• NeumimTo

    Ahoj Bikeři a Bikerky,

    mám dotaz ohledně správného SEZENÍ na kole.

    Při jízdě sedím jakoby moc na špičce sedadla a to způsobuje bolest na hrázi a není to moc komfortní, tak se posunu dozadu na širší část a tam se sedí dobře, jenomže po chvíli šlapání zase „sjedu“ na špičku.

    Sedlo mám vodorovně, zkoušel jsem různé materiály kalhot, rám mám tak akorát (větší mít určitě nemůžu, sedlo mám docela dost vytažené a je nad úrovní řídítek.

    Co s tím? Mám zkusit naklonit sedlo dozadu nebo ho posunout na lyžinách?

    PS: Jedná se o MTBčko 26"

    Díky

    0 0
    • Lada,s  

      Takto od boku se těžko radí, nejlepší by byla fotka jak na tom sedíš, ale podle mě máš moc velký rám (moc dlouhý). Kolik měříš a jakou máš velikost rámu?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Bez fotky těžko soudit, co předozadní poloha sedla, délka představce, atd.

      0 0
    • JakeF  

      Posunout sedlo víc dopředu?

      0 0
      • NeumimTo  

        To by zas ovlivnilo polohu kolena vůči ose pedálu jestli víš co myslím

        0 0
        • JakeF  

          Ona ta poloha kolena taky není dogma… Ale jak ti psal Lada,s nahoře, dost možná to bude hodně nataženým posedem. M-kový Scott by na tebe měl sedět, takže bych zkusil kratší představec a/nebo ho posunout výš/dát představec s vyšším sklonem. Ono právě to velký natažení se projevuje tím, že se ideální pozice pro šlapání posouvá dopředu, pěkně je to vidět na časovkářských kolech.

          0 0
        • Georrge  

          a tu polohu vůči pedálu máš správně?:) nebo spíš jak ji máš?

          0 0
          • tonik666  

            Existuje nějaké správně? Koleno v ose pedálu je dogma (zejména na bajku), Sheldon Brown páše, že to není univerzální pravidlo.

            Jsem zvědav, jak se na odborníka BG fitu budu tvářit, až mi tam bude tvrdit, že je to jediná pravda( jestli se na bg fit někdy dohrabu).

            0 0
            • Georrge  

              existuje spravne – proste tak akorat ;) coz je samo pro kazdeho trochu jinak. Pokud ale ma koleno o 5cm za osou, tak to moc spravne nebude…

              0 0
              • Lada,s  

                Může a nemusí. Spíše je to jen taková výchozí poloha, pro hrubé nastavení, aby člověk neměl koleno 10 cm za pedálem. Ale ± 2 až 3 cm jsou podle mě OK, vždycky záleží jak to komu vyhovuje. Třeba mě vyhovuje koleno spíše lehce před osou pedálu

                0 0
    • Breakpain  

      Podle mě pomůže posunutí na lyžinách – ale jde o to, kde máš kolena … jestli jsou v ose s klikama, tak bych to řešil jinak ;).

      Já mám velmi podobný problém a vybral jsem si sedlo, které je uprostřed vybrané a trošku dávám špičku paradoxně dolů – pak se líp zapřu zadkem (jako o zarážku). Jel jsem na tom chvíli a pocitově lepší, uvidím, až se projedu třeba 2 hoďky v kuse, co to udělá. Každý je na tom jinak ;).

      Blbý na zvedání špičky nahoru, abys nesjel, je to, že tě to pak bude bolet, i když budeš sedět na sedacích kostech.

      Kalhoty dělají taky své – mám levnější mrchy jen tak na pocení na trenažeru atd a to prostě „jezdí“. Pak mám kvalitnější, dražší (kdysi jsem brečel, že jsem zato vyplácnul litr), ale „bohužel“ ve všech směrech jsou lepší – nekloužou, lépe sedí vložka atp … ale lepidlo to stejně není ;) …

      0 0
    • Hanisekcze  

      BG Fit od Speslu :))

      0 0
    • MirosPikos  

      Viděl bych to nějak takto

      Ale jinak to bylo docela hezky popsané v jednom díle Birell Cykloškoly na youtube. Člověk si to postupně podle toho nastavuje a pak zjistí, jestli nemá v lepším případě krátký/dlouho představec a nebo v horším – špatnou velikost rámu.

      Když nakloníš sedlo, tak tě budou více bolet záda (když budeš zvedat špičku) nebo v opačném případě ruce – bude větší váha na rukou. Ale možná by to mohlo to sjíždění dopředu řešit.

      Předozadní poloha – tam jsi limitovaný tím, aby koleno nebylo moc vepředu vzhledem k ose pedálu při té správné poloze, jak popisují třeba na tom videu.

      Délka představce by to nemohla řešit? Dát tam nějaký kratší? Jaký tam máš teď?

      0 0
      • NeumimTo  

        jaky vliv ma na posed predstavec?

        0 0
        • JakeF  

          Posunutí řidítek dozadu nebo nahoru ti posune dozadu těžiště, takže nebudeš mít tolik tendence se posouvat dopředu.

          0 0
        • Rudyshy  

          hodne > jak pise JakeF

          urcite problem je v tom ako sedis voci riditkam.. osobne taky rad jezdim vic v sede nez v leze. Takze mam aj kratucky predstavec ktory poto mzas nieje uplne idelany na vyslap (ale je to o technike).

          pravdaze jedno z druhym je aj o ntoceni sedla..

          je to proste taka elaboracia nez najdes prave orechove

          0 0
      • tonik666  

        v te cykloskole je uplne nic, jen par kusych zakladnich informaci sikovnych pro nekoho, kdo o dane veci nevi vubec nic.

        0 0
    • Georrge  

      moznosti je nekolik

      • zvednout spicku sedla, ale ne moc, aby te netlacila do kouli
      • zkontrolovat pozici sedla vuci pedalum, kdyz bude koleno o nejaky cm predosou nic se nedeje, pokud te nebudou bolet kolena z toho.
      • zkratit posed predstavcem, pokud ti to bude vyhovovat
      • koupit lepsi sedlo s neklouzavou upravou (pripadne lepsim tvarem ktery tedopredu nepusti), treba spesl to ma, po sedle pak vubec neklouzes a lip se drzipoloha, ale nadskakovanim pri slapani se samozrejme zase muzes posunoutdopredu…
      0 0
      • tonik666  

        Co když bude koleno za osou? (u mě u většiny bajků to tak vypadá (i když jsem ti exaktně neměřil)

        0 0
        • Georrge  

          kdyz bude za osou tak budes slapat pocitove hodne pred sebe, navic neni slapani tak efektivni takze se vic nadres, ale zase to vic zatezuje kolena. Navic pokud sedis hodne vzadu tak se pak posunujes dopredu na sedle, protoze si hledas tu spravnou polohu pri ktere se ti dobre slape, opak zase kdyz sedis moc vpredu. Pravidlo koleno v ose asi sedi vetsine lidi, ale chce to zkouset, kazdy jsme jiny a kazdy jezdime jinak. Ja se treba posunul taky o dost dopredu (taky jsem si poposedaval dopredu na sedle), ted mam koleno asi 1–2cm pred osou a jezdi se mi lip, kolena boli furt stejne :)

          0 0
          • tonik666  

            jj, jasné.

            Sheldon píše (teda Keith Bontrager píše), že pravidlo koleno nad osou nemá žádnou oporu v biomechanice, ale že aplikace pravidla vychází tak, že většina lidí je blízko své optimální poloze.

            0 0
          • mi-psi  

            Tak a právě proto bych se vysral na nějaký koleno a šoupnul sedlo dopředu a hotovo. Stejně sem to udělal i já..

            0 0
          • biker jura  

            právě když máš koleno před osou tak je víc namáháno. proč myslíš že u všech posilovacích sviků (dřepy, výpady, legpres,…) nemá jít koleno před palec na noze? navíc když máš koleno řekněme v té poloze jak má na kole být což je nad tou osou tak máš mnohem větší sílu než když sedíš před ní a navíc zatěžuješ svaly na nohou rovnoměrněji. O tomhle bych mohl vyprávět, vloni jsem měl problém s extrémní bolestivostí svalů na přední straně stehna. Jezdilo semi dobře, ale strašně mě po každé jízdě bolely nohy, jako když jdu po pul roce do posilky ůplně se zničím. A ejhle zjistil jsem, že jsem měl sedlo asi o 2cm víc ve předu a tím o asi 2cm koleno před osou pedálu. Posunul jsem to jak to má být a už po dvou dnech jsem necítil vůbec nic. tím ale netvrdím že to nemůže někomu vyhovovat, já jen s tím namáháním kolene, že to není tak jak jsi psal…

            0 0
            • Breakpain  

              S tím souhlasím , podobná zkušenost … vždycky mě to bolelo hodně u kolene – jako namožené svaly. Teď mi přijde, že šlapu „lehčeji“ … chce to zvyk, ale prostě ty svaly už nebolí v takové míře a hlavně je cítím po celé délce a né, jen u kolene.

              0 0
            • Georrge  

              jj máš pravdu, mám tam překlep, omlouvám se za něj, psal jsem to nějak narychlo :)

              ale myslím si, že když máš koleno trochu před osou, tak máš větší sílu, než když je přímo nad osou, sice to je větší záhul na nohy, ale když se podíváš na dráhaře či jiné spurtaře tak ti sedí hodně vepředu, asi právě aby měli co největší sílu v pedálech.

              0 0
              • biker jura  

                no právě je to hlavně z důvodu toho, aby dosáhli vyšší kadenci. to stejné je i u časovkářů. časovkářská kola mají dokonce skoro kolmou sedlovou trubku k zemi aby jsi šlapal jakoby pod sebe a točil co nejvíc, protože po rovině je to efektivnější a časovky se moc v kopcích nejezdí (vyjma těch horských, kde ale není žádná dlouhá 12%-ní stojka)

                Schválně se opři o zed zády, vem do rukou činky a udělej jakoby dřep s holeněmi kolmo k zemi a s holeněmi trochu víc pod sebou a uvidíš kdy máš větší sílu ;)

                0 0
                • mirabike  

                  ale u těch časovkářskejch a dráhovejch kol je to daný hlavně rozdílem výšky řidítek a sedla kvůli aerodynamice. jestli šlapeš před sebe, nebo pod sebe není daný kolmicí k zemskýmu povrchu, ale úhlem nohou (stehna) vůči trupu… takže pokud máš řidítka výrazně níž než sedlo, musí koleno logicky dopředu (jinak bysis kopal kolenama do ramen:) Takže čím níž řidítka (vůči sedlu), nebo delší představec (položenější trup) tím víc koleno dopředu a samozřejmě naopak…

                  0 0
    • Zerocool  

      Mozna sedlo vysoko, to muze za hodne problemu s posedem

      0 0
    • NeumimTo  

      Jak tak koukám, rad a možností je mnoho. Asi zbalím vercajk a během vyjížďky budu se sedlem různě laborovat.

      0 0
    • John Tequila Lemon  

      To je celý ňáký divný … nemyslíš? Jestli nebude chyba někde jinde.

      0 0
      • pjetka  

        koleno v ose- muze mi nekdo vysvetlit pri ktere poloze pedalu je to mysleno ?

        0 0
        • Lada,s  

          když máš kliky vodorovně

          0 0
          • pjetka  

            jsem si to myslel ale pro jistotu…

            taky mi kdysi nastavovali sezení+představec tak, aby trup s rukama svíral pravej úhel (ale to už je možná překonaný)

            0 0
    • John Tequila Lemon  

      Mě tohle přijde fakt vtipný :-) tohle řešit na netu. Odkud jseš? Ono se to totiž dá řešit trošku víc smysluplně, než si tady rozebírat délku představce nebo neklouzavost kaťat (což je mimochodem dost nesmyslnej důvod).

      0 0
    • Smazaný účet  

      koukám, tady samý myslivecký témata

      Správný posed

      Kam na vysokou

      :-)

      0 0
    • RADY  

      Posunout sedlo dopředu;-) Když změníš úhel, tak by tě z toho mohly bolet záda…

      0 0
    • NeumimTo  

      Co říkáte na toto sedlo? http://aukro.cz/…4217560.html

      Asi to bude nějaká čína, ale pokud to bude plnit svůj účel..

      0 0
    • marast  

      Jestli tě nic nebolí (kolena,ruce,krční páteř atd.) a dobře se ti šlape, nestyď se, zvedni špičku sedla a máš po problémech (můžou se objevit jiné).Hrubé zásady posedu asi znáš (výška sedla, olovnice a tak)

      0 0
    • marast  

      Jestli tě nic nebolí (kolena,ruce,krční páteř atd.) a dobře se ti šlape, nestyď se, zvedni špičku sedla a máš po problémech (můžou se objevit jiné).Hrubé zásady posedu asi znáš (výška sedla, olovnice a tak)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.