• DBgirl

    Ahoj, obracím se na Vás o radu, jsem už docela zoufalá.

    Mám rok kolo ( Kellys Mystery 2013 ), které mi sedlo jak hrnec na zadek. Jezdilo se skvěle a jak v peřince. Aniž bysme nějak extra řešili posed.

    Bohužel, stalo se loni před koncem sezony, že mi v servise nedali posed jak byl. Dle nich byla špička sedla nahoru a to je špatně. Daly ho do vodováhy.

    Od té doby problémy s posedem. Bolest v rozkroku a vnitřní straně stehen, zadku a kolena – jakoby vlevo na jablíčku, když pokrcim nebo zaberu. To jsme nějak s partnerem poresili.

    Bohužel, nevím, proč ke konci sezóny začaly bolesti rukou: dlaně a zápěstí u palce. Gripy mám většinou doby na tomto kole. ESI chunky. Snad by problém v nich být neměl ?

    Ale teď v novém servise mi nedali sedlovku jak byla. Je výš. A mě se vrátili problémy: bolest kolena, přidaly se bolesti za krkem a mezi lopatkami. Do toho ty ruce. Už jsem fakt zoufalá.

    Nevim co s tím ??? Jízdu si neužívám a trpím. Jakmile našetřime chci jít na kompletní seřízení posedu, jen u nás je to od 3.500 Kč .......

    Doma s posedem různě laborujeme. Ale už nemám chuť. Začínám mít averzi, bojím se v terénu (26 kola)a nemám důvěru v tohle kolo. 

    0 0
    • DBgirl  

      Jinak mám SPD na pevné podrážce treter. Problémy jsou jak na silnici, tak v terénu, kde se, ale dost už bojím. Možná je to kolem ? Průměrem kol ? Předtím jsem na 27.5

      Partner mě , nutí , na tomto kole jezdit přes překážky : kameny ,větve a sjezdy, abych se nebála. Prý, když se budu bát na tomto kole, budu i na jiném ( uvažuji, že se vrátím k 27.5 ).

      S SPD se mi jezdí skvělé na silnici, ale v terénu j po roce používání jim nevěřím a necítím se volně a bezpečné.

      0 0
      • Soreno  

        Tohle vyresi jen Chocholousek.

        0 0
        • DBgirl  

          Hm, typická zamindrákovana reakce. Doufám, že tu je víc normálních lidí, než ..... Dosadit si co chceš. 

          0 0
          • Singlespeed  

            Já u Sorena žádný komplex méněcennosti nevidím. Spíš bych řekl, že má pravdu. Pokud se někdo dost bojí (jak píšeš) a de facto nemá čeho, mohla by návštěva u odborníka pomoci. Arogantní reakce na nevinný Sorenův příspěvek také není úplně normální.

            0 0
            • DBgirl  

              Tak pokud v tomto vidíš aroganci, tak to nechci vědět co si domyslis u jiných odpovědí

              0 0
        • scalar  

          Mám obavu, že když se k tomu přidají problémy s plujícím karbonem, tak nepomůže ani tento specialista.

          https://www.bike-forum.cz/…adite-prosim

          0 0
      • DBgirl  

        Ještě bych dodala, že s 27.5 strach nebyl, a sjížděla jsem to co teď jedine sejdu.

        0 0
        • danielh  

          Je to v tvoji hlave, ja jezdim s 26 cokoli, ty 4cm na prumeru zadny extra rozdil neudelaji. Dulezitejsi je geometrie kola jako celek. S SPD jezdim na horaku taky uz 3–4 roky vsude, je to bezpecnejsi, utahni si spd mechanismus na co nejmensi silu potrebnou k vycvaknuti a bude to v klidu. Taky pomuzou mit na botech ty zamky sh 56 neco, jsou lehceji vycvaknutelne nez 51–52 ktere se daji vycvaknout jen pohybem paty do boku. ty 56ky jdou vyhodit vyklonenim chodidla do boku, tak jako na obycejnych klecovych pedalech.

          0 0
          • DBgirl  

            Víš, já si všimla jedné zásadní věci a to, že do zatáček nebo i ze sjezdu potřebuju mít nohu dál na pedálu. Někde uprostřed ne-li blízko paty. Snad je to srozumitelné. Pak se cítím v pohodě a že to třeba i dám. Ale jakmile mám SPD tak jak mají být a nacvakle tak jsem v háji a kočím. A mám to i tak když se např otáčím na ulici a nemám tolik prostoru.

            0 0
            • novas752  

              Prihlas se na nejaky kemp. Tohle bude problem v technice.

              0 0
              • Singlespeed  

                A dopadne jak Milly (sanitka…) :-)

                0 0
                • novas752  

                  Spatna zkusenost taky zkusenost. :)

                  0 0
              • danielh  

                Ty mas hlavne problem v hlave slecno, tdy je kazda rada draha. Ve sjezdu je prave nacvaknuti bezpecnejsi, protoze noha nemuze pri drncani sjet z pedalu a nezlomi ti holen pri pripadnem narazu o neco (pedal, sutry na zemi, nvm cokoli).

                0 0
                • novas752  

                  Zalezi jak rychle si troufne jet. :) Pri pomalych nejistych sjezdech na brzdach a stani pred kazdou vyraznejsi prekazkou (toto muze byt hodne ovlivneno kolem, zejmena jeho nevhodnou geometrii) jsou asi platformy lepsi. Spdcka jsou super az pri vetsi rychlosti kdyz vsechno jedes rychleji a plynule, pak se docela hodi byt privazanej ke kolu a v terenu to pak i min drnca, pac polovinu der jakoby prelitnes.

                  0 0
        • tromboonen  

          26 problém, 27,5 není problém, bejt tebou tak jdu do jistoty, 29 minimálně, radši 36, člověk nikdy neví…

          0 0
        • BB  

          nenech se vyvést z míry, rozumím o čem mluvíš, stačí jiný úhel hlavové trubky a pocit při sjezdu je úplně jiný. Nejsem úplně přesvědčen, že je takový rozdíl mezi 26, 27,5 a 29 koly, ale rozdíl v geometrii rámu dělá strašně moc. Měl jsem kola 29 a a v určitých partiích ve sjezdu jsem se bál, pak jsem přešel na 27,5 kola a rám má položenější vidlici (66,8 oproti 69 stupňům) a dolu kopcem se nebojím (ne všude samosebou, pro detailisty mluvím o stejných pasážích).

          0 0
          • Smazaný účet  

            Taky si myslím, že problém nejistoty může být ve strmějším úhlu hlavové trubky. Její bazarová 26 může být staršího data výroby, kdy se jezdily úplně jiné úhly na přední vidlici. Blbé 2 stupně jsou hrozně znát.

            0 0
    • Breakpain  

      Jestli je to jak pises, nejsnazsi metoda je jit na serizeni posedu. IHNED, protoze to s pritelem ocividne do kupy nedate. A pokud je to tak markntni, sel bych do Tri Expertu napr.

      A pro priste, az budes mit odladeny posed, zapis si na papir, jak mas vse nastavene, aby sis to tam mohla vratit, kdyz Ti to nekde rozladi ;).

      Vic se tady moc radit neda…

      0 0
      • DBgirl  

        Poznamenané to bylo. Ale v servise, poprvé, něco dělali se sedlovou. Byla skoro na výměnu, ale zachránili ji a označení zmizelo. Chyba byla hýbat se sedlem, to dělat neměli.

        A děkuju. Ale nejbližší větší město mám 60 km Prahu. Budu to tam někde muset pořešit. Nejde takhle jezdit.

        0 0
        • Breakpain  

          Zapsat si na papir… pak Te netrapi, jestli ryska na sedlovce zmizela. Promerit uhel sedla, vysku vysunuti sedlovky atp …

          0 0
          • DBgirl  

            Ok

            Jakmile budou kacky-ted máme na placení rekonstrukce bytu. Určite do servisu zajdu. Snad to bude kompletní servis jak si představuji, s proměření, odzkoušení na ,trenažéru, apod. A ne jak nyní v servise, že mi dali jinak sedlovku, sedlo a jet a zkus. Když to nepůjde uděláme to jinak..........

            0 0
            •  

              Na internatu najdes mraky navodu jak sedlo zhruba nastavit do vysky tak i vuci stredu. Nicmene jemne doladeni si musi kazdy uz zvladnout sam.

              A mas damske sedlo ? To je pro slecny zaklad.

              Kdyz tak mi posli fotku a uvidime co s tim tvym posezem udelame ;).

              0 0
              • DBgirl  

                Mám.

                Předtím SDG circuit a sedělo se na něm jak v peřince. Do doby, než mi hnul se sedlem

                0 0
                • danielh  

                  Ja mel sdg circuit taky na jednom kole a to bylo tvrde jak hovado ze se nedalo na to sedet ani 100 metru, ihned letelo do skrine a sedlo z alikexpresu za 10–15 eur a nadhera pohodli. Jinak hlavni je mit spravne vysoko sedlo na delku natazene nohy pri doslapu na pedal patou a sedlo spis vodorovne.

                  0 0
              •  

                Fotku jsem myslel hlavy a korpusu. Mně totiz co se nelibi tak to nemaluju :)

                0 0
            • Namtos  

              To je blbost dát něco jen od oka a zkoušet. Možná pro začátek teď je nová škola od Alltraining na youtube (byl i v novém bikesalonu na Primě)

              Skoukni teď to má tři díly a třeba najdeš rozdíl v nastavení.

              Pokud někdo něco dělá se zámkem sedlovky, tak ti těžko nastaví přesný úhel a vzdálenost – jak psal Breakpain hodnoty si zapiš. Nastav si přibližný posed a posouvej o minimum, každý milimetr je znát..

              A ruce tě bolí právě z polohy sedla tím jak tě bolí zadek se mu snažíš ulevit a váhu přenášíš na ruce…

              Nenabízí třeba Specialized to jejich nastavení při koupi kola se slevou nebo ne v plné verzi dokonce zdarma?

              0 0
              • DBgirl  

                Zadek mě nebolí. Sedí se mi dobře. Bolí mě ruce a teď koleno

                0 0
                • novas752  

                  To může být způsobené špatnou polohou toho sedla. Výška, posunutí, sklon. Ruce i špatnym nastavenim řídítek a sklonu pák.

                  0 0
                  • DBgirl  

                    Určitě. S řidítka, co vím se nic nedělalo. Na posed hrabali a měnili, aniž bych chtěla

                    0 0
                    •  

                      Pro zacatek si sklon sedla nastav tak aby te netlacilo do pipiny ale zaroven z nej nesmis sjíždět.

                      Tocit imbusy zvládneš a pri nejhorsim se budes ucit vlastni chybou ;)

                      0 0
                • Namtos  

                  No koleno určitě změnou výšky sedla a polohou kufrů by jsi vyřešit mohla..

                  Ruce to je strašně individuální problém. Mě ruce bolí občas a hodně se na tom projevuje práce se stroji které přenáší vibrace a zatěžují šlachy, třeba broušení flexou …

                  0 0
              • Namtos  

                PS: jinak sedlovku taky po servisu pokaždé dávám zpátky, protože servisák kolo projíždí a má ke dvoum metrům a já jen nad 170cm. A vlastně co jsem viděl, tak ji zvedá už i v montážním stojanu, protože kolo upíná za sedlovku…

                0 0
                • novas752  

                  Pořádnej servisák si na sedlovku nalepí kousek nějaký pásky, aby ho mohl vrátit do původní výšky.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Přesně. Pokud se podaří opravdu dobře poladit posed, tak vždy mít vše zapsané pro jeho opětovné nastavení.

            Většina věcí se dá změřit přesně a zapsat, třeba vzdálenost sedlo-řídítka (platí samozřejmě jen vždy pro totožné sedlo), předozadní poloha sedla (vzdálenost svislice od středu), sklon sedla (lze směřit pomocí vodováhy a tu podkládat opravdu přesně).

            Jediné mírně horší nastavení je výška sedla, ta se opravdu přesně měří blbě a nedokážu ji tak dobře změřit, aby to stačilo na přesné poladění na které jsem zvyklý. Tím myslím pro instalaci třeba s jinou sedlovkou, jinak mám na stávající samozřejmě vždy nějakou přesnou risku (většinou to řeším pomocí objímky na blikačku, kterou mám danou dolu co to jde a tedy při vyndání sedlovky zase jen zasunu na maximum co to jde).

            To je tedy jediná věc, kterou musím ještě pak o 1–2mm doladit dle jízdy a šlapacích testů.

            Jen je potřeba brát v úvahu i nepřímé vlivy, tzn. hlavně sagy. Jak se změní sag, tak to změní sklon sedla i předozadní polohu. Tedy vždy je třeba hlídat i odladěné nastavení odpružení a pokus se výrazně změní, tak s tím počítat a promítnout příslušnou změnu i do poladění posedu.

            A nejde jen o znovunastavení na stejném kole v případě, že se musí něco měnit, čistit, apod., ale také o možnost srovnat si posed na více kolech (pokud je to účelné a jsou to podobně zaměřená kola, je jasné, že to nebude platit třeba pro silničku vs bike a někdo to nemusí mít nutně ani pro HT vs full jako to mám já).

            0 0
            • Namtos  

              Nad tou objímkou už jsem taky přemýšlel, ale dospěl jsem k úvaze, že v tom místě by měla mít sedlovka pohyb (určitě tak je malé pnutí do směrů) a pokud by se dalo přesně nastavovat posed pomocí „zarážky“ na sedlovce, tak by to výrobci už dávno dělali..

              0 0
              • novas752  

                Objímka většinou neni potřeba, nastavíš jednou, změříš nebo si tam čmárneš rysku nožíkem, lakem na nehty apod.

                Ale i ty objímky se dělají. Já jí mám na starém kole, protože jsem dříve pevnou sedlovku pořád šoupal nahoru a dolu a rám už je tak vyleštěný, že se i přes silné utažení rámové objímky, montážní pastu a hrubé stopy po soustružení na sedlovce pořád pomalu zasunovala. Teď mám klid.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak proti zasouvání je mnohem lepší dvojitá sedlová objímka v jednom kuse (která se utahuje jak klasicky přes rám, tak i současně přímo k sedlvoce).

                  0 0
                  • novas752  

                    Nevím, možná, nezkoušel jsem. Aktuálně to bezproblému drží (za několik set km se to nehnulo ani o milimetr) a přijde mi to hezčí než ta dvojítá. :)

                    0 0
                  •  

                    Jo tak "zasouvani " by si zaslouzilo zalozit vlastni tema :))

                    Ja osobne BF vnimam jako novodoby Dikobraz s jako cyklotematikou.

                    ;).

                    Jen tak dal ;)

                    0 0
            • Youda  

              Existují nějaké základní rozměry pro kolo abych to orientačně přeměřil. Sice mě nic nebolí (a to jsem starej), ale kolega mi tvrdil že to kolo je na mě malé.

              0 0
    • CzechJoker  

      Bolest rukou může souviset s nakloněním sedla dopředu, kdy část váhy těla přechází do rukou.

      Bolest kolena opět souvisí se sedlem, tzn. výška, předozadní nastavení (offset) a úhel.

      0 0
    • tromboonen  

      Partner možná bude proti, ale já bych navrhoval aby se slečna dala dohromady s Ponožkou, řek bych, že si budou rozumět. Děkuji!

      0 0
    • Japhy  

      Zlotřilí přenastavovači! Zničili hrnec pod prdelí.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Proc si to sedlo nrnastavis zpet?

      0 0
      • Tencovozikmin  

        To je moc jednoduche,chce to vedu a experta.

        0 0
      • DBgirl  

        Nešlo. Nevim, kde bylo. Měsíce jsme to zkoušeli. Bez úspěchu. Pořád bolesti. Strach na kole v terénu. Až averze k tomu kolu. Jde do světa .......

        0 0
    • milan.v  

      Nesedá si náhodou zadek na hrnec? ;o)

      0 0
    • DBgirl  

      Tak pánové, kolo vyměněno a BEZ problémů v terénu. Od začátku říkám, že mi nesedí 26 a geo kola

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce