• Bosy

    Jsem začátečnik a nevím jak zjistím správný posed na biku (vzdálenost sedla od představce atd.) Díky

    0 0
    • pitelboy  

      spravne je to co ti vyhovuje.

      0 0
    • Lister  

      Nějaký pravidla přece jen jsou. Nejdřív nastav výšku sedla tak, že otočíš pedál do spodní polohy a polož na něj patu. Noha by měla být mírně pokrčená( skoro natáhlá ale né úplně). Pak pozice sedla. Sedni na kolo a zacvakni pedál a kliky do vodorovné poloh. Teď když spustíš olovnici( cokoliv přivázané na špagátu) od předního kolena tak by měl te provaz procházet osou pedálu. Když ne posuň sedlo v zámku sedlovky. Délka posedu už je ale hodně individuální a dal bych hodně na pocit. Většinou se řidítka vozí níž než sedlo ale není to nutný. Délku nastav tak aby ses cítil dobře. Dlouhý posed většinou způsobuje bolesti za krkem a mezi lopatkama.

      0 0
      • Tomus  

        Me by zajimalo, jestli fakt idealni na MTB mit to koleno s osou pedalu, protoze tohoto dosahnu pri me vysce 165 cm a velikosti kola 16" jen kdyz posunu sedlo uplne dopredu. :-(

        0 0
        • McBlacky  

          tohle bych moc neřešil tolerance -+3cm je v normě. Třeba v mém případě mám radši představec 11cm a sedím více vzadu, než mít 14cm a mít tu hranu kolena v ose. A z lídí co znám rozhodně nejsem sám…

          0 0
          • lubos  

            Mne staci 2mm jinak nastavene sedlo na vysku a okamzite mam problem v levem bedernim kloubu a par dalsich.

            0 0
            • pitelboy  

              to znamena ze uz si skoro mrtvej !!§ :-)(

              0 0
            • McBlacky  

              na výšku? tak to je hustý, já to na výšku mám jak kdy, ale 1cm mi nějak nevadí, ikdyž se snažím vozit to pořád stejně, problémy spíš s přenosem síly, ale jsem ještě mladej :-)

              0 0
          • Lister  

            Tady jde spíš o to abys neseděl moc vepředu. Jednak proto že pak budeš přetěžovat kolení šlachy a taky proto, že tě to moc nakopne nad řidítka a pak přetěžuješ zápěstí a vůbec celý paže. Todle nastavení bych spíš bral jako bod, který se nedoporučuje překročit směrem dopředu. Ale ani to není dogma, určitě se najdou i jedinci, kterým tu bude vyhovovat. Klasický případ rozdílnosti je třeba sklon sedla. Jinak já taky jezdím se sedlem trochu dozadu.

            0 0
    • figur  

      Opři loket o špičku sedla,a pokud máš relaci sedlo-rám-představec v pořádku,měla by špička nataženejch prstů být asi v ose řidítek.Je to samo zase orientační.Já mám pocit,že bych mohl mít delší rám,ale,když to takto měřím,je to dostačující.

      0 0
    • Martin  

      Vykopu mrtvolu :)

      Začínám zvažovat úpravy bajka, RB v profilu – konkrétně širší řídítka, ono to hlodá…

      Pokud bych dal 700 mm rovná, jak bych měl správně zkrátit představec? Aktuálně mám kombinaci 600 mm řídítka a 110 mm představec.

      Je mi jasné, že to bude chtít laborovat, ale rád bych se v počátku něčeho chytil a něco si třeba půjčil.

      Díky.

      0 0
      • atty  

        To dost záleží i na konkrétních řídítkách, jelikož i ty „rovná“ mají vždy nějaký backsweep (u 700mm to prostě není nikdy rovná tyč) a ten může dělat právě klidně centimetr či dva. Z úhlů řídítek a délky by se to dalo goniometricky a trigonometricky asi vypočítat, já bych nahrubo (pokud je možno) vyzkoušel 100 a 90mm představec, který bude lépe vyhovovat.Taky záleží na šíři ramen – u ramenatejch jedinců může klidně 1cm stačit – zvětšením šíře o 10cm (při stejných úhlech) dojde jen k minimálnímu natažení posedu.

        0 0
        • Martin  

          Ramena mám „přes cely záda“ – na gravelu mám 460mm rodla (střed střed) a klidně bych snesl i širší.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Pokud se nepletu, tak se to bralo následovně: 1cm na představci = 2cm na riditkach

        0 0
        • atty  

          To je moc, záleží skutečně na konkrétních řídítkách – vzhledem k tomu, že dnes se jako „rovná“ prodávají klacky od 3 do cca 9 stupňů backsweepu, tak výsledný rozdíl je těžké bez konkrétních řídítek vypočítat nebo dovodit. Právě starší/kratší řídítka měly většinou menší úhel (byly rovnější), takže teoreticky výměnou starších s menším úhlem za novější o 10 cm delší, ale větším úhlem zahnutí, u člověka, co je širší v ramenou než párátko Froome, může bejt pozice v podstatě podobná.

          Já bych postupoval tak, že nejdřív zkusit na stejném představci, pokud bych měl pocit natažení, šel bych o 1–2cm na představci. Ono jak člověk stárne, tak mu může trošku vzpřímenější poloha než původní, docela vyhovovat (jezdil jsem původně na 600mm řídítkách s 3 stupni 110mm představec do negativu, pak 100mm a nakonec 90mm i na 700 a 710mm – ale už s 5 stupni a na novém kole s podobnou geometrií mám teď 80mm a 720mm s 9 stupni. A záda mi dávají za pravdu, že je mi to prostě pohodlnější a nepotřebuju bejt zalomenej jak na silničce.

          0 0
      • zarkow  

        Vem nová řídítka a klidně vyzkoušej se stávajícím představcem. Postupně jsem přecházel z šíře 600 přes 640 na stávajících 680 a dlouho jsem vozil pořád stejný představec bez pocitu zásadního prodloužení posedu. Řídítka rovná, plochá. Ale nedávno jsem ho vyměnil za kratší o 1cm a poznat to bylo hned. Nicméně jsem si zvykl a vyhovuje.

        0 0
      • novas752  

        Vem 740 a kdyžtak je krať.

        Na 10cm+ bych dal 2cm na představci pryč. Sám jsem přecházel z 600 na 720 a představec ze 100 na 80 (viz moje kola) Posed se řekl bych malinko prodloužil.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        700 mm fakt nic neřeší. Změř si na stávajících rodlech vzdálenost od špičky sedla po kraj řídítek. Pak uchop ty širší, tedy nejširší možné (nejsi žádný drobeček a futry je vždycky nějak procpeš) a jen je gumičkou chytni ke stávajícímu představci. Posouváním po představci zjistíš, jak dlouhý představec potřebuješ, aby dosah na okraj = madla zůstal cca stejný. Možná přesnější bude uchytit širší řídítka pod stávající představec než nad něj.

        A jestli je to na tu zelenou číšeru z profilu, tak bych volil nějaké hodně vlaštovky a zbavil se tím komínu podložek pod představcem.

        0 0
        • Martin  

          No naštěstí nebydlím tak, abych musel jezdit výtahem :) a akorát budu muset vymyslet, jak si to uspořádám v chodbě. Bajk asi půjde na stěnu, kde teď bydlí štěrkolet… jinak bych kolem toho neprošel.

          Na první nástřel tvou metodu zkusím. Díky.

          0 0
          • krabica  

            Mně 800 dělají taky v chodně trošku problém… :-)

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Když jsem kupoval CRR275, tak se mi pan H. omlouval, že už měli jen široká řídítka, jestli si je sám zkrátím nebo ať se zastavím, že mi je zkrátí. Přišel jsem jim na chuť, jen kličkování mezi tyčovinou po známé stezce chce pro začátek trochu obezřetnosti. A tak jsem si při přestavbě pořídil ještě širší (a 35 mm) a je to ještě lepší. Mám paže z orangutana, tak mi to vyhovuje.

            0 0
            • Martin  

              Já se na to furt dívám nedůvěřivě, kdysi jsem měl 680mm vlajdy a byl jsem na tom jak Kristusák na křížu. Ale musím konstatovat, že dvě jízdy po Jedovnických trailech, jedna na endurku s lešeňovou trubkou a druhá (delší) na mém CRR s retro kokpitem mi ukázaly, že ta širší rodidla nějaký smysl mají :)

              Zkusím těch 70 čísel a uvidím, jestli se bude řezat nebo ne.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Fakt, kup si taková, která se dají na těch 700 případně zkrátit, nekupuj jen 700. Na kolo XL a Tvou maličkost klidně 760 nebo i 780, zkrácení je otázkou chvilky, zvlášť, jestli vozíš gripy s lockem.

                0 0
              • nomecz  

                jak píší kluci 74cm bych považoval na HT za takový rozumný standard se kterým můžeš pracovat (zkracovat), zároveň bych se vyhnul vzhledem k geometrii kola nějakým ultra krátkým představcům (7–8cm jako minimum) a zrovna bych si pohrál s tím komínem pod rodlama :-)

                před pár rokama jsem taky prošel změnou z 640mm na 110 forbecu na 720 na 80mm a kolo se až neskutečně zklidnilo a získalo na ovladatelnosti.

                no a pak zjistíš že tě začnou brzdit pláště protože si na kole dovolíš o dost víc :-)

                0 0
        • -b-n-x-  

          „futry je vždycky nějak procpeš“ – jo, tohle je pravda. Nicmene, ty siroke riditka docela znatelne dokazi zneprijemnit zivot, pokud je potreba nejak casteji prochazet treba 60cm dvermi (takhle to treba mame doma).

          0 0
      • BB  

        Kdysi jsem četl v MBA, že jeden palec na jedné straně říditek je jeden cm na představci. To znamená, že když přidáváš dva palce na každé straně, tak bys měl zkrátit představec o dva centimetry. Jak jsem koupil, tak prodávám, ale pokud si vzpomínám, tak u mě to fungovalo.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Bude záležet jak na tvaru konkrétních řídítek, tak na délce posedu a šířce ramen jezdce. Pominu-li šířku ramen, tak to funguje velmi přibližně tak, jak to mám na obrázku níže (za kvalitu přenosu neručím).

          0 0
          • MlokCZ  

            Takhle to právě fungovat nebude. Tak by to fungovalo kdyby byla efektivní délka ruky pořád stejná. Jenže s šířkou řídítek se významně mění pokrčení v loktech a proto širší řídítka mohou natáhnout posed výrazně více než by odpovídalo obrázku.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              No, když do soustavy zaneseš ještě šíři ramen, tak by to vycházelo ještě víc. A právě proto, v přiměřeném rozsahu, toto nastavení plusmínus funguje. Samozřejmě máš s tím pokrčením v loktech pravdu, tím spíš, že na úzkých řídítkách jezdí spousta lidí na propnutých, na širších tak, jak by se mělo, protože jinak to nejde :-).

              0 0
              • MlokCZ  

                S tím souhlasím.

                Při podobné diskuzi si vždy vybavím, jak každou chvíli vidím opravodové extrémy, častěji u ženských. Tím myslím úzká ramena a k tomu superširoká řídítka (typu 80cm). A pak k tomu je vidět extrémní úhle v loktech typu i skoro 90°, kde je pak efektivní délka rukou hrozně malá a ani to započtení šířky ramen nebude stačit. Ale souhlas, že v přiměřeném rozsahu (mimo uvedený extrém) to fungovat bude.

                0 0
      • Martin  

        Zastavil jsem se za svým mechanikem, ten mi strčil 740mm rodla, 9° BS, a vyhnal mě ven s tím, že se diví, proč ještě jezdím 600mm. Tak jsem to přeškatulil a hele ho, ono je to lepší. Znáte ten stav „*****, proč jsem to neudělal už dávno…“?

        Ještě musím vyřešit představec, zatím tam mám dočasně BBB HighRise z měšťáka.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          No nepsali jsme Ti to? A pán že né, že mu to tak stačí.

          0 0
          • Martin  

            Osobní zkušenost je nepřenositelná :D

            0 0
        • doubleingram  

          600 se vozilo tak pred 10 lety ne?

          0 0
          • -b-n-x-  

            To se vozilo tak v devadesátých letech. Před 10. lety to měli už jen ultra konzervativci.

            0 0
            • Martin  

              retro vole :)

              0 0
            • MichaelSimek  

              Clanek z 2014 of World Cup zavodnicich – „Being 158cm tall and riding a 29er, Bec needs a special custom negative 40-degree 100mm stem to get the bars where she wants them. Her bars are almost old-school width at ** 590mm**.“

              Ta musi byt ultrakonzervativni retro!

              0 0
    • doubleingram  

      Da se vyjadrit obecne, proc mam tendenci sjizdet se zedla k rodlum? Hlavne v terenu. Zkousim rozny sklon sedla, posuny dopredu a dozadu, porad to neni ono.

      Mam flat rodla 740 mm, backsweep 9, predstavec 100 mm do negativu, puvodne byl 90 mm. Dal jsem 100, pac jsem mel pocit, ze je to kratky, tim, ze mam novy rodla s vyrazne vetsim backsweepem, nez predtim.

      Zkusit dat spis kratsi predstavec do pozitivu? Jiny sedla jsem taky zkousel, jeste chci zkusit uplne rovny nahore. Vetsi profilace se neosvedcila.

      Uz fakt nevim.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Rodla posunout výš?

        0 0
      • nomecz  

        sedlo do roviny pokud „kloužeš“ dopředu tak zkontrolovat polohu sedla vůči pedálům (klasika olovnice na koleno) a pokud je to ok tak seš „dlouhej“ tzn otočit rodla k sobě (na té fotce v profilu to máš fakt nějak divně otočené dopředu pokud to není jen optickej klam) a vrátit starý představec

        0 0
        • doubleingram  

          Dik, osa slapani je ok. Rodla ma natoceny backsweepem smerem k uchopu rukama. Proste logicky ohnute k smerem k rukam. Kdyz jsem mel o 1 cm kratsi predstavec, tak jsem si pripadal kratkej.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.