinami dané téměř na maximum do zadu (raději nechal 0,5cm rezervu, protože takhle už jedno sedlo zlomil, není nejlehčí) a stejně má koleno před osou pedálu. Ne už nějak moc a šlape se mu dobře, takže to neřeší.

              Chci tím říct, že pokud má někdo hodně dlouhou stehenní část nohy, že ten problém může vzniknout celkem snadno.

              Tady je jediný 100% recept. Ať si koupí Cuba Stereo nebo jiný rám s podobnou konstrukcí sedlové trubky, vezme ho v menší velikosti a hodně vytáhne sedlo nahoru. Pak bude sedět možná až za zadním kolem :-) A bude mít jistotu, že koleno určitě nebude před osou.

              0 0
    • Jogador  

      Todle jsem nikdy neřešil, nasedl a jak pěkně se mi jezdí:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.