špatně seřízený přesmykač?

41 nepřečtených
  • MFrydl

    Zdravím borci,

    hledal jsem na foru, minimálně podobný problém jaký mám já, ale nic jsem nenašel.

    Vše mám seřízeno, ale jako vždy mi dělá problém poslední věc a tou je přesmykač. Nevím, jak je možné, že se mi vždycky povede stejný problém a nakonec to vede k tomu, že musím kolo odvézt do servisu. Chtěl bych se to už konečně naučit a přijít na to, co dělám pokaždé špatně, abych se servisu mohl už konečně vyhnout…

    Silniční páčky SORA ST-3500 (2×9) / přesmykač SORA FD-3500 – na páčce přeřadím na nejmenší, vzadu nastavím doraz, napnu lanko – přitáhnu. Přehodím na velký převodník, nastavím doraz a řekl bych že je konec, ale tady začíná můj problém… Když podřadím znovu na spodní převodník, jde to strašně ztuha a navíc se ozve strašná rána, jak to najednou povolí a skočí to dolú. Trhá mi to uši i srdce, protože je mi jasné, že to není normální a ničemu to neprospívá.

    Nenapadá vás prosím někoho, v čem je problém? Tohle se už konečně musím naučit seřídit. Podle všech návodů, je to jednoduché jako facka a mě na tom pořád něco uniká. :-/

    Děkuju za každou přípomínku a radu…

    0 0
    • zat.  

      hele asi bych si tipl nízká výška přesmikače nad velkým převodníkem ?

      0 0
    • zat.  

      hele asi bych si tipl nízká výška přesmikače nad velkým převodníkem ?

      0 0
    • jannk  

      jo, presmykac prilis nizko nebo spina v bovdenech nebo v pruzine v presmykaci, (ale to bys asi poznal).

      Nicmene mi to pripomnelo muj problem – na shimanu 105 potrebuji trochu pritahnout lanko predniho presmykace (na 11 pastorku drhne retez o predni presmykac) … a ke svemu prekvapeni jsem zjistil, ze nemuzu najit zadnou matku, kterou bych pritahl rukou. Na brzdach i na zadni prehazovacce je … na predni ji nikde nevidim. Na starsim kole jsem ji na 105 tusim mel na ramu, ted mam bovdeny uvnitr ramu. V pakach taky nic myslim neni

      Je mozne, ze se na nekterych kolech takova matka na rucni utazeni neni??

      0 0
      • jannk  

        (jak jste mi to timhle dotazem pripomneli, tak jsem to seridil primo na sroubu, ktery drzi bovden u presmykace – ale stejne bych tam nejakou adjustacni matici ocekaval)

        0 0
      • zat.  

        je proto se dá dokoupit http://www.kupkolo.cz/…a50p_z94369/

        0 0
        • jannk  

          jo, to je presne ono … ale fakt, ze serizeni primo na sroubu nebylo moc obtizne (teda poradne uvidim, jestli to funguje az nekdy venku). Ja bych tam vlastne tohle stelovani ani nikde moc nedal, leda hned u riditek za omotavkou nez bovdeny zmizi v ramu – coz je snad jen 10cm.

          0 0
      • MFrydl  

        Taky to mám teď řešené bez stavěcích šroubů. Podle rad mi to tak bylo doporučeno, že tam ten šroub být nemusí… dá se to prý hezky seřídit i bez něj.

        Ohledně mého problému… součástky i bovdeny jsem si pořizoval nové, vše je od novoty čisté a promazané. :-/

        Zkusím ten přesmykač posunout o něco výš. Nebo mě ještě napadlo, jestli nemůžu mít třeba špatně umístěné lanko v přesmyku.?

        0 0
        • zat.  

          to jo hlavně furt povolování a utahování hlavní matky mě deprimuje ale gramy dole je výhra.(dej sem fotku když natahneš přesmyk nad h.pilu tak vyfot tu mezeru

          0 0
          • MFrydl  

            Musel jsem kliky sundat a poslat je na výměnu, měl jsem to nastavené podle nálepky na přesmyku. Jakmile dorazi a hodím si je zpět, pošlu foto…

            0 0
        • jannk  

          I novy bovden muze drhnout, ale jestli chodi snadno poznas.

          Pokud to to vylozene strili, tak na bych cekal, ze na stojanu poznas odkud …?

          jinak tohle: https://youtu.be/tfBiXgf8JxI?t=30 (nebo milion podobnych) asi znas

          0 0
          • zat.  

            tohle neznám já sem začal štelovat kola v době kdy se knám dostalo teprv ATARI a tam you tube fakt nebylo :-))).

            0 0
        • freerider159  

          Nemáš mít lanko z druhé strany??

          0 0
    • cespa  

      Ahoj, ono seřídit přesmykač je kolikrát horší než přehazku…Tak jak to popisuješ, tak to je špatně, nebot tím dotahováním horního darazu rovnou přepínáš lanko a od tud ta nezkutečná rána, dokážu si představit,že když to následně nahazuješ na velkou,tak bud to nejde a vrací se zpet na malou a nebo musíš použít hodně síly, aby se přesmyk zafixoval. Nebudu se ani rozepisovat, že bys měl mít i mezipolohu mezi velkou a malou pilou. Takže ty dva šroubky pouze určují, kde se má pohybovat řetěz, tak aby ti nepadal a nedrhl, lanko by určitě mělo být při shozeném přesmyku volné a nahození na velkou by mělo jít lehce a smyk by se měl malinko vrátit, dost by ti pomohl mezikus do bovdenu,kterým toto jemne donastavís..... neumim to lépe napsat.

      0 0
      • DaD  

        Také se mi zdá,že seřizuje horní doraz na mezipoloze.Když se to pak při řazení přemáčkne do polohy na velkou,tak je lanko napnuté jak struna.Tomu by odpovídala i rána když se podřadí dolů.

        0 0
        • Breakpain  

          Je to možné, anebo to prostě jen pořádně napnul. Když jsem to dělal poprvé napinal jsem to silou a pak to bylo jako rána z děla :) …

          Takže IMHO pro kolegu, ať zkusí povolit trochu ;)…

          0 0
          • MFrydl  

            Ahojte,

            povolit jsem zkoušel, ale myslím, že napnuto bylo předtím z citem ( po povolení se přeřazení na „mezistupeň“ smyk ani nehne). Dal jsem to zpět a nahoru mi to řadí pořád pěkně… ten mezistupeň i vnější převodník jdou zařadit zlehka… Ale rána při podřazení tam zůstává. :-(

            Na seřízeném treku jsem se díval na chod smyku vůči páčce a je tam trošku rozdíl v tom, že když podřazuju, tak to při zmáčknutí páčky v určitém momentu napnutí cvakne a když jí pouštím, tak se zlehka povolí i smyk a posune se dolů.

            Tady při podřazení zmáčku páčku a když se dostanu k tomu bodu, kdy by to mělo cvaknout, narazím na tuhý bod, kdy musím přidat trošku síly a pak to křupne a ztěžka mi to s řachou podřadí… Víc jako ****** už si snad ani připadat při tom popisování nemůžu… :) zlatá přehazovačka. :-D

            Vím, že to zní jako přepnuté lanko, ale když ho trošku povolím, tak mě první stupeň přeřazení vůbec neposlouchá. :-)

            0 0
            • Breakpain  

              Vím, já to měl nataženým lankem – povolit jsem ho musel hodně ;-) … Taky to byl „hlavolam“ ze začátku ;)

              Mimo jiné, jak psal kolega DaD – nemáš páku nacvakanou na jinou polohu než kde je smyk ? :)

              Smyk je bez lanka kde – na větším nebo menším převodníku? Dle toho namačkej páku a s citem napni lanko rukou.

              Pokud nic nepomůže – zajdi za někým (kámoš/servis) a nech si ukázat kde byla bota ;) … pro příště už budeš vědět.

              0 0
            • DaD  

              Od Tiagry nahoru mají sady Shimano čtyři polohy.

              1.spodní na malé placce-tu určuje doraz šroubu

              2.spodní placka na křížený řetěz s malými pastorky(u 11sp sad už stejně chytá řetěz za náběhy velkého převodníku)

              3.velká placka na křížení s velkými pastorky( „španěl“ se jezdí hodně na závodech a nebo ti,co to příliš neřeší:)

              4.a konečně velká placka zaeretovaná horním dorazem.

              Každá pohyb přesmyku při řazení musí být vidět.Pokud nevidíš pohyb při řazení z velké placky na polohu 3. tak je na beton lanko moc utažené a proto vzniká i ta rána když to házíš dolů.Na toto pozor,dostává dost zahulit mechanika páky.

              Takže trochu povolit (je to v řádu mm) na lanku.Je také možné,že máš lanko do přesmyku špatně zavedené a to ti potom není rady.V tomto neporadím,jelikož Soru jsem viděl tak z rychlíku.Kaž­dopádně na stránkách shimana jsou manuály na každý vyrobený komponent a to i v češtině.

              0 0
              • DaD  

                A ještě zkus vyndat lanko a při řazení na prázdno za něj táhnout(simulovat tah přesmyku)stačí lehce.Tak by jsi měl zjistit kolik že poloh ta řadící páka vůbec má a jestli není problém nakonec třeba právě v páce.Doufám tedy,že nezkoušíš dávat tří polohové páky na dvouplacku.Pak to bývá někdy problém slušně poladit.

                0 0
              • DaD  

                http://si.shimano.com/#… najdi FD-3500 a první položku DM

                Tam je vše co potřebuješ vědět

                0 0
    • tromboonen  

      Projdi znovu pečlivě všechny úkony nastavení od začátku podle tohohle: https://www.youtube.com/watch?…

      Pokud to uděláš správně, není důvod aby to nechodilo..

      Plus ještě rovnoběžnost klece a výška kllece nad převodníkem… někdy pomůže dát ji trochu výš než je na té nálepce

      0 0
    • MFrydl  

      není tady někdo z okolí Nového Jičína? :) Lanko povoleno schválně o dost víc, není to tak silné ta rána, ale nějaká tam stále je… Páčku mám podřazenou na nejmenší převodník, na kterém to i prvotně seřizuju… uvažuju, že to někdy natočím, co to dělá.

      0 0
      • Espen  

        Tak mě to taky vydá ránu, když odřadím. Přišlo mi to normální.

        0 0
    • tromboonen  

      Dám to sem..

      2×10 řazení Dura 7900… nějak mi vrtalo hlavou, proč mi nefunguje to odřazení na velké placce směrem k rámu (Velká vepředu a třetí a vejš pastorek vzadu), zkoušel jsem různá nastavení smyku a pořád nic, z velký to skočí hned na malou, ta mezipoloha tam prostě není. Smyk mám z 11tkové řady, ale tam problém není, na druhém kole to tak mám taky, myslel jsem, že může být problém v tom nastavení lanka, zkusil jsem obě polohy, až teď mě napadlo vyzkoušet levou páku s uvolněným lankem a má pouze dvě polohy (dvě cvaknutí směrem nahoru), takže problém je tam..

      Ještě jsem se ujistil u druhého kola, tam má levá tři cvaknutí nahoru a dvě dolů a vše funguje jak má..

      V tý levý bude asi něco podělaný… nechce se mi všechno sundávat, ale budu muset.. setkal se s tím někdo, je řešení (ND asi problém), mám rovnou kupovat novou, nebo se pokoušet o hodinařinu?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Dolů bude mít většinou dvě cvaknutí: přechod horní velká → dolní velká a druhý přechod dolní velká → dolní malá. Myslím jsem se nepotkal se SH, které by odřazovalo z dolní velké na horní malou (ale můžu se mýlit).

        I jízdně je to takto v pořádku, řetěz to shodí spolehlivě na malou velkým rázem po dlouhé dráze, většinou na malou řadíš z velké při již zařazených velkých pastorcích, takže řetěz neškrtá.

        Na opačnou stranu to může být obdobně – tedy z horní malé řadíš → horní velkou.

        Jinými slovy: dolní velkou zařadíš jen z horní velké a horní malou jen z dolní malé. Očekává se, že nejdřív shodíš 2–3 pastorky, pak už to pobere horní velká, vytahuješ spolehlivě řetěz na velký převodník při větším křížení přes náběžné hrany a piny, takže řadí spolehlivěji (ale já občas ihned po vytažení řetězu shodím na dolní velkou, celkem rád jezdím na velké pastorky).

        0 0
        • tromboonen  

          Asi si nerozumíme.. já to donedávna taky nevěděl, ale když máš vepředu velkou placku a vzadu jdeš na horní část kazety (řekněme 3 nebo druhý pastorek), řetěz začne škrtat o klec smyku, máš možnost na levé páce malou pákou malinko cvaknout a klec smyku se posune k rámu (řetěz zůstane na velké placce, ale už neškrtá)..

          Tahle poloha mi prostě nefunguje, myslel jsem, že je to v nastavení smyku, ale když úplně vymontuju lanko ze smyku, chytím jej do ruky a zkouším řadit, tak na tomhle kole (Dura 7900) to udělá jen dvě cvaknutí směrem nahoru (jako na velkou placku) a jedno cvaknutí dolů..

          Když to zkusím na druhém kole (Ultegra 6700, ale mělo by to být stejně), kde mi ta mezipoloha funguje jak má, tak nahoru jsou tři cvaknutí, pak je možno lehce 1× cvaknout malou páčkou a lanko se povolí jenom o pár mm (to je ten pohyb klece směrem k rámu ale řetěz zůstává na velké placce), pak cvaknout malou podruhé a lanko se povolí úplně a padne to na malou placku..

          Takže na té levé Dura páce je něco špatně, ke konci chodu to trochu drhne a dá to jenom ty dve polohy, takže z velké na malou to skáče okamžitě bez té mezipolohy.. Tím, že jsem to konečně vyzkoušel s vyndaným lankem jsem se ujistil, že to není smykem ani nastavením..

          0 0
          • jakub_kencl  

            Tento problém jsem měl na 105 také. Na jednom kole to chodilo normálně jak má a druhá sada na druhém kole padala hned dolů na malou. V servisu vyměnili „něco“ v páce řazení, neb to mělo údajně opotřebený „nějaký“ zobáček :-) Cenu si již nepamatuji, ale bylo to pod 100,– i s prací :-)

            0 0
            • tromboonen  

              Hmm, zajímavý, já myslel, že se páky moc neservisují, neb ty pitomosti se zobáčky nejsou k mání..

              Můžeš mi dát odkaz na servis, zkusím to vymontrovat a zjistit co tomu je a pak je vyzkouším jestli by to sehnali i na tu moji Duru? Dík

              Tď me jěště napadá, dávals tam celý kolo, nebo jen odmontovanou páku.. mě se v tom nechce hrabat dokud je to na kole a kdybych to rozebíral určo to budu dělat v odmontovaném stavu, ale na druhou stranu pokud by to uměli i na kole a vyhnul bych se sundávání omotávky atd, taky by to bylo plus..

              0 0
              • jakub_kencl  

                Jestli se nepletu, tak to máš přes kopec :-) kola Štorek. A dával sem tam celé kolo.

                0 0
                • tromboonen  

                  Jjo, ale Štorek mě poslal k někomu ještě blíž (musels mít protekci, prej to nedělaj:), akorát ten ty díly na Duru nemá, prej se to nedá objednat a musí se brát ze starejch pák, přesně jak jsem myslel, a Duru prostě nemá.. no nic, zkusím to vyladit na dvě polohy, možná tam šoupnout zpět ten 10sp smyk.. škoda

                  0 0
                  • jakub_kencl  

                    Tak protekce by asi nějaká malá byla :-) ale spíš to vypadá, že měl nějakou starší 105 páku.

                    0 0
    • odik  

      Jestli jde o to ,že ti to nahoru řadí v pohodě a dolů to jde ztěžka, tak já u ST 2303 přišel na to ,že záleží na umístění lanka pod utahovací šroub.Chce to jako by s hora a je to lehce.

      0 0
      • tromboonen  

        Jo, jasně, s tím jsem taky laboroval neb tam mám 6800 smyk a ten má dvě různé polohy lanka, ale problém je v tom, že v páce se asi připosrala ta západka/rohatka, takže to má o polohu méně.. no zatím se dá řadit v poho, jen tam není ta mezipoloha, zkusím sehnat páku asi..

        0 0
    • odik  

      Spíš jsem reagoval na zakládající příspěvek, ale když o tom přemýšlím mám 3 × 8 a mezi malou a střední mám mezipolohu a mezi střední a velkou ne, taky by se hodila.Dřív jsem to neřešil ,ale možná to řešit začnu :-)

      0 0
    • spider111  

      Nebudu zakládat nové vlákno, proto si dovolím s jedním „hloupým“ dotazem připojit sem. Celkem náhodou jsem se všiml u tatíkova MTB, že na přesmykači vytratil tu plastovou část se šrouby na dorazy… Moc tedy nechápu, jak je to možný a že to prý přehazuje stejně – což nakonec můžu i potvrdit… Rozumím tomu tedy dobře, že tyto šrouby nastaví pružinu a dorazy… a dokud se dorazy „nerozhodí“ a nebude muset seřizovat, tak to bude OK? Jinak samozřejmě mu seženu nový. Díky za odpověď.

      0 0
      • novas752  

        Ne ne, dorazové šroubky fungují jako doraz, mechanismus přesmykače se o ně zarazí a dál to nejde. Když tam šroubky nejsou tak tam ani dorazy nejsou. Řadit to nepřestane každopáně, ape čekal bych, že na spodní placce bude škrtat řetěz o převodník na malých pastorcích a naopak na vrchní to snadno může jít ven, pokud to při zařazení velké teda nepochytí doraz mechanismu řadící páky (něco pevně daného uvnitř řazení).

        0 0
        • spider111  

          Pochopil – díky moc za dokonalé vysvětlení. Kdyby měl někdo doma nepotřebný přesmykač na 3-převodník, beru :o)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.