• Arteo

    Potřeboval bych poradit.Uvažuji o koupi AL rámu na stavbu kola.Moje výška 185cm váha 90kg.Chtěl bych 21".Pohybuji se smíšeně po silnici,lepších i horších polních cestách,lesních převážně asfalt. cyklostezkách,ale nevyhýbám se ani lesním svážnicím (vzniklým po těžbě dřeva) a kamenitým stezkám.     Přemýšlím,jestli postavit MTB nebo Crosse,je fakt,že jsem se svým současným MTB neměl nikde problém a projel jsem všude (nejezdím žádné extrémy),ale měl jsem třeba problém na úzké vykotlané pěšině,kde jsem konci šlapadel zachytával o kraje té stezky.Cros s 28" má tuším vyšší světlost,že?Na druhou stranu je 26" kolo v terénu lépe ovladatelné…

    Jaký vybrat rám? Duble butted? Triple butted? Komponenty by měly být asi XT,brzdy disc.Jaké jsou třeba rámy Author? Rozumnou cenu a váhu a aby trochu „vypadal“ a něco vydržel. Poradíte?

    PS.Přece jen asi to moje stávající kolo dám příťulce a postavím nové :-))

    0 0
    • Bafoon  

      cross -wakan

      mtb – hmm nevím mtb je pro mě 29" :-)

      0 0
    • Arteo  

      Jinak nikdo nic?

      0 0
    • stihac  
      1. jedno kolo na vsecko nebude nikdy idealne. Cross na horsom povrchu uz nie je ono, mtb zas na silnici uz trochu pomale.
      2. ak nemas nejaky specialny dovod, a uvazujes kupit ram author, tak asi s cenou to lepsie skonci ked pockas do zari a potom vyuzijes nejaky vypredaj (velkosti 21 pravdepodobne budu obchodnikom zvysovat, lebo author ma pri tych sportovych HT ramoch aj 20ku a ta staci vacsine ludi). Ked skladas, tazko sa dostanes na ceny za ktore je cele kolo.
      3. na to co pises tripplle butted urcite nie je nutne (ale neprekaza :)

      Mozno je riesenie nechat to co mas a prikupit kolesa so slickmi a prehadzovat kolesa podla toho co prave planujes.

      0 0
      • dedasurovec  

        kup rám apache Wakan. Cena okolo 3000CZK. V zadu je rozšířený takže narveš tam jak 28palcový tenký plášť tak i MTB 29palcový. Akorát už to chce o něco lepší vidlici.

        0 0
        • Arteo  

          Dík,to vypadá zajímavě,jakou vidlici minimálně doporučuješ?Jaké jsou výhody/nevýhody 29" MTB? Rychlost/ovla­datelnost?

          0 0
          • dedasurovec  

            Tak pokud chceš kolo používat i jako 29 MTB tak určitě tam nemužeš mít obyčejnou crossovou vidlici za 1500.

            Ale záleží na tobě. Podle mě je nejlepší kombinace koupit si 30mm, 28palců pláště na cesty a pokud budeš chtít vyrazit do terénu tak jen přezuješ na 29 MTB pláště a jedeš:-)

            0 0
      • Arteo  

        Njn,s MTB jsem ale celkem spokojený,i když se na silnici více nadřu.Kdysi jsem jezdil na F1,ale už je to hóóódně dávno,tak se na tu lehkost naštěstí moc nepamatuji :-)) Myslíš,že by to mohlo zlepšit MTB 29"? Nebo jsou výhodnější rychlejší pláště (WTB Nano?)? Podotýkám,že nejezdím žádné závody,kolo je pro mne relax a pohoda a protažení těla,takže v horším terénu není problém jet opatrně.

        0 0
        • stihac  

          o 29 sa tu dost diskutuje a polemizuje – o vyhodach a nevyhodach pohladaj v diskusii. Nedavno tu bola jedna tema kde som aj ja vselico k tomu javu 29 popisal :)

          29 je podla mna idealne na urcity druh jazdenia, ale radsej to tu nejdem rozvadzat lebo ma roztrhaju (skor rychlejsie trate, plynulejsia jazda, nie moc technickych usekov) a dalsia vec, je to vyhodne pre velmi vysokych (este vyssich nez sme my dvaja), pre ktorych 21ka (ram) MTB je este male kolo :) Ale keby si chcel urcite by pre teba 29 tiez prichadzal do uvahy, no nevyriesil vsetky minusy lebo aj ten koncept 29 ma urcite obmedzenia a nevyhody. (pozri si ine diskusie o tom, pochopis suvislosti)

          Obmedzujuce vsak je aj to ze 29 je novy standard a nie je v ramci neho taky vyber ako pri klasickych 26kach. Cross by tiez bol riesenie, zalezi do akej miery ta bavi teren a ako sa to dalej vyvinie, ci tam nebudes chciet jazdit viacej… Podla mna (pre mna) je idealna konstelacia 2 kola, a to silnicka a mtb, ale chapem ze nie kazdy si to tak chce zorganizovat. Potom sa da fungovat celkom slusne tak ze menis obutie, alebo mas jedno univerzalne, alebo mas dva pary kol… Cross aj s hrubym obutim bude v terene zranitelny, 29 je v terene lepsie, 26ka je v terene plnohodnotna a prezut sa da na hladsie plaste, ak nepotrebjes byt rychly tak aj to je volba. Tazko radit nejak definitivne, rozhodnut sa musis sam.

          0 0
          • stihac  

            ta tema je tu:

            http://www.bike-forum.cz/…9/forum.html#…

            To kolo vo mas v profile, to je Marin? Velkost 20.5? :)

            0 0
            • Arteo  

              Ne,to je Whistle viz http://www.whistlebikes.com/index.php?… duble butted Miwok 831 D

              0 0
              • Arteo  

                je to skutečně 20" viz http://www.whistlebikes.com/index.php?…

                0 0
                • stihac  

                  dik, pekny. Minulorocne Mariny mali podobny tvar hornej ramovej trubky, tak ma to zmylilo ;)

                  0 0
                • stihac  

                  vcera som premyslal nad touto temou a dovolil by som si napisat este jeden navrh, ktory mozno plne docenis az omnoho neskor :)

                  Mas celkom slusne kolo, tak mozno je aj taka cesta ze neposunut svoj aktualny bike priatelke, ale zoskrtat povodne planovany rozpocet na nakup noveho kola pre seba na polovicu a za nu kupit / poskladat (ak by ju to bavilo vyberat si diely) nove kolo pre priatelku! Myslim totiz ze malokto ma plnohodnotnu radost z veci pouzivanej niekym inym, hoc by bola sebalepsia, ale ked jej das nove kolo, ver ze to ti nezabudne ;)

                  (Z prirucky Diplomacia na vysokej urovni :)))

                  0 0
    • t29  

      Co se týká problému se světlostí podvozku cross/mtb: Průměr kol MTB je cca 670 mm (výška osy 335 mm), průměr crossových kol je cca 700 mm (výška osy 350 mm). Hloubka šlapacího středu pod osou kol je u crosse (Author Synergy) 45 mm a u MTB (Author Vision) 30 mm. Takže cross má stejnou světlost, jako MTB.

      Co se týká double/triple/jinak butted: Jde o to, co je rozumná cena a hmotnost. Synergy i Vision jsou trojitě ztenčované rámy, Author je má na stránkách i s doporučenou­ cenou.

      Ohledně nových rámů Author ti moc neporadím, ale mám deset let starý cross Author Classic a rám je jedna z mála původních věcí, která drží.

      Co se týká toho jestli cross nebo MTB: Dřív jsem měl na všechno cross a projel všude, jen to chtělo trochu opatrnosti. Teď mám na zábavu devětadvacítku, kterou podle potřeby přezouvám buď na silnici, nebo na terén, a v terénu si to daleko víc užívám a domů už se nevracím „vydrncaný“.

      Co se týká konkrétních doporučení – Author Vision tu pár lidí má, takže pohledat, poptat se. Synergy jsem u nikoho neviděl, Wakana bych doporučil kvůli možnosti nasazení 29" MTB plášťů, z dostupných čistokrevných 29" MTB moc výběr není, rámy od Superioru už jsou prý pro letošek vyprodané.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.